of 61441 LinkedIn

Simon Trommel

Simon Trommel is freelance auteur

Recente Artikelen

 • De naderende no-deal-Brexit zet ook de bijl in Interregprogramma´s A met het Verenigd Koninkrijk. Dat raakt Europese projecten waarin Nederland participeert. De provincies Zeeland en Zuid-Holland schieten er elk tientallen miljoenen euro’s bij in.

  Miljoenenstrop provincies door Brexit

  Reageer

  De naderende no-deal-Brexit zet ook de bijl in Interregprogramma´s A met het Verenigd Koninkrijk. Dat raakt Europese projecten waarin Nederland participeert. De provincies Zeeland en Zuid-Holland schieten er elk tientallen miljoenen euro’s bij in.

 • Zoals in Nederland kampen ook in Spanje veel regio’s met waterarmoede. Die regio’s hebben in de strijd tegen de droogte hun hoop gevestigd op Europese fondsen en de Green Deal van Frans Timmermans.

  Droge regio's snakken naar EU-geld

  1 reactie

  Zoals in Nederland kampen ook in Spanje veel regio’s met waterarmoede. Die regio’s hebben in de strijd tegen de droogte hun hoop gevestigd op Europese fondsen en de Green Deal van Frans Timmermans.

 • Nederland krijgt 440 miljoen euro uit Brussel uit het programma REACT EU. De helft van het bedrag gaat naar de ESF-programma´s voor langdurig werklozen en de andere helft naar regionale ontwikkeling, de EFRO-programma´s, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten.

  440 miljoen voor ESF en EFRO

  Reageer

  Nederland krijgt 440 miljoen euro uit Brussel uit het programma REACT EU dat in totaal 47,5 miljard euro bedraagt. In Nederland gaat de helft van het bedrag naar de ESF-programma´s voor langdurig werklozen en de andere helft gaat naar regionale ontwikkeling, de EFRO-programma´s, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten.

 • Levens en banen staan op het spel als er niet snel een akkoord komt tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de Europese begroting. Die boodschap gaven de lokale en regionale overheden in de EU af aan Charles Michel, de voorzitter van de Raad, waarin de lidstaten zitten.

  'Uitstel EU-begroting kost levens´

  3 reacties

  Levens en banen staan op het spel als er niet snel een akkoord komt tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de Europese begroting. Die boodschap gaven de lokale en regionale overheden in de EU af aan Charles Michel, de voorzitter van de Raad, waarin de lidstaten zitten.

 • Als er binnenkort wordt gesproken over de toekomst van Europa, moet dat zeker gaan over de rol van lokale en regionale overheden. Die boodschap gaven Europese lokaal en regionaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) aan de Duitse bondskanselier Merkel persoonlijk: de rol van het decentraal bestuur is groot in de pandemie.

  ´Toekomst EU: zwaardere rol gemeenten´

  Reageer

  Als er binnenkort wordt gesproken over de toekomst van Europa, moet dat zeker gaan over de rol van lokale en regionale overheden. Die boodschap gaven Europese lokaal en regionaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) aan de Duitse bondskanselier Merkel persoonlijk: de rol van het decentraal bestuur is groot in de pandemie.

 • Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie pleit voor een sterke rol voor het lokaal en regionaal bestuur bij het herstel van de EU-economieën.

  Renovatiegolf gebouwen vanuit EU

  Reageer

  De renovatiegolf om gebouwen in de Europese Unie energiezuinig te maken, wordt morgen gelanceerd. Het geld daarvoor komt deels uit NextGenerationEU, het herstelinstrument om de coronacrisis te boven te komen.

 • Terwijl de Brexit mogelijkerwijs op een no-deal afstevent, leggen de lokale en regionale overheden in de EU contact met Britse gemeenten via een speciale contactgroep. Daarbinnen willen ze ervaringen delen over handel, verkeer van goederen, diensten en personen en vooral de samenwerking met Engelse decentrale overheden op gang houden.

  Decentrale overheden houden contact met VK

  Reageer

  Terwijl de Brexit mogelijkerwijs op een no-deal afstevent, leggen de lokale en regionale overheden in de EU contact met Britse gemeenten via een speciale contactgroep. Daarbinnen willen ze ervaringen delen over handel, verkeer van goederen, diensten en personen en vooral de samenwerking met Engelse decentrale overheden op gang houden.

 • De Nederlander wijkt qua vertrouwen in de lokale, nationale en Europese overheden op belangrijke punten af van de hele EU-bevolking: meer vertrouwen in de eigen regering, minder in Europese Unie. Dat blijkt uit de vandaag te verschijnen lokale en regionale barometer van het Comité van de Regio´s (CvdR).

  Nederlander vertrouwt vooral eigen regering

  Reageer

  De Nederlander wijkt qua vertrouwen in de lokale, nationale en Europese overheden op belangrijke punten af van de hele EU-bevolking: meer vertrouwen in de eigen regering, minder in Europese Unie.

