Yvonne Jansen
Recente Artikelen
-
Gemeenten bestraffen bijstandsfraude op grote schaal
Keiharde cijfers over de totale omvang van ‘bijstandsfraude’ zijn lastig te vinden, maar door gemeenten wordt op grote schaal gesanctioneerd. ‘Linkse’ gemeenten lijken, ondanks de strenge wetgeving, wat minder streng dan ‘rechtse’. Burgers die zo'n sanctie aanvechten, krijgen veelal nul op het rekest.
-
Digitaal welkom nieuwe collega’s
Personeelsafdelingen spannen zich extra in voor nieuwkomers bij hun organisatie. Door de coronacrisis kost het veel moeite nieuwe medewerkers en trainees in te werken en te betrekken bij de organisatie.
-
Intussen in Berg en Dal: vette bonnen voor kliekvolk
Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal heeft opdracht gegeven strenger te handhaven tegen samenklieken, vooral door jongeren.
-
Jeugdhelpers meester in ‘professioneel improviseren’
Bestuurders en professionals maken zich als gevolg van de corona-crisis ernstig zorgen over kwetsbare gezinnen. Tegelijk zien ze tot hun opluchting dat hulp- en zorgverleners snel hun bedrijfsvoering en werkwijze aanpassen, nu zij nauwelijks nog ‘achter de voordeur’ komen.
-
Intussen in Berg en Dal: ziek raadslid en stamppot aan huis
Corona treft de lokale democratie: een CDA-raadslid uit het dorp Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) is positief getest op het corona-virus. Verder heeft burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal de regels voor bestaande horeca en catering opgerekt.
-
Contant geld stinkt niet in Berg en Dal
Met het oog op eventuele verspreiding van het coronavirus kondigde gemeente Berg en Dal aan voorlopig geen contant geld aan te nemen. Misverstandje, blijkt nu.
-
Geen frisse plopkapjes in raadszaal
Bij hoest of nies telkens een schone tissue gebruiken, maar geen frisse ‘plopkapjes’ op de microfoons in de raadszaal. VVD-raadslid Mechteld Ten Doesschate uit Berg en Dal vindt dat een onfrisse bedoening en vroeg de burgemeester om schone hoesjes, met het oog op de raadsvergadering van donderdag. Maar raadsleden, bestuurders en eventuele insprekers moeten het donderdag gewoon met de oude doen.
-
Jonge ambtenaren willen coach, geen baas
Een coachende stijl van leidinggeven, met veel vrijheid bij het invullen van taken. Jonge ambtenaren geven daar veelal de voorkeur aan. Van leidinggevenden bij de overheid vraagt dat veel. Die zijn zelf vaak opgegroeid in hiërarchische structuren.
-
Leiderschap draait om liefde geven
Organisaties kunnen niet zonder liefde op het werk. Het maakt dat mensen in hun werk gaan groeien en bloeien, vindt Lidewey van der Sluis, econoom en hoogleraar strategisch talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit.
-
Virus raakt langzaam bedrijfsvoering gemeente
Van een extra lapje over trapleuningen en andere contactpunten tot het opstellen van noodscenario’s voor het geval ook de ambtelijke organisatie flink geraakt wordt. Nu het corona-virus zich ook in Noord-Europa flink verspreidt, is een nieuwe fase aangebroken.
-
Minister toont spierballen: toch abonnementstarief Assen
Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft ingegrepen vanwege het voornemen van de gemeente Assen om de schoonmaak als voorziening uit het Wmo-pakket te halen en het abonnementstarief voor schoonmaak niet in te voeren. De minister dreigde met een aanwijzing, een uitzonderlijke maatregel, om Assen te dwingen per 1 januari het abonnementstarief in te voeren. De gemeente laat weten daaraan gehoor te geven.
-
Minder kinderen leven in hardnekkige armoede
Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin dat al minstens vier jaar moet rondkomen van een laag inkomen is in 2018 verder gedaald. Dat blijkt uit de jongste gegevens van een CBS-rapportage over het armoederisico van in Nederland wonende gezinnen.
-
Bouw en infra leermeesters sociale sector
Door beleidsaanpassingen in het sociaal domein te koppelen aan een risicomanagement-methodiek uit bouw & infra, hoopt de gemeente Tilburg minstens 15 miljoen euro te besparen en een oplopend tekort te voorkomen.
-
Geen gemeentelijke beoordeling beschut werk
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil niet dat gemeenten zelf gaan beoordelen of inwoners zijn aangewezen op beschut werk.
-
Stok achter deur banenafspraak blijft
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de vaak door werkgevers bekritiseerde ‘quotumregeling’ in de Wet Banenafspraak handhaven.
