of 61869 LinkedIn

Martin Hendriksma

Martin Hendriksma is sinds 2010 als freelance eindredacteur betrokken bij Binnenlands Bestuur. Vanaf 8 mei 2017 treedt hij bij Binnenlands Bestuur in dienst als eindredacteur/redacteur Ruimte en Milieu.
 

Contactgegevens

E-mailadres:
mhendriksma@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
020 -573 3660
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Martin Hendriksma
Twitter:
Twitter profiel van Martin Hendriksma

Recente Artikelen

 • De VNG doet aan de Eerste en Tweede Kamer de klemmende oproep de Omgevingswet niet controversieel te verklaren nu het kabinet demissionair is. Dat zou gemeenten nog langer onzekerheid laten en waarschijnlijk betekenen dat de geplande invoering per 1 januari 2022 moet worden uitgesteld.

  VNG: verklaar Omgevingswet niet controversieel

  9 reacties

  De VNG doet aan de Eerste en Tweede Kamer de klemmende oproep de Omgevingswet niet controversieel te verklaren nu het kabinet demissionair is. Dat zou gemeenten nog langer onzekerheid laten en waarschijnlijk betekenen dat de geplande invoering  per 1 januari 2022 moet worden uitgesteld. 

 • Decentrale overheden moeten mogelijk nog tot de zomer wachten voor er duidelijkheid komt over de invoeringsdatum van de Omgevingswet. Met die toezegging kwam minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gisteravond de Eerste Kamer tegemoet.

  Tot de zomer onzekerheid over invoering Omgevingswet

  2 reacties

  Decentrale overheden moeten mogelijk nog tot de zomer wachten voor er duidelijkheid komt over de invoeringsdatum van de Omgevingswet. Met die toezegging kwam minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gisteravond de Eerste Kamer tegemoet. 

 • De omstreden geborgde zetels binnen de waterschapsbesturen blijven nog zeker zes jaar van kracht. Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) dat zich op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over de kwestie boog, stelt dat het ‘niet goed mogelijk’ is om nog voor de aanstaande verkiezingen van 2023 de praktijk te veranderen.

  Nog zeker zes jaar geborgde zetels bij waterschappen

  7 reacties

  De omstreden geborgde zetels binnen de waterschapsbesturen blijven nog zeker zes jaar van kracht. Het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) dat zich op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) over de kwestie boog, stelt dat het ‘niet goed mogelijk’ is om nog voor de aanstaande verkiezingen van 2023 de praktijk te veranderen. 

 • Voor 12,5 miljoen euro wordt Oosterhout eigenaar van het overdekte winkelcentrum Arendshof II. De Brabantse gemeente wil het ruim negenduizend vierkante meters tellende centrum in enkele jaren transformeren.

  Gemeente Oosterhout koopt overdekt winkelcentrum

  3 reacties

  Voor 12,5 miljoen euro wordt Oosterhout eigenaar van het overdekte winkelcentrum Arendshof II. De Brabantse gemeente wil het ruim negenduizend vierkante meters tellende centrum in enkele jaren transformeren.

 • Het aandeel vrouwelijke sollicitanten voor het burgemeestersambt nam toe van 24 procent in 2018 naar 31 procent in 2020. Maar in middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) kunnen zij het shaken. Slechts een van de 19 vacatures ging daar naar een vrouw.

  Middelgrote gemeenten verkiezen massaal burgervader

  1 reactie

  Het aandeel vrouwelijke sollicitanten voor het burgemeestersambt nam toe van 24 procent in 2018 naar 31 procent in 2020. Maar in middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) kunnen zij het shaken. Slechts een van de 19 vacatures ging daar naar een vrouw.

 • Oplopende kosten, onzekerheid over de invoeringsdatum, het complexe digitale stelsel. Onder gemeenten neemt het chagrijn over de Omgevingswet toe. Co Verdaas en Jop Fackerdey, twee fans van het eerste uur, slaan alarm.

  Omgevingswet geen moetje maar noodzaak

  6 reacties

  Oplopende kosten, onzekerheid over de invoeringsdatum, het complexe digitale stelsel. Onder gemeenten neemt het chagrijn over de Omgevingswet toe. Co Verdaas en Jop Fackerdey, twee fans van het eerste uur, slaan alarm.  

 • De hoeveelheid gas die de Nederlandse burger gebruikt is voor een aanzienlijk deel een regionale kwestie. De top 15 gemeenten met het hoogste verbruik, gebruiken ruim twee keer zo veel gas als de 15 met het laagste verbruik. Vooral het Gooi, krimpregio’s en toeristische streken scoren slecht.

