of 59123 LinkedIn

Sjoerd Willen

Sjoerd Willen is redacteur bij Binnenlands Bestuur

Contactgegevens

E-mailadres:
swillen@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 573 3618
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Sjoerd Willen

Recente Artikelen

 • Gemeenten en zorgverzekeraars moeten de verantwoordelijkheid voor maaltijdondersteuning voor ouderen niet op elkaar afschuiven. Zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) in een reactie op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66).

  ‘Duidelijkheid nodig over maaltijdondersteuning’

  Reageer

  Gemeenten en zorgverzekeraars moeten de verantwoordelijkheid voor maaltijdondersteuning voor ouderen niet op elkaar afschuiven. Zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, CDA) in een reactie op Kamervragen van Vera Bergkamp (D66).

 • De gemeente Amsterdam heeft uitvoerig sociale media-onderzoek laten uitvoeren naar tientallen hangjongeren. Daarbij is zij voorbij gegaan aan privacywetgeving en de interne regels, schrijft NRC. Via een informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kwam die krant erachter dat het gemeentebestuur eerder zowel aan verslaggevers als de gemeenteraad niet het hele verhaal vertelde

  Amsterdam gaat te ver met online bespieden hangjongeren

  Reageer

  De gemeente Amsterdam heeft uitvoerig sociale media-onderzoek laten uitvoeren naar tientallen hangjongeren. Daarbij is zij voorbij gegaan aan privacywetgeving en de interne regels, schrijft NRC. Via een informatieverzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kwam die krant erachter dat het gemeentebestuur eerder zowel aan verslaggevers als de gemeenteraad niet het hele verhaal vertelde.

 • De gemeente Zundert brengt Cees Engel, eigenaar van voormalig probleemvakantiepark Fort Oranje, 4,8 miljoen euro in rekening, meldt BN De Stem. Dat is een half miljoen euro minder dan het bedrag dat de gemeente aanvankelijk van de beruchte huisjesmelker-campingeigenaar wilde zien.

  Zundert verlaagt rekening Fort Oranje drastisch

  1 reactie

  De gemeente Zundert brengt Cees Engel, eigenaar van voormalig probleemvakantiepark Fort Oranje, 4,8 miljoen euro in rekening, meldt BN De Stem. Dat is een half miljoen euro minder dan het bedrag dat de gemeente aanvankelijk van de beruchte huisjesmelker-campingeigenaar wilde zien.

 • De gemeente Wassenaar kan zonder keukentafelgesprek geen besluit nemen over een ondersteuningsaanvraag van een rolstoelgebonden man, oordeelt de rechter. Het medisch advies waarop de gemeente haar besluit baseerde, deugde ook al niet. Ook kreeg Wassenaar, dat eerder te laat een besluit nam in de bezwaarprocedure, een voorlopige voorziening om de oren.

  Wassenaar hard op vingers getikt in Wmo-rechtzaak

  Reageer

  De gemeente Wassenaar kan zonder keukentafelgesprek geen besluit nemen over een ondersteuningsaanvraag van een rolstoelgebonden man, oordeelt de rechter. Het medisch advies waarop de gemeente haar besluit baseerde, deugde ook al niet. Daarnaast kreeg Wassenaar, dat te laat een besluit nam in de bezwaarprocedure, een voorlopige voorziening om de oren.

 • De gemeente Eindhoven gaat in het stadsdeel Gestel een pilot uitvoeren met cursussen eerste hulp bij verward gedrag voor bewoners en ondernemers uit de wijk. Daarmee anticipeert de gemeente Eindhoven op de afbouw van de Ggz en de verplaatsing van veel cliënten naar de woonwijken.

  Cursus eerste hulp bij verward gedrag voor Eindhovenaren

  Reageer

  De gemeente Eindhoven gaat in het stadsdeel Gestel een pilot uitvoeren met cursussen eerste hulp bij verward gedrag voor bewoners en ondernemers uit de wijk. Daarmee anticipeert de gemeente Eindhoven op de afbouw van de Ggz en de verplaatsing van veel cliënten naar de woonwijken.

 • Persoonsgebonden-budgethouders in de gemeente Westland en het werkgebied van Zorgkantoor DSW zijn de eersten die met een nieuw, gebruiksvriendelijker online PGB-portaal aan de slag mogen. Toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn beloofde in 2016 een beter systeem nadat het door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opgezette systeem veel problemen met uitbetalingen bleek te veroorzaken.

