of 65101 LinkedIn

Martin Hendriksma

Martin Hendriksma is sinds 2010 als freelance eindredacteur betrokken bij Binnenlands Bestuur. Vanaf 8 mei 2017 treedt hij bij Binnenlands Bestuur in dienst als eindredacteur/redacteur Ruimte en Milieu.
 

Contactgegevens

E-mailadres:
mhendriksma@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 -573 3660
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Martin Hendriksma
Twitter:
Twitter profiel van Martin Hendriksma

Recente Artikelen

 • Overleven kwetsbare gebieden de toenemende ruimtelijke druk? Op verzoek van de Eerste Kamer bracht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in december een Planmonitor NOVI uit. De pilot moet straks een jaarlijkse, meer gedetailleerde navolging krijgen ­– mits de decentrale overheden meewerken.

  Uitwerking van NOVI ‘blijft een beetje hangen’

  Reageer

  Overleven kwetsbare gebieden de toenemende ruimtelijke druk? Op verzoek van de Eerste Kamer bracht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in december een Planmonitor NOVI uit. De pilot moet straks een jaarlijkse, meer gedetailleerde navolging krijgen ­– mits de decentrale overheden meewerken.

 • Een ‘meerjarig budgettair kader’ bedient gemeenten beter dan de huidige accres-systematiek. Daarom wil de Raad van State (RvS) dat het nieuwe kabinet vaart maakt met een stabielere financiering van decentrale overheden en dat niet – zoals nu het plan is – voor zich uitschuift tot 2026.

  RVS: schrap accres-systematiek bij financiering gemeenten

  Reageer

  Een ‘meerjarig budgettair kader’ bedient gemeenten beter dan de huidige accres-systematiek.  Daarom wil de Raad van State (RvS) dat het nieuwe kabinet vaart maakt met een stabielere financiering van decentrale overheden en dat niet – zoals nu het plan is – voor zich uitschuift tot 2026.

 • Met de ingediende RES’en 1.0 liggen de dertig regio’s op papier op schema om de duurzame energiedoelstellingen voor 2030 te halen. Nu wacht de uitvoering, in tijden van toenemend verzet tegen windturbines en een overbelast stroomnetwerk. Kristel Lammers, directeur NP RES: ‘Het echte werk gaat nu pas beginnen.’

  ‘We gaan nog genoeg hobbels tegenkomen’

  4 reacties

  Met de ingediende RES’en 1.0 liggen de dertig regio’s op papier op schema om de duurzame energiedoelstellingen voor 2030 te halen. Nu wacht de uitvoering, in tijden van toenemend verzet tegen windturbines en een overbelast stroomnetwerk. Kristel Lammers, directeur NP RES: ‘Het echte werk gaat nu pas beginnen.’

 • De gemeenten Landsmeer, Montfoort en Brielle hebben niet ingestemd met de regionale energiestrategie (RES) in hun regio. Geplande wind­parken van buur­gemeenten of te forse energie-ambities vormen de voornaamste bezwaren.

  Landsmeer, Montfoort en Brielle niet akkoord met RES

  1 reactie

  De gemeenten Landsmeer, Montfoort en Brielle hebben niet ingestemd met de regionale energiestrategie (RES) in hun regio. Geplande wind­parken van buur­gemeenten of te forse energie-ambities vormen de voornaamste bezwaren. Volgens directeur Kristel Lammers van NP-RES hebben 'de gemeenten behoefte aan even wat meer tijd'.    

 • Om de voortgang van de energietransitie te bewaken, moet er binnen zes maanden een plan van aanpak liggen om de overbelasting van het stroomnetwerk concreet aan te pakken. Daartoe zouden bijvoorbeeld regels voor infrastructurele aanpassingen à la de Crisis- en herstelwet (tijdelijk) moeten worden versoepeld

  Gemeenten: binnen zes maanden aanpak netwerkcongestie

  Reageer

  Om de voortgang van  de energietransitie te bewaken, moet er binnen zes maanden een plan van aanpak liggen om de overbelasting van het stroomnetwerk concreet aan te pakken. Daartoe zouden bijvoorbeeld regels voor infrastructurele aanpassingen à la de Crisis- en herstelwet (tijdelijk) moeten worden versoepeld.

