of 63966 LinkedIn

Yvonne Jansen

Recente Artikelen

 • Politieke partijen moeten in hun programma voor gemeenteraadsverkiezingen van 2022 een mediaparagraaf opnemen. Een visie op het lokale medialandschap hoort volgens Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media aan de universiteit van Leiden, niet thuis in een gemeentelijke cultuur- of communicatienota.

  Hoogleraar: mediaparagraaf in partijprogramma’s 2022

  Reageer

  Politieke partijen moeten in hun programma voor gemeenteraadsverkiezingen van 2022 een mediaparagraaf opnemen. Een visie op het lokale medialandschap hoort volgens Jaap de Jong, hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media aan de universiteit van Leiden, niet thuis in een gemeentelijke cultuur- of communicatienota.

 • ‘De Nederlandse verzorgingsstaat wil een menswaardig bestaan voor iedereen garanderen, maar zet in dat streven diezelfde menselijke waardigheid onder druk’, zegt Willemijn van der Zwaard, senior adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, in haar proefschrift. Tot op zekere hoogte is het een abstracte, technische operatie, waarin ‘de mens’ uit beeld raakt.

  ‘Werk eens vaker mét aanziens des persoons’

  Reageer

  Onze verzorgingsstaat staat ver af van het dagelijks leven van mensen met een hulpvraag. Regels bedoeld om ze te helpen, pakken vaak averechts en soms vernederend uit. Dat is een van de conclusies die historica Willemijn van der Zwaard trekt in haar proefschrift ‘Omwille van fatsoen. De staat van menswaardige zorg’.

 • Het boek – Burgemeester ben je. En je kunt het ook worden – van Sabine van Zuydam, is hybride, maar vooral praktisch. Met uitleg, passages uit het staatsrecht en de Gemeentewet, anekdotes en quotes en ervaringen van burgemeesters. Daarnaast gaat ze in op de voor- en nadelen van meerdere (mogelijk toekomstige) aanstellingswijzen, waarbij ook het fenomeen gekozen burgemeester voorbijkomt.

  Burgemeester moet vooral evenwichtskunstenaar zijn

  Reageer

  De burgemeester is het boegbeeld van de gemeente. Hoe zichtbaar ook, toch leven er misverstanden over rol en functie. Sabine van Zuydam schreef een boek over burgemeestersbenoemingen, vertrouwenscommissies en het ambt. Ook handig voor wie daarnaar solliciteert. 

 • Mariënne van Dongen

  Wethouder: kwetsbare groepen weer vooraan bij SW

  1 reactie

  De maatschappelijke opdracht van Sociale Werkbedrijven sneeuwt onder. Zij moeten de meest kwetsbare groepen medewerkers weer vooropstellen. Dat zegt Mariënne van Dongen, wethouder sociaal domein van de gemeente Veldhoven en voorzitter van het regionale SW-bedrijf Ergon.

 • De Nederlandse warenmarkten krimpen, zowel in aantal als in omvang. Het gevolg van veranderd consumentengedrag, maar ook van Europees én lokaal vergunningenbeleid.

  Warenmarkt in het slop door willekeur gemeenten

  3 reacties

  De Nederlandse warenmarkten krimpen, zowel in aantal als in omvang. Het gevolg van veranderd consumentengedrag, maar ook van Europees én lokaal vergunningenbeleid. De sector trekt aan de bel. 

 • Meedingen naar Europese subsidies levert decentrale overheden een berg administratieve voorbereiding op en de uitkomst is onzeker. Maar in vrijwel alle gevallen levert inschrijving interessante inzichten op, zeggen Alphen aan den Rijn en de provincie Overijssel over subsidieprogramma’s waar zij aan deelnemen.

  Subsidie van ‘Europa’: veel administratie, toch nuttig

  2 reacties

  Meedingen naar Europese subsidies levert decentrale overheden een berg administratieve voorbereiding op en de uitkomst is onzeker. Maar in vrijwel alle gevallen levert inschrijving interessante inzichten op, zeggen Alphen aan den Rijn en de provincie Overijssel over subsidieprogramma’s waar zij aan deelnemen.   

 • © Shutterstock

  Nijmegen stopt met keukentafelgesprekken

  4 reacties

  Lange wachtlijsten, te veel bureaucratie en een doelgroep met onderling grote verschillen. Nijmegen gaat het radicaal anders doen in het sociaal domein en schaft de generalistische sociale wijkteams af.

 • Armoede is een veelkoppig monster, met veel bestrijders. Soms lopen die elkaar voor de voeten, zoals Zaanstad heeft gemerkt. ‘Wie samenwerkt, kan meer doen dan hier en daar pleisters plakken.’

