of 59345 LinkedIn

Martijn Delaere

Recente Artikelen

 • Pensioenfondsen moeten van De Nederlandsche Bank doen alsof ze arm zijn, maar dat zijn ze allerminst.

  ‘Vermogen ABP gaat nooit meer op’

  18 reacties

  De Vereniging Pensioenverlies daagt de Staat omdat hij miljarden bij het ABP heeft weggehaald en nooit heeft terugbetaald. Gevolg: de pensioenen worden niet geïndexeerd en straks worden ze nog gekort ook.

 • Het college van Amsterdam wil geen hulphond vergoeden aan een autistische vrouw. Zij heeft een rechtszaak aangespannen. Tientallen gemeenten vergoeden een hulphond wel via de Wmo of de Jeugdwet.

  Amsterdam weigert vergoeding hulphond

  3 reacties

  Het stadsbestuur van Amsterdam wil geen hulphond vergoeden aan een autistische vrouw. Zij heeft een rechtszaak aangespannen. Tientallen gemeenten vergoeden een hulphond wel via de Wmo of de Jeugdwet.

 • De bekende radio-en televisiemaker Sjors Fröhlich (52) wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van de Utrechtse fusiegemeente Vijfheerenlanden. Het was voor hem nu of nooit, en nergens anders.

  Fröhlich: nu of nooit en nergens anders

  1 reactie

  De bekende radio-en televisiemaker Sjors Fröhlich is begin deze maand voorgedragen als burgemeester van de Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden. De partijloze Fröhlich (52) wordt de eerste kroonbenoemde burgemeester van de fusiegemeente. Het was voor hem nu of nooit, en nergens anders.

 • Walter Gerritsen is wethouder én boer in Montferland. Hij is solidair met zijn boerencollega’s.

  Wethouder: ‘Ik heb niets met politiek’

  12 reacties

  Walter Gerritsen is wethouder én boer in Montferland. Hij is solidair met zijn boerencollega’s. ‘Om een paar keer in het jaar met het vliegtuig op vakantie te kunnen en lekker te kunnen blijven autorijden, moeten de boeren boeten.’

 • De Steenbergse wethouder Wilma Baartmans wist niet wat ze hoorde. Wat, drukt de provincie ons vier kolossale windmolens door de strot? ‘Ik geloofde het gewoon niet’, zegt de wethouder van Gewoon Lokaal! Toch was het zo.

  Brabant drukt windmolens door in Steenbergen

  2 reacties

  De provincie Brabant heeft Steenbergen buitenspel gezet bij de bouw van windmolens in Dinteloord. Wethouder Wilma Baartmans voelt zich in het ootje genomen. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings zegt dat ze de gemeente vaak genoeg heeft gewaarschuwd.

 • Of de burgemeester zich daags na Pinksteren wilde melden bij de vertrouwenscommissie van de Gennepse gemeenteraad. ‘Ik had geen idee waarom’, zegt (inmiddels) ex-burgemeester in een interview met Binnenlands Bestuur. ‘De drie wethouders hadden hun vertrouwen in mij opgezegd. Hè? Ik was met stomheid geslagen. Kunnen jullie mij ook zeggen hoe, wat, waar? Wat ze zeiden mag ik niet zeggen, maar er kwamen alleen maar platitudes uit. En de wethouders wilden mij ook niet vertellen wat er aan de hand was’, aldus De Koning.

  Weggestuurde burgemeester De Koning: ‘Vertel mij waarom’

  3 reacties

  De wethouders en de vertrouwenscommissie pruimden hem opeens niet meer, en dus kon Peter de Koning wieberen als burgemeester van Gennep. Wat hij heeft misdaan? ‘Geen idee. Ze vertellen het niet, en dat is zo vernederend.’

 • Peter de Koning (VVD) is weliswaar eerder deze maand opgestapt, maar hij wil nog steeds dat de inwoners van Gennep, de gemeenteraad en hijzelf duidelijkheid over álle feiten van zijn gedwongen vertrek krijgen.

  ‘Raad Gennep eenzijdig ingelicht’

  Reageer

  De gemeenteraad van Gennep wordt eenzijdig ingelicht over zijn vertrek. Dit zegt oud-burgemeester Peter de Koning, nadat de vertrouwenscommissie de gemeenteraad van Gennep gisteravond besloten ‘bijpraatte’ over de achtergronden van zijn omstreden vertrek, eerder deze maand. 

 • Twee maanden na de Statenverkiezingen haakten GroenLinks, PvdA en D66 af. Ze wilden hoe dan ook niet in een provinciebestuur met PVV en Forum. Jammer, ‘want in het politieke bestuur heb je vooral als taak om de verschillen te overbruggen’, zegt de CDA-bestuurder Ger Koopmans.

  Ger Koopmans: ‘Geen boodschap aan Haagse Harry’s’

  2 reacties

  Alleen in Limburg zitten Forum en PVV in het provinciebestuur. Als je hun fractievoorzitters serieus neemt, dan nemen ze jou ook serieus, heeft Ger Koopmans als maker van het exptraparlementair construct ervaren. ‘Inhoudelijk zijn er in de provincie niet zo veel verschillen.’

 • Het Hardenbergse CDA-raadslid Rick Brink is sinds begin deze zomer minister van gehandicaptenzaken. Brink was nog geen week minister van gehandicaptenzaken, of hij zat al aan bij de ministerraad in Den Haag. Twee dagen eerder had ‘zijn’ provincie Overijssel een motie aangenomen om met Brink een actieplan te ontwikkelen.

  Rick Brink, ‘minister’ met een missie

  Reageer

  Het Hardenbergse CDA-raadslid Rick Brink is sinds begin deze zomer minister van gehandicaptenzaken. In een jaar tijd wil hij Nederland overtuigen van nut en noodzaak van zo’n minister.

 • Het absurdistische radiostation van Brabant Radio Bergeijk keert terug op Radio 1. Burgemeester van Bergeijk Arinda Callewaert ziet het wel zitten. ‘Niemand denkt dat het hier écht zo is.’

  Radio Bergeijk terug in de ether

  Reageer

  Het absurdistische radiostation van Brabant Radio Bergeijk keert terug op Radio 1. Burgemeester van Bergeijk Arinda Callewaert ziet het wel zitten. ‘Niemand denkt dat het hier écht zo is.’

 • Zomertijd? Kermistijd! Maar hoe lang nog? Kleine gemeenten kunnen hun kermis alleen van de ondergang redden als ze zich actief inzetten voor een randprogramma, zegt kermisvoorman Atze Lubach.

  Dorpskermissen in de verdrukking

  Reageer

  Zomertijd? Kermistijd! Maar hoe lang nog? Kleine gemeenten kunnen hun kermis alleen van de ondergang redden als ze zich actief inzetten voor een randprogramma, zegt kermisvoorman Atze Lubach. 

 • De aanpak van problematische jeugdgroepen is gebaat bij betrokkenheid van de politie. Het probleem is dat nu voornamelijk wordt gekeken naar de criminaliteits- en veiligheidscijfers en de AD Misdaadmeter, en niet naar hoe de politie met probleemjongeren omgaat. Toch is die betrokkenheid een essentieel onderdeel van politiewerk, zegt bestuurskundige Anne van Uden in haar proefschrift over de aanpak van problematische jeugdgroepen door de politie.

  Betrokken politie helpt aanpak probleemjeugd

  Reageer

  Als de politie actief problematische jeugdgroepen wil aanpakken, dan moet ze betrokkenheid tonen. Maar die betrokkenheid is niet in alle gemeenten vanzelfsprekend, zegt bestuurskundige Anne van Uden.

 • Na 17 tropenjaren in de Tweede Kamer maakt de voormalige CDA-aanvoerder zich op om neer te strijken in zijn geboorteprovincie. Friesland was nooit ver weg. Buma werd geboren in Workum, zijn vader Bernhard was burgemeester van Workum en 23 jaar van Sneek, zijn grootvader Sybrand was burgemeester van Stavoren en Wymbritseradeel.

  Buma: ‘De burgemeester van Leeuwarden verveelt zich niet’

  Reageer

  Voormalig politiek leider van het CDA Sybrand Buma keert terug naar zijn geboorteprovincie: hij wordt volgende maand burgemeester van Leeuwarden. Buma ziet uit naar zijn politieke kleurloosheid. ‘Je hebt die ambtsketen om, die hoef je niet te bewijzen.’

 • Op 2 juli wordt de Brabantse PvdA’er geïnstalleerd als lid van de Progressieve Alliantie van Sociaal-Democraten in het Europees Parlement. Hij is dan nog fractievoorzitter van de PvdA in Helmond, en dat blijft hij tot 10 september. Een interview.

  Helmonds raadslid Chahim ‘met bravoure’ naar EP

  Reageer

  PvdA-raadslid Mohammed Chahim verruilt Helmond voor Brussel. Dankzij het stemmenkanon Frans Timmermans is er plek voor hem in het Europees Parlement. ‘Europa gaat echt over onze toekomst.’

 • Terschelling koestert het festival Oerol dat louter keurig publiek trekt, maar het is wel de vraag hoeveel evenementen het Waddeneiland verdraagt.

  Terschelling toe aan evenementenbeleid

  5 reacties

  Terschelling koestert het festival Oerol dat louter keurig publiek trekt, maar het is wel de vraag hoeveel evenementen het Waddeneiland verdraagt. Er moet volgens burgemeester Bert Wassink snel een evenementenvisie komen.

 • Vreugdenhil (40) is één van ‘s lands zeldzame wethouders voor biodiversiteit. Ook in Ede is het een nieuwe post. Daarvoor hing de natuur er wat bij. Niet zo vreemd misschien als er je zoveel van hebt. Vreugdenhil: ‘In de vorige periode werd ik wethouder van het buitengebied. Daarin zaten vergunningen, handhaving, recreatie en toerisme, natuur, bosbeleid, landschap en agrarische zaken. Het was een verzameling van alles wat níet Ede stad was.

  Nog zeldzamer dan vlinders, wethouders biodiversiteit

  3 reacties

  Ze zijn in ons land op de vingers van één hand te tellen, wethouders biodiversiteit. De gemeente Ede heeft er een: Willemien Vreugdenhil. ‘Insecten zijn de hoeksteen van het ecosysteem’, zegt de CDA-wethouder.

 • Bestuurders roeren zich veel te weinig in de politiek en op de ministeries omdat ‘de middelmaat comfortabel is’, zegt Eringa. Maar voor het comfort moet je geen organisatie als ProRail (4.300 medewerkers, bedrijfsopbrengst 1,3 miljard euro) willen leiden. ‘Ik beweeg mij niet in comfortabele posities. Je moet willen schuren en zaken durven agenderen waar de politiek niet op zit te wachten.'

  ProRail-baas wil geen zbo-drammer worden, maar….

  3 reacties

  Den Haag vindt Pietjes Bell best amusant, maar net zo goed irritant. Zo’n Pietje Bell is ProRail-topman Pier Eringa. De informele Fries maakt van zijn hart geen moordkuil en trapt regelmatig op lange Haagse tenen. ‘Daar wordt het publieke domein beter van’, vindt hij.

