of 59561 LinkedIn

Ton Bestebreur

Ton Bestebreur werkt ruim 25 jaar in de publieke sector op het terrein van beleid, begroting, besturing, strategie, informatiemanagement. Dat heeft hij gedaan bij twee ministeries en uitvoeringsorganisaties en als bestuurder in het hoger onderwijs. Hij gebruikt deze ervaring als adviseur bij de Galan Groep en als docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Erasmus Universiteit.

Recente Artikelen

 • © Rijksoverheid

  Opstelten: ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig’

  9 reacties

  Nederland is mede door de politieke versnippering hard toe aan een gekozen burgemeester. Dat stelt oud-burgemeester en -minister Ivo Opstelten in een interview in Binnenlands Bestuur over zijn bestuurlijke loopbaan.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Dagdromen over echte democratie

  Reageer

  Prikkelend, eigenzinnig, verrassend, Rutger Bregman heeft veel losgemaakt met zijn publicaties en media-optredens. Niet verrassend daarom dat zijn laatste boek De meeste mensen deugen welwillend is ontvangen. 

 • Kleine duwtjes in ‘goede’ richting

  Reageer

  Omdat de Universiteit Utrecht onderzoekers stimuleert samen te werken, is in het nieuwe populair-wetenschappelijk boek het denken van psycholoog Denise de Ridder en bestuurskundige Lars Tummers gecombineerd over nudging, kleine duwtjes, zoals ze het zelf noemen.

 • Buitenlands bestuur

  Reageer

  Natuurlijk is politiek een ideeënstrijd, maar dat vorm er anno 2019 sterk toe doet blijkt overduidelijk uit de mooie recente biografie over Boris Johnson. De Nederlandse journalist Patrick Bernhart belicht in een heel actuele levensbeschrijving de opkomst van dit door-en-door Britse fenomeen. Vorm, stijl, inhoud en idee, wat overheerst er eigenlijk bij Johnson? 

 • Meer dan een waarnemer

  Reageer

  Het vinden van een goede titel voor een boek is geen sinecure. Daarom heb ik me verbaasd over die van de memoires van Uri Rosenthal, voormalig hoogleraar, crisisonderzoeker, senator, minister, informateur, mentor van Mark Rutte en zo veel meer. Laat ik beginnen met waardering. Wie Rosenthal wil leren kennen, krijgt ruim in vijfhonderd bladzijden de kans kennis te nemen van zijn afkomst, opkomst en gloriedagen als wetenschapper en politicus. 

 • Bits, bytes, burgers en bestuur

  Reageer

  De voortschrijdende technologische vernieuwingen stellen de samenleving en ons bestuur voor interessante opgaven. Ze beloven potentieel veel goeds maar kennen ook schaduwzijden. In de bundel STAD2019, waaraan de vijf bijzondere leerstoelen van het CAOP meewerkten, delen meer dan dertig auteurs hun voortgaande inzichten over technologie, bestuur en samenleving. 

 • De noodzaak onze stem te verheffen

  Reageer

  ‘We gaan te nonchalant om met onze de- weinig’ mocratische rechtsorde.’ Herman Tjeenk Willink is daar uitgesproken over en niet voor het eerst. Eigenlijk wilde hij een pamflet schrijven, vertelt hij, maar dat werd uiteindelijk een heel boek, ‘Groter denken, kleiner doen’, met zijn visie op de overheid en de betekenis van de Europese verkiezingen. ‘We moeten op een andere wijze naar de overheid gaan kijken. De tijd is daar rijp voor. Het begrip democratische rechtsorde moet opnieuw worden geijkt. Het huidige functioneren van de overheid holt de democratische rechtsorde uit. Het gevoel van rechtvaardigheid wordt aangetast, de geloofwaardigheid van de overheid is in het geding.’ 

 • Hup Calimero

  Reageer

  Eerst lijkt Geert Noels, de Vlaamse schrijver van ‘Gigantisme’ een doemdenker. Daarna een omdenker. En uiteindelijk een praktische idealist. In zijn nieuwe boek neemt Noels veel hooi op zijn vork maar nadat hij eerst veel problemen aankaart, eindigt hij met een concreet perspectief voor politiek en bestuurders. Steden hebben daarin volgens Noels de toekomst, in plaats van private en publieke giganten. Bedrijven en overheden concentreren zich tot steeds grotere eenheden, aldus Noels. 

 • De basishouding is wegkijken

  Reageer

  Als een hartstochtelijk appél. Zo laat het laatste boek van Sociaal Cultureel Planbureau- directeur Kim Putters zich vooral lezen. Tégen de te zeer op pragmatische voet gestoelde politiek maar juist een krachtig pleidooi voor méér visie, alle uitspraken van Mark Rutte hierover ten spijt. Tégen de acceptatie van de macht der gewoonte, maar een betoog vóór de verbeeldingskracht. 

 • ’Waarden komen uit samenleving’

  Reageer

  ‘Als iedereen iets meer moreel leiderschap zou vertonen zou de maatschappij iets beter zijn’, aldus Alex Brenninkmeijer, (voormalig rechter, ombudsman en nu lid van de Europese Rekenkamer en hoogleraar te Utrecht) over zijn boek Moreel leiderschap dat sinds begin februari in de winkel ligt. 

 • Hoe gouden bergen verdwijnen

  Reageer

  Er is best veel en ook een aanhoudend vertrouwen in onze politici, meldde het SCP recent weer eens. Maar 15 maart gaat het onderwijs massaal in staking. Is dat te rijmen? Het proefschrift en de sterk verkorte handelsuitgave van het onderzoek van Wimar Bolhuis werpt hier een aardig licht op.