of 59761 LinkedIn

Yvonne Jansen

Recente Artikelen

 • Professionals en bestuurders maken in deze corona-crisis ernstig zorgen over kwetsbare gezinnen. Tegelijk zien ze, tot hun opluchting, dat hulp- en zorgverleners snel hun bedrijfsvoering en werkwijze aanpassen.

  Jeugdhelpers meester in ‘professioneel improviseren’

  Reageer

  Bestuurders en professionals maken zich als gevolg van de corona-crisis ernstig zorgen over kwetsbare gezinnen. Tegelijk zien ze tot hun opluchting dat hulp- en zorgverleners snel hun bedrijfsvoering en werkwijze aanpassen, nu zij nauwelijks nog ‘achter de voordeur’ komen.

 • Het besmette CDA-raadslid is flink ziek geworden van COVID-19. Een aantal dagen ervoor was hij in het kader van zijn raadswerk nog aanwezig bij een bijeenkomst. De raadsvergadering van 2 april is mede daarom afgelast.

  Intussen in Berg en Dal: ziek raadslid en stamppot aan huis

  2 reacties

  Corona treft de lokale democratie: een CDA-raadslid uit het dorp Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) is positief getest op het corona-virus. Verder heeft burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal de regels voor bestaande horeca en catering opgerekt.

 • ‘Pin only’ mag niet, maar nood breekt wet, dacht gemeente Berg en Dal. Dat was iets te snel gedacht: het weigeren van cash staat niet op het lijstje RIVM-richtlijnen, zoals de Gelderse gemeente ten onrechte veronderstelde. En dus blijft contant betalen mogelijk.

  Contant geld stinkt niet in Berg en Dal

  1 reactie

  Met het oog op eventuele verspreiding van het coronavirus kondigde gemeente Berg en Dal aan voorlopig geen contant geld aan te nemen. Misverstandje, blijkt nu.

 • Bij hoest of nies telkens een schone tissue gebruiken, maar geen frisse ‘plopkapjes’ op de microfoons in de raadszaal. VVD-raadslid Mechteld Ten Doesschate uit Berg en Dal vindt dat een onfrisse bedoening en vroeg de burgemeester om schone hoesjes, met het oog op de raadsvergadering van donderdag. Maar raadsleden, bestuurders en eventuele insprekers moeten het donderdag gewoon met de oude doen.

  Geen frisse plopkapjes in raadszaal

  1 reactie

  Bij hoest of nies telkens een schone tissue gebruiken, maar geen frisse ‘plopkapjes’ op de microfoons in de raadszaal. VVD-raadslid Mechteld Ten Doesschate uit Berg en Dal vindt dat een onfrisse bedoening en vroeg de burgemeester om schone hoesjes, met het oog op de raadsvergadering van donderdag. Maar raadsleden, bestuurders en eventuele insprekers moeten het donderdag gewoon met de oude doen.

 • Een coachende stijl van leidinggeven, met veel vrijheid bij het invullen van taken. Jonge ambtenaren geven daar veelal de voorkeur aan. Van leidinggevenden bij de overheid vraagt dat veel. Die zijn zelf vaak opgegroeid in hiërarchische structuren.

  Jonge ambtenaren willen coach, geen baas

  2 reacties

  Een coachende stijl van leidinggeven, met veel vrijheid bij het invullen van taken. Jonge ambtenaren geven daar veelal de voorkeur aan. Van leidinggevenden bij de overheid vraagt dat veel. Die zijn zelf vaak opgegroeid in hiërarchische structuren.

 • Organisaties kunnen niet zonder liefde op het werk. Het maakt dat mensen in hun werk gaan groeien en bloeien, vindt Lidewey van der Sluis.

  Leiderschap draait om liefde geven

  Reageer

  Organisaties kunnen niet zonder liefde op het werk. Het maakt dat mensen in hun werk gaan groeien en bloeien, vindt Lidewey van der Sluis, econoom en hoogleraar strategisch talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit.

 • Van een extra lapje over trapleuningen en andere contactpunten tot het opstellen van noodscenario’s voor het geval ook de ambtelijke organisatie flink geraakt wordt. Nu het corona-virus zich ook in Noord-Europa flink verspreidt, is een nieuwe fase aangebroken. Berg en Dal heeft een noodplan om de dienstverlening onder alle omstandigheden te kunnen garanderen.

  Virus raakt langzaam bedrijfsvoering gemeente

  1 reactie

  Van een extra lapje over trapleuningen en andere contactpunten tot het opstellen van noodscenario’s voor het geval ook de ambtelijke organisatie flink geraakt wordt. Nu het corona-virus zich ook in Noord-Europa flink verspreidt, is een nieuwe fase aangebroken.

 • Minister Hugo de Jonge heeft ingegrepen vanwege het voornemen van de gemeente Assen om de schoonmaak als voorziening uit het Wmo-pakket te halen en het abonnementstarief voor schoonmaak niet in te voeren. De minister dreigde met een aanwijzing, een uitzonderlijke maatregel, om Assen te dwingen per 1 januari het abonnementstarief in te voeren. De gemeente laat weten daaraan gehoor te geven.

  Minister toont spierballen: toch abonnementstarief Assen

  6 reacties

  Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft ingegrepen vanwege het voornemen van de gemeente Assen om de schoonmaak als voorziening uit het Wmo-pakket te halen en het abonnementstarief voor schoonmaak niet in te voeren. De minister dreigde met een aanwijzing, een uitzonderlijke maatregel, om Assen te dwingen per 1 januari het abonnementstarief in te voeren. De gemeente laat weten daaraan gehoor te geven.

 • Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin dat minstens vier jaar moet rondkomen van een laag inkomen is vorig jaar verder gedaald. Dat blijkt vandaag gepresenteerde cijfers van het CBS.

  Minder kinderen leven in hardnekkige armoede

  Reageer

  Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin dat al minstens vier jaar moet rondkomen van een laag inkomen is in 2018 verder gedaald. Dat blijkt uit de jongste gegevens van een CBS-rapportage over het armoederisico van in Nederland wonende gezinnen. 

 • Tilburg is de eerste twee jaar van de decentralisaties goed doorgekomen. Tot 2017, het jaar waarin ook de gemeente, zoals controller sociaal domein Erwin Rossou het uitdrukt, ‘door het ijs zakte’ als gevolg van tekorten op Jeugdhulp en Wmo-begeleiding.

  Bouw en infra leermeesters sociale sector

  Reageer

  Door beleidsaanpassingen in het sociaal domein te koppelen aan een risicomanagement-methodiek uit bouw & infra, hoopt de gemeente Tilburg minstens 15 miljoen euro te besparen en een oplopend tekort te voorkomen. 

 • Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil niet dat gemeenten zelf gaan beoordelen of inwoners zijn aangewezen op beschut werk.

  Geen gemeentelijke beoordeling beschut werk

  5 reacties

  Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil niet dat gemeenten zelf gaan beoordelen of inwoners zijn aangewezen op beschut werk. 

 • Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de vaak door werkgevers bekritiseerde ‘quotumregeling’ in de Wet Banenafspraak handhaven.

  Stok achter deur banenafspraak blijft

  Reageer

  Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de vaak door werkgevers bekritiseerde ‘quotumregeling’ in de Wet Banenafspraak handhaven.

 • Vier jaar na de decentralisatie pakt het kabinet in het jeugddomein de regie terug van gemeenten. Zowel binnen de keten als in verschillende regio’s wordt onvoldoende samengewerkt, is de constatering van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

  Minister perkt vrijheid jeugdbeleid gemeenten in

  Reageer

  Vier jaar na de decentralisatie pakt het kabinet in het jeugddomein de regie terug van gemeenten. Zowel binnen de keten als in verschillende regio’s wordt onvoldoende samengewerkt, is de constatering van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Het besluit van het kabinet om de regie van de Jeugdzorg weer grotendeels naar zich toe te trekken valt slecht in gemeenteland.Inmiddels is de kwestie geëscaleerd tot ‘Chefsache’: VNG-voorzitter Jan van Zanen heeft over de ingreep een brief geschreven aan premier Rutte.

  Haagse jeugdzorgcoup verheven tot 'Chefsache’

  6 reacties

  Het besluit van het kabinet om de regie van de Jeugdzorg weer grotendeels naar zich toe te trekken valt slecht in gemeenteland. Inmiddels is de kwestie geëscaleerd tot ‘Chefsache’: VNG-voorzitter Jan van Zanen heeft over de ingreep een brief geschreven aan premier Rutte.

 • De inspecties geven in een buitengewoon scherp rapport hun eigen ministers, Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker van Rechtsbescherming onderuit de zak over de huidige situatie. De rol van gemeenten wordt evenmin gespaard. Kinderen krijgen niet of veel te laat de zorg die zij nodig hebben, waardoor zij gevaar lopen of verder ontsporen.

  Inspecties: niet steggelen over geld jeugdbescherming

  Reageer

  Gemeenten mogen na een maatregel van de kinderrechter niet vanwege het geld steggelen over verwijzingen naar gecertificeerde instellingen, maar hebben de plicht ervoor te zorgen dat die hulp beschikbaar is. Nu staan honderden kinderen op een wachtlijst en hun veiligheid is in gevaar. Dat schrijven de Inspecties voor de Gezondheidszorg en Jeugd en voor Justitie en Veiligheid.

