Yolanda de Koster

Yolanda de Koster is redacteur bij Binnenlands Bestuur met specialisatie op de thema's Bestuur en Organisatie en Sociaal.
Contactgegevens
- E-mailadres:
- ydekoster@binnenlandsbestuur.nl
- Telefoonnummer (mobiel):
- 06 - 205 40 236
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Yolanda de Koster
- Twitter:
- Twitter profiel van Yolanda de Koster
Recente Artikelen
-
Oproep bestuurlijk Limburg: blijf van onze gemeenten af
De 31 Limburgse burgemeesters en gouverneur Theo Bovens hebben alle Limburgers in een stevige open brief opgeroepen de rust te bewaren. ‘Blijf van onze gemeenten af, blijf van onze inwoners af, blijf van ons gezamenlijke en andermans eigendommen af.’ De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft relschoppers, en hun ouders, via een filmpje op Twitter en YouTube op een indringende en cynische manier terechtgewezen.
-
Ruimte genoeg voor democratische vernieuwing
Bestaande wetgeving biedt veel ruimte voor lokale democratische vernieuwing. Aanpassing van het wettelijk kader is niet nodig. Af en toe knelt het bestuurlijke keurslijf wellicht in de ogen van initiatiefnemers, maar dat is part of the game. Raadsleden moeten niet te huiverig zijn zich met initiatieven te bemoeien. De wetgever moet het niet mogelijk maken controlerende bevoegdheden van raadsleden aan anderen over te dragen. ‘Dan hol je de positie van de gemeenteraad uit.’
-
Barneveld wordt naam fusiegemeente
Als Scherpenzeel en Barneveld per 2023 zijn gefuseerd, gaat de nieuwe gemeente Barneveld heten. Hiermee is nog niet gezegd dat het een zogeheten lichte samenvoeging wordt, waarbij de kleinste gemeente wordt opgeheven. Een besluit over lichte of reguliere samenvoeging wordt ergens in de komende maanden genomen.
-
Fysiek VNG-jaarcongres opnieuw jaar uitgesteld
Opnieuw is het (fysieke) VNG-jaarcongres geschrapt. Het is vanwege corona te onzeker of de regio Westfriesland, die net zoals vorig jaar gastheer zou zijn, in juni op een veilige manier de verwachte 2.500 bezoekers kan ontvangen. In 2022 vindt het congres alsnog in Westfriesland plaats. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert dit jaar een digitaal congres.
-
Avondklok zit (lokale) democratie niet echt in de weg
Voor burgemeesters, wethouders, raads- en commissieleden en griffiers geldt de avondklok niet, die zaterdag ingaat. Zij mogen zich na 21 uur buiten vertonen als er fysiek wordt vergaderd, of als het noodzakelijk is om vanuit het gemeentehuis een digitale vergadering bij te wonen.
-
VNG: doorgaan of schrappen verkiezingen niet aan ons
Er is geen sprake dat het ‘point van no return’ is bereikt bij gemeenten rondom de voorbereiding voor de verkiezingen. ‘Het is ook niet aan ons om een besluit te nemen of de verkiezingen al dan niet doorgaan, maar aan het kabinet.’
-
Criminelen in de zorg moeten keihard aangepakt
Criminelen in de zorg moeten de pas worden afgesneden. Gemeenten lopen daarbij echter tegen dikke muren aan. De veertien Twentse gemeenten willen als proeftuin voor het land fungeren. Niet alleen door de huidige obstakels bij de aanpak van ‘rotte appels’ te beslechten, maar ook om met oplossingen te komen die landelijk kunnen worden ingevoerd.
-
'Boodschappenboete' bijstand Wijdemeren blijft staan
Het college van Wijdemeren houdt vast aan zijn eerder genomen besluit in wat de ‘boodschappenaffaire’ is gaan heten. Dit betekent dat de bijstandsgerechtigde vrouw toch de 7.000 euro moet terugbetalen omdat zij wekelijks een tas boodschappen van haar moeder kreeg.