  Gasverbruik sterk regionaal bepaald

  8 reacties

  De hoeveelheid gas die de Nederlandse burger gebruikt is voor een aanzienlijk deel een regionale kwestie. De top 15 gemeenten met het hoogste verbruik, gebruiken ruim twee keer zo veel gas als de 15 met het laagste verbruik. Vooral het Gooi, krimpregio’s en toeristische streken scoren slecht.

 • Diverse commissies beten zich stuk op een noodzakelijke aanpassing van de waterschapsbelastingen. Nu ligt er een onder waterschappen breed gedragen voorstel van een stuurgroep onder leiding van Menno Snel. Komt er een eind aan de impasse?

  Nieuw recept voor waterheffingen

  3 reacties

  Diverse commissies beten zich stuk op een noodzakelijke aanpassing van de waterschapsbelastingen. Nu ligt er een onder waterschappen breed gedragen voorstel van een stuurgroep onder leiding van Menno Snel. Komt er een eind aan de impasse?

 • Het Digitaal Stelsel Omgevingswet komt later gereed en kost opnieuw miljoenen meer. Toch willen het Bureau ICT-toetsing (BIT) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vasthouden aan invoeren van de Omgevingswet per 1 januari 2022. Dat schrijft de minister vandaag in een Kamerbrief.

  Ollongren: met beperkt DSO vasthouden aan invoering

  8 reacties

  Het Digitaal Stelsel Omgevingswet komt later gereed en kost opnieuw miljoenen meer. Toch willen het Bureau ICT-toetsing (BIT) en minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) vasthouden aan invoeren van de Omgevingswet per 1 januari 2022. Dat schrijft de minister vandaag in een Kamerbrief. 

 • Een vermoorde wethouder. Ambtenaren die worstelen met de energietransitie. En het rijk dat een brisant rapport over diezelfde transitie bewust achterhoudt. Dat zijn een paar van de ingrediënten in de dertiende thriller van Almar Otten, in het dagelijks leven ‘regiemanager energietransitie’ bij de gemeente Deventer.

  Worstelende ambtenaren en een vermoorde wethouder

  1 reactie

  Een vermoorde wethouder. Ambtenaren die worstelen met de energietransitie. En het rijk dat een brisant rapport over diezelfde transitie bewust achterhoudt. Dat zijn een paar van de ingrediënten in de dertiende thriller van Almar Otten, in het dagelijks leven ‘regiemanager energietransitie’ bij de gemeente Deventer.  

 • Bijna een maand later dan gepland heeft minister Ollongren negentien nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken in een Kamerbrief bekendgemaakt. Geothermie, aquathermie en waterstof duiken er voor het eerst als alternatief voor gas in op.

  Tweede tranche aardgasvrij met breder palet

  2 reacties

  Bijna een maand later dan gepland heeft minister Ollongren negentien nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken in een Kamerbrief bekendgemaakt. Geothermie, aquathermie en waterstof duiken er voor het eerst als alternatief voor gas in op.

 • Deze maand verneemt een twintigtal gemeenten dat ze zijn geselecteerd voor de tweede tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Wat zijn de lessen van hun voorgangers in de eerste ronde? Wethouders van drie pionierende gemeenten blikken terug en vooruit.

  Van het gas: een gemeentelijke reis vol hindernissen

  Reageer

  Deze maand verneemt een twintigtal gemeenten dat ze zijn geselecteerd voor de tweede tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Wat zijn de lessen van hun voorgangers in de eerste ronde? Wethouders van drie pionierende gemeenten blikken terug en vooruit.

 • Een door de raad georganiseerde klimaatconferentie met oud-weervrouw Helga van Leur moest de Coevordenaren deze week beter bewust maken van hun eigen invloed op het lokale klimaat. Raadslid Jerry Stoker (Progressief Accoord Coevorden) vertelt over de ervaringen.

  Coevorden confereert over lokaal klimaatbeleid

  Reageer

  Een door de raad georganiseerde klimaatconferentie met oud-weervrouw Helga van Leur moest de Coevordenaren deze week beter bewust maken van hun eigen invloed op het lokale klimaat. Raadslid Jerry Stoker (Progressief Accoord Coevorden) vertelt over de ervaringen. 

 • De gemeentelijke collegeakkoorden stonden twee jaar geleden bol van de duurzame ambities. Wat komt er in de praktijk van terecht? Onderzoek onder twintig Brabantse en Limburgse gemeenten wijst op een meer programmatische aanpak. Alleen: hoe meet je de vorderingen?

