of 64707 LinkedIn

Wim Romeijn

Wim Romeijn is freelance journalist en hoofdredacteur van Capital Finance International. Hij heeft onder meer gewerkt als buitenlandcorrespondent bij De Telegraaf, het Reformatorisch Dagblad en AVROTROS. 

Recente Artikelen

 • Het bestuurscollege van Bonaire is in zwaar weer terechtgekomen door de dadendrang van een gedeputeerde die besluiten nam zonder zich daarbij te bekommeren over de wet- en regelgeving. Terloops liet hij na de eilandsraad te informeren en lichtte hij het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onvolledig in.

  Bonaire beticht van misleiding Binnenlandse Zaken

  Reageer

  Het bestuurscollege van Bonaire is in zwaar weer terechtgekomen door de dadendrang van een gedeputeerde die besluiten nam zonder zich daarbij te bekommeren over de wet- en regelgeving. Terloops liet hij na de eilandsraad te informeren en lichtte hij het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onvolledig in.

 • Waar een doorsnee burgemeester meestal eerst eens te rade gaat bij ambtsgenoten van aangrenzende gemeentes voordat de provincie of het rijk erbij wordt gehaald, kan de eerste burger van de bijzonder gemeente Bonaire vaak weinig anders dan meteen op te schalen naar Den Haag.

  Bonaire: gemeente zonder provincie

  Reageer

  Waar een doorsnee burgemeester meestal eerst eens te rade gaat bij ambtsgenoten van aangrenzende gemeentes voordat de provincie of het rijk erbij wordt gehaald, kan de eerste burger van de bijzonder gemeente Bonaire vaak weinig anders dan meteen op te schalen naar Den Haag.

 • Van enig animo om hun staatkundige status opnieuw te herzien is op de Caribische eilanden van het Koninkrijk niets merkbaar. De suggestie om Aruba, Curaçao en Sint Maarten als gemeenten bij Nederland te voegen wordt omschreven, zo niet weggehoond, als misplaatst, irritant en zelfs onzalig.

  Gemeentestatus Caribische landen 'onzalig idee'

  Reageer

  Van enig animo om hun staatkundige status opnieuw te herzien is op de Caribische eilanden van het Koninkrijk niets merkbaar. De suggestie om Aruba, Curaçao en Sint Maarten als gemeenten bij Nederland te voegen wordt omschreven, zo niet weggehoond, als misplaatst, irritant en zelfs onzalig.

 • Gezaghebber van Bonaire Edison Rijna (rechts) en staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

  Akkoord met Bonaire maakt einde aan politieke spelletjes

  1 reactie

  Na bijna een jaar onderhandelen is woensdagmiddag in Kralendijk een bestuursakkoord getekend dat het ambtelijke apparaat van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) de expertise, uitvoeringskracht, integriteit en middelen moet geven die nodig zijn om de talrijke problemen waarmee het eiland kampt aan te pakken. Het akkoord wil de bestuurlijke lacune opvullen die is ontstaan nadat Bonaire, samen met de Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba, in 2010 als bijzondere gemeente opging in Europees Nederland.

 • Caribisch Nederland moet een voorbeeld nemen aan de Finse Åland Archipel, vindt eilandsraadslid Clark Abraham van Bonaire. De eilanden horen van oudsher bij Finland maar genieten een vergaande mate van autonomie.

  Oplossing voor Caribisch Nederland ligt bij Finland

  Reageer

  Caribisch Nederland moet een voorbeeld nemen aan de Finse Åland Archipel, vindt eilandsraadslid Clark Abraham van Bonaire. De eilanden horen van oudsher bij Finland maar genieten een vergaande mate van autonomie.

 • Bonaire kampt met problemen die kenmerkend zijn voor eilandgemeenten. Aansluiting bij de Wadden kan op bestuurlijk niveau een beetje helpen. Maar ondertussen blijft de hamvraag: horen ze er nu bij, of niet?

