of 59199 LinkedIn

Michiel Maas

Michiel Maas is redacteur bij Binnenlands Bestuur.

Contactgegevens

E-mailadres:
mmaas@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 - 573 3696
Telefoonnummer (mobiel):
06-43555784
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Michiel Maas

Recente Artikelen

 • Gemeenten, provincies en de rijksoverheid trekken samen zo'n 40 miljoen euro uit voor het behoud en gebruik van erfgoed bij grote ruimtelijk opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en bevolkingsgroei en -krimp. De overheden ondertekenden donderdag samen met maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal.

  Erfgoeddeal krijgt 40 miljoen

  Reageer

  Gemeenten, provincies en de rijksoverheid trekken samen zo'n 40 miljoen euro uit voor het behoud en gebruik van erfgoed bij grote ruimtelijk opgaven, zoals klimaatadaptatie, energietransitie en bevolkingsgroei en -krimp. De overheden ondertekenden donderdag samen met maatschappelijke organisaties de Erfgoed Deal. 

 • In 34 gemeenten in Utrecht en Noord-Brabant razen in augustus 2020 zo'n 200 wielerprofs over de wegen. Woensdag maakte de organisatie de route bekend van de Vuelta 2020, die van start gaat in Utrecht en drie dagen in Nederland blijft.

  Vuelta 2020 door 34 gemeenten

  Reageer

  In 34 gemeenten in Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland razen in augustus 2020 zo'n 200 wielerprofs over de wegen. Woensdag maakte de organisatie de route bekend van de Vuelta 2020, die van start gaat in Utrecht en drie dagen in Nederland blijft.

 • Het hoogheemraadschap van Delfland wil dat er meer maatregelen worden genomen voor het afkoppelen, opvangen en vasthouden van regenwater. De maatregelen worden betaald uit de toekomstige besparingen op de afvalwaterzuivering.

  Delfland wil zuivering ontlasten

  Reageer

  Het hoogheemraadschap van Delfland wil dat er meer maatregelen worden genomen voor het afkoppelen, opvangen en vasthouden van regenwater. De maatregelen worden betaald uit de toekomstige besparingen op de afvalwaterzuivering.

 • De gemeente Amsterdam mag het Belgische Marintec Shipyards niet verantwoordelijk houden voor het verwijderen van de onderzeeër Foxtrot, die slecht onderhouden in de NDSM-Haven ligt. Het bedrijf is formeel geen eigenaar van het schip, stelt de Raad van State.

  Dwangmaatregelen duikboot Amsterdam getorpedeerd

  Reageer

  De gemeente Amsterdam mag het Belgische Marintec Shipyards niet verantwoordelijk houden voor het verwijderen van de onderzeeër Foxtrot, die slecht onderhouden in de NDSM-Haven ligt. Het bedrijf is formeel geen eigenaar van het schip, stelt de Raad van State.

 • Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) laat de risico’s van cyberaanvallen voor de Nederlandse infrastructuur opnieuw onderzoeken. Het gaat daarbij om bedreigingen voor sluizen en bruggen, maar ook voor niet-vitale sectoren als wegen en spoorlijnen.

  Minister onderzoekt cyberbedreiging infrastructuur

  Reageer

  Minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) laat de risico’s van cyberaanvallen voor de Nederlandse infrastructuur opnieuw onderzoeken. Het gaat daarbij om bedreigingen voor sluizen en bruggen, maar ook voor niet-vitale sectoren als wegen en spoorlijnen.

 • Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt.

  Provincies zetten in op duurzame innovaties

  Reageer

  Noord-Holland stelt dit jaar zo'n zes miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van duurzame innovaties in het mkb. Zuid-Holland maakte vandaag bekend dat hun start-upprogramma voor innovatie oplossingen een vervolg krijgt. 

 • Bij een woongebouw in de Nijmeegse wijk De Voorstenkamp kwamen vorige week geen inspecteurs langs om de staat van onderhoud te bekijken. In plaats daarvan snorde een drone rond het complex.

  Corporatie zet drone in voor onderhoudsinspectie

  Reageer

  Bij een woongebouw in de Nijmeegse wijk De Voorstenkamp kwamen vorige week geen inspecteurs langs om de staat van onderhoud te bekijken. In plaats daarvan snorde een drone rond het complex.

 • De kantorenleegstand in Amsterdam is de laatste vier jaar meer dan gehalveerd. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er in die periode meer dan zesduizend woningen gemaakt zijn in leegstaande kantoorpanden.

  Amsterdamse kantoorleegstand gehalveerd

  1 reactie

  De kantorenleegstand in Amsterdam is de laatste vier jaar meer dan gehalveerd. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er in die periode meer dan zesduizend woningen gemaakt zijn in leegstaande kantoorpanden.

 • Buitengebieden moeten een sneller mobiele internetverbinding krijgen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) kan dat door minimale snelheidseisen voor mobiel internet in te voeren bij het uitgeven van de frequenties voor supersnel mobiel internet.

  Kabinet wil minimumsnelheid bij 5G

  3 reacties

  Buitengebieden moeten een snellere mobiele internetverbinding krijgen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) kan dat door minimale snelheidseisen voor mobiel internet in te voeren bij het uitgeven van de frequenties voor supersnel mobiel internet.

 • Bedrijven, diensten en overheden versturen privacygevoelige informatie over burgers veel te makkelijk via e-mail. Door een eenvoudige typefout kunnen die makkelijk in verkeerde handen komen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Cyberonderzoeksraad.

  Veel privacylekken door slordige e-mails

  Reageer

  Bedrijven, diensten en overheden versturen privacygevoelige informatie over burgers veel te makkelijk via e-mail. Door een eenvoudige typefout kunnen die makkelijk in verkeerde handen komen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Cyberonderzoeksraad. 