 • De coronapandemie en achterlopende nieuwbouw vertragen de bevolkingsgroei van Utrecht. De stad verwachtte eerder in 2027 de grens van 400.000 te hebben bereikt. In een door de gemeente aangepaste verwachting is dat streefcijfer inmiddels met minimaal een jaar uitgesteld.

  Utrecht verlaagt verwachte groei bevolking

  7 reacties

  De coronapandemie en achterlopende nieuwbouw vertragen de bevolkingsgroei van Utrecht. De stad verwachtte eerder in 2027 de grens van 400.000 te hebben bereikt. In een door de gemeente aangepaste verwachting is dat streefcijfer inmiddels met minimaal een jaar uitgesteld.

 • Sinds Binnenlands Bestuur in 2014 begon met het bijhouden van burgemeesters­vacatures was het aantal nooit zo laag als dit jaar: 21 slechts. Dat is minder dan een derde van het recordjaar 2019 (67). De nieuwe burgemeester blijft overwegend een man van CDA- of VVD-huize, afkomstig uit het openbaar bestuur en nog net geen vijftig jaar.

  Burgemeesters bleven in 2021 massaal zitten

  Reageer

  Sinds Binnenlands Bestuur in 2014 begon met het bijhouden van burgemeesters­vacatures was het aantal nooit zo laag als dit jaar: 21 slechts. Dat is minder dan een derde van het recordjaar 2019 (67). De nieuwe burgemeester blijft overwegend een man van CDA- of VVD-huize, afkomstig uit het openbaar bestuur en nog net geen vijftig jaar.

 • Kan de Omgevingswet per 1 juli 2022 verantwoord worden ingevoerd? Deskundigen uit verschillende sectoren praatten vandaag de Eerste Kamer bij, die er begin volgend jaar over moet besluiten. Makkelijker wordt het besluit na vandaag niet. Ook de geraadpleegd experts blijken sterk verdeeld.

  Experts maken discussie over Omgevingswet nog lastiger

  12 reacties

  Kan de Omgevingswet per 1 juli 2022 verantwoord worden ingevoerd? Deskundigen uit verschillende sectoren praatten vandaag de Eerste Kamer bij, die er begin volgend jaar over moet besluiten. Makkelijker wordt het besluit na vandaag niet. Ook de geraadpleegde experts blijken sterk verdeeld.

 • Investeerders in windparken behalen dankzij rijkssubsidies een ‘extreem hoog’ jaarlijks rendement van gemiddeld 47 procent. Van de 880 miljoen tot 1,3 miljard euro die jaarlijks aan subsidie wordt gegeven, verdwijnt nu 570 miljoen als overwinst in de zakken van investeerders.

  Rijkssubsidie leidt tot mega-winsten voor windcowboys

  17 reacties

  Investeerders in windparken behalen dankzij rijkssubsidies een ‘extreem hoog’ jaarlijks rendement van gemiddeld 47 procent. Van de 880 miljoen tot 1,3 miljard euro die jaarlijks aan subsidie wordt gegeven, verdwijnt nu 570 miljoen als overwinst in de zakken van investeerders.

 • Donderdag staat de raad van Zeewolde voor de beslissing over het omstreden datacenter van Facebook in die gemeente. Is de raad van een gemeente opgewassen tegen een multinational die een leger aan advocaten de polder instuurt? Volgens hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard is de bestuurlijke fout eerder en elders gemaakt.

  'Provincie Flevoland bleef bij datacentrum in gebreke'

  11 reacties

  Donderdag staat de raad van Zeewolde voor de beslissing over het omstreden datacenter van Facebook in die gemeente. Is de raad van een gemeente opgewassen tegen een multinational die een leger aan advocaten de polder instuurt? Volgens hoogleraar decentrale overheden Geerten Boogaard is de bestuurlijke fout eerder en elders gemaakt.

 • De verdeeldheid onder raadsleden over de invoeringsdatum van de Omgevingswet ziet Friso de Zeeuw ook bij andere betrokkenen in het ruimtelijk domein. De emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling wil vasthouden aan 1 juli 2022. Wel verlangt hij meer zekerheden voor gemeenten.

