of 60220 LinkedIn

Sjors van Beek

Recente Artikelen

 • Ook Marokkaanse meisjes vormen een groeiend probleem. Het gaat vooral om vermogens- en geweldsdelicten.

  Marokkanenmonitor 2011: ook de meisjes worden een probleemgroep

  11 reacties

  Gemiddeld is 38,7 procent van de Marokkaanse mannen tussen 12 en 24 jaar in de zogenaamde Marokkanengemeenten de afgelopen 5 jaar één of meerdere malen bij de politie beland. Ook meisjes vormen een groeiend probleem. Het gaat vooral om vermogens- en geweldsdelicten.

 • Meerdere islamitische basisscholen hebben onrechtmatige uitgaven gedaan. Het bekostigingssysteem werkt creatief boekhouden in de hand.

  'Reken basisscholen af op kwaliteit in plaats van kwantiteit'

  Reageer

  Meerdere islamitische basisscholen hebben de afgelopen jaren onrechtmatige uitgaven gedaan. Volgens Redouan Boudil, de nieuwe directeur van een van die scholen, werkt het bekostigingssysteem creatief boekhouden in de hand.

 • Islamitische scholen in de knel

  Reageer

  Islamitische basisscholen komen zwaar in de problemen door de grote terugvorderingen die het ministerie van OC&W hen oplegt als gevolg van mogelijke fraude in de voorgaande jaren. Vijftien islamitische schoolbesturen moeten in totaal 4,6 miljoen euro terugbetalen.

 • Volgens de ombudsman is juist op het terrein van ruimtelijke ordeningszaken een heldere communicatie met burgers van groot belang. Deze zaken zijn vaak complex en in hoge mate gejuridiseerd.

  Papieren doolhof in Lelystad

  Reageer

  De gemeente Lelystad heeft ‘star en formeel’ gecommuniceerd met een klagende inwoner over een overlastgevende situatie van illegale kamerverhuur. De inwoner wist daardoor anderhalf jaar lang niet wat de gemeente nu eigenlijk aan het doen was om de overlast rond twee panden te beëindigen.

 • De puinruimer bij islamitische basisscholen is in 2007 zelf in opspraak geraakt door financiële onregelmatigheden bij een andere islamitische basisschool. Topconsultant Khalid Boutachekourt trad in 2006 aan als interim-bestuurder bij de islamitische SIBA-scholen in Amsterdam om orde op zaken te stellen nadat een bestuurder daar fraude had gepleegd. Niet veel later bleek dat Boutachekourt zelf betrokken was bij financiële onrechtmatigheden van een andere islamitische school in Almere.

  Puinruimer islamscholen zelf in opspraak

  10 reacties

  De puinruimer bij islamitische basisscholen is in 2007 zelf in opspraak geraakt door financiële onregelmatigheden bij een andere islamitische basisschool.

 • Balen van dictaten uit Den Haag

  Reageer

  Crisis? Dat lossen we samen wel op. Dat was de teneur van het Prinsjesdagdebat van Binnenlands Bestuur en De Balie, afgelopen dinsdag in Amsterdam. Waar de bestuurders echter collectief van balen, is dat Den Haag gemeenten behandelt als filiaalhouders zonder inspraak.

 • Almeers raadslid had dubbel salaris

  Reageer

  Het voormalige Almeerse raadslid Aziz Adahchour (GroenLinks), in de raad van 1998 tot maart 2010, had naast zijn raadslidmaatschap twee fulltime banen op papier.

 • Voormalige raadslid had deel van de tijd op papier 2 fulltime banen. Die dienstverbanden vormen onderdeel van de onderzoeken naar fraude islamitisch onderwijs.

  Raadslid kreeg dubbel betaald

  15 reacties
  Het voormalige Almeerse raadslid Aziz Adahchour (GroenLinks), in de raad van 1998 tot maart 2010, had daarnaast een deel van die tijd op papier twee fulltime banen. Die dienstverbanden vormen onderdeel van de onderzoeken naar fraude binnen het islamitisch onderwijs.
 • Het kabinet zou bij de bezuinigingen in de cultuursector ook moeten kijken naar PVV-hobby’s: musea, kerken, monumenten, bibliotheken, de nationale geschiedenis.

  'Pak PVV-hobby's aan'

  11 reacties
  Het kabinet zou bij de bezuinigingen in de cultuursector ook eens moeten kijken naar de 'PVV-hobby’s: het culturele erfgoed. De musea, kerken, monumenten, bibliotheken, de nationale geschiedenis'.
 • Gemeentebestuurders zijn in deze tijden van crisis best bereid de broekriem stevig aan te halen. Ze snappen dat er op alle fronten bezuinigd moet worden.

  Lokaal bestuur wil broekriem best aanhalen

  2 reacties
  Gemeentebestuurders zijn in deze tijden van crisis best bereid de broekriem stevig aan te halen. Ze snappen dat er op alle fronten bezuinigd moet worden en erkennen dat dit ook kan. Minder blij zijn ze met het feit dat ze in dit proces amper inspraak hebben. Ze voelen zich ‘filiaalhouders van Den Haag die maar moeten uitvoeren wat wordt opgelegd’.
 • Islamitische basisscholen hebben overleg over fraude plegen gehad. Volgens de basisscholen zelf om het leerlingenvervoer en daarmee de school overeind te houden.