  Westland eerste gemeente met nieuw Pgb-portaal

  Reageer

  Persoonsgebonden-budgethouders in de gemeente Westland en het werkgebied van Zorgkantoor DSW zijn de eersten die met een nieuw, gebruiksvriendelijker online PGB-portaal aan de slag mogen. Toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn beloofde in 2016 een beter systeem nadat het door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opgezette systeem veel problemen met uitbetalingen bleek te veroorzaken.

 • De gemeente Deventer kan vooralsnog te weinig bijstandsgerechtigden overtuigen om mee te doen met het vertrouwensexperiment. Terwijl idealiter 1.000 van de 2.400 uitkeringsgerechtigden mee zouden doen, zijn er momenteel slechts 339 deelnemers.

  Te weinig deelnemers bijstandsexperiment Deventer

  1 reactie

  De gemeente Deventer kan vooralsnog te weinig bijstandsgerechtigden overtuigen om mee te doen met het vertrouwensexperiment. Terwijl idealiter 1.000 van de 2.400 uitkeringsgerechtigden mee zouden doen, zijn er momenteel slechts 339 deelnemers.

 • De Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) heeft CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster aangeraden om aangifte te doen tegen mederaadslid Arnoud van Doorn (Partij van de Eenheid). Koster werd door hem op twitter ‘een vijand van de islam en een gevaar voor de samenleving’ genoemd.

  Krikke adviseert raadslid aangifte tegen Van Doorn

  2 reacties

  De Haagse burgemeester Pauline Krikke (VVD) heeft CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster aangeraden om aangifte te doen tegen mederaadslid Arnoud van Doorn (Partij van de Eenheid). Koster werd door hem op twitter ‘een vijand van de islam en een gevaar voor de samenleving’ genoemd.

 • Onafhankelijke kandidaten die in maart tevergeefs hoopten op zetels in de Amsterdamse stadsdeelcommissies dienen een klacht in tegen wethouder Rutger Groot Wassink (democratisering, GroenLinks) bij de gemeentelijke ombudsman, meldt AT5. Zij zijn boos om een brief waarin de wethouder begin vorige maand reageerde op hun grieven.

  Burgerkandidaten deelcommissies A’dam boos op wethouder

  Reageer

  Onafhankelijke kandidaten die in maart tevergeefs hoopten op zetels in de Amsterdamse stadsdeelcommissies dienen een klacht in tegen wethouder Rutger Groot Wassink (democratisering, GroenLinks) bij de gemeentelijke ombudsman, meldt AT5. Zij zijn boos om een brief waarin de wethouder begin vorige maand reageerde op hun grieven.

 • Sint Maarten heeft voor de wederopbouw van het eiland behoefte aan een helpende hand van ambtenaren met een achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling. Na een behoefte aan ervaren ambtenaren in crisisbeheersing en juristen, is de VNG momenteel op zoek naar onder meer vergunningsverleners en toetsend constructeurs.

  Ambtenaren gezocht voor wederopbouw Sint Maarten

  1 reactie

  Sint Maarten heeft voor de wederopbouw van het eiland behoefte aan een helpende hand van ambtenaren met een achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling. Na een eerdere behoefte aan ervaren ambtenaren in crisisbeheersing en juristen, is de VNG nu op zoek naar onder meer vergunningsverleners en toetsend constructeurs.

 • Meerdere gemeenten willen beschermingsbewind zelf gaan aanbieden om de stijgende kosten van de bijzondere bijstand beheersbaar te maken en problemen met malafide bewindvoerders aan te pakken. Om te voorkomen dat dit schuurt met de Wet markt en overheid, doen gemeenten er goed aan het beschermingsbewind aanmerken als activiteit in het algemeen belang.

  'Gemeentelijk schuldenbewind kan bij algemeen belang’

  2 reacties

  Meerdere gemeenten willen beschermingsbewind zelf gaan aanbieden om de stijgende kosten van de bijzondere bijstand beheersbaar te maken en problemen met malafide bewindvoerders aan te pakken. Als gemeenten het beschermingsbewind aanmerken als activiteit in het algemeen belang, handelen zij niet in strijd met de Wet markt en overheid

 • Mensen die een sociale huurwoning zoeken in de vier grote steden staan steeds langer op de wachtlijst doordat de groep mensen die voorrang krijgt door een urgentieverklaring stijgt, meldt de NOS. Welke maatregelen kunnen gemeenten treffen om de sociale huurmarkt toegankelijker te maken?

