of 63908 LinkedIn

René Didde

Recente Artikelen

 • © Shutterstock

  Zoetermeer, de natste stad van Nederland

  1 reactie

  Volgens de eerder dit jaar bijgestelde langjarige neerslagstatistieken van het KNMI valt er gemiddeld genomen nergens in Nederland meer regen dan in Zoetermeer, 972 millimeter per jaar. Verder in Zuid-Holland scoren Rotterdam, Den Haag en Voorschoten hoog in de nieuwe neerslagcijfers.

 • Nieuwe scenario’s moeten de Maas robuuster maken voor de extreme wateroverlast.. Maar de rivier moet ook beter bestand zijn tegen andere extremen zoals droogte, lozingen van chemische stoffen, cybercrime of een ongeluk met de kerncentrale Tihange in België. Een Deltacommissaris voor de Maas zou de ‘centrale systeemverantwoordelijke’ moeten worden, zo bepleiten bestuurskundigen.

  Pleidooi voor een Deltacommissaris voor de Maas

  3 reacties

  Nieuwe scenario’s moeten de Maas robuuster maken voor de extreme wateroverlast als gevolg van de twee dagen durende clusterbuien van juli. Maar de rivier moet ook beter bestand zijn tegen andere extremen zoals droogte, lozingen van chemische stoffen, cybercrime of een ongeluk met de kerncentrale Tihange in België. Een Deltacommissaris voor de Maas zou de ‘centrale systeemverantwoordelijke’ moeten worden.

 • Nederland wil bomen planten vanwege klimaatdoelen en biodiversiteit. Ondertussen gaat op veel plaatsen de bijl in de bosjes. Daaronder zijn niet zelden waardevolle houtopstanden van meer dan honderd jaar oud. Wie moet er redding brengen: gemeente of provincie?

  Bijl bedreigt bijzondere bomenrijen

  6 reacties

  Nederland wil bomen planten vanwege klimaatdoelen en biodiversiteit. Ondertussen gaat op veel plaatsen de bijl in de bosjes. Daaronder zijn niet zelden waardevolle houtopstanden van meer dan honderd jaar oud. Wie moet er redding brengen: gemeente of provincie?

 • Op het boerenland van Brabant en Noord-Limburgse moeten tienduizend tiny houses verrijzen. Gekkenwerk? Welnee, vindt Stichting Peel Natuurdorpen. Het plan leidt tot meer inkomsten voor melkveehouders, nieuwe natuur, minder stikstof én een veel fraaier landschap.

  Tienduizend tiny houses op het boerenerf

  13 reacties

  Op het boerenland van Brabant en Noord-Limburgse moeten tienduizend tiny houses verrijzen. Gekkenwerk? Welnee, vindt Stichting Peel Natuurdorpen. Het plan leidt tot meer inkomsten voor melkveehouders, nieuwe natuur, minder stikstof én een veel fraaier landschap.

 • Drie opeenvolgende droge zomers teisterden natuur en landbouw. Water meer en langer vasthouden is het nieuwe devies. Welke maatregelen helpen om de droogte in Nederland het hoofd te bieden?

  Beter omgaan met extreem droog weer

  1 reactie

  Drie opeenvolgende droge zomers teisterden natuur en landbouw. Water meer en langer vasthouden is het nieuwe devies. Welke maatregelen helpen om de droogte in Nederland het hoofd te bieden?

 • Extreme droogte in het voorjaar, plensbuien in de zomer. Met een speciale ‘watervisie’ wil het Hoogheemraadschap van Delfland het belang van water voor andere regionale partijen benadrukken.

  Delfland brengt waterrisico’s in kaart

  Reageer

  Extreme droogte in het voorjaar, plensbuien in de zomer. Met een speciale ‘watervisie’ wil het Hoogheemraadschap van Delfland het belang van water voor andere regionale partijen benadrukken.

 • Over circa twee weken slaat de eikenprocessierups weer aan het vervellen. Gemeenten zoeken naar natuurlijke vijanden om de overlast te beperken van de honderdduizenden jeukende rupshaartjes. Wat werkt?

