of 59345 LinkedIn

Simon Trommel

Simon Trommel is freelance auteur

Recente Artikelen

 • Of het nu gaat om EFRO-subsidies, waaruit Nederland de afgelopen jaren een half miljard euro haalde, of het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor kwetsbaren op de arbeidsmark – sinds 2014 goed voor 350 miljoen euro: acht op de tien Nederlanders hebben er geen enkele notie van. Daarmee is Nederland voor Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de hekkensluiter binnen de Europese Unie.

  ‘Huhh … regiofondsen? Nooit van gehoord’

  1 reactie

  80 procent van de Nederlanders is zich er niet van bewust dat de Europese Unie met allerlei fondsen steden en regio’s steunt. Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde Eurobarometer.

 • Frans Timmermans heeft volgens Lambertz de Green Deal terecht neergezet als een ijkpunt voor de nieuwe Europese Commissie. Hij spreekt van een ambitieuze groene agenda door met name volledige klimaat-neutraliteit na te streven in 2050, een doel dat het Comité van de Regio’s al vanaf 2015 heeft gevraagd.

  Comité van de Regio’s blij met ‘groene’ Timmermans

  Reageer

  Het Comité van de Regio’s is heel tevreden met de Green Deal zoals Frans Timmermans die als eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie in het Europees Parlement presenteerde. Dat laat Karl-Heinz Lambertz, voorzitter van het Comité van de Regio’s, weten.  

 • Het moet een ‘just transition’ worden, de Green Deal waaraan eerste vicepresident Frans Timmermans (PvdA) van de Europese Commissie gaat werken: de rekening moet niet onevenredig komen te liggen bij de zwakkeren. De mensen in de wijken en gemeenschappen moeten het verschil merken, hield hij het Europees Parlement voor.

  Gemeenten afwachtend bij Europese Green Deal

  Reageer

  Het moet een ‘just transition’ worden, de Green Deal waaraan eerste vicepresident Frans Timmermans (PvdA) van de Europese Commissie gaat werken: de rekening moet niet onevenredig komen te liggen bij de zwakkeren. De mensen in de wijken en gemeenschappen moeten het verschil merken, hield hij het Europees Parlement voor.

 • Utrecht doet het qua concurrentie net zo goed als Londen en veel beter dan bijvoorbeeld Parijs. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde regional competitiveness index, de driejaarlijkse rapportcijfers over zaken als gezondheid, governance, infrastructuur en innovatie.

  Utrecht vóór Parijs in concurrentieindex

  1 reactie

  Utrecht doet het qua concurrentie net zo goed als Londen en veel beter dan bijvoorbeeld Parijs. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde regional competitiveness index, de driejaarlijkse rapportcijfers over zaken als gezondheid, governance, infrastructuur en innovatie.

 • De democratie in de Europese Unie moet meer worden opgebouwd vanuit de regio’s. Lokale bestuurders kunnen daarin een rol spelen, maar dan moeten ze wel beter worden betrokken. Een trainingsprogramma voor ze zou helpen.

  Pleidooi voor EU-training lokale bestuurders

  3 reacties

  De democratie in de Europese Unie moet meer worden opgebouwd vanuit de regio’s. Lokale bestuurders kunnen daarin een rol spelen, maar dan moeten ze wel beter worden betrokken. Een trainingsprogramma voor ze zou helpen.

 • De Hamburgse transparantiewetgeving van Hamburg kan als voorbeeld dienen voor andere overheden in Europa. Parlementariërs en burgerinitatieven kunnen informatie van algemeen belang online vinden. Zonder voor de ambtelijke organisatie kostbare aanvraagprocedures.

  Hamburg maakt werk van transparantie

  Reageer

  De Hamburgse transparantiewetgeving van Hamburg kan als voorbeeld dienen voor andere overheden in Europa. Parlementariërs en burgerinitatieven kunnen informatie van algemeen belang online vinden. Zonder voor de ambtelijke organisatie kostbare aanvraagprocedures.

 • Gemeenten hebben voor de integratie van vluchtelingen nauwere samenwerking nodig met de Europese Unie (EU) en de lidstaten, met name op het gebied van financiering.

  Steun nodig bij aanvraag EU-subsidies voor integratie

  1 reactie

  Gemeenten hebben voor de integratie van vluchtelingen nauwere samenwerking nodig met de Europese Unie (EU) en de lidstaten, met name op het gebied van financiering. Ze hebben vooral hulp nodig bij het aanvragen van EU-subsidies.