  Het gevecht om het arme gezin

  Reageer

  Armoede is een veelkoppig monster, met veel bestrijders. Soms lopen die elkaar voor de voeten, zoals Zaanstad heeft gemerkt. ‘Wie samenwerkt, kan meer doen dan hier en daar pleisters plakken.’

 • © Shutterstock

  Leidinggeven op afstand vraagt andere stijl

  Reageer

  Leidinggeven op afstand is niet iets dat je bedenkt en de volgende dag meteen vlekkeloos uitvoert, zegt Gonny Vink, oprichter en trainer van Work21. Dat bureau helpt en adviseert onder andere overheidsorganisaties bij digitalisering en nieuwe vormen van samenwerken. ‘Het is een keuze, waarbij je elkaar moet vertrouwen, moet durven loslaten, en moet bedenken wie jij wilt zijn als leider’, schrijft ze in haar in boek ‘Leidinggeven op afstand’ (2019).

 • Als gemeenten via inning van eigen belastingen meer te zeggen krijgen over het niveau van plaatselijke voorzieningen, zal dat de lokale democratie verstevigen. Dat zegt Arjen Schep, bijzonder hoogleraar Heffingen van lokale overheden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  Hoogleraar: 'Voer huurdersdeel ozb opnieuw in'

  9 reacties

  Als gemeenten via inning van eigen belastingen meer te zeggen krijgen over het niveau van plaatselijke voorzieningen, zal dat de lokale democratie verstevigen. Dat zegt Arjen Schep, bijzonder hoogleraar Heffingen van lokale overheden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 • Totaalcijfers over de omvang van ‘bijstandsfraude’ zijn lastig te vinden, maar door gemeenten wordt volop gesanctioneerd. ‘Linkse’ gemeenten lijken, ondanks de strenge wetgeving, wat minder streng dan ‘rechtse’.

  Gemeenten bestraffen bijstandsfraude op grote schaal

  9 reacties

  Keiharde cijfers over de totale omvang van ‘bijstandsfraude’ zijn lastig te vinden, maar door gemeenten wordt op grote schaal gesanctioneerd. ‘Linkse’ gemeenten lijken, ondanks de strenge wetgeving, wat minder streng dan ‘rechtse’. Burgers die zo'n sanctie aanvechten, krijgen veelal nul op het rekest.

 • Nu thuiswerken voorlopig de norm blijft, moeten HR-afdelingen zich extra inspannen om nieuwkomers te betrekken bij hun nieuwe taken en de organisatie.'Leuk is anders.'

  Digitaal welkom nieuwe collega’s

  Reageer

  Personeelsafdelingen spannen zich extra in voor nieuwkomers bij hun organisatie. Door de coronacrisis kost het veel moeite nieuwe medewerkers en trainees in te werken en te betrekken bij de organisatie.

 • Professionals en bestuurders maken in deze corona-crisis ernstig zorgen over kwetsbare gezinnen. Tegelijk zien ze, tot hun opluchting, dat hulp- en zorgverleners snel hun bedrijfsvoering en werkwijze aanpassen.

  Jeugdhelpers meester in ‘professioneel improviseren’

  Reageer

  Bestuurders en professionals maken zich als gevolg van de corona-crisis ernstig zorgen over kwetsbare gezinnen. Tegelijk zien ze tot hun opluchting dat hulp- en zorgverleners snel hun bedrijfsvoering en werkwijze aanpassen, nu zij nauwelijks nog ‘achter de voordeur’ komen.

 • Het besmette CDA-raadslid is flink ziek geworden van COVID-19. Een aantal dagen ervoor was hij in het kader van zijn raadswerk nog aanwezig bij een bijeenkomst. De raadsvergadering van 2 april is mede daarom afgelast.

  Intussen in Berg en Dal: ziek raadslid en stamppot aan huis

  2 reacties

  Corona treft de lokale democratie: een CDA-raadslid uit het dorp Millingen aan de Rijn (gemeente Berg en Dal) is positief getest op het corona-virus. Verder heeft burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal de regels voor bestaande horeca en catering opgerekt.

 • ‘Pin only’ mag niet, maar nood breekt wet, dacht gemeente Berg en Dal. Dat was iets te snel gedacht: het weigeren van cash staat niet op het lijstje RIVM-richtlijnen, zoals de Gelderse gemeente ten onrechte veronderstelde. En dus blijft contant betalen mogelijk.

  Contant geld stinkt niet in Berg en Dal

  1 reactie

  Met het oog op eventuele verspreiding van het coronavirus kondigde gemeente Berg en Dal aan voorlopig geen contant geld aan te nemen. Misverstandje, blijkt nu.