 • Minister van Nieuwenhuizen (I&W) stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van het Friese deel van de IJsselmeerkust. Met de bijdragen van lokale en regionale overheden wordt daarmee bijna 17 miljoen gestoken in kustbescherming, natuur, fietspaden en stranden.

  Miljoenen voor versterking Friese IJsselmeerkust

  Reageer

  Minister van Nieuwenhuizen (I&W) stelt 12 miljoen euro beschikbaar voor het versterken van het Friese deel van de IJsselmeerkust. Met de bijdragen van lokale en regionale overheden wordt daarmee bijna 17 miljoen gestoken in kustbescherming, natuur, fietspaden en stranden.

 • Op veel liefde van ict-experts kan het Bureau Ict-Toetsing (BIT) niet rekenen. Maar zonder het BIT wordt de incompetentie van de rijksoverheid om automatiseringsprojecten succesvol af te ronden alleen maar groter. Dat blijkt woensdag bij een hoorzitting over mislukte ICT-projecten in de Tweede Kamer.

  Experts ict willen BIT houden

  Reageer

  Op veel liefde van ict-experts kan het Bureau Ict-Toetsing (BIT) niet rekenen. Maar zonder het BIT wordt de incompetentie van de rijksoverheid om automatiseringsprojecten succesvol af te ronden alleen maar groter. Dat blijkt woensdag bij een hoorzitting over mislukte ICT-projecten in de Tweede Kamer.

 • De commerciële netbeheerder E-fiber ziet af van de aanleg van een glasvezelnetwerk in Ridderkerk. Er zijn niet genoeg geïnteresseerde bedrijven en bewoners die zich hebben aangemeld. Dat meldt E-fiber op de eigen website.

  Geen glasvezel in Ridderkerk

  Reageer

  De commerciële netbeheerder E-fiber ziet af van de aanleg van een glasvezelnetwerk in Ridderkerk. Er zijn niet genoeg geïnteresseerde bedrijven en bewoners die zich hebben aangemeld. Dat meldt E-fiber op de eigen website.

 • Het woningtekort in Nederland blijft fors oplopen en ligt op dit moment al op 263.000 woningen. Tegelijkertijd hebben private beleggers 20 miljard euro beschikbaar om nieuwe huurwoningen te bouwen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Capital Value en ABF Research naar de Nederlandse woningmarkt.

  Woningtekort 'alarmerend hoog'

  4 reacties

  Het woningtekort in Nederland blijft fors oplopen en ligt op dit moment al op 263.000 woningen. Tegelijkertijd hebben private beleggers 20 miljard euro beschikbaar om nieuwe huurwoningen te bouwen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Capital Value en ABF Research naar de Nederlandse woningmarkt.

 • De gemeentelijke organisatie in Amsterdam is niet klaar voor de enorme opgave om bruggen, tunnels en kades structureel te onderhouden en renoveren. Het ontbreekt de gemeente aan een structurele vorm van asset management, betrokkenheid van bestuurders en er is geen basisfinanciering voor herstel. Wethouder Dijksma belooft nu beterschap.

  Amsterdam niet klaar voor herstelopgave

  1 reactie

  De gemeentelijke organisatie in Amsterdam is niet klaar voor de enorme opgave om bruggen, tunnels en kades structureel te onderhouden en renoveren. Het ontbreekt de gemeente aan een structurele vorm van asset management, betrokkenheid van bestuurders en er is geen basisfinanciering voor herstel. Wethouder Dijksma belooft nu beterschap.

 • Met een nieuwe opzet van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel hebben rijksoverheid, banken en enkele gemeenten een middel gevonden om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen met de financiering van herstel. Nu moet de rest van de zakkende gemeenten nog mee.

  Hulp voor gemeenten bij funderingsproblemen

  Reageer

  Met een nieuwe opzet van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel hebben rijksoverheid, banken en enkele gemeenten een middel gevonden om huiseigenaren met funderingsproblemen te helpen met de financiering van herstel. Nu moet de rest van de zakkende gemeenten nog mee.

 • De gemeente Twenterand is door de Raad van State op de vingers getikt bij het toestaan van fietsverkoop op een bedrijventerrein in Vroomshoop. Ze moeten het besluit om daarvoor een vergunning te verlenen beter beargumenteren.

  Twenterand mag fietsverkoop niet toestaan

  Reageer

  De gemeente Twenterand is door de Raad van State op de vingers getikt bij het toestaan van fietsverkoop op een bedrijventerrein in Vroomshoop. Ze moeten het besluit om daarvoor een vergunning te verlenen beter beargumenteren.

 • De gemeente Deventer wil een subsidie van 25 duizend euro terugvorderen van de maaltijdbezorgapp Peeves. Volgens Deventer heeft de ontwikkelaar zich niet aan de afspraken gehouden.

  Bezorgapp moet subsidie terugbetalen

  Reageer

  De gemeente Deventer wil een subsidie van 25 duizend euro terugvorderen van de maaltijdbezorgapplicatie Peeves. Volgens Deventer heeft de ontwikkelaar zich niet aan de afspraken gehouden.

   

 • De gemeente Deventer weet niet hoe het kan dat de dekgrond van het gesaneerde terrein van een voormalige vuilstort zwaar vervuild is. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van de raadsfractie van Groenlinks in de IJsselstad.

  Vervuiling gesaneerde grond raadsel voor Deventer

  Reageer

  De gemeente Deventer weet niet hoe het kan dat de dekgrond van het gesaneerde terrein van een voormalige vuilstort zwaar vervuild is. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van de raadsfractie van Groenlinks in de IJsselstad. 

