of 60715 LinkedIn

René Didde

Recente Artikelen

 • Extreme droogte in het voorjaar, plensbuien in de zomer. Met een speciale ‘watervisie’ wil het Hoogheemraadschap van Delfland het belang van water voor andere regionale partijen benadrukken.

  Delfland brengt waterrisico’s in kaart

  Reageer

  Extreme droogte in het voorjaar, plensbuien in de zomer. Met een speciale ‘watervisie’ wil het Hoogheemraadschap van Delfland het belang van water voor andere regionale partijen benadrukken.

 • Over circa twee weken slaat de eikenprocessierups weer aan het vervellen. Gemeenten zoeken naar natuurlijke vijanden om de overlast te beperken van de honderdduizenden jeukende rupshaartjes. Wat werkt?

  Gemeenten jagen op de jeukrups

  Reageer

  Over circa twee weken slaat de eikenprocessierups weer aan het vervellen. Gemeenten zoeken naar natuurlijke vijanden om de overlast te beperken van de honderdduizenden jeukende rupshaartjes. Wat werkt?

 • Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof via modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen.

  Stikstof meten vanuit de ruimte

  3 reacties

  Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof via modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen. 

 • De kringloopeconomie leeft. Althans, er zijn talloze bijeenkomsten en dito concrete initiatieven. Maar de echte economie wordt pas circulair als de overheid structureel het goede voorbeeld geeft. En dat blijkt lastig.

  Gemeentelijke inkopers met lef gezocht

  1 reactie

  De kringloopeconomie leeft. Althans, er zijn talloze bijeenkomsten en dito concrete initiatieven. Maar de echte economie wordt pas circulair als de overheid structureel het goede voorbeeld geeft. En dat blijkt lastig.

 • Dit najaar ontwikkelde het RIVM de Rattenmonitor. Tot nog toe is het een vooral op het ‘onderbuikgevoel’ gebaseerd vermoeden dat de rattenplagen in Nederland toenemen. Of de plagen erger worden of gelijk blijven, krijgt op deze manier een meer feitelijke basis, zo is de intentie.

  Rattenmonitor houdt oprukken plaagdier in de gaten

  Reageer

  Dit najaar ontwikkelde het RIVM de Rattenmonitor. Zowel commerciële als gemeentelijke plaagdierbestrijders kunnen op deze webapp meldingen van rattenoverlast doorgeven. Met de gegevens hoopt het RIVM meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van rattenpopulaties in Nederland, ook op de lange termijn. 

 • ‘De overlast van ratten neemt toe. We ontvangen steeds meer klachten van inwoners, vooral rond de Markthal en het grote grasveld bij de Binnenrotte’, zegt Cees Ottevanger, gepensioneerd korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond en vandaag de dag namens GroenLinks lid van de gebiedscommissie Centrum in Rotterdam.

  Vrees voor explosie populatie plaagdieren

  9 reacties

  Er zijn zorgen voor een ware rattenexplosie als in 2023 de chemische bestrijding door particulieren verder aan banden wordt gelegd. Een minder vuile leefomgeving zou flink helpen.

 • Behalve de eikenprocessierups stelt ook de (reuzen)teek gemeenten voor een uitdaging. En niet te vergeten de (tijger)mug.

  Groene stad ook paradijs voor mug

  Reageer

  De noodzakelijke vergroening en vernatting van de stad heeft een keerzijde: het behaagt ook de plaagdieren als muggen en teken. Gemeenten moeten volgens ecoloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research actiever met de problematiek bezig gaan. 

 • In het Brabantse Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) staat een grote waterzuiveringsinstallatie die gezuiverd rioolwater loost op een klein riviertje, de Aa. Hoewel gezuiverd, kunnen de lozingen schade opleveren voor de waterkwaliteit en de leefwereld van vissen en kleinere waterorganismen.

  Aanpak medicijnresten vereist andere mentaliteit

  Reageer

  In het Brabantse Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) staat een grote waterzuiveringsinstallatie die gezuiverd rioolwater loost op een klein riviertje, de Aa. Hoewel gezuiverd, kunnen de lozingen schade opleveren voor de waterkwaliteit en de leefwereld van vissen en kleinere waterorganismen.

 • De Veluwe is een toeristische trekpleister vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Maar de natuur gaan ten onder. Michiel Hegener pleit ervoor de helft als ‘ruige kern’ beter te beschermen.

  ‘Ruige kern’ kan de Veluwe redden

  3 reacties

  De Veluwe is een toeristische trekpleister vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Maar de natuur gaan ten onder. Michiel Hegener pleit ervoor de helft als ‘ruige kern’ beter te beschermen.

 • ‘We moeten alle goede grensoverschrijdende ideeën tegen de droogte met beide handen aanpakken’, zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. ‘Overleg en afstemming met onze buurlanden is daarvoor onmisbaar, ...'

  ‘Hulp buurlanden nodig in strijd tegen laagwater’

  Reageer

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat de ministers in het stroomgebied de Rijn vragen maatregelen te nemen tegen (te) lage waterstanden. Volgend voorjaar stellen de ministers het nieuwe Werkprogramma Rijn 2040 vast. ‘Voor Nederland is meer aandacht voor laagwater een van de prioriteiten waarop ik zal inzetten’, zegt de VVD-bewindsvrouw desgevraagd. Bij dat overleg zijn onder andere ministers van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk betrokken.

 • Volgens een recent onderzoek van Stichting De Noordzee weert 17 procent van de gemeenten de ballon tijdens evenementen als Koningsdag met een verbod. Twintig procent ontmoedigt ballonoplatingen. ‘Een verdriedubbeling ten opzichte van vorig jaar’, juicht de organisatie die al jaren ijvert voor een schonere Noordzee.

  Handhaving ballonoplaatverbod ‘lastige zaak’

  Reageer

  Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. De gemeente Den Haag gaat extra ambtenaren inzetten, maar de meeste gemeenten hopen op een preventieve werking van het verbod.

 • © Shutterstock

  Slimmer malen, miljoenen winst

  Reageer

  Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. De pompenergie van de gemalen is de een na grootste kostenpost van hun elektriciteitsrekening. 

 • Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Deltares in samenwerking bij de waterschappen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Wetterskip Fryslân, Zuiderzeeland en Rivierenland.

  Efficiënter pompen levert waterschappen miljoenen op

  2 reacties

  Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. De pompenergie van de gemalen is (na rioolzuivering) de een na grootste kostenpost van hun elektriciteitsrekening.

 • Waterschappen kunnen bij elkaar een hoeveelheid stroom besparen die overeenkomt met 15.000 huishoudens door sluizen, stuwen en gemalen op slimme momenten te bedienen. Dat blijkt uit onderzoek dat kennisinstituut Deltares in samenwerking met de TU Eindhoven uitvoerde bij vier waterschappen

  Slimmer malen scheelt bakken energie

  Reageer

  Door sluizen, stuwen en gemalen op slimme momenten te bedienen, kunnen waterschappen bij elkaar een hoeveelheid stroom besparen die overeenkomt met 15.000 huishoudens. Tegelijk hebben energiebedrijven en netbeheerders daardoor een afzet van meest duurzaam opgewekte stroom die ze anders in dure batterijsystemen moeten opslaan.

 • Burgers hebben een cruciale rol bij de energietransitie aan. Maar hoe ga je er als gemeente mee om als ze sneller van het gas af willen dan in de gemeentelijke plannen was voorzien?

  Help, burgers die van het gas af willen

  Reageer

  Burgers hebben een cruciale rol bij de energietransitie aan. Maar hoe ga je er als gemeente mee om als ze sneller van het gas af willen dan in de gemeentelijke plannen was voorzien?   

 • In de dorpen rond de grens van Friesland en Overijssel is de bodemdaling direct zichtbaar bij de huizen. De onderheide woningen staan fier overeind en zijn bereikbaar met een trapje omdat de straat is verzakt. Andere woningen hellen gevaarlijk voorover en beschikken vermoedelijk over een trapje achter de voordeur naar de gang.

