of 61043 LinkedIn

Redactie

redactie

Recente Artikelen

 • Met een half miljoen euro vanuit het rijk kunnen tien gemeenten de komende maanden extra aan de slag om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. De gemeenten krijgen de financiële steun van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol na goedkeuring van voorgestelde projecten met onder meer boa’s, coaches en cameratoezicht.

  Extra steun voor aanpak overlastgevende asielzoekers

  1 reactie

  Met een half miljoen euro vanuit het rijk kunnen tien gemeenten de komende maanden extra aan de slag om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. De gemeenten krijgen de financiële steun van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol na goedkeuring van voorgestelde projecten met onder meer boa’s, coaches en cameratoezicht.

 • Acht Europese landen, waaronder Nederland, zijn een samenwerking gestart om de digitale transformatie van de diverse overheden te versnellen. Dat schrijft AG Connect. Onder de naam Coalition of the Willing werken België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal de komende tijd samen aan de digitalisering van hun overheidsorganisaties. Nederland is voorzitter.

  Coalitie EU-landen voor snellere digitalisering overheid

  Reageer

  Acht Europese landen, waaronder Nederland, zijn een samenwerking gestart om de digitale transformatie van de diverse overheden te versnellen. Dat schrijft AG Connect. Onder de naam Coalition of the Willing werken België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal de komende tijd samen aan de digitalisering van hun overheidsorganisaties. Nederland is voorzitter.

 • De huidige burgemeester Piet Bruinooge liet in augustus weten te stoppen als burgemeester van Alkmaar. Bruinooge verhuist op 65-jarige leeftijd terug naar Zeeland, waar hij is geboren.

  Emile Roemer waarnemend burgemeester Alkmaar

  1 reactie

  Voormalig SP-leider Emile Roemer (58) wordt per 1 oktober waarnemend burgemeester van Alkmaar. Dat meldt de provincie Noord-Holland. Het streven is dat voor het zomerreces 2021 de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester is afgerond met de benoeming en installatie van een nieuwe burgemeester.

 • Tussen systeem en maatwerk, is dit jaar het thema van de verkiezing Overheidsmanager van het jaar. De drie finalisten die daar het best invulling aan hebben gegeven zijn door de jury onder voorzitterschap van commissaris van de Koning in de provincie Drenthe Jetta Klijnsma bekendgemaakt.

  Finalisten Overheidsmanager van het Jaar 2020 bekend

  Reageer

  Tussen systeem en maatwerk, is dit jaar het thema van de verkiezing Overheidsmanager van het jaar. De drie finalisten die daar het best invulling aan hebben gegeven zijn door de jury onder voorzitterschap van commissaris van de Koning in de provincie Drenthe Jetta Klijnsma bekendgemaakt.

 • Bijna driekwart van de overheidswebsites in Nederland voldoet niet aan de eisen gesteld in de nieuwe toegankelijkheidswetgeving. Die nieuwe wetgeving - waarmee gegarandeerd moet worden dan overheidswebsites goed te gebruiken zijn voor Nederlanders met een beperking - gaat morgen in. Dat blijkt uit onderzoek van DigitaalToegankelijk onder 926 Nederlandse overheidswebsites.

  '71 procent overheidswebsites voldoet niet aan eisen'

  1 reactie

  Bijna driekwart van de overheidswebsites in Nederland voldoet niet aan de eisen gesteld in de nieuwe toegankelijkheidswetgeving. Die nieuwe wetgeving - waarmee gegarandeerd moet worden dan overheidswebsites goed te gebruiken zijn voor Nederlanders met een beperking - gaat morgen in. Dat blijkt uit onderzoek van DigitaalToegankelijk onder 926 Nederlandse overheidswebsites.

 • Achttien maanden gevangenisstraf geëist tegen de ‘blokkeerfriezen’. Grootschalige corona-uitbraak op NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Of een aankondiging van een op handen zijnde school shooting op Curaçao. Op internet en sociale media doen steeds vaker berichten de ronde die onwaarheden bevatten of feitelijk onjuist zijn.

  Kan burgemeester beschermen tegen nepnieuws?

  Reageer

  Achttien maanden gevangenisstraf geëist tegen de ‘blokkeerfriezen’. Grootschalige corona-uitbraak op NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Of een aankondiging van een op handen zijnde school shooting op Curaçao. Op internet en sociale media doen steeds vaker berichten de ronde die onwaarheden bevatten of feitelijk onjuist zijn.