 • Wethouder Wim Elferdink (Economie en Financiën, CDA) keert niet terug in een nieuw college in Winterswijk. Maar het is de vraag of daarmee de breuk tussen coalitiepartijen CDA en Winterwijks Belang kan worden gelijmd.

  Wethouder keert niet terug in Winterswijks college

  Reageer

  Wethouder Wim Elferdink (Economie en Financiën, CDA) keert niet terug in een nieuw college in Winterswijk. Maar het is de vraag of daarmee de breuk tussen coalitiepartijen CDA en Winterwijks Belang kan worden gelijmd.

 • VNO-NCW voorzitter Hans de Boer wil de discussie over de bouw van landingsbanen voor Schiphol op zee. Hij pleit voor een oranje-verbond van pensioenfondsen, woningbouwcorporaties, bouwers, Schiphol en KLM dat de plannen in een versnelling brengt.

  Werkgevers willen Schiphol op zee

  2 reacties

  VNO-NCW voorzitter Hans de Boer wil de discussie over de bouw van landingsbanen voor Schiphol op zee. Hij pleit voor een oranje-verbond van pensioenfondsen, woningbouwcorporaties, bouwers, Schiphol en KLM dat de plannen in een versnelling brengt. 

 • In Overijssel wordt dit jaar door provincie en gemeenten 60 miljoen euro gestoken in gemeentelijke projecten op het gebied van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en gedragsbeïnvloeding.De overheden hebben 48 projecten uitgezocht die in 2019 kunnen starten.

  Overijssel steekt 60 miljoen in veilige wegen

  1 reactie

  In Overijssel wordt dit jaar door provincie en gemeenten 60 miljoen euro gestoken in gemeentelijke projecten op het gebied van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en gedragsbeïnvloeding.De overheden hebben 48 projecten uitgezocht die in 2019 kunnen starten. 

 • Het is voor sommige gemeenten moeilijk om gestructureerd beleid te maken voor het aanpakken van vakantieparken met problemen. De VNG en Platform31 hebben nu een handreiking uitgebracht die gemeenten meer houvast moet geven.

  Beleid vakantieparken ingewikkeld voor gemeenten

  5 reacties

  Het is voor sommige gemeenten moeilijk om gestructureerd beleid te maken voor het aanpakken van vakantieparken met problemen. De VNG en Platform31 hebben nu een handreiking uitgebracht die gemeenten meer houvast moet geven.

 • De Nieuwe Hollandse Waterlinie is maandag in Parijs officieel voorgedragen bij UNESCO. Naar verwachting besluit de VN-organisatie in 2020 of het stelsel van forten en sluizen de status werelderfgoed krijgt.

  Waterlinie voorgedragen als werelderfgoed

  Reageer

  De Nieuwe Hollandse Waterlinie is maandag in Parijs officieel voorgedragen bij UNESCO. Naar verwachting besluit de VN-organisatie in 2020 of het stelsel van forten en sluizen de status werelderfgoed krijgt. 

 • De provincie Noord-Holland heeft bijna 5 miljoen euro gereserveerd voor het vervangen van provinciale verkeersregelinstallaties (vri) door slimme verkeerslichten. Dit jaar moeten er 120 verkeerslichten worden aangesloten op Talking Traffic, waarmee verkeersgebruikers via de smartphone kunnen communiceren met het verkeerssysteem.

  Noord-Holland versnelt uitrol slimme verkeerslichten

  3 reacties

  De provincie Noord-Holland heeft bijna 5 miljoen euro gereserveerd voor het vervangen van provinciale verkeersregelinstallaties (vri) door slimme verkeerslichten. Dit jaar moeten er 120 verkeerslichten worden aangesloten op Talking Traffic, waarmee verkeersgebruikers via de smartphone kunnen communiceren met het verkeerssysteem.

 • De provincie Noord-Holland en de zeven regiogemeenten rond Alkmaar gaan samenwerken met marktpartijen om de woningbouw in de regio aan te pakken. Op die manier moet de bouw van nieuwe woningen versneld worden

  Overheden regio Alkmaar versnellen bouw

  Reageer

  De provincie Noord-Holland en de zeven regiogemeenten rond Alkmaar gaan samenwerken met marktpartijen om de woningbouw in de regio aan te pakken. Op die manier moet de bouw van nieuwe woningen versneld worden

 • Meer dan negentig procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van hun persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  Nederlander bezorgd over persoonsgegevens

  2 reacties

  Meer dan negentig procent van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van hun persoonsgegevens. Een op drie mensen maakt zich zelfs zeer veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

 • Den Haag en Amsterdam werken vanaf vandaag met een nieuwe applicatie voor het administreren van (waren)markten in de beide steden. De Mercato-software moet het hele administratieve proces achter markten makkelijker en goedkoper maken.

  Steden ontwikkelen samen markt-app

  Reageer

  Den Haag en Amsterdam werken vanaf vandaag met een nieuwe applicatie voor het administreren van (waren)markten in de beide steden. De Mercato-software moet het hele administratieve proces achter markten makkelijker en goedkoper maken.

 • Amsterdam organiseert opnieuw een reisproef om de eigen inwoners te stimuleren om voor ander vervoer dan de eigen auto te kiezen en te inventariseren voor welke alternatieven ze kiezen. Dat heeft de gemeente deze week bekendgemaakt.

  Amsterdam herhaalt reisproef

  Reageer

  Amsterdam organiseert opnieuw een reisproef om de eigen inwoners te stimuleren om voor ander vervoer dan de eigen auto te kiezen en te inventariseren voor welke alternatieven ze kiezen. Dat heeft de gemeente deze week bekendgemaakt.

 • Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de rijksoverheid waarschuwt bedrijven en overheden om alert te zijn op manipulatie van DNS-instellingen. Kwaadwillenden kunnen op die manier het inkomend netwerkverkeer van een organisatie tijdelijk omleggen en inzien.

