of 59250 LinkedIn

Sjoerd Willen

Sjoerd Willen is redacteur bij Binnenlands Bestuur

Contactgegevens

E-mailadres:
swillen@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 573 3618
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Sjoerd Willen

Recente Artikelen

 • De provincie Friesland krijgt te maken met een krappere begroting en gaat daarom flink inkrimpen qua personeel. Van de bijna 900 fulltimebanen verdwijnen er 110, blijkt uit het Strategisch Personeelsplan van de gedeputeerde staten.

  Provincie Friesland haalt bezem door personeelsbestand

  1 reactie

  De provincie Friesland krijgt te maken met een krappere begroting en gaat daarom flink inkrimpen qua personeel. Van de bijna 900 fulltimebanen verdwijnen er 110, blijkt uit het Strategisch Personeelsplan van Gedeputeerde Staten.

 • Een wetsvoorstel van Groenlinks, SP en PvdA om de daling van de voorraad sociale huurwoningen te stoppen, kan niet op de sympathie van de VNG rekenen. Gemeenten willen zelf zeggenschap houden over hun woningbeleid.

  Gemeenten negatief over wetsvoorstel sociale huur

  7 reacties

  Een wetsvoorstel van Groenlinks, SP en PvdA om de daling van de voorraad sociale huurwoningen te stoppen, kan niet op de sympathie van de VNG rekenen. Gemeenten willen zelf zeggenschap houden over hun woningbeleid.

 • De Rotterdamse rekenkamer uit harde kritiek naar de gemeente over uitblijvende resultaten in het verbeteren van de zorg voor daklozen en de uitstroom uit de maatschappelijke opvang. De gemeente legt twee belangrijke aanbevelingen echter naast zich neer.

  Rekenkamer fel in kritiek op Rotterdams daklozenbeleid

  1 reactie

  De Rotterdamse rekenkamer uit harde kritiek naar de gemeente over uitblijvende resultaten in het verbeteren van de zorg voor daklozen en de uitstroom uit de maatschappelijke opvang. De gemeente legt twee belangrijke aanbevelingen echter naast zich neer.

 • Een succesvolle pilot met meer dan honderd minimagezinnen uit het dorp Musselkanaal is voor de Groningse gemeente Stadskanaal aanleiding om nog eens 400 huishoudens rond de armoedegrens een financiële check aan te bieden.

  Stadskanaal na pilot verder met voorzieningenwijzer

  Reageer

  Een succesvolle pilot met meer dan honderd minimagezinnen uit het dorp Musselkanaal is voor de Groningse gemeente Stadskanaal aanleiding om nog eens 400 huishoudens rond de armoedegrens een financiële check aan te bieden.

 • Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) wil met gemeenten, cliënten, mantelzorgers en belangenvereniging Mezzo gaan bekijken op welke manier respijtzorg beter onder de aandacht van mantelzorgers kan worden gebracht.

  De Jonge met gemeenten en mantelzorgers om tafel

  1 reactie

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) wil met gemeenten, cliënten, mantelzorgers en belangenvereniging Mezzo gaan bekijken op welke manier respijtzorg beter onder de aandacht van mantelzorgers kan worden gebracht.

 • Uit de eerste tussenrapportage van de gemeente Wageningen na zes maanden experimenteren met de bijstand blijkt dat ongeveer 10 procent van de 395 aanvankelijke deelnemers niet meer meedoet.

  Zeven procent uitstroom in proef bijstand

  Reageer

  Uit de eerste tussenrapportage van de gemeente Wageningen na zes maanden experimenteren met de bijstand blijkt dat ongeveer 10 procent van de 395 aanvankelijke deelnemers niet meer meedoet.

 • De ambtelijke top van de gemeente Enschede draait momenteel nog op slechts twee directeuren nadat vorige maand ook de interim gemeentesecretaris en de directeur sociaal domein zijn vertrokken.

  Leegloop in ambtelijke top Enschede

  1 reactie

  De ambtelijke top van de gemeente Enschede draait momenteel nog op slechts twee directeuren nadat vorige maand ook de interim gemeentesecretaris is vertrokken en de directeur sociaal domein haar vertrek heeft aangekondigd.

 • Tilburg pioniert met haar schuldhulp. Het credo is niet af te wachten tot schuldenaars zich melden, maar ze in een eerder stadium zelf op te zoeken. Het aantal aanvragen voor beschermingsbewind is in de eerste maand meteen gehalveerd, vertelt schuldhulpmanager Joke de Kock.

  Gemeente als sociaal regisseur

  1 reactie

  Tilburg pioniert met haar schuldhulp. Het credo is niet af te wachten tot schuldenaars zich melden, maar ze in een eerder stadium zelf op te zoeken. Het aantal aanvragen voor beschermingsbewind is in de eerste maand meteen gehalveerd, vertelt schuldhulpmanager Joke de Kock.