 • Zwolle stapt naar de belastingrechter na een naheffing van €1,7 miljoen wegens administratieve onvolkomenheden. Tijdens een steekproefsgewijze controle trof de fiscus onvolkomenheden aan. De administratie werd onder meer ondeugdelijk bevonden op het gebied van de omzetbelasting en het BTW compensatiefonds over de periode 2012 – 2016

  Zwolle naar de rechter om fiscale nabrander

  1 reactie

  Zwolle stapt naar de belastingrechter na een naheffing van €1,7 miljoen wegens administratieve onvolkomenheden. Een boekenonderzoek was de opmaat voor een verbeteringsoperatie en een rechtszaak die duidelijkheid moet geven over reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. 

 • De Drentse gemeente besloot in 2014 na de gemeenteraadsverkiezingen de behoeften van inwoners centraal te stellen en zowel zeggenschap als geld beter te verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde het college van Coevorden een nieuwe bestuursstijl, evenals wijk- en dorpsbudgetten.

  Wijk- en dorpsbudgetten verlichten besturen in Coevorden

  Reageer

  De introductie van dorps- en wijkbudgetten en veel invloed geven aan inwoners maakt besturen een stuk makkelijker geworden, zegt wethouder Jan Zwiers van Coevorden. De Drentse gemeente besloot in 2014 na de gemeenteraadsverkiezingen de behoeften van inwoners centraal te stellen en zowel zeggenschap als geld beter te verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde het college van Coevorden een nieuwe bestuursstijl, evenals wijk- en dorpsbudgetten.

 • Een tekort van 25 miljoen euro in het sociale domein in Venlo. Hoe lost Venlo het op?

  Venlo: weg met PxQ voor zorg

  2 reacties

  Een zinkgat waarin steeds meer geld verdween, daar leek het sociale domein in Venlo op. Met op het dieptepunt een tekort van 25 miljoen euro. De situatie keert snel ten goede en financieel evenwicht is in zicht. De oplossing: prestatiegerichte inkoop en strakke sturing op toegang tot zorg en ondersteuning.

 • ‘Meester en gezel’ is een opleidingsprincipe dat sinds de Middeleeuwen bestaat om vakkennis over te dragen. Ook in de huidige context blijkt het een effectieve leermethode, vindt René Bosma, teamleider Burgerzaken in Amstelveen. Het grootste deel van kennis binnen organisaties zit immers in de hoofden van mensen, en niet in papieren of digitale documenten. ‘Papieren’ kennis veroudert bovendien snel, terwijl praktijkkennis zich voortdurend ververst.

  Oude rot traint jonge hond

  1 reactie

  Als in relatief korte tijd flinke aantallen senioren de organisatie verlaten dreigt veel kennis weg te lekken. Sommige gemeenten sorteren daar op voor door ‘meesters’ aan ‘gezellen’ te koppelen. Geen braindrain meer en tegelijk frisse blikken aan boord.  

 • Gemeenten gaan er van uit dat hun data gaan helpen met het oplossen van hardnekkige problemen in het sociale domein. Dat zit er voorlopig niet in, zegt Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden.

  ‘Zonder kennis wordt het niks met Big Data’

  2 reacties

  Gemeenten koesteren de gedachte dat hun data gaan helpen met het oplossen van hardnekkige problemen in het sociale domein. Vergeet het voorlopig maar, zegt Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden. ‘Zolang de praktische kennis van professionals onvoldoende benut wordt, blijft innovatie uit.’

 • Een uitspraak van de hoogste bestuursrechter krijgt waarschijnlijk verstrekkende gevolgen voor gemeenten die ‘resultaatgericht’ huishoudelijke hulp indiceren. Zij zullen op basis van maatwerk weer uren moeten toekennen.

  Uitspraak CRvB doodsteek resultaatgericht indiceren

  3 reacties

  Een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) krijgt waarschijnlijk verstrekkende consequenties voor gemeenten die ‘resultaatgericht’ huishoudelijke hulp indiceren. Zij zullen op basis van maatwerk uren moeten toekennen.

 • Geen wachttijden, maar wel een tekort van naar verwachting 33 miljoen euro, op een totaal van 164 miljoen euro. De nieuwe bekostigingssystematiek en de daaraan gekoppelde administratieve lasten hebben geleid tot een enorme kostenoverschrijding van de specialistische jeugdhulp in de regio Amsterdam.

  Miljoenentekort jeugdhulp regio Amsterdam

  2 reacties

  Geen wachttijden, maar wel een tekort van naar verwachting 33 miljoen euro, op een totaal van 164 miljoen euro. De nieuwe bekostigingssystematiek en de daaraan gekoppelde administratieve lasten hebben geleid tot een enorme kostenoverschrijding van de specialistische jeugdhulp in de regio Amsterdam.

 • Gemeenten moeten sneller plannen ontwikkelen om het bouwtempo omhoog te krijg. Maar door een tekort aan bouwambtenaren wordt het steeds moeilijker de vaart erin te houden.

  Gebrek aan ambtenaren remt bouwplannen

  1 reactie

  Gemeenten moeten sneller plannen ontwikkelen om het bouwtempo omhoog te krijg. Maar door een tekort aan bouwambtenaren wordt het steeds moeilijker de vaart erin te houden. Volgens vertegenwoordigers van gemeenten die Binnenlands Bestuur sprak stranden plannen nog niet door een tekort aan bouwambtenaren, maar wordt het steeds moeilijker de vaart erin te houden. 

 • Na een heisessie met de bonden en later ook met de ondernemingsraad werd met aller instemming een kleine, maar zo divers mogelijke delegatie gevormd, met twee OR-leden, een vertegenwoordiger van zowel CNV als FNV, aan werkgeverszijde gemeentesecretaris Marcel Meijs en P&O-wethouder Marcelle Hendrickx (D66). En, als een soort verbindingsofficier, strateeg P&O Sascha van Vliet. Het gezelschapje had de taak uit de impasse te komen, om daarna te onderhandelen.

  Sociaal akkoord helpt Tilburg uit impasse

  1 reactie

  Een wendbare organisatie, met een daarop toegesneden pakket arbeidsvoorwaarden. De gemeente Tilburg sloot een sociaal akkoord met de vakbonden en de ondernemersraad. Maar eerst was ‘relatietherapie’ tussen de partijen nodig.

 • ‘Supereffectief hoor, als iemand bij de gemeentesecretaris of wethouder binnenstapt, dwars door alle lagen heen. Maar het wekt soms ook weerstand op. Daarom leren we onze trainees eerst even de teen in het water te steken, omgevingssensitief te zijn’, zegt Jurgen Bartholomeus, coördinator Trainees bij de VNG. Maar niet teveel, voegt hij eraan toe. Een wat onorthodoxe aanpak is ook wat er van ze verwacht wordt: fungeren als breekijzer in een omgeving waar vanouds veel gericht lijkt op onzekerheidsreductie, betrouwbaarheid en risicobeperking.

  'Trainees vaak breekijzer in vastgeroeste organisatie'

  5 reacties

  Ze zijn onbevangen en denken vaak niet langs hiërarchische lijnen. Waardoor het zomaar kan gebeuren dat een trainee bij de wethouder binnenstapt om een idee te pitchen. Eenmaal de schrik voorbij verwelkomen gemeenten de veranderkracht van de nieuwkomers.   

 • Opleiding en scholing bij gemeenten staan de laatste jaren veelal in dienst van de nieuwe rol die zij hebben, als regisseur, in netwerken en andere verbanden. Die vraagt van ambtenaren andere vaardigheden en een nieuwe manier van werken

  Opleiding vaak in teken nieuwe rol gemeenten

  1 reactie

  Opleiding en scholing bij gemeenten staan de laatste jaren veelal in dienst van de nieuwe rol die zij hebben, als regisseur, in netwerken en andere verbanden. Die vraagt van ambtenaren andere vaardigheden en een nieuwe manier van werken. ‘Blijven leren, de organisatie is nooit af’, zeggen de verantwoordelijken in Lochem en Tiel. 

 • Gemeenten krijgen regelmatig te maken met incidenten die ontreddering of onrust teweegbrengen of voor individuen en groepen een ingrijpende nasleep hebben. Bij gebeurtenissen die aanvankelijk weinig impact hebben, kan opeens de vlam in de pan slaan. Met het oog op deze incidenten is er in een aantal gemeenten een 'onrustprotocol'.

  Meningen over nut onrustprotocol verdeeld

  Reageer

  Gemeenten stellen met het oog op onverwachte situaties in het sociale domein een ‘onrustprotocol’ vast. Over het nut van zo’n werkbeschrijving lopen de meningen uiteen.

 • Ambtenaren en buurt(maatschappelijk) werkers ervaren met regelmaat frustratie en agressie van teleurgestelde burgers.

  Gemeenten werken samen aan veiligheid medewerkers

  5 reacties

  Ambtenaren en buurt(maatschappelijk) werkers ervaren met regelmaat frustratie en agressie van teleurgestelde burgers. Gestructureerde nazorg en het bespreken van casuïstiek voorkomen dat medewerkers afhaken.   

 • De verantwoordingshonger die voortkomt uit de decentralisaties in het sociale domein heeft geleid tot een explosie van de accountantskosten van zorginstellingen. Gemiddeld stegen die met 12 procent, blijkt uit een jaarverslagenanalyse 2016 van Intrakoop, een inkoopcoöperatie van zorgorganisaties. Een gemiddelde zorgorganisatie legde in 2016 127.000 euro neer bij de accountant.

