of 58952 LinkedIn

Sandra Olsthoorn

Recente Artikelen

 • De vernieuwing van de schuldhulpverlening staat op losse schroeven. De VNG steunt een wetsvoorstel dat de praktijk van de schuldhulpverlening moet verbeteren, niet langer. Dat voorstel verplicht gemeenten onder meer de wachttijd voor clienten terug te brengen naar maximaal vier weken.

  VNG wil schuldhulpwet niet meer

  6 reacties
  De vernieuwing van de schuldhulpverlening staat op losse schroeven. De VNG steunt een wetsvoorstel dat de praktijk van de schuldhulpverlening moet verbeteren, niet langer. Dat voorstel verplicht gemeenten onder meer de wachttijd voor clienten terug te brengen naar maximaal vier weken.
 • Toch extraatje voor minima

  Reageer
  Inkomenspolitiek is voor gemeenten verboden terrein. Eindejaarsuitkeringen geven aan minima mogen ze dan ook niet. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken, VVD) liet pas nog weten daar streng op te zullen letten. Maar goed nieuws voor minima in Kampen: wethouder Lidi Kievit-Braakman (ChristenUnie) houdt vol. Huishoudens met een inkomen tot 115 procent van het bijstandsniveau kunnen nog steeds een extraatje krijgen.
 • Re-integratie kan efficiënter

  Reageer
  Afgaande op het regeerakkoord wordt het geld voor re-integratie en begeleiding van werkzoekenden op dit moment grotendeels in het wilde weg ingezet. ‘Gericht’ is in het akkoord het toverwoord.
 • Verplicht gehandicapten in dienst

  Reageer
  Moeten werkgevers worden verplicht een bepaald aantal arbeidsgehandicapten in dienst te nemen? De vraag lag bij het begrotingsdebat van het ministerie van Sociale Zaken weer op tafel.
 • Laat overheid ook bemiddelen

  1 reactie
  Het bemiddelen van mensen naar werk kan beter worden gedaan door de uitzendbureaus dan door het UWV Werkbedrijf of de gemeenten. Ze hebben er veel ervaring mee en kunnen het goedkoper en efficiënter.
 • Achter de voordeur, en dan?

  1 reactie
  ‘Achter de voordeur’, zo wordt de aanpak genoemd waarbij ambtenaren bij mensen aanbellen en vragen wat voor hulp er in een huishouden nodig is, in plaats van te wachten tot mensen zichzelf bij de gemeente melden.
 • Drie van de vier grote gemeenten hebben beleid ontwikkeld op het gebied van laaggeletterdheid of hebben plannen daartoe. In 2006 stond het onderwerp nog nergens structureel op de agenda.

  Laaggeletterdheid op de kaart

  Reageer
  Drie van de vier grote gemeenten hebben beleid ontwikkeld op het gebied van laaggeletterdheid of hebben plannen daartoe. In 2006 stond het onderwerp nog nergens structureel op de agenda.
 • De geldkraan van de provincies naar de jeugdzorg gaat dicht. De afgelopen jaren investeerden de provincies jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in de jeugdzorg uit hun eigen middelen. In 2011 is dat fors minder.

  Fors minder geld van provincies naar jeugdzorg

  2 reacties
  De geldkraan van de provincies naar de jeugdzorg gaat dicht. De afgelopen jaren investeerden de provincies jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in de jeugdzorg uit hun eigen middelen. In 2011 is dat fors minder.
 • In de Verzamelbrief aan gemeenten, die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week stuurde, benadrukte hij dit nog maar eens: het mag echt niet. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is opdragen gemeenten streng te controleren op het verstrekken van zogenoemde categoriale bijzondere bijstand: financiële ondersteuning aan groepen, in plaats van aan individuen.

  Eindejaarsuitkering minima uit den boze

  4 reacties
  In de Verzamelbrief aan gemeenten, die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week stuurde, benadrukte hij dit nog maar eens: het mag echt niet. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is opdragen gemeenten streng te controleren op het verstrekken van zogenoemde categoriale bijzondere bijstand: financiële ondersteuning aan groepen, in plaats van aan individuen.
 • Re-integratie een luxeproduct

  Reageer
  Jaren is honderden miljoenen euro’s in het activeren, motiveren en trainen van werklozen gestoken, en toch weet niemand met zekerheid te zeggen of het eigenlijk wel effect heeft gehad.
 • Bizarre situatie bijstandsbudget

  Reageer
  Belofte maakt schuld. Zo ongeveer verdedigde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de korting die het afgelopen zomer oplegde op het budget waaruit gemeenten de bijstandsuitkeringen betalen.
 • Bijna weer budgetoverschrijding

  1 reactie
  Het UWV wacht een paar spannende weken. Begin december verschijnt, waarschijnlijk, het onderzoek naar de gigantische budgetoverschrijding die dit voorjaar aan het licht kwam.
 • Zware taak staatssecretaris

  Reageer
  Er zijn ministers met een minder zware taak dan Paul de Krom. De nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken heeft een van de heftigste portefeuilles in het nieuwe kabinet gekregen.
 • Een minimumprijs voor de thuiszorg is een slecht idee. Het leidt tot meer bureaucratie en stelt gemeenten voor hogere kosten. Bovendien kunnen zij dan niet sturen op een goede prijs/kwaliteitverhouding.