 • Hoe valt de reactie van de Europese Unie op de coronapandemie bij gemeenten en provincies? Dat is het onderwerp van gesprek tussen Europese lokale en regionale bestuurders met een groot aantal Europese bestuurders, volgende week in Brussel. Dat gebeurt tijdens de plenaire sessie van het Comité van de Regio´s, het EU-adviesorgaan voor steden en regio´s.

  Gemeentebestuurders in debat met Merkel

  Reageer

  Hoe valt de reactie van de Europese Unie op de coronapandemie bij gemeenten en provincies? Dat is het onderwerp van gesprek tussen Europese lokale en regionale bestuurders met een groot aantal Europese bestuurders, volgende week in Brussel. Dat gebeurt tijdens de plenaire sessie van het Comité van de Regio´s, het EU-adviesorgaan voor steden en regio´s.

 • Gemeenten moeten meer verantwoordelijkheid nemen om arbeidsmigranten te huisvesten en te zorgen voor bescherming, wil het kabinet. Een aanjaagteam onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer moet hen helpen. Want de weg is moeizaam.

  Arbeidsmigrant verdient meer bescherming

  Reageer

  Gemeenten moeten meer verantwoordelijkheid nemen om arbeidsmigranten te huisvesten en te zorgen voor bescherming, wil het kabinet. Een aanjaagteam onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer moet hen helpen. Want de weg is moeizaam.

 • Steden willen een grotere rol in de Verenigde Naties, schrijven ze in een open brief. ‘Lokale vraagstukken zijn steeds vaker internationaal verweven’, aldus Haags burgemeester Jan van Zanen.

  Steden: geef ons meer invloed in VN

  Reageer

  Steden willen een grotere rol in de Verenigde Naties, schrijven ze in een open brief. ‘Lokale vraagstukken zijn steeds vaker internationaal verweven’, aldus Haags burgemeester Jan van Zanen. 

 • Bestaande primaire bossen moeten als het aan het Europees Parlement ligt, beter beschermd worden. Het parlement riep de Europese Commissie deze week in Brussel op tot voorstellen om regels voor financiële instellingen, en voor handels en investeringsovereenkomsten, over bosbescherming. Dat gebeurde met een resolutie die met een grote meerderheid werd aangenomen.

  EP wil regels om bossen te beschermen

  2 reacties

  Bestaande primaire bossen moeten als het aan het Europees Parlement ligt, beter beschermd worden. Het parlement riep de Europese Commissie deze week in Brussel op tot voorstellen om regels voor financiële instellingen, en voor handels en investeringsovereenkomsten, over bosbescherming. Dat gebeurde met een resolutie die met een grote meerderheid werd aangenomen.

 • Nederland wil nog niet aan het kiesrecht voor 16- en 17-jarigen, maar in Noordrijn-
Westfalen mogen Nederlandse leeftijdsgenoten die daar wonen, wel stemmen bij de lokale verkiezingen dit weekend. ‘Was Hänschen nicht lernt, lernt Hans niemals.’

  Nederlandse jongere mag stemmen in Duitsland

  Reageer

  Nederland wil nog niet aan het kiesrecht voor 16- en 17-jarigen, maar in Noordrijn-Westfalen mogen Nederlandse leeftijdsgenoten die daar wonen, wel stemmen bij de lokale verkiezingen dit weekend. ‘Was Hänschen nicht lernt, lernt Hans niemals.’

 • Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september was er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar ook die gaat niet door: verplaatst naar Brussel.

  Straatsburg: geen vergaderingen, geen inkomsten

  6 reacties

  Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september was er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar ook die gaat niet door: verplaatst naar Brussel.

 • De Duitse verkiezingen komen eraan terwijl corona weer lokale oplevingen beleeft, ook in Noordrijn-Westfalen. Daarom kan iedereen online een stemmogelijkheid per post aanvragen en de verwachting is dat daar flink gebruik van wordt gemaakt.

  Stemmen in Duitsland: mondkapje en eigen pen

  Reageer

  De Duitse verkiezingen in Noordrijn-Westfalen komen eraan terwijl corona weer lokale oplevingen beleeft, ook in Noordrijn-Westfalen. Daarom kan iedereen online een stemmogelijkheid per post aanvragen en de verwachting is dat daar flink gebruik van wordt gemaakt.

 • In de biodiversiteitsstrategie tot 2020 is de bij er maar bekaaid vanaf gekomen en dat geldt ook voor de andere bestuivers. Dat moet anders, concludeert de Europese Rekenkamer in een vernietigend rapport over bestuivers als de bij, de vlinder en de hommel.

  EP: Veel meer nodig voor behoud bij en vlinder

  Reageer

  In de biodiversiteitsstrategie tot 2020 is de bij er maar bekaaid vanaf gekomen en dat geldt ook voor de andere bestuivers. Dat moet anders, concludeert de Europese Rekenkamer in een vernietigend rapport over bestuivers als de bij, de vlinder en de hommel.

