of 61441 LinkedIn

Martijn Delaere

Recente Artikelen

 • Wethouder Geert Gabriëls (LokaalWeert) had volgens oud-burgemeester Jos Heijmans persoonlijk belang bij diens gedwongen vertrek. Heijmans legde begin dit jaar zijn taken neer als burgemeester van Weert. Op 3 juni nam de gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen hem aan. 'Als linkse politicus heb ik te weinig rekening gehouden met het rechtse politieke spectrum van Weert.’

  Heijmans: Weertse wethouder speelde kwalijke rol

  Reageer

  Wethouder Geert Gabriëls (LokaalWeert) had volgens oud-burgemeester Jos Heijmans persoonlijk belang bij diens gedwongen vertrek. Heijmans (67) legde begin dit jaar zijn taken neer als burgemeester van Weert. Op 3 juni nam de raad van Weert een motie van wantrouwen tegen Heijmans aan.

 • Oud-directeur van FC Emmen en wethouder van Coevorden Jan Zwiers stapte als enige Drent in het zakencollege van Hoogeveen. ‘We zijn geselecteerd op wie we zijn en er is gekeken naar onze verbindende stijl.’

  Hoogeveens zakencollege zoekt naar verbinding

  Reageer

  Oud-directeur van FC Emmen en wethouder van Coevorden Jan Zwiers stapte als enige Drent in het zakencollege van Hoogeveen. Daar moet fiks worden bezuinigd. ‘We zijn geselecteerd op wie we zijn en er is gekeken naar onze verbindende stijl.’

 • Voor sheriffs is in het lokale bestuur geen plaats, vindt hoogleraar ondermijningstudies Pieter Tops. Sociaal beleid werkt beter. Hij schreef er met journalist Jan Tromp een nieuw boek over: Nederland Drugsland.

  ‘Bestrijd drugscriminelen door sociaal beleid’

  Reageer

  Voor sheriffs is in het lokale bestuur geen plaats,  vindt hoogleraar ondermijningstudies Pieter Tops. Sociaal beleid werkt beter. Hij schreef er met journalist Jan Tromp een nieuw boek over: Nederland Drugsland.

 • Andere gemeenten zouden veel kunnen opsteken van kritische rapporten van de rekenkamers van Rotterdam en Nijmegen. Die gaan over de hardnekkigste beleidsproblemen die ze respectievelijk al 10 en 20 jaar optekenen. Directeur Chris Ravensbergen van VNG Risicobeheer gaat er werk van maken.

  Gemeenten kunnen meer leren van elkaars fouten

  Reageer

  Andere gemeenten zouden veel kunnen opsteken van kritische rapporten van de rekenkamers van Rotterdam en Nijmegen. Die gaan over de hardnekkigste beleidsproblemen die ze respectievelijk al 10 en 20 jaar optekenen. Directeur Chris Ravensbergen van VNG Risicobeheer gaat er werk van maken.

 • Hannah Arendt

  ‘Ambtenaar, gebruik je verstand’

  Reageer

  Hoe voer je overheidsbeleid uit met oog voor de mensen voor wie het is bedoeld? Met filosofe Hannah Arendt als inspirator gaat Ellen Boleij terug naar de basis van vertrouwen in de relatie tussen burger en overheid. ‘Scheiding tussen persoon en functie ontmenselijkt.’

 • Burgemeester Tineke Schokker houdt van Vlieland, maar het verlangen naar het Friese platteland is sterker. Ze stapt na bijna zes jaar op zodra er een opvolger is.

  Burgemeester Vlieland heeft te veel heimwee

  Reageer

  Burgemeester Tineke Schokker houdt van Vlieland, maar het verlangen naar het Friese platteland is sterker. Ze stapt na bijna zes jaar op zodra er een opvolger is.

 • Projectleider civiele techniek Johan Verhage (66) gaat begin volgende maand met pensioen bij de gemeente Noordoostpolder. Hij heeft er dan vijftig jaar gewerkt. ‘Ik ben als jongste gekomen en ga als oudste weg.’

  Ambtenaar na 50 dienstjaren met pensioen

  3 reacties

  Projectleider civiele techniek Johan Verhage (66) gaat begin volgende maand met pensioen bij de gemeente Noordoostpolder. Hij heeft er dan vijftig jaar gewerkt. ‘Ik ben als jongste gekomen en ga als oudste weg.’

 • Roel Wever probeerde het gewoon nog een keer, en nu werd hij het wel: burgemeester van Heerlen. De Amsterdammer gedijt in Limburg en begrijpt niet waarom er zo weinig animo voor het burgemeesterschap van zijn woonplaats was. ‘Het leven is hier fantastisch.’