  ‘Maak afspraken met buurgemeenten over sociale huur’

  2 reacties

  Mensen die een sociale huurwoning zoeken in de vier grote steden staan steeds langer op de wachtlijst doordat de groep mensen die voorrang krijgt door een urgentieverklaring stijgt, meldt de NOS. Welke maatregelen kunnen gemeenten treffen om de sociale huurmarkt toegankelijker te maken?

 • Een Rotterdamse pilot waarin statushouders worden geholpen met het opstarten van een eigen bedrijf is succesvol. Inmiddels is al een tweede lichting begonnen aan het traject. Vier van de dertien statushouders die het project als eerste doorliepen, starten momenteel een eigen bedrijf op.

  Rotterdam helpt statushouders met eigen bedrijf

  Reageer

  Een Rotterdamse pilot waarin statushouders worden geholpen met het opstarten van een eigen bedrijf is succesvol. Inmiddels is al een tweede lichting begonnen aan het traject. Vier van de dertien statushouders die het project als eerste doorliepen, starten momenteel een eigen bedrijf op. 

 • De gemeente Enschede mag toch 50.000 euro terugvorderen van een stel dat bijstand ontving en bijverdiende met het zetten van tatoeages, oordeelt de Centrale Raad van Beroep. De gemeente werd vorig jaar juist teruggefloten door de rechtbank in Almelo.

  Enschede toch juist in ‘tatoeage-zaak’

  2 reacties

  De gemeente Enschede mag toch 50.000 euro terugvorderen van een stel dat bijstand ontving en bijverdiende met het zetten van tatoeages, oordeelt de Centrale Raad van Beroep. De gemeente werd vorig jaar juist teruggefloten door de rechtbank in Almelo.

 • Zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis trekken zich de laatste tijd terug uit de minimapolissenregelingen van meerdere gemeenten. Het is de vraag of de minimapolissen in de huidige vorm lang houdbaar zijn.

  Terugtrekken verzekeraars uit minimapolissen wekt zorg

  5 reacties

  Zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis trekken zich de laatste tijd terug uit de minimapolissenregelingen van meerdere gemeenten. Het is de vraag of de minimapolissen in de huidige vorm lang houdbaar zijn.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Prikkelwerking lijkt het nieuwe mantra van de sociale zekerheid te zijn. Werk moet aantrekkelijk zijn, een uitkering het tegendeel. Met het korten van uitkeringsgerechtigden die hun verplichtingen niet minutieus nakomen, is echter niemand geholpen.

  Verenigd Koninkrijk: gevolgen korten uitkering ‘rampzalig’

  Reageer

  Prikkelwerking lijkt het nieuwe mantra van de sociale zekerheid te zijn. Werk moet aantrekkelijk zijn, een uitkering het tegendeel. Met het korten van uitkeringsgerechtigden die hun verplichtingen niet minutieus nakomen, is echter niemand geholpen.

 • Hoe bereik je als gemeente jongeren met armoede- en schuldenproblematiek? In Noord-Holland en zuid-Limburg wordt Speaking Minds toegepast. Vmbo- en mbo-leerlingen geven advies aan het gemeentebestuur en blijven daarna bij het beleid betrokken. ‘Jongeren kunnen veel makkelijker hun leeftijdsgenoten benaderen dan onze ambtenaren.’

  Jongere helpt jongere

  Reageer

  Hoe bereik je als gemeente jongeren met armoede- en schuldenproblematiek? In Noord-Holland en zuid-Limburg wordt Speaking Minds toegepast. Vmbo- en mbo-leerlingen geven advies aan het gemeentebestuur en blijven daarna bij het beleid betrokken. ‘Jongeren kunnen veel makkelijker hun leeftijdsgenoten benaderen dan onze ambtenaren.’

 • Tilburg pioniert met haar schuldhulp. Het credo is niet af te wachten tot schuldenaars zich melden, maar ze in een eerder stadium zelf op te zoeken. Het aantal aanvragen voor beschermingsbewind is in de eerste maand meteen gehalveerd, vertelt schuldhulpmanager Joke de Kock.

  Gemeente als sociaal regisseur

  Reageer

  Tilburg pioniert met haar schuldhulp. Het credo is niet af te wachten tot schuldenaars zich melden, maar ze in een eerder stadium zelf op te zoeken. Het aantal aanvragen voor beschermingsbewind is in de eerste maand meteen gehalveerd, vertelt schuldhulpmanager Joke de Kock.

 • Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloot vorig jaar gemeenten te dwingen om beschutte werkplekken in te richten, omdat ze flink achter liepen op het schema. Tweeëntwintig gemeenten moeten eind dit jaar één beschutte werkplek hebben ingericht. Dat lijkt niet mee te vallen.