  Gemeenten jagen op de jeukrups

  Reageer

  Over circa twee weken slaat de eikenprocessierups weer aan het vervellen. Gemeenten zoeken naar natuurlijke vijanden om de overlast te beperken van de honderdduizenden jeukende rupshaartjes. Wat werkt?

 • Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof via modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen.

  Stikstof meten vanuit de ruimte

  3 reacties

  Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof via modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen. 

 • De kringloopeconomie leeft. Althans, er zijn talloze bijeenkomsten en dito concrete initiatieven. Maar de echte economie wordt pas circulair als de overheid structureel het goede voorbeeld geeft. En dat blijkt lastig.

  Gemeentelijke inkopers met lef gezocht

  1 reactie

  De kringloopeconomie leeft. Althans, er zijn talloze bijeenkomsten en dito concrete initiatieven. Maar de echte economie wordt pas circulair als de overheid structureel het goede voorbeeld geeft. En dat blijkt lastig.

 • Dit najaar ontwikkelde het RIVM de Rattenmonitor. Tot nog toe is het een vooral op het ‘onderbuikgevoel’ gebaseerd vermoeden dat de rattenplagen in Nederland toenemen. Of de plagen erger worden of gelijk blijven, krijgt op deze manier een meer feitelijke basis, zo is de intentie.

  Rattenmonitor houdt oprukken plaagdier in de gaten

  Reageer

  Dit najaar ontwikkelde het RIVM de Rattenmonitor. Zowel commerciële als gemeentelijke plaagdierbestrijders kunnen op deze webapp meldingen van rattenoverlast doorgeven. Met de gegevens hoopt het RIVM meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling van rattenpopulaties in Nederland, ook op de lange termijn. 

 • ‘De overlast van ratten neemt toe. We ontvangen steeds meer klachten van inwoners, vooral rond de Markthal en het grote grasveld bij de Binnenrotte’, zegt Cees Ottevanger, gepensioneerd korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond en vandaag de dag namens GroenLinks lid van de gebiedscommissie Centrum in Rotterdam.

  Vrees voor explosie populatie plaagdieren

  9 reacties

  Er zijn zorgen voor een ware rattenexplosie als in 2023 de chemische bestrijding door particulieren verder aan banden wordt gelegd. Een minder vuile leefomgeving zou flink helpen.

 • Behalve de eikenprocessierups stelt ook de (reuzen)teek gemeenten voor een uitdaging. En niet te vergeten de (tijger)mug.

  Groene stad ook paradijs voor mug

  Reageer

  De noodzakelijke vergroening en vernatting van de stad heeft een keerzijde: het behaagt ook de plaagdieren als muggen en teken. Gemeenten moeten volgens ecoloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research actiever met de problematiek bezig gaan. 

 • In het Brabantse Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) staat een grote waterzuiveringsinstallatie die gezuiverd rioolwater loost op een klein riviertje, de Aa. Hoewel gezuiverd, kunnen de lozingen schade opleveren voor de waterkwaliteit en de leefwereld van vissen en kleinere waterorganismen.

  Aanpak medicijnresten vereist andere mentaliteit

  Reageer

  In het Brabantse Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) staat een grote waterzuiveringsinstallatie die gezuiverd rioolwater loost op een klein riviertje, de Aa. Hoewel gezuiverd, kunnen de lozingen schade opleveren voor de waterkwaliteit en de leefwereld van vissen en kleinere waterorganismen.

 • De Veluwe is een toeristische trekpleister vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Maar de natuur gaan ten onder. Michiel Hegener pleit ervoor de helft als ‘ruige kern’ beter te beschermen.

  ‘Ruige kern’ kan de Veluwe redden

  3 reacties

  De Veluwe is een toeristische trekpleister vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Maar de natuur gaan ten onder. Michiel Hegener pleit ervoor de helft als ‘ruige kern’ beter te beschermen.

 • ‘We moeten alle goede grensoverschrijdende ideeën tegen de droogte met beide handen aanpakken’, zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. ‘Overleg en afstemming met onze buurlanden is daarvoor onmisbaar, ...'

