of 64204 LinkedIn

Martin Hendriksma

Martin Hendriksma is sinds 2010 als freelance eindredacteur betrokken bij Binnenlands Bestuur. Vanaf 8 mei 2017 treedt hij bij Binnenlands Bestuur in dienst als eindredacteur/redacteur Ruimte en Milieu.
 

Contactgegevens

E-mailadres:
mhendriksma@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 -573 3660
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Martin Hendriksma
Twitter:
Twitter profiel van Martin Hendriksma

Recente Artikelen

 • Een open warmtenet gaat in de Apeldoornse wijk Kerschoten het aardgas vervangen. Hoe zorg je voor een sluitende businesscase en houd je buurtbewoners bij het langdurige proces betrokken? Binnenlands Bestuur volgt elk half jaar deze proeftuin uit het Programma Aardgasvrije Wijken.

  Kerschoten kiest voor open warmtenet

  4 reacties

  Een open warmtenet gaat in de Apeldoornse wijk Kerschoten het aardgas vervangen. Hoe zorg je voor een sluitende businesscase en houd je buurtbewoners bij het langdurige proces betrokken? Binnenlands Bestuur volgt elk half jaar deze proeftuin uit het Programma Aardgasvrije Wijken.

 • De provincie Friesland lijdt aan ‘showbestuur’ en het landschap gaat naar de gallemiezen. Aldus schrijver Geert Mak, 25 jaar na zijn bestseller Hoe God verdween uit Jorwerd. Burgemeester Ellen van Selm van Opsterland en voorzitter van de plattelandsgemeenten P10 reageert.

  ‘Friesland is meer dan alleen landschap’

  Reageer

  De provincie Friesland lijdt aan ‘showbestuur’ en het landschap gaat naar de gallemiezen. Aldus schrijver Geert Mak, 25 jaar na zijn bestseller Hoe God verdween uit Jorwerd. Burgemeester Ellen van Selm van Opsterland en voorzitter van de plattelandsgemeenten P10 reageert.

 • Er moet een tandje bij in ons nationale klimaatbeleid. Aldus een krappe meerderheid van burgers. De rol van gemeenten en provincies daarin wordt voor hen iets minder vaag, maar er leven nog veel vragen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur.

  Burger wil meer groene ambitie zien

  6 reacties

  Er moet een tandje bij in ons nationale klimaatbeleid. Aldus een krappe meerderheid van burgers. De rol van gemeenten en provincies daarin wordt voor hen iets minder vaag, maar er leven nog veel vragen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur.

 • Een kwart eeuw geleden zette Geert Mak met zijn boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ de schijnwerper op de onttakeling van het platteland. Hoe ging het er sindsdien verder? En wat leveren nieuwe uitdagingen als de energietransitie en de woningbouw het platteland op?

  Geert Mak: Friesland lijdt aan ‘showbestuur’

  12 reacties

  Een kwart eeuw geleden zette Geert Mak met zijn boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’ de schijnwerper op de onttakeling van het platteland. Hoe ging het er sindsdien verder? En wat leveren nieuwe uitdagingen als de energietransitie en de woningbouw het platteland op?   

 • Het is niet fair om de pas net aangetreden raadsleden volgend jaar zomer op te zadelen met de invoering van de Omgevingswet. Daarom moet die wet opnieuw met een half jaar tot een jaar worden uitgesteld, vindt Bahreddine Belhaj, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

  Voorzitter raadsleden: stel omgevingswet opnieuw uit

  6 reacties

  Het is niet fair om de pas net aangetreden raadsleden volgend jaar zomer op te zadelen met de invoering van de Omgevingswet. Daarom moet die wet opnieuw met een half jaar tot een jaar worden uitgesteld, vindt Bahreddine Belhaj, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.  

 • Door de coronacrisis stijgt het aantal winkelbeleggers dat panden wil transformeren. Dit betreft vooral winkels in de vijftien grootste binnensteden en in middelgrote centra van steden met 50.000 inwoners. Maar het ontbreekt volgens de beleggers bij veel gemeenten aan een langetermijnvisie om dit proces mogelijk te maken.