 • Brussel ziet zo veel brood in Twente en Hengelo dat ze vorig jaar 11 miljoen euro subsidie gaf voor de verbreding van het Twentekanaal en het opknappen van de binnenhavens van Hengelo en Almelo. Bruggink: ‘Dat geld komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ik ken genoeg steden met de omvang van Hengelo die zeggen: “Hier gebeurt het en verder niet.” Je moet wel de ramen openzetten en over je gemeentegrens heen willen kijken.’

  Hengelo haalt per inwoner meeste EU-subsidie binnen

  2 reacties

  Geen gemeente is zo succesvol in Brussel als het Overijsselse Hengelo. De Tukkers kregen sinds 2014 
  150 euro per inwoner van de EU. ‘Maar dat geld komt niet uit de lucht vallen’, zegt wethouder Claudio Bruggink. ‘Je moet wel over je gemeentegrens heen willen kijken.’

 • Het circuit onderhandelt met de Formula One Group (FOM) in Londen over drie grands prix op Zandvoort. De financiën zijn volgens beoogd sportief directeur van de Dutch Grand Prix Jan Lammers wel zo’n beetje rond. De gesprekken gaan nu vooral over de juridische risico’s en de aansprakelijkheid.

  Zandvoort laat oude tijden herleven

  11 reacties

  Zandvoort gaat weer Formule 1 ‘ademen en uitstralen’, voorspelt wethouder Ellen Verheij. Rijk en provincie laten het bij woorden, de gemeente komt met daden. ‘Deze kans moeten we met beide handen aangrijpen’, aldus Verheij, gesteund door de voltallige gemeenteraad.

 • Burgemeester Beenakker van Tiel: ‘we kennen in dit land de trias politica – de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Ik ben als burgemeester eigenlijk de uitvoerende macht, maar ik word steeds meer de rechterlijke macht. Dat is principieel onjuist.'

  Burgemeester Tiel: ‘Bestuurlijke aanpak loopt uit de hand’

  6 reacties

  De burgemeester deelt in de strijd tegen ondermijning straffen uit; soms de enige en veelal de zwaarste. ‘Dat is principieel onjuist’, zegt burgemeester van Tiel Hans Beenakker. ‘De rol van burgervader komt erdoor in het gedrang.’

 • Code Oranje deed mee aan de Statenverkiezingen in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. De beweging behaalde niet een zetel. Geestelijk vader van de beweging en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase vertelt waarom de weg naar een nieuwe democratie taai is.

  Geen zetels voor Code Oranje

  11 reacties

  Code Oranje deed mee aan de Statenverkiezingen in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. De beweging behaalde niet een zetel. Geestelijk vader van de beweging en waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Bert Blase vertelt waarom de weg naar een nieuwe democratie taai is.

 • De provincie doet mensen best wat, maar niet als bestuurslaag, stelt de Brabantse hoogleraar Jos Swanenberg.

  De provincie is een gevoel

  1 reactie

  De provincie doet mensen best wat, maar niet als bestuurslaag. Wel als romantisch idee dat met symbolen wordt omkleed. Een lied, een vlag, een streekgerecht. ‘Het gaat niet om een identiteit die in ons bloed zit’, zegt de Brabantse hoogleraar Jos Swanenberg.

 • De SP in Dronten zette De Kruijff vorige week vrijdag uit de fractie nadat hij kritiek had geuit op de voordracht van Jean Paul Gebben tot burgemeester van Dronten.

  Tom de Kruijff ‘liep niet in de partijpas’

  4 reacties

  De Socialistische Partij heeft een hekel aan lastpakken. Raadslid Tom de Kruijff in Dronten is er zo een. Na kritiek op de nieuwe burgemeester moet hij zijn zetel inleveren. De Kruijff verzet zich, totdat de SP grof geschut inzet.

 • Het Drontense SP-raadslid Tom de Kruijff heeft gisteren na ‘onprettige druk’ uit eigen gelederen zijn ontslag ingediend bij waarnemend burgemeester Ineke Bakker. De SP dreigde volgens De Kruijff met juridische stappen als hij als zijn zetel niet zou teruggeven.

  SP-raadslid Dronten levert zetel in na ‘onprettige druk’

  1 reactie

  Het Drontense SP-raadslid Tom de Kruijff heeft gisteren na ‘onprettige druk’ uit eigen gelederen zijn ontslag ingediend bij waarnemend burgemeester Ineke Bakker. De SP dreigde volgens De Kruijff met juridische stappen als hij zijn zetel niet zou teruggeven.

 • De Limburgse gemeente koos in 2010 voor het ‘kleine geluk’ in de strijd met dat andere geluk in het aanpalende Roermond: de Designer Outlet. ‘Het is hartstikke leuk om naar die outlet te gaan, maar daar zit het duurzame geluk toch niet in?'

  Van beroep: geluksambtenaar te Roerdalen

  Reageer

  Roerdalen heeft als enige gemeente in ons land een gelukscoördinator. Zijn naam: Laurens Bijl. ‘Maar de gemeente gaat geen mensen gelukkig maken; dat doen ze zelf.’

 • Oud-burgemeester en huidig commissaris in Friesland Arno Brok kreeg vorige week de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’.

  Arno Brok: ‘Ik ga nooit meer weg uit Friesland’

  1 reactie

  Oud-burgemeester en huidig commissaris in Friesland Arno Brok staat al jaar en dag in de bestuurders top 10. De adoptie Fries kreeg daarvoor vorige week de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’.

 • Het optreden van burgemeester Wobine Buijs na het spoorwegdrama maakte diepe indruk op haar mede-bestuurders en op de stemmers voor de beste lokale bestuurder.

  Beste bestuurder Wobine Buijs: ‘Soms voel je je teveel’

  Reageer

  Het optreden van burgemeester Wobine Buijs na het spoorwegdrama maakte diepe indruk op haar mede-bestuurders en op de stemmers voor de beste lokale bestuurder. Niet omdat ze het gezicht van het verdriet van Oss was, maar omdat ze de Ossenaren de kans gaf het verdriet zelf te verwerken.

 • Drie van de vijf genomineerden voor de titel best bestuurde decentrale overheid 2018 waren waterschappen. ‘We doen er weer toe’, zegt waarnemend dijkgraaf Mathieu Gremmen van de uiteindelijke winnaar, waterschap Rivierenland.

  Rivierenland het best bestuurd

  Reageer

  Drie van de vijf genomineerden voor de titel best bestuurde decentrale overheid 2018 waren waterschappen. ‘We doen er weer toe’, zegt waarnemend dijkgraaf Mathieu Gremmen van de uiteindelijke winnaar, waterschap Rivierenland.

 • Brandon Pouw (26), beleidsmedewerker bestuurlijke zaken bij de provincie Zuid-Holland, werd vorige week uitgeroepen tot jonge ambtenaar van 2019. Pouw is volgens de jury het ‘toonbeeld van de ondernemende ambtenaar’.

  Jonge ambtenaar Pouw op grote hoogte

  1 reactie

  Brandon Pouw (26), beleidsmedewerker bestuurlijke zaken bij de provincie Zuid-Holland, werd vorige week uitgeroepen tot jonge ambtenaar van 2019. Pouw is volgens de jury het ‘toonbeeld van de ondernemende ambtenaar’.

 • Binnenlands Bestuur twitterde ‘s middags tijdens de vergadering dat hij was verkozen tot beste jonge bestuurder van 2018, dus de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen (29) kon meteen de felicitaties in ontvangst nemen. ‘Ik was nog druk bezig om vragen van de raadsleden in een commissievergadering te beantwoorden, toen dezelfde raadsleden mij erop wezen dat ik in de prijzen was gevallen.’

  Utrechtse wethouder Beste Jonge Bestuurder

  Reageer

  Binnenlands Bestuur twitterde ‘s middags tijdens de vergadering dat hij was verkozen tot beste jonge bestuurder van 2018, dus wethouder Maarten van Ooijen (29) kon al tijdens de commissievergadering in het stadhuis van Utrecht de felicitaties in ontvangst nemen. ‘Ik was nog druk bezig om vragen van de raadsleden in een commissievergadering te beantwoorden, toen dezelfde raadsleden mij erop wezen dat ik in de prijzen was gevallen.’

 • Joris Bengevoord (34), hún burgemeester, is de beste bestuurder van een kleine gemeente. De fractievoorzitters in Winterswijk staken hun waardering voor de burgemeester niet onder stoelen of banken. In de aanloop naar de stemming voor beste bestuurder van een kleine gemeente, maakten ze een filmpje en riepen iedereen op te gaan stemmen. ‘Het voelt als een warm bad’, zegt Bengevoord.

  ‘Het voelt als een warm bad’

  Reageer

  Winterswijkers vonden het natuurlijk al langer: Joris Bengevoord (34), hún burgemeester, is de beste bestuurder van een kleine gemeente. De fractievoorzitters staken hun waardering voor de burgemeester ook niet onder stoelen of banken. In de aanloop naar de stemming voor de beste bestuurder van een kleine gemeente, maakten ze een videofilmpje en riepen ze iedereen op om te gaan stemmen. ‘Het voelt als een warm bad’, zegt Bengevoord.

 • Drie waterschappen (Rijn en IJssel, Rivierenland en Vallei en Veluwe) waren genomineerd voor best bestuurde decentrale overheid. 'De waterschappen doen er weer toe, concludeert Mathieu Gremmen, waarnemend dijkgraaf van de best bestuurde decentrale overheid Waterschap Rivierenland. ‘Eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat we ertoe doen, maar dat zag men lange tijd niet zo.'

  ‘We nemen mensen van begin tot eind mee’

  Reageer

  De waterschappen doen er weer toe, zegt Mathieu Gremmen, waarnemend dijkgraaf van de best bestuurde decentrale overheid Waterschap Rivierenland. Niets voor niets waren drie waterschappen (Rijn en IJssel, Rivierenland en Vallei en Veluwe) genomineerd. ‘Eigenlijk zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat we ertoe doen, maar dat zag men lange tijd niet zo.'

 • Commissaris van de koning in Friesland Arno Brok vindt zichzelf eigenlijk nog te jong voor de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’ die hij net heeft gekregen in Helmond. Eigenlijk komt die prijs erop neer dat Brok de afgelopen tien jaar ‘s lands beste bestuurder is geweest. Brok gegeneerd: ‘Ik ben 50. Eigenlijk behoor je zo’n prijs niet op mijn leeftijd te ontvangen.’

  Oeuvre-winnaar Arno Brok: ‘Ik ben er toch te jong voor?'

  Reageer

  ‘Ik ben er toch te jong voor?’, zegt commissaris van de koning in Friesland Arno Brok over de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’ die hij net heeft gekregen in Helmond. Eigenlijk komt die prijs erop neer dat Brok de afgelopen tien jaar ‘s lands beste bestuurder is geweest. Brok gegeneerd: ‘Ik ben 50. Eigenlijk behoor je zo’n prijs niet op mijn leeftijd te ontvangen.’

 • Burgemeester Wobine Buijs- Glaudemans (58) noemt haar uitverkiezing tot beste lokale bestuurder van 2018 eervol, maar ook zuur. ‘Er gebeuren hier heel mooie dingen. Je wordt liever daarvoor genomineerd. Dan is het gewoon heel wrang dat het drama met de Stint de oorzaak van de uitverkiezing is’, zegt de burgemeester van het Brabantse Oss eerlijk.

