of 60941 LinkedIn

Martin Hendriksma

Martin Hendriksma is sinds 2010 als freelance eindredacteur betrokken bij Binnenlands Bestuur. Vanaf 8 mei 2017 treedt hij bij Binnenlands Bestuur in dienst als eindredacteur/redacteur Ruimte en Milieu.
 

Contactgegevens

E-mailadres:
mhendriksma@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 -573 3660
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Martin Hendriksma
Twitter:
Twitter profiel van Martin Hendriksma

Recente Artikelen

 • Zondag met Lubach zette college en wethouders van Hollands Kroon te kakken. Ze zouden windmolens plaatsen om energieslorpende datacenters van Google en consorten te faciliteren in plaats van de eigen inwoners. Wethouder Theo Meskers (Economische Zaken, VVD) moest het ontgelden.

  Theo Meskers: ‘Ik heb om Lubach kunnen lachen’

  11 reacties

  Zondag met Lubach zette college en wethouders van Hollands Kroon te kakken. Ze zouden windmolens plaatsen om energieslorpende datacenters van Google en consorten te faciliteren in plaats van de eigen inwoners. Vooral wethouder Theo Meskers (Economische Zaken, VVD) moest het ontgelden. 

 • Er is te veel onduidelijkheid in de opzet van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Leerdoelen zijn niet scherp geformuleerd. Ook mist het programma een interbestuurlijke component.

  Programma aardgasvrij te vaag van opzet

  1 reactie

  Er is te veel onduidelijkheid in de opzet van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Leerdoelen zijn niet scherp geformuleerd. Ook mist het programma een interbestuurlijke component.

 • De Raad van State zette april 2019 een streep door de herontwikkeling van het Hembrugterrein volgens de flexnormen van de Crisis- en Herstelwet. Anderhalf jaar later stelt Zaanstad nieuwe plannen op. Wellicht ouderwets dichtgetimmerd.

  Tweede kans voor Zaans Hembrugterrein

  Reageer

  De Raad van State zette april 2019 een streep door de herontwikkeling van het Hembrugterrein volgens de flexnormen van de Crisis- en Herstelwet. Anderhalf jaar later stelt Zaanstad nieuwe plannen op. Wellicht ouderwets dichtgetimmerd. 

 • Gemeenten moeten vooralsnog zelf opdraaien voor de invoeringskosten van de Omgevingswet. Zijn er instrumenten om die beter in de hand te houden? Almere deed er als eerste gemeente onderzoek naar.

  ‘Omgevingswet kan niet voor hetzelfde budget’

  1 reactie

  Gemeenten moeten vooralsnog zelf opdraaien voor de invoeringskosten van de Omgevingswet. Zijn er instrumenten om die beter in de hand te houden? Almere deed er als eerste gemeente onderzoek naar. 

 • Gemeenten maken zich zorgen over de invoeringskosten van de Omgevingswet en een hausse aan gerechtelijke procedures als de wet straks is ingevoerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert op deze en andere actuele kwesties.

  'Meer Haagse regie helpt zaken sneller te realiseren'

  2 reacties

  Gemeenten maken zich zorgen over de invoeringskosten van de Omgevingswet en een hausse aan gerechtelijke procedures als de wet straks is ingevoerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert op deze en andere actuele kwesties. 

 • Het uitstel van de Omgevingswet leidt nauwelijks tot minder achterstand bij gemeenten. Nog altijd zegt de helft van hen niet op koers te liggen voor de invoering van de wet per 1 januari 2022, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I&O Research.

  Omgevingswet: helft gemeenten loopt achter

  3 reacties

  Het uitstel van de Omgevingswet leidt nauwelijks tot minder achterstand bij gemeenten. Nog altijd zegt de helft van hen niet op koers te liggen voor de invoering van de wet per 1 januari 2022, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I&O Research.

 • De Nationale Omgevingsvisie is ‘een goede aanzet tot meer samenhangende afwegingen over de fysieke leefomgeving’, vinden de koepel. Maar ze maken zich zorgen over de uitvoering ervan.

  Koepels: te zwaar stempel rijk op uitvoering NOVI

  Reageer

  De Nationale Omgevingsvisie is ‘een goede aanzet tot meer samenhangende afwegingen over de fysieke leefomgeving’, vinden de koepel. Maar ze maken zich zorgen over de uitvoering ervan.

