of 65101 LinkedIn

Sjoerd Hartholt

Sjoerd Hartholt was voorheen redacteur bij Binnenlands Bestuur en schrijft nu voor AG Connect.

Contactgegevens

Recente Artikelen

 • Beeld: Shutterstock

  China nog vaak welkom bij gemeenten

  3 reacties

  Nog steeds zijn er gemeenten die blijven werken met technologie van Chinese techreuzen als Huawei. Provincies zijn voorzichtiger. Dat blijkt uit een steekproef van AG Connect en Binnenlands Bestuur. Experts vinden het de hoogste tijd voor duidelijke richtlijnen.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Volledige controle over data in nieuwe identiteitswallet’

  3 reacties

  Europeanen kunnen zich, als het aan de Europese Commissie ligt, straks vanuit een speciale wallet-app voor smartphones identificeren en elektronische documenten delen. Grote techbedrijven zullen verplicht worden om de nieuwe Europese digitale identiteit te accepteren. Dat stelt demissionair staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in antwoorden op Kamervragen.

 • De kwetsbaarheid van het onderwijs neemt door security-incidenten toe, net als de afhankelijkheid van grote techbedrijven. Demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft daarom in de Europese raad het initiatief genomen voor de ontwikkeling een Europees onafhankelijk onderwijsplatform.

  Nederland wil eigen Europees onderwijsplatform

  1 reactie

  De kwetsbaarheid van het onderwijs neemt door security-incidenten toe, net als de afhankelijkheid van grote techbedrijven. Demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft daarom in de Europese raad het initiatief genomen voor de ontwikkeling een Europees onafhankelijk onderwijsplatform. Dat meldt ze woensdag in debat met de Tweede Kamer over ICT en onderwijs.

 • Beeld: Shutterstock

  Leren van de markt leidt vaak tot succesvolle pilot

  Reageer

  Gemeenten hebben de afgelopen jaren volop geëxperimenteerd met het gebruik van nieuwe technologie. Onderzoekers van A&O fonds Gemeenten vergeleken en analyseerden 18 cases met datagedreven innovatie. Zij beschreven negen factoren die bijdragen aan een succesvolle pilot met nieuwe technologie.

 • De organisaties zelf zijn aan zet als het gaat om verbeteren van digitale veiligheid. Dit meldt minister Visser van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen die werden gesteld na onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect.

  Minister: ‘updaten beveiligingssystemen aan bedrijven zelf’

  1 reactie

  De organisaties zelf zijn aan zet als het gaat om verbeteren van digitale veiligheid. Dit meldt minister Visser van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen die werden gesteld na onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect. Uit dat onderzoek bleek dat dat het vaak te lang duurt voordat leveranciers patches gereed hebben voor gaten in de soms decennia oude systemen.Daardoor kan de beveiliging van bruggen, sluisen en verkeerslichten gevaar lopen.

 • Beeld: Shutterstock

  Kamervragen over trage updates SCADA-systemen

  Reageer

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is om opheldering gevraagd over de frustraties bij overheden over trage patches en updates voor kwetsbaarheden in industriële controlesystemen. De Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van onderzoek door Binnenlands Bestuur en AG Connect.

 • Beeld: Shutterstock

  Overheden worstelen met kwetsbare controlesystemen

  Reageer

  Kwetsbaarheden in industriële controlesystemen waarmee onder meer rioleringen, sluizen en verkeerslichtsystemen worden aangestuurd, frustreren de overheid steeds meer. De problemen nemen toe, zeggen cybersecurityexperts. Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect en Binnenlands Bestuur. Het duurt te lang voordat leveranciers patches gereed hebben voor gaten in de soms decennia oude systemen.

 • Beeld: Shutterstock

  Rijk werkt aan ‘ict-Prinsjesdag’ in november

  Reageer

  De rijksoverheid wil een dag organiseren waarop de departementale ict-plannen aan de Tweede Kamer worden gepresenteerd. De ‘Prinsjesdag voor ict' wordt op de tweede woensdag van november gehouden. De bedoeling is om er een jaarlijkse traditie van te maken.

 • Beeld: Shutterstock

  Pilot voor Zuid-Hollandse quantumambities

  Reageer

  Zuid-Holland moet met een werkende quantumcomputer bestaand uit high-quality apparatuur op termijn wereldwijd leverancier worden van quantumapparatuur. Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Quantum Delta NL en een aantal bedrijven investeren daarom samen ruim 600.000 euro in het ‘ImpaQt-project’ dat in november begint als pilot.