  Beste bestuurder Wobine Buijs: ‘De prijs is wrang’

  Reageer

  Eervol, dat zeker, maar ook zuur, zo omschrijft burgemeester Wobine Buijs- Glaudemans (58) haar uitverkiezing tot beste lokale bestuurder van 2018. ‘Er gebeuren hier heel mooie dingen. Je wordt liever daarvoor genomineerd. Dan is het gewoon heel wrang dat het drama met de Stint de oorzaak van de uitverkiezing is’, zegt de burgemeester van het Brabantse Oss eerlijk.

 • FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, organiseert ieder jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Thema voor 2019: ondernemerschap - actief zijn, niet twijfelen en geen beslissingen uitstellen. Een gesprek met Bijou van Haren.

  ‘Ik ben heel erg brutaal’

  Reageer

  FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, organiseert ieder jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Thema voor 2019: ondernemerschap - actief zijn, niet twijfelen en geen beslissingen uitstellen. Na een uitvoerige selectie zijn drie jonge ambtenaren overgebleven die donderdag 17 januari strijden om de eer. Bijou van Haren (33) is een van de drie. Zij is stafmedewerker kennis & innovatie bij de Koninklijke Landmacht.

 • FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, organiseert ieder jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Thema voor 2019: ondernemerschap - actief zijn, niet twijfelen en geen beslissingen uitstellen.

  ‘De tijd van beleid is echt voorbij’

  9 reacties

  FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, organiseert ieder jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Thema voor 2019: ondernemerschap - actief zijn, niet twijfelen en geen beslissingen uitstellen. Na een uitvoerige selectie zijn drie jonge ambtenaren overgebleven die donderdag 17 januari strijden om de eer. Neeltje van der Heijden (33) is een van de drie. Zij is bestuursadviseur bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

 • FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, organiseert ieder jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Thema voor 2019: ondernemerschap - actief zijn, niet twijfelen en beslissingen niet uitstellen. Na een uitvoerige selectie zijn drie jonge ambtenaren overgebleven die donderdag 17 januari strijden om de eer. Brandon Pouw (26) is een van de drie. Hij is beleidsmedewerker bij de provincie Zuid-Holland.

  ‘De provincie moet het provinciehuis uit’

  Reageer

  FUTUR, de jongerenorganisatie voor ambtenaren, organiseert ieder jaar de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Thema voor 2019: ondernemerschap - actief zijn, niet twijfelen en beslissingen niet uitstellen. Na een uitvoerige selectie zijn drie jonge ambtenaren overgebleven die donderdag 17 januari strijden om de eer. Brandon Pouw (26) is een van de drie. Hij is beleidsmedewerker bij de provincie Zuid-Holland.

 • Waarnemend burgemeester Gerd Leers van Brunssum heeft het omstreden gronddossier rond de omstreden wethouder Jo Palmen opgelost. Er wordt een grondruil toegepast. ‘Daarmee is het gronddossier, dat al sinds 1976 speelt, opgelost’, zegt een tevreden Leers.

  Leers lost kwestie Palmen op met grondruil

  2 reacties

  Waarnemend burgemeester Gerd Leers van Brunssum heeft het omstreden gronddossier rond de omstreden wethouder Jo Palmen opgelost. Er wordt een grondruil toegepast. ‘Daarmee is het gronddossier, dat al sinds 1976 speelt, opgelost’, zegt een tevreden Leers.

 • Niemand is zo goed voorbereid aan het burgemeesterschap begonnen als Ruud van Bennekom in Bunnik. De voormalig directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters kent de valkuilen van het ambt, maar weet ook dat ‘adviseren echt iets anders is dan burgemeester zijn’.

  ‘Burgemeester word je pas door het te zijn’

  3 reacties

  Niemand is zo goed voorbereid aan het burgemeesterschap begonnen als Ruud van Bennekom in Bunnik. De voormalig directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters kent de valkuilen van het ambt, maar weet ook dat ‘adviseren echt iets anders is dan burgemeester zijn’.

 • De Eerste Kamer stemt vandaag over het uit de Grondwet halen van de Kroonbenoeming van de burgemeester (en commissaris van de koning). Burgemeesters zijn faliekant tegen het D66-wetsvoorstel, dat de gekozen burgemeester mogelijk maakt. Een nieuw soort burgemeester waar Nederland juist behoefte aan heeft, meent burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) van Heerenveen.

  'De burgemeester van nu is een beklagenswaardige figuur'

  12 reacties

  De Eerste Kamer stemt vandaag over het uit de Grondwet halen van de Kroonbenoeming van de burgemeester (en commissaris van de koning). Burgemeesters zijn faliekant tegen het D66-wetsvoorstel, dat de gekozen burgemeester mogelijk maakt. Een nieuw soort burgemeester waar Nederland juist behoefte aan heeft, meent burgemeester Tjeerd van der Zwan (PvdA) van Heerenveen.

 • Veel gemeenten stellen de komende jaarwisseling vuurwerkvrije zones in. Volgend jaar volgen er meer. Wie krijgt de schuld als daar toch wordt geknald? De politie, zegt de voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. ‘Zonder handhavingsplan ben je bezig met window dressing’.

  Politie: 'Vuurwerkvrij zone zonder handhaving is niets'

  2 reacties

  Veel gemeenten stellen de komende jaarwisseling vuurwerkvrije zones in. Volgend jaar volgen er meer. Wie krijgt de schuld als daar toch wordt geknald? De politie, zegt de voorzitter van de politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. ‘Zonder handhavingsplan ben je bezig met window dressing’.

 • ‘De nieuwe democratie hoort ook in ons parlement thuis’, zegt waarnemend burgemeester van Heerhugowaard Blase ter toelichting over de verkiezingsplannen van Code Oranje. Eerst mogen de provincies bij de Statenverkiezingen van 20 maart volgend jaar proeven van de burgerzeggenschap.

  Code Oranje op de kieslijst

  6 reacties

  Code Oranje gaat meedoen aan de Statenverkiezingen. Het moet namelijk anders met onze democratie, vindt het gezicht van de beweging, Bert Blase. ‘Geen partijpolitiek, maar burgerzeggenschap’, is zijn devies.

 • ‘De Oostvaardersplassen maken veel emotie los’, weet Harold Hofstra (41) met gevoel voor understatement. Iedere bestuurder met dierenwelzijn, landschap en natuur in zijn portefeuille weet dat hij in de schijnwerpers staat. Als je dan ook nog eens de scepter zwaait over de Oostvaardersplassen, dan weet je dat je als zichtbaarste gedeputeerde in de provincie helemaal op je tellen moet passen. Dat weet Hofstra heel goed, ‘maar politiek is niet voor bange mensen’, zegt de ChristenUnie-politicus.

  Afschot herten ‘om verder dierenleed te voorkomen’

  3 reacties

  Het plan om in de Oostvaardersplassen duizend edelherten af te schieten, leidt tot woedende reacties. Gedeputeerde Harold Hofstra begrijpt de emoties, maar dierenactivisten moeten ook begrijpen dat het natuurgebied niet de Serengeti is. ‘De balans moet terug.’

 • Den Haag zou zich moeten schamen. ‘Ze weten kennelijk echt niet wat er in Zuid-Nederland aan de hand is’, zegt waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen. 'De afstand met de Randstad is absurd groot.'

  Roemer (Heerlen): ‘Afstand met Randstad is absurd groot’

  9 reacties

  Den Haag zou zich moeten schamen. ‘Ze weten kennelijk echt niet wat er in Zuid-Nederland aan de hand is’, zegt waarnemend burgemeester Emile Roemer van Heerlen. Zijn stad moet volgens hem vooral niet blijven hangen in bescheidenheid, maar trots en ambitie gaan uitstralen.

 • ‘We vegen alles wat niet lukt liever onder het tapijt. Dat is niet alleen jammer, want dan leren we er ook niets van, maar ook gevaarlijk, omdat we onszelf daarmee klemzetten in een omgeving van georganiseerde domheid’, zegt hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de Universiteit Maastricht Paul Iske.

  Belang overheid bij briljante mislukkingen

  1 reactie

  Het openbaar bestuur doet te krampachtig over mislukkingen, zegt hoogleraar Paul Iske. Juist door fouten weg te moffelen, ‘zetten we ons klem in een systeem van georganiseerde domheid’.

 • Burgemeester Boumans 'We hebben dit seizoen zeventien evenementen met 13.000 blije mensen in de stad. En er is zo veel meer media-aandacht. Daar moet je als kleine gemeente gebruik van maken.’

  'Maak De Graafschap maatschappelijk relevant’

  Reageer

  Aan de vooravond van FC Emmen tegen De Graafschap spreken de burgemeesters Van Oosterhout en Boumans over hun liefde voor voetbal, promotie naar de eredivisie en het belang daarvan voor hun gemeente.

 • Als het aan Emmens burgemeester Eric van Oosterhout ligt, leidt de Hunebed Highway N34 clubs als PSV en Ajax, en zelfs zijn oude liefde Feyenoord, straks naar de ‘hel van Drenthe’.

  ‘FC Emmen is het uithangbord van Drenthe’

  3 reacties

  Aan de vooravond van FC Emmen tegen De Graafschap spreken de burgemeesters Van Oosterhout en Boumans over hun liefde voor voetbal, promotie naar de eredivisie en het belang daarvan voor hun gemeente.


 • Weinig vaderlandse bestuurders zijn zo uitgekookt als het om hun eigen pr gaat als Richard de Mos. Ze zeggen de tijd niet te hebben of ze begrijpen het niet. De Haagse wethouder (Groep de Mos) maakt er tijd voor en begrijpt het.

  De Mos laat Den Haag weer ‘kicken’

  3 reacties

  Weinig vaderlandse bestuurders zijn zo uitgekookt als het om hun eigen pr gaat als Richard de Mos. Ze zeggen de tijd niet te hebben of ze begrijpen het niet. De Haagse wethouder (Groep de Mos) maakt er tijd voor en begrijpt het.

 • Willeke Slingerland, lecotr bij hogeschool Saxion, onderzocht voor haar proefschrift voor de Vrije Universiteit Amsterdam onder andere de omkoperij bij de FIFA en de corruptiezaak rond voormalig senator en wethouder voor de VVD in Roermond Jos van Rey. In omvang en impact onvergelijkbare affaires, maar wel gevallen van netwerkcorruptie.

  ‘Netwerkcorruptie is blinde vlek’

  10 reacties

  Netwerken van politiek en bedrijfsleven zijn een excellente voedingsbodem voor netwerkcorruptie. We hebben daar veel te weinig oog voor, omdat we volgens lector bij hogeschool Saxion Willeke Slingerland zijn gefocust op de paar rotte appels en niet op de mand. 