  ‘Geen big bang-invoering van de Omgevingswet’

  7 reacties

  De verdeeldheid onder raadsleden over de invoeringsdatum van de Omgevingswet ziet Friso de Zeeuw ook bij andere betrokkenen in het ruimtelijk domein. De emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling wil vasthouden aan 1 juli 2022. Wel verlangt hij meer zekerheden voor gemeenten.

 • Raadsleden zijn verdeeld over de invoeringsdatum van de Omgevingswet, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Wat nu? Volgens Pascale Georgopoulou, projectleider invoeringsondersteuning bij de VNG, moet aan 1 juli 2022 worden vastgehouden.

  'Uitstel van de Omgevingswet is geen oplossing'

  14 reacties

  Raadsleden zijn verdeeld over de invoeringsdatum van de Omgevingswet, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Wat nu? Volgens Pascale Georgopoulou, projectleider invoeringsondersteuning bij de VNG, moet aan 1 juli 2022 worden vastgehouden.

 • Raadsleden zijn sterk verdeeld over de invoeringsdatum van de Omgevingswet. Bijna de helft (45 procent) wil vasthouden aan 1 juli 2022. Ruim een derde deel (36 procent) is voor nieuw uitstel. De vrees voor chaos, komende zomer, leeft breed.

  Invoerdatum Omgevingswet twistpunt onder raadsleden

  6 reacties

  Raadsleden zijn sterk verdeeld over de invoeringsdatum van de Omgevingswet. Bijna de helft (45 procent) wil vasthouden aan 1 juli 2022. Ruim een derde deel (36 procent) is voor nieuw uitstel. De vrees voor chaos, komende zomer, leeft breed.

 • Het aandeel hernieuwbare elektriciteit is in de verzamelde RESsen 1.0 met 5 procent gestegen ten opzichte van de concept-RESsen van een jaar eerder. De klimaatdoelen elektriciteit uit zon en wind op land zijn daarmee realiseerbaar. Maar er doemen ook nieuwe uitdagingen op.

  RES-monitor PBL: meer tera’s, meer uitdagingen

  Reageer

  Het aandeel hernieuwbare elektriciteit is in de verzamelde RESsen 1.0 met 5 procent gestegen ten opzichte van de concept-RESsen van een jaar eerder. De klimaatdoelen elektriciteit uit zon en wind  op land zijn daarmee realiseerbaar. Maar er doemen ook nieuwe uitdagingen op.

 • ‘Uitspraak in supermarktoorlog bedreigt Nederlandse woningbouw’, kopte het Financieele Dagblad. Experts spraken van de ‘zoveelste klap’ voor de bouwplannen. Hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas is minder pessimistisch over de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad.

  ‘Gevolg uitspraak Hoge Raad voor woningbouw valt mee’

  5 reacties

  ‘Uitspraak in supermarktoorlog bedreigt Nederlandse woningbouw’, kopte het Financieele Dagblad. Experts spraken van de ‘zoveelste klap’ voor de bouwplannen. Hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas is minder pessimistisch over de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad.

 • Het uitdaagrecht toepassen om goedkoper nieuwe natuur te ontwikkelen en tegenstellingen tussen boeren en natuurbeheerders tegen te gaan. In Friesland lijkt het te gaan lukken. Wel bracht het de provincie in een dubbele positie: als uitgedaagde en als partner in het proces. Hoe ging dat?

  Provincie in nieuwe rol als uitgedaagde en partner

  Reageer

  Het uitdaagrecht toepassen om goedkoper nieuwe natuur te ontwikkelen en tegenstellingen tussen boeren en natuurbeheerders tegen te gaan. In Friesland lijkt het te gaan lukken. Wel bracht het de provincie in een dubbele positie: als uitgedaagde en als partner in het proces. Hoe ging dat?

 • Boeren en natuurontwikkelaars werken in de provincie Fryslân nauw samen in het programma Natuer mei de Mienskip, het grootste uitdaagrecht-project van Nederland. Het leverde additionele fondsen op, een nieuwe rol voor de provincie en boeren die zelf meer aan natuurontwikkeling gaan doen.