-
Gemeenten aan zet in strijd tegen arbeidsuitbuiting
De opsporing en de aanpak van arbeidsuitbuiting blijft achter. Gemeenten hebben een belangrijke taak in het signaleren van arbeidsuitbuiting. Zij moeten onder meer kwetsbare sectoren en werknemers in kaart brengen. Daartoe moeten zij – ook financieel – door het rijk in staat worden gesteld. De aanpak van arbeidsuitbuiting moet daarnaast een prominente plek in het nieuwe regeerakkoord krijgen.
-
De Kempen werkt aan grip op sociaal domein
De Kempengemeenten werken gezamenlijk aan een visie die moet leiden tot (betere) grip op de Wmo en de jeugdhulp. Het IJslandse preventiemodel zal een belangrijk onderdeel worden van het plan, dat deze zomer moet verschijnen. Alle gemeenten in Nederland kunnen hier profijt van hebben, stelt de Bergeijkse wethouder Marko van Dalen.
-
‘Hardheden’ Participatiewet worden opgespoord
Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW, VVD) gaat inventariseren welke regelgeving in de Participatiewet, waaronder de aanpak van (vermeende) bijstandsfraude, in de praktijk te hard uitpakt. Dat gebeurt in lijn met de kabinetsreactie op het rapport ‘Ongekend onrecht’ over de toeslagenaffaire. Hij wil een signaleringsteam instellen, waar signalen van burgers en professionals die tegen de hardheid van de Participatiewet aanlopen, terecht moeten komen.
-
Coalitie Brabant is meerderheid kwijt
De coalitie in Brabant is haar meerderheid kwijt. De enige kandidaat die het vorige week opgestapte Forumlid kon opvolgen, heeft laten weten af te zien van een plek in de Staten. Dit betekent niet alleen dat de zetel vacant blijft, maar ook dat de coalitie haar nipte meerderheid kwijt is. Die coalitie – die sinds zaterdag uit vijf partijen bestaat – leunt vanaf nu op 27 van de 55 zetels.
-
Gemeentelijke organisatie Bernheze piept en kraakt
Grote zorgen zijn er over de forse werkdruk onder ambtenaren bij de gemeente Bernheze. Oorzaak zijn niet alleen de corona-gerelateerde werkzaamheden, maar ook de hoeveelheid werk in het ruimtelijk domein. De krapte op de arbeidsmarkt speelt Bernheze parten. Een mix aan interventies moet de werkdruk weer behapbaar maken.
-
Gemeenten, zie af van vorderingen op gedupeerde ouders
Gemeentekoepel VNG roept alle gemeenten op hun gemeentelijke vorderingen op gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire weg te strepen.
-
Jonge frisdenkers in gemeenten aan de slag
In Nissewaard en Súdwest-Fryslân worden kinderen en jongeren bewust betrokken bij gemeentelijk beleid. Veel gemeenten worstelen echter met jongerenparticipatie. Onrealistische verwachtingen, gebrekkige begeleiding en gedesillusioneerde beleidsmakers maken het dat gemeenten jongerenparticipatie links laten liggen.
-
Monitoren jeugdtransformatie is flinke kluif
De gemeente Stadskanaal bereikt met jeugdhulp die zonder indicatie kan worden gegeven, heel veel jongeren. Onduidelijk is of deze zogeheten ‘voorliggende voorzieningen’ het gebruik van specialistische voorzieningen voorkomen of afremmen. Het koppelen van data is een obstakel, zo blijkt uit onderzoek. Maar wel cruciaal.
-
Forum voor Democratie Brabant valt uit elkaar
Drie van de acht zittende Statenleden voor Forum voor Democratie gaan verder als JA21! Deze partij maakt vanaf nu ook deel uit van de coalitie, die verder uit VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant bestaat.
-
Segers (CU) wil flink meer budget voor gemeenten
Als het aan de ChristenUnie ligt, wordt het budget voor gemeenten de komende jaren flink bijgeplust. De verhoudingen tussen rijksoverheid en gemeenten zijn behoorlijk verzuurd door het continue gekissebis over (on)voldoende budget. Daar moet een einde aan komen.