 • Burgemeester Ellen Nauta

  ‘Oefenen met cyberaanvallen absoluut van belang’

  Reageer

  Lang niet alle gemeenten oefenen met cyberaanvallen van buitenaf en ze hebben ook niet altijd draaiboeken klaarliggen, zo bleek uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect. Gemeente Hof van Twente maakte een hack met rampzalige gevolgen mee en krijgt sindsdien vele vragen van andere organisaties. Hoe belangrijk is het volgens een ervaringsdeskundige om goed voorbereid te zijn?

 • De invoering van de Omgevingswet is onlangs vanwege ICT-problemen opnieuw uitgesteld, maar het is onzeker of de nieuwe deadline van juli 2022 wel gehaald. Er zitten namelijk nog tientallen fouten in de software, schrijft AG Connect op basis van antwoorden op Kamervragen . Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.

  ‘Nog tientallen verstoringen in software Omgevingswet’

  2 reacties

  De invoering van de Omgevingswet is onlangs vanwege ICT-problemen opnieuw uitgesteld, maar het is onzeker of de nieuwe deadline van juli 2022 wel gehaald. Er zitten namelijk nog tientallen fouten in de software, schrijft AG Connect op basis van antwoorden op Kamervragen . Ook moeten belangrijke functionaliteiten nog worden opgeleverd.

 • Bij de branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) aangesloten datacenters verwachten de komende jaren een toename van 211.000 m2 aan 'datavloer'. Een derde daarvan wordt buiten de Metropool Regio Amsterdam verwacht. Dat blijkt uit het marktrapport van de DDA.

  Flinke groei verwacht door datacenters

  2 reacties

  Bij de branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) aangesloten datacenters verwachten de komende jaren een toename van 211.000 m2 aan 'datavloer'. Een derde daarvan wordt buiten de Metropool Regio Amsterdam verwacht. Dat blijkt uit het marktrapport van de DDA.

 • Beeld: Shutterstock

  Gemeenten doen weinig tegen cybercrime

  Reageer

  Gemeenten nemen ondanks geruchtmakende incidenten weinig maatregelen tegen cyberaanvallen. Bijna de helft oefent niet met aanvallen van buitenaf en ook bij de rekenkamers staat informatiebeveiliging niet hoog op de agenda. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect waar 27 gemeenten aan meededen. Bij een aanzienlijk deel van de gemeenten ontbreekt een draaiboek voor een digitale crisis.

 • Beeld: Shutterstock

  Onenigheid rijk en Google om dataprotectierisico's

  Reageer

  De rijksoverheid en Google liggen in de clinch over hoge dataprotectierisico’s bij onder meer Gmail, Calender, Hangouts, Sheets, Slides, Cloudsearch en Drive. Het lukte de Amerikaanse techreus na maandenlange gesprekken niet om zorgen volledig weg te nemen, zo blijkt uit een brief van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan de Tweede Kamer in handen van AG Connect. Inmiddels is Autoriteit Persoonsgegevens geraadpleegd.

 • CDA-Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt, hebben de ministers Wiebes en Hoekstra van Economische Zaken en Financiën vragen gesteld over de samenwerking van De Nederlandsche Bank (DNB) met Centric. Ze vragen zich af of de overheid wel zaken kan blijven doen met Centric-baas Sanderink na een aantal misdragingen en geen gehoor geven aan rechterlijke bevelen.

  Kamer wil uitleg over Sanderink en Centric

  4 reacties

  CDA-Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt, hebben de ministers Wiebes en Hoekstra van Economische Zaken en Financiën vragen gesteld over de samenwerking van De Nederlandsche Bank (DNB) met Centric. Ze vragen zich af of de overheid wel zaken kan blijven doen met Centric-baas Sanderink na een aantal misdragingen en geen gehoor geven aan rechterlijke bevelen.

 • Een meerderheid van burgers en ondernemers wil één landelijke website voor alle overheden. Zo luidt één van de conclusies in het eindrapport van het onderzoek ‘Oordeel Burgers en Ondernemers over Overheidsdienstverlening 2020’. Ook blijkt dat digitalisering van overheidsdiensten in algemene zin positief wordt ontvangen.

  Burgers willen één website voor alle overheden

  1 reactie

  Een meerderheid van burgers en ondernemers wil één landelijke website voor alle overheden. Zo luidt één van de conclusies in het eindrapport van het onderzoek ‘Oordeel Burgers en Ondernemers over Overheidsdienstverlening 2020’. Ook blijkt dat digitalisering van overheidsdiensten in algemene zin positief wordt ontvangen.

 • Regionale archieven dreigen in de problemen te komen door een oerwoud aan verouderde software waarop materiaal door gemeenten, provincies en waterschappen is opgeslagen, zo blijkt uit een rondgang van AG Connect. Ook floppy’s en cd-roms zorgen vanwege bitrot voor problemen. ‘Jarenlang werd er vrolijk allerlei soorten software aangeschaft en wij denken nu: hoe gaan we dit ooit nog goed bewaren?’