 • Jos Huizinga is als wethouder neergestreken in Zwijndrecht, zijn vijfde gemeente. Voordat hij op 31 mei van dit jaar neerstreek in Zwijndrecht (Zuid-Holland), was de Groninger Huizinga wethouder in Schoonhoven (Zuid-Holland), Zeewolde (Flevoland), Maasdriel (Gelderland) en Noordenveld (Drenthe). Wethouder van buiten pur sang. Iemand die vanwege zijn bestuurlijke kwaliteiten wordt binnengehaald, niet omdat hij als fractievoorzitter aan de beurt is of als ondernemer weet hoe je ‘de boel lekker opschudt’. Een soort seriewethouder.

  Gemeente nummer 5 voor wethouder Huizinga

  5 reacties

  Jos Huizinga is als wethouder neergestreken in Zwijndrecht, zijn vijfde gemeente. Door de wol geverfd, dankzij eerdere tropenjaren in het lokaal bestuur.

 • Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht heeft kanker. Hij heeft de inwoners van zijn gemeente gisteravond een open brief geschreven. Dankzij chemo- en immunotherapie heeft hij er een half jaar bijgekregen, maar nu is het einde toch echt in zicht. Witteman meldt zich ziek; het gaat niet meer.

  ‘Ik ben misschien wel een betere burgemeester geworden’

  3 reacties

  Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht heeft kanker. Hij heeft de inwoners van zijn gemeente gisteravond een open brief geschreven. Dankzij chemo- en immunotherapie heeft hij er een half jaar bijgekregen, maar nu is het einde toch echt in zicht. Witteman meldt zich ziek; het gaat niet meer.

 • Minister en bonden zijn het eens over een nieuwe cao bij het rijk. Rijksambtenaren krijgen er 7 procent en 450 euro (bruto) bij. FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand staat niet te juichen, ‘maar per saldo is het een goede cao’.

  FNV-onderhandelaar: ‘Iedereen wilde eruit komen’

  1 reactie

  Minister en bonden zijn het eens over een nieuwe cao bij het rijk. Rijksambtenaren krijgen er 7 procent en 450 euro (bruto) bij. FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand staat niet te juichen, ‘maar per saldo is het een goede cao’.

 • Albert Rodenboog stopt volgende week als burgemeester van Loppersum. Hij knokte jaren om de gaskraan dichtgedraaid te krijgen.

  ‘Haags geknoei’ maakt burgemeester Loppersum woest

  Reageer

  Albert Rodenboog stopt volgende week als burgemeester van Loppersum. Hij knokte jaren om de gaskraan dichtgedraaid te krijgen. Dat lukte. Haags ‘geknoei’ maakt een einde aan de kortstondige euforie daarover.

 • De vakbondsacties zijn opgeschort maar niet van de baan, aldus Marco Ouwehand (47), die hoopt dat de 120.000 rijksambtenaren komende maand met een goede nieuwe cao op zak op vakantie kunnen. ‘En dan niet met de 7 procent die de minister voor drie jaar biedt.’

  FNV: ‘Simpel houden: jaarlijks tot 2020 3,5 procent’

  2 reacties

  De minister liet lang op zich wachten, maar uiteindelijk deed ze rijksambtenaren een loonbod. Een karig bod in de ogen van de FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand, maar genoeg reden om weer te gaan praten.

 • Roelof Bleker verruilt Waterschap Rivierenland per september voor de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Hij blikt terug op acht jaar dijkgraafschap. ‘Men weet dat wij goed werk doen en ook de investeringsruimte hebben.’

  ‘Kritiek op het waterschap is verstomd’

  Reageer

  Roelof Bleker verruilt Waterschap Rivierenland per september voor de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Hij blikt terug op acht jaar dijkgraafschap. ‘Men weet dat wij goed werk doen en ook de investeringsruimte hebben.’

 • Drie oud-wethouders in Amsterdam en twee ex-Kamerleden schrijven vandaag in Het Parool dat de vertrouwenscommissie van de Amsterdamse raad een kapitale blunder heeft gemaakt door de vacature voor de nieuwe burgemeester weer open te stellen. Eén van de open briefschrijvers is VVD-wethouder in Amstelveen Herbert Raat.

  'Geen tweede-keus-burgemeester voor Amsterdam'

  8 reacties

  Drie oud-wethouders in Amsterdam en twee ex-Kamerleden schrijven vandaag in Het Parool dat de vertrouwenscommissie van de Amsterdamse raad een kapitale blunder heeft gemaakt door de vacature voor de nieuwe burgemeester weer open te stellen. Eén van de open briefschrijvers is VVD-wethouder in Amstelveen Herbert Raat.

 • De Graafschap speelt vanavond in de play-offs tegen Almere City. Zondagmiddag is de return in Doetinchem. Als de superboeren als winnaar uit de bus komen, promoveren ze naar de eredivisie. Oud-burgemeester van Bunnik en sinds begin dit seizoen algemeen-directeur van de Achterhoekse club Hans Martijn Ostendorp beleeft de tijd van zijn leven. ‘Ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt’.

  'Voetbal zwaarder dan burgemeestersketting'

  Reageer

  De Graafschap speelt vanavond in de play-offs tegen Almere City. Zondagmiddag is de return in Doetinchem. Als de superboeren als winnaar uit de bus komen, promoveren ze naar de eredivisie. Oud-burgemeester van Bunnik en sinds begin dit seizoen algemeen-directeur van de Achterhoekse club Hans Martijn Ostendorp beleeft de tijd van zijn leven. ‘Ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt’.

 • ‘Rolly’ ridder van Rappard vocht tegen alles wat vies en voos was, en verloor met verve. Van iemand met fascistische sympathieën werd hij leider van het burgemeestersverzet. Klaas Tammes schreef een biografie over ‘de spraakmakendste burgemeester die ons land ooit heeft gehad.’

  ‘Ridder van Rappard permitteerde zich alles’

  2 reacties

  ‘Rolly’ ridder van Rappard vocht tegen alles wat vies en voos was, en verloor met verve. Van iemand met fascistische sympathieën werd hij leider van het burgemeestersverzet. Klaas Tammes schreef een biografie over ‘de spraakmakendste burgemeester die ons land ooit heeft gehad.’

 • Payrollers die voor de gemeente Utrecht werken, zullen worden behandeld als vast gemeentepersoneel. Tijdens de laatste raadvergadering van de vorige raadsperiode staakten de stemmen, maar afgelopen donderdag werd het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA en SP met een nipte meerderheid door de Utrechtse gemeenteraad aangenomen.

  Utrecht geeft payrollers rechten van vast personeel

  Reageer

  Payrollers die voor de gemeente Utrecht werken, zullen worden behandeld als vast gemeentepersoneel. Tijdens de laatste raadvergadering van de vorige raadsperiode staakten de stemmen, maar afgelopen donderdag werd het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA en SP met een nipte meerderheid door de Utrechtse gemeenteraad aangenomen.

 • Simone Dirven (60), oud-burgemeester van Dongen, is sinds kort raadslid voor het CDA in de gemeente Halderberge, waaronder Oudenbosch valt. Daar is ze geboren en was ze ooit raadslid en wethouder.

  Oud-burgemeester raadslid in Halderberge

  Reageer

  Oud-burgemeester Simone Dirven is als gemeenteraadslid terug op het oude nest, in Oudenbosch. Ze dacht dat ze de publieke zaak buiten de deur kon houden, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan.

 • Altijd al wethouder in Hilvarenbeek (Safaripark) willen worden? Nu is uw kans, want de Brabantse gemeente zoekt drie wethouders om een raadsbreed programma uit te voeren. Het idee voor de raadsbrede samenwerking en het openstellen van de vacatures komt uit de koker van verkiezingswinnaar HOI Werkt. Fractieleider en voorzitter van de selectiecommissie Gon Boers vertelt.

  Grijp uw kans: word wethouder in Hilvarenbeek

  Reageer

  Altijd al wethouder in Hilvarenbeek (Safaripark) willen worden? Nu is uw kans, want de Brabantse gemeente zoekt drie wethouders om een raadsbreed programma uit te voeren. Het idee voor de raadsbrede samenwerking en het openstellen van de vacatures komt uit de koker van verkiezingswinnaar HOI Werkt. Fractieleider en voorzitter van de selectiecommissie Gon Boers vertelt.

 • De gemeente Helmond bespaart op personeel, maar heeft wel 500 euro over voor iedere nieuwe ambtenaar. Medewerkers van de gemeente ontvingen een flyer met de boodschap ‘VRIENDENBONUS €500. Werf een collega, scoor een bonus!’ CDA-raadslid Thijs van Wetten is verbijsterd en ontstemd over de flyeractie.

  Helmondse ‘vriendenbonus’ valt slecht

  3 reacties

  De gemeente Helmond bespaart op personeel, maar heeft wel 500 euro over voor iedere nieuwe ambtenaar. Medewerkers van de gemeente ontvingen een flyer met de boodschap ‘VRIENDENBONUS €500. Werf een collega, scoor een bonus!’ CDA-raadslid Thijs van Wetten is verbijsterd en ontstemd over de flyeractie.

 • De meeste ambtenaren zien niets in het verandervermogen van de overheid, en de degenen die er wél wat in zien, komen onvoldoende aan innovatie toe. Ynnovate introduceert daarom de ‘innovatie snipperdag’. Marieke Aantjes van Ynnovate vertelt.

  Snipperen om te kunnen innoveren

  3 reacties

  De meeste ambtenaren zien niets in het verandervermogen van de overheid, en de degenen die er wél wat in zien, komen onvoldoende aan innovatie toe. Ynnovate introduceert daarom de ‘innovatie snipperdag’. Marieke Aantjes van Ynnovate vertelt.

 • Nergens heeft het personeel zo weinig vertrouwen in het verandervermogen van de eigen organisatie als bij de overheid. De helft van de ambtenaren denkt dat plannen gedoemd zijn te mislukken.

  Ambtenaren geloven niet in verandervermogen overheid

  17 reacties

  Nergens heeft het personeel zo weinig vertrouwen in het verandervermogen van de eigen organisatie als bij de overheid. De helft van de ambtenaren denkt dat plannen gedoemd zijn te mislukken.

 • Gouverneur Theo Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. De Limburgse commissaris van de koning Bovens zit in zijn maag met de kwestie Brunssum, waar de partij van de wegens integriteit in opspraak zijnde wethouder Jo Palmen ook nog eens de grootste partij werd bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  Gouverneur Bovens: ‘Integriteit moet je moreel bekijken’

  6 reacties

  Gouverneur Theo Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. Twee jaar geleden zijn de burgemeesters en de commissarissen wettelijk verantwoordelijk geworden voor het integriteitsbeleid in de gemeenten en in de provincies. ‘Een mooie taak erbij, met nul instrumentarium.'

 • De gemeente Den Haag vormt het generatiepact om tot een nieuw groot vitaliteitspact. Het generatiepact was erop gericht om oudere werknemers (60+) gezonder te laten doorwerken en om meer jongeren (27-) een vaste baan te geven.

  Vitaliteitspact Den Haag laat koppeling oud-jong los

  7 reacties

  De gemeente Den Haag vormt het generatiepact om tot een nieuw groot vitaliteitspact. Het generatiepact was erop gericht om oudere werknemers (60+) gezonder te laten doorwerken en om meer jongeren (27-) een vaste baan te geven. Het nieuwe pact biedt net als het generatiepact 60-plussers de mogelijkheid om 60 procent te werken, met doorbetaling van 80 procent salaris en voortzetting van 100 procent pensioenopbouw.