  Eén beschutte werkplek, maar voor wie?

  Reageer

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloot vorig jaar gemeenten te dwingen om beschutte werkplekken in te richten, omdat ze flink achter liepen op het schema. Tweeëntwintig gemeenten moeten eind dit jaar één beschutte werkplek hebben ingericht. Dat lijkt niet mee te vallen.

 • Beweging is goed voor re-integratie, gezondheid, participatie en sociale cohesie. Fysieke activiteit tegen eenzaamheid, en zelfs radicalisering. Sport was altijd een bescheiden bovenwettelijk onderdeel van de activiteiten van gemeenten maar lijkt nu, in de vitaliteitsgedachte, steeds meer een duizenddingendoekje te zijn geworden. Werkt het ook?

  Beweging in sociaal domein

  Reageer

  Beweging is goed voor re-integratie, gezondheid, participatie en sociale cohesie. Fysieke activiteit tegen eenzaamheid, en zelfs radicalisering. Sport was altijd een bescheiden bovenwettelijk onderdeel van de activiteiten van gemeenten maar lijkt nu, in de vitaliteitsgedachte, steeds meer een duizenddingendoekje te zijn geworden. Werkt het ook?

 • Jaarlijks komen bij de gemeente Rotterdam zo’n tweehonderd klachten over woningvervuiling binnen. Vaak symptoom van een complexe achterliggende problematiek. Een gespecialiseerd GGD-team grijpt in, desnoods met een gedwongen schoonmaak. Niet het vuil en de woning staan centraal, maar de cliënten en hun problemen.

  Eerst het hulpplan, dan pas poetsen

  Reageer

  Jaarlijks komen bij de gemeente Rotterdam zo’n tweehonderd klachten over woningvervuiling binnen. Vaak symptoom van een complexe achterliggende problematiek. Een gespecialiseerd GGD-team grijpt in, desnoods met een gedwongen schoonmaak. Niet het vuil en de woning staan centraal, maar de cliënten en hun problemen.

 • De eerste bijstandsexperimenten in de gemeenten Groningen, Tilburg Utrecht en Wageningen zijn begonnen. Maar in hoeverre kan er écht worden geëxperimenteerd? Onderzoekers en projectleiders zijn kritisch over de kaders. Met name de onderzoeksperiode is te kort.

  Probeersels met de bijstand

  Reageer

  De eerste bijstandsexperimenten in de gemeenten Groningen, Tilburg Utrecht en Wageningen zijn begonnen. Maar in hoeverre kan er écht worden geëxperimenteerd? Onderzoekers en projectleiders zijn kritisch over de kaders. Met name de onderzoeksperiode is te kort.

 • Als minima de weg naar de gemeente niet kunnen vinden, moet je als gemeente zelf die minima zoeken. Zo kun je ze wijzen op onbenutte sociale voorzieningen. Het Flying Squad van de gemeente Amsterdam doet dat in diverse achterstandswijken. ‘Wie heeft er een stadspas?’

  Op zoek naar onnodige armoe

  Reageer

  Als minima de weg naar de gemeente niet kunnen vinden, moet je als gemeente zelf die minima zoeken. Zo kun je ze wijzen op onbenutte sociale voorzieningen. Het Flying Squad van de gemeente Amsterdam doet dat in diverse achterstandswijken. ‘Wie heeft er een stadspas?’

 • Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de fiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

  Strijd tegen ‘rijdende kroeg’ lijkt beslist

  Reageer

  Een gezellige activiteit met een biertje in een prachtdecor of het liederlijkste toonbeeld van ‘kwaliteitsarm’ toerisme? Vanaf november is de bierfiets niet langer welkom in het Amsterdamse centrum. Als het aan de gemeenteraad ligt, wordt de fiets binnenkort verbannen uit de hele stad.

 • Faillissementen, fraude, mismanagement. Allemaal potentiële aanleidingen voor het wegvallen van een gecontracteerde zorgaanbieder. Utrecht en Nijmegen kregen ermee te maken. Hoe voorkom je dat hulpbehoevende jongeren opeens zonder woning of begeleiding zitten?

  Als de zorgaanbieder omvalt

  Reageer

  Faillissementen, fraude, mismanagement. Allemaal potentiële aanleidingen voor het wegvallen van een gecontracteerde zorgaanbieder. Utrecht en Nijmegen kregen ermee te maken. Hoe voorkom je dat hulpbehoevende jongeren opeens zonder woning of begeleiding zitten?