 • Als het aan de nieuwe Nijmeegse coalitie van Groenlinks, D66 en SP ligt, gaan jongeren met een bijstandsuitkering daar binnenkort een tegenprestatie leveren, blijkt uit het coalitieakkoord.

  Nijmeegse jongeren moeten gaan werken voor uitkering

  4 reacties

  Als het aan de nieuwe Nijmeegse coalitie van GroenLinks, D66 en SP ligt, gaan jongeren met een bijstandsuitkering daar binnenkort een tegenprestatie leveren, blijkt uit het coalitieakkoord.

 • Gemeenten hebben in 2017 een kwart minder persoonsgebonden budgetten (pgb’s) verstrekt ten opzichte van 2015, meldt Trouw. Vanwege de omvangrijke fraude met pgb’s zijn gemeenten terughoudend geworden.

  Gemeenten verstrekken veel minder pgb’s

  Reageer

  Gemeenten hebben in 2017 een kwart minder persoonsgebonden budgetten (pgb’s) verstrekt ten opzichte van 2015, meldt Trouw. Vanwege de omvangrijke fraude met pgb’s zijn gemeenten terughoudend geworden.

 • De gemeente Lingewaard had een vrouw met een Wmo-aanvraag de kans moeten geven om te reageren op een medisch advies dat op verzoek van de gemeente was aangepast, oordeelt de Rechtbank Gelderland.

  Lingewaard onzorgvuldig na aanpassing medisch advies

  1 reactie

  De gemeente Lingewaard had een vrouw met een Wmo-aanvraag de kans moeten geven om te reageren op een medisch advies dat op verzoek van de gemeente was aangepast, oordeelt de Rechtbank Gelderland.

 • Gemeenten hebben geen zicht op de effectiviteit van minimazorgpolissen op zorgkosten, zorgmijding en schuldenpreventie, blijkt uit onderzoek in opdracht van de VNG. Sturing vindt vooral plaats op basis van bereikcijfers. Gemeenten zijn wel tevreden over het instrument en willen het verder verbeteren.

  Geen zicht op effecten minimapolissen

  1 reactie

  Gemeenten hebben geen zicht op de effectiviteit van minimazorgpolissen op zorgkosten, zorgmijding en schuldenpreventie, blijkt uit onderzoek in opdracht van de VNG. Sturing vindt vooral plaats op basis van bereikcijfers. Gemeenten zijn wel tevreden over het instrument en willen het verder verbeteren.

 • De hulpvraag van kinderen die met hun ouder(s) in een vrouwenopvang of maatschappelijke opvang belanden, wordt niet altijd in kaart gebracht door financiële of organisatorische belemmeringen. Dat concludeert de Leidse burgemeester Henri Lenferink in een eindrapportage over kinderen van cliënten in opvanginstellingen.

  Te weinig oog voor kinderen van cliënten opvang

  Reageer

  De hulpvraag van kinderen die met hun ouder(s) in een vrouwenopvang of maatschappelijke opvang belanden, wordt niet altijd in kaart gebracht door financiële of organisatorische belemmeringen. Dat concludeert de Leidse burgemeester Henri Lenferink in een eindrapportage over kinderen van cliënten in opvanginstellingen.

 • De Amsterdamse wethouder van sociale zaken Arjan Vliegenthart (SP) heeft laten uitzoeken hoeveel het kost om alle vervoersdiensten van het GVB (Gemeentevervoerbedrijf) onbeperkt gratis te maken voor alle 94.000 stadspashouders. Kostenplaatje: 54,2 miljoen euro.

  Gratis OV voor alle Amsterdamse minima kost 54 miljoen

  5 reacties

  De Amsterdamse wethouder van sociale zaken Arjan Vliegenthart (SP) heeft laten uitzoeken hoeveel het kost om alle vervoersdiensten van het GVB (Gemeentevervoerbedrijf) onbeperkt gratis te maken voor alle 94.000 stadspashouders. Kostenplaatje: 54,2 miljoen euro.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Faillissementen, fraude, mismanagement. Allemaal potentiële aanleidingen voor het wegvallen van een gecontracteerde zorgaanbieder. Utrecht en Nijmegen kregen ermee te maken. Hoe voorkom je dat hulpbehoevende jongeren opeens zonder woning of begeleiding zitten?

  Als de zorgaanbieder omvalt

  Reageer

  Faillissementen, fraude, mismanagement. Allemaal potentiële aanleidingen voor het wegvallen van een gecontracteerde zorgaanbieder. Utrecht en Nijmegen kregen ermee te maken. Hoe voorkom je dat hulpbehoevende jongeren opeens zonder woning of begeleiding zitten?