  ‘Grijp corona aan voor snellere winkeltransformatie’

  1 reactie

  Door de coronacrisis stijgt het aantal winkelbeleggers dat panden wil transformeren. Dit betreft vooral winkels in de vijftien grootste binnensteden en in middelgrote centra van steden met 50.000 inwoners. Maar het ontbreekt volgens de beleggers bij veel gemeenten aan een langetermijnvisie om dit proces mogelijk te maken.

 • Utrecht en Gelderland willen miljarden van het rijk om te investeren in mobiliteit. Anders kan er een streep door hun woningbouwplannen. Ze zijn het oneens met het PBL dat oproept na corona terughoudend te zijn met dergelijke investeringen.

  Bouwplannen van provincies onder druk

  6 reacties

  Utrecht en Gelderland willen miljarden van het rijk om te investeren in mobiliteit. Anders kan er een streep door hun woningbouwplannen. Ze zijn het oneens met het PBL dat oproept na corona terughoudend te zijn met dergelijke investeringen.

 • De gevolgen van de coronapandemie voor het ruimtelijk beleid van gemeenten zijn vooralsnog bescheiden. De woning- en kantorenmarkt verandert door het toegenomen thuiswerken nauwelijks. Alleen investeringen om files vlot te trekken moeten mogelijk opnieuw tegen het licht worden gehouden.

  PBL: corona gooit minder overhoop dan we denken

  1 reactie

  De gevolgen van de coronapandemie voor het ruimtelijk beleid van gemeenten zijn vooralsnog bescheiden. De woning- en kantorenmarkt verandert door het toegenomen thuiswerken nauwelijks. Alleen investeringen om files vlot te trekken moeten mogelijk opnieuw tegen het licht worden gehouden.

 • Kun je het omgevingsplan aanwenden om de lokale energietransitie te versnellen? Amersfoort doet er met vallen en opstaan onderzoek naar in de vorm van een pilot. ‘Je gaat een creatief proces in met juristen. Dat is pittig.’

  Sneller verduurzamen dankzij het omgevingsplan

  1 reactie

  Kun je het omgevingsplan aanwenden om de lokale energietransitie te versnellen? Amersfoort doet er met vallen en opstaan onderzoek naar in de vorm van een pilot. ‘Je gaat een creatief proces in met juristen. Dat is pittig.’

 • Hoogst zeldzaam zijn ze: gemeenten met een eigen bebouwingscommissie. Rotterdam kreeg er noodgedwongen eentje na het Duitse bombardement van 1940. Die commissie functioneert volop tot op de dag van vandaag. Valt er voor andere gemeenten met hun bouwopgaven iets van te leren?

  In Rotterdam begon de Omgevingswet al in 1940

  4 reacties

  Hoogst zeldzaam zijn ze: gemeenten met een eigen bebouwingscommissie. Rotterdam kreeg er noodgedwongen eentje na het Duitse bombardement van 1940. Die commissie functioneert volop tot op de dag van vandaag. Valt er voor andere gemeenten met hun bouwopgaven iets van te leren?  

 • Gemeenten moeten bij hun bestemmingsplannen rekening houden met het cumulatieve geluid van warmtepompen. Die harde les krijgt Gooise Meren van de Raad van State geserveerd. De uitspraak kan, volgens advocaat Jan van Vulpen van Hekkelman Advocaten, voor extra vertraging in de woningbouwopgave zorgen als gemeenten het geluid van de pompen niet goed in beeld brengen.

  Cumulatief geluid warmtepompen blokkeert nieuwbouw

  1 reactie

  Gemeenten moeten bij hun bestemmingsplannen rekening houden met het cumulatieve geluid van warmtepompen. Die harde les krijgt Gooise Meren van de Raad van State geserveerd. De uitspraak kan, volgens advocaat Jan van Vulpen van Hekkelman Advocaten, zorgen voor extra vertraging in de woningbouwopgave als gemeenten het geluid van de pompen niet goed in beeld brengen.