 • De verlaging van de leeftijd leidt in Oostenrijk ook tot jongere politici. ‘Dat zie ik gebeuren. In de Landtag, het parlement van Karinthië is de jongste man nu 22 jaar en de jongste vrouw 26’, meldt Peter Kaiser (SPÖ), de regeringsleider, de Landeshauptmann, van de Oostenrijkse deelstaat Kartinthië. In de regionale verkiezingen lag de opkomst de laatste keer iets lager maar de opkomst bij de Europese verkiezingen was hoog. Kaiser meent dat de opkomst onder jongeren hoog was.

  Oostenrijk verguld met puberstem

  2 reacties

  Jongere mensen voelen zich veel vroeger serieus genomen en hun wensen worden ook in de maatschappij en door politieke partijen gerespecteerd. Dat is het grootste voordeel sinds de kiesgerechtigde leeftijd in Oostenrijk in 2007 is verlaagd van 18 naar 16 jaar.

 • 2200 parkeerplaatsen zijn er te kort voor vrachtwagens in Nederland. Het gevolg: trucks staan op bedrijventerreinen en in woonwijken.

  Waar blijven de parkings voor vrachtwagens?

  1 reactie

  2200 parkeerplaatsen zijn er te kort voor vrachtwagens in Nederland. Het gevolg: trucks staan op bedrijventerreinen en in woonwijken. Voor een gemeente als Venlo is de problematiek groot. Soms staan er daar wel honderden vrachtauto’s verkeerd geparkeerd.

 • PBT Consult heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzocht – een steekproef onder 28 gemeenten – in hoeverre ze aan de checklist voldoen. PBT stelde vast dat in maart de helft en tijdens de Europese verkiezingen 66 procent van de stembureaus voldoende toegankelijk was en dus 34 procent onvoldoende toegankelijk.

  Toegankelijkheid stembureaus schiet te kort

  3 reacties

  Alle stembureaus moeten wettelijk toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Maar uit onderzoek blijkt dat dat lang niet het geval is: bij de verkiezingen in maart 2019 was slechts in 45 procent van de gemeenten alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een beperking. 

 • Bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen publiceerde slechts een kwart van de gemeenten de uitslag volgens de geldende regels. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft om die reden een handreiking gemaakt die gemeenten moet helpen de uitslag van de Europese verkiezingen volgens de wet te publiceren.

  Hulpmiddel VNG bij publicatie verkiezingsuitslag

  Reageer

  Bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen publiceerde slechts een kwart van de gemeenten de uitslag volgens de geldende regels. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft om die reden een handreiking gemaakt die gemeenten moet helpen de uitslag van de Europese verkiezingen volgens de wet te publiceren.

 • Lokale overheden moeten een rol hebben in de bestrijding van haat en desinformatie op internet. Dat zegt Eurocommissaris Vera Jourová tegen Binnenlands Bestuur. De Europese lagere overheden zien dat ook wel zitten: in Nederland worden bestuurders regelmatig bedreigd.

  Lokale overheden toerusten op bestrijding desinformatie

  2 reacties

  Lokale overheden moeten een rol kunnen hebben in de bestrijding van haat en desinformatie op internet. Dat zegt Eurocommissaris Vera Jourová tegen Binnenlands Bestuur. De Europese lagere overheden zien dat ook wel zitten: in Nederland worden bestuurders regelmatig bedreigd.

   

 • Stagiaires van Europarlementariërs die in Brussel stage lopen, mogen dat niet meer gratis doen. Ze krijgen straks een vergoeding van 800 tot 1.313 euro per maand, een ziektekostenverzekering en bovendien wordt de tijd dat ze stages mogen doen, beperkt.

  Europarlement verbetert positie eigen stagiaires

  1 reactie

  De positie van stagiaires van Europarlementariërs die in hun kantoor in Brussel stage lopen, wordt verbeterd. Dat mogen ze niet meer gratis doen. Ze krijgen straks een vergoeding van 800 tot 1.313 euro per maand, een ziektekostenverzekering en bovendien wordt de tijd dat ze stages mogen doen, beperkt.

 • Gemeentekoepel VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken NVvB zetten vraagtekens bij de name en shame-plannen van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Er zijn wellicht effectievere maatregelen om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen.

  VNG niet blij met ‘stok’ Ollongren

  4 reacties

  De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken NVvB zetten vraagtekens bij de name en shame-plannen van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zij wil de namen van gemeenten die de uitslag van de Europese verkiezingen straks weer niet volgens het boekje op gemeentelijke websites publiceren, vermelden op internet. De VNG en de NVvB vragen zich af of er wellicht effectievere maatregelen zijn om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen en gaat daarover in gesprek met het ministerie.