  'Heerlen kan wel wat trots gebruiken'

  2 reacties

  Roel Wever probeerde het gewoon nog een keer, en nu werd hij het wel: burgemeester van Heerlen. De Amsterdammer gedijt in Limburg en begrijpt niet waarom er zo weinig animo voor het burgemeesterschap van zijn woonplaats was. ‘Het leven is hier fantastisch.’

 • Volgens Van Dale stelt een hype weinig voor, maar daarmee hoef je bij hoogleraar Rens Vliegenthart niet aan te komen. De hype mag een slechte naam hebben, hij vaagt wel zomaar andere berichtgeving en maatschappelijke discussie van het (media)toneel weg. ‘Puur vanuit mijn vakgebied van de politieke communicatiewetenschap is corona een hype.'

  ‘Twitter is gepolariseerd, maar Nederland niet’

  3 reacties

  Volgens Van Dale stelt een hype weinig voor, maar daarmee hoef je bij hoogleraar Rens Vliegenthart niet aan te komen. De hype mag een slechte naam hebben, hij vaagt wel zomaar andere berichtgeving en maatschappelijke discussie van het (media)toneel weg.

 • Dankzij het daadkrachtige college zou Zandvoort in 2020 gaan vlammen. Corona gooide roet in het eten. Geen Grand Prix, het college in duigen en een kreupele strandeconomie. Burgemeester David Moolenburgh vist de brokstukken op.

  ‘Zandvoortse ballon liep leeg’

  1 reactie

  Dankzij het daadkrachtige college zou Zandvoort in 2020 gaan vlammen. Corona gooide roet in het eten. Geen Grand Prix, het college in duigen en een kreupele strandeconomie. Burgemeester David Moolenburgh vist de brokstukken op.

 • ‘Voor ons op het eiland is dit voorjaar economisch een ramp’, zegt burgemeester Ineke van Gent. ‘Het is doodstil. Schiermonnikoog leeft bijna volledig van het toerisme en recreatie. Ondernemers verdienen niets, de gemeente loopt inkomsten uit de toeristenbelasting en de havengelden mis, Wagenborg, onze levensader, kan alleen doorvaren dankzij een renteloze noodlening van een miljoen euro. Corona treft de kleinste gemeente van Nederland keihard’

  Schiermonnikoog: ‘Keihard hulp nodig’

  1 reactie

  Schiermonnikoog, de kleinste gemeente van Nederland, lijdt enorm onder de corona-crisis. Besmettingen of ziekenhuisopnames zijn er niet, maar de inkomsten zijn weggevallen.

 • Lokale bestuurders kunnen met de heropening van Nederland hun borst natmaken. Maar om te beginnen moeten ze als de wiedeweerga met elkaar werkafspraken en scenario’s maken om de versoepeling van de coronaregels lokaal handen en voeten te geven.

  COT waarschuwt voor ‘lappendeken’ bij start-up

  1 reactie

  Het rijk vertrouwt de heropening van Nederland toe aan ‘s lands gemeenten. Lokale bestuurders zijn daar nog niet klaar voor, zegt COT-directeur Marco Zannoni. Zaak is het dat gemeenten direct afspraken met elkaar maken om lokale verschillen binnen de perken te houden.

 • Het leek Van Rumund (64) in januari nog wel zo’n goed idee om na vijftien jaar burgemeesterschap in november met pensioen te gaan. ‘Dan zou ik in Wageningen drie hoogtepunten hebben beleefd: 750 jaar stad in 2013, de opening van het ‘vernieuwbouwde’ stadhuis in 2016 en dan nu 75 jaar vrijheid’, aldus de burgemeester (PvdA). ‘Ik had gehoopt dat we van 75 jaar vrijheid ook een mooi feest konden maken.’

  Burgemeester stelt pensioen uit vanwege corona

  1 reactie

  Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund zou met pensioen gaan, maar de coronacrisis gooit roet in het eten. Op verzoek van de raad blijft hij nog tot halverwege 2021.

 • De veiligheidsregio’s zwaaien bij de bestrijding van het coronavirus de scepter over de openbare orde. In Zaanstreek-Waterland voelt Jaspert Verplanke, voormalig beroepsmilitair, zich er senang bij.

  Commandant corona: ‘Een opdracht voer je uit’

  3 reacties

  De veiligheidsregio’s zwaaien bij de bestrijding van het coronavirus de scepter over de openbare orde. In Zaanstreek-Waterland voelt Jaspert Verplanke, voormalig beroepsmilitair, zich er senang bij.