 • Gemeenten worden niet alleen jonger, maar vergrijzen tegelijkertijd. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2020 van A&O fonds Gemeenten. Het percentage gemeenten dat een actief jongerenbeleid voert, verandert nauwelijks.

  Gemeenteambtenaar wordt jonger én grijzer

  5 reacties

  Gemeenten worden niet alleen jonger, maar vergrijzen tegelijkertijd. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2020 van A&O fonds Gemeenten. Het percentage gemeenten dat een actief jongerenbeleid voert, verandert nauwelijks.  

 • De zomerse bezoekersstroom had in Domburg in 2019 z’n maximum wel bereikt, vonden de inwoners van het Zeeuwse kustdorp. Sindsdien probeert de gemeente Veere te sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maar hoe doe je dat in coronatijd en erna?

  's Zomers overlopen Domburg zoekt naar eigen DNA

  3 reacties

  De zomerse bezoekersstroom had in Domburg in 2019 z’n maximum wel bereikt, vonden de inwoners van het Zeeuwse kustdorp. Sindsdien probeert de gemeente Veere te sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maar hoe doe je dat in coronatijd en erna?

 • Een de laatste jaren weer groeiend aantal particulieren koopt een nieuwe woning en doet vervolgens hun oude niet van de hand. Ze willen die liever verhuren. Deze zogenaamde ‘keep-to-let-woning’ dient vaak als beleggingsobject en belemmert de doorstroming op de koopwoningmarkt.

  Woningmarkt verder op slot door toenemende verhuur

  3 reacties

  Een de laatste jaren weer groeiend aantal particulieren koopt een nieuwe woning en doet vervolgens hun oude niet van de hand. Ze willen die liever verhuren. Deze zogenaamde ‘keep-to-let-woning’ dient vaak als beleggingsobject en belemmert de doorstroming op de koopwoningmarkt.  

 • Het aandeel windenergie staat in de pas opgeleverde regionale energiestrategieën 1.0 onder druk. Daar komt de Raad van State-uitspraak over ten onrechte niet meegewogen milieu-effecten van windturbines nog bij. Toch zien experts een uitweg.

  Lokale norm windmolens snel te bepalen

  6 reacties

  Het aandeel windenergie staat in de pas opgeleverde regionale energiestrategieën 1.0 onder druk. Daar komt de Raad van State-uitspraak over ten onrechte niet meegewogen milieu-effecten van windturbines nog bij. Toch zien experts een uitweg.

 • De regeling die bijdraagt aan het transformeren van oude fabrieksterreinen en leegstaande winkelpanden tot woningen is volgeboekt. Met in totaal 58 miljoen uit twee tranches worden naar verwachting zo’n 27 projecten ondersteund, goed voor zo’n zesduizend woningen.

  Transformatiepot goed benut

  1 reactie

  De regeling die bijdraagt aan het transformeren van oude fabrieksterreinen en leegstaande winkelpanden tot woningen is hard op weg volgeboekt te raken. Met in totaal 58 miljoen uit twee tranches worden naar verwachting zo’n 27 projecten ondersteund, goed voor zo’n zesduizend woningen.

 • De provincie Flevoland en de gemeenten Almere en Zeewolde wijzen de plannen voor Eemvallei Stad af. Eerder deze week kwam in het nieuws dat een drietal projectontwikkelaars en een woningcorporatie in het zuiden van Flevoland een duurzame stad met vijftigduizend woningen willen bouwen.

  Flevoland en gemeenten voelen niets voor Eemvallei

  Reageer

  De provincie Flevoland en de gemeenten Almere en Zeewolde wijzen de plannen voor Eemvallei Stad af. Eerder deze week kwam in het nieuws dat een drietal projectontwikkelaars en een woningcorporatie in het zuiden van Flevoland een duurzame stad met vijftigduizend woningen willen bouwen.