 • Apeldoorn plaatst in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei alsnog verkiezingsborden. Dat heeft B&W van Apeldoorn besloten, na een eerder ambtelijk besluit om van plaatsing af te zien. De Europese verkiezingen zouden volgens de ambtenaren verder van de burger af liggen.

  Na ophef alsnog EU-verkiezingsborden in Apeldoorn

  Reageer

  Apeldoorn plaatst in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei alsnog verkiezingsborden. Dat heeft B&W van Apeldoorn besloten, na een eerder ambtelijk besluit om van plaatsing af te zien. De Europese verkiezingen zouden volgens de ambtenaren verder van de burger af liggen.

 • Zeker vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Behalve Apeldoorn, Olst-Wijhe en Steenwijkerland weigert ook de gemeente Stichtse Vecht ze beschikbaar te stellen voor politieke partijen om posters op te plakken.

  Vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden

  7 reacties

  Zeker vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Behalve Apeldoorn, Olst-Wijhe en Steenwijkerland weigert ook de gemeente Stichtse Vecht ze beschikbaar te stellen voor politieke partijen om posters op te plakken.

 • In de nieuwe zittingsperiode van het Europees Parlement worden overige eisen van de verordening uitonderhandeld. Het cohesiebeleid zou de lidstaten in de eis van het Europees Parlement geen 1,1 procent van het bruto binnenlands inkomen kosten, maar 1,3 procent. Van het geld moet 30 procent naar de klimaattransitie gaan.

  EP wil meer geld voor cohesiebeleid

  3 reacties

  Als het aan het Europees Parlement ligt, leggen de lidstaten meer geld op tafel voor in totaal zeven fondsen voor de regio’s, zoals het ESF+, EFRO en het Cohesiefonds. Het parlement wil dat er 378 miljard euro naartoe gaat in de periode 2021-2027, in plaats van de 330 miljard euro die nu op tafel ligt in het voorstel van de Europese Commissie. Dat voorstel vormt het uitgangspunt voor de onderhandelingen met de lidstaten. Die zijn deze week begonnen en duren tot midden maart.

 • Na de Brexit blijven de meeste Britse ambtenaren weliswaar gewoon in dienst van de Europese instituties en de 44 agentschappen van de Europese Unie, maar via natuurlijke uitstroom zullen ze op termijn echter wel geleidelijk verdwijnen. Ook Britse contractanten worden in principe niet meer aangenomen. Dat kan betekenen dat er op termijn meer functies voor de overblijvende lidstaten zijn te verdelen, ook voor Nederlanders.

  Baankansen door uitfasering Britse EU-ambtenaar

  Reageer

  Voor Nederlandse ambtenaren komen er op termijn meer mogelijkheden om een baan bij de EU te vinden. Zij kunnen deels de vrijkomende posten opvullen door het vertrek van hun Britse collega’s.

 • Het aantal jonge Nederlandse ambtenaren in Brussel bedraagt nu 1,9 procent, terwijl de gewenste bezettingsgraad 3,9 procent is. De Europese Commissie spreek van een significante ondervertegenwoordiging als het onder de 2,8 procent ligt. Overigens is Nederland op andere vlakken wel goed vertegenwoordigd.

  Ondervertegenwoordiging NL-ambtenaren in Brussel

  Reageer

  Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

 • De wolf kent een zeer zwaar beveiligde status onder andere via de Europese Habitatrichtlijn. Tegelijk vreet de wolf soms levend vee aan en daar hebben boeren last van. In Straatsburg werd deze week een spoeddebat over de wolf gehouden met eurocommissaris Vella van Milieu. Nogal wat Europarlementariërs pleiten voor maatregelen om de wolf te mogen afschieten of om bepaalde wolvenvrije zones in te stellen. Daarnaast zijn er juist pleidooien de wolf meer ruimte te geven.

  Europees Parlement stemt in maart over lot wolf

  10 reacties

  Het Europees Parlement (EP) stemt volgende maand over een resolutie om te wolf te mogen beheren – lees afschieten – waar boeren en rurale gemeenschappen er last van hebben. Dat meldt het CDA. Een resolutie houdt in dat het een niet-bindende oproep is tot wetgeving.

 • Gemeenten kunnen fraude met huur- en zorgtoeslag beter handhaven door de oprichting van de Europese Arbeidsautoriteit. Dat zegt de CDA’er Jeroen Lenaers die de oprichting ervan door het Europees Parlement heeft geloodst.

