of 61441 LinkedIn

Ton Bestebreur

Ton Bestebreur werkt ruim 25 jaar in de publieke sector op het terrein van beleid, begroting, besturing, strategie, informatiemanagement. Dat heeft hij gedaan bij twee ministeries en uitvoeringsorganisaties en als bestuurder in het hoger onderwijs. Hij gebruikt deze ervaring als adviseur bij de Galan Groep en als docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Erasmus Universiteit.

Recente Artikelen

 • © Rijksoverheid

  Opstelten: ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig’

  9 reacties

  Nederland is mede door de politieke versnippering hard toe aan een gekozen burgemeester. Dat stelt oud-burgemeester en -minister Ivo Opstelten in een interview in Binnenlands Bestuur over zijn bestuurlijke loopbaan.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Knutselen, prutsen en blijven proberen

  Reageer

  Corona is spelbreker, ook bij oude en nieuwe tradities. Zo kon op de derde donderdag van april de derde ‘dag van de financiële verhoudingen’ niet doorgaan en is deze uitgesteld tot het najaar. Wel verscheen een essaybundel over het thema met als kernvraag ‘hoe markt en overheid of spelers binnen de publieke sector effectief kunnen samenwerken aan opgaven die buiten de grenzen van de afzonderlijke bestuurslagen liggen’. 

 • Vertrouwde bakens in onrustige tijden

  Reageer

  Is een duur en dik boek over staatsinrichting anno 2020 nodig? Ook onder juristen is het staatsrecht en de staatsinrichting voor maar enkelen een geliefd onderwerp van studie. Instituten van de staat zijn een gegeven waarover maar weinigen zich het hoofd buigen.

 • Weinig licht in het duister

  Reageer

  Het ijzingwekkende boek over Nederlandse ambtenaren tijdens en na de Tweede Wereldoorlog van Rob Bakker telt drie hoofdbestanddelen; registratie, isolatie en deportatie. Uit deze welbewust gekozen indeling spruit al geen greintje troost. De titel van het boek biedt ook al weinig perspectief. Weinig wit, weinig grijs, heel veel zwart. Lees maar mee. 

 • ‘When Harry met Rutger’

  Reageer

  ‘Verander de spelregels, en het gedrag van mensen verandert’. Dat is het motto dat Harry van de Loo meegeeft aan de meer toegankelijke ‘vertaling’ van zijn proefschrift. Een onderzoek dat met horten en stoten tot stand kwam. Eerdere versies strandden in Nijmegen, maar Eindhoven vond zijn dissertatie volgens universiteitsblad Cursor en zijn promotores wel acceptabel. 

 • Het is bepaald een uitdaging om het levensverhaal van een politicus of bestuurder lezenswaardig te schrijven. Afkomst, loopbaan, familie, eigenaardigheden, mislukkingen maar vooral successen, het zijn de bekende sjablonen van de (politieke) biografie.

  Harder vooruit door tegenwind

  Reageer

  Het is bepaald een uitdaging om het levensverhaal van een politicus of bestuurder lezenswaardig te schrijven. Afkomst, loopbaan, familie, eigenaardigheden, mislukkingen maar vooral successen, het zijn de bekende sjablonen van de (politieke) biografie.

 • Groene winst

  Reageer

  Goed doen én geld verdienen. Dat is de rode draad in het lezenswaardige epos dat Jeroen Smit optekende over de Brits-Nederlandse multinational Unilever en haar vorige topman Paul Polman. Eerst vertelt Smit het verhaal dat de aanloop vormt naar de komst van Polman bij Unilever. Over de moeizame samenwerking in de bedrijfsleiding waar de twee topmannen met de rug naar elkaar toe staan en verwarring, vertraging en verdeeldheid creëren.

 • Ivo Opstelten startte in 1972 op 28-jarige leeftijd als jongste burgemeester van Nederland in de Drentse gemeente Dalen. Sindsdien heeft hij verschillende burgemeesterschappen bekleed waaronder in Doorn, Delfzijl, Utrecht en Rotterdam, waarna hij nog enkele jaren minister van Veiligheid en Justitie was. 

  ‘Lokaal bestuur heeft vernieuwing nodig'

  Reageer

  Ivo Opstelten startte in 1972 op 28-jarige leeftijd als jongste burgemeester van Nederland in de Drentse gemeente Dalen. Sindsdien heeft hij verschillende burgemeesterschappen bekleed waaronder in Doorn, Delfzijl, Utrecht en Rotterdam, waarna hij nog enkele jaren minister van Veiligheid en Justitie was. 

 • Herhalingsbezoek in een ander Europa

  Reageer

  Je kon er op wachten en dat wachten is beloond, Geert Mak weet behoorlijk goed de ‘grote verwachtingen’ in te lossen met zijn nieuwe boek over de recente geschiedenis van Europa. Toch ontbreekt er wel iets. Terecht meldt Mak aan het begin van zijn boek hoe moeilijk het is om als auteur onze recente geschiedenis te schrijven, laat staan te duiden. 

 • Dagdromen over echte democratie

  Reageer

  Prikkelend, eigenzinnig, verrassend, Rutger Bregman heeft veel losgemaakt met zijn publicaties en media-optredens. Niet verrassend daarom dat zijn laatste boek De meeste mensen deugen welwillend is ontvangen. 

 • Kleine duwtjes in ‘goede’ richting

  Reageer

  Omdat de Universiteit Utrecht onderzoekers stimuleert samen te werken, is in het nieuwe populair-wetenschappelijk boek het denken van psycholoog Denise de Ridder en bestuurskundige Lars Tummers gecombineerd over nudging, kleine duwtjes, zoals ze het zelf noemen.