of 60715 LinkedIn

Simon Trommel

Simon Trommel is freelance auteur

Recente Artikelen

 • Bestaande primaire bossen moeten als het aan het Europees Parlement ligt, beter beschermd worden. Het parlement riep de Europese Commissie deze week in Brussel op tot voorstellen om regels voor financiële instellingen, en voor handels en investeringsovereenkomsten, over bosbescherming. Dat gebeurde met een resolutie die met een grote meerderheid werd aangenomen.

  EP wil regels om bossen te beschermen

  2 reacties

  Bestaande primaire bossen moeten als het aan het Europees Parlement ligt, beter beschermd worden. Het parlement riep de Europese Commissie deze week in Brussel op tot voorstellen om regels voor financiële instellingen, en voor handels en investeringsovereenkomsten, over bosbescherming. Dat gebeurde met een resolutie die met een grote meerderheid werd aangenomen.

 • Nederland wil nog niet aan het kiesrecht voor 16- en 17-jarigen, maar in Noordrijn-
Westfalen mogen Nederlandse leeftijdsgenoten die daar wonen, wel stemmen bij de lokale verkiezingen dit weekend. ‘Was Hänschen nicht lernt, lernt Hans niemals.’

  Nederlandse jongere mag stemmen in Duitsland

  Reageer

  Nederland wil nog niet aan het kiesrecht voor 16- en 17-jarigen, maar in Noordrijn-Westfalen mogen Nederlandse leeftijdsgenoten die daar wonen, wel stemmen bij de lokale verkiezingen dit weekend. ‘Was Hänschen nicht lernt, lernt Hans niemals.’

 • Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september was er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar ook die gaat niet door: verplaatst naar Brussel.

  Straatsburg: geen vergaderingen, geen inkomsten

  5 reacties

  Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september was er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar ook die gaat niet door: verplaatst naar Brussel.

 • De Duitse verkiezingen komen eraan terwijl corona weer lokale oplevingen beleeft, ook in Noordrijn-Westfalen. Daarom kan iedereen online een stemmogelijkheid per post aanvragen en de verwachting is dat daar flink gebruik van wordt gemaakt.

  Stemmen in Duitsland: mondkapje en eigen pen

  Reageer

  De Duitse verkiezingen in Noordrijn-Westfalen komen eraan terwijl corona weer lokale oplevingen beleeft, ook in Noordrijn-Westfalen. Daarom kan iedereen online een stemmogelijkheid per post aanvragen en de verwachting is dat daar flink gebruik van wordt gemaakt.

 • In de biodiversiteitsstrategie tot 2020 is de bij er maar bekaaid vanaf gekomen en dat geldt ook voor de andere bestuivers. Dat moet anders, concludeert de Europese Rekenkamer in een vernietigend rapport over bestuivers als de bij, de vlinder en de hommel.

  EP: Veel meer nodig voor behoud bij en vlinder

  Reageer

  In de biodiversiteitsstrategie tot 2020 is de bij er maar bekaaid vanaf gekomen en dat geldt ook voor de andere bestuivers. Dat moet anders, concludeert de Europese Rekenkamer in een vernietigend rapport over bestuivers als de bij, de vlinder en de hommel.

 • Of er komend weekeinde een akkoord is over de Europese begroting voor de komende zeven jaar, waarover Europese regeringsleiders vrijdag en zaterdag onderhandelen in Brussel, is nog onzeker. Wel kunnen decentrale overheden volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman van Flevoland – die in Brussel voor de decentrale overheden lobbyt - tevreden zijn over wat er op tafel ligt:

  EU-begroting ´positief voor decentrale overheden´

  3 reacties

  Of er komend weekeinde een akkoord is over de Europese begroting voor de komende zeven jaar, waarover Europese regeringsleiders vrijdag en zaterdag onderhandelen in Brussel, is nog onzeker. Wel kunnen decentrale overheden volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman van Flevoland – die in Brussel voor de decentrale overheden lobbyt - tevreden zijn over wat er op tafel ligt: het onderhandelingsvoorstel van Raadspresident Charles Michel.

 • Nieuwegein heeft de vriendschap met Puławy, de Poolse stad waarmee het ooit een warme stedenband onderhield, uitgemaakt. Regenboogstad Nieuwegein is klaar met Puławy vanwege de homovrije zones die de overheid heeft uitgeroepen.

  Vriendschap Nieuwegein met homofoob Pulawy is over

  2 reacties

  Nieuwegein heeft de vriendschap met Pulawy, de Poolse stad waarmee het ooit een warme stedenband onderhield, uitgemaakt. Regenboogstad Nieuwegein is klaar met Pulawy vanwege de homovrije zones die de overheid heeft uitgeroepen. 

 • De Poolse gouverneurs van vijf provincies die met een LHBT-vrije zone willen gaan werken hebben een tik op de vingers gekregen van de Europese Commissie. Dat Brussel de regio´s zo direct aanspreekt, komt zelden voor. Ook Nieuwegein is not amused en staat op het punt om die reden de banden met een Poolse partnerstad te verbreken.

  Nieuwegein wil van Poolse partnerstad af

  4 reacties

  Nieuwegein staat op het punt de banden met het Poolse Pulawy te verbreken. Steen des aanstoots is de LHBT-vrije zone die de partnerstad heeft afgekondigd.

 • Steden willen directe toegang tot NextGenerationEU, het wederopbouwinstrument van 750 miljard euro waarover de EU-lidstaten momenteel onderhandelen. Dat zegt burgemeester Peter Kurz (SPD) van Mannheim en lid van het Comité van de Regio´s (CvdR).

  Steden eisen directe toegang tot wederopbouwpot

  2 reacties

  Steden willen directe toegang tot NextGenerationEU, het wederopbouwinstrument van 750 miljard euro waarover de EU-lidstaten momenteel onderhandelen. Dat zegt burgemeester Peter Kurz (SPD) van Mannheim en lid van het Comité van de Regio´s (CvdR).

 • De waterstofstrategie die de Europese Commissie woensdag 8 juli presenteert, moet uitgaan van regionale partnerschappen en regio´s moeten ook meer met elkaar de samenwerking zoeken. Dat bepleit het Comité van de Regio’s (CvdR). Veel van de toegepaste waterstofinnovaties komen uit Arnhem-Nijmegen.

  ‘Waterstofstrategie regionaal aanvliegen’

  Reageer

  De waterstofstrategie die de Europese Commissie woensdag 8 juli presenteert, moet uitgaan van regionale partnerschappen en regio´s moeten ook meer met elkaar de samenwerking zoeken. Dat bepleit het Comité van de Regio’s (CvdR). Veel van de toegepaste waterstofinnovaties komen uit Arnhem-Nijmegen.

