of 62284 LinkedIn

Sandra Olsthoorn

Recente Artikelen

 • De vernieuwing van de schuldhulpverlening staat op losse schroeven. De VNG steunt een wetsvoorstel dat de praktijk van de schuldhulpverlening moet verbeteren, niet langer. Dat voorstel verplicht gemeenten onder meer de wachttijd voor clienten terug te brengen naar maximaal vier weken.

  VNG wil schuldhulpwet niet meer

  6 reacties
  De vernieuwing van de schuldhulpverlening staat op losse schroeven. De VNG steunt een wetsvoorstel dat de praktijk van de schuldhulpverlening moet verbeteren, niet langer. Dat voorstel verplicht gemeenten onder meer de wachttijd voor clienten terug te brengen naar maximaal vier weken.
 • Toch extraatje voor minima

  Reageer
  Inkomenspolitiek is voor gemeenten verboden terrein. Eindejaarsuitkeringen geven aan minima mogen ze dan ook niet. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken, VVD) liet pas nog weten daar streng op te zullen letten. Maar goed nieuws voor minima in Kampen: wethouder Lidi Kievit-Braakman (ChristenUnie) houdt vol. Huishoudens met een inkomen tot 115 procent van het bijstandsniveau kunnen nog steeds een extraatje krijgen.
 • Re-integratie kan efficiënter

  Reageer
  Afgaande op het regeerakkoord wordt het geld voor re-integratie en begeleiding van werkzoekenden op dit moment grotendeels in het wilde weg ingezet. ‘Gericht’ is in het akkoord het toverwoord.
 • Verplicht gehandicapten in dienst

  Reageer
  Moeten werkgevers worden verplicht een bepaald aantal arbeidsgehandicapten in dienst te nemen? De vraag lag bij het begrotingsdebat van het ministerie van Sociale Zaken weer op tafel.
 • Laat overheid ook bemiddelen

  1 reactie
  Het bemiddelen van mensen naar werk kan beter worden gedaan door de uitzendbureaus dan door het UWV Werkbedrijf of de gemeenten. Ze hebben er veel ervaring mee en kunnen het goedkoper en efficiënter.
 • Achter de voordeur, en dan?

  1 reactie
  ‘Achter de voordeur’, zo wordt de aanpak genoemd waarbij ambtenaren bij mensen aanbellen en vragen wat voor hulp er in een huishouden nodig is, in plaats van te wachten tot mensen zichzelf bij de gemeente melden.
 • Drie van de vier grote gemeenten hebben beleid ontwikkeld op het gebied van laaggeletterdheid of hebben plannen daartoe. In 2006 stond het onderwerp nog nergens structureel op de agenda.

  Laaggeletterdheid op de kaart

  Reageer
  Drie van de vier grote gemeenten hebben beleid ontwikkeld op het gebied van laaggeletterdheid of hebben plannen daartoe. In 2006 stond het onderwerp nog nergens structureel op de agenda.
 • De geldkraan van de provincies naar de jeugdzorg gaat dicht. De afgelopen jaren investeerden de provincies jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in de jeugdzorg uit hun eigen middelen. In 2011 is dat fors minder.

  Fors minder geld van provincies naar jeugdzorg

  2 reacties
  De geldkraan van de provincies naar de jeugdzorg gaat dicht. De afgelopen jaren investeerden de provincies jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in de jeugdzorg uit hun eigen middelen. In 2011 is dat fors minder.
 • In de Verzamelbrief aan gemeenten, die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week stuurde, benadrukte hij dit nog maar eens: het mag echt niet. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is opdragen gemeenten streng te controleren op het verstrekken van zogenoemde categoriale bijzondere bijstand: financiële ondersteuning aan groepen, in plaats van aan individuen.