  Scholen overlegden over fraude leerlingenvervoer

  17 reacties
  Islamitische basisscholen hebben de afgelopen jaren onderling overleg gevoerd over hoe ze het beste fraude konden plegen. Volgens de scholen moesten ze wel malversaties plegen om het leerlingenvervoer - en daarmee de school - overeind te kunnen houden.
 • De PVV wil dat de daders van de grootscheepse fraudes bij islamitische scholen alsnog voor de rechter worden gebracht.Ook eist de partij dat de regelingen, waarbij scholen onrechtmatig gebruikte gelden moeten terugbetalen uit de schoolreserves, worden teruggedraaid.

  PVV wil vervolging schoolfraudes

  10 reacties
  De PVV wil dat de daders van de grootscheepse fraudes bij islamitische scholen alsnog voor de rechter worden gebracht.Ook eist de partij dat de regelingen, waarbij scholen onrechtmatig gebruikte gelden moeten terugbetalen uit de schoolreserves, worden teruggedraaid.
 • Spookwerknemers, vele tripjes naar Mekka en familieleden op de loonlijst. de Islamitische scholengemeenschap moet een miljoen euro terugbetalen aan onterecht uitgegeven bedragen.

  Met z'n allen naar Mekka

  Reageer

  De islamitische middelbare school Ibn Ghaldoun moet 1,2 miljoen euro terugbetalen aan het Rijk. De hoofdmoot (ruim 8 ton) wordt gevormd door onterecht gedeclareerde kosten van leerlingenvervoer. Daarnaast had de school twee imams op de loonlijst die geen aantoonbare werkzaamheden voor de school verrichtten. 

 • De provincies lopen niet erg hard van stapel met het inzetten van de Wet Bibob. Ruim 8 jaar na de invoering van die wet kloppen de twaalf provincies samen jaarlijks zo’n tien à vijftien keer aan bij het Landelijk Bureau voor advies.

  Provincies zuinig met gebruik Bibob

  2 reacties

  De provincies lopen niet erg hard van stapel met het inzetten van de Wet Bibob. Ruim 8 jaar na de invoering van die wet kloppen de twaalf provincies samen jaarlijks zo’n tien à vijftien keer aan bij het Landelijk Bureau voor advies.

 • In Zwaag, gemeente Hoorn, is een vermakelijke juridische strijd gaande over het alcoholpercentage van kruidenbitters en likeurtjes. Daaraan gekoppeld is de vraag hoeveel van die drank de plaatselijke drankenhandel mag opslaan.

  Juridische twist rond sterke drank

  Reageer
  In Zwaag, gemeente Hoorn, is een vermakelijke juridische strijd gaande over het alcoholpercentage van kruidenbitters en likeurtjes. Daaraan gekoppeld is de vraag hoeveel van die drank de plaatselijke drankenhandel mag opslaan.
 • De administratieve chaos bij uitkeringsinstantie UWV is soms niet te overzien. Cliënten hebben soms met verschillende kantoren te maken waarvan de administratiesystemen niet met elkaar kunnen communiceren.

  Totale chaos bij UWV

  13 reacties
  De administratieve chaos bij uitkeringsinstantie UWV is soms niet te overzien. Cliënten hebben soms met verschillende kantoren te maken waarvan de administratiesystemen niet met elkaar kunnen communiceren.
 • De politie Rotterdam-Rijnmond en de deelgemeente hebben volgens de Nationale ombudsman de privacy van een malafide huisjesmelker geschonden, door zijn gegevens door te spelen aan de Rabobank.

  Privacy malafide huisjesmelker geschonden

  12 reacties
  De politie Rotterdam-Rijnmond heeft volgens de Nationale Ombudsman de privacy van een malafide huiseigenaar geschonden door politiegegevens over de man zonder dat hij het wist door te spelen aan de (deel)gemeente.
 • Jaarlijks worden in Nederland vele honderden ernstige misdrijven gepleegd met behulp van nepvuurwapens en speelgoedgeweren. Het gaat om overvallen, ontvoeringen, afpersing en bedreiging.

  Honderden misdrijven met nepvuurwapens

  3 reacties
  Jaarlijks worden in Nederland vele honderden ernstige misdrijven gepleegd met behulp van nepvuurwapens en speelgoedgeweren. Het gaat om overvallen, ontvoeringen, afpersing en bedreiging.
 • De provincie Zuid-Holland heeft volgens de Raad van State een uitglijder gemaakt door een milieuvergunning deels te weigeren met een beroep op de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

  Zuid-Holland rijdt scheve schaats met Bibob

  Reageer

  De provincie Zuid-Holland heeft volgens de Raad van State een uitglijder gemaakt door een milieuvergunning deels te weigeren met een beroep op de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

 • Een al jaren woedende strijd over het organiseren van de Koninginnedag-festiviteiten in Zevenaar, lijkt nu eindelijk beslecht. De Raad van State heeft beslist dat de vergunning voor de vrijmarkt terecht is toegekend aan de club ‘Feeststad’. Rivaal ‘Oranjesaatsie’ vist daarmee definitief achter het net: de burgemeester van Zevenaar voelt er niets voor om twee verschillende vergunningen af te geven.

