Marten de Groot

Marten de Groot volgt de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van 1 september tot 1 december 2012 volgt hij een stage bij de redactie van Binnenlands Bestuur.
Contactgegevens
- E-mailadres:
- mdegroot@kluwer.nl
- Telefoonnummer (vast):
- 0172 - 466 923
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Marten de Groot
Recente Artikelen
-
'Gemeenten zien waarde niet in van poppodia'
Nederlandse poppodia krijgen het steeds moeilijker. Ze krijgen minder bezoekers, barinkomsten dalen en gemeentelijke subsidies worden gekort of vervallen geheel. Probleem daarbij is dat gemeenten de popsector zien als een sector die prima in staat moet zijn eigen inkomsten te verwerven.
-
'Schuldhulp kan tientallen miljoenen goedkoper'
Schuldhulpverlener Stadsring51 heeft een manier ontwikkeld om flink te besparen. Door meer focus te leggen op de intake kan er volgens het bureau, dat opereert in opdracht van de gemeente Amersfoort, betere en goedkopere hulp gegeven worden. Landelijk zou er 36 miljoen euro bespaard kunnen worden.
-
Harde aanpak bedelaars en straatmuzikanten
Het wordt in heel Nederland een stuk lastiger voor bedelaars. Veel steden nemen maatregelen zoals een bedelverbod om overlast tegen te gaan. De komst de zogenaamde MOE-landers, mensen uit Midden- en Oost-Europa, heeft de problematiek alleen maar verergerd. Ook voor straatmuzikanten worden de regels aangescherpt.
-
Oproep fracties: ‘Kom naar Haren!’
Om winkeliers in Haren te ondersteunen willen de fracties Gezond Verstand Haren en CDA dat in de binnenstad gratis geparkeerd kan worden. Hiermee verwachten ze extra winkeliers naar het dorp toe te lokken. Het is weer een hele andere boodschap dan een paar maanden geleden, toen men tijdens Project X niet wist hoe snel ze het dorp leeg moesten krijgen.
-
Streven naar een grote Groningse gemeente
De gemeente Stadskanaal noemt een opschaling van Groningse gemeenten ‘onvermijdelijk’. Dat valt te lezen in een rapport dat de gemeente heeft opgesteld. ‘Als je kijkt naar de opgaven die de gemeenten hebben en er met de decentralisaties nog bij krijgen dan kunnen we niet anders dan herindelen’, laat burgemeester Baukje Galama weten.
-
Gemeente draait op voor noodlijdende corporatie
Woningbouwcorporaties gaan het zwaar krijgen en gemeenten lopen daardoor het risico in de buidel te moeten tasten. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), financieel toezichthouder voor woningcorporaties, gaan de corporaties er 17 miljard euro op achteruit. Daardoor zullen corporaties het met nog maar de helft van hun vermogen moeten stellen en zelfs omvallen.
-
‘Fraudewet niet realistisch’
De Fraudewet die vanaf 1 januari 2013 van kracht gaat zal voor gemeenten flink wat extra bijstandsklanten opleveren. Dat verwacht Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht. ‘Als fraudeurs vijf jaar lang geen WW-uitkering krijgen, staan ze bij de gemeenten op de stoep.’ Daarnaast voorziet zij dat veel mensen in de bijstand straks hun boetes niet meer kunnen betalen.
-
Verhoging van OZB met maar liefst 64 procent
De gemeente Gemert-Bakel schroeft de OZB op met maar liefst 64 procent in 2013, een stuk meer dan het landelijke gemiddelde van 2,7 procent. Het college ziet dit als enige mogelijkheid om de begroting over dat jaar rond te krijgen.
-
Crisis vertraagt verwijdering asbest
De financiële klappen die woningcorporaties op dit moment incasseren, kunnen ertoe leiden dat asbest uit sociale woningen minder snel wordt verwijderd. Dat laat Aedes weten, de koepelorganisatie van Nederlandse wonincorporaties. Uit onderzoek van de NOS bleek dat in 60 procent van de sociale huurwoningen asbest te vinden was.
-
OM onderzoekt bedreigingen raadsleden
Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de bedreigingen van raadsleden in de gemeente Lingewaard. Dat heeft waarnemend burgemeester Steven de Vreeze laten weten tijdens de raadsvergadering van donderdag.