 • Of er komend weekeinde een akkoord is over de Europese begroting voor de komende zeven jaar, waarover Europese regeringsleiders vrijdag en zaterdag onderhandelen in Brussel, is nog onzeker. Wel kunnen decentrale overheden volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman van Flevoland – die in Brussel voor de decentrale overheden lobbyt - tevreden zijn over wat er op tafel ligt:

  EU-begroting ´positief voor decentrale overheden´

  3 reacties

  Of er komend weekeinde een akkoord is over de Europese begroting voor de komende zeven jaar, waarover Europese regeringsleiders vrijdag en zaterdag onderhandelen in Brussel, is nog onzeker. Wel kunnen decentrale overheden volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman van Flevoland – die in Brussel voor de decentrale overheden lobbyt - tevreden zijn over wat er op tafel ligt: het onderhandelingsvoorstel van Raadspresident Charles Michel.

 • Nieuwegein heeft de vriendschap met Puławy, de Poolse stad waarmee het ooit een warme stedenband onderhield, uitgemaakt. Regenboogstad Nieuwegein is klaar met Puławy vanwege de homovrije zones die de overheid heeft uitgeroepen.

  Vriendschap Nieuwegein met homofoob Pulawy is over

  2 reacties

  Nieuwegein heeft de vriendschap met Pulawy, de Poolse stad waarmee het ooit een warme stedenband onderhield, uitgemaakt. Regenboogstad Nieuwegein is klaar met Pulawy vanwege de homovrije zones die de overheid heeft uitgeroepen. 

 • De Poolse gouverneurs van vijf provincies die met een LHBT-vrije zone willen gaan werken hebben een tik op de vingers gekregen van de Europese Commissie. Dat Brussel de regio´s zo direct aanspreekt, komt zelden voor. Ook Nieuwegein is not amused en staat op het punt om die reden de banden met een Poolse partnerstad te verbreken.

  Nieuwegein wil van Poolse partnerstad af

  4 reacties

  Nieuwegein staat op het punt de banden met het Poolse Pulawy te verbreken. Steen des aanstoots is de LHBT-vrije zone die de partnerstad heeft afgekondigd.

Recente Achtergrond Artikelen

 • © Shutterstock

  ‘Extra heffing frustreert de nieuwbouw’

  Reageer

  Nog voor de zomer spreekt minister Ollongren zich uit over de verhuurderheffing voor corporaties. In Amsterdam weten ze wat ermee moet gebeuren: van tafel. Voor de helft van de corporaties dreigen financiële problemen waardoor broodnodige nieuwbouw uitblijft.
  ‘ambtenaar extra zwaar gestraft’

 • Meerdere Europarlementariërs maakten zich grote zorgen over het cohesiebeleid wat volgens hen en Eurocommissaris Elisa Ferreira (cohesie en regionaal beleid) het hart moet vormen van de wederopbouw straks, na de coronacrisis. Er waren in Brussel al grote zorgen om de toekomst van het budget voor de Europese Unie, omdat Nederland samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk de kont tegen de krib gooit en een verdere verlaging wil van het EU-budget.

  Alles op alles voor snelle start EU-programma’s

  Reageer

  De Europese Commissie zet alles op alles om de programma’s voor het cohesiebeleid in januari 2021 te laten beginnen. Nederland krijgt voor onder meer het EFRO-beleid en ESF+ circa 1,4 miljard euro.

 • © Gemeente Amsterdam - Stadsarchief

  Europese richtlijn voor roofkunst

  Reageer

  Een Europees agentschap voor roofkunst moet eindelijk eenheid brengen in het versnipperde beleid van de lidstaten. Dit voorjaar buigt het Europees Parlement zich over een resolutie van die strekking. Die zal ook gevolgen hebben voor (gemeentelijke) musea in Nederland.

 • Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoed zoekers, blijkt uit een rondgang.

  Provincies trekken de woningbeurs

  Reageer

  Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoed zoekers, blijkt uit een rondgang.

 • Trucks, troep en trage procedures

  Reageer

  2200 parkeerplaatsen zijn er te kort voor vrachtwagens in Nederland en die moeten er voor 2025 liggen. Het gevolg: trucks staan op bedrijventerreinen en in woonwijken. Voor een gemeente als Venlo is de problematiek groot. Soms staan er daar wel honderden vrachtauto’s verkeerd geparkeerd. 

 • Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

  Nederlandse ambtenaar mijdt Brussel

  Reageer

  Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

 • Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

  Minder plastic moet, ook van Europa nu

  Reageer

  Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

 • Over de Urban Agenda wordt al sinds 1997 gepraat. In de laatste twintig jaar is het besef veel breder gegroeid dat steden ertoe doen en dat de oplossing van veel problemen in de steden ligt.

  Stedelijke agenda Europa in de maak

  Reageer

  Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden. ‘Het gaat niet om meer Europa in de gemeente. Het gaat om meer gemeente in Europa.’