  Groningse toestanden in Friesland

  3 reacties

  In de dorpen rond de grens van Friesland en Overijssel is de bodemdaling direct zichtbaar bij de huizen. De onderheide woningen staan fier overeind en zijn bereikbaar met een trapje omdat de straat is verzakt. Andere woningen hellen gevaarlijk voorover en beschikken vermoedelijk over een trapje achter de voordeur naar de gang.

 • Zelden waren voorjaar, zomer én herfst zo droog. Maar misschien wordt de extreme droogte deze winter wel gevolgd door extreme natheid, een Hollandse moesson. Waterschappen maken de borst alvast nat.

  Waterschappen bereiden zich voor op de moesson

  Reageer

  Zelden waren voorjaar, zomer én herfst zo droog. Maar misschien wordt de extreme droogte deze winter wel gevolgd door extreme natheid, een Hollandse moesson. Waterschappen maken de borst alvast nat.

 • In Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland en Limburg zijn de afgelopen maanden meerdere wolven gesignaleerd. Maar Drenthe spant de kroon. Alleen al in maart en april zijn er negen wolven gezien, waarvan zeker twee verschillende wolven schapen hebben aangevallen.

  Wolf wacht bed van regels

  3 reacties

  Provincies werken aan een herziene versie van het ‘draaiboek wolf’, nu het roofdier bijna 150 jaar nadat het dier in Nederland was uitgeroeid terug is.

 • De gemeente Roosendaal heeft in het beleidsplan 'Roosendaal Future Proof' fraaie voornemens opgeschreven over meer groen, wateropvang, duurzame energie en mobiliteit. Maar ondanks de mooie plannen gunde de afdeling inkoop van de gemeente de vervanging van maar liefst 23 wagens voor openbare werken in 2017 toch nog aan een leverancier van dieselvoertuigen.

  Groene gemeenten kopen nog steeds liever diesels

  3 reacties

  De gemeente Roosendaal heeft in het beleidsplan 'Roosendaal Future Proof' fraaie voornemens opgeschreven over meer groen, wateropvang, duurzame energie en mobiliteit. Maar ondanks de mooie plannen gunde de afdeling inkoop van de gemeente de vervanging van maar liefst 23 wagens voor openbare werken in 2017 toch nog aan een leverancier van dieselvoertuigen. 

 • Arnhem is daarmee de derde stad in Nederland die een milieuzone voor personenwagens invoert en is daarmee de strengste van het trio. Utrecht – de eerste stad met een milieuzone voor personenwagens – weert sinds 2015 diesels, maar die zijn van vóór 2001. Rotterdam doet vanaf 2016 hetzelfde. Amsterdam heeft milieuzones voor bijkans alle voertuigen, vrachtwagens, bestelwagens, taxi's, snorfietsen en scooters, autobussen en touringcars – de zogeheten veelrijders – maar niet voor personenauto's.

  Weg met de roetbak

  1 reactie

  Eind oktober besloot de gemeente Arnhem om een milieuzone in te stellen. Diesels van vóór 2004 mogen per 1 januari 2019 de binnenstad niet meer in. Over oude benzinewagens rept het verkeersplan in Arnhem niet. De stad heeft sinds 2014 al een milieuzone voor oudere vrachtwagens (ouder dan de Euro-4-norm). 

 • Geothermie (of aardwarmte) geldt als een van de kanshebbers om afscheid te nemen van ons op aardgas gestookte HR-keteltje. Sinds twee jaar zingt flink rond dat we “van het gas af” moeten.

  Duurzame warmte van moeder aarde

  Reageer

  Geothermie (of aardwarmte) geldt als een van de kanshebbers om afscheid te nemen van ons op aardgas gestookte HR-keteltje. Sinds twee jaar zingt flink rond dat we “van het gas af” moeten. Nederland heeft zich gecommitteerd aan de klimaatafspraken van Parijs, dus staat nu in het regeerakkoord dat de nieuwe huizen in Nederland niet meer met gas mogen worden aangelegd en dat de bestaande woningvoorraad moeten worden verduurzaamd. 

 • Deze week startte Europa's grootste afvalverwerker AVR in Rozenburg met de bouw van een scheidingsinstallatie. Vanaf medio 2018 gaat de installatie plastic verpakkingsafval en drankkartons afscheiden uit restafval. Pas daarna wordt het restafval verbrand. Al ver voor de eerste paal de grond in ging, meldden zich gretig de eerste gemeenten.

  Grote steden gaan afval nascheiden

  8 reacties

  Deze week startte Europa's grootste afvalverwerker AVR in Rozenburg met de bouw van een scheidingsinstallatie. Vanaf medio 2018 gaat de installatie plastic verpakkingsafval en drankkartons afscheiden uit restafval. Pas daarna wordt het restafval verbrand. Al ver voor de eerste paal de grond in ging, meldden zich gretig de eerste gemeenten.

 • Steeds meer gemeenten brengen in kaart hoeveel grondstoffen de stad in gaan, en hoeveel er als afval er weer vrijkomen. Beide stromen in balans brengen, is werken aan een circulaire economie.

  Gemeenten gaan circulair

  2 reacties

  Steeds meer gemeenten brengen in kaart hoeveel grondstoffen de stad in gaan, en hoeveel er als afval er weer vrijkomen. Beide stromen in balans brengen, is werken aan een circulaire economie. In Amsterdam liet wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho (D66) het Amsterdamse adviesbureau Circular economy in 2014 meteen uitzoeken welke grondstoffen de stad in gaan en welke er als afval weer uitgaan.’Bouwstoffen en voedsel bleken de grote stromen. Ik wilde geen enorm plan voor de toekomst opstellen, maar in een serie concrete projecten ervaring opdoen en leren.’

 • Duurzame ontwikkeling speelde gedurende dertig jaar een belangrijke rol in het debat tussen overheid, marktpartijen en belangenorganisaties. 'Het waren fijne gesprekken, maar het heeft weinig opgeleverd', constateert professor Harmen Verbruggen, milieu-econoom in zijn afscheidsrede vorige maand aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

  'Groene markt haalt ons in’

  2 reacties

  Duurzame ontwikkeling speelde gedurende dertig jaar een belangrijke rol in het debat tussen overheid, marktpartijen en belangenorganisaties. 'Het waren fijne gesprekken, maar het heeft weinig opgeleverd', constateert professor Harmen Verbruggen, milieu-econoom in zijn afscheidsrede vorige maand aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 • Tergend langzaam voltrekt zich de ambitieuze opgave om 6000 MW windenergie op land te bouwen. Uit de vandaag verschenen monitor wind op land blijkt dat er in 2016 347 MW is bijgekomen ten opzichte van 2015. In totaal stond er eind 2016 3297 MW aan productief vermogen, aldus de monitor, ofwel 55 procent van de opgave.

  Alle zeilen bij voor windenergie op land

  3 reacties

  Tergend langzaam voltrekt zich de ambitieuze opgave om 6000 MW windenergie op land te bouwen. Uit de vandaag verschenen monitor wind op land blijkt dat er in 2016 347 MW is bijgekomen ten opzichte van 2015. In totaal stond er eind 2016 3297 MW aan productief vermogen, aldus de monitor, ofwel 55 procent van de opgave.  

 • Maar liefst 34 procent energiebesparing per jaar en 18 procent besparing op de onderhoudskosten. Dat presteren negen gemeentelijke overdekte zwembaden in Rotterdam al sinds 2011, elk jaar weer. En het staat al vast dat ze dit tot 2021 volhouden. Nog opzienbarender is dat de gemeente Rotterdam amper omkijken heeft naar de prestatie van minder verbruik van gas, stroWie levert dan die wonderbaarlijke prestatie? Een zogeheten ESCo, acroniem van  energy service company , klaart deze klus van verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed.