  Uitdaagrecht brengt boeren en natuurorganisaties samen

  Reageer

  Boeren en natuurontwikkelaars werken in de provincie Fryslân nauw samen in het programma Natuer mei de Mienskip, het grootste uitdaagrecht-project van Nederland. Het leverde additionele fondsen op, een nieuwe rol voor de provincie en boeren die zelf meer aan natuurontwikkeling gaan doen.

 • De noordelijke provincies volgden elk een eigen koers bij de aanpak van hun regionale energiestrategie (RES). Groningen betrok vooral de volksvertegenwoordigers, Fryslân zocht stakeholders op en Drenthe zette relatief sterk in op burgerbetrokkenheid. Maar de participatie bleef overall een moeizaam proces.

  Noordelijke RES-regio's worstelen met inspraak

  Reageer

  De noordelijke provincies volgden elk een eigen koers bij de aanpak van hun regionale energiestrategie (RES). Groningen betrok vooral de volksvertegenwoordigers, Fryslân zocht stakeholders op en Drenthe zette relatief sterk in op burgerbetrokkenheid. Maar de participatie bleef overall een moeizaam proces.

 • Nog steeds blijken zes omgevingsdiensten hun basistaken niet overgedragen te hebben gekregen van hun verantwoordelijke gemeenten. Ook hun mandaat verschilt onderling sterk. De diensten verlangen actie van gemeenten en rijk.

  Zes omgevingsdiensten ontberen nog steeds basistaken

  4 reacties

  Nog steeds blijken zes omgevingsdiensten hun basistaken niet overgedragen te hebben gekregen van hun verantwoordelijke gemeenten. Ook hun mandaat verschilt onderling sterk. De diensten verlangen actie van gemeenten en rijk.

 • Meer rijksregie, meer decentrale uitvoeringskracht en een sterkere rol voor de burger. Dat is volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) nodig om de ‘ruimtelijke verbouwing’ die Nederland wacht vlot te trekken. ‘Voor provincies is het de laatste kans.’

  Aanpak ruimte is 'laatste kans voor provincies'

  2 reacties

  Meer rijksregie, meer decentrale uitvoeringskracht en een sterkere rol voor de burger. Dat is volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) nodig om de ‘ruimtelijke verbouwing’ die Nederland wacht vlot te trekken. ‘Voor provincies is het de laatste kans.’

Recente Achtergrond Artikelen

 • Precies een kwart eeuw geleden verscheen ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’. Het boek van Geert Mak zette voor het eerst de schijnwerpers op de onttakeling van het platteland. Hoe ging het er verder?

  ‘Showbestuur gijzelt het platteland’

  Reageer

  Precies een kwart eeuw geleden verscheen ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’. Het boek van Geert Mak zette voor het eerst de schijnwerpers op de onttakeling van het platteland. Hoe ging het er verder? ‘Het landschap interesseert Friese bestuurders geen bal.’

 • Corona legde het internationaal toerisme lam. Maar bewoners van veel toeristenplaatsen haalden opgelucht adem. Binnenlands Bestuur belicht in een zomerserie de lokale bestuurlijke dilemma’s nu de grenzen weer openen. Deel 2: Domburg.

  Domburg zoekt naar eigen DNA

  Reageer

  De zomerse bezoekersstroom had in Domburg in 2019 z’n maximum wel bereikt, vonden de inwoners van het Zeeuwse kustdorp. Sindsdien probeert de gemeente Veere te sturen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Maar hoe doe je dat in coronatijd en erna?

 • Een stout Fries Gallië. Zo ongeveer typeerde de Wageningse wetenschapper omgevingsrecht Fred Kistenkas onlangs in een geruchtmakend interview met Binnenlands Bestuur de gemeente De Fryske Marren. Al sinds 2008 waren de fusiegemeente en haar voorlopers met het bedrijf Smals in gesprek over een zandwinningseiland voor de kust van het IJsselmeer.

  Botsende belangen aan het IJsselmeer

  Reageer

  De Raad van State zette een streep door een omstreden zandwinningseiland in het IJsselmeer. Winst voor gemeente De Fryske Marren. Verlies voor het rijk, dat bouwzand zag als nationaal belang. Wat zegt de uitspraak over huidige en toekomstige ruimtelijke verhoudingen?

