of 63946 LinkedIn

Sjak Jansen

Recente Artikelen

 • Gemeenten halen de bezem door de honderden functieprofielen. Ambtenaren moeten generiek inzetbaar zijn.

  Gemeenten zetten hakbijl in woud functieprofielen

  9 reacties

  Om de flexibiliteit van de organisatie te vergroten zetten steeds meer gemeenten het mes in hun vaak honderden verschillende functieprofielen. Die worden teruggebracht tot een beperkt aantal generieke beschrijvingen, waardoor overstappen naar een andere functie veel eenvoudiger wordt.

 • Bestuurders weten nog altijd niet veel raad met ict. Die conclusie trekt Sander Heutink, algemeen bestuurder van het waterschap Rivierenland, uit het mislukken van het project TAX-i. Door falend opdrachtgeverschap kwam van het gezamenlijk ict-systeem, dat de belastinginning door de waterschappen had moeten vereenvoudigen, niets terecht.

  Bestuurlijke kennis ict gering

  8 reacties

  Ict is voor veel bestuurders nog altijd een ‘ver van mijn bedshow’ waar ze niet veel raad mee weten. Die conclusie trekt Sander Heutink, algemeen bestuurder van het waterschap Rivierenland, uit het mislukken van het project TAX-i.

 • Tienduizend daklozen zijn in de afgelopen jaren van straat gehaald en in hulp- en begeleidingstrajecten geplaatst.

  Dak- en thuislozen worden zeldzaam

  3 reacties

  Dak- en thuislozen worden in de meeste steden een steeds zeldzamer verschijnsel op straat. Dat komt doordat tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in hulp en begeleiding. Het ultieme doel in Rotterdam: niemand belandt meer op straat.

 • Woningvoorraden saneren kost miljoenen die krimpgemeenten niet hebben. Delfzijl toont dat er met een creatief sloopbeleid en stadsvernieuwing veel mogelijk is.

  Delfzijl biedt krimp het hoofd

  5 reacties

  ‘Voor grote delen van Nederland die geconfronteerd worden met krimp valt in Delfzijl veel te leren.’ Dat zegt ex-Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

 • West-Friesland gaat de hoogste prioriteit geven aan alcoholmatiging onder jongeren.

  Brede aanpak alcoholmisbruik jongeren loont in West-Friesland

  Reageer

  West-Friesland geeft topprioriteit aan alcoholmatiging onder jongeren. De resultaten zijn bemoedigend. Jongeren beginnen later met drinken, het problematische indrinkgedrag daalt en de groep die tot hun 16de niet drinkt groeit. Maar het aantal comazuipers stijgt nog steeds.

 • Gemeenten verwachten grote problemen als het kabinet volhardt in zijn plannen om al per 1 januari 2012 de aanscherping van de Wet werk en bijstand (Wwb) te laten ingaan. Dat is te kort dag, vinden gemeenten, temeer omdat niet duidelijk is hoe ver die aanscherping reikt. 

  ‘Inkomentoets bijstand moet worden uitgesteld’

  Reageer

  Gemeenten verwachten grote problemen als het kabinet volhardt in zijn plannen om al per 1 januari 2012 de aanscherping van de Wet werk en bijstand (Wwb) te laten ingaan. Dat is te kort dag, vinden gemeenten, temeer omdat niet duidelijk is hoe ver die aanscherping reikt. 

Recente Achtergrond Artikelen

 • De dynamiek waarmee gemeentelijke organisaties door steeds veranderende taken te maken hebben, vraagt ook om dynamiek ín het ambtelijke apparaat.

  Verplicht bewegen

  Reageer

  Nu heten ze nog ambtenaren, maar op termijn heten alle ruim 1.000 medewerkers van de gemeente Zwolle ‘publieke professionals’. Niet vastgekleefd aan één stoel, maar bereid om over de grenzen van hun functie heen te kijken en op andere passende posities te worden ingezet.

 • Eén nationaal systeem voor de inning van waterschapsbelasting. Te besturen vanuit het Waterschapshuis, waarin de waterschappen hun ict moesten samenbrengen.

  De TAX-i die nooit kwam

  Reageer

  Een gezamenlijk ict-systeem moest de belastinginning door de waterschappen vereenvoudigen. Zes jaar en 17 miljoen euro verder geldt TAX-i als nieuw voorbeeld van falend opdrachtgeverschap.

 • De investering in dak- en thuislozen werpt zo veel vruchten af dat ook in veel steden deze hulp en begeleiding wordt geboden aan een steeds bredere groep kwetsbare personen.

  Investeren in dakloze rendeert

  1 reactie

  In de meeste steden zijn dak- en thuislozen een steeds zeldzamer verschijnsel, doordat tientallen miljoenen euro’s worden geïnvesteerd in hulp en begeleiding. Het ultieme doel van Rotterdam: niemand belandt op straat.

 • Nieuwbouw in Delfzijl

  Hoe Delfzijl weer leefbaar werd

  1 reactie

  Woningvoorraden saneren kost miljoenen die krimpgemeenten niet hebben. Delfzijl toont dat er met een creatief sloopbeleid en stadsvernieuwing veel mogelijk is. Leegstand is er nu verleden tijd. ‘Voor grote delen van het land valt hier veel te leren.’

 • Van twee op de drie Nederlanders mag een ambtenaar weigeren homo’s te trouwen, leert een enquête van Binnenlands Bestuur. Het Zeeuwse Reimerswaal wil dat graag zo houden. ‘Onze weigerambtenaren veroorzaken geen problemen.’

  ‘Dit is een hoop gedoe om niks’

  3 reacties

  Van twee op de drie Nederlanders mag een ambtenaar weigeren homo’s te trouwen, leert een enquête van Binnenlands Bestuur. Het Zeeuwse Reimerswaal wil dat graag zo houden. ‘Onze weigerambtenaren veroorzaken geen problemen.’

 • Sluitende nazorg

  Reageer

  Van 125 draaideurcriminelen in 2008 naar 78 nu. In Friesland werpt de centraal gecoördineerde nazorg van ex-gedetineerden vruchten af. ‘We krijgen hun problematiek vollediger in beeld.’

 • Lelijk eendje zoekt onderdak

  Reageer

  Slechts een herindeling kan het straatarme Millingen aan de Rijn redden, maar buurgemeenten weigeren categorisch. Een welhaast Grieks drama in oostelijk Gelderland. ‘De politiek is kopschuw geworden.’

 • Leren leven met te weinig geld

  1 reactie

  Schuldhulpverlening wordt voor gemeenten een steeds grotere kostenpost. Schuldpreventie was nog nooit zo urgent. De gemeente Velsen loopt ermee voorop.

 • ‘Ouderen zijn juist de oplossing’

  Reageer

  Het kabinet-Rutte ziet vooral de problematische kant van het ouder worden, maar Heerlen beschouwt de vergrijzing juist als kans. Twee wethouders in de Limburgse stad houden zich bezig met ouderen. ‘Ze zijn de nieuwe gasbel van onze economie.’

 • Talent wordt weggejaagd

  2 reacties

  Door de bezuinigingen bij de overheid zullen jonge ambtenaren massaal naar de profitsector overstappen. De kans is groot dat diezelfde overheid ze over een paar jaar voor veel geld moet inhuren.