 • Als er een Ik Vertrek voor bestuurders bestond, dan zou de uitzending met Lute en Nicole Berends uit Broek op Langedijk een kijkcijferhit zijn. Voordat Lute Berends (55) eind vorig jaar uit Fiji de mail had ontvangen dat hij directeur kon worden van de 120.000 zielen tellende stad Nasinu, had hij al zijn baan opgezegd en huis verkocht.

  Lute Berends één jaar CEO op Fiji-eilanden

  Reageer

  Voormalig loco-gemeentesecretaris van Heerhugowaard Lute Berends is deze week precies een jaar directeur van de grootste stad van de Fiji-eilanden, Nasinu. ‘Jakkeren en jagen heeft geen zin.’

 • Op 30 januari krijgt Maarten Houben een brief waarin de provincie zegt dat Nuenen met Eindhoven moet fuseren omdat Nuenen er (zijn woorden) ‘niets van zou bakken.’ Hij had meer respect van de provincie voor de gemeente verwacht.

  ‘Provincie gebruikt drogredenen voor fusie Nuenen'

  2 reacties

  De provincie Noord-Brabant gebruikt drogredenen om Nuenen aan Eindhoven te koppelen. De drogreden is dat het dorp zijn zaakjes niet op orde heeft en onvoldoende kan betekenen voor zijn inwoners en ondernemers, de echte reden is dat Eindhoven moet groeien, aldus burgemeester Maarten Houben van Nuenen.

 • De meeste werknemers leren bij om bij de tijd te blijven, meldde het CBS deze week. Overheid en zorg staat met onderwijs in de top. 67,1 procent van de overheidsmedewerkers neemt deel aan een cursus. Overheden kiezen bij opleidingen en cursussen voor medewerkers vooral voor niveauverhoging en professionalisering. ‘De overheid wordt steeds meer een bedrijf’, zegt Eric Verduyn, directeur onderwijs van de NCOI Groep.

  Ambtenaren spijkeren massaal bij

  Reageer

  De meeste werknemers leren bij om bij de tijd te blijven, meldde het CBS deze week. Overheid en zorg staat met onderwijs in de top. 67,1 procent van de overheidsmedewerkers neemt deel aan een cursus. Overheden kiezen bij opleidingen en cursussen voor medewerkers vooral voor niveauverhoging en professionalisering. ‘De overheid wordt steeds meer een bedrijf’, zegt Eric Verduyn, directeur onderwijs van de NCOI Groep.

 • Wethouder Ans Hartnagel (Leefbaar Capelle) is voor de vierde keer lijsttrekker in Capelle aan den IJssel. Ze ergert zich mateloos aan de ‘arrogante’ Haagse kopstukken die door de gemeenteraadsverkiezingen denderen. Gelukkig niet in Capelle, ‘want dat durven ze niet’.

  ‘De Haagse arrogantie is weer stuitend’

  8 reacties

  Wethouder Ans Hartnagel (Leefbaar Capelle) is voor de vierde keer lijsttrekker in Capelle aan den IJssel. Ze ergert zich mateloos aan de ‘arrogante’ Haagse kopstukken die door de gemeenteraadsverkiezingen denderen. Gelukkig niet in Capelle, ‘want dat durven ze niet’.

 • In Boxmeer was de gemeente in alle staten toen juriste en oud-raadslid Alice van Hest tijdens een hoorzitting over bijzondere bijstand een ambtenaar een pias noemde. Om ‘verdere dienstverlening te waarborgen’, diende ze een verklaring te ondertekenen en haar excuses aan te bieden. Van Hest piekerde er niet over.

  Bodemprocedure om een pias

  4 reacties

  Juriste Alice van Hest noemde een Boxmeerse ambtenaar een pias. Ze kreeg een gemeentehuisverbod toen ze weigerde excuses aan te bieden en een verklaring te ondertekenen. Onwettig, vindt de rechter. 

 • Dit zegt medewerker front office juriste Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens in reactie op het voornemen van de VNG om het kabinet te vragen om een juridische grondslag voor het werven van jongeren in de strijd tegen de vergrijzing.

  ‘Selectief werven kan nu ook met goede reden’

  2 reacties

  Gemeenten kunnen ook nu direct werven op leeftijdscategorie. Maar daarvoor moeten ze wel een goede reden hebben. Dit zegt medewerker front office juriste Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens in reactie op het voornemen van de VNG om het kabinet te vragen om een juridische grondslag voor het werven van jongeren in de strijd tegen de vergrijzing.

 • Lijstduwers die niet in de gemeenteraad willen en partijen die dat prima vinden, lichten de kiezers op. Volgens de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn spelen alleen lijstduwers die ook in de raad willen gaan zitten, het spel eerlijk.

  Hoogleraar kraakt valse kandidatuur lijstduwers

  13 reacties

  Lijstduwers die niet in de gemeenteraad willen en partijen die dat prima vinden, lichten de kiezers op. Volgens de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn spelen alleen lijstduwers die ook in de raad willen gaan zitten, het spel eerlijk. De lijstduwers die dat niet willen, zijn electorale flessentrekkers.

 • Tilburgenaren met problematische schulden krijgen niet langer standaard een beschermingsbewind als ze zich melden bij de kantonrechter. Samen met een bewindvoerder en een medewerker van de gemeentelijke schuldhulpverlening wordt vanaf 1 maart eerst bekeken wat de beste dienstverlening is.

  Tilburg wil af van bewindvoering

  6 reacties

  Tilburgenaren met problematische schulden krijgen niet langer standaard een beschermingsbewind als ze zich melden bij de kantonrechter. Samen met een bewindvoerder en een medewerker van de gemeentelijke schuldhulpverlening wordt vanaf 1 maart eerst bekeken wat de beste dienstverlening is. ‘In veel gevallen is gemeentelijke schuldhulpverlening een goed alternatief voor de ingrijpende bewindvoering’, zegt wethouder Hans Kokke (SP, zorg, maatschappelijke participatie, inkomensondersteuning).

 • Paul Smeulders (30), wethouder in Helmond, werd vorige week in het provinciehuis in Den Bosch door Binnenlands Bestuur uitgeroepen tot beste lokale bestuurder van 2017. Hij kreeg aanzienlijk meer stemmen dan nummer 2 burgemeester Ahmed Aboutaleb.

  Beste bestuurder voelt zich ‘heel ongemakkelijk’

  1 reactie

  Wethouder Paul Smeulders in Helmond is ‘s lands beste lokale bestuurder. Misschien wel een beetje te veel eer, vindt hij. Maar zijn collega-bestuurders en stemmers denken daar anders over. ‘Ik weet dat ik blijf wie ik ben.’

Recente Achtergrond Artikelen

 • De burgemeester deelt in de strijd tegen ondermijning straffen uit; soms de enige en veelal de zwaarste. ‘Dat is principieel onjuist’, zegt burgemeester van Tiel Hans Beenakker. ‘Niet alleen omdat het indruist tegen de trias politica, maar ook omdat de rol van burgervader erdoor in het gedrang komt.’

  ‘Ik wil geen sheriff zijn’

  Reageer

  De burgemeester deelt in de strijd tegen ondermijning straffen uit; soms de enige en veelal de zwaarste. ‘Dat is principieel onjuist’, zegt burgemeester van Tiel Hans Beenakker. ‘Niet alleen omdat het indruist tegen de trias politica, maar ook omdat de rol van burgervader erdoor in het gedrang komt.’

 • De provincie doet mensen best wat, maar niet als bestuurslaag. Wel als romantisch idee dat met symbolen wordt omkleed. Een lied, een vlag, een streekgerecht. ‘Het gaat niet om een identiteit die in ons bloed zit’, zegt de Brabantse hoogleraar Jos Swanenberg.

  ‘De provincie is een gevoel’

  Reageer

  De provincie doet mensen best wat, maar niet als bestuurslaag. Wel als romantisch idee dat met symbolen wordt omkleed. Een lied, een vlag, een streekgerecht. ‘Het gaat niet om een identiteit die in ons bloed zit’, zegt de Brabantse hoogleraar Jos Swanenberg.

 • De Socialistische Partij heeft een hekel aan lastpakken. Raadslid Tom de Kruijff in Dronten is er zo een. Na kritiek op de nieuwe burgemeester moet hij zijn zetel inleveren. De Kruijff verzet zich, maar dan zet de SP grof geschut in.

  ‘Dronten verdient geen tweedekanser’

  Reageer

  De Socialistische Partij heeft een hekel aan lastpakken. Raadslid Tom de Kruijff in Dronten is er zo een. Na kritiek op de nieuwe burgemeester moet hij zijn zetel inleveren. De Kruijff verzet zich, maar dan zet de SP grof geschut in.

 • Roerdalen heeft als enige gemeente in ons land een gelukscoördinator. De Limburgse gemeente gaat geen mensen gelukkig maken, zegt Laurens Bijl, maar ‘we willen wel de voorwaarden scheppen voor mensen om gelukkig te zijn’.

  ‘Er is niets zweverigs aan’

  Reageer

  Roerdalen heeft als enige gemeente in ons land een gelukscoördinator. De Limburgse gemeente gaat geen mensen gelukkig maken, zegt Laurens Bijl, maar ‘we willen wel de voorwaarden scheppen voor mensen om gelukkig te zijn’.

 • Oud-burgemeester en huidig commissaris in Friesland Arno Brok staat al jaar en dag in de bestuurders top 10. De adoptie Fries kreeg daarvoor vorige week de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’. ‘Ik ben er toch te jong voor?’, reageert de laureaat. 

  Nooit meer weg uit Fryslân

  Reageer

  Oud-burgemeester en huidig commissaris in Friesland Arno Brok staat al jaar en dag in de bestuurders top 10. De adoptie Fries kreeg daarvoor vorige week de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’. ‘Ik ben er toch te jong voor?’, reageert de laureaat. 

 • Het optreden van burgemeester Wobine Buijs na het spoorwegdrama maakte diepe indruk op haar mede-bestuurders en op de stemmers voor de beste lokale bestuurder. Niet omdat ze het gezicht van het verdriet van Oss was, maar omdat ze de Ossenaren de kans gaf het verdriet zelf te verwerken. Zonder stille tocht.

  ‘Soms voel je je te veel’

  Reageer

  Het optreden van burgemeester Wobine Buijs na het spoorwegdrama maakte diepe indruk op haar mede-bestuurders en op de stemmers voor de beste lokale bestuurder. Niet omdat ze het gezicht van het verdriet van Oss was, maar omdat ze de Ossenaren de kans gaf het verdriet zelf te verwerken. Zonder stille tocht.

 • Ester Weststeijn met Kajsa Ollongren

  Meewerkend voorvrouw

  Reageer

  Het bestuurlijke curiosum Rozendaal zocht een nieuwe burgemeester. Het werd Ester Weststeijn. Geen bestuurder en zonder partij, maar wel levendig en gepokt en gemazeld in de ambtelijke wereld. Precies wat Rozendaal 2.0 volgens de vertrouwenscommissie nodig heeft.