 • Klimaatverandering wordt vooral geassocieerd met de stijgende zeespiegel. Droogte vormt volgens René Didde in Nederland sluipenderwijs een net zo nijpend probleem. De wetenschapsjournalist schreef er een verhelderend boek over. Met oplossingen.

  Water parkeren tegen de droogte

  Reageer

  Klimaatverandering wordt vooral geassocieerd met de stijgende zeespiegel. Droogte vormt volgens René Didde in Nederland sluipenderwijs een net zo nijpend probleem. De wetenschapsjournalist schreef er een verhelderend boek over. Met oplossingen.

 • Hoe krijgen we ruimtelijke opgaven als de energietransitie, de woningbouwopgave en klimaatadaptatie voor elkaar? Elk thema lijkt burgers slechts verder tegen elkaar in het harnas te jagen. Er valt te leren van de gang van zaken aan onze kust, betoogt Martin Hendriksma. Op die kwetsbare strook krijgt het nieuwe Nederland al vorm.

  Onze kust als katalysator

  Reageer

  Hoe krijgen we ruimtelijke opgaven als de energietransitie, de woningbouwopgave en klimaatadaptatie voor elkaar? Elk thema lijkt burgers slechts verder tegen elkaar in het harnas te jagen. Er valt te leren van de gang van zaken aan onze kust, betoogt Martin Hendriksma. Op die kwetsbare strook krijgt het nieuwe Nederland al vorm.

 • Het fysieke en het sociale domein vormen in veel gemeenten gescheiden werelden. De coronacrisis leert eens te meer dat intensieve samenwerking op het gebied van de leefomgeving is vereist. De Brabantse omgevingsscan (BrOS) slaat een welkome brug.

  Gezond tussen de stenen

  Reageer

  Het fysieke en het sociale domein vormen in veel gemeenten gescheiden werelden. De coronacrisis leert eens te meer dat intensieve samenwerking op het gebied van de leefomgeving is vereist. De Brabantse omgevingsscan (BrOS) slaat een welkome brug.

 • In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen brengt Binnenlands Bestuur een serie interviews met lijsttrekkers of de nummers 2 van politieke partijen. Welke rol zien zij weggelegd voor gemeenten?
Deel 5: Tamara van Ark van de VVD.

  VVD: ‘Wij zetten in op draagvlak’

  Reageer

  De VVD kent in haar verkiezingsprogramma een sterkere rol toe aan de overheid. Ook voor de lokale, want we moeten immers ‘samen aan de slag’. De VVD wil meer geld voor de jeugdzorg en een ‘bouwbonus’ voor gemeenten die veel nieuwbouw realiseren.

 • © Shutterstock

  ‘We krijgen niks meer van de grond’

  Reageer

  De invoering van de Omgevingswet dreigt uit te draaien op een fiasco, betoogt de Wageningse associate professor Fred Kistenkas. Zachte milieuwaarden sneeuwen bij integrale afweging onder en de beleidsdoorwerking hapert. ‘De tijd dat gemeenten het voor het zeggen hebben is voorbij.’

 • Oplopende kosten, onzekerheid over de invoeringsdatum, het complexe digitale stelsel ... Onder gemeenten neemt het chagrijn toe over de Omgevingswet. Twee fans van het eerste uur slaan alarm. ‘Je moet onze samenleving die wet gewoon gunnen.’

  Omgevingswet is geen moetje maar noodzaak

  Reageer

  Oplopende kosten, onzekerheid over de invoeringsdatum, het complexe digitale stelsel ... Onder gemeenten neemt het chagrijn toe over de Omgevingswet. Twee fans van het eerste uur slaan alarm. ‘Je moet onze samenleving die wet gewoon gunnen.’

 • © Shutterstock

  Nieuw recept voor waterheffingen

  Reageer

  Diverse commissies beten zich stuk op een noodzakelijke aanpassing van de waterschapsbelastingen. Nu ligt er een onder waterschappen breed gedragen voorstel van een stuurgroep onder leiding van Menno Snel. Komt er een eind aan de impasse?