  Rijk waarschuwt voor hack internetdomeinen

  Reageer

  Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de rijksoverheid waarschuwt bedrijven en overheden om alert te zijn op manipulatie van DNS-instellingen. Kwaadwillenden kunnen op die manier het inkomend netwerkverkeer van een organisatie tijdelijk omleggen en inzien.

 • De aanhoudende prijsstijging in de bouw drijft gemeenten tot wanhoop. Aanbestedingen van bouwprojecten mislukken door aanbiedingen die soms wel twee keer zo hoog zijn als begroot. Maar een gemeente heeft vaak meer mogelijkheden dan ze denkt. ‘Ga gewoon met die partijen in gesprek.’

  Mislukte aanbesteding betekent niet het einde

  1 reactie

  De aanhoudende prijsstijging in de bouw drijft gemeenten tot wanhoop. Aanbestedingen van bouwprojecten mislukken door aanbiedingen die soms wel twee keer zo hoog zijn als begroot. Maar een gemeente heeft vaak meer mogelijkheden dan ze denkt. ‘Ga gewoon met die partijen in gesprek.’

 • Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) krijgt een impuls van 260 miljoen van rijk en gemeente voor de komende vier jaar. De integrale aanpak van de problematiek in Zuid heeft succes maar herstel is broos, stelt directeur Marco Pastors.

  Pastors' werk is nog niet af

  Reageer

  De integrale aanpak van problematiek in Rotterdam-Zuid krijgt een impuls van 260 miljoen van rijk en gemeente voor de komende vier jaar. De aanpak heeft succes, maar herstel is broos, stelt directeur Marco Pastors.

 • Lelystad is een maand later dan gebruikelijk met het versturen van de ozb-aanslag. Volgens de gemeente komt dat door 'ICT-gerelateerde problemen bij het Kadaster'. Het Kadaster reageert verbaasd.

  Lelystad wijst naar Kadaster bij vertraging OZB

  Reageer

  Lelystad is een maand later dan gebruikelijk met het versturen van de ozb-aanslag. Volgens de gemeente komt dat door 'ICT-gerelateerde problemen bij het Kadaster'. Het Kadaster reageert verbaasd: 'Er is geen sprake van ICT-problemen.'

 • Er komt een nieuwe snelfietsroute tussen Ede en Wageningen en de fietsenstalling bij station Nijmegen wordt uitgebreid. Dat is het resultaat van nieuwe afspraken tussen Gelderland, minister van Veldhoven (I&W) en Nijmegen.

  Overheden willen forensen verleiden tot fietsen

  6 reacties

  Er komt een nieuwe snelfietsroute tussen Ede en Wageningen en de fietsenstalling bij station Nijmegen wordt uitgebreid. Dat is het resultaat van nieuwe afspraken tussen Gelderland, minister van Veldhoven (I&W) en Nijmegen.

 • Minister Ollongren (BZK) stelt 40 miljoen extra beschikbaar voor het geven van leningen aan vve’s om energiebesparende maatregelen te nemen. Het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) groeit daarmee naar 600 miljoen euro.

  Extra 40 miljoen voor energiemaatregelen vve’s

  Reageer

  Minister Ollongren (BZK) stelt 40 miljoen extra beschikbaar voor het geven van leningen aan vve’s om energiebesparende maatregelen te nemen. Het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) groeit daarmee naar 600 miljoen euro.

 • De gemeente Almere neemt deel aan de Amsterdamse IT-Circle. De gemeente wil met het aanhaken de eigen medewerkers IT-kennis laten opdoen en delen met anderen.

  Almere haakt aan bij IT-Circle Amsterdam

  Reageer

  De gemeente Almere sluit zich aan bij de Amsterdamse IT-Circle. De gemeente wil met het aanhaken de eigen medewerkers IT-kennis laten opdoen en delen met anderen.

 • De zeven stadsdelen van Amsterdam maken een eigen klimaatakkoord, waarin afspraken worden gemaakt over de klimaatdoelstellingen in de stad. De gemeente gaat met burgers en maatschappelijke organisatie het komende half jaar in overleg over wat er precies in die akkoorden moet staan.

  Amsterdam: Ieder stadsdeel eigen klimaatakkoord

  4 reacties

  De zeven stadsdelen van Amsterdam maken een eigen klimaatakkoord, waarin afspraken worden gemaakt over de klimaatdoelstellingen in de stad. De gemeente gaat met burgers en maatschappelijke organisatie het komende half jaar in overleg over wat er precies in die akkoorden moet staan.

 • De Europese investeringsbank (EIB) en de provincie Limburg steken samen 150 miljoen euro in het verduurzamen van Limburgse woningen. De stimuleringsregeling ‘Duurzaam Thuis’ stelt leningen beschikbaar voor particulieren.

  Limburg krijgt 75 miljoen van EU voor verduurzaming

  Reageer

  De Europese investeringsbank (EIB) en de provincie Limburg steken samen 150 miljoen euro in het verduurzamen van Limburgse woningen. De stimuleringsregeling ‘Duurzaam Thuis’ stelt leningen beschikbaar voor particulieren.

   

 • Minister Ollongren (BZK) en de VNG zijn het eens over een nieuw stelsel van toezicht op de bouw. Met de steun van de gemeenten hoopt de mini

  Gemeenten steunen Ollongren bij wet bouwkwaliteit

  2 reacties

  Minister Ollongren (BZK) en de VNG zijn het eens over een nieuw stelsel van toezicht op de bouw. Met de steun van de gemeenten hoopt de minister de Wet kwaliteitsborging dit keer wèl door de Eerste Kamer te krijgen.