 • In de extra beveiligde inrichting (EBI – unit 5) van de penitentiaire inrichting (PI) Vught zitten Nederlands bekendste criminelen. Als zij naar de zwaar beveiligde rechtbanken in Amsterdam-Osdorp of Schiphol moeten, dan gaat het met een rotvaart over de Lunettenlaan en door Vught. Eén auto met pech op de weg of een kerende auto bij een bus waar schoolkinderen uitstappen, en de gevolgen zijn niet te overzien.

  Burgemeester Vught: ‘Bouw rechtbank bij gevangenis’

  2 reacties

  Willem Holleeder werd voor zijn proces zestig keer in een beveiligd konvooi van de EBI in Vught naar Amsterdam gereden. ‘En straks rijden ze met een sneltreinvaart met Taghi door Vught 
  en over de A2 – levensgevaarlijk’, zegt burgemeester Roderick van de Mortel. 

 • ‘Ik weet al langer dat je 1-ster en 3-sterren regio’s in dit land hebt, maar ik vind het ongelofelijk dat je in Nederland zó bedrogen kunt worden door medebestuurders’, aldus Vlissingens burgemeester Bas van den Tillaar over het afblazen van de geplande mariniersverhuizing naar zijn gemeente.

  ‘Zeeland zwaait niet met lijstjes’

  2 reacties

  ‘Ik weet al langer dat je 1-ster en 3-sterren regio’s in dit land hebt, maar ik vind het ongelofelijk dat je in Nederland zó bedrogen kunt worden door medebestuurders’, aldus Vlissingens burgemeester Bas van den Tillaar over het afblazen van de geplande mariniersverhuizing naar zijn gemeente.

 • Greetje Bos (VVD) maakte als een van ’s lands bekendste officieren van justitie in de zomer van 2018 de overstap van het Openbaar Ministerie (OM) naar de politiek in het gemeentehuis. Als wethouder leefbaarheid en wijkveiligheid is ze een vurig voorstander van niet alleen het uitbreiden van de bevoegdheden voor de veertig boa’s in Breda, maar ook van een betere bewapening en uitrusting.

  ‘Geef boa’s snel wapenstok en pepperspray’

  3 reacties

  De Bredase wethouder Greetje Bos wil dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) worden uitgerust met verdedigingsmiddelen als een wapenstok en pepperspray. ‘Ze hebben meer nodig dan handboeien.’

 • Er komen weer meer vluchtelingen, maar huisvesting is er niet. Dus organiseren we tegen hoge kosten noodopvang.

  Jos Wienen: ‘Een grote hal is waardeloos’

  8 reacties

  Er komen weer meer vluchtelingen, maar huisvesting is er niet. Dus organiseren we tegen hoge kosten noodopvang. Als we hadden geluisterd naar het advies van onder andere ‘zijn’ VNG-asielcommissie, dan was opvang van zo’n 2.000 extra vluchtelingen geen probleem geweest, zegt burgemeester van Haarlem Jos Wienen.

 • Ambtenaren van de gemeente Oost Gelre worden op cursus gestuurd om vriendelijker met burgers en bedrijven om te gaan, meldt Omroep Gelderland. Toch eens aan wethouder Karel Bonsen (VVD) vragen hoe het staat met de vriendelijkheid in Lichtenvoorde.

  Ambtenaren Oost Gelre leren vaker 'ja' te zeggen

  Reageer

  Ambtenaren van de gemeente Oost Gelre worden op cursus gestuurd om vriendelijker met burgers en bedrijven om te gaan, meldt Omroep Gelderland. Toch eens aan wethouder Karel Bonsen (VVD) vragen hoe het staat met de vriendelijkheid in Lichtenvoorde.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Dankzij het daadkrachtige college zou Zandvoort in 2020 gaan vlammen. Corona gooide roet in het eten.

  ‘Een ballon liep hier leeg’

  Reageer

  Dankzij het daadkrachtige college zou Zandvoort in 2020 gaan vlammen. Corona gooide roet in het eten. Geen Grand Prix, het college in duigen en een kreupele strandeconomie. Burgemeester David Moolenburgh vist de brokstukken op.

 • ‘Het is doodstil. Schiermonnikoog leeft bijna volledig van het toerisme en recreatie. Ondernemers verdienen niets, de gemeente loopt inkomsten uit de toeristenbelasting en de havengelden mis, Wagenborg, onze levensader, kan alleen doorvaren dankzij een renteloze noodlening van een miljoen euro. Corona treft de kleinste gemeente van Nederland keihard’.

  ‘We hebben nu keihard hulp nodig’

  Reageer

  De kleinste gemeente van Nederland lijdt enorm onder de coronacrisis. Niet omdat er zo veel zieken zijn, die zijn er niet, maar omdat de inkomsten zijn weggevallen. ‘Schiermonnikoog leeft dankzij het toerisme’, zegt burgemeester Ineke van Gent.

