of 60831 LinkedIn

Marten de Groot

Marten de Groot volgt de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van 1 september tot 1 december 2012 volgt hij een stage bij de redactie van Binnenlands Bestuur.

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens

E-mailadres:
mdegroot@kluwer.nl
Telefoonnummer (vast):
0172 - 466 923
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Marten de Groot

Recente Artikelen

 • Nederlandse poppodia hebben het moeilijk. Subsidies vervallen, entreeprijzen stijgen en barinkomsten nemen af. De podia zien zich genoodzaakt veilig te programmeren. Kleinere bands krijgen nauwelijks nog kansen.

  'Gemeenten zien waarde niet in van poppodia'

  7 reacties

  Nederlandse poppodia krijgen het steeds moeilijker. Ze krijgen minder bezoekers, barinkomsten dalen en gemeentelijke subsidies worden gekort of vervallen geheel. Probleem daarbij is dat gemeenten de popsector zien als een sector die prima in staat moet zijn eigen inkomsten te verwerven.

 • Schuldhulpverleners kunnen gezamelijk 36 miljoen per jaar besparen als ze een ander soort intakegesprek houden. Dat blijkt uit onderzoek naar de aanpak van Stadsring51 in Amersfoort.

  'Schuldhulp kan tientallen miljoenen goedkoper'

  4 reacties

  Schuldhulpverlener Stadsring51 heeft een manier ontwikkeld om flink te besparen. Door meer focus te leggen op de intake kan er volgens het bureau, dat opereert in opdracht van de gemeente Amersfoort, betere en goedkopere hulp gegeven worden. Landelijk zou er 36 miljoen euro bespaard kunnen worden.

 • In Nederland wordt het steeds vaker verboden om te bedelen of op straat muziek te maken. De komst van Midden- en Oost-Europeanen zorgt voor een forse toename.

  Harde aanpak bedelaars en straatmuzikanten

  5 reacties

  Het wordt in heel Nederland een stuk lastiger voor bedelaars. Veel steden nemen maatregelen zoals een bedelverbod om overlast tegen te gaan. De komst de zogenaamde MOE-landers, mensen uit Midden- en Oost-Europa, heeft de problematiek alleen maar verergerd. Ook voor straatmuzikanten worden de regels aangescherpt.

 • Door middel van gratis parkeren willen de fracties CDA en Gezond Verstand Haren zo veel mogelijk mensen naar het dorp roepen. Ze dienen daarover een motie in om zo de winkeliers die financiële schade op hebben gelopen tijdens Project X zo veel mogelijk te compenseren.

  Oproep fracties: ‘Kom naar Haren!’

  2 reacties

  Om winkeliers in Haren te ondersteunen willen de fracties Gezond Verstand Haren en CDA dat in de binnenstad gratis geparkeerd kan worden. Hiermee verwachten ze extra winkeliers naar het dorp toe te lokken. Het is weer een hele andere boodschap dan een paar maanden geleden, toen men tijdens Project X niet wist hoe snel ze het dorp leeg moesten krijgen.

 • Als het aan de de gemeente Stadskanaal ligt is er in Oost-Groningen straks één grote gemeente. De opschaling heeft bijna alleen maar voordelen, laat burgemeester Baukje Galama weten.

  Streven naar een grote Groningse gemeente

  2 reacties

  De gemeente Stadskanaal noemt een opschaling van Groningse gemeenten ‘onvermijdelijk’. Dat valt te lezen in een rapport dat de gemeente heeft opgesteld. ‘Als je kijkt naar de opgaven die de gemeenten hebben en er met de decentralisaties nog bij krijgen dan kunnen we niet anders dan herindelen’, laat burgemeester Baukje Galama weten.

 • Volgens een berekening van het Centraal Fonds Volkshuisvesting gaan door de verhuurderheffing tientallen woningbouwcorporaties failliet. Dat kan betekenen dat gemeenten flink moeten gaan betalen om de schulden van de corporatie op te vangen.

  Gemeente draait op voor noodlijdende corporatie

  7 reacties

  Woningbouwcorporaties gaan het zwaar krijgen en gemeenten lopen daardoor het risico in de buidel te moeten tasten. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), financieel toezichthouder voor woningcorporaties, gaan de corporaties er 17 miljard euro op achteruit. Daardoor zullen corporaties het met nog maar de helft van hun vermogen moeten stellen en zelfs omvallen.

 • De fraudewet die van kracht wordt zal gemeenten extra bijstandsklanten opleveren. Dat voorspelt Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht.

  ‘Fraudewet niet realistisch’

  6 reacties

  De Fraudewet die vanaf 1 januari 2013 van kracht gaat zal voor gemeenten flink wat extra bijstandsklanten opleveren. Dat verwacht Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht. ‘Als fraudeurs vijf jaar lang geen WW-uitkering krijgen, staan ze bij de gemeenten op de stoep.’ Daarnaast voorziet zij dat veel mensen in de bijstand straks hun boetes niet meer kunnen betalen.

 • In de gemeente Gemert-Bakel gaan de bewoners een stuk meer OZB betalen. De gemeente verhoogt deze belasting met 64 procent om de begroting rond te krijgen.

  Verhoging van OZB met maar liefst 64 procent

  6 reacties

  De gemeente Gemert-Bakel schroeft de OZB op met maar liefst 64 procent in 2013, een stuk meer dan het landelijke gemiddelde van 2,7 procent. Het college ziet dit als enige mogelijkheid om de begroting over dat jaar rond te krijgen.

 • De maatregelen uit het regeerakkoord die woningcorporaties financieel hard treffen kunnen er wel eens toe leiden dat asbest langzamer uit woningen verdwijnt.