  ‘Fraude toeslagen eerder in beeld’

  1 reactie

  Gemeenten kunnen fraude met huur- en zorgtoeslag beter handhaven door de oprichting van de Europese Arbeidsautoriteit. Dat zegt de CDA’er Jeroen Lenaers die de oprichting ervan door het Europees Parlement heeft geloodst.

 • Gemeenten kunnen zelf meer doen aan het terugdringen van plastic afval. Milieubewuster inkopen bijvoorbeeld, zo oppert burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic strategie voor de Europese Commissie.

  Minder plastic moet en kan

  1 reactie

  Gemeenten kunnen zelf meer doen aan het terugdringen van plastic afval. Milieubewuster inkopen bijvoorbeeld, zo oppert burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic strategie voor de Europese Commissie.

 • Maarten Goorhuis van NVRD, een belangenorganisatie van de afvalbranche waar ook veel gemeentelijke reinigingsdiensten zijn aangesloten, voorziet dat de Europese plannen onvermijdelijk leiden tot de invoering van statiegeld op kleine PET in ons land. Met de plasticstrategie wil de EU milieuvervuiling in de oceanen door single used plastics (SUP’S) aanpakken.

  ‘Statiegeld op klein PET onvermijdelijk’

  7 reacties

  De invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes wordt steeds onvermijdelijker. De reden: de Europese plasticstrategie waarover het Europees Parlement komende week praat, geeft de strengere plasticflesjesaanpak die het kabinet in maart aankondigde, extra wind in de rug. 

 • De Brusselse PvdA wil een einde aan the race to the bottom als het gaat om loon- en arbeidsvoorwaarden bij diensten die gemeenten aanbesteden. Daarbij gaat bijvoorbeeld om diensten bij de jeugdzorg, de thuiszorg en het openbaar vervoer. Gemeenten moeten veel beter gebruik maken van de Europese regels die ruimte bieden om misstanden te voorkomen.

  PvdA: 'Maak einde aan misstanden bij aanbesteding gemeenten'

  7 reacties

  De Brusselse PvdA wil een einde aan the race to the bottom als het gaat om loon- en arbeidsvoorwaarden bij diensten die gemeenten aanbesteden. Daarbij gaat bijvoorbeeld om diensten bij de jeugdzorg, de thuiszorg en het openbaar vervoer. Gemeenten moeten veel beter gebruik maken van de Europese regels die ruimte bieden om misstanden te voorkomen.

 • De regering steekt geen extra geld in de begeleiding van kwetsbare schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en scholen voor praktijkonderwijs. Een motie van GroenLinks om die begeleiding te garanderen, kreeg in de Tweede Kamer geen meerderheid. Gemeenten vrezen de gevolgen.

  Geen extra budget voor kwetsbaren arbeidsmarkt

  Reageer

  De regering steekt geen extra geld in de begeleiding van kwetsbare schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en scholen voor praktijkonderwijs. Een motie van GroenLinks om die begeleiding te garanderen, kreeg in de Tweede Kamer geen meerderheid. Gemeenten vrezen de gevolgen.  

 • De Europese fracties betoogden dat de single digital gateway het leven makkelijker maakt voor kennismigranten, studenten en andere expats. Maar liefst 80 procent van de Europese ondernemers die over de grens willen opereren, doen dat nu niet vanwege de bureaucratie die daarbij komt kijken.

  Gemeentelijke online diensten voor EU burgers

  Reageer

  Straks moeten 21 procedures door gemeenten, Belastingdienst, de Kamers van Koophandel, het rijk en het hoger onderwijs online ook in een andere EU-taal worden aangeboden. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de single digital gateway. Nu het parlement akkoord is moeten de lidstaten het nog goedkeuren, deze maand zal dat naar verwachting gebeuren.

 • Gemeenten moeten alle voor eigen burgers en ondernemers beschikbare online procedures en diensten vertalen in minstens één andere officiële Europese taal. Voor veel gemeenten heeft de maatregel veel impact, vooral voor hen die onlineprocedures nog niet voor niet-Nederlandstaligen toegankelijk hebben gemaakt.

  Gemeenten moeten digitale diensten vertalen

  11 reacties

  Gemeenten moeten alle voor eigen burgers en ondernemers beschikbare online procedures en diensten vertalen in minstens één andere officiële Europese taal. Ze krijgen daarvoor van Brussel vier jaar de tijd.