 • De meerderheid (52%) van de gemeenten is al gestart met de aanpak van de sanering van asbestdaken. Maar bijna 60% heeft daarover nog niet gecommuniceerd met de eigen bewoners. Dat blijkt uit een enquete van de VNG.

  Meeste gemeenten saneren al asbestdaken

  Reageer

  De meerderheid (52 procent) van de gemeenten is al gestart met de aanpak van de sanering van asbestdaken. Maar bijna 60 procent heeft daarover nog niet gecommuniceerd met de eigen bewoners. Dat blijkt uit een enquête van de VNG. 

 • Van alle provinciehoofdsteden is Den Haag het meest gevoelig voor de economische gevolgen van wateroverlast bij extreme neerslag. Dat blijkt uit een onderzoek door de TU Delft en adviesbureau 'HKV lijn in water'.

  Extreme neerslag groot risico voor Den Haag

  Reageer

  Van alle provinciehoofdsteden is Den Haag het meest gevoelig voor de economische gevolgen van  wateroverlast bij extreme neerslag. Dat blijkt uit een onderzoek door de TU Delft en adviesbureau 'HKV lijn in water'.

 • De provincie Overijssel betaalt wegenbouwer Dura Vermeer straks voor het gebruik van een strook asfalt op de N739 net buiten Hengelo. Provincie en bouwer testen met deze soort lease-constructie een nieuwe contractvorm.

  Overijssel 'least' asfalt op stuk N739

  3 reacties

  De provincie Overijssel betaalt wegenbouwer Dura Vermeer straks voor het gebruik van een strook asfalt op de N739 net buiten Hengelo. Provincie en bouwer testen met deze soort lease-constructie een nieuwe contractvorm voor het onderhoud van lokale en provinciale wegen.  

 • De provincie Zuid-Holland steekt 300.000 euro in de ontwikkeling van een track&trace-tool voor e-bikes.Het initiatief van de Delftse startup Tracefy helpt diefstal voorkomen, maar kan ook nuttige data opleveren voor bezorgdiensten, burgers en overheden.

  Zuid-Holland gaat e-bikes volgen

  Reageer

  De provincie Zuid-Holland steekt 300.000 euro in de ontwikkeling van een track&trace-tool voor e-bikes.Het initiatief van de Delftse startup Tracefy helpt diefstal voorkomen, maar kan ook nuttige data opleveren voor bezorgdiensten, burgers en overheden. 

 • Een vijftal waterschappen gaat 2,5 miljoen euro meebetalen aan een demo-installatie voor de productie van een volledig afbreekbaar bioplastics uit afvalwater. Deze installatie moet in 2021 draaien.

  Waterschappen gaan door met bioplastics uit rioolwater

  Reageer

  Een vijftal waterschappen gaat 2,5 miljoen euro meebetalen aan een demo-installatie voor de productie van een volledig afbreekbaar bioplastics uit afvalwater. Deze installatie moet in 2021 draaien.

 • De gemeente Groningen gaat de bouw van 8.000 woningen voor 2023 versnellen. In een Woondeal met minister Ollongren (BZK) krijgt de gemeente toestemming om de Crisis- en herstelwet toe te passen zodat er flexibeler met bestemmingsplannen kan worden omgegaan.

  Groningen versnelt forse bouwopgave

  2 reacties

  De gemeente Groningen gaat de bouw van 8.000 woningen voor 2023 versnellen. In een Woondeal met minister Ollongren (BZK) krijgt de gemeente toestemming om de Crisis- en herstelwet toe te passen zodat er flexibeler met bestemmingsplannen kan worden omgegaan.

 • De verkiezingen voor de Provinciale Staten gaan over de provinciale politiek. Dat gaf de Groningse commissaris van de Koning René Paas mee aan de bewoners in zijn nieuwjaarstoespraak. "Laat je niks wijsmaken!'

  'Statenverkiezing is geen opiniepeiling'

  6 reacties

  De verkiezingen voor de Provinciale Staten gaan over de provinciale politiek. Dat gaf de Groningse commissaris van de Koning René Paas mee aan de bewoners in zijn nieuwjaarstoespraak. "Laat je niks wijsmaken!'

 • De gemeente Den Haag wil de komende jaren 10.000 nieuwe woningen creëren in hoogbouw rond stationsgebieden. Wethouder Boudewijn Revis (Wonen en Stadsontwikkeling, VVD) presenteerde dinsdag de gebiedsagenda’s die dat mogelijk moeten maken.

  Den Haag verdicht rond stations

  2 reacties

  De gemeente Den Haag wil de komende jaren 10.000 nieuwe woningen creëren in hoogbouw rond stationsgebieden. Wethouder Boudewijn Revis (Wonen en Stadsontwikkeling, VVD) presenteerde dinsdag de gebiedsagenda’s die dat mogelijk moeten maken.

 • De groei van laadpunten voor elektrische auto's neemt af. Uit cijfers van de rijksdienst voor Ondernemend Nedeland blijkt dat het aantal publieke en semi-publieke laadpunten in 2018 met 9 procent toenam. In 2017 was dat nog 26 procent.

  Laadpaalgroei neemt af

  2 reacties

  De groei van laadpunten voor elektrische auto's neemt af. Uit cijfers van de rijksdienst voor Ondernemend Nedeland blijkt dat het aantal publieke en semi-publieke laadpunten in 2018 met 9 procent toenam. In 2017 was dat nog 26 procent.

 • Fractievoorzitter Famke Houthoff van coalitiepartij D66 stapt uit de gemeenteraad van Krimpenerwaard. Ze is het niet eens met de koers van haar partij in de coalitieonderhandelingen over een tweede oeververbinding en de daaraan gekoppelde grootschalige woningbouw in de polder.