 • Veel van de vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurde Nationale Omgevingvisie was al bekend van eerdere conceptversies. Er lijkt iets meer aandacht voor luchtvaart en de (nader uitgewerkte) potentie van grensregio’s.

  Weinig verrassingen in Nationale Omgevingsvisie

  Reageer

  Veel van de vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurde Nationale Omgevingvisie was al bekend van eerdere conceptversies. Er lijkt iets meer aandacht voor luchtvaart en de (nader uitgewerkte) potentie van grensregio’s. 

 • Voorgesteld nieuw ontwerp van het centrale Koopmansplein

  Corona als vliegwiel voor Asser binnenstad

  Reageer

  Na het schrappen van een omstreden outlet center aan de rand van de stad kwam de focus van Assen weer helemaal te liggen op de binnenstad. Met een nieuwe centrumvisie en een beetje hulp van corona gaat de gemeente de leegstand te lijf. 

 • Voormalig Leids wethouder en tegenwoordig zelfstandig klimaatconsultant Martine Leewis werd door de VNG gevraagd om dertig wethouders over de lokale klimaatadaptatie te interviewen. Ze schreef er het rapport ‘Wethouders over klimaatadaptatie’ over.

  ‘Klimaatbeleid geen speeltje van wethouders’

  Reageer

  Voormalig Leids wethouder en tegenwoordig zelfstandig klimaatconsultant Martine Leewis werd door de VNG gevraagd om dertig wethouders over de lokale klimaatadaptatie te interviewen. Ze schreef er het rapport ‘Wethouders over klimaatadaptatie’ over.

 • Vorig jaar werden in de Rijn opnieuw veel industriële chemicaliën, resten van geneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In de verleende lozingsvergunningen wordt te weinig rekening gehouden met het drinkwaterbelang.

  De Rijn bleef ook in 2019 veel te vies

  Reageer

  Vorig jaar werden in de Rijn opnieuw veel industriële chemicaliën, resten van geneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In de verleende lozingsvergunningen wordt te weinig rekening gehouden met het drinkwaterbelang. 

 • De investeringen die gemeenten moeten doen om de invoering van de Omgevingswet soepel te laten verlopen, zijn veel hoger dan eerder werd verwacht. Dat kondigt de interbestuurlijke werkgroep Financiën Omgevingswet aan. Binnen een week worden nadere cijfers verwacht.

  Invoeringskosten Omgevingswet veel hoger dan verwacht

  9 reacties

  De investeringen die gemeenten moeten doen om de invoering van de Omgevingswet soepel te laten verlopen, zijn veel hoger dan eerder werd verwacht. Dat kondigt de interbestuurlijke werkgroep Financiën Omgevingswet aan. Binnen een week worden nadere cijfers verwacht. 

 • Er komen steeds meer mondkapjes en hygiënische doekjes in het riool terecht. Gemeenten en waterschappen moeten burgers beter onderwijzen wat ze met het corona-afval moeten doen, vindt directeur Hugo Gastkemper van stichting Rioned.

  ‘Mondkapjes kunnen miljoenenschade veroorzaken’

  3 reacties

  Er komen steeds meer mondkapjes en hygiënische doekjes in het riool terecht. Gemeenten en waterschappen moeten burgers beter onderwijzen wat ze met het corona-afval moeten doen, vindt directeur Hugo Gastkemper van stichting Rioned. 

 • Vaals hield lang last van de mijnensluiting en het vertrek van de textielindustrie. Veel Vaalsenaren vonden het leven van een uitkering wel best. Een nieuwe transitievisie vanuit de eigen bevolking, ‘Vaals verbindt,’ maakt er korte metten mee.

  Vaals zoekt meer verbinding met Aken

  Reageer

  Vaals hield lang last van de mijnensluiting en het vertrek van de textielindustrie. Veel Vaalsenaren vonden het leven van een uitkering wel best. Een nieuwe transitievisie vanuit de eigen bevolking, ‘Vaals verbindt,’ maakt er korte metten mee.

 • Het in 2018 door het rijk ingestelde Expertteam Woningbouw ‘kan nog aan belang winnen’, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een Kamerbrief. Bijvoorbeeld door met (decentrale) overheden en marktpartijen allereerst eens in kaart te brengen wat nu precies de knelpunten zijn.