  Oranjestrijd in Zevenaar

  Reageer
  Een al jaren woedende strijd over het organiseren van de Koninginnedag-festiviteiten in Zevenaar, lijkt nu eindelijk beslecht. De Raad van State heeft beslist dat de vergunning voor de vrijmarkt terecht is toegekend aan de club ‘Feeststad’. Rivaal ‘Oranjesaatsie’ vist daarmee definitief achter het net: de burgemeester van Zevenaar voelt er niets voor om twee verschillende vergunningen af te geven.
 • De politie kan sinds kort vingerafdrukken afnemen op straat en die meteen online controleren. Zo’n 125 politie-agenten bij diverse regiokorpsen lopen inmiddels rond met speciale afleesapparatuur. 
Een eerste proef loopt tot begin 2012, dan wordt bekeken of de apparaatjes breed worden ingezet, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid & Justitie. ‘De wens is wel om dit mogelijk te maken, maar we moeten nu eerst kijken of alles goed werkt’.

  Politie scant vingerafdruk op straat

  9 reacties
  De politie kan sinds kort vingerafdrukken afnemen op straat en die meteen online controleren. Zo’n 125 politie-agenten bij diverse regiokorpsen lopen inmiddels rond met speciale afleesapparatuur. Een eerste proef loopt tot begin 2012, dan wordt bekeken of de apparaatjes breed worden ingezet, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid & Justitie. ‘De wens is wel om dit mogelijk te maken, maar we moeten nu eerst kijken of alles goed werkt’.
 • Het UWV in Rotterdam heeft, nadat het zelf een administratieve fout had gemaakt in een dossier, maandenlang ‘de indruk willen wekken dat de fout bij de klant lag’. Dat kan niet door de beugel, oordeelt de Nationale Ombudsman in een recent uitgebracht rapport.

  UWV-klant Rotterdam van kastje naar de muur

  1 reactie
  Het UWV in Rotterdam heeft, nadat het zelf een administratieve fout had gemaakt in een dossier, maandenlang ‘de indruk willen wekken dat de fout bij de klant lag’. Dat kan niet door de beugel, oordeelt de Nationale Ombudsman in een recent uitgebracht rapport.
 • De politieregio Utrecht telt verreweg de meeste illegalen van heel Nederland. In en rond de Domstad zwerven bijna net zoveel mensen zonder verblijfsvergunning als in de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam tezamen.

  Meeste illegalen in regio Utrecht

  2 reacties
  De politieregio Utrecht telt verreweg de meeste illegalen van heel Nederland. In en rond de Domstad zwerven bijna net zoveel mensen zonder verblijfsvergunning als in de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam tezamen.
 • Buurtbewoners in het Brabantse Heeze willen dat de gemeente een einde maakt aan vermeende overlast van een Somalisch asielzoekersgezin.

  Klachten over ‘Somalische overlast’

  4 reacties
  Buurtbewoners in het Brabantse Heeze willen dat de gemeente een einde maakt aan vermeende overlast van een Somalisch asielzoekersgezin.
 • Preventief fouilleren kan in de toekomst veel sneller worden georganiseerd, bijvoorbeeld al tijdens een vechtpartij in een café of bij een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans. 
Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om in zo’n geval onmiddellijk een fouilleeractie op touw te laten zetten die dan maximaal twaalf uur mag duren. De gemeenteraad hoeft vooraf niet te worden geïnformeerd, wel zo snel mogelijk achteraf.

  Sneller preventief fouilleren

  Reageer
  Preventief fouilleren kan in de toekomst veel sneller worden georganiseerd, bijvoorbeeld al tijdens een vechtpartij in een café of bij een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans. Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om in zo’n geval onmiddellijk een fouilleeractie op touw te laten zetten die dan maximaal twaalf uur mag duren. De gemeenteraad hoeft vooraf niet te worden geïnformeerd, wel zo snel mogelijk achteraf.
 • De Belastingdienst is een nieuwe vorm van fraude op het spoor gekomen waarbij asielzoekers als ‘katvangers’ zorg- en huurtoeslagen aanvragen. Zo’n 1400 van deze onterecht uitgekeerde toeslagen zijn inmiddels stopgezet en de Belastingdienst gaat maandelijks controleren of er nieuwe aanvragen door asielzoekers zijn gedaan.

  Fraude zorgtoeslag asielzoekers

  8 reacties
  De Belastingdienst is een nieuwe vorm van fraude op het spoor gekomen waarbij asielzoekers als ‘katvangers’ zorg- en huurtoeslagen aanvragen. Zo’n 1400 van deze onterecht uitgekeerde toeslagen zijn inmiddels stopgezet en de Belastingdienst gaat maandelijks controleren of er nieuwe aanvragen door asielzoekers zijn gedaan.
 • De gemeente Castricum is door de Raad van State teruggefloten in een al dertien jaar slepende kwestie rond ongewilde uitschrijving uit de GBA (gemeentelijke basisadministratie).

  GBA-klucht in Castricum

  8 reacties
  De gemeente Castricum is door de Raad van State teruggefloten in een al dertien jaar slepende kwestie rond ongewilde uitschrijving uit de GBA (gemeentelijke basisadministratie).
 • Het percentage autochtonen in de G4 daalt de komende jaren tot beneden de vijftig procent. In Amsterdam is dat reeds gebeurd, in Rotterdam en Den Haag zal dat spoedig ook het geval zijn. 
Dat meldt minister Donner in antwoord op Kamervragen van PVV-er Van Klaveren.