  Raad Krimpenerwaard blijft onrustig

  Reageer

  Fractievoorzitter Famke Houthoff van coalitiepartij D66 stapt uit de gemeenteraad van Krimpenerwaard. Ze is het niet eens met de koers van haar partij in de coalitieonderhandelingen over een tweede oeververbinding en de daaraan gekoppelde grootschalige woningbouw in de polder.

 • De huurprijs voor winkels blijft in heel Nederland dalen. Alleen in Amsterdam duwen toeristen de prijs voor een winkelpand steeds verder op.

  Huurprijs winkels blijft dalen

  1 reactie

  De huurprijs voor winkellocaties blijft in heel Nederland dalen. Alleen in Amsterdam duwen toeristen de prijs voor een winkelpand steeds verder op.

 • Het Haagse stadsbestuur wist dat de onvoorspelbaarheid van het weer een veiligheidsrisico was bij de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp.

  Den Haag wist van precaire situatie vreugdevuur

  3 reacties

  Het Haagse stadsbestuur wist dat de onvoorspelbaarheid van het weer een veiligheidsrisico was bij de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp. Volgens het eigen Beleidskader Jaarwisseling 2018-2019 zaten de vuurstapels tijdens het nieuwjaar ervoor al ‘op het uiterste van wat op een verantwoorde manier mogelijk is.’

 • Eindhoven Airport en bouwer BAM zijn het eens over de financiële afwikkeling van de schade aan de parkeergarage bij de luchthaven, die in mei 2017 gedeeltelijk instortte. De garage wordt naar verwachting in oktober 2019 pas opgeleverd, meer dan twee jaar laten dan oorspronkelijk gepland was.

  Bouwer en luchthaven akkoord over parkeergarage

  1 reactie

  Eindhoven Airport en bouwer BAM zijn het eens over de financiële afwikkeling van de schade aan de parkeergarage bij de luchthaven, die in mei 2017 gedeeltelijk instortte. De garage wordt naar verwachting in oktober 2019 pas opgeleverd, meer dan twee jaar laten dan oorspronkelijk gepland was.

 • Waar staan de provincies als het gaat om de voortgang van de energietransitie? De provinciale rekenkamers wilden dat in een vergelijkend onderzoek in beeld brengen. Vorige week publiceerden ze het resultaat. Eruit blijkt dat alle provincies er weliswaar mee aan de slag zijn, maar dat er in feite weinig harde prestatiegegevens zijn hoever ze zijn richting einddoel. Daarbij: de meest recente gegevens stammen uit 2016.

  Tussendoelen helpen provincies bij energietransitie

  Reageer

  Vrijwel alle provincies hebben ambities op papier gezet over het gewenste aandeel hernieuwbare energie in hun totale energieverbruik, te bereiken energiebesparing en CO2-reductie. Maar in hoeverre ze op koers liggen, valt nauwelijks te zeggen. De einddoelen liggen doorgaans ver in de toekomst en tussendoelen ontbreken.

 • Vijftien gemeenten verlenen ontwikkelaars, particulieren en wooncorporaties nog toestemming voor nieuwbouw met gasaansluiting. Dat blijkt uit het Gasregister van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Tot eind dit jaar kunnen gemeente nog ontheffingen voor een gasaansluiting verlenen.

  Bouwen met gas kan nog in 15 gemeenten

  8 reacties

  Vijftien gemeenten verlenen ontwikkelaars, particulieren en wooncorporaties nog toestemming voor nieuwbouw met gasaansluiting. Dat blijkt uit het Gasregister van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Tot eind dit jaar kunnen gemeenten nog ontheffingen voor een gasaansluiting verlenen.

 • De gemeente Amsterdam mag toeristenwinkels weren uit de binnenstad, maar de Amsterdamse kaaswinkel Cheese Company aan het Damrak mag toch openblijven. Dat oordeelde de Raad van State woensdag.

  Amsterdamse kaaswinkel mag blijven

  Reageer

  De gemeente Amsterdam mag toeristenwinkels weren uit de binnenstad, maar de Amsterdamse kaaswinkel Cheese Company aan het Damrak mag toch openblijven. Dat oordeelde de Raad van State woensdag.  

 • De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van een warmtetransportleiding naar Leiden. Volgens de overheden is hiermee een belangrijke stap gezet in de realisatie van een warmterotonde in Zuid-Holland.

  Akkoord over warmteleiding naar Leiden

  1 reactie

  De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van een warmtetransportleiding naar Leiden. Volgens de overheden is hiermee een belangrijke stap gezet in de realisatie van een warmterotonde in Zuid-Holland.

 • Het Goudse stadsbestuur heeft terecht bestuursdwang toegepast bij de sloop van de Turfmarktkerk in Gouda. Dat oordeelde de Haagse voorzieningenrechter woensdag. Daarmee kan de gemeente verder gaan met het slopen van het gebouw.

  Gouda mag kerk toch slopen

  Reageer

  Het Goudse stadsbestuur heeft terecht bestuursdwang toegepast bij de sloop van de Turfmarktkerk in Gouda. Dat oordeelde de Haagse voorzieningenrechter woensdag. Daarmee kan de gemeente verder gaan met het slopen van het gebouw. 

 • Problemen met de beveiligingssoftware zorgen ervoor dat het nog zeker tot eind maart 2019 voordat de eerste reizigers gebruik kunnen maken van de Hoekse lijn. Dat schrijft het Rotterdamse stadsbestuur aan de gemeenteraad.

  Hoekse lijn opnieuw uitgesteld

  Reageer

  Problemen met de beveiligingssoftware zorgen opnieuw voor vertraging in de ingebruikname van de Hoekse lijn. Het Rotterdamse stadsbestuur schrijft aan de gemeenteraad dat dat het nog zeker tot eind maart 2019 duurt voordat de eerste reizigers over het lightrail-traject rijden.