  ‘Basistarief thuiszorg geen oplossing’

  1 reactie
  Een minimumprijs voor de thuiszorg is een slecht idee. Het leidt tot meer bureaucratie en stelt gemeenten voor hogere kosten. Bovendien kunnen zij dan niet sturen op een goede prijs/kwaliteitverhouding.
 • De Raad van Korpschefs wil dat hulpverleners de politie helpen inschatten of bij incidenten van huiselijk geweld een huisverbod moet worden opgelegd. Die aanpak moet de hoge werkdruk bij de politie verlagen.

  ‘Verdeel werkdruk huisverbod’

  1 reactie
  De Raad van Korpschefs wil dat hulpverleners de politie helpen inschatten of bij incidenten van huiselijk geweld een huisverbod moet worden opgelegd. Die aanpak moet de hoge werkdruk bij de politie verlagen.
 • Werklozen en arbeidsgehandicapten die wachten op een plaats bij de sociale werkvoorziening moeten weer gedwongen stilzitten. Het UWV stopt de financiering van projecten waarmee mensen op de wachtlijst alvast aan het werk kunnen.

  Werkloos op wachtlijst

  Reageer
  Werklozen en arbeidsgehandicapten die wachten op een plaats bij de sociale werkvoorziening moeten weer gedwongen stilzitten. Het UWV stopt de financiering van projecten waarmee mensen op de wachtlijst alvast aan het werk kunnen.
 • De dienstverlening aan werkzoekende en uitkeringsgerechtigden is niet veel verbeterd met de inrichting van de Werkpleinen. Dat vinden veel gemeenten blijkens een enquête van de Raad Werk en Inkomen.

  ‘Cliënt heeft weinig aan Werkplein’

  3 reacties
  De dienstverlening aan werkzoekende en uitkeringsgerechtigden is niet veel verbeterd met de inrichting van de Werkpleinen. Dat vinden veel gemeenten blijkens een enquête van de Raad Werk en Inkomen.
 • Steeds meer gemeenten komen niet uit met hun bijstandsbudget. Het aantal gemeenten dat bij het ministerie aanklopte voor extra geld, is vorig jaar meer dan verdubbeld. Dat meldt de Toetsingscommissie Wet werk en bijstand.

  Gemeenten in het rood om bijstand

  Reageer
  Steeds meer gemeenten komen niet uit met hun bijstandsbudget. Het aantal gemeenten dat bij het ministerie aanklopte voor extra geld, is vorig jaar meer dan verdubbeld. Dat meldt de Toetsingscommissie Wet werk en bijstand.
 • De gemeenten hebben vorig jaar lang niet al het geld uitgegeven dat ze hadden voor het verstrekken van huishoudelijke hulp. Vooral doordat de prijzen van huishoudelijke hulp lager uitvielen dan tevoren berekend, bleef er bijna 210 miljoen euro over.

  Geld voor thuiszorg komt niet op

  Reageer
  De gemeenten hebben vorig jaar lang niet al het geld uitgegeven dat ze hadden voor het verstrekken van huishoudelijke hulp. Vooral doordat de prijzen van huishoudelijke hulp lager uitvielen dan tevoren berekend, bleef er bijna 210 miljoen euro over.
 • Uitkeringsutopie

  1 reactie
  ‘Nieuw uitkeringsstelsel bespaart tot 3 miljard per jaar.’ Kijk, dat zet zoden aan de dijk, moeten ze in de Den Haag gedacht hebben bij lezen van het bericht van Divosa, de vereniging van directeuren van sociale diensten.
 • In goede en in slechte tijden

  Reageer
  In moeilijke tijden leer je je ware vrienden kennen. Dat gemeenten die vrienden niet bij het Rijk hoeven te zoeken, daar komen ze nu achter.
 • De VNG hoopt op hulp van de Tweede Kamer in de strijd tegen een korting op het bijstandsbudget. Morgen praten de Kamerleden met minister Piet Hein Donner over het budget.

  VNG hoopt op steun Kamer tegen bijstandskorting

  Reageer
  De VNG hoopt op hulp van de Tweede Kamer in de strijd tegen een korting op het bijstandsbudget. Morgen praten de Kamerleden met minister Piet Hein Donner over het budget.
 • De aanpak van werkloosheid onder jongeren is vertrouwenwekkend, schrijft minister Donner van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Wel heeft de ene regio meer succes dan de andere.