  ‘Hulp buurlanden nodig in strijd tegen laagwater’

  Reageer

  Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat de ministers in het stroomgebied de Rijn vragen maatregelen te nemen tegen (te) lage waterstanden. Volgend voorjaar stellen de ministers het nieuwe Werkprogramma Rijn 2040 vast. ‘Voor Nederland is meer aandacht voor laagwater een van de prioriteiten waarop ik zal inzetten’, zegt de VVD-bewindsvrouw desgevraagd. Bij dat overleg zijn onder andere ministers van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk betrokken.

 • Volgens een recent onderzoek van Stichting De Noordzee weert 17 procent van de gemeenten de ballon tijdens evenementen als Koningsdag met een verbod. Twintig procent ontmoedigt ballonoplatingen. ‘Een verdriedubbeling ten opzichte van vorig jaar’, juicht de organisatie die al jaren ijvert voor een schonere Noordzee.

  Handhaving ballonoplaatverbod ‘lastige zaak’

  Reageer

  Steeds meer gemeenten verbieden het oplaten van ballonnen. De gemeente Den Haag gaat extra ambtenaren inzetten, maar de meeste gemeenten hopen op een preventieve werking van het verbod.

 • © Shutterstock

  Slimmer malen, miljoenen winst

  Reageer

  Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. De pompenergie van de gemalen is de een na grootste kostenpost van hun elektriciteitsrekening. 

 • Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Deltares in samenwerking bij de waterschappen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Wetterskip Fryslân, Zuiderzeeland en Rivierenland.

  Efficiënter pompen levert waterschappen miljoenen op

  2 reacties

  Waterschappen kunnen dertig tot zeventig procent van de energiekosten en CO2-uitstoot besparen door sluizen, stuwen en gemalen efficiënter te gebruiken. De pompenergie van de gemalen is (na rioolzuivering) de een na grootste kostenpost van hun elektriciteitsrekening.

 • Waterschappen kunnen bij elkaar een hoeveelheid stroom besparen die overeenkomt met 15.000 huishoudens door sluizen, stuwen en gemalen op slimme momenten te bedienen. Dat blijkt uit onderzoek dat kennisinstituut Deltares in samenwerking met de TU Eindhoven uitvoerde bij vier waterschappen

  Slimmer malen scheelt bakken energie

  Reageer

  Door sluizen, stuwen en gemalen op slimme momenten te bedienen, kunnen waterschappen bij elkaar een hoeveelheid stroom besparen die overeenkomt met 15.000 huishoudens. Tegelijk hebben energiebedrijven en netbeheerders daardoor een afzet van meest duurzaam opgewekte stroom die ze anders in dure batterijsystemen moeten opslaan.

 • Burgers hebben een cruciale rol bij de energietransitie aan. Maar hoe ga je er als gemeente mee om als ze sneller van het gas af willen dan in de gemeentelijke plannen was voorzien?

  Help, burgers die van het gas af willen

  Reageer

  Burgers hebben een cruciale rol bij de energietransitie aan. Maar hoe ga je er als gemeente mee om als ze sneller van het gas af willen dan in de gemeentelijke plannen was voorzien?   

Recente Achtergrond Artikelen

 • Op het boerenland van Brabant en Noord- Limburgse moeten tienduizend tiny houses verrijzen. Gekkenwerk? Welnee, vindt Stichting Peel Natuurdorpen. Het plan leidt tot meer inkomsten voor melkveehouders, nieuwe natuur, minder stikstof én een veel fraaier landschap.

  Tienduizend tiny houses bij de boer

  Reageer

  Op het boerenland van Brabant en Noord- Limburgse moeten tienduizend tiny houses verrijzen. Gekkenwerk? Welnee, vindt Stichting Peel Natuurdorpen. Het plan leidt tot meer inkomsten voor melkveehouders, nieuwe natuur, minder stikstof én een veel fraaier landschap.

 • Drie opeenvolgende droge zomers teisterden natuur en landbouw. Water meer en langer vasthouden is het nieuwe devies. Welke maatregelen helpen om de droogte in Nederland het hoofd te bieden?

  Beter omgaan met extreem droog weer

  Reageer

  Drie opeenvolgende droge zomers teisterden natuur en landbouw. Water meer en langer vasthouden is het nieuwe devies. Welke maatregelen helpen om de droogte in Nederland het hoofd te bieden?

