of 64120 LinkedIn

Ton Bestebreur

Ton Bestebreur werkt ruim 25 jaar in de publieke sector op het terrein van beleid, begroting, besturing, strategie, informatiemanagement. Dat heeft hij gedaan bij twee ministeries en uitvoeringsorganisaties en als bestuurder in het hoger onderwijs. Hij gebruikt deze ervaring als adviseur bij de Galan Groep en als docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Erasmus Universiteit.

Recente Artikelen

 • © Rijksoverheid

  Opstelten: ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig’

  9 reacties

  Nederland is mede door de politieke versnippering hard toe aan een gekozen burgemeester. Dat stelt oud-burgemeester en -minister Ivo Opstelten in een interview in Binnenlands Bestuur over zijn bestuurlijke loopbaan.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Omtzigt, onze man in Den Haag

  Reageer

  Nu het stof van de verkiezingen langzaam is neergedaald en de winnaars zijn uitgefeest, likken verliezende partijen hun wonden. Het wordt interessant te zien hoe het CDA verder gaat met de geliefde parlementariër Pieter Omtzigt. Bepaalt hij de toekomst van de partij? In zijn recente boek etaleert hij een indrukwekkend aantal daden. Maar heeft hij ook ideeën?

 • Toezicht is veel meer dan toezien

  Reageer

  Het is iets rustiger geworden in de aandacht voor het functioneren van raden van commissarissen en toezicht van woningbouwcorporaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen. Enkele jaren geleden werd blootgelegd dat hun toezicht lang niet altijd toereikend was om bestuurders scherp te houden en verspilling van publiek geld of over ambitieuze projecten te voorkomen. Men leek te slapen, of blafte wel maar beet zelden door.

 • Geen gewoon fikkie, nee. Wat heet ...

  Reageer

  Wie de terugblik van de vertrokken Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap aanschaft, weet op voorhand dat het een schokkend relaas is. Wat de lezer niet kan weten, is dat het nog erger is dan je vooraf denkt. Is de Amsterdamse brandweer redeloos of ook reddeloos? Tijdens het lezen zou je je kunnen afvragen of het wel allemaal klopt wat voormalig brandweercommandant Leen Schaap van de Amsterdamse brandweer optekent aan herinneringen.

 • Machtsbehoud boven alles

  Reageer

  Het zijn adembenemende weken in het bestuur, bijna wereldwijd. De machtswisseling in de Verenigde Staten na de mislukte volksopstand echoot nog na. Dan is het prettig om even afstand te nemen van de actualiteit door het nieuwe grote boek Revolusi van David Van Reybrouck te lezen, over Indonesië, het na China, India en de Verenigde Staten vierde land qua inwoneraantal en ooit kolonie van Nederland. Er was een revolutie nodig om los te komen. En er zijn meer dan zeventig jaren nodig geweest voordat dit boek kon verschijnen, binnenkort gevolgd door een diepgravende NIOD-studie.

 • Spiegelen aan bestuurders

  Reageer

  Het onderzoek naar het bestuurlijk functioneren van de dienst toeslagen van de Belastingdienst houdt veler gemoed nog steeds bezig. En terecht. Alle partijen kunnen worden gevraagd bij te dragen aan de spoedige oplossing ervan, maar óók om bij zichzelf te rade te gaan wat hier toe heeft geleid. Parlement en kabinet, topambtenaren en uitvoerende medewerkers, rechterlijke macht en anderen – allen mag worden gevraagd in de spiegel te kijken welke rol men heeft gespeeld, waar men steken heeft laten vallen en wat men hiervan leert. Hoe pijnlijk ook.

 • ‘Ik had graag burgemeester van Amsterdam willen zijn’

  Reageer

  Alweer de vierde druk komt eraan van de goed ontvangen biografie van Hans Wiegel, opgetekend door Pieter Sijpersma. Met Binnenlands Bestuur spreekt Wiegel in zijn huis in Friesland over zijn bestuurlijke loopbaan, het burgemeesterschap, de provincies, crisismanagement en de liefde van Joop den Uyl voor nootjes.

 • Over luie chefs en andere klaplopers

  Reageer

  Binnen een maand na zijn overlijden, ­verschenen recent ook de memoires van Arthur Docters van Leeuwen, één van de topambtenaren die in de laatste decennia kleur heeft gegeven aan de rijksdienst.

 • Een journalistieke blik op Europa

  Reageer

  Bij elke nieuwe crisis groeit het belang van Europa. Brexit, China, Trump, corona, we kijken naar Europa als remedie. Werd niet nog recent binnen een aantal maanden een Europees herstelfonds opgericht van 750 miljard en sloten de EU-landen niet snel en effectief de grenzen? Ofwel, zoals NRC nog eens meldde: ‘Corona brengt EU landen nader tot elkaar’. Dit is ook de rode draad én verwachting van journalist Koos van Houdt. In zijn boek ‘Unieke unie’ beschrijft hij zijn persoonlijke visie op de geschiedenis en toekomst van Europa. Het boek leest als het levenswerk van een doorgewinterd Eurofiel.

 • Knutselen, prutsen en blijven proberen

  Reageer

  Corona is spelbreker, ook bij oude en nieuwe tradities. Zo kon op de derde donderdag van april de derde ‘dag van de financiële verhoudingen’ niet doorgaan en is deze uitgesteld tot het najaar. Wel verscheen een essaybundel over het thema met als kernvraag ‘hoe markt en overheid of spelers binnen de publieke sector effectief kunnen samenwerken aan opgaven die buiten de grenzen van de afzonderlijke bestuurslagen liggen’. 

 • Er is alom aandacht voor  Fantoomgroei ; het nieuwe boek van Sander Heijnen en Hendrik Noten. Zeker de ondertitel spreekt aan, ‘Waarom we steeds harder werken voor minder’. Onbehagen in de samenleving is van alle tijden en daarom is het goed wanneer schrijvers proberen dat te duiden. Hebben ze een punt? En hebben een oplossing? 

  Hard werken, weinig verdienen

  Reageer

  Er is alom aandacht voor Fantoomgroei; het nieuwe boek van Sander Heijnen en Hendrik Noten. Zeker de ondertitel spreekt aan, ‘Waarom we steeds harder werken voor minder’. Onbehagen in de samenleving is van alle tijden en daarom is het goed wanneer schrijvers proberen dat te duiden. Hebben ze een punt? En hebben een oplossing?