 • Nog voor de zomer spreekt minister Ollongren zich uit over de verhuurderheffing voor corporaties. In Amsterdam weten ze wat ermee moet gebeuren: van tafel.

  ‘Verhuurderheffing frustreert nieuwbouw’

  1 reactie

  Nog voor de zomer spreekt minister Ollongren zich uit over de verhuurderheffing voor corporaties. In Amsterdam weten ze wat ermee moet gebeuren: van tafel. Voor de helft van de corporaties dreigen financiële problemen waardoor broodnodige nieuwbouw uitblijft. 

 • Volgens Amsterdams wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) kan het rijk nog meer doen om corporaties en gemeenten te ondersteunen in die taak: `We kunnen van rijkswege niet de solidaire stad zijn die we willen zijn.´

  Tienduizend nieuwe woonplekken voor dak- en thuislozen

  3 reacties

  In de nieuwe aanpak van dakloosheid van het kabinet, waarover maandag in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt, staat het realiseren van betaalbare woningen centraal. Maar volgens Amsterdams wethouder Laurens Ivens (wonen, SP) kan het rijk nog meer doen om corporaties en gemeenten te ondersteunen in die taak. 

 • Om arbeidsmarkten te herstellen, jeugdwerkloosheid te bestrijden, en het toerisme, de cultuur en gezondheidssystemen er weer bovenop te helpen, wil de Europese Commissie (EC) 55 miljard extra beschikbaar stellen.

  EC: 55 miljard meer naar cohesiebeleid

  Reageer

  Om arbeidsmarkten te herstellen, jeugdwerkloosheid te bestrijden, en het toerisme, de cultuur en gezondheidssystemen er weer bovenop te helpen, wil de Europese Commissie (EC) 55 miljard extra beschikbaar stellen.

 • Věra Jourová

  Eurocommissaris: steun aan media via ESF

  Reageer

  Eurocommissaris Vera Jourová roept de lidstaten in de EU op om de media te ondersteunen. Dat kan via inzet van middelen van het ESF+, het Europees Sociaal Fonds.

 • Meerdere Europarlementariërs maakten zich grote zorgen over het cohesiebeleid wat volgens hen en Eurocommissaris Elisa Ferreira (cohesie en regionaal beleid) het hart moet vormen van de wederopbouw straks, na de coronacrisis.

  Alles op alles voor snelle start EU-programma’s

  Reageer

  De Europese Commissie zet alles op alles om de programma’s voor het cohesiebeleid in januari 2021 te laten beginnen. Nederland krijgt voor onder meer het EFRO-beleid en ESF+ circa 1,4 miljard euro. 

 • De kaalslag in de lokale, regionale en nationale media door de corona-crisis moet worden bestreden met een Europees noodfonds en door het sponseren van abonnementen voor jongeren.

  Pleidooi voor Europees noodfonds media

  Reageer

  De kaalslag in de lokale, regionale en nationale media door de corona-crisis moet worden bestreden met een Europees noodfonds en door het sponseren van abonnementen voor jongeren. Ook zouden de communicatiebudgetten van de EU aan nationale nieuwsmedia moeten worden besteed, in plaats van aan de grote online platforms. 

 • Zodra de veiligheids- en gezondheidseisen het toelaten, moeten in de EU de grenzen geharmoniseerd weer open gaan in de Europese Unie.

  Europese grenzen straks geharmoniseerd open

  7 reacties

  Zodra de veiligheids- en gezondheidseisen het toelaten, moeten in de EU de grenzen geharmoniseerd weer open gaan in de Europese Unie. Dat hield eurocommissaris Thierry Breton de transportcommissie van het Europees Parlement voor, die dinsdag sprak over de kaalslag in het toerisme en de schade die dat aanricht in de Europese economieën vanwege de coronacrisis. 

 • Het gebouw van het Europees Parlement in Brussel wordt momenteel voor het verblijf geschikt gemaakt: de werkplekken daar worden tijdelijk ontmanteld.

  EU-werkplekken omgetoverd tot noodopvang

  1 reactie

  100 kwetsbare vrouwen krijgen onderdak in de gebouwen van het Europees Parlement. Het gaat om vrouwen voor wie het in corona-tijd risicovol is om thuis te blijven in verband met bijvoorbeeld huiselijk geweld. Het is de verwachting dat de vrouwen volgende week hun intrek nemen in het Helmut Kohlgebouw. 

 • Er moet vanuit Brussel 100 miljard euro aan leningen komen om de Europese lidstaten te ondersteunen met hun arbeidstijdverkorting in de corona-crisis. En daarbovenop nog eens 3 miljard voor extra medische noodhulp en uitrustingen. Dat stelt de Europese Commissie voor.

  EC: 100 miljard voor werktijdverkorting

  7 reacties

  Er moet vanuit Brussel 100 miljard euro aan leningen komen om de Europese lidstaten te ondersteunen met hun arbeidstijdverkorting in de corona-crisis. En daarbovenop nog eens 3 miljard voor extra medische noodhulp en uitrustingen. Dat stelt de Europese Commissie voor.

 • Sommige gemeenten vragen meer informatie op bij zzp’ers dan echt nodig is om de Tozo-regeling uit te voeren. Dat zei staatssecretaris Tamara van Ark (SZW, VVD) donderdag bij haar werkbezoek aan Dordrecht.

  Tozo: vraag niet meer informatie dan nodig

  1 reactie

  Sommige gemeenten vragen meer informatie op bij zzp’ers dan echt nodig is om de Tozo-regeling, de crisisondersteuning voor zelfstandige ondernemers, uit te voeren. Dat zei staatssecretaris Tamara van Ark (SZW, VVD) donderdag bij haar werkbezoek aan Dordrecht waar ze de impact van de regeling wilde weten op gemeenten en hun inwoners.

 • Dat vindt de voorzitter van het CvdR, dat Europees Parlement en de Europese Commissie namens lokale en regionale overheden adviseert, de Griek Apostolis Tztzikostas. Dat gezondheidsfonds moet deel uit maken van een mechanisme om lokale overheden te helpen bij de bestrijding door meer medische staf in te kunnen schakelen, medische apparatuur in te kopen en ziekenhuizen verder te ondersteunen en dient te bestaan uit lokaal, nationaal en Europees geld.

  Roep om EU-noodfonds voor gemeenten

  1 reactie

  Liever cash vandaag dan leningen die morgen moeten worden afbetaald. Het Comité van de Regio´s (CvdR) in Brussel vindt dat er een Europees fonds komen van 10 miljard euro om gemeenten en regio´s te helpen een gezondheidsnoodtoestand als de coronacrisis te bestrijden. En dat geld moet rechtstreeks in steden en regio´s worden geïnvesteerd zonder tussenkomst van derden. 