  Vastgoed verduurzamen met energieprestatiecontracten

  Reageer

  Maar liefst 34 procent energiebesparing per jaar en 18 procent besparing op de onderhoudskosten. Dat presteren negen gemeentelijke overdekte zwembaden in Rotterdam al sinds 2011, elk jaar weer. En het staat al vast dat ze dit tot 2021 volhouden. Nog opzienbarender is dat de gemeente Rotterdam amper omkijken heeft naar de prestatie van minder verbruik van gas, stroWie levert dan die wonderbaarlijke prestatie? Een zogeheten ESCo, acroniem van energy service company, klaart deze klus van verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed.

 • De ambitie om in 2020 liefst 6000 MW windenergie op land – goed voor eenvijfde van de huidige elektriciteitsvraag – ligt redelijk op schema ligt. Die slordige 2000 molens van honderdvijftig tot tweehonderd meter hoog komen er echter zelden zonder slag of stoot.

  Wind als constante inkomstenbron

  11 reacties

  De ambitie om in 2020 liefst 6000 MW windenergie op land – goed voor eenvijfde van de huidige elektriciteitsvraag – ligt redelijk op schema ligt. Die slordige 2000 molens van honderdvijftig tot tweehonderd meter hoog komen er echter zelden zonder slag of stoot. Bezorgde bewoners vrezen waardedaling van huizen, geluidhinder en slagschaduw; natuurorganisaties zien verrommeling van het landschap. 'Zet belanghebbenden zelf aan de tekentafel'.

 • Deze week mochten de inwoners van Moerdijk en Drimmelen naar een inloopavond van hun gemeentebesturen en de provincie Brabant. Eerder gingen Breda en Zundert hen voor. Bewoners mochten hun mening geven over maar liefst 24 varianten voor de bouw van dertig tot veertig windmolens langs de A16. Eind 2020 moeten die molens 100 MW energie leveren, genoeg voor 60 duizend huishoudens.

  Moerdijk dreigt te botsen met provincie over windmolens

  4 reacties

  Deze week mochten de inwoners van Moerdijk en Drimmelen naar een inloopavond van hun gemeentebesturen en de provincie Brabant. Eerder gingen Breda en Zundert hen voor. Bewoners mochten hun mening geven over maar liefst 24 varianten voor de bouw van dertig tot veertig windmolens langs de A16. Eind 2020 moeten die molens 100 MW energie leveren, genoeg voor 60 duizend huishoudens.

 • Jan van der Meer, ex-wethouder voor GroenLinks in Nijmegen, adviseert over gebiedsontwikkeling en duurzaamheid en werkt de laatste anderhalf jaar als warmte-regisseur in de Metropoolregio Amsterdam en sinds 2017 ook in de regio Arnhem-Nijmegen. Als warmte-regisseur probeert Van der Meer de lokale warmtenetten uit te breiden en te verduurzamen.

  Gemeenten op zoek naar duurzame energie

  Reageer

  De roep om 'aardgasloze wijken' klinkt steeds luider. Duidelijk is dat het Slochteren-aardgas, dat Nederland na de Tweede Wereldoorlog schatrijk maakte, zijn langste tijd heeft gehad. 'En', zegt Jan van der Meer, 'wat veel mensen niet weten, is dat vijftig jaar na de aanleg het aardgasnet op veel plaatsen in het land aan vervanging toe is. Al die buizen toch vervangen, is een regelrechte desinvestering, want een tweede afschrijvingstermijn halen ze niet. Binnen nu en vijftig jaar is het allang gedaan met aardgas'.

 • Om een duurzame energievoorziening te bereiken, wil Nederland voor 2050 van het aardgas af. De fossiele brandstof wordt schaars, draagt bij aan klimaatverandering en de winning ervan doet Groningen beven. Hoe gaan we onze huizen en kantoren straks verwarmen?

  Grote rol gemeenten bij verduurzamen energie

  2 reacties

  Veel gemeenten waren al langer bezig met alternatieven, maar sinds minister Kamp begin december  plechtig verkondigde dat Nederland in 2050 'aardgasvrij' moet zijn, worden er steeds meer plannen gesmeed. Tot nog toe kreeg duurzame elektriciteit van wind en zon de meeste aandacht. Maar hoe komen we aan duurzame warmte en, niet te vergeten, warm water voor de douche? Die zoektocht gaat nu volop beginnen. De vraag naar warmte vormt nog altijd dertig procent van de energiebehoefte van Nederland.

 • In het manifest 'Laat Groningen niet zakken' opgesteld door nota bene Freek de Jonge wordt gepleit voor een betere schadevergoeding en minder bureaucratische rompslomp voor gedupeerden. De politiek heeft het moeilijk in Groningen. 'Ik probeer te stemmen, maar het is moeilijker, want het vertrouwen in de politiek is tot nul gedaald', zegt een demonstrerende dame.

  Protesten tegen aardgaswinning

  3 reacties

  Het eerste lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen vond deze week plaats in Groningen. En vanzelfsprekend gaat het dan over de aardgaswinning, aardbevingen, de schade aan de huizen en de compensatie daarvoor. Lijsttrekkers van de oppositiepartijen buitelen over elkaar heen de aan de NAM beloofde 24 miljard m³ per jaar terug te draaien naar 12 miljard. 

 • Er is volgens Jacqueline Cramer behoefte aan regionale platforms, die kunnen schakelen tussen de honderden lokale kralen en de grote nationale en internationale entiteiten met hun grote energiedoelen. Een slotartikel bij de serie Duurzaamheid, waar een aantal kansrijke initiatieven in beeld werden gebracht.

  Veel fraaie kralen maar nog geen ketting

  3 reacties

  'Er gebeuren hele mooie dingen, ik zie ze als schitterende kralen. Om de gehele waarde ervan te overzien, zouden ze aan een ketting moeten worden geregen.' Dat zegt Jacqueline Cramer in een reactie op de serie artikelen in Binnenlands Bestuur over duurzame innovaties bij de overheden.

 • Ook andere waterschappen, provincies en een gemeente als Nijmegen timmeren aan de weg door duurzaam aan te besteden. Nijmegen gebruikte als eerste gemeente in Nederland vorig duurzaam beton voor de aanleg van een 300 plaatsen tellende Park & Ride terrein bij de Waalsprong.

  Groen aanbesteden 2.0 dient meer doelen dan milieu

  Reageer

  Hergebruik van veen dat vrijkomt bij de verdieping van een watergang om verderop een Natura 2000-rietmoeras aan te leggen in plaats van de conventionele manier van storten op een weiland. Het is een van de recente voorbeelden waarbij een waterschap als Rivierenland tracht de CO2-emissies (door vermeden  grondtransport), geluidsoverlast en hinder voor bewoners te beperken, en tegelijkertijd werkt aan natuurontwikkeling en waterveiligheid.

 • Toen minister Henk Kamp van Economische Zaken in 2013 met de provincies afsprak om in 2020 liefst 6000 MW aan windenergie op land te realiseren, greep Flevoland dat besluit aan om een grootscheepse sanering te starten.

  Een lesje wind op land

  1 reactie

  Als een van de eerste provincies heeft Flevoland een regionaal plan voor windenergie op land gereed samen met drie gemeenten. In zijn eentje gaat Flevoland in 2020 bijna een kwart van de door de twaalf provincies aan minister Kamp toegezegde landelijke doelstelling van 6000 MW windenergie op land realiseren. Tegelijkertijd verdwijnen er windmolens en worden de nieuwe parken beter in het landschap geïntegreerd. En de burgers mogen zelf investeren in windmolens en delen in een gebiedsgebonden bijdrage van de exploitanten van de nieuwe windmolens. Lessen voor andere provincies.

 • Voor gemeenten is het aantrekkelijk. Retentiedaken in de vorm van een polderdak kost een paar centen, maar uitbreiding van het rioolstelsel, inclusief voorzieningen als bergbezinkbassins zijn eveneens kostbaar.