 • De arbeidstoeleiding wordt betaald met Europese subsidie en dat geld – uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) – was plots op. Beloofd was dat gemeenten en scholen het drie keer zouden kunnen aanvragen, maar na de tweede keer was het geld al op.

  Raadsvragen PvdA over lege geldpot kwetsbaren

  8 reacties

  De Partij van de Arbeid in het Europees Parlement heeft alle raads- en Statenfracties in Nederland opgeroepen lokaal en provinciaal vragen te stellen over de arbeidstoeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt, vooral jongeren. In meerdere gemeenten is dat inmiddels al gebeurd.

 • De Europese Commissie heeft Airbnb de wacht aangezegd vanwege gebrek aan transparantie over de prijzen die worden weergegeven op de site en een hele lijst van andere gebreken aan consumentenrechten. Amsterdam, was in 2017 goed voor 2,1 miljoen overnachtingen van de 2,6 miljoen overnachtingen in Nederland die via Airbnb werden geboekt.

  Amsterdam juicht Europese aanpak Airbnb toe

  1 reactie

  Amsterdam is blij met de Europese aanpak van Airbnb. De Europese Commissie heeft Airbnb de wacht aangezegd vanwege gebrek aan transparantie over de prijzen die worden weergegeven op de site en een hele lijst van andere gebreken aan consumentenrechten. Amsterdam, was in 2017 goed voor 2,1 miljoen overnachtingen van de 2,6 miljoen overnachtingen in Nederland die via Airbnb werden geboekt.

 • Het helpen van kwetsbaren naar de arbeidsmarkt is belangrijk en moet doorgaan, ook nu het Europese geld van het Europees Sociaal Fonds ESF drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. Dat antwoordde staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken, VVD) op vragen van GroenLinks, de SGP, de PvdA en de SP bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer, gisteren. Maar over de inzet van extra geld, waar gemeenten en scholen om vragen, hield de bewindsvrouw zich op de vlakte.

  Staatssecretaris belooft oplossing ESF-kwestie

  3 reacties

  Het helpen van kwetsbaren naar de arbeidsmarkt is belangrijk en moet doorgaan, ook nu het Europese geld van het Europees Sociaal Fonds ESF drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. Dat antwoordde staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken, VVD) vandaag op vragen van GroenLinks, de SGP, de PvdA en de SP bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Maar over de inzet van extra geld, waar gemeenten en scholen om vragen, hield de bewindsvrouw zich op de vlakte.

 • Het ESF-geld bedoeld voor de begeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt is drie jaar eerder op dan de bedoeling was. De provincie Zeeland loopt daardoor miljoenen mis. ‘Het zou zomaar kunnen dat de doelgroep tussen wal en schip belandt.’

  Begeleiding kwetsbaren onder druk

  Reageer

  Het ESF-geld bedoeld voor de begeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt is drie jaar eerder op dan de bedoeling was. De provincie Zeeland loopt daardoor miljoenen mis. ‘Het zou zomaar kunnen dat de doelgroep tussen wal en schip belandt.’

 • De 363 miljoen euro van het programma Actieve Inclusie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) zou in drie porties worden verdeeld over de arbeidsmarktregio’s (die het doorsluizen naar gemeenten en scholen), het UWV en de Dienst Justitiële Inrichtingen van Justitie. Maar nog voor de derde tranche heeft Uitvoering van ­Beleid van het ministerie van SZW de gemeenten laten weten dat het geld al op is.

  Begeleiding kwetsbaren onder druk

  Reageer

  De provincie Zeeland loopt miljoenen mis doordat het ESF-geld voor de  begeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. ‘Het zou zomaar kunnen dat de doelgroep tussen wal en schip belandt.’ 

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat ook na 2020 alle regio’s in aanmerking komen voor de Europese structuurfondsen. Dat zegt Bas van den Barg, senior beleidsmedewerker EU-zaken van de VNG in reactie op de voorstellen voor een EU-cohesiebeleid-nieuwe-stijl. ‘Ook zijn we positief over de aandacht voor de stedelijke ontwikkeling en de relatie stad-platteland in de voorstellen. De vereenvoudiging die de Commissie voor het beheer van de fondsen voorstelt, is een positieve ontwikkeling, die wel hoognodig is.’

  VNG positief over EU-subsidiemogelijkheden na 2020

  4 reacties

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat ook na 2020 alle regio’s in aanmerking komen voor de Europese structuurfondsen. De nadruk op innovatie, klimaat en de integratie van migranten sluit aan bij de inzet van de Nederlandse gemeenten.