  Nog steeds best ver weg

  Reageer

  Bonaire kampt met problemen die kenmerkend zijn voor eilandgemeenten. Aansluiting bij de Wadden kan op bestuurlijk niveau een beetje helpen. Maar ondertussen blijft de hamvraag: horen ze er nu bij, of niet?

 • Bonaire hoort begin volgende maand acht jaar tot Caribisch Nederland. Maar frustraties over en weer domineren nog steeds de onderlinge verhoudingen. Een nieuw bestuursakkoord met Nederland moet de relatie gaan redden.

  Bonaire: acht jaar stekelige vriendschap

  Reageer

  Bonaire hoort begin volgende maand acht jaar tot Caribisch Nederland. Maar frustraties over en weer domineren nog steeds de onderlinge verhoudingen. Een nieuw bestuursakkoord met Nederland moet de relatie gaan redden. 

 • Het enige Caribische eiland van het Koninkrijk dat nooit een standje heeft gekregen van het College financieel toezicht (Cft) is meteen ook het allerkleinste. Met regelmaat krijgt het Openbaar Lichaam Saba (OLS) complimentjes uit Den Haag waar een stijgende waardering bestaat voor de no-nonsense benadering en aanpak die het eilandbestuur kenmerkt.

  Het succes van Saba

  Reageer

  Het enige Caribische eiland van het Koninkrijk dat nooit een standje heeft gekregen van het College financieel toezicht (Cft) is meteen ook het allerkleinste. Met regelmaat krijgt het Openbaar Lichaam Saba (OLS) complimentjes uit Den Haag waar een stijgende waardering bestaat voor de no-nonsense benadering en aanpak die het eilandbestuur kenmerkt.

 • Twee op de vijf gezinnen op Bonaire leven in armoede

  Ombudsman: ‘Armoede op Bonaire onacceptabel'

  7 reacties

  ‘Ronduit onacceptabel’, zo noemt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen het feit dat twee van de vijf gezinnen op Bonaire in armoede leven. ‘Dit zijn mensen met een Nederlands paspoort die onder omstandigheden moeten leven die gewoon niet in ons land thuishoren.’

 • Een van de omstreden borden met daarop een oproep tot minder blanken op Bonaire.

  Minder, minder, minder blanke Nederlanders op Bonaire

  5 reacties

  James Finies grijpt resoluut naar het woordenboek om de definitie van ‘makamba’ op te zoeken. ‘Kijk, daar staat het met één enkel woord en kristalhelder: Nederlander. Mijn bord is dus een oproep voor veel minder Nederlanders.’ Daarmee bedoelt Finies natuurlijk niet zichzelf, maar zijn Europese landgenoten die volgens hem nu de touwtjes op Bonaire stevig in handen hebben.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Hef het Koninkrijk maar liever op en breng de Caribische landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten als gemeenten onder bij Nederland. De onlangs in een opiniestuk in de Volkskrant aangedragen ‘oplossing’ voor de economisch zwakke eilanden kan daar op weinig instemming rekenen. ‘Die gedachte komt bij niemand op.’

  Nederlandse gemeente? Alsjeblieft niet

  Reageer

  Hef het Koninkrijk maar liever op en breng de Caribische landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten als gemeenten onder bij Nederland. De onlangs in een opiniestuk in de Volkskrant aangedragen ‘oplossing’ voor de economisch zwakke eilanden kan daar op weinig instemming rekenen. ‘Die gedachte komt bij niemand op.’

 • Bonaire hoort begin volgende maand acht jaar tot Caribisch Nederland. Maar frustraties over en weer domineren nog steeds de onderlinge verhoudingen. Een nieuw bestuursakkoord met Nederland moet de relatie gaan redden.

  Acht jaar stekelige vriendschap

  Reageer

  Bonaire hoort begin volgende maand acht jaar tot Caribisch Nederland. Maar frustraties over en weer domineren nog steeds de onderlinge verhoudingen. Een nieuw bestuursakkoord met Nederland moet de relatie gaan redden.