  Accountantskosten zorg exploderen door decentralisaties

  5 reacties

  De verantwoordingshonger die voortkomt uit de decentralisaties in het sociale domein heeft geleid tot een explosie van de accountantskosten van zorginstellingen. Gemiddeld stegen die met 12 procent, blijkt uit een jaarverslagenanalyse 2016 van Intrakoop, een inkoopcoöperatie van zorgorganisaties. Een gemiddelde zorgorganisatie legde in 2016 127.000 euro neer bij de  ccountant.

 • De belangenverstrengeling van de Utrechtse gemeenteambtenaar die via zijn werk voor de afdeling Werk en Inkomen klanten ronselde voor zijn eigen taalschool, is mede een uitvloeisel van het leggen van verantwoordelijkheid voor taallessen bij inburgeraars zelf.

  Weghalen inburgering bij gemeenten leidt tot uitwassen

  1 reactie

  De belangenverstrengeling van de Utrechtse gemeenteambtenaar die via zijn werk voor de afdeling Werk en Inkomen klanten ronselde voor zijn eigen taalschool, is mede een uitvloeisel van het leggen van verantwoordelijkheid voor taallessen bij inburgeraars zelf.

 • Bevolkingskrimp, ontgroening, vergrijzing, leegstand, online winkelen, straffe concurrentie van andere vormen van vrijetijdsbesteding. Het komende decennium en waarschijnlijk ook nog daarna blijft het aantal inwoners van de Achterhoek teruglopen, volgens bevolkingsprognoses. Doetinchem wacht de verschraling die dat met zich meebrengt niet lijdzaam af, maar kiest voor de aanval, met de binnenstad als troef.

  D’ran in de Achterhoek

  2 reacties

  Geen strakke sturing van bovenaf, maar inwoners zelf laten beslissen over herinrichting van de binnenstad. Doetinchem neemt overheidsparticipatie serieus en wil geen ‘mooipraterij’ maar ‘d’ran’. 

 • Den Haag moet vertrouwen hebben in het lokale bestuur en de neiging onderdrukken om in te grijpen bij incidenten in het sociale domein. Dat adviseert de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in een eerste rapportage over de decentralisaties. Scherpe keuzes bij gemeenten blijven vooralsnog uit.

  Eerst alles op zeker, dan pas innoveren

  Reageer

  Den Haag moet vertrouwen hebben in het lokale bestuur en de neiging onderdrukken om in te grijpen bij incidenten in het sociale domein. Dat adviseert de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in een eerste rapportage over de decentralisaties. Scherpe keuzes bij gemeenten blijven vooralsnog uit.

 • Op verzoek van de Eerste Kamer en de minister van Binnenlandse Zaken deed de Rob samen met de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) onderzoek naar de betekenis van de decentralisaties in het sociaal domein voor het functioneren van de lokale democratie en de kwaliteit van het openbaar bestuur.

  Adviesraad: te vroeg voor oordeel over decentralisaties

  5 reacties

  Raadsleden zijn bijna ‘collectief zoekende’ naar hun verantwoordelijkheid en rol bij de ontwikkelingen in het sociaal domein. ‘Ze worstelen met de vragen die ze moeten stellen en naar instrumenten om relevante gegevens te krijgen en sturing te geven’, zegt Albertine van Vliet, lid van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob). 

 • Met de omgekeerde toets wordt beoordeeld wat het beoogde effect is, wat de uitwerking is op persoon, gezin en omgeving en of het besluit overeenkomt met de grondwaarde (bedoeling) van de wet. Verder of het voornemen ethisch verantwoord is. Pas als laatste stap wordt gekeken of een voornemen indruist tegen de wet.

  ‘Omgekeerde toets’ geeft net dat kleine zetje

  4 reacties

  ‘De omgekeerde toets’, een methodiek voor het sociale domein, traint ambtenaren om doelmatigheid en rechtmatigheid te combineren. De essentie: kijken wat nodig is en als laatste stap beoordelen of past binnen de geest van wet- en regelgeving.

 • Gemeenten en jeugdzorgaanbieders weten vaak niet wat ze aan elkaar hebben. Onvoldoende uitgewerkte afspraken leiden dan tot uiteenlopende verwachtingen, soms tot verschillen van inzicht over (geleverde) zorg en vrijwel altijd tot meer bureaucratie.

  Vage afspraken maken jeugdzorg bureaucratisch en duur

  3 reacties

  Gemeenten en jeugdzorgaanbieders weten vaak niet wat ze aan elkaar hebben. Onvoldoende uitgewerkte afspraken leiden dan tot uiteenlopende verwachtingen, soms tot verschillen van inzicht over (geleverde) zorg en vrijwel altijd tot meer bureaucratie.

 • Het kost de Veilig Thuis regio’s nog steeds veel moeite om binnen de wettelijk beoogde periode een onderzoek uit te voeren. Dat blijkt uit de jongste rapportage van de samenwerkende Inspecties Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

  Nog steeds zorgen over Veilig Thuis

  4 reacties

  Het kost de Veilig Thuis regio’s nog steeds veel moeite om binnen de wettelijk beoogde periode een onderzoek uit te voeren. Dat blijkt uit de jongste rapportage van de samenwerkende Inspecties Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

 • Maatwerk leveren zonder willekeur, en recht doen aan de geest van wet- en regelgeving. Dat is wat ‘De omgekeerde toets’ beoogt, een methodiek voor professionals in het sociale domein.

  ‘Omgekeerde toets’ kijkt naar doel van wet

  Reageer

  Maatwerk leveren zonder willekeur, en recht doen aan de geest van wet- en regelgeving. Dat is wat ‘De omgekeerde toets’ beoogt, een methodiek voor professionals in het sociale domein.

 • Na vijf jaar komt er een eind aan het preventief financieel toezicht waaronder de provincie Gelderland Apeldoorn geplaatst had. Dat is jaren eerder dan verwacht. Ook voor de Gelderse gemeente Beuningen wordt het preventieve toezicht opgeheven.

  Apeldoorn en Beuningen niet meer onder curatele

  2 reacties

  Na vijf jaar komt er een eind aan het preventief financieel toezicht waaronder de provincie Gelderland Apeldoorn geplaatst had. Dat is jaren eerder dan verwacht. Ook voor de Gelderse gemeente Beuningen wordt het preventieve toezicht opgeheven.

 • Hevel een deel van het geld dat nu omgaat in de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg over naar gemeenten. Die hebben dat nodig om de civil society te versterken. Dat zegt Ard Sprinkhuizen, lector Maatschappelijk Werk aan Hogeschool InHolland.

  Werkdruk sociale wijkteams 'aanvliegend hoog’

  13 reacties

  Hevel een deel van het geld dat nu omgaat in de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg over naar gemeenten. Die hebben dat nodig om de civil society te versterken. Dat zegt Ard Sprinkhuizen, lector Maatschappelijk Werk aan Hogeschool InHolland. De werkdruk in de sociale wijkteams - die nu 'aanvliegend hoog' is, kan daarmee omlaag.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil zo snel mogelijk starten met de aangekondigde experimenten in de bijstand. Mogelijk al op 1 januari, meldt ze in een interview met Binnenlands Bestuur.

  ‘Inspirerend om met gemeenten bijstand te verbeteren’

  7 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil zo snel mogelijk starten met de aangekondigde experimenten in de bijstand. Mogelijk al op 1 januari, meldt ze in een interview met Binnenlands Bestuur.

 • De voortgang van de decentralisaties verloopt aan alle kanten moeizaam. De Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) pleit om die reden voor een landelijk, meerjarig programma om de lokale verzorgingsstaat verder vorm te geven.

  Hard oordeel over voortgang decentralisaties

  15 reacties

  De voortgang van de decentralisaties verloopt aan alle kanten moeizaam. De Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) pleit om die reden voor een landelijk, meerjarig programma om de lokale verzorgingsstaat verder vorm te geven.

 • De decentralisaties en specifiek beleid gericht op interne mobiliteit spelen een rol bij het op gang brengen van de arbeidsmarkt voor gemeenteambtenaren.

  Gemeentelijke stoelendans komt langzaam op gang

  6 reacties

  Binnen gemeentelijke organisaties komt langzaam een stoelendans op gang. De decentralisaties en specifiek beleid gericht op interne mobiliteit spelen een rol bij het op gang brengen van de arbeidsmarkt voor gemeenteambtenaren.  

 • Dat doen we zelf wel! In deze serie aandacht voor burgerinitiatieven. Deze keer: het groenbeheer in Oldebroek.

  Budget groenbeheer van gemeente naar dorp

  2 reacties

  Twee dorpen in Oldebroek beschikken over hun eigen portie van het lokale budget voor groenbeheer. Met wat overschiet, verfraaien ze hun dorp.

 • Het is verleidelijk om in het eerste jaar van de gedecentraliseerde jeugdzorg op basis van verschillende bronnen te stellen dat het overal in het land relatief beter gaat met kinderen. Annette Roeters, algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming, wil vooralsnog niet zo ver gaan.

  Aantal jeugdbeschermingsmaatregelen weer gedaald

  Reageer

  In het eerste jaar van lokale verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg daalde het aantal jeugdbeschermingsmaatregelen. Te vroeg om conclusies te trekken, zegt Annette Roeters, algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming.

 • Gemeenten moeten alert blijven op laaggeletterdheid, bij uitstek een probleem dat op lokaal niveau kan worden aangepakt. Dit stellen zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als de Stichting Lezen & Schrijven.