 • Bij hoest of nies telkens een schone tissue gebruiken, maar geen frisse ‘plopkapjes’ op de microfoons in de raadszaal. VVD-raadslid Mechteld Ten Doesschate uit Berg en Dal vindt dat een onfrisse bedoening en vroeg de burgemeester om schone hoesjes, met het oog op de raadsvergadering van donderdag. Maar raadsleden, bestuurders en eventuele insprekers moeten het donderdag gewoon met de oude doen.

  Geen frisse plopkapjes in raadszaal

  1 reactie

  Bij hoest of nies telkens een schone tissue gebruiken, maar geen frisse ‘plopkapjes’ op de microfoons in de raadszaal. VVD-raadslid Mechteld Ten Doesschate uit Berg en Dal vindt dat een onfrisse bedoening en vroeg de burgemeester om schone hoesjes, met het oog op de raadsvergadering van donderdag. Maar raadsleden, bestuurders en eventuele insprekers moeten het donderdag gewoon met de oude doen.

 • Een coachende stijl van leidinggeven, met veel vrijheid bij het invullen van taken. Jonge ambtenaren geven daar veelal de voorkeur aan. Van leidinggevenden bij de overheid vraagt dat veel. Die zijn zelf vaak opgegroeid in hiërarchische structuren.

  Jonge ambtenaren willen coach, geen baas

  2 reacties

  Een coachende stijl van leidinggeven, met veel vrijheid bij het invullen van taken. Jonge ambtenaren geven daar veelal de voorkeur aan. Van leidinggevenden bij de overheid vraagt dat veel. Die zijn zelf vaak opgegroeid in hiërarchische structuren.

 • Organisaties kunnen niet zonder liefde op het werk. Het maakt dat mensen in hun werk gaan groeien en bloeien, vindt Lidewey van der Sluis.

  Leiderschap draait om liefde geven

  Reageer

  Organisaties kunnen niet zonder liefde op het werk. Het maakt dat mensen in hun werk gaan groeien en bloeien, vindt Lidewey van der Sluis, econoom en hoogleraar strategisch talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit.

 • Van een extra lapje over trapleuningen en andere contactpunten tot het opstellen van noodscenario’s voor het geval ook de ambtelijke organisatie flink geraakt wordt. Nu het corona-virus zich ook in Noord-Europa flink verspreidt, is een nieuwe fase aangebroken. Berg en Dal heeft een noodplan om de dienstverlening onder alle omstandigheden te kunnen garanderen.

  Virus raakt langzaam bedrijfsvoering gemeente

  1 reactie

  Van een extra lapje over trapleuningen en andere contactpunten tot het opstellen van noodscenario’s voor het geval ook de ambtelijke organisatie flink geraakt wordt. Nu het corona-virus zich ook in Noord-Europa flink verspreidt, is een nieuwe fase aangebroken.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Op jacht naar Europese subsidies: een recept voor teleurstelling of hoe dan ook een verrijking? Winnen is belangrijk, maar meedingen levert ook al veel op, zeggen ervaringsdeskundigen. Drie voorbeelden uit de Nederlands-Europese subsidiepraktijk.

  Meedoen belangrijker dan winnen

  Reageer

  Op jacht naar Europese subsidies: een recept voor teleurstelling of hoe dan ook een verrijking? Winnen is belangrijk, maar meedingen levert ook al veel op, zeggen ervaringsdeskundigen. Drie voorbeelden uit de Nederlands-Europese subsidiepraktijk.

 • Samenwerken op afstand vraagt andere leiderschapsvaardigheden dan de traditionele. Coachend en motiverend, en tegelijk resultaatgericht. Voor de gemeentelijk manager is er nog veel te leren.

  Corona vraagt andere leiders

  Reageer

  Samenwerken op afstand vraagt andere leiderschapsvaardigheden dan de traditionele. Coachend en motiverend, en tegelijk resultaatgericht. Voor de gemeentelijk manager is er nog veel te leren.

 • Aandacht, aandacht, aandacht. Nu thuiswerken voorlopig de norm blijft, moeten HR-afdelingen zich extra inspannen om nieuwkomers te betrekken bij hun nieuwe taken en de organisatie. ‘Maar leuk is anders.’

  Warm welkom ondanks corona

  Reageer

  Aandacht, aandacht, aandacht. Nu thuiswerken voorlopig de norm blijft, moeten HR-afdelingen zich extra inspannen om nieuwkomers te betrekken bij hun nieuwe taken en de organisatie. ‘Maar leuk is anders.’