 • Menskracht en ict zijn de grootste uitdagingen voor de Dienst Werk Participatie en Inkomen (WPI) van de gemeente Amsterdam om de noodsteun aan ZZP´ers uit te voeren. Volgens wethouder sociale zaken Rutger Groot Wassink is dat een grote operatie.

  ZZP-noodsteun: menskracht en ict vormen uitdaging

  1 reactie

  Menskracht en ict zijn de grootste uitdagingen voor de Dienst Werk Participatie en Inkomen (WPI) van de gemeente Amsterdam om de noodsteun aan ZZP´ers uit te voeren. Volgens wethouder sociale zaken Rutger Groot Wassink is dat een grote operatie.

 • Het Europees Parlement stemt volgende week op 26 maart per e-mail over het noodpakket dat de Europese Commissie heeft aangekondigd. Dat gebeurt per e-mail omdat naar sommige lidstaten geen vliegverkeer meer mogelijk is vanwege de coronacrisis. Hoe het met eventueel debat moet, wordt nog uitgezocht.

  Europees Parlement stemt tot 31 juli via e-mail

  Reageer

  Het Europees Parlement stemt volgende week op 26 maart per e-mail over het noodpakket dat de Europese Commissie heeft aangekondigd. Dat gebeurt per e-mail omdat naar sommige lidstaten zoals Cyprus geen vliegverkeer meer mogelijk is vanwege de coronacrisis. Hoe het met eventueel debat moet, wordt nog uitgezocht.

 • © Shutterstock

  'Totale lockdown werkt in Lombardije´

  5 reacties

  Een totale lockdown werkt na Wuhan in China ook in Italië, zegt vice-president Fabrizio Sala van crisisgebied Lombardije.´Lombardije maakt de ergste gezondheidscrisis sinds de Tweede Wereldoorlog door. Harde maatregelen zijn absoluut nodig om het virus onder controle te krijgen.’

 • © Shutterstock

  Inkomenssteun zzp’er via gemeente

  11 reacties

  De 1,2 mljoen zzp´ers krijgen hulp van de overheid. Voor een periode van drie maanden wordt hun inkomen vanwege de coronacrisis aangevuld tot bijstandsniveau. Ook kunnen ze snel tot maximaal 10.157 euro lenen voor bedrijfskapitaal. Dat gebeurt via gemeenten, die volledig worden gecompenseerd voor de uitvoeringskosten van beide regelingen.

 • De Europese Commissie stelt de lidstaten voor om ruim 65 miljard euro die nog niet is uitgegeven, ten goede te laten komen aan de strijd tegen het coronavirus.

  EU-steun voor opvang gevolgen corona-crisis

  Reageer

  De Europese Commissie stelt de lidstaten voor om ruim 65 miljard euro die nog niet is uitgegeven, ten goede te laten komen aan de strijd tegen het coronavirus. Dat geld is vooral voor de ondersteuning van de gezondheidszorg en de economie. De co-wetgevers, Raad en Europees Parlement, moeten er snel over besluiten. 

 • Het Europees Parlement heeft alle commissievergaderingen geschrapt voor komende week: het is een ´white week´ vanwege het coronavirus. Ook de plenaire vergadering is eind maart weer in Brussel, weer met een ingekorte agenda.

  ‘Witte week’ in Brussel

  Reageer

  Het Europees Parlement heeft alle commissievergaderingen geschrapt voor komende week: het is een ´white week´ vanwege het coronavirus. Tot op heden is een externe medewerker getroffen door het virus. Ook de plenaire vergadering is eind maart weer in Brussel, weer met een ingekorte agenda. In plaats 30 maart tot 2 april en vergadert het parlement alleen op de middag van 1 april en de ochtend van 2 april.

 • © Shutterstock

  Minder Brussels geld naar ESF+

  2 reacties

  De Brusselse cofinanciering van ESF+ daalt vrijwel zeker van 50 naar 40 procent. Daarnaast gaat het totaal te besteden bedrag voor Nederland naar alle waarschijnlijkheid omlaag. Dat zorgt voor hoofdbrekens bij de Nederlandse gemeenten. 

 • Het Europees Parlement vergadert volgende week niet in Straatsburg maar in Brussel. Dat heeft parlementsvoorzitter David Sassoli besloten. De reden: hij heeft een update gekregen van de medische dienst dat gezondheidsrisico´s significant hoger zijn als de vergadering in Straatsburg plaatsvindt.

  COVID-19: EP plots naar Brussel verplaatst

  3 reacties

  Het Europees Parlement vergadert volgende week niet in Straatsburg maar in Brussel. Dat heeft parlementsvoorzitter David Sassoli besloten. De reden: hij heeft een update gekregen van de medische dienst dat gezondheidsrisico´s significant hoger zijn als de vergadering in Straatsburg plaatsvindt.

 • De Europese Commissie begint vandaag een burgerconsultatie voor burgers en andere belanghebbenden en de resultaten daarvan moeten samen met de input van gemeenten, regio’s en bijvoorbeeld scholen in een klimaatpact komen.

  EU-Klimaatpact stoelt op burgerconsultatie

  3 reacties

  De Europese Commissie begint vandaag een burgerconsultatie voor burgers en andere belanghebbenden en de resultaten daarvan moeten samen met de input van gemeenten, regio’s en bijvoorbeeld scholen in een klimaatpact komen.

 • Nederland staat in die onderhandelingen met een kleine minderheid op het standpunt dat het vertrek van nettobetaler Verenigd Koninkrijk de andere lidstaten geen geld mag kosten. Nederland houdt vast aan 1 procent van het bruto nationaal inkomen, de Europese Commissie stelt 1,11 procent voor en het onderhandelingsvoorstel voor de Raad gaat uit van 1,07 procent.

  Boekhoudgedrag rijk kost provincies geld

  2 reacties

  Den Haag moet zich in de Brusselse begrotingsonderhandelingen minder als boekhouder opstellen en beter rekening houden met de investeringen die de EU-gelden opleveren, dus met de inhoud, opgaven en ambities. Die boodschap geven de 12 Nederlandse provincies af aan Eurocommissaris Johannes Hahn van begroting.

 • Momenteel heeft de EU geen regelgeving op het gebied van roofkunst. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden om eisen te stellen aan het verhandelen van kunst, bijvoorbeeld door het onmogelijk te maken kunst zonder bepaalde informatie te verkopen. Toch zou juist de EU op meer regelgeving moeten aansturen, vindt de JURI-Commissie. Immers, oorlogen en plunderingen hebben vrijwel altijd een grensoverschrijdend karakter.