  Oude software problematisch voor historische archieven

  2 reacties

  Regionale archieven dreigen in de problemen te komen door een oerwoud aan verouderde software waarop materiaal door gemeenten, provincies en waterschappen is opgeslagen, zo blijkt uit een rondgang van AG Connect. Ook floppy’s en cd-roms zorgen vanwege bitrot voor problemen. ‘Jarenlang werd er vrolijk allerlei soorten software aangeschaft en wij denken nu: hoe gaan we dit ooit nog goed bewaren?’

 • Centric heeft flink terrein verloren op de gemeentelijke softwaremarkt. Het bedrijf van Gerard Sanderink had in 2018 nog 20 procent van de gemeentelijke softwaremarkt in handen, in 2019 is dat 18 procent. Grote concurrent PinkRoccade ziet zijn marktaandeel juist verdubbelen. Dat wordt duidelijk uit de ICT Benchmark Gemeenten van M&I Partners. Gemiddelde kosten aan ICT amper gestegen

  Centric verliest terrein, concurrent groeit

  Reageer

  Centric heeft flink terrein verloren op de gemeentelijke softwaremarkt. Het bedrijf van Gerard Sanderink had in 2018 nog 20 procent van de gemeentelijke softwaremarkt in handen, in 2019 is dat 18 procent. Grote concurrent PinkRoccade ziet zijn marktaandeel juist verdubbelen. Dat schrijft AG Connect op basis van de ict-benchmark van M&I Partners. De gemiddelde ict-kosten van gemeenten zijn amper gestegen.

 • Gemeenten gaan gezamenlijke inkoopvoorwaarden gebruiken voor de inkoop van kunstmatige intelligentie en algoritmen. De set is ontwikkeld door gemeente Amsterdam met juristen van Pels Rijcken, KPMG en Finse AI-experts van Saidot. Alle gemeenten kunnen deze gebruiken bij inkoop.

  Gemeenten gaan inkoopvoorwaarden algoritmen delen

  Reageer

  Gemeenten gaan gezamenlijke inkoopvoorwaarden gebruiken voor de inkoop van kunstmatige intelligentie en algoritmen. De set is ontwikkeld door gemeente Amsterdam met juristen van Pels Rijcken, KPMG en Finse AI-experts van Saidot. Alle gemeenten kunnen deze gebruiken bij inkoop.

 • Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat door Privacy Company onderzoeken of Google zich aan de privacyregels houdt. Dat gebeurt met een data protection impact assessment (DPIA), die vermoedelijk dit najaar wordt afgerond. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat aan AG Connect.

  Rijk onderzoekt gegevensverwerking Google

  Reageer

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat door Privacy Company onderzoeken of Google zich aan de privacyregels houdt. Dat gebeurt met een data protection impact assessment (DPIA), die vermoedelijk dit najaar wordt afgerond. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat aan AG Connect. De toets betreft ook hoe er wordt omgegaan met de persoonsgegevens van ambtenaren

Recente Achtergrond Artikelen

 • © Shutterstock

  Als de brug spontaan op hol slaat

  Reageer

  Controlesystemen waarmee onder meer rioleringen, sluizen en verkeerslichtsystemen worden aangestuurd, blijken zeer kwetsbaar. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect. De problemen nemen alleen maar toe, zeggen securityexperts.

 • © Shutterstock

  Cybersecurity: nog veel werk te doen

  Reageer

  Zoals gemeenten oefenen met brand, moeten ze ook oefenen met cyberaanvallen. Dat gebeurt weinig. Rekenkameronderzoeken leggen kritieke kwetsbaarheden bloot, maar ze worden weinig gehouden, leert nieuw onderzoek van Binnenlands Bestuur en AG Connect. Realiseert de gemeentelijke top zich wel hoe kwetsbaar gemeenten zijn?

 • De digitalisering van de overheid loopt ver achter op schema. Ondanks dat het ene na het andere rijksprogramma wordt opgetuigd, voelen ambtenaren zich door een gebrek aan doelmatigheid ‘in de steek gelaten’, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur. Ook over de toekomst zijn ambtenaren niet optimistisch.

  Digitalisering blijft steken

  Reageer

  De digitalisering van de overheid loopt ver achter op schema. Ondanks dat het ene na het andere rijksprogramma wordt opgetuigd, voelen ambtenaren zich door een gebrek aan doelmatigheid ‘in de steek gelaten’, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur. Ook over de toekomst zijn ambtenaren niet optimistisch.

 • Al acht jaar worstelt het ministerie van Binnenlandse Zaken met het Rijksportaal, het intranet voor medewerkers van alle ministeries. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) maakte Binnenlands Bestuur een reconstructie van het ontwikkelingsproces. Van het ene ‘majeure probleem’ naar het andere.