  Eindejaarsuitkering minima uit den boze

  4 reacties
  In de Verzamelbrief aan gemeenten, die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week stuurde, benadrukte hij dit nog maar eens: het mag echt niet. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is opdragen gemeenten streng te controleren op het verstrekken van zogenoemde categoriale bijzondere bijstand: financiële ondersteuning aan groepen, in plaats van aan individuen.
 • Re-integratie een luxeproduct

  Reageer
  Jaren is honderden miljoenen euro’s in het activeren, motiveren en trainen van werklozen gestoken, en toch weet niemand met zekerheid te zeggen of het eigenlijk wel effect heeft gehad.
 • Bizarre situatie bijstandsbudget

  Reageer
  Belofte maakt schuld. Zo ongeveer verdedigde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de korting die het afgelopen zomer oplegde op het budget waaruit gemeenten de bijstandsuitkeringen betalen.
 • Bijna weer budgetoverschrijding

  1 reactie
  Het UWV wacht een paar spannende weken. Begin december verschijnt, waarschijnlijk, het onderzoek naar de gigantische budgetoverschrijding die dit voorjaar aan het licht kwam.
 • Zware taak staatssecretaris

  Reageer
  Er zijn ministers met een minder zware taak dan Paul de Krom. De nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken heeft een van de heftigste portefeuilles in het nieuwe kabinet gekregen.
 • Een minimumprijs voor de thuiszorg is een slecht idee. Het leidt tot meer bureaucratie en stelt gemeenten voor hogere kosten. Bovendien kunnen zij dan niet sturen op een goede prijs/kwaliteitverhouding.

  ‘Basistarief thuiszorg geen oplossing’

  1 reactie
  Een minimumprijs voor de thuiszorg is een slecht idee. Het leidt tot meer bureaucratie en stelt gemeenten voor hogere kosten. Bovendien kunnen zij dan niet sturen op een goede prijs/kwaliteitverhouding.
 • De Raad van Korpschefs wil dat hulpverleners de politie helpen inschatten of bij incidenten van huiselijk geweld een huisverbod moet worden opgelegd. Die aanpak moet de hoge werkdruk bij de politie verlagen.

  ‘Verdeel werkdruk huisverbod’

  1 reactie
  De Raad van Korpschefs wil dat hulpverleners de politie helpen inschatten of bij incidenten van huiselijk geweld een huisverbod moet worden opgelegd. Die aanpak moet de hoge werkdruk bij de politie verlagen.
 • Werklozen en arbeidsgehandicapten die wachten op een plaats bij de sociale werkvoorziening moeten weer gedwongen stilzitten. Het UWV stopt de financiering van projecten waarmee mensen op de wachtlijst alvast aan het werk kunnen.

  Werkloos op wachtlijst

  Reageer
  Werklozen en arbeidsgehandicapten die wachten op een plaats bij de sociale werkvoorziening moeten weer gedwongen stilzitten. Het UWV stopt de financiering van projecten waarmee mensen op de wachtlijst alvast aan het werk kunnen.
 • De dienstverlening aan werkzoekende en uitkeringsgerechtigden is niet veel verbeterd met de inrichting van de Werkpleinen. Dat vinden veel gemeenten blijkens een enquête van de Raad Werk en Inkomen.

  ‘Cliënt heeft weinig aan Werkplein’

  3 reacties
  De dienstverlening aan werkzoekende en uitkeringsgerechtigden is niet veel verbeterd met de inrichting van de Werkpleinen. Dat vinden veel gemeenten blijkens een enquête van de Raad Werk en Inkomen.

Recente Achtergrond Artikelen

 • ‘Forceren werkt soms beter dan miezemuizen’

  Reageer

  AfbeeldingLef en het afrekenbaar zijn op grote ambities hebben de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher de titel Beste Bestuurder van 2010 opgeleverd. ‘De stad is nooit saai. Er kan altijd wat gebeuren.’

 • Tegen humorloosheid en lamlendigheid van burgers

  7 reacties
  Reizend over de wereld komt trendwatcher Adjiedj Bakas tot analyses over de samenleving waarin hij niemand spaart; burgers noch bankiers. ‘Zeg: U bent verwende mormels.’
 • 'Het is net puzzelen'

  Reageer
  Het is geen werk voor ongeduldige types: het ontcijferen van eeuwenoude teksten, geschreven in een vreemde taal en in zwierige, slordige handschriften.
 • ‘Ik sta graag boven de partijen’

  1 reactie
  Bij haar aantreden in 2008 was ze met haar 38 jaar de jongste vrouwelijke burgemeester. Mirjam van ’t Veld (CDA) over haar drijfveren en haar rol als eerste burger van Maarssen. ‘Ik heb geen profi el en dat hou ik graag zo.’
 • Politieke by-pass

  Reageer
  De politiek assistent van de minister of wethouder is in opmars. Vanzelfsprekend is die functie niet, zeker niet bij gemeenten. ‘Doe er niet schimmig over, ze zijn hard nodig.’