  EU-richtlijn voor roofkunst op komst

  Reageer

  Een Europees agentschap voor roofkunst moet eindelijk eenheid brengen in het versnipperde beleid van de lidstaten. Dit voorjaar buigt het Europees Parlement zich over een resolutie van die strekking. Die zal ook gevolgen hebben voor (gemeentelijke) musea in Nederland. 

 • Minister De Jonge (VWS) wil een snelle aanpassing van de aanbestedingsregels zodat gemeenten de zorg in het sociaal domein kunnen inkopen zonder een tijdrovende Europese aanbesteding.Dat bepleitte de CDA-bewindsman deze week in een bijeenkomst met Europarlementariërs.

  De Jonge wil af van EU-aanbestedingsregels zorg

  3 reacties

  Minister De Jonge van Volksgezondheid wil een snelle aanpassing van de aanbestedingsregels zodat gemeenten de zorg in het sociaal domein kunnen inkopen zonder een tijdrovende Europese aanbesteding.

 • © Shutterstock

  EP wil actie tegen woningnood

  5 reacties

  De Europese Unie moet in actie komen tegen woningnood en dakloosheid. Dat vraagt het Europees Parlement aan Eurocommissaris Nicolas Schmit. Die komt, zo belooft hij, binnen een jaar met een alomvattend plan.

 • De voorgestelde korting op het Europees Sociaal Fonds zorgt voor grote ongerustheid bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Het fonds wordt gebruikt om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen voor migranten, langdurig werklozen en jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs.

  Dreiging fikse korting op ESF Plus-fonds

  Reageer

  Het ESF plus, het fonds om mensen aan het werk te helpen, wacht de komende zeven jaar een flinke korting. Het kan met 8,6 miljard minder toe stellen de Finnen, tot eind dit jaar voorzitter van de Raad, in hun onderhandelingsvoorstel voor de lidstaten. 

 • Timmermans benadrukte dat regio’s en steden zouden moeten samenwerken in de Green Deal. Bijvoorbeeld in inkoop.

  Timmermans: ‘Klimaat vereist herijking lokaal beleid’

  Reageer

  Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, is volgens eurocommissaris Frans Timmermans ook een herijking van het lokaal beleid nodig. Zonder een innige samenwerking tussen rijk en het lokale niveau en tussen de lokale overheden onderling is de Green Deal geen haalbare kaart.

 • Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoedzoekers, blijkt uit een rondgang.

  Provincies trekken de woningbeurs

  5 reacties

  Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoedzoekers, blijkt uit een rondgang. 

 • De specialisatie van ‘slimme regio’s’ in de Europese Unie moet in de komende zeven jaar naar een hoger niveau worden getild. Daarover zijn gemeenten, regio’s en Europese beleidsmakers het eens, zo bleek op een conferentie over smart strategic specialisation in Brussel.

  Toekomst regio’s vereist innovatieve mindset

  1 reactie

  De specialisatie van ‘slimme regio’s’ in de Europese Unie moet in de komende zeven jaar naar een hoger niveau worden getild. Daarover zijn gemeenten, regio’s en Europese beleidsmakers het eens, zo bleek op een conferentie over smart strategic specialisation in Brussel.

 • De Europese Commissie heeft 240 miljoen euro verdeeld over 120 projecten en acht daarvan vinden in Nederland plaats.

  23 miljoen EU-geld voor Nederlandse natuur

  Reageer

  Nederlandse projecten voor natuur, klimaat en milieu krijgen geld uit het LIFE-programma van de Europese Unie. De 23 miljoen uit Brussel maakt in totaal voor 52 miljoen aan Nederlandse projecten mogelijk.

 • Het Europees Parlement wil 171 miljard reserveren voor de Europese begroting voor 2020. In november wordt de begroting voor 2020 uit onderhandeld.

  EP: 171 miljard voor 2020, meer voor klimaat

  2 reacties

  171 miljard; dat moet gereserveerd worden voor de Europese begroting voor 2020 als het aan het Europees Parlement ligt. Het parlement in Straatsburg stemde afgelopen woensdag in overgrote meerderheid voor dat standpunt. Daarmee wil het parlement bijna 3 miljard verder dan de 168,3 miljard die de Europese Commissie voorstelt en 5 miljard verder dan de Raad (waarin de lidstaten zitten) wil uitgeven, daar blijft de teller steken op 166 miljard euro. In november wordt de begroting voor 2020 uit onderhandeld.

 • Of het nu gaat om EFRO-subsidies, waaruit Nederland de afgelopen jaren een half miljard euro haalde, of het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor kwetsbaren op de arbeidsmark – sinds 2014 goed voor 350 miljoen euro: acht op de tien Nederlanders hebben er geen enkele notie van. Daarmee is Nederland voor Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de hekkensluiter binnen de Europese Unie.

  ‘Huhh … regiofondsen? Nooit van gehoord’

  1 reactie

  80 procent van de Nederlanders is zich er niet van bewust dat de Europese Unie met allerlei fondsen steden en regio’s steunt. Dat blijkt uit de deze week gepresenteerde Eurobarometer.

 • Frans Timmermans heeft volgens Lambertz de Green Deal terecht neergezet als een ijkpunt voor de nieuwe Europese Commissie. Hij spreekt van een ambitieuze groene agenda door met name volledige klimaat-neutraliteit na te streven in 2050, een doel dat het Comité van de Regio’s al vanaf 2015 heeft gevraagd.

  Comité van de Regio’s blij met ‘groene’ Timmermans

  Reageer

  Het Comité van de Regio’s is heel tevreden met de Green Deal zoals Frans Timmermans die als eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie in het Europees Parlement presenteerde. Dat laat Karl-Heinz Lambertz, voorzitter van het Comité van de Regio’s, weten.  

 • Het moet een ‘just transition’ worden, de Green Deal waaraan eerste vicepresident Frans Timmermans (PvdA) van de Europese Commissie gaat werken: de rekening moet niet onevenredig komen te liggen bij de zwakkeren. De mensen in de wijken en gemeenschappen moeten het verschil merken, hield hij het Europees Parlement voor.

  Gemeenten afwachtend bij Europese Green Deal

  Reageer

  Het moet een ‘just transition’ worden, de Green Deal waaraan eerste vicepresident Frans Timmermans (PvdA) van de Europese Commissie gaat werken: de rekening moet niet onevenredig komen te liggen bij de zwakkeren. De mensen in de wijken en gemeenschappen moeten het verschil merken, hield hij het Europees Parlement voor.

 • Utrecht doet het qua concurrentie net zo goed als Londen en veel beter dan bijvoorbeeld Parijs. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde regional competitiveness index, de driejaarlijkse rapportcijfers over zaken als gezondheid, governance, infrastructuur en innovatie.

  Utrecht vóór Parijs in concurrentieindex

  1 reactie

  Utrecht doet het qua concurrentie net zo goed als Londen en veel beter dan bijvoorbeeld Parijs. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde regional competitiveness index, de driejaarlijkse rapportcijfers over zaken als gezondheid, governance, infrastructuur en innovatie.

