of 65101 LinkedIn

Michiel Maas

Michiel Maas is redacteur bij Binnenlands Bestuur.

Contactgegevens

E-mailadres:
mmaas@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 - 573 3696
Telefoonnummer (mobiel):
06-43555784
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Michiel Maas

Recente Artikelen

 • Statushouders komen niet makkelijk aan een woning. Laat staan aan eentje die ze kunnen kopen. Bij het sociale project Steenvlinder renoveren ze hun eigen appartement. Samen met onder meer starters en zzp-ers. ‘We kunnen 10 tot 20 procent van het woningtekort oplossen.’

  Statushouder bouwt zijn eigen huis

  Reageer

  Statushouders komen niet makkelijk aan een woning. Laat staan aan eentje die ze kunnen kopen. Bij het sociale project Steenvlinder renoveren ze hun eigen appartement. Samen met onder meer starters en zzp-ers. ‘We kunnen 10 tot 20 procent van het woningtekort oplossen.’

 • Als de NAM-locatie in het Groningse Grijpskerk wordt gebruikt om gasreserves op te slaan, dan moet de NAM en het Staattoezicht op de Mijnen (SodM) de veiligheid garanderen. Die eis stellen de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier en waterschap Noorderzijlvest aan demissionair minister Stef Blok (EZK).

  Overheden willen garanties bij opslag Grijpskerk

  Reageer

  Als de NAM-locatie in het Groningse Grijpskerk wordt gebruikt om gasreserves op te slaan, dan moet de NAM en het Staattoezicht op de Mijnen (SodM) de veiligheid garanderen. Die eis stellen de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier en waterschap Noorderzijlvest aan demissionair minister Stef Blok (EZK).

 • De gemeente Rotterdam wil in de volgende raadsperiode een aparte beleidsafdeling Volkstuinen en het onderwerp expliciet onderdeel maken van een wethoudersportefeuille. Op die manier moet het toezicht verbeteren. Uit een rapport van bureau Beke blijkt dat op enkele Rotterdamse volkstuincomplexen sprake is van overlast, illegale bewoning en criminele activiteiten.

  Rotterdam wil een wethouder Volkstuinen

  4 reacties

  De gemeente Rotterdam wil in de volgende raadsperiode een aparte beleidsafdeling Volkstuinen en het onderwerp expliciet onderdeel maken van een wethoudersportefeuille. Op die manier moet het toezicht verbeteren. Uit een rapport van bureau Beke blijkt dat op enkele Rotterdamse volkstuincomplexen sprake is van overlast, illegale bewoning en criminele activiteiten.

 • Het Rotterdamse stadsbestuur kan een zelfbewoningsplicht voor woningen in de hele gemeente niet zomaar invoeren. In Amsterdam geldt een veel bredere opkoopbescherming, maar volgens het Rotterdamse college houdt de hoofdstad zich niet aan de nieuwe wetgeving. Dat zegt het stadsbestuur in antwoord op vragen uit de gemeenteraad.

  Rotterdam twijfelt aan Amsterdamse opkoopbescherming

  1 reactie

  Het Rotterdamse stadsbestuur kan een zelfbewoningsplicht voor woningen in de hele gemeente niet zomaar invoeren. In Amsterdam geldt een veel bredere opkoopbescherming, maar volgens het Rotterdamse college houdt de hoofdstad zich niet aan de nieuwe wetgeving. Dat zegt het stadsbestuur in antwoord op vragen uit de gemeenteraad.

 • Verkeerde bedrijfsmatige beslissingen, optimistische financiële inschattingen en het negeren van noodzakelijk onderhoud leidden uiteindelijk tot de crisis in het geprivatiseerde Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente stond teveel op afstand, stuurde niet goed aan en legde een zware financiële druk op het bedrijf. Dat blijkt uit het rapport van de Amsterdamse raadsenquêtecommissie.

  Aansturing Amsterdams afvalbedrijf was ondermaats

  1 reactie

  Verkeerde bedrijfsmatige beslissingen, optimistische financiële inschattingen en het negeren van noodzakelijk onderhoud leidden uiteindelijk tot de crisis in het geprivatiseerde Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeente stond teveel op afstand, stuurde niet goed aan en legde een zware financiële druk op het bedrijf. Dat blijkt uit het rapport van de Amsterdamse raadsenquêtecommissie.

