of 58952 LinkedIn

Ton Bestebreur

Ton Bestebreur werkt ruim 25 jaar in de publieke sector op het terrein van beleid, begroting, besturing, strategie, informatiemanagement. Dat heeft hij gedaan bij twee ministeries en uitvoeringsorganisaties en als bestuurder in het hoger onderwijs. Hij gebruikt deze ervaring als adviseur bij de Galan Groep en als docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Erasmus Universiteit.

Recente Artikelen

 • © Rijksoverheid

  Opstelten: ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig’

  9 reacties

  Nederland is mede door de politieke versnippering hard toe aan een gekozen burgemeester. Dat stelt oud-burgemeester en -minister Ivo Opstelten in een interview in Binnenlands Bestuur over zijn bestuurlijke loopbaan.

Recente Achtergrond Artikelen

 • De noodzaak onze stem te verheffen

  Reageer

  ‘We gaan te nonchalant om met onze de- weinig’ mocratische rechtsorde.’ Herman Tjeenk Willink is daar uitgesproken over en niet voor het eerst. Eigenlijk wilde hij een pamflet schrijven, vertelt hij, maar dat werd uiteindelijk een heel boek, ‘Groter denken, kleiner doen’, met zijn visie op de overheid en de betekenis van de Europese verkiezingen. ‘We moeten op een andere wijze naar de overheid gaan kijken. De tijd is daar rijp voor. Het begrip democratische rechtsorde moet opnieuw worden geijkt. Het huidige functioneren van de overheid holt de democratische rechtsorde uit. Het gevoel van rechtvaardigheid wordt aangetast, de geloofwaardigheid van de overheid is in het geding.’ 

 • Hup Calimero

  Reageer

  Eerst lijkt Geert Noels, de Vlaamse schrijver van ‘Gigantisme’ een doemdenker. Daarna een omdenker. En uiteindelijk een praktische idealist. In zijn nieuwe boek neemt Noels veel hooi op zijn vork maar nadat hij eerst veel problemen aankaart, eindigt hij met een concreet perspectief voor politiek en bestuurders. Steden hebben daarin volgens Noels de toekomst, in plaats van private en publieke giganten. Bedrijven en overheden concentreren zich tot steeds grotere eenheden, aldus Noels. 

 • De basishouding is wegkijken

  Reageer

  Als een hartstochtelijk appél. Zo laat het laatste boek van Sociaal Cultureel Planbureau- directeur Kim Putters zich vooral lezen. Tégen de te zeer op pragmatische voet gestoelde politiek maar juist een krachtig pleidooi voor méér visie, alle uitspraken van Mark Rutte hierover ten spijt. Tégen de acceptatie van de macht der gewoonte, maar een betoog vóór de verbeeldingskracht. 

 • ’Waarden komen uit samenleving’

  Reageer

  ‘Als iedereen iets meer moreel leiderschap zou vertonen zou de maatschappij iets beter zijn’, aldus Alex Brenninkmeijer, (voormalig rechter, ombudsman en nu lid van de Europese Rekenkamer en hoogleraar te Utrecht) over zijn boek Moreel leiderschap dat sinds begin februari in de winkel ligt. 

 • Hoe gouden bergen verdwijnen

  Reageer

  Er is best veel en ook een aanhoudend vertrouwen in onze politici, meldde het SCP recent weer eens. Maar 15 maart gaat het onderwijs massaal in staking. Is dat te rijmen? Het proefschrift en de sterk verkorte handelsuitgave van het onderzoek van Wimar Bolhuis werpt hier een aardig licht op. 

 • Het gaat goed met de overheidsfinanciën. Drie auteurs schetsen in een nieuw boek een actueel en mooi palet aan ontwikkelingen rond begrotingen en de veranderende rol van public controllers. 

  De rekenmeester kan ook meer

  Reageer

  Het gaat goed met de overheidsfinanciën. Drie auteurs schetsen in een nieuw boek een actueel en mooi palet aan ontwikkelingen rond begrotingen en de veranderende rol van public controllers. 

 • Altijd wat in Den Helder

  Reageer

  Het gaat volgens Chris Aalberts al lange tijd niet goed in het bestuur van Den Helder. Al in 2004 riep onderzoeker professor Tops de politici op ‘normaal te doen’. Vorig jaar zei de boos vertrokken formateur dat Den Helder ‘ziek is’. De gemeenteraad zou er een afrekenagenda op na houden en er heerst negativisme. De laatste 25 jaar kende de stad zeven verschillende burgemeesters en ook wethouders houden het er niet lang uit. 

 • Belevingen aan de nationale top

  Reageer

  Als tijdens het avondeten thuis de telefoon ging, nam de vader van de nog jonge Alexander Rinnooy Kan (1949) vaak geïrriteerd de hoorn op, tenzij bleek dat het de minister van Financiën was. Dan stond zijn vader, een dienstwillige departementsambtenaar direct op om de minister staande te woord te staan. Het is een mooie herinnering van de omnivoor Rinnooy Kan die een afwisselende en succesvolle loopbaan kende, al blijft zijn vader vinden dat werken in de publieke dienst het hoogste goed is en al het andere een tweederangs ambitie. 

 • Ook nu, bijna twee jaar na zijn zeer verrassende verkiezingszege blijft president Donald Trump het hoofdonderwerp van gesprek in alle media en op straat in de Verenigde Staten. De nieuwshows zijn er dagelijks vol van en ook in de late night shows hebben de conferenciers een dankbaar onderwerp aan hem. 

  Politieke les voor beginners

  Reageer

  Ook nu, bijna twee jaar na zijn zeer verrassende verkiezingszege blijft president Donald Trump het hoofdonderwerp van gesprek in alle media en op straat in de Verenigde Staten. De nieuwshows zijn er dagelijks vol van en ook in de late night shows hebben de conferenciers een dankbaar onderwerp aan hem. 

 • ‘Het verleden is de proloog’, zei Shakespeare. Kennis van recente Europese geschiedenis is daarom onontbeerlijk voor een goed begrip van eigentijdse opgaven aan het openbaar bestuur. De MH17 tragedie en de opstelling van Rusland is niet te begrijpen zonder kennis van het uiteenvallen van de Sovjetunie. De discussie over een Polenhotel is gebaat bij inzicht in de ontwikkeling van migratie en Europese eenwording. 

  Samenhang in wat los zand lijkt

  Reageer

  ‘Het verleden is de proloog’, zei Shakespeare. Kennis van recente Europese geschiedenis is daarom onontbeerlijk voor een goed begrip van eigentijdse opgaven aan het openbaar bestuur. De MH17 tragedie en de opstelling van Rusland is niet te begrijpen zonder kennis van het uiteenvallen van de Sovjetunie. De discussie over een Polenhotel is gebaat bij inzicht in de ontwikkeling van migratie en Europese eenwording.