 • De democratie in de Europese Unie moet meer worden opgebouwd vanuit de regio’s. Lokale bestuurders kunnen daarin een rol spelen, maar dan moeten ze wel beter worden betrokken. Een trainingsprogramma voor ze zou helpen.

  Pleidooi voor EU-training lokale bestuurders

  3 reacties

  De democratie in de Europese Unie moet meer worden opgebouwd vanuit de regio’s. Lokale bestuurders kunnen daarin een rol spelen, maar dan moeten ze wel beter worden betrokken. Een trainingsprogramma voor ze zou helpen.

 • De Hamburgse transparantiewetgeving van Hamburg kan als voorbeeld dienen voor andere overheden in Europa. Parlementariërs en burgerinitatieven kunnen informatie van algemeen belang online vinden. Zonder voor de ambtelijke organisatie kostbare aanvraagprocedures.

  Hamburg maakt werk van transparantie

  Reageer

  De Hamburgse transparantiewetgeving van Hamburg kan als voorbeeld dienen voor andere overheden in Europa. Parlementariërs en burgerinitatieven kunnen informatie van algemeen belang online vinden. Zonder voor de ambtelijke organisatie kostbare aanvraagprocedures.

 • Hamburg geeft transparante voorbeeld

  Reageer

  De Hamburgse transparantiewetgeving kan als voorbeeld dienen voor andere overheden in Europa. Parlementariërs en burgerinitiatieven kunnen informatie van algemeen belang online vinden. Zonder kostbare aanvraagprocedures.

 • Gemeenten hebben voor de integratie van vluchtelingen nauwere samenwerking nodig met de Europese Unie (EU) en de lidstaten, met name op het gebied van financiering.

  Steun nodig bij aanvraag EU-subsidies voor integratie

  1 reactie

  Gemeenten hebben voor de integratie van vluchtelingen nauwere samenwerking nodig met de Europese Unie (EU) en de lidstaten, met name op het gebied van financiering. Ze hebben vooral hulp nodig bij het aanvragen van EU-subsidies.

 • De verlaging van de leeftijd leidt in Oostenrijk ook tot jongere politici. ‘Dat zie ik gebeuren. In de Landtag, het parlement van Karinthië is de jongste man nu 22 jaar en de jongste vrouw 26’, meldt Peter Kaiser (SPÖ), de regeringsleider, de Landeshauptmann, van de Oostenrijkse deelstaat Kartinthië. In de regionale verkiezingen lag de opkomst de laatste keer iets lager maar de opkomst bij de Europese verkiezingen was hoog. Kaiser meent dat de opkomst onder jongeren hoog was.

  Oostenrijk verguld met puberstem

  2 reacties

  Jongere mensen voelen zich veel vroeger serieus genomen en hun wensen worden ook in de maatschappij en door politieke partijen gerespecteerd. Dat is het grootste voordeel sinds de kiesgerechtigde leeftijd in Oostenrijk in 2007 is verlaagd van 18 naar 16 jaar.

 • Oostenrijk verguld met puberstem

  Reageer

  Jongere mensen voelen zich veel vroeger serieus genomen en hun wensen worden ook in de maatschappij en door politieke partijen gerespecteerd. Dat is het grootste voordeel sinds de kiesgerechtigde leeftijd in Oostenrijk in 2007 is verlaagd van 18 naar 16 jaar.

 • 2200 parkeerplaatsen zijn er te kort voor vrachtwagens in Nederland. Het gevolg: trucks staan op bedrijventerreinen en in woonwijken.

  Waar blijven de parkings voor vrachtwagens?

  1 reactie

  2200 parkeerplaatsen zijn er te kort voor vrachtwagens in Nederland. Het gevolg: trucks staan op bedrijventerreinen en in woonwijken. Voor een gemeente als Venlo is de problematiek groot. Soms staan er daar wel honderden vrachtauto’s verkeerd geparkeerd.

 • PBT Consult heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzocht – een steekproef onder 28 gemeenten – in hoeverre ze aan de checklist voldoen. PBT stelde vast dat in maart de helft en tijdens de Europese verkiezingen 66 procent van de stembureaus voldoende toegankelijk was en dus 34 procent onvoldoende toegankelijk.

  Toegankelijkheid stembureaus schiet te kort

  3 reacties

  Alle stembureaus moeten wettelijk toegankelijk zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking. Maar uit onderzoek blijkt dat dat lang niet het geval is: bij de verkiezingen in maart 2019 was slechts in 45 procent van de gemeenten alle stembureaus toegankelijk voor mensen met een beperking. 

 • Bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen publiceerde slechts een kwart van de gemeenten de uitslag volgens de geldende regels. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft om die reden een handreiking gemaakt die gemeenten moet helpen de uitslag van de Europese verkiezingen volgens de wet te publiceren.

  Hulpmiddel VNG bij publicatie verkiezingsuitslag

  Reageer

  Bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de waterschappen publiceerde slechts een kwart van de gemeenten de uitslag volgens de geldende regels. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft om die reden een handreiking gemaakt die gemeenten moet helpen de uitslag van de Europese verkiezingen volgens de wet te publiceren.

 • Lokale overheden moeten een rol hebben in de bestrijding van haat en desinformatie op internet. Dat zegt Eurocommissaris Vera Jourová tegen Binnenlands Bestuur. De Europese lagere overheden zien dat ook wel zitten: in Nederland worden bestuurders regelmatig bedreigd.

  Lokale overheden toerusten op bestrijding desinformatie

  2 reacties

  Lokale overheden moeten een rol kunnen hebben in de bestrijding van haat en desinformatie op internet. Dat zegt Eurocommissaris Vera Jourová tegen Binnenlands Bestuur. De Europese lagere overheden zien dat ook wel zitten: in Nederland worden bestuurders regelmatig bedreigd.

   

 • Stagiaires van Europarlementariërs die in Brussel stage lopen, mogen dat niet meer gratis doen. Ze krijgen straks een vergoeding van 800 tot 1.313 euro per maand, een ziektekostenverzekering en bovendien wordt de tijd dat ze stages mogen doen, beperkt.

  Europarlement verbetert positie eigen stagiaires

  1 reactie

  De positie van stagiaires van Europarlementariërs die in hun kantoor in Brussel stage lopen, wordt verbeterd. Dat mogen ze niet meer gratis doen. Ze krijgen straks een vergoeding van 800 tot 1.313 euro per maand, een ziektekostenverzekering en bovendien wordt de tijd dat ze stages mogen doen, beperkt.

 • Gemeentekoepel VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken NVvB zetten vraagtekens bij de name en shame-plannen van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Er zijn wellicht effectievere maatregelen om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen.

