of 62284 LinkedIn

Simon Trommel

Simon Trommel is freelance auteur

Recente Artikelen

 • Diepe teleurstelling in het Europees Parlement: de Europese Commissie legt een burgerinitiatief voor meer (taal)minderheidsrechten naast zich neer. Respectloos, noemen Europarlementariërs dat, en een aanfluiting voor de Europese participatieve democratie.

  Extra bescherming van het Fries blijft uit

  Reageer

  Diepe teleurstelling in het Europees Parlement: de Europese Commissie legt een burgerinitiatief voor meer (taal)minderheidsrechten naast zich neer. Respectloos, noemen Europarlementariërs dat, en een aanfluiting voor de Europese participatieve democratie.

 • Vertraging van de coronaherstelplannen tot na de verkiezingen is onnodig in een regionale economie die schreeuwt om maatregelen. Dat schrijft het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan staatssecretaris Keijzer en minister Van ’t Wout van Economische Zaken en minister Hoekstra van Financiën.

  Zorgen provincies om mislopen geld uit EU-herstelfonds

  2 reacties

  Nederland heeft, in tegenstelling to achttien andere EU-landen, nog steeds geen plannen ingediend voor het Brusselse wederopbouwfonds (RRF). De provincies wachten met smart op een gesprek met het rijk over de door hen ingediende herstelplannen.

 • De 757 miljoen euro die Nederland van Brussel krijgt uit het Brexit-compensatiefonds moet naar de provincies gaan en niet worden gebruikt voor de dekking van kosten van het rijk.

  Touwtrekken om honderden Brexit-miljoenen

  4 reacties

  De 757 miljoen euro die Nederland van Brussel krijgt uit het Brexit-compensatiefonds moet naar de provincies gaan en niet worden gebruikt voor de dekking van kosten van het rijk, zoals een bewustwordingscampagne of extra douanefaciliteiten. Die boodschap krijgt staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken van het Interprovinciaal Overleg, IPO.

 • De CONT-Commissie van het parlement, belast met de begrotingscontrole, wil graag weten wie de uiteindelijke ontvangers van de Europese fondsen zijn. De commissie wil beleid maken op basis van feiten. Als die feiten slechts deels bekend zijn, is het lastig sturen.

  Eindbestemming EU-fondsen vaak buiten beeld

  4 reacties

  Waar en vooral bij wie komen de honderden miljarden van het Europees landbouw- en cohesiebeleid uiteindelijk terecht? Niemand blijkt overzicht te hebben. Het Europees Parlement werkt aan meer transparantie. Maar de lidstaten, ook Nederland, lopen niet zo hard.

 • Daarover zijn eurocommissaris Mariya Gabriel (jeugd en sport) en het Europees Parlement het eens. ´Jongeren zijn het hardst geraakt door de pandemie´, sprak Gabriel tijdens het debat maandagavond. Ze ziet dat veel competities worden bedreigd. Zij wil grote steun voor de lidstaten om de sportsector er weer bovenop te krijgen.

  EU wil via fondsen lockdown-generatie voorkomen

  1 reactie

  De Europese Unie en de lidstaten moeten samen met regionale en lokale overheden voorkomen dat er een lockdowngeneratie ontstaat. Alle EU-fondsen moeten worden ingezet om de jeugd, studenten en de sport er weer bovenop te helpen.

 • Gemeenten zijn meer en meer het uitvoeringsloket van het rijk geworden en dat ondergraaft de lokale democratie: want als het rijk aan de touwtjes trekt, kan de gemeenteraad dat niet doen. Dat zegt burgemeester Harald Bergmann van Middelburg na de monitoringmissie van de Raad van Europa.

  Lokale autonomie slachtoffer van nationale gierigheid

  2 reacties

  Gemeenten zijn meer en meer het uitvoeringsloket van het rijk geworden en dat ondergraaft de lokale democratie: want als het rijk aan de touwtjes trekt, kan de gemeenteraad dat niet doen.

 • De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

  Europese steun voor getroffen cultuursector

  1 reactie

  De culturele en creatieve sectoren verdienen meer steun en gecoördineerde actie van steden, regio´s, de lidstaten en de Europese Unie (EU). Dat vindt het Comité van de Regio´s, nu de sectoren door de pandemie al een jaar stilliggen.

 • Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wordt zeker geen beste burgemeester ter wereld. Anders dan haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb staat zij niet op de shortlist voor de tweede ronde van die verkiezing.

  Aboutaleb wel, Halsema niet in burgemeestersrace

  6 reacties

  Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wordt zeker geen beste burgemeester ter wereld. Anders dan haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb staat zij niet op de shortlist voor de tweede ronde van die verkiezing.

 • Het Europees parlement en de lidstaten hebben een voorlopig akkoord gesloten over ESF+, het Europese fonds voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt. Daarmee is de mogelijkheid van aanvragen voor nieuwe plannen weer een stap dichterbij gekomen.

  Nieuw ESF+ fonds een stap dichterbij

  Reageer

  Het Europees parlement en de lidstaten hebben een voorlopig akkoord gesloten over ESF+, het Europese fonds voor mensen met achterstand op de arbeidsmarkt. Daarmee is de mogelijkheid van aanvragen voor nieuwe plannen weer een stap dichterbij gekomen.

 • Aanpak van de staatssteunregels voor woningbouw is een van de maatregelen die de Europese wooncrisis moeten bestrijden. Daarvoor pleit het Europees Parlement na een rapport van Europarlementariër Kim van Sparrentak.

  Soepelere staatssteunregels tegen wooncrisis

  2 reacties

  Aanpak van de staatssteunregels voor woningbouw is een van de maatregelen die de Europese wooncrisis moeten bestrijden. Daarvoor pleit het Europees Parlement na een rapport van Europarlementariër Kim van Sparrentak.

 • Het Europees Parlement wil dat er Europese regelgeving komt om het recht op offline zijn mogelijk te maken.

  EP: recht op offline voor werknemers

  1 reactie

  Burn-outs, depressie en andere narigheden krijg je door altijd voor je werk online en bereikbaar te moeten zijn. Het Europees Parlement wil daarom dat er Europese regelgeving komt om het recht op offline zijn mogelijk te maken.

 • In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.

  Van Rompuy in de bres voor lokale invloed op EU

  10 reacties

  In de hele Europese Unie wordt straks twee jaar lang tussen burgers, experts en de Europese instituties gedebatteerd over de toekomst van Europa. Lokale en regionale overheden zetten hoog in: Herman van Rompuy gaat voor hen de Conferentie over de toekomst van Europa vanuit de lokale en regionale overheden een impuls geven.

 • Hoewel het budget voor 2021-2027 en de vereenvoudigingen in regelingen voor ESF+ al rond zijn, is de hele ESF-verordening nog niet rond. In januari wordt er verder onderhandeld tussen Europees Parlement en de lidstaten. Tot die tijd is er een rem op ESF+ aanvragen voor de nieuwe periode.

  Rem op aanvragen ESF+

  Reageer

  Hoewel het budget voor 2021-2027 en de vereenvoudigingen in regelingen voor ESF+ al rond zijn, is de hele ESF-verordening nog niet rond. In januari wordt er verder onderhandeld tussen Europees Parlement en de lidstaten. Tot die tijd is er een rem op ESF+ aanvragen voor de nieuwe periode.

 • Een lang verwachte wens van vele ambtenaren is in vervulling gegaan: er komt minder bureaucratie bij de aanvraagprocedures voor EU-fondsen als ESF en EFRO. Er zijn 80 vereenvoudigingen die de Europese Commissie handzaam bijeen heeft gebracht in een handboek.

  EU-subsidies vereisen minder papierwerk

  Reageer

  Een lang verwachte wens van vele ambtenaren is in vervulling gegaan: er komt minder bureaucratie bij de aanvraagprocedures voor EU-fondsen als ESF en EFRO.

 • Voor de landsgrenzen moet er ook na de coronacrisis veel meer aandacht zijn van de rijksoverheid. Daarvoor pleit gedeputeerde Andy Dritty van Limburg, dat met vijf grenzen te maken heeft.