 • Gemeenten zullen als gevolg van het Aarhus-arrest van het Eurepese Hof van Justitie nog meer werk moeten maken van participatie bij ruimtelijke projecten. Dit om vertraging door beroepszaken bij reeds vergunde projecten tegen te gaan.

  Ollongren: meer participatie als gevolg Aarhus-arrest

  5 reacties

  Gemeenten zullen als gevolg van het Aarhus-arrest van het Eurepese Hof van Justitie nog meer werk moeten maken van participatie bij ruimtelijke projecten. Dit om vertraging door beroepszaken bij reeds vergunde projecten tegen te gaan.

 • Na tien jaar van samenwerking tussen De Fryske Marren en zandwinner Smals blies de gemeente alsnog een zandwinningseiland in het IJsselmeer af. De Raad van State gaf de gemeente gelijk. Wat zegt die uitspraak over de positie van gemeenten als een nationaal belang (zandwinning) in het geding is?

  Provincie en gemeente kunnen botsen over natuur

  Reageer

  Na tien jaar van samenwerking tussen De Fryske Marren en zandwinner Smals blies de gemeente alsnog een zandwinningseiland in het IJsselmeer af. De Raad van State gaf de gemeente gelijk. Wat zegt die uitspraak over de positie van gemeenten als een nationaal belang (zandwinning) in het geding is?

 • Weer een nieuwe invoerings­datum van de Omgevingswet. Maar ook een nieuwe leiding bij het programma dat decentrale overheden bij die invoering ondersteunt. ‘Niemand heeft ons gezegd dat wij die Omgevingswet niet nodig hebben.’

  ‘Geen discussie over invoering Omgevingswet’

  9 reacties

  Weer een nieuwe invoerings­datum van de Omgevingswet. Maar ook een nieuwe leiding bij het programma dat decentrale overheden bij die invoering ondersteunt. ‘Niemand heeft ons gezegd dat wij die Omgevingswet niet nodig hebben.’

   

Recente Achtergrond Artikelen

 • Corona legde het internationaal toerisme lam. Maar bewoners van veel toeristenplaatsen haalden opgelucht adem. Binnenlands Bestuur belicht in een zomerserie de lokale bestuurlijke dilemma’s nu de grenzen weer openen. Deel 2: Domburg.

  Domburg zoekt naar eigen DNA

  Reageer

  De zomerse bezoekersstroom had in Domburg in 2019 z’n maximum wel bereikt, vonden de inwoners van het Zeeuwse kustdorp. Sindsdien probeert de gemeente Veere te sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maar hoe doe je dat in coronatijd en erna?

 • Een stout Fries Gallië. Zo ongeveer typeerde de Wageningse wetenschapper omgevingsrecht Fred Kistenkas onlangs in een geruchtmakend interview met Binnenlands Bestuur de gemeente De Fryske Marren. Al sinds 2008 waren de fusiegemeente en haar voorlopers met het bedrijf Smals in gesprek over een zandwinningseiland voor de kust van het IJsselmeer.

  Botsende belangen aan het IJsselmeer

  Reageer

  De Raad van State zette een streep door een omstreden zandwinningseiland in het IJsselmeer. Winst voor gemeente De Fryske Marren. Verlies voor het rijk, dat bouwzand zag als nationaal belang. Wat zegt de uitspraak over huidige en toekomstige ruimtelijke verhoudingen?

 • Klimaatverandering wordt vooral geassocieerd met de stijgende zeespiegel. Droogte vormt volgens René Didde in Nederland sluipenderwijs een net zo nijpend probleem. De wetenschapsjournalist schreef er een verhelderend boek over. Met oplossingen.

  Water parkeren tegen de droogte

  Reageer

  Klimaatverandering wordt vooral geassocieerd met de stijgende zeespiegel. Droogte vormt volgens René Didde in Nederland sluipenderwijs een net zo nijpend probleem. De wetenschapsjournalist schreef er een verhelderend boek over. Met oplossingen.

