of 65101 LinkedIn

Redactie

redactie

Recente Artikelen

 • Tijdens de afgelopen raadsperiode zijn raadsleden drie keer zo vaak bedreigd als in de periode ervoor. In een peiling in 2015 ging het nog om 5 procent, terwijl het nu om 15 procent van de raadsleden gaat, wat neerkomt op landelijk ongeveer 1200 raadsleden.

  Bedreigingen gemeenteraadsleden verdrievoudigd

  1 reactie

  Tijdens de afgelopen raadsperiode zijn raadsleden drie keer zo vaak bedreigd als in de periode ervoor. In een peiling in 2015 ging het nog om 5 procent, terwijl het nu om 15 procent van de raadsleden gaat, wat neerkomt op landelijk ongeveer 1200 raadsleden.

 • Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

  Vrouw in top in opmars in grootste gemeenten

  8 reacties

  Het aantal vrouwen in de ambtelijke top van grote Nederlandse gemeenten is bijna net zo hoog als het aantal mannen. Gemiddeld wordt 44 procent van de functies binnen de ambtelijke top daar nu ingevuld door een vrouw. De gemeente Ede is de uitschieter (75 procent vrouwen), terwijl provinciehoofdstad Den Bosch onderaan bungelt: 17 procent.

 • 19 gemeenten hebben in de laatste week van het jaar subsidie ontvangen voor het opzetten van circulaire ambachtscentra. In 2019 ontvingen al eerder 15 gemeenten daarvoor subsidie en in 2020 44 gemeenten.

  Subsidie voor 19 circulaire ambachtscentra

  Reageer

  19 gemeenten hebben in de laatste week van het jaar subsidie ontvangen voor het opzetten van circulaire ambachtscentra. In 2019 ontvingen al eerder 15 gemeenten daarvoor subsidie en in 2020 44 gemeenten.

 • De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.

  Zelfs in krimpgebieden bevolkingsgroei

  4 reacties

  De bevolking van Nederland groeide het afgelopen jaar met 118.000 mensen. Zelfs het aantal krimpgemeenten daalt, blijkt uit cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling tot 1 december 2021. Gevolg van een toename van verhuizingen vanuit de Randstad.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Drukke, maar beheersbare jaarwisseling’

  Reageer

  Tijdens de jaarwisseling zijn in Den Haag zeker 23 mensen opgepakt. Het gaat onder meer om jongeren die vernielingen pleegden in de wijk Ypenburg. In twee stadsdelen gooiden mensen vuurwerk naar handhavers van de gemeente. Bovendien gooiden mensen stenen naar een politieauto in Den Haag en werden ambulancemedewerkers slachtoffer van een geweldsincident. De gemeente Den Haag spreekt van een ‘drukke, maar beheersbare jaarwisseling’. De brandweer moest 493 keer in actie komen om branden te blussen. Precies een jaar eerder gebeurde dat ruim 300 keer.

 • Van een verzevenvoudiging van het aantal meldingen tot dalingen van 40 procent – het beeld dat de tien grootste steden geven van de vuurwerkoverlast loopt sterk uiteen. Ondertussen hebben de BOA’s al aangegeven dat ze niet actief zullen handhaven.

  Steden melden sterk wisselende vuurwerktrends

  Reageer

  Van een verzevenvoudiging van het aantal meldingen tot dalingen van 40 procent – het beeld dat de tien grootste steden geven van de vuurwerkoverlast loopt sterk uiteen. Ondertussen hebben de BOA’s al aangegeven dat ze niet actief zullen handhaven.

 • Beeld: Shutterstock

  ‘Gemeenten worstelen met vuurwerkverbod’

  Reageer

  Meerdere gemeenten hebben te weinig capaciteit om het vuurwerkverbod te handhaven, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf. Het personeelstekort is een van de aanleidingen.

 • Beeld: Shutterstock

  'Woningmarkt vast door geringe doorstroming ouderen'

  28 reacties

  De gebrekkige doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen is de belangrijkste oorzaak van de woningcrisis. Dat zegt 55 procent van de gemeenten die vragen beantwoordden van de NOS en regionale omroepen. Als er meer doorstroming bij ouderen zou zijn, luidt de conclusie, zou de woningmarkt er beter voorstaan.

 • Beeld: Shutterstock

  Aanwijzing asielopvang volgens VNG ‘een aanfluiting’

  3 reacties

  Het aanwijzen van asielopvangplekken is een ‘paardenmiddel’ en het is niet hoe het rijk moet omgaan met gemeenten, vindt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings die namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt. Deskundigen die met Nieuwsuur spraken denken dat dit middel de verhoudingen onder druk kan zetten.

 • Alle oppositiepartijen steunden een voorstel daartoe van de Partij voor de Dieren, en de coalitie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid.

  Eerste Kamer wil datacentrum Zeewolde blokkeren

  7 reacties

  De Eerste Kamer wil dat het kabinet tijdelijk geen grond verkoopt voor grootschalige datacentra, zoals die bij Zeewolde. Eerst moet het volgende kabinet met een nieuwe visie komen voor ruimtelijke inrichting en datacentra, vindt de senaat. 