  Expertteam woningbouw moet knelpunten zoeken

  Reageer

  Het in 2018 door het rijk ingestelde Expertteam Woningbouw ‘kan nog aan belang winnen’, schrijft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in een Kamerbrief. Bijvoorbeeld door met (decentrale) overheden en marktpartijen allereerst eens in kaart te brengen wat nu precies de knelpunten zijn. 

 • Gemeenten gaan bij invoering van de wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor miljoenen extra het schip in. Dat zijn de juridische kosten waarvoor ze moeten opdraaien als de bouwer of initiatiefnemer het niet eens met het oordeel van de kwaliteitsborger en de gemeente moet handhaven.

  Omissie wet Kwaliteitsborging jaagt gemeenten op kosten

  4 reacties

  Gemeenten gaan bij invoering van de wet Kwaliteitsborging (Wkb) voor miljoenen euro’s extra het schip in. Dat zijn de juridische kosten waarvoor ze moeten opdraaien als de bouwer of initiatiefnemer het niet eens is met het oordeel van de kwaliteitsborger en de gemeente moet handhaven.  

 • Grote steden gaan bij hun verdichtingsopgave vaak pragmatisch te werk, met te weinig aandacht voor de lokale leefbaarheid. Door een sterkere focus op de belangrijkste bestaande en toekomstige verkeersroutes kan dat worden ondervangen.

  Gemeenten kiezen te gemakkelijk voor woontorens

  2 reacties

  Grote steden gaan bij hun verdichtingsopgave vaak pragmatisch te werk, met te weinig aandacht voor de lokale leefbaarheid. Door een sterkere focus op de belangrijkste bestaande en toekomstige verkeersroutes kan dat worden ondervangen. 

 • Een ondoordachte ‘excelsheet’ zet de nieuwbouw in de Metropoolregio Amsterdam op slot, stelt Noord-Hollands gedeputeerde Jeroen Olthof. Hij schreef er in juni een brandbrief over aan de verantwoordelijke minister, Ollongren. Een antwoord is er nog niet.

  Excelsheet dwarsboomt bouw tienduizenden huizen

  8 reacties

  Een ondoordachte ‘excelsheet’ zet de nieuwbouw in de Metropoolregio Amsterdam op slot, stelt Noord-Hollands gedeputeerde Jeroen Olthof. Hij schreef er in juni een brandbrief over aan de verantwoordelijke minister, Ollongren. Een antwoord is er nog niet.

 • De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) gebruikt vanaf dit najaar een drone om toezicht te houden vanuit de lucht. Eerder ging onder meer de Omgevingsdienst Midden-Holland de Arnhemmers al met de inzet van drones voor.

  Steeds meer omgevingsdiensten aan de drone

  Reageer

  De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) gebruikt vanaf dit najaar een drone om toezicht te houden vanuit de lucht. Eerder ging onder meer de Omgevingsdienst Midden-Holland de Arnhemmers al met de inzet van drones voor. 

 • Hoewel een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking tegenwoordig thuiswerkt, leidt de coronacrisis gek genoeg tot beduidend méér vraag naar kantoren. Dat heeft mogelijke consequenties voor het vastgoedbeleid van gemeenten.

  Jawel, corona leidt tot méér vraag naar kantoren

  Reageer

  Hoewel een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking tegenwoordig thuiswerkt, leidt de coronacrisis gek genoeg tot beduidend méér vraag naar kantoren. Dat heeft mogelijke consequenties voor het vastgoedbeleid van gemeenten.  

Recente Achtergrond Artikelen

 • De coornacrisis heeft verregaande gevolgen voor het vastgoedbeleid van gemeenten. Uitstel van huur leidt tot gaten in de begroting. Wellicht is herinrichting nodig van gebouwen. Vier experts spreken zich uit.

  Creatief met corona

  Reageer

  De coornacrisis heeft verregaande gevolgen voor het vastgoedbeleid van gemeenten. Uitstel van huur leidt tot gaten in de begroting. Wellicht is herinrichting nodig van gebouwen. Vier experts spreken zich uit.

 • Hoe hou je essentiële voorzieningen overeind zonder er als gemeente zelf financieel aan onderdoor te gaan?

  Dorpshuizen kind van de rekening

  Reageer

  Dorpshuizen, sportaccommodaties en cultuurpodia vormen het dna van een stad of dorp. In veel gemeenten staan ze door de coronacrisis op omvallen. Hoe hou je essentiële voorzieningen overeind zonder er als gemeente zelf financieel aan onderdoor te gaan?