 • Gemeenten hebben steeds meer moeite om de plannen voor de energietransitie uit te voeren. Er is een tekort aan menskracht en geld, zeggen advies- en ingenieursbureau’s in een gezamenlijke brandbrief aan de formerende partijen in Den Haag. Nu de gemeenten met de transitievisies warmte aan hun huiswerk hebben gedaan moet de regering met extra middelen over de brug komen, vinden ze.

  Adviseurs: zorgen over voortgang warmtetransitie

  4 reacties

  Gemeenten hebben steeds meer moeite om de plannen voor de energietransitie uit te voeren. Er is een tekort aan menskracht en geld, zeggen advies- en ingenieursbureau’s in een gezamenlijke brandbrief aan de formerende partijen in Den Haag. Nu de gemeenten met de transitievisies warmte aan hun huiswerk hebben gedaan moet de regering met extra middelen over de brug komen, vinden ze.

 • De gemeente Utrecht barst van de duurzame ambities en heeft een flink aantal projecten opgetuigd om de woningen en gebouwen in de stad duurzamer te maken. Maar het ontbreekt in die projecten vaak aan een duidelijke doelstelling, goede monitoring en evaluaties van de resultaten. Dat concludeert de Rekenkamer Utrecht in een onderzoek naar een aantal gemeentelijke duurzaamheidsprogramma’s.

  Utrecht heeft weinig inzicht in duurzaamheidsprojecten

  Reageer

  De gemeente Utrecht barst van de duurzame ambities en heeft een flink aantal projecten opgetuigd om de woningen en gebouwen in de stad duurzamer te maken. Maar het ontbreekt in die projecten vaak aan een duidelijke doelstelling, goede monitoring en evaluaties van de resultaten. Dat concludeert de Rekenkamer Utrecht in een onderzoek naar een aantal gemeentelijke duurzaamheidsprogramma’s.

 • Boerenbedrijven moeten aan steeds meer regels en duurzaamheidseisen voldoen en gaan gebukt onder een grote administratieve lastendruk. Daarom moeten rijk en decentrale overheden als provincies aan individuele boeren meer duidelijkheid geven over wat specifieke eisen betekenen voor de toekomst van hun bedrijf. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies over de toekomst van agrariërs.

  'Overheid moet boeren meer duidelijkheid geven'

  Reageer

  Boerenbedrijven moeten aan steeds meer regels en duurzaamheidseisen voldoen en gaan gebukt onder een grote administratieve lastendruk. Daarom moeten rijk en decentrale overheden als provincies aan individuele boeren meer duidelijkheid geven over wat specifieke eisen betekenen voor de toekomst van hun bedrijf. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in een advies over de toekomst van agrariërs.

 • Grote steden willen van het rijk meer wettelijke middelen om een maximumsnelheid van 30 kilometer in te voeren. Juist op de wegen waar nu nog 50 wordt gereden, gebeuren de meeste en zwaarste verkeersongevallen. De G4 vraagt de minister en de Tweede Kamer in een brandbrief om ’30-de-norm’ in stedelijk gebied toe te passen.

  Grote steden willen overal 30 kilometer

  Reageer

  Grote steden willen van het rijk meer wettelijke middelen om een maximumsnelheid van 30 kilometer in te voeren. Juist op de wegen waar nu nog 50 wordt gereden, gebeuren de meeste en zwaarste verkeersongevallen. De G4 vraagt de minister en de Tweede Kamer in een brandbrief om ’30-de-norm’ in stedelijk gebied toe te passen.

 • Het kabinet trekt 150 miljoen euro uit voor acht verschillende innovatieve projecten die het autoverkeer, de luchtvaart en de scheepvaart duurzamer moeten maken. Het geld komt uit de subsidieregeling R&D mobiliteitssectoren dat is ingesteld als extra steun voor onderzoeksprogramma’s als gevolg van de coronacrisis.