  Aandeel autochtonen in G4 daalt

  3 reacties
  Het percentage autochtonen in de G4 daalt de komende jaren tot beneden de vijftig procent. In Amsterdam is dat reeds gebeurd, in Rotterdam en Den Haag zal dat spoedig ook het geval zijn. Dat meldt minister Donner in antwoord op Kamervragen van PVV-er Van Klaveren.
 • Het aantal aanvragen en het aantal inwilligingen van inreisvergunningen voor Somaliërs is, als gevolg van een verscherpte controle, sterk gedaald.

  Visumfraude Somaliërs aangepakt

  2 reacties
  Het aantal aanvragen en het aantal inwilligingen van inreisvergunningen voor Somaliërs is, als gevolg van een verscherpte controle, sterk gedaald.
 • De kwaliteit van de inburgering in Rotterdam is onder de maat.

  Inburgering Rotterdam schiet tekort

  1 reactie

  De kwaliteit van de inburgering in Rotterdam is onder de maat. Daardoor is het maar de vraag of de inburgeringstrajecten bijdragen aan een hogere participatie van immigranten in de samenleving.

 • Nooit uitzonderingen op inburgeringseis

  Reageer

  De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) maakt nooit uitzonderingen op de eis tot inburgering in het buitenland. De wettelijke mogelijkheid daartoe heeft daarmee louter ‘symbolische betekenis’.

 • De georganiseerde criminaliteit handelt sneller dan de overheid met wetgeving kan bijhouden. De Wet Bibob, waarmee de integriteit van vergunningaanvragers wordt getoetst, loopt hierdoor voortdurend achter de feiten aan.

  Criminelen sneller dan overheid

  3 reacties

  De georganiseerde criminaliteit handelt sneller dan de overheid met wetgeving kan bijhouden. De Wet Bibob, waarmee de integriteit van vergunningaanvragers wordt getoetst, loopt hierdoor voortdurend achter de feiten aan.

 • Integratie moet voortaan lokaal worden vormgegeven.

  Integratie wordt lokale taak

  4 reacties

  Integratie moet voortaan lokaal worden vormgegeven. Het Rijk trekt zich grotendeels terug, gemeenten moeten voortaan zelf ‘passende antwoorden formuleren voor de problemen die het gevolg zijn van een tekortschietende integratie van haar inwoners’.

 • Het aantal gevonden wapens per actie daalt, waardoor de geleverde politie-inspanning steeds meer wringt met de opbrengst.

  Steeds minder wapens gevonden

  Reageer

  Preventief fouilleren moet ‘slimmer’ worden aangepakt, onder meer met kleinschalige, flexibele patrouilles en controleposten. Het aantal gevonden wapens per actie daalt, waardoor de geleverde politie-inspanning steeds meer wringt met de opbrengst.

 • In Roermond is commotie ontstaan over Juliaan van Acker, de emeritus hoogleraar orthopedagogiek die is ingehuurd om de harde kern van overlastgevende jongeren aan te pakken.

  Commotie in Roermond

  4 reacties

  In Roermond is commotie ontstaan over Juliaan van Acker, de emeritus hoogleraar orthopedagogiek die is ingehuurd om de harde kern van overlastgevende jongeren aan te pakken.

 • Hennepkwekers zoeken voortdurend nieuwe kweekplekken om aan hun bestrijders te ontkomen. Vorig jaar verplaatste de teelt zich steeds vaker vanuit woonwijken naar industrieterreinen en buitengebieden. Dat zegt het Platform Energiediefstal.

  Hennepkwekers steeds inventiever

  4 reacties

  Hennepkwekers zoeken voortdurend nieuwe kweekplekken om aan hun bestrijders te ontkomen. Vorig jaar verplaatste de teelt zich steeds vaker vanuit woonwijken naar industrieterreinen en buitengebieden. Dat zegt het Platform Energiediefstal.

 • In navolging van Den Haag roept het kabinet gemeenten op alle coffeeshops binnen de gemeentegrenzen te onderwerpen aan een zogeheten Bibob-screening.

  Alle coffeeshops gescreend

  1 reactie

  In navolging van Den Haag roept het kabinet gemeenten op alle coffeeshops binnen de gemeentegrenzen te onderwerpen aan een zogeheten Bibob-screening (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

 • De Wet Bibob, die bestuursorganen de mogelijkheid biedt om vergunningaanvragers te screenen op criminele banden, is volgens de horecabranche ‘volledig doorgeschoten’.

  Horeca: Wet Bibob is doorgeschoten

  3 reacties

  De Wet Bibob, die bestuursorganen de mogelijkheid biedt om vergunningaanvragers te screenen op criminele banden, is volgens de horecabranche ‘volledig doorgeschoten’.

 • Halt Nederland, alternatief voor de strafrechter, wil zijn takenpakket uitgebreid zien met meer en zwaardere delicten.

  Halt wil meer en zwaardere delicten

  Reageer

  Halt Nederland, alternatief voor de strafrechter, wil zijn takenpakket uitgebreid zien met meer en zwaardere delicten.

 • Halt wil uitbreiding takenpakket

  2 reacties

  Halt wil meer zwaardere delicten, zoals mishandeling en diefstal met een schade tot 200 euro, gaan afhandelen. Daarnaast zouden de allerlichtste vergrijpen zoals te vroeg afsteken van vuurwerk kunnen worden afgestoten.

 • Verslaving aan het kauwen van qat zorgt voor grote problemen in de Somalische gemeenschap. Dat meldt de Federatie van Somalische Associaties in Nederland (FSAN) in een rapport dat deze maand is aangeboden aan minister Donner (Binnenlandse Zaken).