 • Voor het eerst in de Oldenzaalse politiek wordt de vergadering van de raad in een andere gemeente gehouden. De raadsvergadering van de Oldenzaalse gemeenteraad vindt vanaf 21 september in de raadszaal van de gemeente Dinkelland plaats. Reden om uit te wijken naar een andere locatie is dat alle 23 Oldenzaalse raadsleden hier met elkaar in één ruimte kunnen vergaderen mét in achtneming van 1,5 meter afstand.

  Raad Oldenzaal vergadert in andere gemeente

  Reageer

  Voor het eerst in de Oldenzaalse politiek wordt de vergadering van de raad in een andere gemeente gehouden. De raadsvergadering van de Oldenzaalse gemeenteraad vindt vanaf 21 september in de raadszaal van de gemeente Dinkelland plaats. Reden om uit te wijken naar een andere locatie is dat alle 23 Oldenzaalse raadsleden hier met elkaar in één ruimte kunnen vergaderen mét in achtneming van 1,5 meter afstand.

 • Het kabinet heeft in nauwe samenwerking met zes veiligheidsregio’s maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team en gaan in op zondag 20 september 18:00 uur. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is de tweede golf begonnen.

  Regionale maatregelen om virus in te dammen

  Reageer

  Het kabinet heeft in nauwe samenwerking met zes veiligheidsregio’s maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team en gaan in op zondag 20 september 18:00 uur. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is de tweede golf begonnen.

 • Ruim twee derde van de burgemeesters heeft voldoende instrumenten om online aangejaagde ordeverstoringen te kunnen voorkomen. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Willem Bantema trekt in zijn nieuwe boek ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk’. Bantema, senior onderzoeker aan de NHL Stenden Hogeschool, vroeg 107 burgemeesters en wilde weten of zij behoefte hebben aan meer bevoegdheden om preventief online in te kunnen grijpen.

  'Als burgemeester online reageert is er geen weg terug'

  Reageer

  Ruim twee derde van de burgemeesters heeft voldoende instrumenten om online aangejaagde ordeverstoringen te kunnen voorkomen. Dat is een van de belangrijkste conclusies die Willem Bantema trekt in zijn nieuwe boek ‘Niet bevoegd, wel verantwoordelijk’, schrijft iBestuur. Bantema, senior onderzoeker aan de NHL Stenden Hogeschool, vroeg 107 burgemeesters en wilde weten of zij behoefte hebben aan meer bevoegdheden om preventief online in te kunnen grijpen.

 • De coronacrisis leidt tot grotere tekorten op de gemeentelijke begrotingen. Hoe kunnen gemeenten de juiste keuzes maken? Ayrin van Dal, Maxim ter Hedde en Rogier van der Wal pleiten voor een zakelijk-strategische voorbereiding van de begrotingsbesprekingen 2021, waarin integrale keuzes vanuit de sterke kanten, focus en het onderscheidende profiel van de gemeente leidend zijn.

  Doorveren na corona

  Reageer

  De coronacrisis leidt tot grotere tekorten op de gemeentelijke begrotingen. Hoe kunnen gemeenten de juiste keuzes maken? Ayrin van Dal, Maxim ter Hedde en Rogier van der Wal pleiten voor een zakelijk-strategische voorbereiding van de begrotingsbesprekingen 2021, waarin integrale keuzes vanuit de sterke kanten, focus en het onderscheidende profiel van de gemeente leidend zijn.

 • De provincie Zuid-Holland laat onderzoek doen naar de financiën bij gemeenten in de provincie. Het onderzoek richt zich op de vragen welke ruimte de lokale overheden nog hebben om zelfstandig plannen te maken en hoeveel geld zij daaraan kunnen uitgeven.

  Zuid-Holland onderzoekt financiële vrijheid gemeenten

  5 reacties

  De provincie Zuid-Holland laat onderzoek doen naar de financiën bij gemeenten in de provincie. Het onderzoek richt zich op de vragen welke ruimte de lokale overheden nog hebben om zelfstandig plannen te maken en hoeveel geld zij daaraan kunnen uitgeven.

 • Wie een andere zienswijze had op de toekomstplannen van de gemeente Zwolle tot 2030 moest in de zomervakantie het 117 pagina’s tellende document lezen en meteen die zienswijze indienen. ‘Het is enorm onhandig, maar het kon niet anders’, aldus de Zwolse wethouder Ed Anker (CU).

  Zwolle propte zienswijzen in zomervakantie

  2 reacties

  Wie een andere zienswijze had op de toekomstplannen van de gemeente Zwolle tot 2030 moest in de zomervakantie het 117 pagina’s tellende document lezen en meteen die zienswijze indienen. ‘Het is enorm onhandig, maar het kon niet anders’, aldus de Zwolse wethouder Ed Anker (CU).