  Een daklandschap van groen en water

  4 reacties

  Groene daken worden soms nog geassocieerd met de geitenwollensokkenperiode van veertig jaar geleden, met 'ecologiese daken' vol sedumplantjes. Maar dergelijk 'lichtgewicht' groen is allang achterhaald, zeggen insiders. Steeds meer gemeenten proberen robuust groen op daken te bevorderen.

 • De harde realiteit is dat Amsterdam al langer dan vijf jaar één van de vele EU-normen niet haalt, namelijk die van NO2 (stikstofoxide). Formeel moet Amsterdam sinds 2010 aan die EU-norm voldoen. Nederland is een van de weinige landen die uitstel kreeg van Brussel, maar zelfs vijf jaar uitstel bleek niet afdoende. In de hoofdstad wordt die EU-norm op vier plaatsen overschreden, zo bleek dit voorjaar uit onderzoek van de actiegroep Milieudefensie.

  Utrechtse milieuzones beter voor gezondheid

  9 reacties

  De lucht in de grote steden is ongezond tot zeer ongezond, vooral door het autoverkeer. Ten opzichte van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doet Utrecht het opmerkelijk minder slecht. Hoe komt dat? Milieuzones voor personenauto's werken.

 • Sinds 1960 is meer dan zestig procent van de Nederlandse weidevogels verdwenen, meldt Vogelbescherming.vogelgezinnetjes heen maaien.

  Weg met de weidevogelomelet

  8 reacties

  Sinds 1960 is meer dan zestig procent van de Nederlandse weidevogels verdwenen, meldt Vogelbescherming. Een navrant percentage, in de wetenschap dat juist het gras- en waterrijke Nederland de belangrijkste broedplaats in Europa is voor de weidevogels. Nu is er sinds jaar en dag in Nederland een vergoeding voor boeren die nesten markeren en met een boogje om de jonge vogelgezinnetjes heen maaien. Erg effectief is dit agrarisch natuurbeheer niet gebleken. Juist in dit 'jaar van de kievit' gaat het met de kievit niet crescendo. Het aantal broedende exemplaren bedraagt grofweg de helft van weleer.

 • Veel daken kunnen geen zonnestroom leveren. Volgens een schatting van Solar Greenpoint is zelfs 70 procent van de daken in de Randstad ongeschikt om zonnepanelen op aan te brengen. Niet zozeer omdat het dak in de schaduw van bomen valt, maar gebouwen in grote steden staan vaak in de schaduw van een ander gebouw.

  The dark side of the sun

  2 reacties

  Schitterend zijn ze, de vele gemeentelijke ambities op het gebied van zonne-energie. Vele gemeentehuizen, zwembaden en sporthallen krijgen een blauw gekleurd zonnedak. Ook op steeds meer particuliere huizen of woningbouwblokken verschijnen de zonnedaken, onder auspiciën van de vereniging van eigenaren, de woningcorporatie of een speciale energiecoöperatie uit de buurt.

 • Vrouwen scheiden meer en beter afval dan mannen. In de meer landelijke provincies als Overijssel en Drenthe scheidt men beter dan in de Randstad en CDA-stemmers leggen meer discipline aan de dag dan PVV- en SP-stemmers. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research.

  Vrouwen scheiden beter

  6 reacties

  Vrouwen scheiden meer en beter afval dan mannen. In de meer landelijke provincies als Overijssel en Drenthe scheidt men beter dan in de Randstad en CDA-stemmers leggen meer discipline aan de dag dan PVV- en SP-stemmers. Het scheidingsgedrag zou wel verbeteren als de burger het afval nog beter kan aanbieden.

 • Volgens een verordening van de EU moeten de netbeheerders elk huishouden of bedrijf in Nederland vóór 2020 een slimme meter aanbieden. De meter noteert elk kwartier het stroom- en gasverbruik en zendt dit door naar een database. Die wordt zes keer per jaar door de leverancier uitgelezen. In dat bestand zit ook ‘het profiel’ van het huishouden: gezinssamenstelling en verbruik in het verleden.

  Zondag voortaan wasdag

  6 reacties

  De enorme toename van lokale duurzame energie zoals zonnepanelen en windenergie, vaak individueel opgewekt of per buurtcollectief, zal het gebruik van slimme meters doen toenemen, verwachten netbeheerders als Stedin, Enexis en Liander.

 • ‘De stad en de stedelijke delta is een hotspot van vervuiling van microplastic’, zegt professor Vethaak.

  Ook plasticsoep aan de Amsterdamse grachten

  4 reacties

  De hoeveelheid fijne plastic deeltjes in het water van de Amsterdamse grachten, Amstel, Noordzeekanaal en IJsselmeer is van ongeveer dezelfde omvang en vaak zelfs vele male hoger dan zout water op zee. De deeltjes zakken vaak uit en komen terecht op de bodem van de grachten.

 • Gemeentelijke begraafplaatsenand ongeveer vijftien natuurbegraafplaatsen, waarvan de helft op delen van gemeentelijke begraafplaatsen is gevestigd. Vijf of zes zijn als Heidepol volledig op een landgoed in de natuur gevestigd.

  Terug naar de natuur

  2 reacties

  De provincie Gelderland krijgt maandelijks een aanvraag van een landgoed of natuurterreinbeheerder voor een vergunning voor natuurbegraafplaatsen. Nog weinig mensen doen het, maar is het begraven in de natuur een trend?

 • Onder de naam Kringloopenergie gaat afval-, energie- en grondstoffenbedrijf HVC uit Alkmaar stroom verkopen aan burgers. ‘Een logische stap’, aldus het bedrijf dat eigendom is van gemeenten en waterschappen.

  Gemeente-energie uit afval en GFT voor consumenten

  4 reacties

  Onder de naam Kringloopenergie gaat afval-, energie- en grondstoffenbedrijf HVC uit Alkmaar stroom verkopen aan burgers. ‘Een logische stap’, aldus het bedrijf dat eigendom is van gemeenten en waterschappen.

 • 350 milieubewuste Zwollenaren brachten hun hoeveelheid restafval terug tot 10 procent van het landelijk gemiddelde. Het geheim: positieve feedback en identificatie met het project.

  Vermindering restafval tot 10 procent

  3 reacties

  350 milieubewuste Zwollenaren brachten hun hoeveelheid restafval terug tot 10 procent van het landelijk gemiddelde. Het geheim: positieve feedback en identificatie met het project. Afvalinzamelaar ROVA, dat voor 21 gemeenten in de omgeving van Zwolle de afvalinzameling verzorgt, daagde dit voorjaar honderd mensen uit om gedurende honderd dagen de hoeveelheid afval met 100 procent te verminderen.

 • Staatssecretaris Mansveld van Milieu (PvdA) heeft donderdag met succes haar voorstel verdedigd om statiegeld op grote Pet-flessen voorlopig te handhaven.

  Retourpremie voor plastic bij sportclub en kerkkoor

  2 reacties

  Staatssecretaris Mansveld van Milieu (PvdA) heeft donderdag met succes haar voorstel verdedigd om statiegeld op grote Pet-flessen voorlopig te handhaven. Gemeenten komen in samenwerking met bedrijfsleven en milieu-organisaties voor 1 oktober met een plan voor een groot aantal proefprojecten die via een retourpremiesysteem de inzameling van kleine petflesjes bij scholen en sportclubs moeten bevorderen. Dat moet bijdragen aan de vermindering van zwerfafval.

 • De bodemsanering wil maar geen geschiedenis worden, blijkt uit een nieuw convenant tussen Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. Minstens 1300 vervuilde bodemlocaties moeten met voorrang worden aangepakt.

  Bodemconvenant: bodemsanering wil maar geen geschiedenis worden

  1 reactie

  De bodemsanering wil maar geen geschiedenis worden, blijkt uit een nieuw convenant tussen Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen. Minstens 1300 vervuilde bodemlocaties moeten met voorrang worden aangepakt. De vervuiling dreigt zich in het grondwater te verspreiden. Daarmee kan, zeker op de zandgronden, de winning van drinkwater in gevaar komen.