  Rijksportaal: eindeloos ploeteren

  Reageer

  Al acht jaar worstelt het ministerie van Binnenlandse Zaken met het Rijksportaal, het intranet voor medewerkers van alle ministeries. Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) maakte Binnenlands Bestuur een reconstructie van het ontwikkelingsproces. Van het ene ‘majeure probleem’ naar het andere.

 • Burgers kunnen onder meer via Whatsapp, Twitter, Facebook of Instagram meldingen en vragen aan de gemeente doorgeven. Toch is het soms dagen wachten op antwoord. Kunnen gemeenten meer doen met webcare voor hun dienstverlening?

  Werken aan webcare

  Reageer

  Burgers kunnen onder meer via Whatsapp, Twitter, Facebook of Instagram meldingen en vragen aan de gemeente doorgeven. Toch is het soms dagen wachten op antwoord. Kunnen gemeenten meer doen met webcare voor hun dienstverlening?

 • De AVG was voor gemeenten een race tegen de klok. Ook nu voldoen nog veel niet helemaal aan de nieuwe regels. En ook wie denkt voorlopig wel klaar te zijn, heeft het mis, stelt Amersfoorts privacyfunctionaris Kirsten Eefsting. ‘De deadline van 25 mei was slechts een begin.’

  ‘Dankzij AVG meer controle over gegevens’

  Reageer

  De AVG was voor gemeenten een race tegen de klok. Ook nu voldoen nog veel niet helemaal aan de nieuwe regels. En ook wie denkt voorlopig wel klaar te zijn, heeft het mis, stelt Amersfoorts privacyfunctionaris Kirsten Eefsting. ‘De deadline van 25 mei was slechts een begin.’

 • Ambtenaren moeten alle e-mail met waardevolle informatie netjes archiveren. Vaak gebeurt dat niet. De oplossing is het automatiseren van verwerking en opslag. Den Haag experimenteert er al mee. ‘Je kunt het niet van het gedrag van ambtenaren laten afhangen.’

  Cruciale informatie verdwijnt

  Reageer

  Ambtenaren moeten alle e-mail met waardevolle informatie netjes archiveren. Vaak gebeurt dat niet. De oplossing is het automatiseren van verwerking en opslag. Den Haag experimenteert er al mee. ‘Je kunt het niet van het gedrag van ambtenaren laten afhangen.’

 • Ook na vier jaar Participatiewet is de individuele studietoeslag in sommige gemeenten nog steeds een fractie van het bedrag in andere steden. Studenten met een arbeidsbeperking in de Parkstadregio lopen daardoor tot 10.000 euro mis in vergelijking tot hun Amsterdamse lotgenoten.

  Ratjetoe aan individuele studietoeslagen

  Reageer

  Ook na vier jaar Participatiewet is de individuele studietoeslag in sommige gemeenten nog steeds een fractie van het bedrag in andere steden. Studenten met een arbeidsbeperking in de Parkstadregio lopen daardoor tot 10.000 euro mis in vergelijking tot hun Amsterdamse lotgenoten.

 • Verspreid over het gehele gemeentehuis zullen ambtenaren een steentje moeten bijdragen om met de organisatie aan de nieuwe Europese privacy-eisen te voldoen. Sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht is, geeft ongeveer de helft van de ambtenaren aan dat ze hun werkwijze hebben aangepast.

  AVG verhoogt werkdruk

  Reageer

  Sinds de AVG eind mei in werking trad, gelden er strengere regels voor het beschermen van gegevens. Uit een enquête van Binnenlands Bestuur blijkt dat de helft van de ambtenaren veranderingen heeft doorgevoerd in de eigen werkwijze. Vaak met méér werk tot gevolg.

 • Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) moet vanaf 1 januari 2021 de brug gaan vormen tussen burger, bedrijf en gemeenten. Hier kan iedereen straks in een handomdraai ontdekken of, bijvoorbeeld, die geplande dakkapel aan de gemeentelijke voorschriften voldoet of niet. Het DSO belichaamt de filosofie van de hele Omgevingswet in een notendop: laagdrempelig, ruim baan gevend aan nieuwe initiatieven van burgers en bedrijven. Binnenlands Bestuur legt de ontwikkeling ervan langs de meetlat

  Te complexe wonderdoos

  Reageer

  Een goed werkend digitaal stelsel is cruciaal voor het slagen van de invoering van de Omgevingswet. Het is hoogst onzeker of dat gaat lukken. Binnenlands Bestuur legt de ontwikkeling ervan langs de meetlat. Zijn we bij het DSO op weg naar een nieuw ict-debacle?