  Laaggeletterdheid vraagt blijvend aandacht gemeenten

  2 reacties

  Gemeenten moeten alert blijven op laaggeletterdheid, bij uitstek een probleem dat op lokaal niveau kan worden aangepakt. Dit stellen zowel de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als de Stichting Lezen & Schrijven.

 • Voor veel burgers met problematische schulden is de stap van beschermingsbewind naar budgetbeheer te groot.

  Stap van schuldenbewind naar budgetbeheer vaak te groot

  2 reacties

  Voor veel burgers met problematische schulden is de stap van beschermingsbewind naar budgetbeheer te groot. Dat zegt Tom van Timmeren, teammanager Budgetbeheer en Kredietbank bij de gemeente Apeldoorn.

 • De verantwoordingshonger en regels van gemeenten en rijk vertragen en belemmeren sociale vernieuwing bij uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat zegt ActiZ, brancheorganisatie van zorgaanbieders. De brancheorganisatie liet bureau BMC onderzoeken of en hoe de beoogde transformatie onder de nieuwe Wmo vorm krijgt.

  Verantwoordingshonger belemmert vernieuwing Wmo

  5 reacties

  Verantwoordingshonger en regels van gemeenten en rijk vertragen en belemmeren sociale vernieuwing bij uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat zegt ActiZ, brancheorganisatie van zorgaanbieders.

 • Uit vrees voor budgetoverschrijdingen gaven gemeenten aan het begin van 2015 de jeugdzorgaanbieders in hun gebied een bedrag waarmee ze moesten uitkomen, meestal gebaseerd op historische gebruik, met daarop een korting, in de Regio Noord Veluwe 20 procent. De nachtmerrie van veel wethouders: zouden ze aan het eind van het jaar niet alsnog een financiële nabrander krijgen?

  Jeugdzorg zonder financiële nabrander

  5 reacties

  In de Regio Noord Veluwe was het financiële plaatje van het eerste transitiejaar in de jeugdzorg snel duidelijk en zijn ze ook ‘in control’ voor 2016.

 • Naar verwachting moeten gemeenten de komende jaren flink toeleggen op extra bijstandskosten voor de nieuwkomers. Tegelijk is op lokaal niveau de invloed op hun inburgering en integratie kleiner dan ooit. Specifiek beleid voor migranten en dus ook voor vluchtelingen (‘doelgroepenbeleid’) is geschrapt en ingeschoven in het algemene beleid (‘mainstreaming’).

  Vluchtelingen moeten snel aan het werk

  3 reacties

  Veel gemeenten hebben hun handen vol aan het regelen van opvang en huisvesting voor asielzoekers en vluchtelingen. Sommige kijken verder dan de problemen van de dag: statushouders moeten zo snel mogelijk aan het werk of boven de boeken.   

 • Twaalf Gelderse werkgevers in Zorg en Welzijn vormen een consortium, waarin zij onder meer vraag en aanbod van werk en medewerkers met elkaar uitwisselen. Gemeenten zijn opdrachtgever van de consortiumpartners.

  Gelderse zorgwerkgevers wisselen personeel uit in pool

  7 reacties

  Twaalf Gelderse werkgevers in Zorg en Welzijn vormen een consortium, waarin zij vraag en aanbod van werk en medewerkers met elkaar uitwisselen en samenwerken op het gebied van onder meer scholing. Gemeenten zijn opdrachtgever van de consortiumpartners.

 • Gemeenten ondernemen weinig om informele zorg voor jongeren te bevorderen en zo een later beroep op professionele jeugdzorg te voorkomen. Dat blijkt uit een peiling waarin is gesproken met 45 gemeentelijke medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor preventieve jeugdzorg. De peiling is uitgevoerd door Big Thinking, een adviesbureau dat landelijk actief is op het gebied van jeugdbeleid en jeugdzorg.

  ‘Eigen kracht’ probleemjongeren weinig aangesproken

  1 reactie

  Gemeenten ondernemen weinig om informele zorg voor jongeren te bevorderen en zo een later beroep op professionele jeugdzorg te voorkomen. Dat stelt Big Thinking, een adviesbureau dat landelijk actief is op het gebied van jeugdbeleid en jeugdzorg.

 • Ambtenaren zoeken te weinig “rek” in de regels, terwijl die er vaak wel is. Niet om burgers en andere belanghebbenden de voet dwars te zetten, maar omdat ze bang zijn voor beren op de weg. Dat zegt Boukje Keijzer, directeur van het adviesbureau 7zebra’s (‘een creatief realisatienetwerk’) en auteur van het recent verschenen ‘De regels en de rek’.

  Ambtenaren huiverig om regels op te rekken

  15 reacties

  Ambtenaren zoeken te weinig “rek” in de regels, terwijl die er vaak wel is. Niet om burgers en andere belanghebbenden de voet dwars te zetten, maar omdat ze bang zijn voor beren op de weg.

 • De doelstelling voor dit jaar – 3000 extra aangepaste overheidsbanen vanaf 2013 – wordt vrijwel zeker niet gehaald.

  Overheid maakt banenafspraak niet waar

  2 reacties

  Banenambassadeur overheid en onderwijs Hans Spigt zou de beslissing over het al of niet invoeren van een verplicht quotum in het kader van de banenafspraak liefst een jaar uitstellen. De doelstelling voor dit jaar – 3000 extra aangepaste overheidsbanen vanaf 2013 – wordt vrijwel zeker niet gehaald.

 • Robbe begeleidde van 2006 als consultant rond de 250 gemeenten bij de aanbesteding van de huishoudelijke hulp en ongeveer 135 bij het sluiten van contracten voor de Wmo en de Jeugdzorg – ongeveer een kwart van het geheel. Hij heeft ernstige kritiek op de wijze waarop de decentralisaties ‘erdoorheen geduwd zijn’.

  ‘Geef cliënt jeugdzorg keuzevrijheid’

  3 reacties

  Gemeenten die hun inkoopvoorwaarden in het sociale domein dicht spijkeren, bewijzen zichzelf, zorgaanbieders, en vooral zorgvragers een slechte dienst. Dat zegt aanbestedingsjurist en advocaat Tim Robbe.

 • In de hoop tekorten te verminderen trekt een deel van de gemeenten de stekker uit gezamenlijke sociale werkbedrijven. Of ‘ieder voor zich’ een oplossing is voor de problemen in de sector, wordt aan vele kanten betwijfeld.

  Helft SW-bedrijven op de schop

  2 reacties

  Ongeveer de helft van de sociale werkvoorzieningen gaat organisatorisch op de schop als gevolg van de uitvoering van de Participatiewet door gemeenten. Het aantal reorganisaties loopt waarschijnlijk nog op, omdat in veel gemeenten nog gesproken wordt over strategische keuzes met betrekking tot de Participatie-taken.

 • Rechtszaken over aanbestedingen in het sociale domein waren in het overgangsjaar 2015 nauwelijks te verwachten, zeggen Elise Zeelenberg en Matthijs Mutsaers. Beide zijn advocaat en aanbestedingsspecialist bij resp. Hekkelman Advocaten en Notarissen en Nysingh Advocaten-Notarissen.

  Aanbesteders zorg en welzijn houden kruit droog

  3 reacties

  De decentralisaties in het sociale domein hebben nauwelijks geleid tot rechtszaken over aanbestedingen. In 2016, als er onder zorg- en welzijnsaanbieders echt verliezers en winnaars zijn, zullen betrokken partijen vaker tegenover elkaar komen te staan, is de verwachting.

 • Uit een landelijke peiling van Movisie blijkt dat gemeenten ruimere bevoegdheden zouden moeten krijgen om, binnen een landelijk kader, te bepalen hoe het armoedebeleid er in hun gemeente uit ziet. Dat vinden de ondervraagde sociaal werkers.

  Professionals willen meer lokale ruimte armoedebeleid

  2 reacties

  Gemeenten zouden ruimere bevoegdheden moeten krijgen om, binnen een landelijk kader, te bepalen hoe het armoedebeleid er in hun gemeente uit ziet. Dat zegt bijna de helft van de sociaal werkers (45 procent) die in hun dagelijkse praktijk met de gevolgen van armoede te maken hebben.

 • Bij zelfsturingtechnieken nemen klantmanagers afscheid van ingesleten hulpverlenersidioom. De klant moet vooral zelf weer aan de slag zien te komen, met begeleiding.

  Zelfsturing buzzwoord bij re-integratie

  3 reacties

  Bewezen methodieken uit de sociaalpsychologie en gedragseconomie veroveren het reïntegratieveld. ‘Zelfsturing’ is het nieuwe buzzwoord in gemeenteland.

 • Als gemeenten in hun aanbesteding niet afdwingen dat schoonmaakbedrijven de cao respecteren, dragen ze bij aan de loonsverlagingen bij hulpen in het huishouden.

  FNV: gemeenten medeschuldig aan loondump poetshulp

  3 reacties

  Gemeenten moeten in hun aanbesteding voortaan afdwingen dat zorgaanbieders de cao voor huishoudelijke hulp respecteren. Doen ze dat niet, dan zijn ze medeschuldig aan loondump, zegt Marian Beldsnijder, onderhandelaar en bestuurder thuiszorg bij FNV Zorg & Welzijn.

   

 • Een aparte Kamercommissie voor het sociaal domein zou beter zijn dan de huidige situatie waarbij het verspreid is over meerdere commissies vindt Han Noten van de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD).

