of 65101 LinkedIn

Simon Trommel

Simon Trommel is freelance auteur

Recente Artikelen

 • De verkiezing van de parlementsvoorzitter is een verkiezing die niet helemaal open is. De christendemocraten en sociaaldemocraten hebben de afspraak elkaar af te wisselen op de helft van de legislatuur, na tweeënhalf jaar.

  Keuze voor Metsola ‘iets tussen handjeklap en open proces’

  Reageer

  De keuze voor de christendemocratische Roberta Metsola als nieuwe voorzitter van het Europees Parlement is gevallen na interne afstemming tussen de verschillende partijen. Het zat ‘ergens tussen handjeklap en een open proces in’, aldus de PvdA.

 • Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43e verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

  Nieuwe Europarlementsvoorzitter jong en vrouw

  Reageer

  Ze is de jongste voorzitter ooit van het Europees Parlement en de derde vrouw in de geschiedenis van het parlement: met de verkiezing van de Maltezer politica Roberta Metsola treedt een nieuwe generatien aan in Europese topfuncties. Metsola is op haar 43ste verjaardag gekozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze werd met 458 stemmen gekozen, 616 van de 705 Europarlementariërs brachten hun stem uit.

 • © Shutterstock

  In steeds meer landen mag jongere stemmen

  4 reacties

  Stemmen voor jongeren van 16 en 17 jaar gebeurt al in de landen om ons heen.  Maar niet bij ons. Het argument: het Nederlandse puberbrein zou het niet aankunnen.

 • Steden, lidstaten en de Europese Commissie gaan verder samenwerken op de gebieden vergroening en duurzaam toerisme. Dat zijn nieuwe themagebieden voor het EU Urban Initiative vanaf eind 2022.

  Stedelijke samenwerking EC en lidstaten gaat verder

  Reageer

  Steden, lidstaten en de Europese Commissie gaan verder samenwerken op de gebieden vergroening en duurzaam toerisme. Dat zijn nieuwe themagebieden voor het EU Urban Initiative vanaf eind 2022.

 • © Shutterstock

  40 miljard RRF-geld naar gemeenten … in Italië

  10 reacties

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zal er likkebaardend naar kijken: van de 222 miljard euro die Italië uit Brussel krijgt aan coronaherstelgelden, gaat 20 procent naar gemeenten. ‘Dit is een unieke kans’, zegt voorzitter Antonio Decaro van ANCI – de Italiaanse zusterorganisatie van de VNG.

 • Het Europarlement sprak woensdag met de Raad en de Europese Commissie over de voortgang van het Europese herstelplan van 723 miljard euro. Nederland heeft als enige lidstaat nog geen plan ingeleverd. Nederland moet rond de zomer in Brussel een plan inleveren om geen geld mis te lopen en dat moet een stevig plan worden, zo schreef demissionair minister Hoekstra van Financiën in november al aan de Tweede Kamer.

  In voorjaar Nederlands herstelplan, volgens Brussel

  Reageer

  Nederland gaat in het voorjaar een herstelplan indienen in Brussel om de 5,8 miljard op te halen die daar klaar ligt. Dat meldde Eurocommissaris Valdis Dombrovskis aan het Europees Parlement in Straatsburg.

 • Het komt aan op politieke wil om het plan te maken aldus vice-president Frans Timmermans van de Europese Commissie. Nederland moet dan wel de aanbevelingen van de Europese Commissie uitvoeren uit 2019 en 2020: Brusselse eisen die er mede op sterke aandrang van ons land zijn gekomen.

  Na coalitieakkoord mogelijk meer zicht op herstelplan

  2 reacties

  Brussel kijkt met spanning uit naar het coalitieakkoord voor het kabinet Rutte IV dat woensdag op de rol zou staan voor presentatie. Mogelijk wordt dan iets meer duidelijk over het coronaherstelplan waarvoor Nederland in Brussel 6 miljard euro kan ophalen.

 • Beeld: Shutterstock

  'Vriendenclub' voor delen digitale kennis in Europa

  Reageer

  Met allerlei coalities werken overheden van landen samen aan de digitale uitdagingen van de komende jaren. Een daarvan is de Coalition of the Willing, die op initiatief van de Nederlandse demissionaire staatssecretaris Raymond Knops (BZK) is ontstaan, en waarin acht EU-lidstaten samenwerken op vier thema´s. Knops vertelt over zijn initiatief.

 • De Raad van Europa in Straatsburg krijgt volgend jaar een rapport over digitalisering op tafel van Gelders gedeputeerde Jan Markink.

  Gelders gedeputeerde Markink rapporteur digitalisering

  Reageer

  De Raad van Europa in Straatsburg krijgt volgend jaar een rapport over digitalisering op tafel van Gelders gedeputeerde Jan Markink. Hij schrijft het rapport Smart Cities, Smart Regions met een Schots raadslid Tony Buchanan. Samen zijn ze lid van het Congres van Lokale en Regionale Overheden van de Raad van Europa.