 • De verwachting was dat er koppen zouden rollen in Brunssum, maar waarnemend burgemeester Gerd Leers zag dat anders. Het probleem was niet de integriteit, maar de verziekte bestuurscultuur. Die verbeter je niet met een stok, maar met een uitgestoken hand, zegt hij. ‘Ik veroordeel niemand.’

  ‘Ik kan mensen helpen’

  Reageer

  De verwachting was dat er koppen zouden rollen in Brunssum, maar waarnemend burgemeester Gerd Leers zag dat anders. Het probleem was niet de integriteit, maar de verziekte bestuurscultuur. Die verbeter je niet met een stok, maar met een uitgestoken hand, zegt hij. ‘Ik veroordeel niemand.’

 • Pauline Krikke had liefst een landelijk vuurwerkverbod gezien. Dat komt er nu niet, maar gaat er uiteindelijk wel komen, denkt de burgemeester van Den Haag. Tot die tijd moet de stad het doen met vuurwerkvrije zones. ‘Als mensen afspraken maken, dan handhaven ze die zelf.'

  ‘Lokaal verbod werkt niet’

  Reageer

  Pauline Krikke had liefst een landelijk vuurwerkverbod gezien. Dat komt er nu niet, maar gaat er uiteindelijk wel komen, denkt de burgemeester van Den Haag. Tot die tijd moet de stad het doen met vuurwerkvrije zones. ‘Als mensen afspraken maken, dan handhaven ze die zelf.'

 • Niemand is zo goed voorbereid aan het burgemeesterschap begonnen als Ruud van Bennekom in Bunnik. De voormalig directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters kent de valkuilen van het ambt, maar weet ook dat ‘adviseren echt iets anders is dan burgemeester zijn’.

  ‘Zo oud ben ik toch niet?’

  Reageer

  Niemand is zo goed voorbereid aan het burgemeesterschap begonnen als Ruud van Bennekom in Bunnik. De voormalig directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters kent de valkuilen van het ambt, maar weet ook dat ‘adviseren echt iets anders is dan burgemeester zijn’.

 • In Apeldoorn lijkt alles pais en vree. Het ondermijningsbeeld laat volgens burgemeester John Berends ook een andere kant van de stad zien. Een gesprek met hem over het niet schuwen van onorthodoxe methodes, inclusief undercover gaan in eigen stad. ‘Alle barrières vielen weg’.

  ‘Schijn bedriegt, ook in Apeldoorn’

  Reageer

  In Apeldoorn lijkt alles pais en vree. Het ondermijningsbeeld laat volgens burgemeester John Berends ook een andere kant van de stad zien. Een gesprek met hem over het niet schuwen van onorthodoxe methodes, inclusief undercover gaan in eigen stad. ‘Alle barrières vielen weg’.

 • Met de Kamerverkiezingen in het vizier doet Code Oranje mee aan de Statenverkiezingen. Het moet namelijk anders met onze democratie, vindt het gezicht van de beweging, Bert Blase. ‘Geen partijpolitiek, maar burgerzeggenschap’, is zijn devies.

  Code Oranje de barricades op

  Reageer

  Met de Kamerverkiezingen in het vizier doet Code Oranje mee aan de Statenverkiezingen. Het moet namelijk anders met onze democratie, vindt het gezicht van de beweging, Bert Blase. ‘Geen partijpolitiek, maar burgerzeggenschap’, is zijn devies.

 • Het plan om in de Oostvaardersplassen duizend edelherten af te schieten, leidt tot woedende reacties. Gedeputeerde Harold Hofstra begrijpt de emoties, maar dierenactivisten moeten ook begrijpen dat het natuurgebied niet de Serengeti is. ‘De balans moet terug.’ 

  ‘We willen nooit meer zo’n winter’

  Reageer

  Het plan om in de Oostvaardersplassen duizend edelherten af te schieten, leidt tot woedende reacties. Gedeputeerde Harold Hofstra begrijpt de emoties, maar dierenactivisten moeten ook begrijpen dat het natuurgebied niet de Serengeti is. ‘De balans moet terug.’ 

 • Mislukkingen horen bij het leven. Doe er daarom ook in het openbaar bestuur niet krampachtig over, zegt hoogleraar Paul Iske. Juist door fouten weg te moffelen, ‘zetten we ons klem in een systeem van georganiseerde domheid’.

  Lang leve de briljante flop

  Reageer

  Mislukkingen horen bij het leven. Doe er daarom ook in het openbaar bestuur niet krampachtig over, zegt hoogleraar Paul Iske. Juist door fouten weg te moffelen, ‘zetten we ons klem in een systeem van georganiseerde domheid’.

 • Vlak voor de oostelijke derby Emmen-De Graafschap praten burgemeesters Van Oosterhout en Boumans over hun liefde voor voetbal, promotie naar de eredivisie en het belang daarvan voor hun gemeente. ‘De eredivisie geeft je uitstraling en zelfbewustzijn een  boost .’

  Trots in de eredivisie

  Reageer

  Vlak voor de oostelijke derby Emmen-De Graafschap praten burgemeesters Van Oosterhout en Boumans over hun liefde voor voetbal, promotie naar de eredivisie en het belang daarvan voor hun gemeente. ‘De eredivisie geeft je uitstraling en zelfbewustzijn een boost.’

 • Richard de Mos wist als raadslid feilloos wat de Hagenaars bezighield. Zijn partij Groep de Mos werd er de grootste mee en De Mos werd wethouder. Het pluche verandert hem niet, belooft hij. ‘De scheve stoeptegel om de hoek, díe houdt de mensen bezig.’

  ‘Kleine dingen, groot geluk’

  Reageer

  Richard de Mos wist als raadslid feilloos wat de Hagenaars bezighield. Zijn partij Groep de Mos werd er de grootste mee en De Mos werd wethouder. Het pluche verandert hem niet, belooft hij. ‘De scheve stoeptegel om de hoek, díe houdt de mensen bezig.’

 • Netwerken van politiek en bedrijfsleven zijn een excellente voedingsbodem voor netwerkcorruptie. We hebben daar veel te weinig oog voor, omdat we volgens lector bij hogeschool Saxion Willeke Slingerland zijn gefocust op de paar rotte appels en niet op de mand.

  ‘Zoek een luis in de pels’

  Reageer

  Netwerken van politiek en bedrijfsleven zijn een excellente voedingsbodem voor netwerkcorruptie. We hebben daar veel te weinig oog voor, omdat we volgens lector bij hogeschool Saxion Willeke Slingerland zijn gefocust op de paar rotte appels en niet op de mand.

 • Jos Huizinga is als wethouder neergestreken in Zwijndrecht, zijn vijfde gemeente. Door de wol geverfd, dankzij eerdere tropenjaren in het lokaal bestuur. Maar zelfs voor een ‘vakwethouder’ blijft van alles nieuw en soms onwerkelijk. ‘Zo kunnen we lokaal toch niet functioneren?’ 

  Beroepswethouder van buiten

  Reageer

  Jos Huizinga is als wethouder neergestreken in Zwijndrecht, zijn vijfde gemeente. Door de wol geverfd, dankzij eerdere tropenjaren in het lokaal bestuur. Maar zelfs voor een ‘vakwethouder’ blijft van alles nieuw en soms onwerkelijk. ‘Zo kunnen we lokaal toch niet functioneren?’ 

 • Albert Rodenboog stopt volgende week als burgemeester van Loppersum. Hij knokte jaren om de gaskraan dichtgedraaid te krijgen. Dat lukte. Maar zijn succes heeft hem niet milder gestemd over de vaderlandse politiek. ‘Den Haag gaat schandalig om met de Groningers.’

  ‘Het resultaat was altijd nul’

  Reageer

  Albert Rodenboog stopt volgende week als burgemeester van Loppersum. Hij knokte jaren om de gaskraan dichtgedraaid te krijgen. Dat lukte. Maar zijn succes heeft hem niet milder gestemd over de vaderlandse politiek. ‘Den Haag gaat schandalig om met de Groningers.’

 • De minister liet lang op zich wachten, maar uiteindelijk deed ze 120.000 rijksambtenaren een loonbod. ‘De brede steun voor acties heeft tot dat bod geleid’, zegt FNV-onderhandelaar rijk Marco Ouwehand. Een karig bod in de ogen van de bondsbestuurder, maar genoeg reden om weer te gaan praten.

  ‘We hebben wat in te halen’

  Reageer

  De minister liet lang op zich wachten, maar uiteindelijk deed ze 120.000 rijksambtenaren een loonbod. ‘De brede steun voor acties heeft tot dat bod geleid’, zegt FNV-onderhandelaar rijk Marco Ouwehand. Een karig bod in de ogen van de bondsbestuurder, maar genoeg reden om weer te gaan praten.

 • Voor Roelof Bleker is het dijkgraafschap geen eindstation. De dijkgraaf van Rivierenland stapt over naar de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Hij zag het in zichzelf gekeerde waterschap veranderen in een open organisatie. ‘Wij helpen anderen hun doelen te realiseren.’ 

  ‘Kritiek op ons is verstomd’

  Reageer

  Voor Roelof Bleker is het dijkgraafschap geen eindstation. De dijkgraaf van Rivierenland stapt over naar de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Hij zag het in zichzelf gekeerde waterschap veranderen in een open organisatie. ‘Wij helpen anderen hun doelen te realiseren.’ 

 • ‘Rolly’ ridder van Rappard vocht tegen alles wat vies en voos was, en verloor met verve. Van iemand met fascistische sympathieën werd hij leider van het burgemeestersverzet. De spraakmakendste burgemeester die ons land ooit heeft gehad, zegt zijn biograaf Klaas Tammes. 

  ‘Van Rappard permitteerde zich alles’

  Reageer

  ‘Rolly’ ridder van Rappard vocht tegen alles wat vies en voos was, en verloor met verve. Van iemand met fascistische sympathieën werd hij leider van het burgemeestersverzet. De spraakmakendste burgemeester die ons land ooit heeft gehad, zegt zijn biograaf Klaas Tammes. 

 • Dirven is na haar verblijf in Dongen terug in Oudenbosch, het meer dan 12.000 zielen tellende West-Brabantse dorp waar ze is geboren en waar ze ooit raadslid en wethouder was.

  ‘Ik wil graag meedenken en meedoen’

  Reageer

  Oud-burgemeester van Dongen Simone Dirven is terug op het oude nest, in Oudenbosch. Ze dacht dat ze de publieke zaak buiten de deur kon houden, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. ‘Er moet reuring in ons unieke dorp komen.’

 • Waarom moet een stagiair in de kinderopvang wel een VOG hebben, en een wethouder niet? En waarom doe je integriteitsonderzoek om er niets mee te doen? Gouverneur Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. ‘Overredingskracht heeft zijn grenzen’. 

  Limburgs gouverneur Theo Bovens: ‘Integriteit moreel bezien’

  Reageer

  Waarom moet een stagiair in de kinderopvang wel een VOG hebben, en een wethouder niet? En waarom doe je integriteitsonderzoek om er niets mee te doen? Gouverneur Bovens wil gemaakte afspraken over integriteit beter kunnen afdwingen. ‘Overredingskracht heeft zijn grenzen’. 