 • Extreme droogte in het voorjaar, plensbuien in de zomer. Met een speciale ‘watervisie’ wil het Hoogheemraadschap van Delfland het belang van water voor andere regionale partijen benadrukken. De gemeente Delft is ermee aan de slag. Glastuinbouw Nederland is iets kritischer.

  Delfland verbeeldt waterrisico’s

  Reageer

  Extreme droogte in het voorjaar, plensbuien in de zomer. Met een speciale ‘watervisie’ wil het Hoogheemraadschap van Delfland het belang van water voor andere regionale partijen benadrukken. De gemeente Delft is ermee aan de slag. Glastuinbouw Nederland is iets kritischer.

 • © Shutterstock

  Jagen op de jeukrups

  Reageer

  Over circa twee weken slaat de eikenprocessierups weer aan het vervellen. Gemeenten zoeken naar natuurlijke vijanden om de overlast van de honderdduizenden jeukende rupshaartjes te beperken. Wat werkt?

 • Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof in Nederland met modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen. Welke voordelen biedt een ruimtepolitie?

  Vanuit de ruimte jagen op stikstof

  Reageer

  Het RIVM berekent de uitstoot en neerslag van stikstof in Nederland met modellen en metingen. Om provincies beter van dienst te zijn, pleit TNO voor satellietwaarnemingen. Welke voordelen biedt een ruimtepolitie?

 • © Shutterstock

  Inkopers met lef gezocht

  Reageer

  De kringloopeconomie leeft. Althans, er zijn talloze bijeenkomsten en dito concrete initiatieven. Maar de echte economie wordt pas circulair als de overheid structureel het goede voorbeeld geeft. En dat blijkt lastig.

 • Ratten zorgen al heel lang voor overlast, in grote steden, maar ook op het platteland. Er zijn zorgen voor een ware rattenexplosie als in 2023 de chemische bestrijding door particulieren verder aan banden wordt gelegd. ‘Een rattenstelletje produceert tachtig nakomelingen per jaar.’ Een minder vuile leefomgeving zou flink helpen.

  De rat in de stad

  Reageer

  Ratten zorgen al heel lang voor overlast, in grote steden, maar ook op het platteland. Er zijn zorgen voor een ware rattenexplosie als in 2023 de chemische bestrijding door particulieren verder aan banden wordt gelegd. ‘Een rattenstelletje produceert tachtig nakomelingen per jaar.’ Een minder vuile leefomgeving zou flink helpen.

 • De excessivee overlast van de eikenprocessierups dit jaar is de voorbode van toenemende hinder door nieuwe en oude plaaggeesten. Gemeenten moeten jaarrond inzicht krijgen in de verspreiding van de beestjes en er actiever mee bezig gaan. Een dilemma lijkt dat de vergroening en vernatting van de stad ook de plaagdieren behaagt, zo waarschuwt ecoloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research.

  Plaaggeesten rukken op

  Reageer

  De excessivee overlast van de eikenprocessierups dit jaar is de voorbode van toenemende hinder door nieuwe en oude plaaggeesten. Gemeenten moeten jaarrond inzicht krijgen in de verspreiding van de beestjes en er actiever mee bezig gaan. Een dilemma lijkt dat de vergroening en vernatting van de stad ook de plaagdieren behaagt, zo waarschuwt ecoloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research.

 • Ziek van de medicijnresten

  Reageer

  Waterschappen werken aan betere technieken om medicijnresten uit het rioolwater te halen. Ook preventieve maatregelen, zoals een gezondere levensstijl, moeten medicijnafval beperken. Het is hard nodig: voor 2035 wordt nog altijd een derde méér medicijngebruik verwacht.

 • Toerisme overspoelt de Veluwe

  Reageer

  De Veluwe is toeristische trekpleister nummer één van Nederland. Vol recreatieparken, campings, restaurants, fietspaden en wegen. Michiel Hegener maakt zich zorgen over de positie van de natuur in ‘het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa’, en schreef er een boek over. Op pad met de auteur.