  150 miljoen naar onderzoek reductie emissies

  Reageer

  Het kabinet trekt 150 miljoen euro uit voor acht verschillende innovatieve projecten die het autoverkeer, de luchtvaart en de scheepvaart duurzamer moeten maken. Het geld komt uit de subsidieregeling R&D mobiliteitssectoren dat is ingesteld als extra steun voor onderzoeksprogramma’s als gevolg van de coronacrisis.

 • Gemeenten zijn verplicht om plek te maken voor nieuwe woonwagens, maar in de afgelopen 20 jaar kwam er geen standplaats bij. Gaat het mis bij de kosten en procedures, of speelt er meer? ‘We horen er nog steeds niet bij.’

  Gemeente trekt de beurs niet voor de woonwagen

  6 reacties

  Gemeenten zijn verplicht om plek te maken voor nieuwe woonwagens, maar in de afgelopen 20 jaar kwam er geen standplaats bij. Gaat het mis bij de kosten en procedures, of speelt er meer? ‘We horen er nog steeds niet bij.’

 • De provincie Groningen gaat samen met energiebedrijf RWE onderzoeken of het zwart verven van een wiek van een windturbine het aantal aanvliegslachtoffers onder vogels kan verminderen. De operatie kost zo’n 6 ton.

  Groningen start test met zwarte wiek

  Reageer

  De provincie Groningen gaat samen met energiebedrijf RWE onderzoeken of het zwart verven van een wiek van een windturbine het aantal aanvliegslachtoffers onder vogels kan verminderen. De operatie kost zo’n 6 ton.

 • Mensen met een laag inkomen in grote steden wonen nog vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico. Vaak gaat het om oude corporatiewoningen, waarbij verduurzaming duur is.

  Huurwoning in grote stad vaak slecht geisoleerd

  1 reactie

  Mensen met een laag inkomen in grote steden wonen nog vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico. Vaak gaat het om oude corporatiewoningen, waarbij verduurzaming duur is.

 • Waterschappen moeten door gemeenten en provincies in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij de planvorming van grote woningbouwlokaties. Zo kunnen te nemen klimaatadaptieve maatregelen eerder in kaart worden gebracht en eventuele problemen met wateroverlast worden voorkomen. Dat staat in een onderzoek van de koepels van decentrale overheden, het ministerie van I&W en de Deltacomissaris.

  Grotere rol waterschap bij klimaatadaptatie woningbouw

  Reageer

  Waterschappen moeten door gemeenten en provincies in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij de planvorming van grote woningbouwlokaties. Zo kunnen te nemen klimaatadaptieve maatregelen eerder in kaart worden gebracht en eventuele problemen met wateroverlast worden voorkomen. Dat staat in een onderzoek van de koepels van decentrale overheden, het ministerie van I&W en de Deltacomissaris.

 • Netbeheerders zien dat het aantal aanvragen voor windparken afneemt, terwijl de aanvragen voor zonneparken in het veld of op de grond nog steeds stijgt. Daarmee wordt het steeds moeilijker om het energiesysteem efficient in te richten, en wordt het electriciteitssysteem duurder en is er minder ruimte op het net.

  Duurzame stroomprojecten baren netbeheerders zorgen

  4 reacties

  Netbeheerders zien dat het aantal aanvragen voor windparken afneemt, terwijl de aanvragen voor zonneparken in het veld of op de grond nog steeds stijgt. Daarmee wordt het steeds moeilijker om het energiesysteem efficient in te richten, en wordt het electriciteitssysteem duurder en is er minder ruimte op het net.

 • Groepen die kansloos zijn op de huidige woningmarkt krijgen in Leiden de mogelijkheid hun eigen woning af te bouwen in een voormalig schoolgebouw in Leiden. Volgens oud-wethouder Marnix Norder, nu directeur van initiatiefnemer Steenvlinder, kunnen gemeenten op deze manier bijdragen aan de oplossing van het woonprobleem. 'Ze hebben goud in handen.'

  Statushouders klussen zelf aan hun nieuwe woning

  Reageer

  Groepen die kansloos zijn op de huidige woningmarkt krijgen in Leiden een mogelijkheid om hun eigen woning af te bouwen in een voormalig schoolgebouw. Volgens oud-wethouder in Den Haag Marnix Norder, nu directeur van initiatiefnemer Steenvlinder, kunnen gemeenten op deze manier bijdragen aan de oplossing van het woonprobleem. 'Ze hebben goud in handen.'