 • Het is een bestuurlijke bende in Nuenen, vindt GS van Brabant. Daarom legt de provincie Nuenen een fusie op met grote buur Eindhoven. Die ‘respectloze’ houding van het provinciebestuur stuit burgemeester Houben tegen de borst. ‘We hebben de afgelopen jaren snoeihard gewerkt.’

  'Ik had meer respect verwacht'

  Reageer

  Het is een bestuurlijke bende in Nuenen, vindt GS van Brabant. Daarom legt de provincie Nuenen een fusie op met grote buur Eindhoven. Die ‘respectloze’ houding van het provinciebestuur stuit burgemeester Houben tegen de borst. ‘We hebben de afgelopen jaren snoeihard gewerkt.’

 • Juriste Alice van Hest noemde een Boxmeerse ambtenaar een pias. Ze kreeg een gemeentehuisverbod toen ze weigerde excuses aan te bieden en een verklaring te ondertekenen. Onwettig, vindt de rechter. ‘De gemeente heeft verloren, maar ze hebben mij wel verslagen.’

  ‘ik zit nog elke dag te trillen’

  Reageer

  Juriste Alice van Hest noemde een Boxmeerse ambtenaar een pias. Ze kreeg een gemeentehuisverbod toen ze weigerde excuses aan te bieden en een verklaring te ondertekenen. Onwettig, vindt de rechter. ‘De gemeente heeft verloren, maar ze hebben mij wel verslagen.’

 • Maar het lijstduwerschap beperkt zich niet tot BN’ers en (oud)sporters. Overal in den lande duwen (ex-)politici lokale lijsten. ‘Er zijn zat politici, een beetje te veel naar mijn zin, en dus ook politieke partijen die dit kiezersbedrog steunen en zelfs initiëren’, zegt de Leidse hoogleraar Joop van Holsteijn (60).

  ‘Lijstduwer is bedrog kiezer’

  Reageer

  Lijstduwers die niet in de raad willen en partijen die dat prima vinden, lichten de kiezers op. De Haagse politiek zou zich sowieso drukker moeten maken om de verhalen dan om de vertellers en landelijke politici moeten weghouden bij raadscampagnes, zegt Joop van Holsteijn.

 • Wethouder Paul Smeulders in Helmond is ‘s lands beste lokale bestuurder. Misschien wel een beetje te veel eer, vindt hij. Maar zijn collega-bestuurders en stemmers denken daar anders over. 'Ik weet dat ik blijf wie ik ben.'

  ‘Ik voel mij heel ongemakkelijk’

  Reageer

  Wethouder Paul Smeulders in Helmond is ‘s lands beste lokale bestuurder. Misschien wel een beetje te veel eer, vindt hij. Maar zijn collega-bestuurders en stemmers denken daar anders over. 'Ik weet dat ik blijf wie ik ben.'

 • Luc Winants kon het als hoeder van de integriteit in Brunssum niet langer aanzien. Hij stapte op. De verloedering van de lokale politiek in Brunssum én daarbuiten is volgens de oud-burgemeester hemeltergend. ‘Die werkt ondermijning in de hand.’

  ‘Verstandige mensen haken af in de politiek’

  Reageer

  Luc Winants kon het als hoeder van de integriteit in Brunssum niet langer aanzien. Hij stapte op. De verloedering van de lokale politiek in Brunssum én daarbuiten is volgens de oud-burgemeester hemeltergend. ‘Die werkt ondermijning in de hand.’

 • Wethouder Bouke Arends (51) moest een paar weken onderduiken in het buitenland. Frustratie, onbegrip en woede vochten om voorrang bij de met de dood bedreigde Emmenaar. Hij kon niet anders, toen, maar nu zou hij op zijn post blijven. ‘Bestuurders moeten voorop gaan.’

  ‘Je bent totaal de regie kwijt’

  Reageer

  Wethouder Bouke Arends (51) moest een paar weken onderduiken in het buitenland. Frustratie, onbegrip en woede vochten om voorrang bij de met de dood bedreigde Emmenaar. Hij kon niet anders, toen, maar nu zou hij op zijn post blijven. ‘Bestuurders moeten voorop gaan.’

 • Om de zoveel tijd een autobrand, een Apache gevechtshelikopter die de elektriciteit in de gemeente afsnijdt; never a dull moment in Culemborg. ‘Deze stad is echt Nederland in het klein, met al zijn zegeningen en problemen’, zegt burgemeester Gerdo van Grootheest.

  ‘We maken een einde aan die autobranden’

  Reageer

  Om de zoveel tijd een autobrand, een Apache gevechtshelikopter die de elektriciteit in de gemeente afsnijdt; never a dull moment in Culemborg. ‘Deze stad is echt Nederland in het klein, met al zijn zegeningen en problemen’, zegt burgemeester Gerdo van Grootheest.

 • Hanne van Aart is altijd eerlijk geweest over haar ambitie om burgemeester te worden. Haar kenmerkende openhartigheid en vrolijkheid wil ze als burgemeester van Loon op Zand niet verliezen. ‘Ik ga mijn uiterste best doen om een hartstikke leuke burgemeester te worden’.

  Jongste burgemeester van Nederland: ‘Ik was echt overdonderd’

  Reageer

  Hanne van Aart is altijd eerlijk geweest over haar ambitie om burgemeester te worden. Haar kenmerkende openhartigheid en vrolijkheid wil ze als burgemeester van Loon op Zand niet verliezen. ‘Ik ga mijn uiterste best doen om een hartstikke leuke burgemeester te worden’.

 • De Sonse wethouder Robert Visser heeft genoeg van de stemmingmakerij die hem te beurt is gevallen rond de sloop van de Sint-Petrus’-Bandenkerk. ‘Ik heb het idee dat ik in het verkeerde spel ben beland’, zegt de wethouder die eind deze maand vertrekt.

  ‘Het is een keer afgelopen’

  Reageer

  De Sonse wethouder Robert Visser heeft genoeg van de stemmingmakerij die hem te beurt is gevallen rond de sloop van de Sint-Petrus’-Bandenkerk. ‘Ik heb het idee dat ik in het verkeerde spel ben beland’, zegt de wethouder die eind deze maand vertrekt.

 • Regionale samenwerking in de Achterhoek bestaat vooral in naam. Om tot échte samenwerking te komen, pleit regiovoorzitter en burgemeester van Doetinchem Mark Boumans voor een kordate Achterhoek Board en een Achterhoeks parlement. Want, zegt hij: ‘De machine is tot stilstand gekomen’.

  ‘Achterhoek snakt naar scherpte’

  Reageer

  Regionale samenwerking in de Achterhoek bestaat vooral in naam. Om tot échte samenwerking te komen, pleit regiovoorzitter en burgemeester van Doetinchem Mark Boumans voor een kordate Achterhoek Board en een Achterhoeks parlement. Want, zegt hij: ‘De machine is tot stilstand gekomen’.

 • Bedrijventerrein Spaanse Polder heeft volgens Rotterdam en Schiedam economische potentie, maar is ook een supermarkt voor de georganiseerde criminaliteit. Stadsmarinier Marcel van de Ven is met ‘Team Galatee 7’ neergestreken tussen de autogarages. ‘De overheid is terug.'

  ‘Criminelen schrikken van mannen in pak’

  Reageer

  Bedrijventerrein Spaanse Polder heeft volgens Rotterdam en Schiedam economische potentie, maar is ook een supermarkt voor de georganiseerde criminaliteit. Stadsmarinier Marcel van de Ven is met ‘Team Galatee 7’ neergestreken tussen de autogarages. ‘De overheid is terug.'

 • Overheden staan de laatste tijd vaker bij de Rijksrecherche op de stoep met de melding van integriteits incidenten. Maar het kan nog veel beter, vindt directeur Harm Trip. 'Er moeten ook minder weerbare bestuurders zijn, en die zie je niet.'   

  ‘We horen meer, maar niet genoeg’

  Reageer

  Overheden staan de laatste tijd vaker bij de Rijksrecherche op de stoep met de melding van integriteits incidenten. Maar het kan nog veel beter, vindt directeur Harm Trip. 'Er moeten ook minder weerbare bestuurders zijn, en die zie je niet.'   

 • Kees Jan de Vet is na vier burgemeesterschappen en het VNG-directeurschap terug in zijn geboortestreek. De dijkgraaf van Brabantse Delta voorziet een historisch partnerschap van rijk, provincies, waterschappen, waterbedrijven en gemeenten bij de klimaataanpak.  

  ‘Elke gemeente een klimaatwethouder’

  Reageer

  Kees Jan de Vet is na vier burgemeesterschappen en het VNG-directeurschap terug in zijn geboortestreek. De dijkgraaf van Brabantse Delta voorziet een historisch partnerschap van rijk, provincies, waterschappen, waterbedrijven en gemeenten bij de klimaataanpak. 

 • Ahmed Marcouch is de nieuwe burgemeester van Arnhem. De gemeenteraad wilde een burgemeester met veel oog voor veiligheid. Die hebben ze gekregen, maar Marcouch wil veel meer zijn dan ‘sheriff’ – de bijnaam die hij in Amsterdam-Slotervaart kreeg. ‘Ik wil de gemeenschapszin versterken’.

  ‘Integreren zit in mijn bloed’

  Reageer

  Ahmed Marcouch is de nieuwe burgemeester van Arnhem. De gemeenteraad wilde een burgemeester met veel oog voor veiligheid. Die hebben ze gekregen, maar Marcouch wil veel meer zijn dan ‘sheriff’ – de bijnaam die hij in Amsterdam-Slotervaart kreeg. ‘Ik wil de gemeenschapszin versterken’.

 • Ina Sjerps werd gemeentesecretaris van Apeldoorn toen de stad de grondaffaire moest verwerken. Nu wordt ze de hoogste ambtenaar in Rotterdam, dat net het Waterfront-debacle achter de kiezen heeft. ‘Wat is er nu mooier om een stad of een organisatie mede uit de put te helpen halen?’

  ‘Je moet ook nee durven zeggen’

  Reageer

  Ina Sjerps werd gemeentesecretaris van Apeldoorn toen de stad de grondaffaire moest verwerken. Nu wordt ze de hoogste ambtenaar in Rotterdam, dat net het Waterfront-debacle achter de kiezen heeft. ‘Wat is er nu mooier om een stad of een organisatie mede uit de put te helpen halen?’

 • Hub Schoenmakers is wethouder in Beek en wijkagent in Valkenburg. Hij is thuis in het gemeentehuis en hij kent het leven in de wijken van de mensen. Wethouder en wijkagent hebben dezelfde missie: ‘Laat mij de mensen helpen’.

  Wethouder a.k.a. wijkagent

  Reageer

  Hub Schoenmakers is wethouder in Beek en wijkagent in Valkenburg. Hij is thuis in het gemeentehuis en hij kent het leven in de wijken van de mensen. Wethouder en wijkagent hebben dezelfde missie: ‘Laat mij de mensen helpen’.

 • De Graafschap is de grote liefde van Hans Martijn Ostendorp. Toen hij algemeen directeur kon worden bij de eerstedivisieclub uit Doetinchem, volgde de burgemeester van Bunnik zijn hart en zei enthousiast ja. ‘De Achterhoek en de club die daarmee verbonden is, geven mij identiteit.’

