of 59250 LinkedIn

Ton Bestebreur

Ton Bestebreur werkt ruim 25 jaar in de publieke sector op het terrein van beleid, begroting, besturing, strategie, informatiemanagement. Dat heeft hij gedaan bij twee ministeries en uitvoeringsorganisaties en als bestuurder in het hoger onderwijs. Hij gebruikt deze ervaring als adviseur bij de Galan Groep en als docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Erasmus Universiteit.

Recente Achtergrond Artikelen

 • De ontzuiling ten spijt, ook nu wordt Nederland weer of beter nog steeds mede geregeerd door christelijke partijen. Ook christelijke scholen, ziekenhuizen, zorgverleners en meer vormen nog steeds een onmisbaar onderdeel van onze samenleving, al gaapt er tussen de teksten op de gevel en de vrome woorden in de statuten wel een kloof met de dagelijkse praktijk. 

  Een ‘heilige strijd’ – en hoe dat moet

  Reageer

  De ontzuiling ten spijt, ook nu wordt Nederland weer of beter nog steeds mede geregeerd door christelijke partijen. Ook christelijke scholen, ziekenhuizen, zorgverleners en meer vormen nog steeds een onmisbaar onderdeel van onze samenleving, al gaapt er tussen de teksten op de gevel en de vrome woorden in de statuten wel een kloof met de dagelijkse praktijk. 

 • Veertig jaar Openbaar Bestuur, het boek dan. Recent verscheen de negende druk van het handboek dat nog steeds een onmisbare inspiratiebron vormt voor iedere bestuurswetenschapper, ambtenaar of politiek geïnteresseerde – en dat al sinds 1977. In drie logische geordende delen, Beleid en sturing, Organisatie en Management en Politiek en Bestuur wordt de grootste huishouding van ons land ontsloten. Sterk is dat steeds maatschappelijke vraagstukken de opmaat vormen voor ieder van de tien hoofdstukken. Bijvoorbeeld actuele opgaven als de migrantencrisis, beloningen in het hoger onderwijs, kustbescherming en meer. 

  Openbaar bestuur: springlevend!

  Reageer

  Veertig jaar Openbaar Bestuur, het boek dan. Recent verscheen de negende druk van het handboek dat nog steeds een onmisbare inspiratiebron vormt voor iedere bestuurswetenschapper, ambtenaar of politiek geïnteresseerde – en dat al sinds 1977. In drie logische geordende delen, Beleid en sturing, Organisatie en Management en Politiek en Bestuur wordt de grootste huishouding van ons land ontsloten. Sterk is dat steeds maatschappelijke vraagstukken de opmaat vormen voor ieder van de tien hoofdstukken. Bijvoorbeeld actuele opgaven als de migrantencrisis, beloningen in het hoger onderwijs, kustbescherming en meer. 

 • Lang niet altijd belonen kiezers hun leiders met een herverkiezing, ook niet na het leveren van historisch bezien   grootse daden. Churchill won de oorlog maar verloor de verkiezingen, ook Kohl verloor ondanks de geslaagde Duitse eenwording en na 16 jaren aan de top van Schröder. Zo bezien is het maar de vraag of Angela Merkel binnenkort wordt herkozen, ondanks haar indrukwekkende leiderschap in Duitsland en Europa, afgelopen 12 jaar. De beste leider van gisteren is voor kiezers niet lang niet altijd de beste voor morgen, al wijzen peilingen wel op een nieuwe regeerperiode. 

  Het fenomeen Angela Merkel

  Reageer

  Lang niet altijd belonen kiezers hun leiders met een herverkiezing, ook niet na het leveren van historisch bezien grootse daden. Churchill won de oorlog maar verloor de verkiezingen, ook Kohl verloor ondanks de geslaagde Duitse eenwording en na 16 jaren aan de top van Schröder. Zo bezien is het maar de vraag of Angela Merkel binnenkort wordt herkozen, ondanks haar indrukwekkende leiderschap in Duitsland en Europa, afgelopen 12 jaar. De beste leider van gisteren is voor kiezers niet lang niet altijd de beste voor morgen, al wijzen peilingen wel op een nieuwe regeerperiode. 

 • Het lijkt nog even weg, maar over een half jaar worden de leden van de gemeenteraad gekozen en start het proces van collegevorming in bijna vierhonderd gemeenten. En dat is een vak op zich. Kijk maar naar de moeite met formeren bij de rijksoverheid, grondig beschreven door Carla van Baalen e.a. 

  Is formeren te leren?

  Reageer

  Het lijkt nog even weg, maar over een half jaar worden de leden van de gemeenteraad gekozen en start het proces van collegevorming in bijna vierhonderd gemeenten. En dat is een vak op zich. Kijk maar naar de moeite met formeren bij de rijksoverheid, grondig beschreven door Carla van Baalen e.a. 

 • Het is nog lang geen uitgemaakte zaak hoe we toezicht in het semi-publieke domein het best kunnen vormgeven. Dat moet althans de conclusie zijn na het uitkomen van  Strategisch partnerschap. Wat is wijsheid?  van VU-hoogleraar Rienk Goodijk. 

  Een beetje meebesturen?

  Reageer

  Het is nog lang geen uitgemaakte zaak hoe we toezicht in het semi-publieke domein het best kunnen vormgeven. Dat moet althans de conclusie zijn na het uitkomen van Strategisch partnerschap. Wat is wijsheid? van VU-hoogleraar Rienk Goodijk.