 • Gemeenten willen dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) actiever en eerder betrokken wordt bij privacy en AVG-gevoelige smart city-projecten. Volgens de VNG zorgen juridische onduidelijkheden er vaak voor dat gemeenten terughoudend zijn in het experimenteren met technologische vernieuwingen in hun dienstverlening.

  VNG vraagt eerder privacyadvies bij smart cities

  Reageer

  Gemeenten willen dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) actiever en eerder betrokken wordt bij privacy en AVG-gevoelige smart city-projecten. Volgens de VNG zorgen juridische onduidelijkheden er vaak voor dat gemeenten terughoudend zijn in het experimenteren met technologische vernieuwingen in hun dienstverlening.

   

 • Steden nemen steeds vaker maatregelen om de oververhitting van de woningmarkt onder controle te krijgen, zoals een zelfbewoningsplicht en een verbod op buy-to-let. Maar niet alleen grotere steden moeten de regie op de gemeentelijke woningmarkt weer terugpakken, waarschuwt wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen. ‘Dit speelt inmiddels ook in kleinere dorpen’.

  'Kleine gemeenten moeten regie op woonmarkt pakken'

  5 reacties

  Steden nemen steeds vaker maatregelen om de oververhitting van de woningmarkt onder controle te krijgen, zoals een zelfbewoningsplicht en een verbod op buy-to-let. Maar niet alleen grotere steden moeten de regie op de gemeentelijke woningmarkt weer terugpakken, waarschuwt wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen. ‘Dit speelt inmiddels ook in kleinere dorpen’.

 • Het kabinet zal de komende jaren zo’n 340 miljoen euro steken in het verduurzamen van zorginstellingen, sportfaciliteiten en onderwijs- en overheidsgebouwen. Daarnaast gaat 125 miljoen naar het verduurzamen van rijksvastgoed.

  340 miljoen voor verduurzaming maatschappelijk vastgoed

  Reageer

  Het kabinet zal de komende jaren zo’n 340 miljoen euro steken in het verduurzamen van zorginstellingen, sportfaciliteiten en onderwijs- en overheidsgebouwen. Daarnaast gaat 125 miljoen naar het verduurzamen van rijksvastgoed.

 • Het bouwen met ‘biobased’ materialen als hout en hennep werd lang weggezet als luchtfietserij. Klimaatplannen en ecologische wijken brengen daar voorzichtig verandering in. Waarom is de woningbouw dan nog steeds zo’n festival van staal en beton?

  Gemeenten zetten biobased bouwen op de kaart

  Reageer

  Het bouwen met  ‘biobased’ materialen als hout en hennep werd lang weggezet als luchtfietserij. Klimaatplannen en ecologische wijken brengen daar voorzichtig verandering in. Waarom is de woningbouw dan nog steeds zo’n festival van staal en beton?

Recente Achtergrond Artikelen

 • Corona legde het internationaal toerisme lam. Maar bewoners van veel toeristenplaatsen haalden opgelucht adem. Binnenlands Bestuur belicht in een zomerserie de lokale bestuurlijke dilemma’s nu de grenzen weer openen. Deel 3: de Veluwe

  In polonaise over de Posbank

  Reageer

  De sluiting van horeca, cultuurcentra en pretparken dreef de Nederlander tijdens de lockdown richting natuur. De drukte zorgde voor stress bij veiligheidsregio’s en beheerders, maar heeft ook tot nieuwe inzichten geleid over bezoekersmanagement. Bericht vanaf de Rhedense Posbank.

 • © Shutterstock

  Gemeente gaat bouwen

  Reageer

  De hoge huizenprijzen en het gebrek aan middenhuur baren gemeenten zorgen. Hoe houden ze de zorgverlener en onderwijzer binnen de grenzen? Als woningcorporaties en marktpartijen niet thuis geven, rest er één conclusie: de gemeente moet zelf de woningmarkt op.