  Qatverslaving Somaliërs leidt tot stress en geweld

  4 reacties

  Verslaving aan het kauwen van qat zorgt voor grote problemen in de Somalische gemeenschap. Dat meldt de Federatie van Somalische Associaties in Nederland (FSAN) in een rapport dat deze maand is aangeboden aan minister Donner (Binnenlandse Zaken).

 • De overheid moet in principe niet actief communiceren met burgers over onderwerpen als overlast, verloedering en radicalisering. En áls het al gebeurt, moet het worden overgelaten aan de plaatselijke professionals: de wijkagent, de welzijnswerker, de inhoudelijk deskundige beleidsmedewerker.

  Advies: overheid moet terughoudend communiceren

  6 reacties

  De overheid moet in principe niet actief communiceren met burgers over onderwerpen als overlast, verloedering en radicalisering. En áls het al gebeurt, moet het worden overgelaten aan de plaatselijke professionals: de wijkagent, de welzijnswerker, de inhoudelijk deskundige beleidsmedewerker.

 • Overheid is ‘zelfreinigend vermogen’ kwijt

  3 reacties

  De overheid heeft voor een belangrijk deel haar zelfreinigend vermogen verloren, schrijft vice-voorzitter Tjeenk Willink in het jaarverslag 2010 van de Raad van State.

 • Gouda maakt een ‘klassieke fout’ bij haar straatcoachbeleid. Op het moment dat de overlast afneemt, denkt de gemeente dat het met goedkopere maar minder e!ectieve oplossingen toe kan, waarna de problemen dus weer gaan toenemen. Dat betoogt Kees Righart, directeur van Rosa Security, één van de twee ‘straatcoach-bedrijven’ die door Gouda aan de kant is geschoven.

  ‘Gouda maakt klassieke fout’

  3 reacties

  Gouda maakt een ‘klassieke fout’ bij haar straatcoachbeleid. Op het moment dat de overlast afneemt, denkt de gemeente dat het met goedkopere maar minder e!ectieve oplossingen toe kan, waarna de problemen dus weer gaan toenemen. 

 • Er is een grote kloof tussen de behoeftes van Somaliërs die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gekomen en het aanbod van gemeenten waar ze onderdak kregen. Somalische intermediairs die al langer in Nederland zijn, moeten dat gat tussen beide partijen gaan dichten.

  Grote kloof tussen gemeenten en Somalische nieuwkomers

  6 reacties
  Er is een grote kloof tussen de behoeftes van Somaliërs die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gekomen en het aanbod van gemeenten waar ze onderdak kregen. Somalische intermediairs die al langer in Nederland zijn, moeten dat gat tussen beide partijen gaan dichten.
 • Volgens Gouda voldeden de ingehuurde straatcoaches van beveiligingsbedrijf G4S niet. ‘Ze bouwden onvoldoende contacten op met jongeren, bewoners en organisaties en verwezen te weinig jongeren en hun ouders naar hulpverleningsinstanties’, aldus een schriftelijke toelichting van de gemeente. ‘Er was te weinig aansluiting in de wijk’, legt gemeentewoordvoerster Ingrid Spruit de genomen beslissing verder uit.

  Gouda stopt met straatcoaches

  10 reacties

  Gouda is per onmiddellijk gestopt met de inzet van straatcoaches tegen overlastgevende Marokkaanse jongeren. In plaats daarvan wil de gemeente nu werkloze jongeren uit de probleemwijken opleiden als beveiliger en deze tijdens die opleiding inzetten als straatcoach.

 • Het inburgeringstelsel voor vluchtelingen voldoet niet. Het is ‘versnipperd, onoverzichtelijk, duur’, en moet volledig worden herzien. Die zware kritiek uit Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON) in een brief aan verantwoordelijk minister Donner.

  ‘Inburgering vluchtelingen deugt niet’

  6 reacties

  Het inburgeringstelsel voor vluchtelingen voldoet niet. Het is ‘versnipperd, onoverzichtelijk, duur’, en moet volledig worden herzien. Die zware kritiek uit Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON) in een brief aan verantwoordelijk minister Donner.

 • Wethouder Hannie Kunst

  Reprimande Ombudsman voor Nijmeegse wethouder

  8 reacties

  De Nijmeegse wethouder Hannie Kunst (PvdA) is door de Nationale Ombudsman stevig op de vingers getikt vanwege haar opstelling in een langslepend conflict met een groep kunstenaars.

 • De Twentse korpschef Martin Sitalsing

  Te weinig allochtonen in politietop

  8 reacties

  Met het programma ‘Politietop Divers’ is 3 jaar lang geprobeerd de diversiteit in de politietop te vergroten. Ten aanzien van vrouwen lukt dat aardig, voor allochtonen blijft het een lastig verhaal, vertelt scheidend voorzitter Ineke Stam.

 • De huisbezoeken van de Rotterdamse ‘Interventieteams’ vormen een ingrijpend middel, dat op zich netjes wordt toegepast. ‘De bewoners worden correct bejegend’. Toch vallen nog dingen te verbeteren, vindt Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld.

  ‘Interventieteam moet duidelijker zijn’

  2 reacties

  De huisbezoeken van de Rotterdamse ‘Interventieteams’ vormen een ingrijpend middel, dat op zich netjes wordt toegepast. ‘De bewoners worden correct bejegend’. Toch vallen nog dingen te verbeteren, vindt Ombudsman Anne Mieke Zwaneveld.