  Actieplan jeugdwerkloosheid lijkt te werken

  Reageer
  De aanpak van werkloosheid onder jongeren is vertrouwenwekkend, schrijft minister Donner van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Wel heeft de ene regio meer succes dan de andere.
 • Schrale vangst

  4 reacties
  Reuma, schizofrenie, een verstandelijke beperking: wie het heeft komt er doorgaans niet meer vanaf. Helaas. De politici die het fenomeen van herkeuringen in de sociale werkvoorziening (sw) verzonnen, geloofden in wonderen.
 • Weer meer wachtenden werkvoorziening

  Reageer
  De wachtlijsten in de sociale werkvoorziening stijgen weer. Nadat ze in 2008 waren gedaald, nam het aantal wachtenden vorig jaar weer toe met 5 procent.
 • Het kabinet wil het geld voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de thuiszorg meer dan halveren. Gemeenten moeten de budgetten blijven verstrekken. Ze worden feitelijk gedwongen de toegang tot zorg moeilijker maken.

  Halvering budget pgb zet gemeenten klem

  5 reacties
  Het kabinet wil het geld voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de thuiszorg meer dan halveren. Gemeenten moeten de budgetten blijven verstrekken. Ze worden feitelijk gedwongen de toegang tot zorg moeilijker maken.
 • Drie gezinnen dreigen hun kinderbijslag te verliezen, als hun kind blijft spijbelen. Het is sinds begin dit jaar mogelijk: het stopzetten van de kinderbijslag als een kind te veel spijbelt. Gemeenten maken spaarzaam gebruik van deze sanctie.

  Intrekken kinderbijslag zeldzaam

  Reageer
  Drie gezinnen dreigen hun kinderbijslag te verliezen, als hun kind blijft spijbelen. Het is sinds begin dit jaar mogelijk: het stopzetten van de kinderbijslag als een kind te veel spijbelt. Gemeenten maken spaarzaam gebruik van deze sanctie.
 • Heel veel extra bijstandsuitkeringen verstrekken, maar volgens de formules toch recht hebben op minder geld. Dat klopt niet, vinden veel gemeenten en de vereniging van managers van sociale diensten Divosa.

  Berekening bijstand ‘faalt’

  5 reacties
  Heel veel extra bijstandsuitkeringen verstrekken, maar volgens de formules toch recht hebben op minder geld. Dat klopt niet, vinden veel gemeenten en de vereniging van managers van sociale diensten Divosa.
 • U krijgt 20 procent minder vergoeding voor uw werk. En als u dat niet bevalt, dan gaat u maar weg. Waar ambtenaren in dienst van de overheid zich opmaken voor een bevriezing van hun salaris, daar vallen bij de zelfstandigen die werken voor de overheid nu al forse klappen.

  Justitie snijdt fors in vergoeding ZZP’ers

  15 reacties
  U krijgt 20 procent minder vergoeding voor uw werk. En als u dat niet bevalt, dan gaat u maar weg. Waar ambtenaren in dienst van de overheid zich opmaken voor een bevriezing van hun salaris, daar vallen bij de zelfstandigen die werken voor de overheid nu al forse klappen.

Recente Achtergrond Artikelen

 • ‘Forceren werkt soms beter dan miezemuizen’

  Reageer

  AfbeeldingLef en het afrekenbaar zijn op grote ambities hebben de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher de titel Beste Bestuurder van 2010 opgeleverd. ‘De stad is nooit saai. Er kan altijd wat gebeuren.’

 • Tegen humorloosheid en lamlendigheid van burgers

  7 reacties
  Reizend over de wereld komt trendwatcher Adjiedj Bakas tot analyses over de samenleving waarin hij niemand spaart; burgers noch bankiers. ‘Zeg: U bent verwende mormels.’
 • 'Het is net puzzelen'

  Reageer
  Het is geen werk voor ongeduldige types: het ontcijferen van eeuwenoude teksten, geschreven in een vreemde taal en in zwierige, slordige handschriften.
 • ‘Ik sta graag boven de partijen’

  1 reactie
  Bij haar aantreden in 2008 was ze met haar 38 jaar de jongste vrouwelijke burgemeester. Mirjam van ’t Veld (CDA) over haar drijfveren en haar rol als eerste burger van Maarssen. ‘Ik heb geen profi el en dat hou ik graag zo.’
 • Politieke by-pass

  Reageer
  De politiek assistent van de minister of wethouder is in opmars. Vanzelfsprekend is die functie niet, zeker niet bij gemeenten. ‘Doe er niet schimmig over, ze zijn hard nodig.’