  VNG niet blij met ‘stok’ Ollongren

  4 reacties

  De VNG en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken NVvB zetten vraagtekens bij de name en shame-plannen van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Zij wil de namen van gemeenten die de uitslag van de Europese verkiezingen straks weer niet volgens het boekje op gemeentelijke websites publiceren, vermelden op internet. De VNG en de NVvB vragen zich af of er wellicht effectievere maatregelen zijn om gemeenten te motiveren aan de wet te voldoen en gaat daarover in gesprek met het ministerie.

 • Apeldoorn plaatst in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei alsnog verkiezingsborden. Dat heeft B&W van Apeldoorn besloten, na een eerder ambtelijk besluit om van plaatsing af te zien. De Europese verkiezingen zouden volgens de ambtenaren verder van de burger af liggen.

  Na ophef alsnog EU-verkiezingsborden in Apeldoorn

  Reageer

  Apeldoorn plaatst in de aanloop naar de Europese verkiezingen op 23 mei alsnog verkiezingsborden. Dat heeft B&W van Apeldoorn besloten, na een eerder ambtelijk besluit om van plaatsing af te zien. De Europese verkiezingen zouden volgens de ambtenaren verder van de burger af liggen.

 • Zeker vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Behalve Apeldoorn, Olst-Wijhe en Steenwijkerland weigert ook de gemeente Stichtse Vecht ze beschikbaar te stellen voor politieke partijen om posters op te plakken.

  Vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden

  7 reacties

  Zeker vier gemeenten plaatsen geen verkiezingsborden voor de Europese verkiezingen. Behalve Apeldoorn, Olst-Wijhe en Steenwijkerland weigert ook de gemeente Stichtse Vecht ze beschikbaar te stellen voor politieke partijen om posters op te plakken.

 • In de nieuwe zittingsperiode van het Europees Parlement worden overige eisen van de verordening uitonderhandeld. Het cohesiebeleid zou de lidstaten in de eis van het Europees Parlement geen 1,1 procent van het bruto binnenlands inkomen kosten, maar 1,3 procent. Van het geld moet 30 procent naar de klimaattransitie gaan.

  EP wil meer geld voor cohesiebeleid

  3 reacties

  Als het aan het Europees Parlement ligt, leggen de lidstaten meer geld op tafel voor in totaal zeven fondsen voor de regio’s, zoals het ESF+, EFRO en het Cohesiefonds. Het parlement wil dat er 378 miljard euro naartoe gaat in de periode 2021-2027, in plaats van de 330 miljard euro die nu op tafel ligt in het voorstel van de Europese Commissie. Dat voorstel vormt het uitgangspunt voor de onderhandelingen met de lidstaten. Die zijn deze week begonnen en duren tot midden maart.

 • Na de Brexit blijven de meeste Britse ambtenaren weliswaar gewoon in dienst van de Europese instituties en de 44 agentschappen van de Europese Unie, maar via natuurlijke uitstroom zullen ze op termijn echter wel geleidelijk verdwijnen. Ook Britse contractanten worden in principe niet meer aangenomen. Dat kan betekenen dat er op termijn meer functies voor de overblijvende lidstaten zijn te verdelen, ook voor Nederlanders.

  Baankansen door uitfasering Britse EU-ambtenaar

  Reageer

  Voor Nederlandse ambtenaren komen er op termijn meer mogelijkheden om een baan bij de EU te vinden. Zij kunnen deels de vrijkomende posten opvullen door het vertrek van hun Britse collega’s.

 • Het aantal jonge Nederlandse ambtenaren in Brussel bedraagt nu 1,9 procent, terwijl de gewenste bezettingsgraad 3,9 procent is. De Europese Commissie spreek van een significante ondervertegenwoordiging als het onder de 2,8 procent ligt. Overigens is Nederland op andere vlakken wel goed vertegenwoordigd.

  Ondervertegenwoordiging NL-ambtenaren in Brussel

  Reageer

  Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

 • De wolf kent een zeer zwaar beveiligde status onder andere via de Europese Habitatrichtlijn. Tegelijk vreet de wolf soms levend vee aan en daar hebben boeren last van. In Straatsburg werd deze week een spoeddebat over de wolf gehouden met eurocommissaris Vella van Milieu. Nogal wat Europarlementariërs pleiten voor maatregelen om de wolf te mogen afschieten of om bepaalde wolvenvrije zones in te stellen. Daarnaast zijn er juist pleidooien de wolf meer ruimte te geven.

  Europees Parlement stemt in maart over lot wolf

  10 reacties

  Het Europees Parlement (EP) stemt volgende maand over een resolutie om te wolf te mogen beheren – lees afschieten – waar boeren en rurale gemeenschappen er last van hebben. Dat meldt het CDA. Een resolutie houdt in dat het een niet-bindende oproep is tot wetgeving.

 • Gemeenten kunnen fraude met huur- en zorgtoeslag beter handhaven door de oprichting van de Europese Arbeidsautoriteit. Dat zegt de CDA’er Jeroen Lenaers die de oprichting ervan door het Europees Parlement heeft geloodst.

  ‘Fraude toeslagen eerder in beeld’

  1 reactie

  Gemeenten kunnen fraude met huur- en zorgtoeslag beter handhaven door de oprichting van de Europese Arbeidsautoriteit. Dat zegt de CDA’er Jeroen Lenaers die de oprichting ervan door het Europees Parlement heeft geloodst.

 • Gemeenten kunnen zelf meer doen aan het terugdringen van plastic afval. Milieubewuster inkopen bijvoorbeeld, zo oppert burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic strategie voor de Europese Commissie.

  Minder plastic moet en kan

  1 reactie

  Gemeenten kunnen zelf meer doen aan het terugdringen van plastic afval. Milieubewuster inkopen bijvoorbeeld, zo oppert burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic strategie voor de Europese Commissie.

 • Maarten Goorhuis van NVRD, een belangenorganisatie van de afvalbranche waar ook veel gemeentelijke reinigingsdiensten zijn aangesloten, voorziet dat de Europese plannen onvermijdelijk leiden tot de invoering van statiegeld op kleine PET in ons land. Met de plasticstrategie wil de EU milieuvervuiling in de oceanen door single used plastics (SUP’S) aanpakken.

  ‘Statiegeld op klein PET onvermijdelijk’

  7 reacties

  De invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes wordt steeds onvermijdelijker. De reden: de Europese plasticstrategie waarover het Europees Parlement komende week praat, geeft de strengere plasticflesjesaanpak die het kabinet in maart aankondigde, extra wind in de rug. 