-
'Eindpunt Hanzelijn moet Parijs worden'
Als het aan het Overijsselse Statenlid Dick Buursink ligt, valt er op de vertrekborden op station Zwolle voortaan ‘Gare du Nord’ te lezen. De provinciale PvdA zou graag zien dat de trein vanuit Parijs met 200 kilometer door de polder raast, om vervolgens in Zwolle tot rust te komen.
-
Tweede kans voor gebedsoproep
De gemeente Deventer gaat opnieuw kijken of er mogelijkheden zijn voor de Centrum-Moskee om elke dag de 'azan', de oproep tot gebed, om te roepen vanuit luidsprekers. Dat is afgesproken op een informatieavond voor bewoners en moskeebezoekers, waar ook wethouder Marco Swart aanwezig was.
-
Steenuil kost Neder-Betuwe 4 ton
De mogelijke aanwezigheid van een steenuil kan gemeente Neder-Betuwe wel eens vier ton gaan kosten. De uil bevond zich mogelijk op de locatie waar een brede school werd gebouwd met overheidssubsidie. Daardoor liep het project vertraging op, die niet doorgegeven werd aan het ministerie van Onderwijs, die daarop de subsidie weer introk.
-
'Begin nu al met voorbereiding gemeenteraadsverkiezingen'
Komende vrijdag wordt in Apeldoorn de kick off ‘Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!’ georganiseerd. Het doel van de kick off is politieke partijen te wijzen op het belang van een goede gemeenteraad, en ze vroeg te laten beginnen met het informeren van potentiële raadsleden.
-
Oldebroek niet trots op beste jongerenkeet
Een koude douche voor jongerenkeet De Babbel in Hattemerbroek: winnen ze de prijs ‘beste keet van Nederland’, krijgen ze te horen dat ze waarschijnlijk moeten sluiten. De gemeente apprecieerde de aandacht die de keet kreeg niet. ‘Het is een beetje raar om lovend toe doen over illegale praktijken.’
-
Half miljoen per jaar voor rustige spits
Een minder drukke spits in de provincie Utrecht kan 500.000 euro per jaar opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie naar ‘Spitsvrij’, waarbij automobilisten in de driehoek Amsersfoort-Hilversum-Utrecht betaald krijgen om buiten de file om te rijden.
-
Dak- en thuislozen verliezen vergoeding woonlasten
Dak- en thuislozen in Zwolle moeten het voortaan stellen zonder toeslag bovenop hun bijstandsuitkering, vindt het college. In de gemeente krijgen ze naast de 50 procent van het minimunloon, die wettelijk vastgesteld is, nog tien procent extra om de woonlasten van opvang te betalen. Met de regeling hoopt het college de doorstroom naar een woning bevorderen.
-
Aftellend verkeerslicht succes in 's-Hertogenbosch
Steeds meer kruispunten in ’s-Hertogenbosch maken gebruik van een aftellend verkeerslicht. Drie seconden voor het licht op groen springt gaat er een teller lopen, waardoor de voorste in de rij een halve seconde sneller vertrekt. Al drie kruispunten in de gemeente maken gebruik van dit systeem, vier kruispunten zijn in voorbereiding.
-
Geen collectief energiecontract minima
Het is de vier grote steden niet gelukt om goedkope energie in te kopen voor huishoudens met een minimuminkomen. De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Armoede) kwam twee jaar terug met een plan om collectief energie in te kopen voor de minima in de G4. Per jaar zouden de huishoudens hierdoor 130 euro minder hoeven betalen.
-
Opnieuw miljoenen in Haagse Schilderswijk gepompt
In Den Haag wordt 11 miljoen euro in de Schilderswijk gepompt. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting, Integratie) heeft er vertrouwen in deze investering wel een verschil zal maken, ondanks dat bij eerdere investeringen uitbleef. Toch lijkt het huidige plan veel op de aanpak van vijf jaar geleden.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Doof voor belang van poppodia
Poppodia genereren genoeg eigen inkomsten. Dus kunnen ze volgens veel gemeenteraden in tijden van crisis wel met wat minder subsidie toe. Onjuist, vindt de popsector. Op het festival Eurosonic Noorderslag werden lokale bestuurders bijgeschoold.