of 64003 LinkedIn

Michiel S. de Vries

Michiel S. de Vries is hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Voor Binnenlands Bestuur schrijft hij recensies.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Reserves vergroten overlevingskans

  Reageer

  Bent u wethouder financiën, dan is er een redelijk grote kans dat u uw termijn niet af zult maken, zeker nu de gemeentelijke financiën zo problematisch worden.

 • Alle ballen op de politieke macht

  Reageer

  Dit boek beschrijft hoe de Partij van de  Arbeid zichzelf al vanaf de jaren ‘80 ten gronde heeft gericht en hoeveel spijt partijprominenten daar nu van hebben. Vandaar de titel van het boek Dat hadden we nooit moeten doen.

 • Corona vraagt normatief beleid

  Reageer

  Bekende bestuurders en deskundigen geven in dit boek hun perspectief op de neveneffecten van beleid ten tijde van de coronacrisis. Het gaat over de bedreigingen die het coronavirus met zich meebrengt, vooral voor kwetsbare groepen.

 • Beleid tegen het licht

  Reageer

  Het was alweer een tijd geleden dat er een leerboek over beleidsevaluatie was geschreven. Velen kennen het boek van Bressers en Hoogerwerf uit 1995. In het dit voorjaar verschenen boek Beleidsevaluatie in theorie en praktijk van Peter van der Knaap, Valérie Pattyn en Dick Hanemaayer wordt in 400 pagina’s een update gegeven van wat beleidsevaluatie is, welke functies die heeft, en hoe je die evaluaties op verschillende manieren kunt doen.

 • Veel commentatoren proberen al een beeld te schetsen van hoe de maatschappij er straks na de coronacrisis uit zal zien. Die beelden ontberen helaas te vaak een theoretische en empirische onderbouwing. Dat is anders bij de bespreking die Frank Hermans geeft in zijn boek over het beschavingsproces en de rol die schokkende gebeurtenissen daarin spelen.

  Wat rampen met beschaving doen

  Reageer

  Veel commentatoren proberen al een beeld te schetsen van hoe de maatschappij er straks na de coronacrisis uit zal zien. Die beelden ontberen helaas te vaak een theoretische en empirische onderbouwing. Dat is anders bij de bespreking die Frank Hermans geeft in zijn boek over het beschavingsproces en de rol die schokkende gebeurtenissen daarin spelen.

 • Ook waar geen rook is, toch vuur zien

  Reageer

  Tijden van onzekerheid en crises lijken een voedingsbodem voor complottheorieën. In Nederland zien we dat momenteel in het vernielen van 5G-zendmasten. Op het internet is het zichtbaar in de berichten over een vermeend Chinees complot achter de coronacrisis, de complotten die worden toegeschreven aan George Soros, en de vermeende bepalende rol van het internet. 

 • We leren weinig van een crisis

  Reageer

  Midden in de huidige coronacrisis ontstaan veel vragen. Waarom zegt minister- president Rutte zo vaak dat hij slechts het advies van deskundigen volgt? Waarom werd in het begin van de crisis zo uitgebreid ingegaan op de zorgvuldige afweging tussen de economische en volksgezondheidsaspecten?

 • Mythes van teams doorgeprikt

  Reageer

  Soms heb je van die boeken waarvan je de titel leest en denkt: het zal wel. Of: weer zo’n managementgoeroe die zijn goedbedoelde retoriek met de wereld wil delen. Dat geldt ook voor dit boek van Marcus Buckingham en Ashley Goodall met de titel Negen leugens van de werkvloer

 • Veel vertrouwen in de politie

  Reageer

  Het proefschrift The Police, the public and the pursuit of Trust van Dorian Schaap is al in 2018 uitgekomen. Het is bovendien geschreven in het Engels. Toch is er alle reden dit boek alsnog onder de aandacht te brengen. Niet in de eerste plaats omdat het eind 2019 de Van Poeljeprijs won voor het beste bestuurskundige proefschrift van het voorafgaande jaar. 

 • Het openbaar bestuur is voor hem het mooiste wat er is. Zo begint dit boek over Ivo Opstelten, de voormalige burgemeester van vijf gemeenten, de latere informateur en de voormalige minister van Veiligheid en Justitie die – zo lijkt dit boek te zeggen – hoogstpersoonlijk de nationale politie er doorheen drukte. 

  Heer van stand wordt ritselaar

  Reageer

  Het openbaar bestuur is voor hem het mooiste wat er is. Zo begint dit boek over Ivo Opstelten, de voormalige burgemeester van vijf gemeenten, de latere informateur en de voormalige minister van Veiligheid en Justitie die – zo lijkt dit boek te zeggen – hoogstpersoonlijk de nationale politie er doorheen drukte.