  ‘Naar één Kamercommissie sociaal domein’

  3 reacties

  Er moet één parlementaire commissie komen die de ontwikkelingen in het sociale domein in de gaten houdt en zo nodig het kabinet ter verantwoording roept. Dat bepleit voorzitter Han Noten van de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD), die haar eerste verslag uitbrengt aan het kabinet. Nu is die taak verdeeld over aparte Kamercommissies voor zorg, werk, binnenlandse zaken.

 • Een belangrijk inzicht in de transitiewetenschap is volgens Loorbach dat majeure omschakelingen zich nauwelijks of niet laten plannen. Maar ze laten zich wel sturen en beïnvloeden.

  ‘Geef koplopers ruimte bij decentralisaties’

  Reageer

  De geld- en informatiestromen in een wijk bundelen, koplopers een jaar of vier geven om een nieuwe werkwijze te ontwikkelen en concrete doelen formuleren. Dat is volgens Derk Loorbach. hoogleraar socio-economische transities aan de Erasmus Universiteit, de beste manier om vooruitgang te boeken in het sociale domein.

 • De VNG vindt het te vroeg om aan de rechterlijke uitspraak over de poetshulp een precedentwerking toe te schrijven, zegt woordvoerder Caspar Itz.

  VNG: uitspraak poetshulp geen precedent

  5 reacties

  De VNG verbindt nog geen conclusies aan uitspraak van de voorzieningenrechter in Groningen, die oordeelde dat de gemeente Dantumadeel niet als algemene maatregel het recht op huishoudelijke hulp mag schrappen. 

 • Burgmeesters willen vaker huisverbod bij kindermishandeling, zegt Brechtje Mantel, programmamedewerker van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik.

  Burgmeesters willen vaker huisverbod bij kindermishandeling

  1 reactie

  Burgemeesters willen vaker een tijdelijk huisverbod inzetten bij kindermishandeling of een vermoeden daarvan. Dat zegt Brechtje Mantel, programmamedewerker van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik.

 • In een groot aantal gemeenten voert Buurtzorg Nederland niet meer de zogeheten keukentafelgesprekken. De thuiszorgorganisatie is daarvan door zorgverzekeraar CZ uitgesloten, omdat zij onvoldoende zou bijdragen aan het wijkgericht werken met bestaande netwerken en sociale wijkteams.

  Buurtzorg geweerd van de keukentafel

  11 reacties

  Buurtzorg Nederland voert in een groot aantal gemeenten niet meer de zogeheten keukentafelgesprekken. De thuiszorgorganisatie is daarvan door zorgverzekeraar CZ uitgesloten, omdat zij onvoldoende zou bijdragen aan het wijkgericht werken met bestaande netwerken en sociale wijkteams. 

 • De komende tijd rekenen gemeenten op veel extra vragen van burgers over veranderingen in het sociale domein. Naar verwachting zal aanvankelijk de drukte toenemen, nu donderdag de landelijke publiekscampagne dezorgverandertmee.nl de lucht in is gegaan.

  Gemeenten rekenen op extra vragen 3D’s

  1 reactie

  Gemeenten rekenen de komende tijd op veel extra vragen van burgers over veranderingen in het sociale domein. Naar verwachting zal aanvankelijk de drukte toenemen, nu donderdag de landelijke publiekscampagne dezorgverandertmee.nl de lucht in is gegaan. 

 • De Federatie Opvang, brancheorganisatie van de voorzieningen voor vrouwenopvang, vreest dat centrumgemeenten uit geldgebrek straks alleen nog hun eigen inwoners toelaten. Dat is een ongewenste ontwikkeling, omdat de instroom deels landelijk is, zo schrijft de organisatie in een brief aan de Kamer.

  Landelijk netwerk vrouwenopvang in gevaar

  2 reacties

  Centrumgemeenten laten uit geldgebrek straks alleen nog hun eigen inwoners toe tot vrouwenopvang. Dat vreest de Federatie Opvang, brancheorganisatie van de voorzieningen voor vrouwenopvang. Een ongewenste ontwikkeling, omdat de instroom deels landelijk is. De organisatie heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd, waarin de zorgen onder de aandacht worden gebracht.

 • Bestuurders en vertegenwoordigers van belangenorganisaties reageren op de enquête van Binnenlands Bestuur en het NCRV-programma Altijd Wat. Zij vinden dat er gewerkt moet worden aan oplossingen, en dat er niet op de rem moet worden geremd.

  Erkennen problemen 3D maakt weg vrij voor oplossing

  Reageer

  De vrees die bij gemeenteambtenaren en -bestuurders bestaat voor een stroeve overgang of zelfs chaos bij het overhevelen van taken op het gebied van jeugd, zorg en werk is geen reden om nu op de rem te trappen. Als problemen worden erkend, kan constructief aan een oplossing worden gewerkt.

 • In de regio Brabant Noordoost staan gemeenten voor een duivels dilemma. Tekenen ze, zoals geëist wordt, tijdig de contracten voor zorginkoop met jeugdzorgaanbieders, dan vallen er onherroepelijk instellingen om, of gemeenten komen zelf in grote financiële problemen.

  Duivels dilemma gemeenten rond inkoop jeugdzorg

  13 reacties

  Gemeenten in de regio Brabant Noordoost staan voor een duivels dilemma. Tekenen ze, zoals geëist wordt, tijdig de contracten voor zorginkoop met jeugdzorgaanbieders, dan vallen er onherroepelijk instellingen om, of gemeenten komen zelf in grote financiële problemen.

 • Veel gemeenten hebben niet duidelijk omschreven op welke manier ze het sociale domein willen organiseren. Leden van sociale wijkteams en hun teamleiders worden daardoor in het diepe gegooid. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Platform31 (kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling), uitgevoerd door de Universiteit Twente en adviesbureau BMC.

  Wijkteams door gemeenten in het diepe gegooid

  3 reacties

  Veel gemeenten hebben niet helder omschreven op welke manier ze het sociale domein willen organiseren. Leden van sociale wijkteams en hun teamleiders worden daardoor in het diepe gegooid.

 • Prof.dr. René ten Bos (1959) is hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Vanuit zijn leerstoel ‘Filosofie van de managementwetenschap’ publiceert hij niet alleen wetenschappelijke artikelen, maar ook managementliteratuur.

  Allemaal weigerambtenaar

  3 reacties

  Bureaucratie is niet goed of slecht, zij is er gewoon. Het is zinloos haar te willen afschaffen. Maar om haar uitwassen te bestrijden moeten we allemaal een beetje weigerambtenaar te worden, betoogt filosoof en organisatiedeskundige René ten Bos.

 • De OLON, koepelorganisatie van lokale omroepen wil de komende jaren het aantal publieke lokale omroepen uitdunnen naar 50 tot 100 en nieuwe omroepen vormen met een mix van vrijwilligers en professionals.

  ‘Stop plaatjes draaien met overheidsgeld’

  24 reacties

  Veel lokale publieke omroepen ontstijgen amper het niveau van de plaatselijke etherpiraat. Koepelorganisatie OLON en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleiten voor schaalvergroting.

 • Het Kwaku Summer Festival in de Amsterdamse Bijlmer heeft van de gemeente Amsterdam het predikaat ‘iconisch festival’ gekregen. Het multiculturele festival wordt door het stadsdeel Zuidoost beschouwd als ‘cultureel erfgoed’ en speelt zich de komende weekeinden opnieuw af in het Bijlmerpark.

  Kwaku ‘iconisch festival’

  1 reactie

  Het multiculturele Kwaku Summer Festival in de Amsterdamse Bijlmer heeft van de gemeente Amsterdam het predikaat ‘iconisch festival’ gekregen. Het festival wordt door het stadsdeel Zuidoost beschouwd als ‘cultureel erfgoed’ en speelt zich de komende weekeinden opnieuw af in het Bijlmerpark.

 • Er ontstaat onder de Participatiewet een tweedeling tussen mensen mét en mensen zonder beperking. De kans bestaat dat gemeenten uit geldgebrek niet of nauwelijks investeren in re-integratie van bijstandsgerechtigden. De Apeldoornse wethouder Johan Kruithof (PvdA, Werk en Inkomen, Onderwijs, Regio Stedendriehoek, Participatiewet) stelt dat er een grote kans is dat door de voorrangspositie van nieuwe Wajongers en Sw-ers straks mensen in de bijstand het kind van de rekening worden, een vorm van onderlinge verdringing.

  ‘Tweedeling onder Participatiewet’

  3 reacties

  Onder de Participatiewet ontstaat een tweedeling tussen mensen mét en mensen zonder beperking. De kans bestaat dat gemeenten uit geldgebrek niet of nauwelijks investeren in re-integratie van bijstandsgerechtigden.

 • Het oprichten van eigen ‘academies’ voor scholing van ambtenaren is een trend in gemeenteland, net zoals kortlopende trajecten met specifieke leerdoelen en competenties.

  Nieuw vakmanschap nodig voor lokale ambtenaar

  2 reacties

  Het oprichten van eigen ‘academies’ voor scholing van ambtenaren is een trend in gemeenteland, net zoals kortlopende trajecten met specifieke leerdoelen en competenties.

 • Raadsleden moeten zich niet opstellen als pseudo-ambtenaren, maar rolvast zijn en vasthouden aan hun positie als volksvertegenwoordiger. Wel moeten ze vaker de straat op, ook buiten verkiezingstijd.