 • Er gaat nog altijd veel restwarmte verloren en er is veel snoeihout beschikbaar. Warmtenetten bieden de kans om de Nederlandse warmtevraag te verduurzamen, bewijzen de deze week geopende centrales in Purmerend en Nijmegen.

  Gemeenten zien voordelen van restwarmte

  3 reacties

  Er gaat nog altijd veel restwarmte verloren en er is veel snoeihout beschikbaar. Warmtenetten bieden de kans om de Nederlandse warmtevraag te verduurzamen, bewijzen de deze week geopende centrales in Purmerend en Nijmegen.

 • ‘Er zijn nauwelijks gemeenten, provincies en rijksdiensten die hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en sociale omstandigheden vastleggen in een jaarverslag.’

  Duurzaamheid in jaarverslagen gemeenten ver te zoeken

  Reageer

  De publieke sector kan nog veel leren van het bedrijfsleven als het gaat om het transparant meten en communiceren over duurzaamheid. Dat zegt Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland. ‘Er zijn nauwelijks gemeenten, provincies en rijksdiensten die hun prestaties op het gebied van duurzaamheid en sociale omstandigheden vastleggen in een jaarverslag.’

 • Grote steden binden de strijd aan tegen zwerfafval.

  ‘Zakgeld’ voor wie zwerfafval opruimt

  10 reacties

  Grote steden binden de strijd aan tegen zwerfafval. Er wordt druk geëxperimenteerd met strenge boetes, lespakketten en zelfs extra zakgeld.

 • Speciaal voor mensen die vanwege hun geloof geen voedsel mogen weggooien, plaatste de gemeente Utrecht in sommige wijken al speciale kliko’s voor oud brood.

  Actie tegen op straat gooien brood

  4 reacties

  Rotterdam zet in de strijd tegen het weggooien van etenswaarden publieksvoorlichters in die langsgaan bij moskeeën en maatschappelijke verenigingen.

 • De VNG-Energietop van 19 januari moet een vliegwiel vormen waarbij een groot aantal vooruitstrevende gemeenten hun ambities en kennis ter beschikking stelt aan anderen.

  VNG-energietop: er valt geld te verdienen

  4 reacties

  De gemeenten Apeldoorn, Urk, Leusden, Landgraaf en Kaag en Braassem beginnen een wedstrijd wie zoveel mogelijk vierkante meter zonnepanelen op daken van openbare gebouwen heeft liggen. Het is een van de uitkomsten van de ‘Energietop voor lokale bestuurders’ die op maandag 19 januari door VNG werd georganiseerd.

 • In Nederland gaat jaarlijks een vermogen van 2000 MW de lucht in of belandt als warm koelwater in de rivier. Het is allemaal nu nog overtollige warmte van grote bedrijven en installaties als die van ARN, elektriciteitscentrales en veel petrochemische bedrijven. De totale energetische waarde van deze restwarmte bedraagt 2000 MW. Dat komt overeen met twee kolencentrales.

  ‘Restwarmte is het nieuwe gas’

  7 reacties

  Stadsverwarming is een oude manier om woningen warm te krijgen. Ging dat vroeger met kolen en gas, moderne warmtenetten bieden uitgelezen kansen om de grootschalige leidingstelsels te verduurzamen.

 • Waterschap Rivierenland wint award voor zuinig personeelsvervoer.

  Waterschap Rivierenland zuinig met mobiliteit

  3 reacties

  Waterschap Rivierenland heeft deze week de Lean and Green award ontvangen. In de categorie personenvervoer gaat het waterschap in een tijdsbestek van vijf jaar het aantal autokilometers met vijftien procent terugdringen. De CO2-uitstoot daalt daardoor met twintig procent, terwijl het waterschap bespaart op transportkosten.

 • Het Kennisfestival Deltaprogramma geeft een aantal waardevolle richtingen aan. Probeer bij elke keer dat de schop de grond in gaat voor onderhoud of renovatie ook klimaatmaatregelen mee te nemen, zeggen deskundigen.

  Belangrijke rol gemeente bij terugdringen water

  5 reacties

  Lagere overheden krijgen een prominente rol toegedicht in de strijd tegen wateroverlast. Dat vereist wel een cultuuromslag bij de beheersdiensten van gemeenten, waterschappen en nutsbedrijven noodzakelijk, want het beheer is enorm verkokerd.

 • Ondanks bezuinigingen en verzwaring van het takenpakket met nieuwe onderwerpen als Wmo en jeugdzorg, spelen duurzaamheid, energie en milieu een prominente rol in de nieuwe coalitieakkoorden van de tien grootste steden. Dat blijkt uit analyse door Binnenlands Bestuur.‘De aandacht voor duurzaamheid is onafhankelijk geworden van de politieke kleur’, reageert milieuhoogleraar Jacqueline Cramer.

  Duurzaamheid is fundament in coalitie-akkoorden

  3 reacties

  Ondanks de bezuinigingen en de verzwaring van het takenpakket met nieuwe onderwerpen als Wmo en jeugdzorg, spelen duurzaamheid, energie en milieu een prominente rol in de nieuwe coalitieakkoorden van de tien grootste steden.

 • astgoed is gewoon een goede business case’, zegt wethouder Mark Pol (VVD) van Financiën in Almere. De besparingen die gemeenten kunnen bereiken door secuur naar hun vastgoed te kijken, zijn enorm. In totaal telt Nederland 85 miljoen vierkante meter aan maatschappelijk vastgoed.

  Gemeenten verdienen aan duurzaamheid

  Reageer

  Investeren in energiemaatregelen in gemeentelijk vastgoed levert jaarlijks 200 tot 400 miljoen euro op. De gemeente realiseert duurzame ambities en geeft het goede voorbeeld, zo blijkt uit koplopergemeenten als Den Bosch, Zeist en Almere.

 • In een verbluffend kort tijdsbestek is Nederland massaal plastic verpakkingsafval gaan inzamelen. Begonnen in 2009 met enkele koplopers, zijn nu vrijwel alle gemeenten enthousiast aan de slag. Bewustwordingscampagnes als Plastic hero en inzamelmiddelen als herkenbare zakken en feloranje gekleurde bollen, hebben veel burgers over de streep getrokken.

  Verkoop kunststofafval groot risico voor gemeenten

  8 reacties

  De inzameling van plastic is een groot succes. Een aantal  gemeenten wil nu ook de sortering en verkoop van kunststofafval ter hand nemen. Maar de geplande 
  extra opbrengst kan zomaar omslaan in een kostenpost. 

 • Dankzij het concept 'tijdelijke natuur' is er in afwachting van economische dynamiek volop ecologische ontwikkeling. InnovatieNetwerk, een onder het ministerie van Economische Zaken ressorterende denktank voor innovaties in de landbouw en groene ruimte, bedacht in 2009 het idee om deze grond tijdelijk als natuur te bestempelen.

  Tijdelijke natuur op onverkoopbare grond

  3 reacties

  Op een grotendeels braakliggend bedrijventerrein en nieuwbouwwijk Eeserwold bij Steenwijk floreert de natuur. In afwachting van economische dynamiek is er volop ecologische ontwikkeling. ‘Tijdelijke natuur’ heet het nieuwe concept.

 • Groningen besteedt het energiebeheer niet uit maar heeft een eigen esco opgericht, de Groningse Energie Service Compagnie (GRESCO). Al het geld dat wordt verdiend, vloeit terug naar de gemeente

  Groningen doet het zelf

  Reageer

  Esco’s – Energy Service company – rukken op in gemeenteland. Steeds meer gemeenten besteden de investeringen, onderhoud en beheer van de energie van het gemeentelijk vastgoed uit aan een extern bedrijf. Dat leidt tot de meest energiezuinige maatregelen zonder dat het de gemeente geld kost. De gemeente Groningen doet het zelf, gedreven door het doel om in 2035 alle 250 gemeentepanden energieneutraal te krijgen.

 • 'Mensen uit de sociale werkvoorziening kunnen helpen bij natuuronderhoud. En patiënten en cliënten in de zorg hebben baat bij natuur in hun omgeving', zei VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma.