 • De coronacrisis zet een dikke streep door participatie in de vorm van inspraakavonden. Is er een digitaal alternatief?

  ‘Uitstel is niet te verkopen’

  Reageer

  Nieuwbouwwijk De Groote Wielen moet de Bossche woningnood verlichten. In april en mei waren inspraakavonden gepland met ondernemers, belangenorganisaties en omwonenden. Daar zet de coronacrisis een dikke streep door. Is er een digitaal alternatief?

 • Met veel inspanning kreeg Purmerend 89 woningen van het aardgas. Wat zijn de lessen voor andere gemeenten? Een gesprek met de voorzitter uitvoeringsoverleg gebouwde omgeving Maarten van Poelgeest. ‘Je kunt niet blijven studeren, we moeten aan de slag.’

  ‘Laten we niet te schijterig zijn’

  Reageer

  Met veel inspanning kreeg Purmerend 89 woningen van het aardgas. Wat zijn de lessen voor andere gemeenten? Een gesprek met de voorzitter uitvoeringsoverleg gebouwde omgeving Maarten van Poelgeest. ‘Je kunt niet blijven studeren, we moeten aan de slag.’

 • © Shutterstock

  Burger wacht op daden van zijn gemeente

  Reageer

  Gemeenten zijn volop bezig met energiestrategieën en transitievisies warmte. Intussen wacht de burger op informatie over de verduurzaming van zijn huis. Die patstelling haalt het tempo uit de energietransitie en zorgt voor onzekerheid bij burgers, laat onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur zien.

 • Met de Verklaring van Davos spraken de Europese ministers van Cultuur in 2018 af de omgevingskwaliteit te verbeteren. Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de betekenis voor de Nederlandse praktijk. ‘De prachtigste landschappen worden vernacheld.’

  ‘Iedereen voelt nu dezelfde landschapspijn’

  Reageer

  Met de Verklaring van Davos spraken de Europese ministers van Cultuur in 2018 af de omgevingskwaliteit te verbeteren. Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de betekenis voor de Nederlandse praktijk. ‘De prachtigste landschappen worden vernacheld.’

 • Via verkleining van het winkelgebied, kavelruil en ‘gevelsubsidies’ moet het dorpshart van Bodegraven aantrekkelijk worden. Een jaar geleden beschreef  Binnenlands Bestuur  de ambitieuze plannen. Hoe ging het verder?

  Nieuw elan in Bodegraven

  Reageer

  Via verkleining van het winkelgebied, kavelruil en ‘gevelsubsidies’ moet het dorpshart van Bodegraven aantrekkelijk worden. Een jaar geleden beschreef Binnenlands Bestuur de ambitieuze plannen. Hoe ging het verder?

 • Met zo’n 8.000 euro gemeentelijke subsidie kunnen bewoners van de Purmerendse wijk Overwhere van het gas af. Hoe zorg je er als gemeente voor dat iedereen meedoet?  Binnenlands Bestuur  volgt de ontwikkelingen.

  Iedereen van het gas. Nu ja, bijna dan

  Reageer

  Met zo’n 8.000 euro gemeentelijke subsidie kunnen bewoners van de Purmerendse wijk Overwhere van het gas af. Hoe zorg je er als gemeente voor dat iedereen meedoet? Binnenlands Bestuur volgt de ontwikkelingen.

 • Minder dan anderhalf jaar voor de geplande invoering vindt nog niet de helft van de gemeenteambtenaren dat de eigen organisatie op koers ligt om de Omgevingswet met succes te implementeren. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research op verzoek van Binnenlands Bestuur.

  Nog lang niet klaar voor de Omgevingswet

  Reageer

  Minder dan anderhalf jaar voor de geplande invoering vindt nog niet de helft van de gemeenteambtenaren dat de eigen organisatie op koers ligt om de Omgevingswet met succes te implementeren. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research op verzoek van Binnenlands Bestuur.

 • © Shutterstock

  ‘Betrek markt eerder bij het energiebeleid’

  Reageer

  Om de energietransitie te kunnen laten slagen, moeten gemeenten leren samenwerken met netbeheerders en energie- en grondbedrijven. Wat verwachten deze partijen op hun beurt van de (lokale) overheid? Binnenlands Bestuur spreekt de komende tijd geregeld met bestuurders van marktpartijen. President-directeur Marjan van Loon van Shell trapt af.