 • Hoe krijgen we ruimtelijke opgaven als de energietransitie, de woningbouwopgave en klimaatadaptatie voor elkaar? Elk thema lijkt burgers slechts verder tegen elkaar in het harnas te jagen. Er valt te leren van de gang van zaken aan onze kust, betoogt Martin Hendriksma. Op die kwetsbare strook krijgt het nieuwe Nederland al vorm.

  Onze kust als katalysator

  Reageer

  Hoe krijgen we ruimtelijke opgaven als de energietransitie, de woningbouwopgave en klimaatadaptatie voor elkaar? Elk thema lijkt burgers slechts verder tegen elkaar in het harnas te jagen. Er valt te leren van de gang van zaken aan onze kust, betoogt Martin Hendriksma. Op die kwetsbare strook krijgt het nieuwe Nederland al vorm.

 • Het fysieke en het sociale domein vormen in veel gemeenten gescheiden werelden. De coronacrisis leert eens te meer dat intensieve samenwerking op het gebied van de leefomgeving is vereist. De Brabantse omgevingsscan (BrOS) slaat een welkome brug.

  Gezond tussen de stenen

  Reageer

  Het fysieke en het sociale domein vormen in veel gemeenten gescheiden werelden. De coronacrisis leert eens te meer dat intensieve samenwerking op het gebied van de leefomgeving is vereist. De Brabantse omgevingsscan (BrOS) slaat een welkome brug.

 • In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen brengt Binnenlands Bestuur een serie interviews met lijsttrekkers of de nummers 2 van politieke partijen. Welke rol zien zij weggelegd voor gemeenten?
Deel 5: Tamara van Ark van de VVD.

  VVD: ‘Wij zetten in op draagvlak’

  Reageer

  De VVD kent in haar verkiezingsprogramma een sterkere rol toe aan de overheid. Ook voor de lokale, want we moeten immers ‘samen aan de slag’. De VVD wil meer geld voor de jeugdzorg en een ‘bouwbonus’ voor gemeenten die veel nieuwbouw realiseren.

 • © Shutterstock

  ‘We krijgen niks meer van de grond’

  Reageer

  De invoering van de Omgevingswet dreigt uit te draaien op een fiasco, betoogt de Wageningse associate professor Fred Kistenkas. Zachte milieuwaarden sneeuwen bij integrale afweging onder en de beleidsdoorwerking hapert. ‘De tijd dat gemeenten het voor het zeggen hebben is voorbij.’

 • Oplopende kosten, onzekerheid over de invoeringsdatum, het complexe digitale stelsel ... Onder gemeenten neemt het chagrijn toe over de Omgevingswet. Twee fans van het eerste uur slaan alarm. ‘Je moet onze samenleving die wet gewoon gunnen.’

  Omgevingswet is geen moetje maar noodzaak

  Reageer

  Oplopende kosten, onzekerheid over de invoeringsdatum, het complexe digitale stelsel ... Onder gemeenten neemt het chagrijn toe over de Omgevingswet. Twee fans van het eerste uur slaan alarm. ‘Je moet onze samenleving die wet gewoon gunnen.’

 • © Shutterstock

  Nieuw recept voor waterheffingen

  Reageer

  Diverse commissies beten zich stuk op een noodzakelijke aanpassing van de waterschapsbelastingen. Nu ligt er een onder waterschappen breed gedragen voorstel van een stuurgroep onder leiding van Menno Snel. Komt er een eind aan de impasse?

 • Deze maand vernam een twintigtal gemeenten dat ze zijn geselecteerd voor de tweede tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Wat zijn de lessen van hun voorgangers in de eerste ronde?

  De lastige weg naar aardgasvrij

  2 reacties

  Deze maand vernam een twintigtal gemeenten dat ze zijn geselecteerd voor de tweede tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Wat zijn de lessen van hun voorgangers in de eerste ronde? Wethouders van drie pionierende gemeenten blikken terug en vooruit.