 • Vrijheid geven bij het invullen van taken en tegelijk goede begeleiding. Feedback niet opsparen tot het functioneringsgesprek, maar zo snel mogelijk. Want jonge ambtenaren willen dóór, liefst een beetje snel. Dat vraagt veel van leidinggevenden bij de overheid, die zelf vaak opgegroeid zijn in hiërarchische structuren.

  Maak ruimte voor een frisse blik

  Reageer

  Vrijheid geven bij het invullen van taken en tegelijk goede begeleiding. Feedback niet opsparen tot het functioneringsgesprek, maar zo snel mogelijk. Want jonge ambtenaren willen dóór, liefst een beetje snel. Dat vraagt veel van leidinggevenden bij de overheid, die zelf vaak opgegroeid zijn in hiërarchische structuren.

 • Liefde op het werk: organisaties kunnen niet zonder, vindt Lidewey van der Sluis, econoom en hoogleraar strategisch talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Leiderschapsstijl en organisatiecultuur bepalen in grote mate of medewerkers tot bloei komen, zegt zij.

  ‘Leiderschap draait om liefde geven’

  Reageer

  Liefde op het werk: organisaties kunnen niet zonder, vindt Lidewey van der Sluis, econoom en hoogleraar strategisch talentmanagement aan Nyenrode Business Universiteit. Leiderschapsstijl en organisatiecultuur bepalen in grote mate of medewerkers tot bloei komen, zegt zij.

 • Op allerlei manieren proberen gemeenten de oplopende kosten voor zorg en ondersteuning te beteugelen. Onder andere via een moreel appèl op zorggebruikers. Assen weigerde het verplichte Wmo-tarief voor schoonmaak in te voeren, maar werd door minister De Jonge overruled.

  Appèl op berekenende inwoners

  Reageer

  Op allerlei manieren proberen gemeenten de oplopende kosten voor zorg en ondersteuning te beteugelen. Onder andere via een moreel appèl op zorggebruikers. Assen weigerde het verplichte Wmo-tarief voor schoonmaak in te voeren, maar werd door minister De Jonge overruled.

 • In het sociaal domein wordt nog weinig systematisch risicomanagement toegepast. De gemeente Tilburg doet het wel en speelt leentjebuur bij de sector bouw en infra. ‘Of je een brug bouwt of interventies doet in het sociaal domein maakt niet heel veel uit.’

  Bouw en infra leermeesters sociaal domein

  Reageer

  In het sociaal domein wordt nog weinig systematisch risicomanagement toegepast. De gemeente Tilburg doet het wel en speelt leentjebuur bij de sector bouw en infra. ‘Of je een brug bouwt of interventies doet in het sociaal domein maakt niet heel veel uit.’

 • De behoeften van inwoners centraal stellen en zowel zeggenschap als geld beter verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde Coevorden een nieuwe bestuursstijl. ‘Vraag mensen te doen waar zij goed in zijn.’

  Besturen 2.0 in Coevorden

  Reageer

  De behoeften van inwoners centraal stellen en zowel zeggenschap als geld beter verdelen over dorpen en wijken. Om dat voor elkaar te krijgen introduceerde Coevorden een nieuwe bestuursstijl. ‘Vraag mensen te doen waar zij goed in zijn.’

 • Een zinkgat waarin steeds meer geld verdween, daar leek het sociale domein in Venlo op. Met op het dieptepunt een tekort van 25 miljoen euro. De situatie keert snel ten goede en financieel evenwicht is in zicht. De oplossing: prestatiegerichte inkoop en strakke sturing op toegang tot zorg en ondersteuning.

  De dure les van Venlo

  Reageer

  Een zinkgat waarin steeds meer geld verdween, daar leek het sociale domein in Venlo op. Met op het dieptepunt een tekort van 25 miljoen euro. De situatie keert snel ten goede en financieel evenwicht is in zicht. De oplossing: prestatiegerichte inkoop en strakke sturing op toegang tot zorg en ondersteuning.

 • Als in relatief korte tijd flinke aantallen senioren de organisatie verlaten, dreigt veel kennis weg te lekken. Sommige gemeenten sorteren daar op voor door ‘meesters’ aan ‘gezellen’ te koppelen. Geen braindrain meer en tegelijk frisse blikken aan boord.

  Oud leert jong

  Reageer

  Als in relatief korte tijd flinke aantallen senioren de organisatie verlaten, dreigt veel kennis weg te lekken. Sommige gemeenten sorteren daar op voor door ‘meesters’ aan ‘gezellen’ te koppelen. Geen braindrain meer en tegelijk frisse blikken aan boord.