 • De provincies en regio’s in Oost-Nederland gaan nauwer samenwerken met de Duitse overheden aan de andere kant van de grens. Met de samenwerking moet de economie en werkgelegenheid van de grensregio verder worden gestimuleerd.

  Grensregio’s werken nauwer samen met Duitsers

  1 reactie

  De provincies en regio’s in Oost-Nederland gaan nauwer samenwerken met de Duitse overheden aan de andere kant van de grens. Met de samenwerking moet de economie en werkgelegenheid van de grensregio verder worden gestimuleerd.

 • Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) test een app om data van respondenten over hun dagelijkse bewegingen automatisch te registreren. Tot nu toe doet het CBS dat door mensen te vragen om online formulieren in te vullen.

  CBS experimenteert met data smartphone

  Reageer

  Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) test een app om data van respondenten over hun dagelijkse bewegingen automatisch te registreren. Tot nu toe doet het CBS dat door mensen te vragen om online formulieren in te vullen.

 • Geïnteresseerde burgers en nieuwsconsumenten kunnen informatie uit de provinciale staten straks makkelijker vinden. De app ‘Voordat het nieuws was’ moet nog voor de Statenverkiezingen in maart 2019 gelanceerd worden.

  App moet overheidsdocumenten ontsluiten

  Reageer

  Geïnteresseerde burgers en nieuwsconsumenten kunnen informatie uit de provinciale staten straks makkelijker vinden. De app ‘Voordat het nieuws was’ moet nog voor de Statenverkiezingen in maart 2019 gelanceerd worden.

 • Voor de helft van de gemeenten is het nog onduidelijk wat de planologische gevolgen zijn van de Omgevingswet. Een meerderheid denkt dat het voor grote verandering gaat zorgen. Dat blijkt uit de gemeentebenchmark Omgevingswet 2018 van adviesbureau Stec Groep.

  Gevolgen Omgevingswet voor gemeenten nog onduidelijk

  Reageer

  Voor de helft van de gemeenten is het nog onduidelijk wat de planologische gevolgen zijn van de Omgevingswet. Een meerderheid denkt dat het voor grote verandering gaat zorgen. Dat blijkt uit de gemeentebenchmark Omgevingswet 2018 van adviesbureau Stec Groep.

   

 • In het advies ‘Warm aanbevolen’ bindt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur de overheden op het hart om een eenduidig, positief verhaal over de energietransitie te vertellen. RLI-raadslid Niels Koeman: ‘we moeten niet al te zenuwachtig worden.’

  'Gemeenten kunnen afdeling Transitie vast optuigen'

  Reageer

  In het advies ‘Warm aanbevolen’ bindt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur de overheden op het hart om een eenduidig, positief verhaal over de energietransitie te vertellen. RLI-raadslid Niels Koeman: ‘we moeten niet al te zenuwachtig worden.’

 • Met een amendement op de Transitiewet willen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gemeenten de ruimte geven om wijken aardgasvrij te kunnen maken. Deze ruimte is volgens gemeenten noodzakelijk voor de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken.

  Amendement moet gasvrije wijken redden

  5 reacties

  Met een amendement op de Transitiewet willen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie gemeenten de ruimte geven om wijken aardgasvrij te kunnen maken. Deze ruimte is volgens gemeenten noodzakelijk voor de 27 proeftuinen aardgasvrije wijken.

   

 • Onduidelijkheid over het traject en de kosten van het energieneutraal maken van de woningvoorraad heeft een negatieve invloed op het maatschappelijk draagvlak. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in het advies ‘Warm Aanbevolen’. Dat advies werd vanmorgen aangeboden aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

  Overheden moeten duidelijk zijn over energietransitie

  4 reacties

  Onduidelijkheid over het traject en de kosten van het energieneutraal maken van de woningvoorraad heeft een negatieve invloed op het maatschappelijk draagvlak. Dat stelt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in het advies ‘Warm Aanbevolen’. Dat advies werd vanmorgen aangeboden aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken).

 • Gemeenten gaan serieuzer om met hun maatschappelijk vastgoed dan enkele jaren geleden. Ruim een derde heeft inmiddels een samenhangend maatschappelijk vastgoedbeleid. Dat blijkt uit een enquête door de VNG en platform Bouwstenen voor Sociaal.

  Gemeenten nemen vastgoed serieuzer

  Reageer

  Gemeenten gaan serieuzer om met hun maatschappelijk vastgoed dan enkele jaren geleden. Ruim een derde heeft inmiddels een samenhangend maatschappelijk vastgoedbeleid.  Dat blijkt uit een enquête door de VNG en platform Bouwstenen voor Sociaal.

 • Rotterdam gebruikt CO2-neutrale straatstenen en trottoirbanden voor twee pilotprojecten in Rotterdam-Zuidwest en Prins Alexander. Met het gebruik van de groene klinkers hoopt de gemeente de CO2-footprint met 44 procent te verminderen.

  Rotterdam beproeft groen beton

  2 reacties

  Rotterdam gebruikt CO2-neutrale straatstenen en trottoirbanden voor twee pilotprojecten in Rotterdam-Zuidwest en Prins Alexander. Met het gebruik van de groene klinkers hoopt de gemeente de CO2-footprint met 44 procent te verminderen.

 • Waterschappen nemen uitzonderlijke maatregelen om de zorgelijk lage grondwaterstand op zandgronden te laten stijgen. Boeren in Oost-Nederland krijgen opblaasbare afsluiters om duikers en slootjes af te sluiten. Andere waterschappen verbieden ijsclubs om grondwater op te pompen voor de aanleg van natuurijsbanen.