 • © Shutterstock

  Oude lijn motor van verbinding

  Reageer

  De enorme woningbouwopgave van de zuidelijke Randstad kan niet los worden gezien van investeringen in infrastructuur. De oude spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht speelt een centrale rol in de plannen van de regio en de ontwikkeling van de Drechtsteden.

 • © Shutterstock

  Gemeenten stappen uit grondmarkt

  1 reactie

  Het is een verwijt dat gemeenten al jarenlang horen van bouwers, ontwikkelaars, politici en media-economen: de hoge prijs die ze vragen voor hun grond. Die zou grootschalige nieuwbouw in de weg zitten. Uit harde cijfers blijkt dat niet. Sterker nog, gemeenten trekken zich steeds meer terug uit de grondmarkt.

 • Sinds corona werken mensen massaal thuis, maken vaker een ommetje en trekken in het weekend de natuur in. Het ruimtegebruik van de Nederlander is drastisch veranderd sinds maart. Krijgt dat gevolgen voor het ruimtelijk beleid van gemeenten, ook als we van het virus verlost zijn?

  Corona maakt gemeenten eerder groen

  Reageer

  Sinds corona werken mensen massaal thuis, maken vaker een ommetje en trekken in het weekend de natuur in. Het ruimtegebruik van de Nederlander is drastisch veranderd sinds maart. Krijgt dat gevolgen voor het ruimtelijk beleid van gemeenten, ook als we van het virus verlost zijn?

 • © Shutterstock

  Plastic doelen onder vuur

  Reageer

  Gemeenten hebben sinds 2007 een centrale rol in de recycling van plastic verpakkingen. Hoe ze die invullen, verschilt enorm. Bron- of nascheiding? Diftar of vast tarief? Het debat in gemeenten loopt hoog op. ‘Hoe verder we het restafval terugbrengen, hoe meer energie de verwerking ons gaat kosten.’

 • Gemeenten zoeken plekken om woningen te bouwen. Woonboulevards kampen met leegstand. Kan het ene probleem de oplossing zijn van het andere? Maar gemeenten zijn nog nauwelijks bezig met het herontwikkelen van de kwakkelende periferie. ‘Het is een blinde vlek.’

  Volop ruimte voor huizen in de buitenstad

  Reageer

  Gemeenten zoeken plekken om woningen te bouwen. Woonboulevards kampen met leegstand. Kan het ene probleem de oplossing zijn van het andere? Maar gemeenten zijn nog nauwelijks bezig met het herontwikkelen van de kwakkelende periferie. ‘Het is een blinde vlek.’

 • Zoveel mogelijk samen met de inwoners werkt Ommen aan de Transitievisie Warmte. Dat betekent het stimuleren van initiatieven van onderop en het vergroten van draagvlak. Maar hoe doe je dat, in coronatijd?

  Vinkenbuurt wijst alvast goede weg

  Reageer

  Zoveel mogelijk samen met de inwoners werkt Ommen aan de Transitievisie Warmte. Dat betekent het stimuleren van initiatieven van onderop en het vergroten van draagvlak. Maar hoe doe je dat, in coronatijd?

 • Voor 1 oktober moeten alle dertig regio’s hun concept regionale energiestrategie inleveren. Gezamenlijk doel: 35 terawatt aan hernieuwbare energie. Wat is het beeld dat uit de RESsen opdoemt? Hoe realistisch zijn ze? Vier experts aan het woord.

  Dertig RESsen onder het mes

  Reageer

  Voor 1 oktober moeten alle dertig regio’s hun concept regionale energiestrategie inleveren. Gezamenlijk doel: 35 terawatt aan hernieuwbare energie. Wat is het beeld dat uit de RESsen opdoemt? Hoe realistisch zijn ze? Vier experts aan het woord.

 • Deze zomer brengt Binnenlands Bestuur vier reportages over het leven en welzijn aan de rand van Nederland. Deel 1: gemeente Het Hogeland.

  Het stopcontact van Nederland

  Reageer

  Het lijkt een tegenstelling: een zeehaven en middelpunt van de energietransitie aan de rand van een van de grootste en dunst bevolkte gemeenten van ons land. Maar de Eemshaven en het Groningse achterland zijn meer verknoopt dan je zou denken. ‘Ik zou niet weten wat we zonder de haven moesten.’