 • De Brusselse PvdA wil een einde aan the race to the bottom als het gaat om loon- en arbeidsvoorwaarden bij diensten die gemeenten aanbesteden. Daarbij gaat bijvoorbeeld om diensten bij de jeugdzorg, de thuiszorg en het openbaar vervoer. Gemeenten moeten veel beter gebruik maken van de Europese regels die ruimte bieden om misstanden te voorkomen.

  PvdA: 'Maak einde aan misstanden bij aanbesteding gemeenten'

  7 reacties

  De Brusselse PvdA wil een einde aan the race to the bottom als het gaat om loon- en arbeidsvoorwaarden bij diensten die gemeenten aanbesteden. Daarbij gaat bijvoorbeeld om diensten bij de jeugdzorg, de thuiszorg en het openbaar vervoer. Gemeenten moeten veel beter gebruik maken van de Europese regels die ruimte bieden om misstanden te voorkomen.

 • De regering steekt geen extra geld in de begeleiding van kwetsbare schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en scholen voor praktijkonderwijs. Een motie van GroenLinks om die begeleiding te garanderen, kreeg in de Tweede Kamer geen meerderheid. Gemeenten vrezen de gevolgen.

  Geen extra budget voor kwetsbaren arbeidsmarkt

  Reageer

  De regering steekt geen extra geld in de begeleiding van kwetsbare schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs en scholen voor praktijkonderwijs. Een motie van GroenLinks om die begeleiding te garanderen, kreeg in de Tweede Kamer geen meerderheid. Gemeenten vrezen de gevolgen.  

 • De Europese fracties betoogden dat de single digital gateway het leven makkelijker maakt voor kennismigranten, studenten en andere expats. Maar liefst 80 procent van de Europese ondernemers die over de grens willen opereren, doen dat nu niet vanwege de bureaucratie die daarbij komt kijken.

  Gemeentelijke online diensten voor EU burgers

  Reageer

  Straks moeten 21 procedures door gemeenten, Belastingdienst, de Kamers van Koophandel, het rijk en het hoger onderwijs online ook in een andere EU-taal worden aangeboden. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de single digital gateway. Nu het parlement akkoord is moeten de lidstaten het nog goedkeuren, deze maand zal dat naar verwachting gebeuren.

 • Gemeenten moeten alle voor eigen burgers en ondernemers beschikbare online procedures en diensten vertalen in minstens één andere officiële Europese taal. Voor veel gemeenten heeft de maatregel veel impact, vooral voor hen die onlineprocedures nog niet voor niet-Nederlandstaligen toegankelijk hebben gemaakt.

  Gemeenten moeten digitale diensten vertalen

  11 reacties

  Gemeenten moeten alle voor eigen burgers en ondernemers beschikbare online procedures en diensten vertalen in minstens één andere officiële Europese taal. Ze krijgen daarvoor van Brussel vier jaar de tijd.

 • De arbeidstoeleiding wordt betaald met Europese subsidie en dat geld – uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) – was plots op. Beloofd was dat gemeenten en scholen het drie keer zouden kunnen aanvragen, maar na de tweede keer was het geld al op.

  Raadsvragen PvdA over lege geldpot kwetsbaren

  8 reacties

  De Partij van de Arbeid in het Europees Parlement heeft alle raads- en Statenfracties in Nederland opgeroepen lokaal en provinciaal vragen te stellen over de arbeidstoeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt, vooral jongeren. In meerdere gemeenten is dat inmiddels al gebeurd.

 • De Europese Commissie heeft Airbnb de wacht aangezegd vanwege gebrek aan transparantie over de prijzen die worden weergegeven op de site en een hele lijst van andere gebreken aan consumentenrechten. Amsterdam, was in 2017 goed voor 2,1 miljoen overnachtingen van de 2,6 miljoen overnachtingen in Nederland die via Airbnb werden geboekt.

  Amsterdam juicht Europese aanpak Airbnb toe

  1 reactie

  Amsterdam is blij met de Europese aanpak van Airbnb. De Europese Commissie heeft Airbnb de wacht aangezegd vanwege gebrek aan transparantie over de prijzen die worden weergegeven op de site en een hele lijst van andere gebreken aan consumentenrechten. Amsterdam, was in 2017 goed voor 2,1 miljoen overnachtingen van de 2,6 miljoen overnachtingen in Nederland die via Airbnb werden geboekt.

 • Het helpen van kwetsbaren naar de arbeidsmarkt is belangrijk en moet doorgaan, ook nu het Europese geld van het Europees Sociaal Fonds ESF drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. Dat antwoordde staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken, VVD) op vragen van GroenLinks, de SGP, de PvdA en de SP bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer, gisteren. Maar over de inzet van extra geld, waar gemeenten en scholen om vragen, hield de bewindsvrouw zich op de vlakte.

  Staatssecretaris belooft oplossing ESF-kwestie

  3 reacties

  Het helpen van kwetsbaren naar de arbeidsmarkt is belangrijk en moet doorgaan, ook nu het Europese geld van het Europees Sociaal Fonds ESF drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. Dat antwoordde staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken, VVD) vandaag op vragen van GroenLinks, de SGP, de PvdA en de SP bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Maar over de inzet van extra geld, waar gemeenten en scholen om vragen, hield de bewindsvrouw zich op de vlakte.

 • Het ESF-geld bedoeld voor de begeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt is drie jaar eerder op dan de bedoeling was. De provincie Zeeland loopt daardoor miljoenen mis. ‘Het zou zomaar kunnen dat de doelgroep tussen wal en schip belandt.’

  Begeleiding kwetsbaren onder druk

  Reageer

  Het ESF-geld bedoeld voor de begeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt is drie jaar eerder op dan de bedoeling was. De provincie Zeeland loopt daardoor miljoenen mis. ‘Het zou zomaar kunnen dat de doelgroep tussen wal en schip belandt.’

 • De 363 miljoen euro van het programma Actieve Inclusie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) zou in drie porties worden verdeeld over de arbeidsmarktregio’s (die het doorsluizen naar gemeenten en scholen), het UWV en de Dienst Justitiële Inrichtingen van Justitie. Maar nog voor de derde tranche heeft Uitvoering van ­Beleid van het ministerie van SZW de gemeenten laten weten dat het geld al op is.

  Begeleiding kwetsbaren onder druk

  Reageer

  De provincie Zeeland loopt miljoenen mis doordat het ESF-geld voor de  begeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. ‘Het zou zomaar kunnen dat de doelgroep tussen wal en schip belandt.’ 

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat ook na 2020 alle regio’s in aanmerking komen voor de Europese structuurfondsen. Dat zegt Bas van den Barg, senior beleidsmedewerker EU-zaken van de VNG in reactie op de voorstellen voor een EU-cohesiebeleid-nieuwe-stijl. ‘Ook zijn we positief over de aandacht voor de stedelijke ontwikkeling en de relatie stad-platteland in de voorstellen. De vereenvoudiging die de Commissie voor het beheer van de fondsen voorstelt, is een positieve ontwikkeling, die wel hoognodig is.’