 • Een VIP-arrangement bij een Amsterdams vechtsportgala is niet goedkoop. De prijs varieert van 1200 tot 6500 euro per tafel, zo rapporteert het Bureau Zware Criminaliteit van de Amsterdamse politie eind vorig jaar aan college en raad in de hoofdstad.

  Kicken langs de ring

  1 reactie
  De gemeente Amsterdam wil vechtsportgala’s onder de Wet Bibob brengen. Een politierapport maakt duidelijker waarom.
 • Foto: film 'Loverboy'

  Veenendaal kampt met loverboys

  2 reacties
  Middelbare scholen in Veenendaal blijken te kampen met zogeheten loverboyproblematiek. Aanpak van deze gedwongen prostitutie is voor de gemeente één van de prioriteiten in haar nieuwste Veiligheidsplan.
 • De Veiligheidsregio Limburg- Noord is een bestuurlijke en organisatorische chaos. Binnen de top van de regio is inmiddels een conflict uitgebarsten dat regionaal brandweercommandant Sjoerd van der Schuit voorlopig de kop heeft gekost.

  Vernietigend rapport Veiligheidsregio Limburg-Noord

  5 reacties
  De Veiligheidsregio Limburg- Noord is een bestuurlijke en organisatorische chaos. Binnen de top van de regio is inmiddels een conflict uitgebarsten dat regionaal brandweercommandant Sjoerd van der Schuit voorlopig de kop heeft gekost.
 • Jongvolwassenen de nieuwe veelplegers

  Reageer
  Volgens Utrecht is een nieuwe groep veelplegers in opkomst: de jongvolwassenen. Voorheen ging het bij veelplegers vooral om verslaafden en mensen met psychiatrische stoornissen.
 • De overlast van jeugd is in Amersfoort de afgelopen 6 jaar explosief gestegen. Over de hele gemeente is het aantal meldingen over lastige jongeren verdubbeld; in één wijk verviervoudigde het aantal klachten vorig jaar zelfs.

  Jeugdoverlast Amersfoort stijgt

  7 reacties
  De overlast van jeugd is in Amersfoort de afgelopen 6 jaar explosief gestegen. Over de hele gemeente is het aantal meldingen over lastige jongeren verdubbeld; in één wijk verviervoudigde het aantal klachten vorig jaar zelfs.
 • De bestrijding van rampen zoals de brand in Moerdijk verkeert momenteel in een soort machtsvacuüm. De gemeente Moerdijk werkt - met provinciale toestemming - nog met een verouderd rampenplan en de Veiligheidsregio heeft de vervangende plannen nog niet gereed.

  Machtsvacuüm rond rampenplannen

  3 reacties

  De bestrijding van rampen zoals de brand in Moerdijk verkeert momenteel in een soort machtsvacuüm. De gemeente Moerdijk werkt - met provinciale toestemming - nog met een verouderd rampenplan en de Veiligheidsregio heeft de vervangende plannen nog niet gereed.

 • Belang van de mens achter de lens

  1 reactie
  De politie werkt aan een speciale opleiding beeldtoezicht. Ondanks technische ‘voorselectie’ is het menselijk oog nog onmisbaar bij de interpretatie van beelden van beveiligingscamera’s.
 • Technisch gezien is het mogelijk om de effecten van inburgering in een volgsysteem te meten. In de praktijk kan dit systeem echter pas over enkele jaren harde resultaten leveren.

  Effect inburgering is meetbaar

  6 reacties
  Technisch gezien is het mogelijk om de effecten van inburgering in een volgsysteem te meten. In de praktijk kan dit systeem echter pas over enkele jaren harde resultaten leveren.
 • Inburgerende migrantenvrouwen komen vaak in trajecten terecht waardoor ze als vanzelfsprekend huisvrouw of hooguit vrijwiliger worden. Dit constateren twee expertisecentra.

  ‘Inburgeringscursus geen huishoudschool’

  7 reacties
  Inburgerende migrantenvrouwen komen vaak in trajecten terecht waardoor ze als vanzelfsprekend huisvrouw of hooguit vrijwiliger worden. Dit constateren twee expertisecentra.
 • Interventies in de Jeugdzorg en de jeugdhulpverlening moeten aan te veel wetenschappelijke eisen voldoen. Als alle toegestane methoden evidence based moeten zijn, is er geen enkele ruimte meer voor innovatie.

  ‘Te veel eisen aan jeugdinterventies’

  1 reactie
  Interventies in de Jeugdzorg en de jeugdhulpverlening moeten aan te veel wetenschappelijke eisen voldoen. Als alle toegestane methoden evidence based moeten zijn, is er geen enkele ruimte meer voor innovatie.
 • De voorgenomen opheffing van de Adviesraad Diversiteit en Integratie in Amsterdam stuit op onbegrip. Scheidend voorzitter Ankie Verlaan spreekt van een ‘onheldere gang van zaken’.

  Onbegrip over opheffen adviesraad

  1 reactie
  De voorgenomen opheffing van de Adviesraad Diversiteit en Integratie in Amsterdam stuit op onbegrip. Scheidend voorzitter Ankie Verlaan spreekt van een ‘onheldere gang van zaken’.
 • Minder overtredingen coffeeshops

  Reageer
  De 666 overgebleven coffeeshops in Nederland hebben in 2009 samen 44 keer gezondigd tegen de zogeheten AHOJ-G-criteria. Dat is exact de helft minder overtredingen dan in 2007.
 • Invoering van de Engelse Asbo-maatregel waarmee overlastgevers tot de orde worden geroepen, is in Nederland niet nodig. Er zijn al genoeg manieren om overlast tegen te gaan.