  Gemeenten op de tast richting groene doel

  1 reactie

  De gemeentelijke collegeakkoorden stonden twee jaar geleden bol van de duurzame ambities. Wat komt er in de praktijk van terecht? Onderzoek onder twintig Brabantse en Limburgse gemeenten wijst op een meer programmatische aanpak. Alleen: hoe meet je de vorderingen? 

 • © Shutterstock

  Drie provincies oefenen met Omgevingswet

  Reageer

  Gelderland, Utrecht en Flevoland mogen de verbrede reikwijdte van de Crisis- en Herstelwet volgend jaar toepassen in hun ruimtelijk beleid. Minister Ollongren (BZK) honoreerde een verzoek daartoe van de drie pionierende provincies.

 • Zondag met Lubach zette college en wethouders van Hollands Kroon te kakken. Ze zouden windmolens plaatsen om energieslorpende datacenters van Google en consorten te faciliteren in plaats van de eigen inwoners. Wethouder Theo Meskers (Economische Zaken, VVD) moest het ontgelden.

  Theo Meskers: ‘Ik heb om Lubach kunnen lachen’

  13 reacties

  Zondag met Lubach zette college en wethouders van Hollands Kroon te kakken. Ze zouden windmolens plaatsen om energieslorpende datacenters van Google en consorten te faciliteren in plaats van de eigen inwoners. Vooral wethouder Theo Meskers (Economische Zaken, VVD) moest het ontgelden. 

 • Er is te veel onduidelijkheid in de opzet van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Leerdoelen zijn niet scherp geformuleerd. Ook mist het programma een interbestuurlijke component.

  Programma aardgasvrij te vaag van opzet

  1 reactie

  Er is te veel onduidelijkheid in de opzet van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Leerdoelen zijn niet scherp geformuleerd. Ook mist het programma een interbestuurlijke component.

 • De Raad van State zette april 2019 een streep door de herontwikkeling van het Hembrugterrein volgens de flexnormen van de Crisis- en Herstelwet. Anderhalf jaar later stelt Zaanstad nieuwe plannen op. Wellicht ouderwets dichtgetimmerd.

  Tweede kans voor Zaans Hembrugterrein

  Reageer

  De Raad van State zette april 2019 een streep door de herontwikkeling van het Hembrugterrein volgens de flexnormen van de Crisis- en Herstelwet. Anderhalf jaar later stelt Zaanstad nieuwe plannen op. Wellicht ouderwets dichtgetimmerd. 

 • Gemeenten moeten vooralsnog zelf opdraaien voor de invoeringskosten van de Omgevingswet. Zijn er instrumenten om die beter in de hand te houden? Almere deed er als eerste gemeente onderzoek naar.

  ‘Omgevingswet kan niet voor hetzelfde budget’

  1 reactie

  Gemeenten moeten vooralsnog zelf opdraaien voor de invoeringskosten van de Omgevingswet. Zijn er instrumenten om die beter in de hand te houden? Almere deed er als eerste gemeente onderzoek naar. 

 • Gemeenten maken zich zorgen over de invoeringskosten van de Omgevingswet en een hausse aan gerechtelijke procedures als de wet straks is ingevoerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert op deze en andere actuele kwesties.

  'Meer Haagse regie helpt zaken sneller te realiseren'

  2 reacties

  Gemeenten maken zich zorgen over de invoeringskosten van de Omgevingswet en een hausse aan gerechtelijke procedures als de wet straks is ingevoerd. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert op deze en andere actuele kwesties. 

Recente Achtergrond Artikelen

 • Deze maand vernam een twintigtal gemeenten dat ze zijn geselecteerd voor de tweede tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Wat zijn de lessen van hun voorgangers in de eerste ronde?

  De lastige weg naar aardgasvrij

  2 reacties

  Deze maand vernam een twintigtal gemeenten dat ze zijn geselecteerd voor de tweede tranche van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). Wat zijn de lessen van hun voorgangers in de eerste ronde? Wethouders van drie pionierende gemeenten blikken terug en vooruit.

 • Deze zomer brengt Binnenlands Bestuur vier reportages over het leven en welzijn aan de rand van Nederland. Deel 3: Vaals.

  Vaals zoekt verbinding met Aken

  Reageer

  Vaals hield lang last van de mijnensluiting en het vertrek van de textielindustrie. Veel Vaalsenaren vonden het leven van een uitkering wel best. Een nieuwe transitievisie vanuit de eigen bevolking maakt er korte metten mee.

