of 62812 LinkedIn

Ton Bestebreur

Ton Bestebreur werkt ruim 25 jaar in de publieke sector op het terrein van beleid, begroting, besturing, strategie, informatiemanagement. Dat heeft hij gedaan bij twee ministeries en uitvoeringsorganisaties en als bestuurder in het hoger onderwijs. Hij gebruikt deze ervaring als adviseur bij de Galan Groep en als docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Erasmus Universiteit.

Recente Artikelen

 • © Rijksoverheid

  Opstelten: ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig’

  9 reacties

  Nederland is mede door de politieke versnippering hard toe aan een gekozen burgemeester. Dat stelt oud-burgemeester en -minister Ivo Opstelten in een interview in Binnenlands Bestuur over zijn bestuurlijke loopbaan.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Over luie chefs en andere klaplopers

  Reageer

  Binnen een maand na zijn overlijden, ­verschenen recent ook de memoires van Arthur Docters van Leeuwen, één van de topambtenaren die in de laatste decennia kleur heeft gegeven aan de rijksdienst.

 • Een journalistieke blik op Europa

  Reageer

  Bij elke nieuwe crisis groeit het belang van Europa. Brexit, China, Trump, corona, we kijken naar Europa als remedie. Werd niet nog recent binnen een aantal maanden een Europees herstelfonds opgericht van 750 miljard en sloten de EU-landen niet snel en effectief de grenzen? Ofwel, zoals NRC nog eens meldde: ‘Corona brengt EU landen nader tot elkaar’. Dit is ook de rode draad én verwachting van journalist Koos van Houdt. In zijn boek ‘Unieke unie’ beschrijft hij zijn persoonlijke visie op de geschiedenis en toekomst van Europa. Het boek leest als het levenswerk van een doorgewinterd Eurofiel.

 • Knutselen, prutsen en blijven proberen

  Reageer

  Corona is spelbreker, ook bij oude en nieuwe tradities. Zo kon op de derde donderdag van april de derde ‘dag van de financiële verhoudingen’ niet doorgaan en is deze uitgesteld tot het najaar. Wel verscheen een essaybundel over het thema met als kernvraag ‘hoe markt en overheid of spelers binnen de publieke sector effectief kunnen samenwerken aan opgaven die buiten de grenzen van de afzonderlijke bestuurslagen liggen’. 

 • Er is alom aandacht voor  Fantoomgroei ; het nieuwe boek van Sander Heijnen en Hendrik Noten. Zeker de ondertitel spreekt aan, ‘Waarom we steeds harder werken voor minder’. Onbehagen in de samenleving is van alle tijden en daarom is het goed wanneer schrijvers proberen dat te duiden. Hebben ze een punt? En hebben een oplossing? 

  Hard werken, weinig verdienen

  Reageer

  Er is alom aandacht voor Fantoomgroei; het nieuwe boek van Sander Heijnen en Hendrik Noten. Zeker de ondertitel spreekt aan, ‘Waarom we steeds harder werken voor minder’. Onbehagen in de samenleving is van alle tijden en daarom is het goed wanneer schrijvers proberen dat te duiden. Hebben ze een punt? En hebben een oplossing? 

 • Vertrouwde bakens in onrustige tijden

  Reageer

  Is een duur en dik boek over staatsinrichting anno 2020 nodig? Ook onder juristen is het staatsrecht en de staatsinrichting voor maar enkelen een geliefd onderwerp van studie. Instituten van de staat zijn een gegeven waarover maar weinigen zich het hoofd buigen.

 • Weinig licht in het duister

  Reageer

  Het ijzingwekkende boek over Nederlandse ambtenaren tijdens en na de Tweede Wereldoorlog van Rob Bakker telt drie hoofdbestanddelen; registratie, isolatie en deportatie. Uit deze welbewust gekozen indeling spruit al geen greintje troost. De titel van het boek biedt ook al weinig perspectief. Weinig wit, weinig grijs, heel veel zwart. Lees maar mee. 

 • ‘When Harry met Rutger’

  Reageer

  ‘Verander de spelregels, en het gedrag van mensen verandert’. Dat is het motto dat Harry van de Loo meegeeft aan de meer toegankelijke ‘vertaling’ van zijn proefschrift. Een onderzoek dat met horten en stoten tot stand kwam. Eerdere versies strandden in Nijmegen, maar Eindhoven vond zijn dissertatie volgens universiteitsblad Cursor en zijn promotores wel acceptabel. 

 • Het is bepaald een uitdaging om het levensverhaal van een politicus of bestuurder lezenswaardig te schrijven. Afkomst, loopbaan, familie, eigenaardigheden, mislukkingen maar vooral successen, het zijn de bekende sjablonen van de (politieke) biografie.

  Harder vooruit door tegenwind

  Reageer

  Het is bepaald een uitdaging om het levensverhaal van een politicus of bestuurder lezenswaardig te schrijven. Afkomst, loopbaan, familie, eigenaardigheden, mislukkingen maar vooral successen, het zijn de bekende sjablonen van de (politieke) biografie.

 • Groene winst

  Reageer

  Goed doen én geld verdienen. Dat is de rode draad in het lezenswaardige epos dat Jeroen Smit optekende over de Brits-Nederlandse multinational Unilever en haar vorige topman Paul Polman. Eerst vertelt Smit het verhaal dat de aanloop vormt naar de komst van Polman bij Unilever. Over de moeizame samenwerking in de bedrijfsleiding waar de twee topmannen met de rug naar elkaar toe staan en verwarring, vertraging en verdeeldheid creëren.

 • Ivo Opstelten startte in 1972 op 28-jarige leeftijd als jongste burgemeester van Nederland in de Drentse gemeente Dalen. Sindsdien heeft hij verschillende burgemeesterschappen bekleed waaronder in Doorn, Delfzijl, Utrecht en Rotterdam, waarna hij nog enkele jaren minister van Veiligheid en Justitie was. 

  ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig'

  Reageer

  Ivo Opstelten startte in 1972 op 28-jarige leeftijd als jongste burgemeester van Nederland in de Drentse gemeente Dalen. Sindsdien heeft hij verschillende burgemeesterschappen bekleed waaronder in Doorn, Delfzijl, Utrecht en Rotterdam, waarna hij nog enkele jaren minister van Veiligheid en Justitie was.