 • Cultuur en sport zouden vooral aan de lidstaten overgelaten moeten worden. En in de Europese economie moet sterker gebruik worden gemaakt van onze kwaliteiten en diversiteit.

  Nederlandse Kijk op Europa klaar

  4 reacties

  Cultuur en sport zouden vooral aan de lidstaten overgelaten moeten worden. En in de Europese economie moet sterker gebruik worden gemaakt van onze kwaliteiten en diversiteit.

 • © Shutterstock

  ‘Meer geld nodig voor lokale klimaatplannen’

  2 reacties

  De schijnwerpers op de klimaattop in Glasgow waren gericht op Joe Biden, Boris Johnson en Mark ‘actie-actie-actie’ Rutte, niet op wethouder Marieke Schouten van Nieuwegein. Zij was er wel degelijk. ‘Steden zijn de eerste overheid en daar komt uiteindelijk 90 procent van het klimaatbeleid tot uitvoering. Neem ons dus serieus.’

 • Versnelde afhouw van zelfstandigenaftrek en een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek zijn volgens het kabinet nodig om in Brussel goedkeuring te krijgen voor het Nederlands herstelplan (RRP) dat in de maak is. Afgezien van een ambtelijke voorbereiding is er nog geen vastomlijnd plan.

  Eerst kabinetsformatie, dan pas herstelplan

  4 reacties

  Versnelde afbouw van zelfstandigenaftrek en de hypotheekrenteaftrek zijn volgens het kabinet nodig om in Brussel goedkeuring te krijgen voor het Nederlands herstelplan (RRP) dat in de maak is. Afgezien van een ambtelijke voorbereiding is er nog geen vastomlijnd plan.

 • © Shutterstock

  Conferentie toekomst Europa grote onbekende

  Reageer

  De conferentie van wat? Meer dan tweederde van de lokaal en regionaal bestuurders in Nederland kent de Conferentie over de Toekomst van Europa niet. Tegelijk vindt ruim drie kwart van hen dat ze onvoldoende invloed hebben op het EU-beleid.

 • De Raad van Europa is bezorgd over de wijze waarop in Nederland burgemeesters en commissarissen van de koning (cdk’s) worden benoemd. Ze zouden via verkiezingen moeten worden gekozen. Dat staat in een gisteren door de Raad van Europa aangenomen rapport dat werd opgesteld door een monitoringscommissie die de lokale besturen in Europa in de gaten houdt.

  Benoemde burgemeester baart Europa zorgen

  17 reacties

  De Raad van Europa is bezorgd over de wijze waarop in Nederland burgemeesters en commissarissen van de koning (cdk’s) worden benoemd. Ze zouden via verkiezingen moeten worden gekozen. Dat staat in een gisteren door de Raad van Europa aangenomen rapport dat werd opgesteld door een monitoringscommissie die het lokale bestuur in de Europese landen in de gaten houdt.

 • Het Nederlandse herstelplan laat nog steeds op zich wachten. Oorzaak: de formatieproblemen. Bulgarije laat zien dat het wél kan: met een demissionaire regering een herstelplan maken om de negatieve economische gevolgen van de pandemie te keren.

  Nederland nu echt de laatste met herstelplan

  3 reacties

  Het Nederlandse herstelplan laat nog steeds op zich wachten. Oorzaak: de formatieproblemen. Bulgarije laat zien dat het wél kan: met een demissionaire regering een herstelplan maken om de negatieve economische gevolgen van de pandemie te keren.

 • Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal.

  De digitale gemeente is er al… in Estland

  3 reacties

  Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal.

 • De torenhoge en nog steeds stijgende energieprijzen hebben de lidstaten al 10,8 miljard euro opgeleverd aan extra belastinginkomsten. Tegelijk dreigen vooral de lagere inkomens in de knel te komen. Voor hen dreigt een koude donkere winter met hoge gas- en elektriciteitsprijzen en extreme energiearmoede. Europa, de lidstaten en Nederland zullen moeten ingrijpen.

  Energiecrisis vergt Europees en landelijk ingrijpen

  3 reacties

  De torenhoge en nog steeds stijgende energieprijzen hebben de lidstaten al 10,8 miljard euro opgeleverd aan extra belastinginkomsten. Tegelijk dreigen vooral de lagere inkomens in de knel te komen. Voor hen dreigt een koude donkere winter met hoge gas- en elektriciteitsprijzen en extreme energiearmoede. Europa, de lidstaten en Nederland zullen moeten ingrijpen.

Recente Achtergrond Artikelen

 • © Shutterstock

  Meer geld nodig voor lokale klimaatplannen

  Reageer

  De schijnwerpers op de klimaattop in Glasgow waren gericht op Joe Biden, Boris Johnson en Mark ‘actie-actie-actie’ Rutte, niet op wethouder Marieke Schouten van Nieuwegein. Zij was er wel degelijk. ‘Steden zijn de eerste overheid en daar komt uiteindelijk 90 procent van het klimaatbeleid tot uitvoering. Neem ons dus serieus.’

 • Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal. Zelfs stemmen kan vanaf 2023 vanuit de kroeg of de tram.

  De digitale gemeente is er al, ... in Estland

  Reageer

  Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal. Zelfs stemmen kan vanaf 2023 vanuit de kroeg of de tram.

 • © Shutterstock

  Samsom bepleit zoeken samenwerking

  Reageer

  Voor gemeenten kan Brussel een bron van subsidies en kennisuitwisseling zijn. Niet elke gemeente maakt daar werk van. ‘Wat ik zo graag zou willen, is dat gemeenten zich interesseren voor wat er elders in Europa gebeurt’, zegt EU-kabinetschef Diederik Samsom.

 • Hoe zal Straatsburg er in de nabije toekomst uitzien? Als het aan locoburgemeester Syamak Agha Babaei ligt, is de toekomst grotendeels vrij van benzine- en dieselauto’s en met sneller en frequenter openbaar vervoer. De dieselauto zal worden verboden.

  Straatsburg wil na corona vergroenen

  Reageer

  Auto’s met dieselmotoren zijn vanaf 2025 of 2028 verboden in Straatsburg. De stad gaat meer fietsen en de tram gebruiken. Met investeringen in het klimaat herstelt de stad van de corona-pandemie.

 • Wie wil weten welke Nederlandse bedrijven of overheden subsidie ontvangen van Europa en hoeveel, moet een tocht maken langs vier verschillende bureaus. En dan blijken de gegevens die boven tafel komen bepaald niet te kloppen. Sterker, ze zitten er geregeld een honderdvoud naast.

  Rapportage Europees geld een rommeltje

  Reageer

  Wie wil weten welke Nederlandse bedrijven of overheden subsidie ontvangen van Europa en hoeveel, moet een tocht maken langs vier verschillende bureaus. En dan blijken de gegevens die boven tafel komen bepaald niet te kloppen. Sterker, ze zitten er geregeld een honderdvoud naast.

 • © Shutterstock

  Wens: EU-debat in elke gemeente

  Reageer

  Verplicht is het niet, gewenst wel: elke gemeente zou met haar inwoners in debat moeten gaan over de toekomst van Europa. De grote zorg is of er straks echt wat met de uitkomsten ervan gebeurt.

 • De groene en digitale revoluties vereisen betere regels. Daarom roept de E uropese C ommissie lokale en regionale overheden op om samen regels die de transities in de weg staan, aan te passen. E en regel erin betekent een andere regel eruit.

  Brussel richt pijlen op regeldruk

  Reageer

  De groene en digitale revoluties vereisen betere regels. Daarom roept de E uropese C ommissie lokale en regionale overheden op om samen regels die de transities in de weg staan, aan te passen. E en regel erin betekent een andere regel eruit.

 • © Shutterstock

  ‘Gemeenten moeten burger betrekken bij EU’

  Reageer

  De Conferentie over de Toekomst van Europa, een breed debat met de burger in alle hoeken van de EU gaat nu echt beginnen. Wat zit er voor gemeenten in? ‘Er staat wat op het spel’, zegt de een. ‘Welnee’, zegt de ander.

 • De integratie van Roma en Sinti in Nederland mag wat sneller gaan. Er is vooruitgang geboekt, maar nu is er vooral inzet nodig voor goede schoolkeuzes en begeleiding naar studie of werk. Gemeenten en rijk moeten de handen ineen slaan. Dat gebeurt te zeer mondjesmaat.

  Inclusie Roma gaat met te kleine stapjes

  Reageer

  De integratie van Roma en Sinti in Nederland mag wat sneller gaan. Er is vooruitgang geboekt, maar nu is er vooral inzet nodig voor goede schoolkeuzes en begeleiding naar studie of werk. Gemeenten en rijk moeten de handen ineen slaan. Dat gebeurt te zeer mondjesmaat.

 • De CONT-Commissie van het parlement, belast met de begrotingscontrole, wil graag weten wie de uiteindelijke ontvangers van de Europese fondsen zijn. De commissie wil beleid maken op basis van feiten. Als die feiten slechts deels bekend zijn, is het lastig sturen. Ook wil de CONT-commissie weten hoe er wordt gerapporteerd. Ook dat is een probleem. CEPS-onderzoeksleider Willem Pieter de Groen presenteerde de voorlopige resultaten voor de parlementaire commissie.

  Eindbestemming EU-fondsen vaak buiten beeld

  Reageer

  Waar en vooral bij wie komen de honderden miljarden van het Europees landbouw- en cohesiebeleid uiteindelijk terecht? Niemand blijkt overzicht te hebben. Het Europees Parlement werkt aan meer transparantie. Maar de lidstaten, ook Nederland, lopen niet zo hard.

  Let op: onder dit bericht staat een correctie