 • De dorpen langs de Friese IJsselmeerkust keerden zich tegen windmolenpark Nij Hiddum-Houw. De provincie zette door. Hoe krijg je de gefrustreerde bewoners nu nog betrokken bij de regionale energiestrategie? Súdwest-Fryslân geeft ze carte blanche.

  De mienskip voert regie over energie

  Reageer

  De dorpen langs de Friese IJsselmeerkust keerden zich tegen windmolenpark Nij Hiddum-Houw. De provincie zette door. Hoe krijg je de gefrustreerde bewoners nu nog betrokken bij de regionale energiestrategie? Súdwest-Fryslân geeft ze carte blanche.

 • Landsdeel Oost-Nederland leverde deze maand als eerste zijn omgevingsagenda af. Het is de schakel tussen nationale en regionale opgaven, een document dat omgevingsvisies koppelt aan concrete programma’s. ‘Dit wordt de nieuwe manier van werken.’

  Oost vooruit met eerste routeboek

  Reageer

  Landsdeel Oost-Nederland leverde deze maand als eerste zijn omgevingsagenda af. Het is de schakel tussen nationale en regionale opgaven, een document dat omgevingsvisies koppelt aan concrete programma’s. ‘Dit wordt de nieuwe manier van werken.’

 • De coornacrisis heeft verregaande gevolgen voor het vastgoedbeleid van gemeenten. Uitstel van huur leidt tot gaten in de begroting. Wellicht is herinrichting nodig van gebouwen. Vier experts spreken zich uit.

  Creatief met corona

  Reageer

  De coornacrisis heeft verregaande gevolgen voor het vastgoedbeleid van gemeenten. Uitstel van huur leidt tot gaten in de begroting. Wellicht is herinrichting nodig van gebouwen. Vier experts spreken zich uit.

 • Hoe hou je essentiële voorzieningen overeind zonder er als gemeente zelf financieel aan onderdoor te gaan?

  Dorpshuizen kind van de rekening

  Reageer

  Dorpshuizen, sportaccommodaties en cultuurpodia vormen het dna van een stad of dorp. In veel gemeenten staan ze door de coronacrisis op omvallen. Hoe hou je essentiële voorzieningen overeind zonder er als gemeente zelf financieel aan onderdoor te gaan?

 • De coronacrisis zet een dikke streep door participatie in de vorm van inspraakavonden. Is er een digitaal alternatief?

  ‘Uitstel is niet te verkopen’

  Reageer

  Nieuwbouwwijk De Groote Wielen moet de Bossche woningnood verlichten. In april en mei waren inspraakavonden gepland met ondernemers, belangenorganisaties en omwonenden. Daar zet de coronacrisis een dikke streep door. Is er een digitaal alternatief?

 • Met veel inspanning kreeg Purmerend 89 woningen van het aardgas. Wat zijn de lessen voor andere gemeenten? Een gesprek met de voorzitter uitvoeringsoverleg gebouwde omgeving Maarten van Poelgeest. ‘Je kunt niet blijven studeren, we moeten aan de slag.’

  ‘Laten we niet te schijterig zijn’

  Reageer

  Met veel inspanning kreeg Purmerend 89 woningen van het aardgas. Wat zijn de lessen voor andere gemeenten? Een gesprek met de voorzitter uitvoeringsoverleg gebouwde omgeving Maarten van Poelgeest. ‘Je kunt niet blijven studeren, we moeten aan de slag.’

 • © Shutterstock

  Burger wacht op daden van zijn gemeente

  Reageer

  Gemeenten zijn volop bezig met energiestrategieën en transitievisies warmte. Intussen wacht de burger op informatie over de verduurzaming van zijn huis. Die patstelling haalt het tempo uit de energietransitie en zorgt voor onzekerheid bij burgers, laat onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur zien.

 • Met de Verklaring van Davos spraken de Europese ministers van Cultuur in 2018 af de omgevingskwaliteit te verbeteren. Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de betekenis voor de Nederlandse praktijk. ‘De prachtigste landschappen worden vernacheld.’

  ‘Iedereen voelt nu dezelfde landschapspijn’

  Reageer

  Met de Verklaring van Davos spraken de Europese ministers van Cultuur in 2018 af de omgevingskwaliteit te verbeteren. Rijksbouwmeester Floris Alkemade over de betekenis voor de Nederlandse praktijk. ‘De prachtigste landschappen worden vernacheld.’