 • Een liefdesrelatie tussen de nieuwe burgemeester van Terschelling en een wethouder van de gemeente Smallingerland, beiden Friese gemeenten. Mag dat? De betrokken wethouder Felix van Beek ziet ‘geen enkele belemmering’, maar commissaris van de Koning Arno Brok is er niet zo blij mee en wil in gesprek met de twee.

  Brok wil gesprek vanwege relatie tussen bestuurders

  3 reacties

  Een liefdesrelatie tussen de nieuwe burgemeester van Terschelling en een wethouder van de gemeente Smallingerland, beiden Friese gemeenten. Mag dat? De betrokken wethouder Felix van Beek ziet ‘geen enkele belemmering’, maar commissaris van de Koning Arno Brok is er niet zo blij mee en wil in gesprek met de twee.

 • Wie een nieuwbouwwoning koopt, is vaak flink meer kwijt aan gemeentelijke vergunningen dan vorig jaar. Kerkrade spant de kroon met een prijsverhoging van 150 procent, Leiden heeft de bouwleges met 115 procent verhoogd. Gemiddeld gaat het om een verhoging van 2,4 procent ten opzichte van 2019. Dat staat in het jaarlijks onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

  Aantal gemeenten verhogen bouwleges fors

  3 reacties

  Wie een nieuwbouwwoning koopt, is vaak flink meer kwijt aan gemeentelijke vergunningen dan vorig jaar. Kerkrade spant de kroon met een prijsverhoging van 150 procent, Leiden heeft de bouwleges met 115 procent verhoogd. Gemiddeld gaat het om een verhoging van 2,4 procent ten opzichte van 2019. Dat staat in het jaarlijks onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

 • Provinciale Staten van Noord-Holland gaan weer fysiek vergaderen. In hotel Zuiderduin in Egmond hebben zij een geschikte locatie gevonden voor de Statenvergaderingen. Op 14 september gaan zij daar voor eerst sinds de coronacrisis weer fysiek met elkaar in debat. Ook de vergaderingen van de Statencommissies vinden weer fysiek plaats.

  Provinciale Staten Noord-Holland weer fysiek bijeen

  Reageer

  Provinciale Staten van Noord-Holland gaan weer fysiek vergaderen. In hotel Zuiderduin in Egmond hebben zij een geschikte locatie gevonden voor de Statenvergaderingen. Op 14 september gaan zij daar voor eerst sinds de coronacrisis weer fysiek met elkaar in debat. Ook de vergaderingen van de Statencommissies vinden weer fysiek plaats.

 • De geschorste ambtenaar die eerder deze maand tijdens een kort geding de bestuurscrisis in Waalre noemde is de dag daarop op staande voet ontslagen. Volgens de gemeente heeft ze als medewerker ‘politiek uiterst gevoelige informatie’ naar buiten gebracht en haar ambtelijke geheimhoudingsplicht daarmee zwaar geschonden.

  Waalrese ambtenaar na ‘onthulling’ ontslagen

  12 reacties

  De geschorste ambtenaar die eerder deze maand tijdens een kort geding de bestuurscrisis in Waalre noemde is de dag daarop op staande voet ontslagen. Volgens de gemeente heeft ze als medewerker ‘politiek uiterst gevoelige informatie’ naar buiten gebracht en haar ambtelijke geheimhoudingsplicht daarmee zwaar geschonden.

 • Gemeenten moeten voor aansluiting bij de Nationale ombudsman dit jaar 0,23 euro per inwoner betalen. Vorig jaar was dat nog 19 eurocent.

  Vergoeding ombudsman hoger voor gemeente

  Reageer

  Gemeenten moeten voor aansluiting bij de Nationale ombudsman dit jaar 0,23 euro per inwoner betalen. Dat is 16,5 procent meer dan in 2019.

 • Maatregelen ten behoeve van klimaatadaptatie zadelen gemeenten op met extra kosten. De baten ervan laten zich moeilijk kwantificeren. Dat leidt binnen gemeenten snel tot afschaling. Volgens Arnold Wielinga en Mathijs van Vliet, ambassadeurs klimaatadaptatie bij Koninklijke NLingenieurs, kunnen gemeenten de coronacrisis aanwenden voor een oplossing.

  Essay: Geen kaasschaaf over de klimaatadaptatie

  1 reactie

  Maatregelen ten behoeve van klimaatadaptatie zadelen gemeenten op met extra kosten. De baten ervan laten zich moeilijk kwantificeren. Dat leidt binnen gemeenten snel tot afschaling of uitstel. Volgens Arnold Wielinga en Mathijs van Vliet, ambassadeurs klimaatadaptatie bij Koninklijke NLingenieurs, kunnen gemeenten de coronacrisis aanwenden voor een oplossing.