  ‘Engels straatverbod hier niet nodig’

  Reageer
  Invoering van de Engelse Asbo-maatregel waarmee overlastgevers tot de orde worden geroepen, is in Nederland niet nodig. Er zijn al genoeg manieren om overlast tegen te gaan.
 • Het huidige systeem van klokkenluiden werkt niet, stelt Hans van den Heuvel, hoogleraar aan de onderzoeksgroep integriteit van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam.

  Kritiek op stelsel klokkenluiders

  Reageer
  Het huidige systeem van klokkenluiden werkt niet, stelt Hans van den Heuvel, hoogleraar aan de onderzoeksgroep integriteit van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam.
 • Ondanks alle kritiek lijkt het afstandscriterium tussen coffeeshops en scholen ingeburgerd. Het aantal shops daalt gestaag.

  Coffeeshops met succes geweerd

  Reageer
  Ondanks alle kritiek lijkt het afstandscriterium tussen coffeeshops en scholen ingeburgerd. Het aantal shops daalt gestaag.
 • Met z'n tienen naar Oeganda

  1 reactie
  De gemeente Gemert-Bakel gaat in het kader van ontwikkelingshulp met een tienkoppige delegatie 11 dagen lang naar Oeganda. Ad van de Voort, projectcoördinator en hoofd van de afdeling bestuur, management & ondersteuning, legt uit waarom.
 • Rijksambtenaren komen naar verhouding twee keer meer voor in corruptieonderzoeken dan functionarissen bij gemeenten. Van omkoping verdachte ambtenaren zijn heel vaak mannen van boven de 50.

  Rijksambtenaar vaakst in beeld bij omkoping

  4 reacties
  Rijksambtenaren komen naar verhouding twee keer meer voor in corruptieonderzoeken dan functionarissen bij gemeenten. Van omkoping verdachte ambtenaren zijn heel vaak mannen van boven de 50.
 • ‘Verstevig lokaal gezag over politie’

  Reageer
  De driehoek, het overleg tussen politie, burgemeester en Openbaar Ministerie, moet niet alleen districtelijk maar ook op lokaal niveau bijeengeroepen kunnen worden.
 • Etnische zelforganisaties staan de integratie niet in de weg. Ze vormen juist een belangrijke voorwaarde om de integratie van de betreffende groep te bevorderen.

  Integratie dankzij zelforganisatie

  Reageer
  Etnische zelforganisaties staan de integratie niet in de weg. Ze vormen juist een belangrijke voorwaarde om de integratie van de betreffende groep te bevorderen.
 • De instroom in Nederland van Somalische asielzoekers, die in 2009 een recordhoogte bereikte, lijkt een halt toegeroepen.

  Asielstroom Somaliërs ingedamd

  2 reacties
  De instroom in Nederland van Somalische asielzoekers, die in 2009 een recordhoogte bereikte, lijkt een halt toegeroepen.
 • Inburgeraars hebben na afronding van hun cursus meer nazorg nodig om een baan te vinden. Die nazorg is er nu vrijwel alleen voor degenen onder hen met een uitkering, maar de inburgeraars zonder uitkering moeten ook begeleid worden.

  Nazorg inburgering nodig

  3 reacties
  Inburgeraars hebben na afronding van hun cursus meer nazorg nodig om een baan te vinden. Die nazorg is er nu vrijwel alleen voor degenen onder hen met een uitkering, maar de inburgeraars zonder uitkering moeten ook begeleid worden.
 • Jeugdzorg Noord-Brabant is door de Nationale Ombudsman op de vingers getikt omdat er in een bepaald dossier niet ‘voortvarend’ genoeg is gehandeld. De instantie heeft te lang gewacht met de Kinderbescherming in te schakelen.

  Jeugdzorg op de vingers getikt

  4 reacties
  Jeugdzorg Noord-Brabant is door de Nationale Ombudsman op de vingers getikt omdat er in een bepaald dossier niet ‘voortvarend’ genoeg is gehandeld. De instantie heeft te lang gewacht met de Kinderbescherming in te schakelen.
 • Gebouw kan op slot bij hennepteelt

  Reageer
  Gebouwen waarin hennep wordt geteeld, mogen door een burgemeester worden gesloten. Het is niet nodig dat ter plekke daadwerkelijk drugs worden verhandeld.
 • Er komt een strafdienstplicht voor risicojongeren. De maatregel bestaat uit een combinatie van het van straat halen, werkzaamheden laten verrichten en heropvoeding.

  Strafdienstplicht voor jongeren

  9 reacties
  Er komt een strafdienstplicht voor risicojongeren. De maatregel bestaat uit een combinatie van het van straat halen, werkzaamheden laten verrichten en heropvoeding.
 • Wie een Nederlands paspoort wil verkrijgen, zal voortaan eerst afstand moeten doen van de oude nationaliteit. Uitgezonderd zijn aanvragers uit die landen (zoals Marokko) waar afstand doen niet mogelijk is.