  ‘Raadsleden moeten geen pseudo-ambtenaren worden’

  3 reacties

  Raadsleden moeten zich niet opstellen als pseudo-ambtenaren, maar rolvast zijn en vasthouden aan hun positie als volksvertegenwoordiger. Wel moeten ze vaker de straat op, ook buiten verkiezingstijd.

 • Menno Fenger

  Repressie helpt niet tegen fraude

  12 reacties

  Een repressieve aanpak van uitkeringsfraude helpt nauwelijks om misbruik te voorkomen. Dat zegt dr. Menno Fenger, bestuurskundige aan de  Erasmus Universiteit Rotterdam en specialist op het gebied van handhaving.

 • Volgens bestuurskundige Menno Fenger zullen er meer mensen in de wajong raken door de voorgenomen decentralistaties.

  ‘Meer instroom in de Wajong’

  2 reacties

  De decentralisaties kunnen volgens de Rotterdamse bestuurskundige Menno Fenger leiden tot een groeiend aantal indicaties voor zware zorg of een groeiende instroom in de Wajong.

 • Aan de oproep tot burgerparticipatie zal niet massaal gehoor worden gegeven. Dat stelt Imrat Verhoeven, docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit van Amsterdam deze week in een interview in Binnenlands Bestuur.

  ‘Twijfel over massale burgerparticipatie’

  12 reacties

  Het is de vraag of burgers massaal gehoor geven aan de oproep tot burgerparticipatie, zoals kabinet en gemeenten willen. Dat zegt Imrat Verhoeven, docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit van Amsterdam in een interview in Binnenlands Bestuur.

 • Gemeenten en zorgverzekeraars zoeken elkaar steeds vaker op, om problemen vroeg te signaleren en de kosten van zorg te drukken. Samen worden ze de belangrijkste financiers in de zorg- en welzijnssector. Vooruitlopend op de overheveling van veel AWBZ-taken naar gemeenten werken ze in een groeiend aantal steden samen.

  Gemeenten en verzekeraars bundelen krachten in wijken

  1 reactie

  Gemeenten en zorgverzekeraars zoeken elkaar steeds vaker op, om problemen vroeg te signaleren en de kosten van zorg te drukken. Samen worden ze de belangrijkste financiers in de zorg- en welzijnssector. Vooruitlopend op de overheveling van veel AWBZ-taken naar gemeenten werken ze in een groeiend aantal steden samen.

 • Een groep zakenlieden heeft onder aanvoering van bouwondernemer Dik Wessels zich in een onderhandse aanbesteding heeft gemeld als potentiële exploitant van vliegveld Twente.

  Liever de lucht in

  Reageer

  De voorgenomen ontwikkeling van een commercieel vliegveld verdeelt bevolking en politiek in Twente tot op het bot. Roerden eerst vooral de tegenstanders zich, nu laten ook voorstanders flink van zich horen. Zeker nu ras- Tukker Dik Wessels zich meldt als potentiële exploitant.

 • De onderhandelingen over een doorstart van vliegveld Twente zijn in een cruciale fase.

  Onderhandelingen vliegveld Twente in cruciaal stadium

  7 reacties

  De onderhandelingen over commerciële exploitatie van vliegveld Twente met bouwondernemer Dik Wessels en zijn investeringsvehikel Reggeborgh verkeren in een cruciaal stadium. Dat laat Area Development Twente (ADT) weten.

 • Gemeenten moeten soepeler omgaan met hun regels om uitstroom uit de bijstand te bevorderen, vindt Aart van der Gaag, directeur van uitzendkoepel ABU.

  Uitzendkoepel wil flexvriendelijker bijstand

  3 reacties

  Volgens Aart van der Gaag, directeur van uitzendkoepel ABU, moet er ‘echt activerend beleid’ komen om het bijstandsbestand van gemeenten te verkleinen. Regelingen moeten in zijn ogen ‘flexvriendelijker’ worden.

 • Een groep verontruste burgers uit Bleomendaal zijn tegen een prijzige opknapbeurt van het gemeentehuis van Bleomendaal.

  ‘Tunnelvisie’ vernieuwbouw gemeentehuis Bloemendaal

  8 reacties

  Bestuurders en gemeenteraad van Bloemendaal lijden aan ‘tunnelvisie’. Dat vinden verontruste inwoners die de bijna €13 miljoen kostende ‘vernieuwbouw’ van het gemeentehuis in de kern Overveen willen voorkomen.

 • De gebieden die door de crisis vertraging hebben opgelopen in de bouwproductie, kunnen gestimuleerd worden door publiek-private samenwerking.

  Publiek-private samenwerking versnelt bouwproductie

  1 reactie

  Een hechte vorm van publiek-private samenwerking zorgt voor een versnelling van de bouwproductie in regio’s waar de gebiedsontwikkeling door de crisis is vastgelopen. Dat stelt Frank Ten Have, vastgoedadviseur bij Deloitte en mede-opsteller van een rapport over grondexploitatie in opdracht van de ministeries Infrastructuur en Milieu, Binnenlandse Zaken en de VNG.

 • In de toekomst zal de krapte op de arbeidsmarkt meevallen doordat er meer vrouwen gaan werken.

  Krapte valt mee door groei aantal werkende vrouwen

  2 reacties

  Door de snel toenemende arbeidsdeelname van vrouwen en het optrekken van de pensioenleeftijd zal de krapte op de arbeidsmarkt het komende decennium meevallen. Dat stelt Bart Verhaagen, adviseur strategische personeelsplanning voor onder meer lokale overheden. Hij is van mening dat beleidsmakers een te algemeen beeld van de Nederlandse arbeidsmarkt schetsen. Zijn conclusie is dat er de komende tien jaar geen sprake zal zijn van schaarste.

 • In nauwe samenwerking met marktpartijen heeft de provincie Noord-Holland plannen om in de komende jaren er enkele honderden elektrische laadpalen voor auto's erbij te plaatsen.

  Honderden elektrische laadpunten erbij in regio Amsterdam

  1 reactie

  De metropoolregio Amsterdam krijgt er de komende twee jaar honderden oplaadpunten bij voor elektrisch vervoer. De provincie Noord-Holland en het ministerie van EL&I hebben daartoe een ‘Green Deal’ gesloten. Die overeenkomst moet de groei van elektrisch vervoer in de regio aanjagen. 

 • Woningcorporaties moeten hun vermogen op peil houden door meer woningen te verkopen. Dat stelt het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) in z’n jaarlijkse trendnotitie.

  Corporaties moeten door met uitverkoop

  4 reacties

  Woningcorporaties teren in op hun vermogen. Hun kasstromen krimpen op middellange termijn. Daardoor zijn ze genoodzaakt door te gaan met de uitverkoop van woningen.

 • Eerwraak is te weinig bekend bij de bureaus jeugdzorg, het maatschappelijk werk en de AMK's, blijkt uit een rapport van Movisie.

  Onvoldoende kennis over eerwraak

  2 reacties

  Bureau Jeugdzorg, maatschappelijk werk, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld hebben onvoldoende deskundigheid op het gebied van eergerelateerd geweld.

 • Mode met een Missie, een initiatief om vrouwen aan het werk te helpen die een verleden hebben als dakloze, verslaafde of als psychiatriepatient, dreigt te moeten sluiten wegens te weinig subsidie.

  Naaiatelier met missie in gevarenzone

  1 reactie

  Naaiatelier ‘Mode met een Missie’ dreigt te sterven in schoonheid, nu aan meerdere kanten de financiering opdroogt.  ‘We zitten aan alle kanten klem,’ zegt initiatiefneemster Rietje Compiet. ‘Niet bij gebrek aan animo, maar omdat er overal bezuinigd wordt.’

 • Het Dordrechtse chemiebedrijf DuPont is weer opgestart. het bedrijf moet echter wel een dwangsom betalen wegens een te hoge uitstoot van hexafluorpropeen.

  Dwangsom voor DuPont bij herstart fabriek

  1 reactie

  Het stil gelegde chemiebedrijf DuPont in Dordrecht draait weer, maar moet wel een dwangsom betalen. Inmiddels zijn de systemen en machines opgestart. De fabriek stootte de afgelopen jaren een veel te hoge dosis van de gevaarlijke stof hexafluorpropeen (hfp) en moest daarom enkele weken dicht.

 • Van een echte kloof is volgens Bert de Haas, secretaris dagelijks bestuur van het A + O fonds en tevens cao-onderhandelaar voor AbvaKabo, (nog) geen sprake.

  Managers moeten 'generatiekloof' benutten

  8 reacties

  De aanwezigheid van vier generaties kan leiden tot spanningen op de werkvloer, maar ook tot vernieuwing. Intelligente managers spelen in op onderlinge verschillen en benutten die.

 • Strakke regie en nauwe samenwerking zijn de belangrijkste ingrediënten van een effectieve jeugdzorg, zo blijkt uit een serie pilots van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ).

  Strakke regie lokale jeugdzorg scoort

  4 reacties

  Strakke regie en nauwe samenwerking van lokale zorg- en hulpverleners werken om multiprobleemgezinnen weer op de rit te krijgen.

 • Gemeenten voerden de druk op bijstandsgerechtigden op, om te gaan werken of voor het verkrijgen van een uitkering. Vooral jongeren hebben het zwaar te voortduren.