  'Natuur moet plek krijgen in collegeakkoorden'

  5 reacties

  De nieuwe colleges van burgemeester en wethouders die de komende weken worden gevormd, moeten natuur een plek geven in de collegeakkoorden. Het zou mooi zijn als op minstens 50 plekken in het land braakliggende grond voorlopig een natuurbestemming krijgt.

 • Amersfoort en Apeldoorn staan niet op zichzelf. Alle waterschappen in Nederland zijn bezig met een flinke transformatie.

  Waterschappen worden duurzaamheidsfabrieken

  2 reacties

  Waterschap Vallei en Veluwe gaat de grote rioolwaterzuiveringsinstallatie in Amersfoort dit jaar ombouwen tot een gecombineerde energiefabriek en een grondstoffenfabriek. In de grootschalige installatie – het afvalwater van 300 duizend mensen wordt er schoongemaakt – zal vanaf 2015 zowel energie als grondstoffen worden teruggewonnen. 

 • Bij waterbeheerders en in de politiek wint de filosofie van ‘bouwen met de natuur’ terrein, zegt Marjolein van Wijngaarden, directeur van Ecoshape.

  Bouwen met de natuur wint terrein

  1 reactie

  Bij waterbeheerders en in de politiek wint de filosofie van ‘bouwen met de natuur’ terrein, constateert Marjolein van Wijngaarden, directeur van Ecoshape, een consortium waarin een twintigtal wetenschappelijke instituten en universiteiten samenwerkt met bedrijven als baggeraars en adviesbureaus. 'Wilgen, oesters, vooroevers en moerassen en hun natuurlijke processen kunnen we inzetten om het land te beschermen tegen hoogwater.'

 • De Lelystadse wethouder Ruud Luchtenveld (VVD) is trots. Ze zijn erin geslaagd om een groot bestemmingsplan met hoge normen als Milieu-effect-rapportage (MER) en Natura 2000 in een tijdbestek van amper tien maanden na de ter visie legging door de gemeenteraad vastgesteld te krijgen.

  Bestemmingsplan in recordtijd rond

  1 reactie

  In een recordtijd van tien maanden nam de gemeenteraad van Lelystad deze week een gloednieuw bestemmingsplan aan voor de Marker Wadden. Het voorziet in een vijftienduizend hectare omvattende archipel van eilanden langs de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen.  

 • Mannelijke passanten zijn vorige week op het Amsterdamse Beursplein verleid een plasje te doen in een plaskruis. Met de urine-kunstmest (struviet) kunnen onder meer tuinen worden bemest.

  Amsterdam plast 'kunstmest'

  2 reacties

  In de stromende regen startte precies een week geleden een campagne om de Amsterdammers bewust te maken van de waarde van hun plas. Mannelijke passanten werden op het Beursplein verleid een plasje te doen in een plaskruis.

 • Waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) gaat eind dit jaar beginnen met de grootschalige terugwinning van fosfaat uit rioolwater. AGV legt daarvoor momenteel de laatste hand aan een speciale fabriek, met een capaciteit van 1.000 ton struviet per jaar.

  ‘Kwart langbouwgrond bemest met opgevangen urine’

  Reageer

  Afgelopen zondag plasten verschillende Amsterdammers voor een goed doel. Uit hun urine werd fosfaat teruggewonnen om daktuinen te bemesten. Experts voorzien dat op den duur een kwart van alle Nederlandse landbouwgrond met urine kan worden bemest. 

 • In Nederland lijkt het thema van de duurzaamheid op politiek en bestuurlijk niveau vooral lokaal en regionaal te worden uitgevoerd.De ruzie tussen het rijk en de corporaties is zorgelijk, want het kan een deel van de lokale energie-afspraken blokkeren’, stelt oud-minister Jacqueline Cramer.

  Duurzaamheid leeft in regio

  4 reacties

  Duurzaamheid is allang niet meer alleen een Haags speeltje. Burgers willen niet eindeloos vergaderen, maar vooral met een concreet voorstel aan de slag. De ruzie tussen het rijk en de corporaties is zorgelijk, want het kan een deel van de lokale energie-afspraken blokkeren’, stelt oud-minister Jacqueline Cramer.

 • Toiletpapier kan slim worden hergebruikt, voor pizzadozen of voor het bouwen van wegen, zegt Chris Ruiken.

  Wegen bouwen met wc-papier

  5 reacties

  Tien kilo toiletpapier stort elke Nederlander jaarlijks in zijn toiletpot. De 170.000 ton die zo in het riool belandt, kan slim worden hergebruikt. Het gevolg: 30 procent besparen op de slibverwerking én nuttig hergebruik van het papier onder het asfalt. 

 • Een zwembad verwarmt op de verbranding van varkensvet. Eindhoven zet stevig in op haar energie ambities.

  Ranomi zwemt op varkensvet

  1 reactie

  Een zwembad verwarmen met varkenskadavers. In Eindhoven wordt gestaag gewerkt aan de energie-ambities. Het gasverbruik is door de innovaties gedecimeerd.

 • Plasticsoep was tot nog toe vooral bekend als een zeer groot, met plastic vervuiling verontreinigd gebied in de Stille Oceaan maar intussen is bekend dat op alle zeven oceanen verdichtingen van plastic afval bevinden.

  De plastic soep in zee begint op straat

  4 reacties

  Koninginnedag of Koningsdag zal het vertrouwde beeld opleveren van onvoorstelbare hoeveelheden plastic glazen, plastic flessen, plastic tape en touw, plastic zeil en folies. Er is zelfs een initiatief om geen ballonnen op te laten op 30 april, zo bleek onlangs op een studiedag van Gemeente Schoon.

 • Winddeskundige en gemeente-adviseur Tijmen Keesmaat maakt zich zorgen over de traagheid van projecten op het gebied van windenergie. De ambities van het rijk komen er mee in de knel.

  Haast nodig voor ambities windenenergie

  22 reacties

  Nu rijk en provincies het onlangs eens zijn geworden over de realisering van een grote hoeveelheid windmolens op land, komt het aan op snel concrete locaties realiseren, menen deskundigen op het gebied van windenergie.

 • Gemeenten bezuinigen op afvalinzameling. Toch hoeft dat niet tot vervuiling van de publieke ruimte te leiden, blijkt uit proeven in Arnhem, Schoon, Haarlem.

  Bezuinigen op afval hoeft niet tot vervuiling te leiden

  1 reactie

  Verschillende gemeenten weten op creatieve manieren afvalbeheer en de zorg voor de openbare ruimte op een hoog niveau te houden terwijl ze tegelijkertijd bezuinigen. In Haaren (NB) worden minder chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt op het verhard oppervlak en gaan bewoners zelf schoffelen en zwerfvuil verwijderen.

 • De helft van de huishoudens kan op lokaal opgewekte groene energie draaien, blijkt uit een analyse van Arcadis die in opdracht van VNG is uitgevoerd.

  Helft van huishoudens aan lokale duurzame stroom in 2020

  4 reacties

  Een combinatie van lokaal opgewekte windenergie en zonne-energie is financieel rendabel, maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele energie en zorgt voor werkgelegenheid. Als er ‘aanvullende financiële maatregelen’ worden getroffen, kan in 2010 de helft van de Nederlandse huishoudens beschikken over lokaal opgewekte groene stroom.

 • Lokale energie-initiatieven hebben de wind mee. Er zijn inmiddels meer dan 300 lokale energiecoöperaties in Nederland.

  Enorme groei lokale energie-initiatieven

  4 reacties

  Meer dan 300 lokale en regionale initiatieven voor duurzame energie zijn er al in Nederland. In een energiecoöperatie kopen de leden gezamenlijk stroom en gas in bij windmolens of biomassacentrales uit de buurt. Verenigingen van Eigenaren besluiten samen zonnepanelen op het dak te leggen en individuen kunnen beleggen in een windmolen.