  VNG positief over EU-subsidiemogelijkheden na 2020

  4 reacties

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat ook na 2020 alle regio’s in aanmerking komen voor de Europese structuurfondsen. De nadruk op innovatie, klimaat en de integratie van migranten sluit aan bij de inzet van de Nederlandse gemeenten.

 • Nu vallen nog het Europees Sociaal Fonds (ESF), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het cohesiefonds onder het cohesiebeleid. Dat laatste is irrelevant voor Nederland, omdat dat naar de armste Europese regio’s gaat. Het ESF wordt onder de naam ESF+ in een aparte sociale pijler ondergebracht. Uit het nieuwe cohesiebeleid kan Nederland 1,6 miljard euro verwachten.

  ESF en EFRO-beleid op de schop

  Reageer

  Meer aandacht voor opvang en integratie van migranten met Europees geld, eenvoudiger en flexibeler regels voor zeven vaak ingewikkelde Europese fondsen en aandacht voor een groener en slimmer Europa. Dat zijn een paar kernpunten van voorstellen van de Europese Commissie voor het vernieuwde cohesiebeleid.

 • Europees geld om kansarme schoolverlaters en statushouders aan werk te helpen is twee jaar eerder op dan gepland. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigt aan dat er geen derde tranche komt voor subsidies uit het Europees Sociaal Fonds, waar gemeenten en scholen wel op rekenden

  ESF groot succes: arbeidsmarktregio’s nu al zonder geld

  Reageer

  Europees geld om kansarme schoolverlaters en statushouders aan werk te helpen is twee jaar eerder op dan gepland. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigt aan dat er geen derde tranche komt voor subsidies uit het Europees Sociaal Fonds, waar gemeenten en scholen wel op rekenden.

 • Met de oprichting van het Global Parliament of Mayors (GPM) dit weekend in Den Haag, is een nieuwe stap gezet in de opmars van steden. Den Haag gaat het secretariaat voorlopig voeren. De burgemeesters willen zich onder andere sterk maken voor het tegengaan van de opwarming van de aarde.

  Nieuw internationaal platform burgemeesters

  3 reacties

  Met de oprichting van het Global Parliament of Mayors (GPM) dit weekend in Den Haag, is een nieuwe stap gezet in de opmars van steden. Den Haag gaat het secretariaat voorlopig voeren.

 • Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden.

  Stedelijke EU-agenda in de maak

  4 reacties

  Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden. ‘Het gaat niet om meer Europa in de gemeente. Het gaat om meer gemeente in Europa.’

 • ‘Steden zijn de plekken waar vluchtelingen heen gaan, vanwege hun multiculturalisme, hun tolerantie en hun diversiteit. Ze gaan niet naar de boeren op het platteland’, zegt Barber. ‘Daarom moeten steden de autonomie en de middelen hebben om het probleem op te lossen.’

  Meer autonomie voor de stad

  2 reacties

  De opvang van vluchtelingen is een verantwoordelijkheid voor de stad, niet van het rijk. Aldus de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. ‘Dan moet de stad ook de bevoegdheden krijgen voor het regelen van opvang en integratie.’

 • Dat Global Parliament of Mayors moet uitgroeien tot een internationale institutie waarin burgemeesters – van grote en kleine gemeenten – samen praten over wereldproblemen. Dat vindt de Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber, deze maand te gast op het internationale documentaire-festival IDFA in Amsterdam:

  Parlement voor burgemeesters aller landen

  1 reactie

  Steden kunnen wereldproblemen als de vluchtelingenstroom het best gezamenlijk oplossen, stelt de vooraanstaande Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber. Hij werkt hard aan een parlement van ‘wereldburgemeesters’.

 • Doel van de top is juist die gemeenten te motiveren om projectgeld aan te vragen voor sociale inclusie. Het Europees Structuurfonds ESF omvat voor de komende zeven jaar 80 miljard euro waarvan 20 procent voor sociale inclusie. Maar gemeenten moeten wel plannen maken.

  Eu-subsidie voor integratie Roma

  3 reacties

  Nederlandse gemeenten moeten meer doen aan integratie van Roma. Daarvoor pleit de Europese Commissie (EC) die voor sociale inclusie circa 16 miljard euro heeft bestemd uit het Europees Sociaal Fonds.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Meerdere Europarlementariërs maakten zich grote zorgen over het cohesiebeleid wat volgens hen en Eurocommissaris Elisa Ferreira (cohesie en regionaal beleid) het hart moet vormen van de wederopbouw straks, na de coronacrisis. Er waren in Brussel al grote zorgen om de toekomst van het budget voor de Europese Unie, omdat Nederland samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk de kont tegen de krib gooit en een verdere verlaging wil van het EU-budget.

  Alles op alles voor snelle start EU-programma’s

  Reageer

  De Europese Commissie zet alles op alles om de programma’s voor het cohesiebeleid in januari 2021 te laten beginnen. Nederland krijgt voor onder meer het EFRO-beleid en ESF+ circa 1,4 miljard euro.

 • © Gemeente Amsterdam - Stadsarchief

  Europese richtlijn voor roofkunst

  Reageer

  Een Europees agentschap voor roofkunst moet eindelijk eenheid brengen in het versnipperde beleid van de lidstaten. Dit voorjaar buigt het Europees Parlement zich over een resolutie van die strekking. Die zal ook gevolgen hebben voor (gemeentelijke) musea in Nederland.

 • Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoed zoekers, blijkt uit een rondgang.

  Provincies trekken de woningbeurs

  Reageer

  Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoed zoekers, blijkt uit een rondgang.

 • Trucks, troep en trage procedures

  Reageer

  2200 parkeerplaatsen zijn er te kort voor vrachtwagens in Nederland en die moeten er voor 2025 liggen. Het gevolg: trucks staan op bedrijventerreinen en in woonwijken. Voor een gemeente als Venlo is de problematiek groot. Soms staan er daar wel honderden vrachtauto’s verkeerd geparkeerd. 

 • Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

  Nederlandse ambtenaar mijdt Brussel

  Reageer

  Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

 • Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

  Minder plastic moet, ook van Europa nu

  Reageer

  Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

 • Over de Urban Agenda wordt al sinds 1997 gepraat. In de laatste twintig jaar is het besef veel breder gegroeid dat steden ertoe doen en dat de oplossing van veel problemen in de steden ligt.

  Stedelijke agenda Europa in de maak

  Reageer

  Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden. ‘Het gaat niet om meer Europa in de gemeente. Het gaat om meer gemeente in Europa.’