  Paas: 2011 jaar van het mega-tekort bijstand

  2 reacties

  Gemeenten hebben in 2011 €675 miljoen bijgelegd op de verstrekking van uitkeringen. Daardoor gaat dit jaar volgens Divosa-voorzitter René Paas in als ‘het jaar van het mega-tekort’. 

 • Vier op de tien Wwb’ers gaan tijdelijk aan de slag via uitzendbureaus of andere intermediairs, zoals payrollers. Verder is er een categorie seizoenwerkers.

  Draaideur-Wwb’er sterk in opkomst

  1 reactie

  Volgens Divosa-voorzitter René Paas is door de double dip in de economie een nieuw soort bijstandsgerechtigde sterk in opkomst: de draaideur-Wwb’er. 

 • Iris van Bennekom, voorzitter Cedris vindt het jammer dat de Kamer die 100 miljoen die beschikbaar is niet wil inzetten.

  Sw-sector teleurgesteld over niet toekennen extra geld

  Reageer

  Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkplaatsen, is teleurgesteld dat een meerderheid van de Tweede Kamer niet bereid is de zogenoemde ‘RUD-gelden’ bij de invoering van de Wet werken naar vermogen direct te investeren in gemeenten die financiële problemen dreigen te komen door de reorganisatie van de sociale werkvoorziening (Sw).

 • 45-plussers somberen meer over bezuinigingen en werkdruk dan hun jongere collega’s bij de overheid.

  Oudere ambtenaar in de stress

  Reageer

  45-plussers somberen meer over bezuinigingen en werkdruk dan hun jongere collega’s bij de overheid.

 • Bijna de helft van de oudere ambtenaren bij de overheid maakt zich druk over zaken als werkdruk en baanzekerheid.

  Oudere ambtenaar piekert meer

  6 reacties

  Oudere ambtenaren piekeren meer over bezuinigingen en werkdruk dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder 400 ambtenaren, uitgevoerd in opdracht Driessen, HRM-dienstverlener voor overheid en semi-publieke sector. 

 • Veel ambtenaren nemen volgens de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Personeel & Organisatie) genoegen met behoud van werk, in plaats van behoud van functie.

  Den Haag bezuinigt niet op scholing

  Reageer

  Veel ambtenaren nemen volgens de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (Personeel & Organisatie) genoegen met behoud van werk, in plaats van behoud van functie.

 • Fokko Spoelstra, PvdA-wethouder Financiën van Apeldoorn.

  Ratingsysteem voor lagere overheden nodig

  5 reacties

  Een Standard & Poor’s of Moody’s, maar dan voor overheden en ZBO’s. Een ratingsysteem om de vermogenspositie van lagere overheden te beoordelen is een waardevolle toevoeging aan de controlerende rol van de raad en het interbestuurlijk financieel toezicht.

 • ’Bij openbare aanbesteding ligt de jeugdzorg in een mum van tijd op z’n gat,’ zegt Jos Baecke, projectleider van het onderzoeksteam dat een analyse maakte van de huidige en toekomstige verhoudingen in de sector.

  ‘Complexe jeugdzorg niet aanbesteden maar subsidiëren’

  Reageer

  ’Bij openbare aanbesteding ligt de jeugdzorg in een mum van tijd op z’n gat,’ zegt Jos Baecke, projectleider van het onderzoeksteam dat een analyse maakte van de huidige en toekomstige verhoudingen in de sector.

 • Volgens Adri van Montfoort kunnen gemeenten de taken van het Advies- en Meldpunt Kinderbescherming overnemen. ‘Maar dan wel in een duidelijk wettelijk kader en samen met andere vormen van gedwongen jeugdhulpverlening en bescherming.’

  ‘Bescherming kind versnippert’

  Reageer

  Volgens Adri van Montfoort kunnen gemeenten de taken van het Advies- en Meldpunt Kinderbescherming overnemen. ‘Maar dan wel in een duidelijk wettelijk kader en samen met andere vormen van gedwongen jeugdhulpverlening en bescherming.’

 • De Bureaus Jeugdzorg moeten zich ontwikkelen tot regionale organisaties en zich in opdracht van gemeenten ontfermen over zware multiprobleemgezinnen.

  Toekomst Bureaus Jeugdzorg ongewis

  Reageer

  De Bureaus Jeugdzorg moeten zich ontwikkelen tot regionale organisaties en zich in opdracht van gemeenten ontfermen over zware multiprobleemgezinnen.

 • Jeugdzorg heeft bedenkingen bij het onderbrengen van jeugdzorgtaken bij gemeenten. Men is bang voor een aanbestedingscircus en leegloop van deskundig personeel.

  Beleidsbrief jeugdzorg ‘vol met open einden’

  Reageer

  De door het kabinet bepleite marktwerking van de jeugdzorg leidt volgens de sector zelf tot een ‘aanbestedingscircus’ en een leegloop van deskundig personeel. Ze vrezen bovendien dat zorgaanbieders een te grote vinger in de pap krijgen.

 • Zorgaanbieders gaan elkaar kapot concurreren als het kabinet onvoldoende eisen stelt aan kwaliteit en certificering. Kinderen en ouders worden daarvan de dupe.

  Jeugdzorg NL: eisen stellen aan zorgaanbieders

  Reageer

  Zorgaanbieders concurreren elkaar kapot als het kabinet onvoldoende eisen stelt aan kwaliteit en certificering. Kinderen en ouders zullen daarvan de dupe worden. Dat zegt Jeugdzorg Nederland, dat concludeert dat het kabinet met de jeugdzorg een flinke stap richting vrije markt wil zetten.

 • Veel vrijheid bij invulling jeugdzorg

  Reageer

  Gemeenten krijgen van het kabinet grote beleidsvrijheid bij het organiseren van de jeugdzorg. De stelselwijziging zal álle vormen van jeugdzorg omvatten.

 • Gemeenten krijgen van het kabinet grote beleidsvrijheid bij het organiseren van de jeugdzorg, onder de wijziging vallen alle vormen van jeugdzorg.

  Jeugdzorg: grote beleidsvrijheid voor gemeenten

  Reageer

  Gemeenten krijgen van het kabinet grote beleidsvrijheid bij het organiseren van de jeugdzorg. De stelselwijziging zal álle vormen van jeugdzorg omvatten. Dat blijkt uit de beleidsbrief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hylner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de transitie van de jeugdzorg. De brief is mede-ondertekend door staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.  

 • Gemeenten moeten hun energie steken in kansrijke plannen en radicaal een streep halen door onhaalbare of kwakkelende plannen, zegt Koos van Dijken van Nicis Institute.

  ‘Steden moeten snel schoon schip maken’

  1 reactie

  Gemeenten moeten snel schoon schip maken en woningbouwplannen bijstellen of afblazen. Dat stellen deskundigen van Nicis, kennisinstituut voor steden.

 • Het gemeentehuis van Maasdriel

  College en coalitie Maasdriel wankelen

  1 reactie
  Als de gemoederen in Maasdriel niet tot bedaren komen, zit er niets anders op dan een regeringscommissaris aan te stellen. Dat stelt de Maasdrielse VVD-partijvoorzitter Hans van der Zalm als reactie op de zoveelste politieke crisis in de Gelderse gemeente, deze keer in de gelederen van zijn eigen partij.
 • Advies commissie-Westerlaken: saneer hele sector Wsw

  2 reacties

  De commissie Toekomst en Transitie Wsw breekt een aantal heilige huisjes grondig af. Kabinet, gemeenten, sociale werkvoorzieningen, werknemers: alle betrokken partijen moeten water bij de wijn doen.

 • gemeenten denken te licht over de operatie, zeggen de beroepsverenigingen in de jeugdzorg.

  Zware eisen aan medewerkers centra jeugd en gezin

  Reageer

  Nog dit jaar moet in alle gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin open gaan. Behoorlijk wat gemeenten denken te licht over de operatie, zeggen de beroepsverenigingen in de jeugdzorg.

 • Nijmegen en Wijchen willen geld zien van grondeigenaren

  Reageer

  Wijchen en Nijmegen willen met boetes en rechtszaken investeerders op een megabedrijventerrein dwingen aangekochte percelen te bebouwen. Ook als die al bebouwd zijn. Om de gemeentekas te spekken, beweren grondeigenaren.

 • Paul de Krom: ‘Ik heb geen kaarten meer in mijn mouw’

  Reageer

  Staatssecretaris Paul de Krom (VVD, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) weigert financiële toezeggingen te doen aan gemeenten die vrezen voor tekorten als gevolg van invoering van de Wet werken naar vermogen (Wwnv).

 • Het is de formateurs Arno Korsten en Dick de Cloe niet gelukt om een nieuw college te vormen in Maasdriel en daarnaast de gemeenteraad te ‘verversen’.

  Formatie Maasdriel mislukt

  1 reactie
  Het is de formateurs Arno Korsten en Dick de Cloe niet gelukt om een nieuw college te vormen in Maasdriel en daarnaast de gemeenteraad te ‘verversen’.
 • Communicatie-experts zijn vol lof over het optreden van bestuurders en gezagsdragers na het schietincident in Alphen aan den Rijn vorige week zaterdag. De Alphenaar Tristan van der V. richtte in winkelcentrum De Ridderhof een bloedbad aan. Hij schoot zes mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf.

  Communicatie rond drama in Alphen ‘volgens het boekje’

  3 reacties

  Communicatie-experts zijn vol lof over het optreden van bestuurders en gezagsdragers na het schietincident in Alphen aan den Rijn vorige week zaterdag. De Alphenaar Tristan van der V. richtte in winkelcentrum De Ridderhof een bloedbad aan. Hij schoot zes mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf.