 • De klimaatverandering biedt een aantal kansen, zoals bijvoorbeeld wijnbouw. Er zijn nog andere verdienmodellen te bedenken.

  Warmer klimaat als verdienmodel

  Reageer

  Niet te lang jeremiëren over de klimaatverandering als bedreiging voor de mensheid, maar de temperatuursstijging opvatten als een uitdaging waarmee innovaties en nieuwe verdienmodellen in zicht komen.

 • Een warmer klimaat zet aan tot innovaties. Dijkgraaf Hein Pieper van Rijn en IJssel roept op tot slim samenwerken.

  Warmer klimaat als verdienmodel

  3 reacties

  Met de temperatuursstijging kan ook geld worden verdiend. Een warmer klimaat zet aan tot innovaties.

 • Gemeenten proberen hun wagenpark steeds meer op groen gas te laten rijden, verkregen door biovergisting.

  Groen gas in opkomst

  1 reactie

  Veel gemeenten zijn bezig hun wagenpark structureel te verduurzamen en laten ‘dienstauto’s’ op groen gas rijden. Tilburg loopt voorop.

 • Het dichten van de geul van de Zandmotor, een kustverstevigingsproject in Zuid-Holland, stuit op grote bezwaren van kennisinstituut Deltares.

  Dichten geul Zandmotor 'blamage'

  7 reacties

  Kennisinstituut Deltares heeft grote kritiek op de aanpak door de provincie Zuid-Holland van het kustverstevigingsproject de Zandmotor. Het afsluiten van een gevaarlijke geul met stenen is ‘een blamage’ voor het experiment.

 • De gemiddelde automobilist staat zeer terughoudend ten opzichte van elektrische auto’s en andere alternatieve voertuigen. De overheid moet zich blijkens een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) richten op de kleine groep ‘believers’ die weinig kilometers maken. 

  Miljoen elektrische auto’s ver weg

  2 reacties

  De gemiddelde automobilist staat zeer terughoudend ten opzichte van elektrische auto’s en andere alternatieve voertuigen. De overheid moet zich blijkens een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) richten op de kleine groep ‘believers’ die weinig kilometers maken. 

 • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat voorlopig niet meewerken aan de afschaffing van het statiegeld op de grote PET-flessen in 2015. Als het statiegeldsysteem verdwijnt, is er volgens de koepelorganisatie momenteel te weinig garantie dat de vrijwillige inzameling door burgers voldoende hergebruik van plastic mogelijk maakt. 

  Twintig jaar statiegeldgekibbel

  3 reacties

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat voorlopig niet meewerken aan de afschaffing van het statiegeld op de grote PET-flessen in 2015. Als het statiegeldsysteem verdwijnt, is er volgens de koepelorganisatie momenteel te weinig garantie dat de vrijwillige inzameling door burgers voldoende hergebruik van plastic mogelijk maakt. 

 • Natuurorganisaties moeten op zoek naar andere geldbronnen, nu staatssecretaris Bleker er minder voor uittrekt. Loterijen, natuurbegraafplaatsen en uitzichtgaranties gelden worden als oplossingen gezien.

  Doden gaan natuur redden

  3 reacties

  Natuurorganisaties moeten op zoek naar andere geldbronnen, nu staatssecretaris Bleker er minder voor uittrekt. Loterijen, natuurbegraafplaatsen en uitzichtgaranties gelden worden als oplossingen gezien.

 • Uit de studie blijkt dat Zuid-Holland jaarlijks 160.000 ton gras en 223.000 ton houtafval vrijkomt. Eén ton grasachtige biomassa levert 60 kubieke m biogas op.

  ‘Groen gas’ uit groenafval

  Reageer

  Groenbedrijven en hoveniers kunnen ‘groen gas’ maken uit groenafval. Technisch en financieel is dat goed mogelijk, blijkt uit de haalbaarheidsstudie Green4Fuel van advies- en ingenieursbureau DHV uit Amersfoort.

 • Pijnacker betaalt burger voor afval

  Reageer

  Voor het eerst krijgen Nederlanders betaald voor het scheiden van afval. Binnen één maand na start van een proef in Pijnacker-Nootdorp is 100 duizend kilogram kunststof, textiel, papier en elektrische apparaten ingezameld. De bewoners krijgen bij elkaar ruim 8.700 euro uitgekeerd.

 • Nedvang maakte deze week bekend dat 48 procent van het kunststof verpakkingsafval van huishoudens in 2010 is ingezameld en verwerkt tot tweedehands grondstof.

  Inzameling plastic afval groot succes

  8 reacties

  Nedvang maakte deze week bekend dat 48 procent van het kunststof verpakkingsafval van huishoudens in 2010 is ingezameld en verwerkt tot tweedehands grondstof.

 • De droogte speelt paalrot in de kaart. Ook de populaire jaren 30-wijken in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht hebben er last van. Actief grondwaterbeheer door gemeenten kan de schade beperken.

  Fundering lijdt onder droogte

  Reageer

  De droogte speelt paalrot in de kaart. Ook de populaire jaren 30-wijken in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht hebben er last van. Actief grondwaterbeheer door gemeenten kan de schade beperken.

 • Na de Brabantse gemeente Boekel in 2004 schaft nu ook Eindhoven de welstandsregels af, zo besloot het college vorige week.

  Eindhoven welstandsvrij

  6 reacties

  Na de Brabantse gemeente Boekel in 2004 schaft nu ook Eindhoven de welstandsregels af, zo besloot het college vorige week.

 • Zandeiland beschermt tegen kustafslag en zeespiegelstijging

  1 reactie

  Dit weekend opent informatiecentrum ‘De Zandmotor’ in Kijkduin. Via filmpjes en virtuele maquettes kunnen bezoekers deze nieuwe manier van kustverdediging bekijken. Ook is de voortgang van het waterwerk te zien.

 • Gemeenten moeten veel meer elektrische apparaten inzamelen

  Reageer

  Veel gemeenten scoren ver onder het gemiddelde bij de inzameling van elektronicaafval. Dat moet beter, zegt Wecycle: ‘Allemaal een kilo per inwoner erbij.’ Vandaag publiceert Wecycle voor het eerst een benchmark naar de gemeentelijke prestaties.

 • De sorteerfabriek van plastic afval in Rotterdam gaat volgende maand open. Tot 30 duizend ton aan verpakkingen per jaar kan er verwerkt worden. Daardoor hoeft het plastic niet meer in vrachtwagens naar Duitsland.

  PET-flesjes en shampooflacons blijven in Rotterdam

  2 reacties

  De sorteerfabriek van plastic afval in Rotterdam gaat volgende maand open. Tot 30 duizend ton aan verpakkingen per jaar kan er verwerkt worden. Daardoor hoeft het plastic niet meer in vrachtwagens naar Duitsland.

 • De beoordeling van bestrijdingsmiddelen in Nederland gaat flink veranderen. Nederland is ingedeeld in een Europese zone met onder meer Duitsland, Engeland en Tsjechië. Fabrikanten van middelen mogen voortaan zelf kiezen in welk land ze middelen laten toetsen. De rol van de Nederlandse commissie toelating gewasbeschermingsmiddelen (CTgB) zal daardoor verminderen.

  Waterkwaliteit achteruit door Europa

  4 reacties
  Europese richtlijnen zullen Nederlandse beleid ten aan zien van de waterkwaliteit jaren terugzetten, vreest de waterschapsector.
 • Veel van het onderhoudswerk aan monumenten, wordt toch vergunningsvrij. Dat bepaalde de Tweede Kamer dinsdag na een debat over de monumentenzorg. Een motie voor een meldingsplicht voor onderhoud om zo de eigenaren een ‘servicemoment’ te bieden, redde het niet.