 • Lokale bestuurders kunnen met de heropening van Nederland hun borst natmaken. Maar om te beginnen moeten ze als de wiedeweerga met elkaar werkafspraken en scenario’s maken om de versoepeling van de coronaregels lokaal handen en voeten te geven. ‘Ik merk dat bestuurders daarover nog steeds afwachtend zijn’, zegt Marco Zannoni, directeur van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

  ‘Uit de schaduw van Rutte’

  Reageer

  Het rijk vertrouwt de heropening van Nederland toe aan ‘s lands gemeenten. Lokale bestuurders zijn daar nog niet klaar voor, zegt COT-directeur Marco Zannoni. Gemeenten moeten direct afspraken met elkaar maken om lokale verschillen binnen de perken en uitlegbaar te houden

 • Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund zou met pensioen gaan, maar de coronacrisis gooit roet in het eten.

  ‘Natuurlijk blijf ik nog een jaar’

  Reageer

  Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund zou met pensioen gaan, maar de coronacrisis gooit roet in het eten. En toch ook weer niet. ‘Ik ben blij dat ik kan helpen, maar het is jammer dat ik dat even niet kan doen als burgervader.’

 • De veiligheidsregio’s zwaaien bij de bestrijding van het coronavirus de scepter over de openbare orde. Commandant bevolkingszorg in Zaanstreek-Waterland Jaspert Verplanke voelt zich daar senang bij. ‘Je neemt een besluit en het wordt uitgevoerd. Al die uren opleiding betalen zich uit.’

  ‘Een opdracht voer je uit’

  1 reactie

  De veiligheidsregio’s zwaaien bij de bestrijding van het coronavirus de scepter over de openbare orde. Commandant bevolkingszorg in Zaanstreek-Waterland Jaspert Verplanke voelt zich daar senang bij. ‘Je neemt een besluit en het wordt uitgevoerd. Al die uren opleiding betalen zich uit.’

 • © Shutterstock

  ‘Bouw rechtbank bij PI Vught’

  Reageer

  Willem Holleeder werd voor zijn proces zestig keer in een beveiligd konvooi van de EBI in Vught naar Amsterdam gereden. ‘En straks rijden ze met een sneltreinvaart met Taghi door Vught en over de A2 – levensgevaarlijk’, zegt burgemeester Roderick van de Mortel.

 • © Shutterstock

  ‘We zwaaien in Zeeland niet met lijstjes’

  Reageer

  De mariniers willen niet naar Vlissingen, dus hoeven ze niet. Defensie loog Zeeland voor dat het proces op koers lag, maar ‘onder onze neus voerden ze een geheime operatie uit om zich niet aan het contract te houden’, zegt Vlissingens boze burgemeester Bas van den Tillaar.

 • Wethouder in Breda Greetje Bos is de kampioen van de boa’s en de buurtpreventie. ‘Het ergert mij enorm dat daar zo lacherig over wordt gedaan’, zegt de voormalige officier van justitie. ‘We moeten heel anders naar veiligheid in de stad kijken.’

  ‘Geef BOA meer vertrouwen’

  Reageer

  Wethouder in Breda Greetje Bos is de kampioen van de boa’s en de buurtpreventie. ‘Het ergert mij enorm dat daar zo lacherig over wordt gedaan’, zegt de voormalige officier van justitie. ‘We moeten heel anders naar veiligheid in de stad kijken.’

 • Behalve zijn graf en een armetierige tekening in het stadhuis, herinnert niets in Lelystad aan zijn eerste burgemeester, Hans Gruijters. ‘Hij is vergeten’, zegt Klaas Tammes, auteur van een kostelijke biografie van de kleurrijke oud-minister en burgemeester.

  ‘Nu zouden we zo’n burgemeester niet meer pruimen’

  Reageer

  Behalve zijn graf en een armetierige tekening in het stadhuis, herinnert niets in Lelystad aan zijn eerste burgemeester, Hans Gruijters. ‘Hij is vergeten’, zegt Klaas Tammes, auteur van een kostelijke biografie van de kleurrijke oud-minister en burgemeester.

 • De Achterhoek zit vol tradities, en die moet je in ere houden, vindt de burgemeester van Aalten Anton Stapelkamp. ‘Het sterke gemeenschapsgevoel is de ziel van deze streek’, aldus de westerling met eeuwenoude wortels in het Aaltense.

  ‘Paasvuren zijn een mooie traditie’

  Reageer

  De Achterhoek zit vol tradities, en die moet je in ere houden, vindt de burgemeester van Aalten Anton Stapelkamp. ‘Het sterke gemeenschapsgevoel is de ziel van deze streek’, aldus de westerling met eeuwenoude wortels in het Aaltense.