-
Wethouder Sparreboom stopt na ‘heftig’ jaar
Gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben er bij de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom (VVD) dusdanig ingehakt, dat ze heeft besloten per direct als wethouder te stoppen. Sparreboom was zeven jaar wethouder in Lelystad. Ze maakt geen gebruik van de wachtgeldregeling.
-
Brabantse Forum mag Forum voor Democratie blijven
Ook als twee leden van de Brabantse Statenfractie van Forum voor Democratie door het landelijk partijbestuur worden geroyeerd, mogen zij de partijnaam Forum voor Democratie blijven voeren.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Meer jongeren bereikt tegen lagere kosten
De negen gemeenten in de jeugdhulpregio West-Brabant-West werken nu vijf jaar met resultaatgerichte financiering. Opvallend: de complexe jeugdhulp daalt sterk en de gemiddelde kosten van de jeugdhulp per inwoner liggen er aanmerkelijk lager dan elders.
-
Meer sturing, minder kopzorgen
Waarom doe je iets zelf als anderen het beter kunnen? Regiegemeente Arnhem trok geen ‘blik ambtenaren’ open om in coronatijd zzp’ers tijdig van inkomensondersteuning te voorzien. Amersfoort hanteert het regiemodel al jaren. ‘Je kunt beter focussen op je beleid.’
-
Houvast in roerige tijden
Impactanalyses geven gemeenten houvast in de coronacrisis, stellen Den Haag en Oosterhout. Beide gemeenten hebben impactanalyses gemaakt, ieder op hun eigen manier. ‘Veel is nog onzeker, maar je hebt wel een richting waarop je kunt koersen en waar je beleid op kunt voeren.’
-
‘Lockdown was heilzaam’
'Worstelen met geboeide handen'. Zo heet het boek dat wethouder Peter Verschuren uit Midden- Groningen over de jeugdhulp schreef. Daarvoor sprak hij met ouders, jongeren, zorgverleners en wijkteammedewerkers. ‘We moeten angst omzetten in vertrouwen.’
-
Wijkteams dwalen verder af
Medewerkers van sociale wijkteams komen nauwelijks toe aan preventie en vroegsignalering. Terwijl gemeenten juist wel willen dat ze dat doen. Misschien zijn de ambities van gemeenten te hoog en moeten ze, vijf jaar na de decentralisaties, worden bijgesteld.
-
Eigen kracht gezin blijkt best groot
Het was alle hens aan dek om ervoor te zorgen dat de continuïteit van de jeugdzorg in de coronacrisis niet in het gedrang zou komen. Financiële zekerheid voor aanbieders was belangrijk. Opvallend: kwetsbare gezinnen kunnen meer dan ze zelf vooraf gedacht hadden. Maar er zijn ook zorgen.
-
E-health als nieuwe normaal
Veel mensen met een Wmo-voorziening krijgen vanwege corona minder hulp en ondersteuning. Tegelijk neemt de digitale hulpverlening een vlucht. Gemeenten zien de situatie niet als opmaat voor bezuinigingen. Branche- en belangenorganisaties houden hun hart vast.
-
Ontdekte zorgfraude topje van ijsberg
Als dagbesteding henneptoppen knippen. Het gebeurt. In het casino zorggeld vergokken. Het indienen van declaraties van niet geleverde zorg. Fraude in de zorg is er in soorten en maten. Toch is nog niet de helft van de gemeenten aangesloten bij een gezamenlijk informatiepunt.
-
Thuiswerken kan blijvertje worden
Ambtenaren werken deze weken noodgedwongen massaal thuis. Dat vergt vooral wat van de organisatiecultuur en van het leiderschap, zo blijkt uit een rondgang langs vier organisatieadviesbureaus. Belangrijke tip: waak voor een sociaal isolement.
-
Animo raadsleden voor nieuwe termijn daalt
Krap een op de drie raadsleden wil na 2022 zeker door. De rest dubt nog of houdt het dan voor gezien. Hoewel een derde van de raadsleden te maken heeft met agressie van burgers, lijkt dat niet de hoofdreden om te stoppen. Het meest wordt geklaagd over de hoeveelheid tijd die het raadswerk kost.