 • Bestuursschout in Maasdriel

  Reageer

  In de Gelderse probleemgemeente Maasdriel zijn voormalig Tweede Kamerlid Dick de Cloe en hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten te hulp geroepen om uit de bestuurlijke impasse te komen. Als informateur lanceerde Korsten voor Maasdriel de ‘bestuursschout’, een middel dat ook in andere ‘onbestuurbare’ gemeenten zonder burgemeester zou kunnen werken.

 • Het gemeentehuis van Maasdriel

  Bestuursschout moet Maasdriel redden

  Reageer
  Maasdriel krijgt een compleet nieuw college. De vier wethouders van de zittende coalitie in Maasdriel (VVD, PvdA, Samen Sterk Maasdriel) zijn gisteravond met onmiddellijke ingang afgetreden om geen sta-in-de-weg te zijn voor een bestuurlijke ‘herstart’.
 • Het CDA moet niet vrijwillig verkassen naar de provinciale oppositiebankjes. Dat is ‘bestuurlijke kapitaalvernietiging’, zeggen prominente bestuurders van de partij.

  CDA: wel meebesturen, maar niet overvragen

  1 reactie
  Het CDA moet niet vrijwillig verkassen naar de provinciale oppositiebankjes. Dat is ‘bestuurlijke kapitaalvernietiging’, zeggen prominente bestuurders van de partij.
 • Burgemeester in Duitsland

  Reageer
  ‘Ein Niederländer als Bürgermeister?’ kopte de Duitse pers. De CDU van het Duitse Nordhorn en de lokale Pro Grafschaft willen Frans Willeme, de in 2008 onttroonde CDA-burgemeester van de Twentse grensgemeente Dinkelland, kandideren voor het burgemeesterschap.
 • De Gelderse Commissaris der Koningin Clemens Cornielje vindt de bevindingen van de onderzoekers van bureau BMC naar de bestuurscultuur in Maasdriel ‘schokkend’ en ‘onaanvaardbaar’. Bij de presentatie van het in zijn opdracht gemaakte rapport drong hij er bij de gemeenteraad op aan onverwijld werk te maken van de verziekte sfeer. Zo niet, dan zullen de minister van Binnenlandse Zaken en hijzelf het heft in handen nemen en met sancties komen.

  Cornielje: cultuur Maasdriel schokkend en onaanvaardbaar

  12 reacties
  De Gelderse Commissaris der Koningin Clemens Cornielje vindt de bevindingen van de onderzoekers van bureau BMC naar de bestuurscultuur in Maasdriel ‘schokkend’ en ‘onaanvaardbaar’. Bij de presentatie van het in zijn opdracht gemaakte rapport drong hij er bij de gemeenteraad op aan onverwijld werk te maken van de verziekte sfeer. Zo niet, dan zullen de minister van Binnenlandse Zaken en hijzelf het heft in handen nemen en met sancties komen.
 • Wethouder Ko Hooijmans (VVD) van Maasdriel blijft aan, ondanks een vernietigend rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over onterecht genoten wachtgeld. BING stelt dat de wethouder ‘niet zorgvuldig’ handelde.

  ‘Onzorgvuldige’ wethouder Maasdriel blijft aan

  17 reacties
  Wethouder Ko Hooijmans (VVD) van Maasdriel blijft aan, ondanks een vernietigend rapport van Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) over onterecht genoten wachtgeld. BING stelt dat de wethouder ‘niet zorgvuldig’ handelde.
 • Homomoeder van Almere

  Reageer
  ‘Homomoeder van Almere’ is de nieuwe nevenfunctie van Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Recente Achtergrond Artikelen

 • Op allerlei manieren proberen gemeenten de oplopende kosten voor zorg en ondersteuning te beteugelen. Onder andere via een moreel appèl op zorggebruikers. Assen weigerde het verplichte Wmo-tarief voor schoonmaak in te voeren, maar werd door minister De Jonge overruled.

  Appèl op berekenende inwoners

  Reageer

  Op allerlei manieren proberen gemeenten de oplopende kosten voor zorg en ondersteuning te beteugelen. Onder andere via een moreel appèl op zorggebruikers. Assen weigerde het verplichte Wmo-tarief voor schoonmaak in te voeren, maar werd door minister De Jonge overruled.

 • De behoeften van inwoners centraal stellen en zowel zeggenschap als geld beter verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde Coevorden een nieuwe bestuursstijl. ‘Vraag mensen te doen waar zij goed in zijn.’

  Besturen 2.0 in Coevorden

  Reageer

  De behoeften van inwoners centraal stellen en zowel zeggenschap als geld beter verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde Coevorden een nieuwe bestuursstijl. ‘Vraag mensen te doen waar zij goed in zijn.’

 • Een zinkgat waarin steeds meer geld verdween, daar leek het sociale domein in Venlo op. Met op het dieptepunt een tekort van 25 miljoen euro. De situatie keert snel ten goede en financieel evenwicht is in zicht. De oplossing: prestatiegerichte inkoop en strakke sturing op toegang tot zorg en ondersteuning.

  De dure les van Venlo

  Reageer

  Een zinkgat waarin steeds meer geld verdween, daar leek het sociale domein in Venlo op. Met op het dieptepunt een tekort van 25 miljoen euro. De situatie keert snel ten goede en financieel evenwicht is in zicht. De oplossing: prestatiegerichte inkoop en strakke sturing op toegang tot zorg en ondersteuning.

 • Als in relatief korte tijd flinke aantallen senioren de organisatie verlaten, dreigt veel kennis weg te lekken. Sommige gemeenten sorteren daar op voor door ‘meesters’ aan ‘gezellen’ te koppelen. Geen braindrain meer en tegelijk frisse blikken aan boord.

  Oud leert jong

  Reageer

  Als in relatief korte tijd flinke aantallen senioren de organisatie verlaten, dreigt veel kennis weg te lekken. Sommige gemeenten sorteren daar op voor door ‘meesters’ aan ‘gezellen’ te koppelen. Geen braindrain meer en tegelijk frisse blikken aan boord.

 • Van negen verordeningen naar één ‘omgekeerde’ voor het complete sociale domein. Kampen heeft de primeur. ‘Je zweeft meer boven de regels. Zonder dat het altijd scheppen geld hoeft te kosten.’

  U vraagt, wij draaien

  Reageer

  Van negen verordeningen naar één ‘omgekeerde’ voor het complete sociale domein. Kampen heeft de primeur. ‘Je zweeft meer boven de regels. Zonder dat het altijd scheppen geld hoeft te kosten.’

 • Gemeenten koesteren de gedachte dat hun data gaan helpen met het oplossen van hardnekkige problemen in het sociale domein. Vergeet het voorlopig maar, zegt Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden. ‘Zolang de praktische kennis van professionals onvoldoende wordt benut, blijft innovatie uit.’

  Dolen in de data-woestijn

  Reageer

  Gemeenten koesteren de gedachte dat hun data gaan helpen met het oplossen van hardnekkige problemen in het sociale domein. Vergeet het voorlopig maar, zegt Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden. ‘Zolang de praktische kennis van professionals onvoldoende wordt benut, blijft innovatie uit.’

 • De bouw hijst de stormbal, zo veel handen komt de sector tekort. De gewenste productie wordt niet gehaald. Ook gemeenten merken dat het door krapte op de arbeidsmarkt moeilijker wordt de vaart erin te houden.

  Bouwkundigen zijn vrijwel op

  Reageer

  De bouw hijst de stormbal, zo veel handen komt de sector tekort. De gewenste productie wordt niet gehaald. Ook gemeenten merken dat het door krapte op de arbeidsmarkt moeilijker wordt de vaart erin te houden.

 • Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt sterk op prijs gesteld. Niet door headhunters of werving- en selectiebureaus, maar medewerkers te laten zoeken. Gemeenten trekken alle registers open om schaarse kandidaten te lokken. 

  Zoek je eigen collega

  Reageer

  Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt sterk op prijs gesteld. Niet door headhunters of werving- en selectiebureaus, maar medewerkers te laten zoeken. Gemeenten trekken alle registers open om schaarse kandidaten te lokken. 

 • Een wendbare organisatie, met een daarop toegesneden pakket arbeidsvoorwaarden. Tilburg sloot een sociaal akkoord met de vakbonden en de ondernemersraad. Maar eerst was ‘relatietherapie’ tussen de partijen nodig. 

  Eerst relatietherapie, dan onderhandelen

  Reageer

  Een wendbare organisatie, met een daarop toegesneden pakket arbeidsvoorwaarden. Tilburg sloot een sociaal akkoord met de vakbonden en de ondernemersraad. Maar eerst was ‘relatietherapie’ tussen de partijen nodig. 

 • Ze zijn onbevangen en denken vaak niet langs hiërarchische lijnen. Waardoor het zomaar kan gebeuren dat een trainee bij de wethouder binnenstapt om een idee te pitchen. Eenmaal de schrik voorbij verwelkomen gemeenten de veranderkracht van de nieuwkomers.

  Komt een trainee bij de wethouder

  Reageer

  Ze zijn onbevangen en denken vaak niet langs hiërarchische lijnen. Waardoor het zomaar kan gebeuren dat een trainee bij de wethouder binnenstapt om een idee te pitchen. Eenmaal de schrik voorbij verwelkomen gemeenten de veranderkracht van de nieuwkomers.