  Droomtransfer naar de Achterhoek

  Reageer

  De Graafschap is de grote liefde van Hans Martijn Ostendorp. Toen hij algemeen directeur kon worden bij de eerstedivisieclub uit Doetinchem, volgde de burgemeester van Bunnik zijn hart en zei enthousiast ja. ‘De Achterhoek en de club die daarmee verbonden is, geven mij identiteit.’

 • Peter Kentie leidt de beste citymarketingorganisatie in ons land: Eindhoven365. De stad van technologie, design en kennis boeit en groeit als geen andere vaderlandse stad. Ongehinderd door het verleden rent Eindhoven vooruit, ‘maar dat is ook een valkuil’, vindt Kentie.

  ‘Droom groot, kies extreem’

  Reageer

  Peter Kentie leidt de beste citymarketingorganisatie in ons land: Eindhoven365. De stad van technologie, design en kennis boeit en groeit als geen andere vaderlandse stad. Ongehinderd door het verleden rent Eindhoven vooruit, ‘maar dat is ook een valkuil’, vindt Kentie.

 • Burgemeester Marc Witteman heeft longkanker. Hij verstopt zich niet, maar vertelt Stichtse Vecht openhartig over zijn dodelijke ziekte. Die openheid schept eerlijkheid. Witteman wil namelijk nog even burgemeester zijn, ‘en dat kan alleen als mensen eerlijk tegen je blijven’.

  ‘Ze moeten mij niet zielig gaan vinden’

  Reageer

  Burgemeester Marc Witteman heeft longkanker. Hij verstopt zich niet, maar vertelt Stichtse Vecht openhartig over zijn dodelijke ziekte. Die openheid schept eerlijkheid. Witteman wil namelijk nog even burgemeester zijn, ‘en dat kan alleen als mensen eerlijk tegen je blijven’.

 • Jan Hoekema heeft Wassenaar verruild voor hotel Erkelens in Rolde. Als waarnemend burgemeester van Aa en Hunze is hij in een bestuurlijk evenwichtige gemeente beland. ‘Het was een zwaar maar ook goed besluit om Wassenaar te verlaten.'

  ‘Ik ga niet natrappen’

  Reageer

  Jan Hoekema heeft Wassenaar verruild voor hotel Erkelens in Rolde. Als waarnemend burgemeester van Aa en Hunze is hij in een bestuurlijk evenwichtige gemeente beland. ‘Het was een zwaar maar ook goed besluit om Wassenaar te verlaten.'

 • Pieter Verhoeve is burgemeester van Oudewater en roerganger van de VNG-proef om winkels en horeca te mengen. De middenstand in zijn stadje heeft daar behoefte aan, meent de jonge burgemeester. Een gesprek over Johan Derksen, stadspromotie en de horeca.

  ‘Johan Derksen als promotor’

  Reageer

  Pieter Verhoeve is burgemeester van Oudewater en roerganger van de VNG-proef om winkels en horeca te mengen. De middenstand in zijn stadje heeft daar behoefte aan, meent de jonge burgemeester. Een gesprek over Johan Derksen, stadspromotie en de horeca.

 • Nog meer varkens en kippen in Bladel? Niet zolang ik hier wethouder voor gezondheid ben, zei Joan Veldhuizen (PRO5), en ze stapte op. De kansen op infectieziekten en aandoeningen aan de luchtwegen zijn al nu al enorm, maar worden met nog grotere veefabrieken volgens de ex-wethouder onacceptabel groot.

  ‘Veel te veel vee’

  Reageer

  Nog meer varkens en kippen in Bladel? Niet zolang ik hier wethouder voor gezondheid ben, zei Joan Veldhuizen (PRO5), en ze stapte op. De kansen op infectieziekten en aandoeningen aan de luchtwegen zijn al nu al enorm, maar worden met nog grotere veefabrieken volgens de ex-wethouder onacceptabel groot.

 • Leeuwarden en Fryslân zijn volgend jaar (samen met Valletta in Malta) Europa’s Culturele Hoofdstad. Door de vensters open te zetten, hoopt wethouder Sjoerd Feitsma nieuwe bezoekers te trekken. Maar, zegt hij ook, ‘je trekt geen nieuw type toerist door één jaar een leuk programma neer te zetten.’

  Eindelijk bruist Liwwadden

  Reageer

  Leeuwarden en Fryslân zijn volgend jaar (samen met Valletta in Malta) Europa’s Culturele Hoofdstad. Door de vensters open te zetten, hoopt wethouder Sjoerd Feitsma nieuwe bezoekers te trekken. Maar, zegt hij ook, ‘je trekt geen nieuw type toerist door één jaar een leuk programma neer te zetten.’

 • Joris Bengevoord had nog nooit een sollicitatiegesprek gevoerd, maar dat mocht niet deren. Commissaris en vertrouwenscommissie zagen hem helemaal zitten als nieuwe burgemeester van Winterswijk. Enthousiast, jong (32) en directeur van een familiepretpark.

  Benjamin burgemeester

  Reageer

  Joris Bengevoord had nog nooit een sollicitatiegesprek gevoerd, maar dat mocht niet deren. Commissaris en vertrouwenscommissie zagen hem helemaal zitten als nieuwe burgemeester van Winterswijk. Enthousiast, jong (32) en directeur van een familiepretpark.

 • Ze is uitgescholden, met de dood bedreigd en ze zag haar auto in vlammen opgaan, maar burgemeester Marjolein van der Meer Mohr tekende begin dit jaar blijmoedig bij in het West-Brabantse Rucphen. ‘Ik zou er niet aan moeten denken om burgemeester van een doorsnee gemeente te zijn.’

  Burgemeester in een echt PVV- bolwerk

  Reageer

  Ze is uitgescholden, met de dood bedreigd en ze zag haar auto in vlammen opgaan, maar burgemeester Marjolein van der Meer Mohr tekende begin dit jaar blijmoedig bij in het West-Brabantse Rucphen. ‘Ik zou er niet aan moeten denken om burgemeester van een doorsnee gemeente te zijn.’

 • Een gemeente in de penarie schakelt wat graag Ron Jeltema in als interim-gemeentesecretaris. Zo ook Heemskerk, waar hij de ambtelijke organisatie in rustiger vaarwater brengt. ‘Mensen zijn blij dat er weer een secretaris zit die ook in het college zijn mond opendoet en die structuur in de organisatie brengt.’

  Ramp? Even Ron bellen

  Reageer

  Een gemeente in de penarie schakelt wat graag Ron Jeltema in als interim-gemeentesecretaris. Zo ook Heemskerk, waar hij de ambtelijke organisatie in rustiger vaarwater brengt. ‘Mensen zijn blij dat er weer een secretaris zit die ook in het college zijn mond opendoet en die structuur in de organisatie brengt.’

 • Burgemeester Jos Heijmans van Weert zag zich gedwongen aso-asielzoekers huisarrest op te leggen, omdat Europese landen criminele asielzoekers niet vastzetten. ‘Als je dat aan de gemiddelde Nederlander vertelt, krijg je als reactie de taal van GeenStijl.’

  ‘Zet mij niet op een voetstuk’

  Reageer

  Burgemeester Jos Heijmans van Weert zag zich gedwongen aso-asielzoekers huisarrest op te leggen, omdat Europese landen criminele asielzoekers niet vastzetten. ‘Als je dat aan de gemiddelde Nederlander vertelt, krijg je als reactie de taal van GeenStijl.’

 • Het arme Brabant is rijk geworden dankzij de verbeeldingskracht en verbondenheid van haar inwoners, zegt commissaris Wim van de Donk. Brabant is zijn lust en zijn leven. ‘Ik zou dit ambt op geen enkele andere plek willen vervullen.’ 

  ‘Brabant dienen het hoogste’

  Reageer

  Het arme Brabant is rijk geworden dankzij de verbeeldingskracht en verbondenheid van haar inwoners, zegt commissaris Wim van de Donk. Brabant is zijn lust en zijn leven. ‘Ik zou dit ambt op geen enkele andere plek willen vervullen.’ 

 • Jean Paul Gebben vertrok na een stapavond en een vergeten piketdienst als burgemeester van Renkum, maar het burgemeesterschap heeft zijn glans niet verloren. ‘Ik ben door schade en schande wijzer geworden en ik wil verder.’

  ‘Ik heb mijn lesje geleerd’

  Reageer

  Jean Paul Gebben vertrok na een stapavond en een vergeten piketdienst als burgemeester van Renkum, maar het burgemeesterschap heeft zijn glans niet verloren. ‘Ik ben door schade en schande wijzer geworden en ik wil verder.’

 • Frans de Lange stopt als burgemeester van Elburg. Altijd al gegrepen door het evangelie, kiest De Lange voor de zendingsorganisatie GlobalRize, waarvan hij directeur wordt. ‘Dat ik als burgemeester niet méér kon delen van mijn geloof, ervoer ik steeds meer als een gemis.’ 

  ‘Ik heb god om wijsheid gevraagd’

  Reageer

  Frans de Lange stopt als burgemeester van Elburg. Altijd al gegrepen door het evangelie, kiest De Lange voor de zendingsorganisatie GlobalRize, waarvan hij directeur wordt. ‘Dat ik als burgemeester niet méér kon delen van mijn geloof, ervoer ik steeds meer als een gemis.’ 

 • In het Belgische Baarle-Hertog kun je het hele jaar door vuurwerk kopen. Zwaar en in Nederland verboden spul dat dezer dagen doorlopend wordt rondgereden in de enclave en in Baarle-Nassau. De burgemeesters willen een einde maken aan de vuurwerkopslag en -verkoop in de dorpskern.

  Vuurwerk aan de grens

  Reageer

  In het Belgische Baarle-Hertog kun je het hele jaar door vuurwerk kopen. Zwaar en in Nederland verboden spul dat dezer dagen doorlopend wordt rondgereden in de enclave en in Baarle-Nassau. De burgemeesters willen een einde maken aan de vuurwerkopslag en -verkoop in de dorpskern.

 • De provincies staan als een huis. Minister Plasterk heeft ze tegen het einde van zijn ministerschap zelfs ongegeneerd de liefde verklaard. ‘We zijn rijp voor de grote maatschappelijke opgaven’, zegt IPO-directeur Henry Meijdam.

  'Provincie relevanter dan ooit’

  Reageer

  De provincies staan als een huis. Minister Plasterk heeft ze tegen het einde van zijn ministerschap zelfs ongegeneerd de liefde verklaard. ‘We zijn rijp voor de grote maatschappelijke opgaven’, zegt IPO-directeur Henry Meijdam.

 • Hoe stimuleer je participatie in het sociaal domein? En hoe breng je die vervolgens in kaart? ‘Er is geen traditie van het meten van de effecten van het sociaal werk’, zegt bijzonder hoogleraar participatie en effectiviteit aan de VU Saskia Keuzenkamp.

  ‘We moeten anders meten’

  Reageer

  Hoe stimuleer je participatie in het sociaal domein? En hoe breng je die vervolgens in kaart? ‘Er is geen traditie van het meten van de effecten van het sociaal werk’, zegt bijzonder hoogleraar participatie en effectiviteit aan de VU Saskia Keuzenkamp.