-
Minister perkt vrijheid jeugdbeleid gemeenten in
Vier jaar na de decentralisatie pakt het kabinet in het jeugddomein de regie terug van gemeenten. Zowel binnen de keten als in verschillende regio’s wordt onvoldoende samengewerkt, is de constatering van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Haagse jeugdzorgcoup verheven tot 'Chefsache’
Het besluit van het kabinet om de regie van de Jeugdzorg weer grotendeels naar zich toe te trekken valt slecht in gemeenteland. Inmiddels is de kwestie geëscaleerd tot ‘Chefsache’: VNG-voorzitter Jan van Zanen heeft over de ingreep een brief geschreven aan premier Rutte.
-
Inspecties: niet steggelen over geld jeugdbescherming
Gemeenten mogen na een maatregel van de kinderrechter niet vanwege het geld steggelen over verwijzingen naar gecertificeerde instellingen, maar hebben de plicht ervoor te zorgen dat die hulp beschikbaar is. Nu staan honderden kinderen op een wachtlijst en hun veiligheid is in gevaar. Dat schrijven de Inspecties voor de Gezondheidszorg en Jeugd en voor Justitie en Veiligheid.
-
Zwolle naar de rechter om fiscale nabrander
Zwolle stapt naar de belastingrechter na een naheffing van €1,7 miljoen wegens administratieve onvolkomenheden. Een boekenonderzoek was de opmaat voor een verbeteringsoperatie en een rechtszaak die duidelijkheid moet geven over reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.
-
Wijk- en dorpsbudgetten verlichten besturen in Coevorden
De introductie van dorps- en wijkbudgetten en veel invloed geven aan inwoners maakt besturen een stuk makkelijker geworden, zegt wethouder Jan Zwiers van Coevorden. De Drentse gemeente besloot in 2014 na de gemeenteraadsverkiezingen de behoeften van inwoners centraal te stellen en zowel zeggenschap als geld beter te verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde het college van Coevorden een nieuwe bestuursstijl, evenals wijk- en dorpsbudgetten.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Maak ruimte voor een frisse blik
Vrijheid geven bij het invullen van taken en tegelijk goede begeleiding. Feedback niet opsparen tot het functioneringsgesprek, maar zo snel mogelijk. Want jonge ambtenaren willen dóór, liefst een beetje snel. Dat vraagt veel van leidinggevenden bij de overheid, die zelf vaak opgegroeid zijn in hiërarchische structuren.
-
‘Leiderschap draait om liefde geven’
Liefde op het werk: organisaties kunnen niet zonder, vindt Lidewey van der Sluis, econoom en hoogleraar strategisch talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Leiderschapsstijl en organisatiecultuur bepalen in grote mate of medewerkers tot bloei komen, zegt zij.
-
Appèl op berekenende inwoners
Op allerlei manieren proberen gemeenten de oplopende kosten voor zorg en ondersteuning te beteugelen. Onder andere via een moreel appèl op zorggebruikers. Assen weigerde het verplichte Wmo-tarief voor schoonmaak in te voeren, maar werd door minister De Jonge overruled.
-
Bouw en infra leermeesters sociaal domein
In het sociaal domein wordt nog weinig systematisch risicomanagement toegepast. De gemeente Tilburg doet het wel en speelt leentjebuur bij de sector bouw en infra. ‘Of je een brug bouwt of interventies doet in het sociaal domein maakt niet heel veel uit.’
-
Besturen 2.0 in Coevorden
De behoeften van inwoners centraal stellen en zowel zeggenschap als geld beter verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde Coevorden een nieuwe bestuursstijl. ‘Vraag mensen te doen waar zij goed in zijn.’
-
De dure les van Venlo
Een zinkgat waarin steeds meer geld verdween, daar leek het sociale domein in Venlo op. Met op het dieptepunt een tekort van 25 miljoen euro. De situatie keert snel ten goede en financieel evenwicht is in zicht. De oplossing: prestatiegerichte inkoop en strakke sturing op toegang tot zorg en ondersteuning.
-
Oud leert jong
Als in relatief korte tijd flinke aantallen senioren de organisatie verlaten, dreigt veel kennis weg te lekken. Sommige gemeenten sorteren daar op voor door ‘meesters’ aan ‘gezellen’ te koppelen. Geen braindrain meer en tegelijk frisse blikken aan boord.
-
U vraagt, wij draaien
Van negen verordeningen naar één ‘omgekeerde’ voor het complete sociale domein. Kampen heeft de primeur. ‘Je zweeft meer boven de regels. Zonder dat het altijd scheppen geld hoeft te kosten.’
-
Dolen in de data-woestijn
Gemeenten koesteren de gedachte dat hun data gaan helpen met het oplossen van hardnekkige problemen in het sociale domein. Vergeet het voorlopig maar, zegt Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden. ‘Zolang de praktische kennis van professionals onvoldoende wordt benut, blijft innovatie uit.’
-
Bouwkundigen zijn vrijwel op
De bouw hijst de stormbal, zo veel handen komt de sector tekort. De gewenste productie wordt niet gehaald. Ook gemeenten merken dat het door krapte op de arbeidsmarkt moeilijker wordt de vaart erin te houden.