 • Nu vallen nog het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het cohesiefonds onder het cohesiebeleid. Dat laatste is irrelevant voor Nederland, omdat dat naar de armste Europese regio’s gaat. Het ESF wordt onder de naam ESF+ in een aparte sociale pijler ondergebracht. Uit het nieuwe cohesiebeleid kan Nederland 1,6 miljard euro verwachten.

  ESF en EFRO-beleid op de schop

  Reageer

  Meer aandacht voor opvang en integratie van migranten met Europees geld, eenvoudiger en flexibeler regels voor zeven vaak ingewikkelde Europese fondsen en aandacht voor een groener en slimmer Europa. Dat zijn een paar kernpunten van voorstellen van de Europese Commissie voor het vernieuwde cohesiebeleid.

 • Europees geld om kansarme schoolverlaters en statushouders aan werk te helpen is twee jaar eerder op dan gepland. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigt aan dat er geen derde tranche komt voor subsidies uit het Europees Sociaal Fonds, waar gemeenten en scholen wel op rekenden

  ESF groot succes: arbeidsmarktregio’s nu al zonder geld

  Reageer

  Europees geld om kansarme schoolverlaters en statushouders aan werk te helpen is twee jaar eerder op dan gepland. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigt aan dat er geen derde tranche komt voor subsidies uit het Europees Sociaal Fonds, waar gemeenten en scholen wel op rekenden.

 • Met de oprichting van het Global Parliament of Mayors (GPM) dit weekend in Den Haag, is een nieuwe stap gezet in de opmars van steden. Den Haag gaat het secretariaat voorlopig voeren. De burgemeesters willen zich onder andere sterk maken voor het tegengaan van de opwarming van de aarde.

  Nieuw internationaal platform burgemeesters

  3 reacties

  Met de oprichting van het Global Parliament of Mayors (GPM) dit weekend in Den Haag, is een nieuwe stap gezet in de opmars van steden. Den Haag gaat het secretariaat voorlopig voeren.

 • Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden.

  Stedelijke EU-agenda in de maak

  4 reacties

  Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden. ‘Het gaat niet om meer Europa in de gemeente. Het gaat om meer gemeente in Europa.’

 • ‘Steden zijn de plekken waar vluchtelingen heen gaan, vanwege hun multiculturalisme, hun tolerantie en hun diversiteit. Ze gaan niet naar de boeren op het platteland’, zegt Barber. ‘Daarom moeten steden de autonomie en de middelen hebben om het probleem op te lossen.’

  Meer autonomie voor de stad

  2 reacties

  De opvang van vluchtelingen is een verantwoordelijkheid voor de stad, niet van het rijk. Aldus de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. ‘Dan moet de stad ook de bevoegdheden krijgen voor het regelen van opvang en integratie.’

 • Dat Global Parliament of Mayors moet uitgroeien tot een internationale institutie waarin burgemeesters – van grote en kleine gemeenten – samen praten over wereldproblemen. Dat vindt de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber, deze maand te gast op het internationale documentaire-festival IDFA in Amsterdam:

  Parlement voor burgemeesters aller landen

  1 reactie

  Steden kunnen wereldproblemen als de vluchtelingenstroom het best gezamenlijk oplossen, stelt de vooraanstaande Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. Hij werkt hard aan een parlement van ‘wereldburgemeesters’.

 • Doel van de top is juist die gemeenten te motiveren om projectgeld aan te vragen voor sociale inclusie. Het Europees Structuurfonds ESF omvat voor de komende zeven jaar 80 miljard euro waarvan 20 procent voor sociale inclusie. Maar gemeenten moeten wel plannen maken.

  Eu-subsidie voor integratie Roma

  3 reacties

  Nederlandse gemeenten moeten meer doen aan integratie van Roma. Daarvoor pleit de Europese Commissie (EC) die voor sociale inclusie circa 16 miljard euro heeft bestemd uit het Europees Sociaal Fonds.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

  Nederlandse ambtenaar mijdt Brussel

  Reageer

  Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

 • Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

  Minder plastic moet, ook van Europa nu

  Reageer

  Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

 • Over de Urban Agenda wordt al sinds 1997 gepraat. In de laatste twintig jaar is het besef veel breder gegroeid dat steden ertoe doen en dat de oplossing van veel problemen in de steden ligt.

  Stedelijke agenda Europa in de maak

  Reageer

  Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden. ‘Het gaat niet om meer Europa in de gemeente. Het gaat om meer gemeente in Europa.’