  Onderhoud monument vergunningsvrij

  2 reacties
  Veel van het onderhoudswerk aan monumenten, wordt toch vergunningsvrij. Dat bepaalde de Tweede Kamer dinsdag na een debat over de monumentenzorg. Een motie voor een meldingsplicht voor onderhoud om zo de eigenaren een ‘servicemoment’ te bieden, redde het niet.
 • Staatssecretaris Zijlstra (VVD) van OCW wil minder regels in de monumentenzorg. Uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt echter dat de meeste gemeenten nog helemaal niet klaar zijn voor deregulering.

  Zorg om minder regels voor monumenten

  1 reactie
  Staatssecretaris Zijlstra (VVD) van OCW wil minder regels in de monumentenzorg. Uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt echter dat de meeste gemeenten nog helemaal niet klaar zijn voor deregulering.
 • Regelwaakhond Actal is in een rapport zeer kritisch over de regels die de overheid aan duurzaam inkopen stelt: te veel documenten en te veel ciriteria die ook nog eens regelmatig veranderen.

  Beleid duurzaam inkopen ‘fundamenteel herzien

  2 reacties
  Regelwaakhond Actal is in een rapport zeer kritisch over de regels die de overheid aan duurzaam inkopen stelt: te veel documenten en te veel ciriteria die ook nog eens regelmatig veranderen.
 • De Amerikaanse energieadviseur Jeremy Rifkin raadt de provincie Utrecht aan 18 miljard euro in 30 jaar te investeren voor een klimaatbestendige provincie. Dat valt mee, reageert de Utrechtse gedeputeerde Wouter de Jong.

  Provincie Utrecht voor 18 miljard energieneutraal in 2040

  2 reacties
  De Amerikaanse energieadviseur Jeremy Rifkin raadt de provincie Utrecht aan 18 miljard euro in 30 jaar te investeren voor een klimaatbestendige provincie. Dat valt mee, reageert de Utrechtse gedeputeerde Wouter de Jong.
 • Niet in één keer, maar stapsgewijs wordt de fiscale vrijstelling voor spaarders in de groenfondsen afgeschaft. ‘Het kabinet maakt een einde aan een zeer succesvolle vorm van publiek-private samenwerking.’

  Zachte sanering groenfondsen

  Reageer
  Niet in één keer, maar stapsgewijs wordt de fiscale vrijstelling voor spaarders in de groenfondsen afgeschaft. ‘Het kabinet maakt een einde aan een zeer succesvolle vorm van publiek-private samenwerking.’
 • Strijd tegen onnodig licht

  Reageer
  Amsterdam bracht de hoofdstedelijke lichtvervuiling in kaart. De stad wil lichthinder tegengaan en energie besparen, maar het mag niet ten koste gaan van het gevoel van veiligheid op straat.
 • Kabinet snijdt flink in milieusubsidie

  1 reactie
  Het nieuwe kabinet schrapt de subsidieregeling voor maatschappelijke organisaties en milieu (SMOM). De milieuorganisaties zien het streven naar duurzaamheid in gevaar komen.
 • Zowel kerncentrales als lokale energiebedrijven en een green deal met de samenleving. De plannen van het kabinet-Rutte inzake milieu en energie waaieren alle kanten op. Veel hangt af van de concrete uitwerking.

  Kabinet beperkt groene energie

  5 reacties
  Zowel kerncentrales als lokale energiebedrijven en een green deal met de samenleving. De plannen van het kabinet-Rutte inzake milieu en energie waaieren alle kanten op. Veel hangt af van de concrete uitwerking.

Recente Achtergrond Artikelen

 • © Shutterstock

  Jagen op de jeukrups

  Reageer

  Over circa twee weken slaat de eikenprocessierups weer aan het vervellen. Gemeenten zoeken naar natuurlijke vijanden om de overlast van de honderdduizenden jeukende rupshaartjes te beperken. Wat werkt?

 • Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof in Nederland met modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen. Welke voordelen biedt een ruimtepolitie?

  Vanuit de ruimte jagen op stikstof

  Reageer

  Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof in Nederland met modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen. Welke voordelen biedt een ruimtepolitie?

 • © Shutterstock

  Inkopers met lef gezocht

  Reageer

  De kringloopeconomie leeft. Althans, er zijn talloze bijeenkomsten en dito concrete initiatieven. Maar de echte economie wordt pas circulair als de overheid structureel het goede voorbeeld geeft. En dat blijkt lastig.

 • Ratten zorgen al heel lang voor overlast, in grote steden, maar ook op het platteland. Er zijn zorgen voor een ware rattenexplosie als in 2023 de chemische bestrijding door particulieren verder aan banden wordt gelegd. ‘Een rattenstelletje produceert tachtig nakomelingen per jaar.’ Een minder vuile leefomgeving zou flink helpen.

  De rat in de stad

  Reageer

  Ratten zorgen al heel lang voor overlast, in grote steden, maar ook op het platteland. Er zijn zorgen voor een ware rattenexplosie als in 2023 de chemische bestrijding door particulieren verder aan banden wordt gelegd. ‘Een rattenstelletje produceert tachtig nakomelingen per jaar.’ Een minder vuile leefomgeving zou flink helpen.

 • De excessivee overlast van de eikenprocessierups dit jaar is de voorbode van toenemende hinder door nieuwe en oude plaaggeesten. Gemeenten moeten jaarrond inzicht krijgen in de verspreiding van de beestjes en er actiever mee bezig gaan. Een dilemma lijkt dat de vergroening en vernatting van de stad ook de plaagdieren behaagt, zo waarschuwt ecoloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research.

  Plaaggeesten rukken op

  Reageer

  De excessivee overlast van de eikenprocessierups dit jaar is de voorbode van toenemende hinder door nieuwe en oude plaaggeesten. Gemeenten moeten jaarrond inzicht krijgen in de verspreiding van de beestjes en er actiever mee bezig gaan. Een dilemma lijkt dat de vergroening en vernatting van de stad ook de plaagdieren behaagt, zo waarschuwt ecoloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research.

 • Ziek van de medicijnresten

  Reageer

  Waterschappen werken aan betere technieken om medicijnresten uit het rioolwater te halen. Ook preventieve maatregelen, zoals een gezondere levensstijl, moeten medicijnafval beperken. Het is hard nodig: voor 2035 wordt nog altijd een derde méér medicijngebruik verwacht.

 • Toerisme overspoelt de Veluwe

  Reageer

  De Veluwe is toeristische trekpleister nummer één van Nederland. Vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Michiel Hegener maakt zich zorgen over de positie van de natuur in ‘het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa’, en schreef er een boek over. Op pad met de auteur.

 • © Shutterstock

  Beter bestand tegen droogte

  Reageer

  Vorig jaar was het extreem droog. Vooral op de droge zandgronden ontstond schade in natuurgebieden, landbouwgronden, gemeenteplantsoenen en parken. Wat hebben waterschappen, gemeenten en provincies ervan geleerd nu de droogte ook dit jaar lijkt aan te houden?

 • Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. Zwerfafval, plasticsoep en dierenleed vormen de belangrijkste redenen. En er zijn alternatieven, zoals bellenblazen. Handhaving van een verbod is uiteraard een lastige zaak. De gemeente Den Haag gaat extra ambtenaren inzetten, maar de meeste gemeenten hopen op een preventieve werking van het verbod.

  Die ballon gaat niet op

  Reageer

  Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. Zwerfafval, plasticsoep en dierenleed vormen de belangrijkste redenen. En er zijn alternatieven, zoals bellenblazen. Handhaving van een verbod is uiteraard een lastige zaak. De gemeente Den Haag gaat extra ambtenaren inzetten, maar de meeste gemeenten hopen op een preventieve werking van het verbod.

 • Inbreng van burgers is cruciaal om de energietransitie te laten slagen. Maar spontane plannen van bewoners lopen niet altijd parallel met de energieaanpak van de gemeente. Twee voorbeelden uit Haarlem en Twente. 

  Help, burgers met een eigen energieplan

  Reageer

  Inbreng van burgers is cruciaal om de energietransitie te laten slagen. Maar spontane plannen van bewoners lopen niet altijd parallel met de energieaanpak van de gemeente. Twee voorbeelden uit Haarlem en Twente.