  Ook na corona aandacht voor grenzen hoognodig

  4 reacties

  Voor de landsgrenzen moet er ook na de coronacrisis veel meer aandacht zijn van de rijksoverheid. Daarvoor pleit gedeputeerde Andy Dritty van Limburg, dat met vijf grenzen te maken heeft.

 • Een no-deal Brexit is een lose-losesituatie, dat hield de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, Europese lokaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) voor. Khan en CvdR-voorzitter Tzitzikostas riepen de onderhandelaars uit Londen en van de EU op verder te blijven onderhandelen tot er een resultaat is in de vastzittende onderhandelingen.

  'Brexit: no-deal is lose-losesituatie'

  2 reacties

  Een no-deal Brexit is een lose-losesituatie, dat hield de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, Europese lokaal bestuurders in het Comité van de Regio´s (CvdR) voor.  Khan en CvdR-voorzitter Tzitzikostas riepen de onderhandelaars uit Londen en van de EU op verder te blijven onderhandelen tot er een resultaat is in de vastzittende onderhandelingen.

 • Terwijl Boris Johnson zijn opwachting maakt in Brussel, kijken lokale en regionale overheden vooral naar de problemen die Brexit bij hen gaat veroorzaken. Het Brexitcompensatiefonds van 5 miljard is er nog niet. Verder werken Nederlandse gemeenten en provincies zich een slag in de rondte om de gevolgen te beperken en ze kijken daarvoor vooral naar het Rijk.

  Spanning bij gemeenten rond bezoek Johnson aan Brussel

  3 reacties

  Terwijl Boris Johnson zijn opwachting maakt in Brussel, kijken lokale en regionale overheden vooral naar de problemen die Brexit bij hen gaat veroorzaken. Het Brexitcompensatiefonds van 5 miljard is er nog niet. Verder werken Nederlandse gemeenten en provincies zich een slag in de rondte om de gevolgen te beperken en ze kijken daarvoor vooral naar het Rijk.

 • Terwijl rijk en gemeenten flink in debat zijn over de financiële positie van de lokale overheden, plant de Raad van Europa een monitoringsmissie naar Nederland. Doel: de beoordeling van de autonomie van ­gemeenten, met name op financieel gebied.

  Europese zorgen over lokale autonomie

  4 reacties

  Terwijl rijk en gemeenten flink in debat zijn over de financiële positie van de lokale overheden, plant de Raad van Europa een monitoringsmissie naar Nederland. Doel: de beoordeling van de autonomie van ­gemeenten, met name op financieel gebied.

 • De naderende no-deal-Brexit zet ook de bijl in Interregprogramma´s A met het Verenigd Koninkrijk. Dat raakt Europese projecten waarin Nederland participeert. De provincies Zeeland en Zuid-Holland schieten er elk tientallen miljoenen euro’s bij in.

  Miljoenenstrop provincies door Brexit

  Reageer

  De naderende no-deal-Brexit zet ook de bijl in Interregprogramma´s A met het Verenigd Koninkrijk. Dat raakt Europese projecten waarin Nederland participeert. De provincies Zeeland en Zuid-Holland schieten er elk tientallen miljoenen euro’s bij in.

 • Zoals in Nederland kampen ook in Spanje veel regio’s met waterarmoede. Die regio’s hebben in de strijd tegen de droogte hun hoop gevestigd op Europese fondsen en de Green Deal van Frans Timmermans.

  Droge regio's snakken naar EU-geld

  1 reactie

  Zoals in Nederland kampen ook in Spanje veel regio’s met waterarmoede. Die regio’s hebben in de strijd tegen de droogte hun hoop gevestigd op Europese fondsen en de Green Deal van Frans Timmermans.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Gemeenten moeten meer verantwoordelijkheid nemen om arbeidsmigranten te huisvesten en te zorgen voor bescherming, wil het kabinet. Een aanjaagteam onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer moet hen helpen. Want de weg is moeizaam.

  Arbeidsmigrant verdient meer bescherming

  Reageer

  Gemeenten moeten meer verantwoordelijkheid nemen om arbeidsmigranten te huisvesten en te zorgen voor bescherming, wil het kabinet. Een aanjaagteam onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer moet hen helpen. Want de weg is moeizaam.

 • Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september is er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar of die doorgaat?

  Geen vergadering, geen inkomsten

  Reageer

  Sinds de coronacrisis komt het Europees Parlement niet meer bijeen in Straatsburg. Daardoor loopt de regio miljoenen euro’s mis. Op 14 september is er eindelijk weer een plenaire vergadering gepland. Maar of die doorgaat?

 • © Shutterstock

  ‘Extra heffing frustreert de nieuwbouw’

  Reageer

  Nog voor de zomer spreekt minister Ollongren zich uit over de verhuurderheffing voor corporaties. In Amsterdam weten ze wat ermee moet gebeuren: van tafel. Voor de helft van de corporaties dreigen financiële problemen waardoor broodnodige nieuwbouw uitblijft.
  ‘ambtenaar extra zwaar gestraft’

 • Meerdere Europarlementariërs maakten zich grote zorgen over het cohesiebeleid wat volgens hen en Eurocommissaris Elisa Ferreira (cohesie en regionaal beleid) het hart moet vormen van de wederopbouw straks, na de coronacrisis. Er waren in Brussel al grote zorgen om de toekomst van het budget voor de Europese Unie, omdat Nederland samen met Denemarken, Zweden en Oostenrijk de kont tegen de krib gooit en een verdere verlaging wil van het EU-budget.

  Alles op alles voor snelle start EU-programma’s

  Reageer

  De Europese Commissie zet alles op alles om de programma’s voor het cohesiebeleid in januari 2021 te laten beginnen. Nederland krijgt voor onder meer het EFRO-beleid en ESF+ circa 1,4 miljard euro.

 • © Gemeente Amsterdam - Stadsarchief

  Europese richtlijn voor roofkunst

  Reageer

  Een Europees agentschap voor roofkunst moet eindelijk eenheid brengen in het versnipperde beleid van de lidstaten. Dit voorjaar buigt het Europees Parlement zich over een resolutie van die strekking. Die zal ook gevolgen hebben voor (gemeentelijke) musea in Nederland.

 • Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoed zoekers, blijkt uit een rondgang.

  Provincies trekken de woningbeurs

  Reageer

  Provincies trekken tientallen miljoenen euro’s uit om de woningbouw aan te jagen. Overijssel, Gelderland, Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Utrecht investeren onder meer in flexwoningen en onderkomens voor spoed zoekers, blijkt uit een rondgang.

 • Trucks, troep en trage procedures

  Reageer

  2200 parkeerplaatsen zijn er te kort voor vrachtwagens in Nederland en die moeten er voor 2025 liggen. Het gevolg: trucks staan op bedrijventerreinen en in woonwijken. Voor een gemeente als Venlo is de problematiek groot. Soms staan er daar wel honderden vrachtauto’s verkeerd geparkeerd. 

 • Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

  Nederlandse ambtenaar mijdt Brussel

  Reageer

  Er bezetten momenteel half zoveel jonge Nederlanders ambtelijke functies binnen de Europese Commissie en het Europees Parlement als zou moeten. Het gevolg is dat er op termijn te weinig senior managers uit ons land zijn in de Europese instituties.

 • Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

  Minder plastic moet, ook van Europa nu

  Reageer

  Als de strengere Europese plasticwetgeving volgend voorjaar van kracht wordt, blijven aanpak aan de bron en bewustwording bij burgers hard nodig. En zelf kunnen gemeenten ook wat doen, zegt burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. Hij stelde namens het Comité van de Regio’s het advies op voor de plastic-strategie van de Europese Commissie.

 • Over de Urban Agenda wordt al sinds 1997 gepraat. In de laatste twintig jaar is het besef veel breder gegroeid dat steden ertoe doen en dat de oplossing van veel problemen in de steden ligt.

  Stedelijke agenda Europa in de maak

  Reageer

  Het Pact van Amsterdam moet partnerschappen tussen Europese steden tot stand gaan brengen, met als doel een beter leven voor de inwoners van de EU-steden. ‘Het gaat niet om meer Europa in de gemeente. Het gaat om meer gemeente in Europa.’