 • Mensen dachten: er is licht aan het eind van de tunnel, maar het besef dat virus het langdurig onder ons zal zijn, is er nu’, aldus de Bredase burgemeester Paul Depla zondag in het programma Buitenhof, waarin hij de harde lockdown een ‘mokerslag’ noemt. Hij kiest voor risicogestuurde en proportionele handhaving. ‘Om mensen mee te krijgen moet je luisteren naar de gevoelens en emoties in de samenleving.’

  Depla: harde lockdown is ‘mokerslag’

  3 reacties

  Mensen dachten: er is licht aan het eind van de tunnel, maar het besef dat virus het langdurig onder ons zal zijn, is er nu’, aldus de Bredase burgemeester Paul Depla zondag in het programma Buitenhof, waarin hij de harde lockdown een ‘mokerslag’ noemt. Hij kiest voor risicogestuurde en proportionele handhaving. ‘Om mensen mee te krijgen moet je luisteren naar de gevoelens en emoties in de samenleving.’

 • De eerder dit jaar ontslagen Floriade-directeur Sven Stimac eist een schadevergoeding van Floriade BV, omdat hij het gevoel heeft dat hem ten onrechte de schuld van een groot miljoenentekort in de schoenen is geschoven. ‘Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak.’

  Ontslagen Floriade-directeur eist schadevergoeding

  3 reacties

  De eerder dit jaar ontslagen Floriade-directeur Sven Stimac eist een schadevergoeding van Floriade BV, omdat hij het gevoel heeft dat hem ten onrechte de schuld van een groot miljoenentekort in de schoenen is geschoven. ‘Er moest iemand geslachtofferd worden in deze zaak.’

 • In de strijd tegen ondermijning en de vermenging van boven- en onderwereld spelen gemeenten een cruciale rol. Gemeenten die wegkijken en niets doen – onder het mom van ‘dat gebeurt hier niet’ – bieden volgens Jean Paul Gebben, burgemeester van Dronten, en Wessel Groot, senior beleidsadviseur ondermijning aldaar, in dit essay onbewust voedingsbodem aan het zich nestelen en ontwikkelen van ondermijning. Daarmee zijn gemeenten uiteindelijk verwijtbaar facilitator.

  Gemeenten als verwijtbaar facilitator van ondermijning

  7 reacties

  In de strijd tegen ondermijning en de vermenging van boven- en onderwereld spelen gemeenten een cruciale rol. Gemeenten die wegkijken en niets doen – onder het mom van ‘dat gebeurt hier niet’ –  bieden volgens Jean Paul Gebben, burgemeester van Dronten, en Wessel Groot, senior beleidsadviseur ondermijning aldaar, in dit essay onbewust voedingsbodem aan het zich nestelen en ontwikkelen van ondermijning. Daarmee zijn gemeenten uiteindelijk verwijtbaar facilitator.

 • Staatssecretaris Dennis Wiersma (VVD). Foto: Martijn Beekman

  Gemeenten compenseren minima voor hoge gasrekening

  16 reacties

  Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen ongeveer 200 euro extra als tegemoetkoming om de stijgende energieprijzen op te vangen. Het demissionaire kabinet trekt daarvoor 200 miljoen euro uit waarmee maximaal 800.000 huishoudens ruimer kunnen worden gecompenseerd, meldt staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken, VVD) na de ministerraad. Het bedrag wordt uitbetaald via de gemeenten.

 • Volgens de onderzoekers is 27 procent van de huishoudens financieel gezond en 24 procent financieel toereikend. De rest is financieel kwetsbaar of financieel ongezond.

  Bijna helft van huishoudens financieel kwetsbaar

  4 reacties

  Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of financieel ongezond. Dat komt naar voren uit het onderzoek van accountants- en advieskantoor Deloitte in samenwerking met ING, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden onder 5000 Nederlanders.

 • Voor een goede inburgering zijn alle ogen gericht op de gemeenten die hierover vanaf 1 januari de regie krijgen. Het succes van de nieuwe inburgeringswet hangt volgens Monique Kremer* grotendeels af van de uitvoering. Een ‘lerend en adaptief stelsel’ vraagt een antwoord op vijf in dit essay gestelde, fundamentele vragen.

  5 fundamentele vragen over Wet inburgering

  Reageer

  Voor een goede inburgering zijn alle ogen gericht op de gemeenten die hierover vanaf 1 januari de regie krijgen. Het succes van de nieuwe inburgeringswet hangt volgens Monique Kremer* grotendeels af van de uitvoering. Een ‘lerend en adaptief stelsel’ vraagt een antwoord op vijf in dit essay gestelde, fundamentele vragen.

 • Er zijn te veel kwetsbare woningzoekenden in Amsterdam die dringend een huis nodig hebben. Dat noopt de gemeente tot ‘zeer pijnlijke maatregelen’, aldus wethouder Jakob Wedemeijer (SP) in een brief aan e gemeenteraad.

  Geen urgentie voor wie bij familie of vrienden verblijft

  5 reacties

  Er zijn te veel kwetsbare woningzoekenden in Amsterdam die dringend een huis nodig hebben. Dat noopt de gemeente tot ‘zeer pijnlijke maatregelen’,  aldus wethouder Jakob Wedemeijer (SP) in een brief aan e gemeenteraad.