  Dubbel paspoort aangepakt

  8 reacties
  Wie een Nederlands paspoort wil verkrijgen, zal voortaan eerst afstand moeten doen van de oude nationaliteit. Uitgezonderd zijn aanvragers uit die landen (zoals Marokko) waar afstand doen niet mogelijk is.
 • Een man wiens schuldhulptraject door de gemeente Nijmegen per abuis was stopgezet, heeft recht op smartengeld, vindt de Nationale Ombudsman.

  Smartengeld na ‘emotionele schade’

  6 reacties
  Een man wiens schuldhulptraject door de gemeente Nijmegen per abuis was stopgezet, heeft recht op smartengeld, vindt de Nationale Ombudsman.
 • Er moeten duidelijke landelijke regels komen voor het dragen van een hoofddoek in een politiecel. Dat stelt de Nationale Ombudsman naar aanleiding van een incident op het politiebureau in Haarlem.

  Regels nodig voor hoofddoek in cel

  37 reacties
  Er moeten duidelijke landelijke regels komen voor het dragen van een hoofddoek in een politiecel. Dat stelt de Nationale Ombudsman naar aanleiding van een incident op het politiebureau in Haarlem.
 • Inburgeraars die nog niet toe zijn aan een reguliere, al dan niet vrijwillige inburgeringscursus, worden in Alkmaar klaargestoomd in een ‘brugklas’. Taalles is daar slechts één onderdeel van de leerstof.

  Brugklas voor inburgeraars

  4 reacties
  Inburgeraars die nog niet toe zijn aan een reguliere, al dan niet vrijwillige inburgeringscursus, worden in Alkmaar klaargestoomd in een ‘brugklas’. Taalles is daar slechts één onderdeel van de leerstof.
 • De strenge aanpak van drugs op grootschalige dancefeesten is ‘overdreven’. Het politie-optreden staat ‘in geen verhouding tot de omvang van het probleem’.

  ‘Overdreven drugsaanpak feesten’

  1 reactie
  De strenge aanpak van drugs op grootschalige dancefeesten is ‘overdreven’. Het politie-optreden staat ‘in geen verhouding tot de omvang van het probleem’.
 • Vrijwillige inburgeraar blijft weg

  3 reacties
  Een flink deel van de immigranten in Nederland zal nooit vrijwillig, zonder overheidsdwang, gaan inburgeren. Het huidige inburgeringsstelsel voldoet op dit onderdeel dan ook niet.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Terreur in de polder

  Reageer

  Ook een plattelandsgemeente in Groningen kan doelwit zijn van een terroristische actie. Het Openbaar Ministerie in die provincie hield een oefendag om de burgemeesters op zo’n calamiteit voor te bereiden. Binnenlands Bestuur was er bij.

 • Vrij spel voor kwaadwilligen

  1 reactie

  Jarenlang fraudeerden schoolbesturen van islamitische basisscholen met schoolgelden. Hoe kon dit zo lang duren, wie had er in moeten grijpen en wat is er aan gedaan? Laatste deel in een 3-delige serie.

 • Een Mekka voor fraudeurs

  4 reacties

  De Roermondse School voor Islamitisch Basisonderwijs huurde massaal spookwerknemers in en fraudeerde met leerlingenvervoer. Ouders en leerkrachten werden geïntimideerd. Deel 2 in een 3-delige serie over fraude met schoolgelden.

 • Frauderen zonder gevolgen

  3 reacties

  Bestuurders van islamitische basisscholen verduisterden minstens 4,6 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie ziet af van rechtsvervolging, waardoor de bestuurders vrijuit gaan en huidige schoolkinderen de dupe zijn.

 • Dekmantel voor Tamil-terreur

  Reageer

  Gemeenten hebben volop vergunningen verleend aan Tamilgroeperingen met terroristische inslag. Een rapport van de Nationale Recherche toont aan hoe op het oog onschuldige manifestaties worden aangewend voor maffia-achtige afpersing.

 • ‘Probleemjongere sociaal inkapselen’

  4 reacties

  Roermond huurt de Belgische wetenschapper Juliaan van Acker in om te helpen de ergste probleemjongeren op het rechte pad te krijgen. Wie is er nou naïef? Ik, of degenen die falend beleid jarenlang laten voortsudderen?’

 • Zoek de verschillen

  Reageer

  Vluchtelingen in Nederland zijn een divers gezelschap. De verschillen tussen de groepen op het gebied van integratie zijn groot, blijkt uit een recente studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Is de tijd weer rijp voor specifiek beleid?

 • Oranje-rode Kinderen

  Reageer
  Jeugdcriminaliteit en kindermisbruik worden eerder zichtbaar dankzij het signaleringssysteem ProKid. Maar pilots wijzen uit dat het systeem ook veel onjuiste meldingen oplevert. ‘Je kunt niet zomaar op de stoep staan omdat ProKid een adres ophoest.’
 • De burger als Sherlock Holmes

  2 reacties
  Na ruim 2 jaar proefdraaien wordt Burgernet een landelijk systeem. Inwoners van zestig gemeenten kunnen nu de politie bijstaan. Dreigt er nu wildgroei? ‘Het moet geen exclusief politiespeeltje worden’.
 • Wildgroei in Marokkaanse proeftuintjes

  2 reacties
  Tientallen gemeenten ontwikkelen ieder hun eigen aanpak om met overlastgevende Marokkaanse jongetjes om te gaan. Eén probleem, honderd oplossingen blijkt uit de plannen die de gemeenten hebben ingediend in Den Haag.