  Droogte dwingt waterschappen tot maatregelen

  Reageer

  Waterschappen nemen uitzonderlijke maatregelen om de zorgelijk lage grondwaterstand op zandgronden te laten stijgen. Boeren in Oost-Nederland krijgen opblaasbare afsluiters om duikers en slootjes af te sluiten. Andere waterschappen verbieden ijsclubs om oppervlaktewater op te pompen voor de aanleg van natuurijsbanen.

 • De regionale economie van Zuid-Holland raakt achterop bij de andere Randstadprovincies doordat voordelen van de stedelijke agglomeratie niet voldoende wordt benut. Een van de oorzaken daarvan is de bestuurlijke fragmentatie, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland zelf.
 

  Zuid-Hollandse regio’s raken achterop

  Reageer

  De regionale economie van Zuid-Holland raakt achterop bij de andere Randstadprovincies doordat voordelen van de stedelijke agglomeratie niet voldoende wordt benut. Een van de oorzaken daarvan is de bestuurlijke fragmentatie, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland zelf.

   

 • Rotterdam start deze maand met de aanleg van glasvezel. Kralingen-West is de eerste Rotterdamse wijk die wordt ‘verglaasd’. Het bedrijf L2Fiber Rotterdam wil in de komende drie tot vijf jaar de 295.000 woningen in de stad van een aansluiting voorzien.

  Rotterdam start met grote uitrol glasvezel

  Reageer

  Rotterdam start deze maand met de aanleg van glasvezel. Kralingen-West is de eerste Rotterdamse wijk die wordt ‘verglaasd’. Het bedrijf L2Fiber Rotterdam wil in de komende drie tot vijf jaar de 295.000 woningen in de stad van een aansluiting voorzien.

 • Wegbeheerders krijgen straks hulp van landelijke expertteams en een kenniscentrum bij het verbeteren van de verkeerveiligheid op lokale wegen. Dat staat in het door minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) vandaag gepresenteerde Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV).

  Expertteams moeten verkeersveiligheid verbeteren

  5 reacties

  Wegbeheerders krijgen straks hulp van landelijke expertteams en een kenniscentrum bij het verbeteren van de verkeerveiligheid op lokale wegen. Dat staat in het door minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) vandaag gepresenteerde Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV). De SPV is een gezamenlijke visie van provincies, gemeenten, vervoersregio’s en verschillende maatschappelijke organisaties.

 • De provincie Noord-Brabant wil 100 miljoen euro beschikbaar stellen voor leningen aan gemeenten om scholen, gemeentekantoren of sportaccommodaties te verduurzamen. Gedeputeerde Staten stelt voor om het geld te gebruiken voor het concept Bewust Investeren, een samenwerkingsverband van BNG Bank en Nationale Nederlanden (NN Group).

  Brabant trekt beurs voor duurzame projecten

  Reageer

  De provincie Noord-Brabant wil 100 miljoen euro beschikbaar stellen voor leningen aan gemeenten om scholen, gemeentekantoren of sportaccommodaties te verduurzamen.  Gedeputeerde Staten stelt voor om het geld te gebruiken voor het concept Bewust Investeren, een samenwerkingsverband van BNG Bank en Nationale Nederlanden (NN Group).

 • Een goede toegankelijkheid van de digitale dienstverlening voor mensen met beperkingen is vooral een kwestie van de gemeentelijke organisatie. Veel ambtenaren denken dat hun website voldoet aan de standaarden voor mensen met bijvoorbeeld visuele of auditieve beperkingen, terwijl dat maar zelden het geval is.

  Toegankelijkheid websites opgave voor gemeenten

  2 reacties

  Een goede toegankelijkheid van de digitale dienstverlening voor mensen met beperkingen is vooral een kwestie van de gemeentelijke organisatie. Veel ambtenaren denken dat hun website voldoet aan de standaarden voor mensen met bijvoorbeeld visuele of auditieve beperkingen, terwijl dat maar zelden het geval is.

 • De provincie Gelderland laat speed-pedelecs op bepaalde trajecten gebruik maken van het fietspad langs de weg. Sinds 2017 moeten de snelle elektrische fietsen, die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen rijden, wettelijk gebruik maken van de rijbaan.

  Turbofiets mag in Gelderland op het fietspad

  4 reacties

  Speed-pedelecs mogen van de provincie Gelderland op bepaalde trajecten gebruikmaken van het fietspad langs de weg. Sinds 2017 moeten de snelle elektrische fietsen, die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen, wettelijk gebruik maken van de rijbaan.

 • Het Rijk en de gemeente Rotterdam trekken samen 260 miljoen euro uit voor het voortzetten van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Ministers Schouten (LNV) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) en de Rotterdamse wethouder Moti ondertekenden deze week de Regiodeal waarmee fors geïnvesteerd gaat worden in onderwijs, wonen en werk.

  Flinke impuls voor aanpak Rotterdam-Zuid

  1 reactie

  Het rijk en de gemeente Rotterdam trekken samen 260 miljoen euro uit voor het voortzetten van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Ministers Schouten (LNV) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) en de Rotterdamse wethouder Moti ondertekenden deze week de Regiodeal waarmee fors geïnvesteerd gaat worden in onderwijs, wonen en werk.

 • Zeker twintig procent van de verkeersborden langs Nederlandse wegen is overbodig. Het kost veel geld dat ook op een andere manier aan de openbare ruimte kan worden besteed.’

  Bordenbrij vooral een zaak van beheer

  3 reacties

  Wegbeheerders hebben moeite met het beheer van verkeersborden. Volgens kenniscentrum CROW, verkeersbordenproducent HR Groep en Veilig Verkeer Nederland is zeker twintig procent van de borden langs de weg overbodig. ‘Het kost veel geld dat ook op een andere manier aan de openbare ruimte kan worden besteed.’