  Crisis vertraagt verwijdering asbest

  1 reactie

  De financiële klappen die woningcorporaties op dit moment incasseren, kunnen ertoe leiden dat asbest uit sociale woningen minder snel wordt verwijderd. Dat laat Aedes weten, de koepelorganisatie van Nederlandse wonincorporaties. Uit onderzoek van de NOS bleek dat in 60 procent van de sociale huurwoningen asbest te vinden was.

 • Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de bedreigingen die zijn geuit richting raadsleden van de gemeente Lingewaard. De bedreigingen kwamen naar aanleiding van de mogelijke aanleg van een trolleybus in Huissen, en leidden ertoe dat raadsleden niet meer openbaar durfden te stemmen.

  OM onderzoekt bedreigingen raadsleden

  2 reacties

  Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de bedreigingen van raadsleden in de gemeente Lingewaard. Dat heeft waarnemend burgemeester Steven de Vreeze laten weten tijdens de raadsvergadering van donderdag.

 • Overijssels Statenlid Dick Buursink droomt van een directe treinverbinding tussen Zwolle en Parijs. Volgens hem maakt de Hanzelijn het mogelijk dat de eerste en laatste Thalystreinen vanuit Zwolle vertrekken en via Amsterdam hun weg vervolgen.

  'Eindpunt Hanzelijn moet Parijs worden'

  3 reacties

  Als het aan het Overijsselse Statenlid Dick Buursink ligt, valt er op de vertrekborden op station Zwolle voortaan ‘Gare du Nord’ te lezen. De provinciale PvdA zou graag  zien dat de trein vanuit Parijs met 200 kilometer door de polder raast, om vervolgens in Zwolle tot rust te komen.

 • Beeld: Google Streetview

  Tweede kans voor gebedsoproep

  9 reacties

  De gemeente Deventer gaat opnieuw kijken of er mogelijkheden zijn voor de Centrum-Moskee om elke dag de 'azan', de oproep tot gebed, om te roepen vanuit luidsprekers. Dat is afgesproken op een informatieavond voor bewoners en moskeebezoekers, waar ook wethouder Marco Swart aanwezig was.

 • De steenuil bevond zich mogelijk op de locatie waar een brede school werd gebouwd met overheidssubsidie. Het ministerie van OCW draait de subsidiekraan dicht.

  Steenuil kost Neder-Betuwe 4 ton

  4 reacties

  De mogelijke aanwezigheid van een steenuil kan gemeente Neder-Betuwe wel eens vier ton gaan kosten. De uil bevond zich mogelijk op de locatie waar een brede school werd gebouwd met overheidssubsidie. Daardoor liep het project vertraging op, die niet doorgegeven werd aan het ministerie van Onderwijs, die daarop de subsidie weer introk.

 • Kwaliteit van gemeenteraden kan flink omhoog. Dat is één van de redenen dat de kick off 'Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!’ georganiseerd wordt.

  'Begin nu al met voorbereiding gemeenteraadsverkiezingen'

  1 reactie

  Komende vrijdag wordt in Apeldoorn de kick off ‘Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!’ georganiseerd. Het doel van de kick off is politieke partijen te wijzen op het belang van een goede gemeenteraad, en ze vroeg te laten beginnen met het informeren van potentiële raadsleden.

 • Jongerenkeet De Babbel kreeg dit weekend nog een prijs voor 'de beste keet van Nederland', maar het lijkt er nu op dat die aandacht slecht uitpakt. De gemeente Oldebroek gaat kijken of de keet wel binnen de regels valt, die inhouden dat hij in een huiskamer moet zijn.

  Oldebroek niet trots op beste jongerenkeet

  3 reacties

  Een koude douche voor jongerenkeet De Babbel in Hattemerbroek: winnen ze de prijs ‘beste keet van Nederland’, krijgen ze te horen dat ze waarschijnlijk moeten sluiten. De gemeente apprecieerde de aandacht die de keet kreeg niet. ‘Het is een beetje raar om lovend toe doen over illegale praktijken.’

 • Minder verkeer in de spits levert Utrecht half miljoen per jaar op. Dat blijkt uit onderzoek waarin automobilisten betaald krijgen om buiten de spits te rijden.

  Half miljoen per jaar voor rustige spits

  1 reactie

  Een minder drukke spits in de provincie Utrecht kan 500.000 euro per jaar opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie naar ‘Spitsvrij’, waarbij automobilisten in de driehoek Amsersfoort-Hilversum-Utrecht betaald krijgen om buiten de file om te rijden.

 • Dak- en thuislozen in Zwolle krijgen geen toeslag meer bovenop hun bijstandsuitkering. Om de doorstroming naar een woning te bevorderen heeft wethouder Van As een voorstel ingediend om het extraatje te saneren.

  Dak- en thuislozen verliezen vergoeding woonlasten

  7 reacties

  Dak- en thuislozen in Zwolle moeten het voortaan stellen zonder toeslag bovenop hun bijstandsuitkering, vindt het college. In de gemeente krijgen ze naast de 50 procent van het minimunloon, die wettelijk vastgesteld is, nog tien procent extra om de woonlasten van opvang te betalen. Met de regeling hoopt het college de doorstroom naar een woning bevorderen.

 • Al drie kruispunten in 's-Hertogenbosch gebruiken een aftellende verkeerslichten, met plannen voor nog vier. De verkeerslichten zorgen voor een betere doorstroom van het verkeer.

  Aftellend verkeerslicht succes in 's-Hertogenbosch

  8 reacties

  Steeds meer kruispunten in ’s-Hertogenbosch maken gebruik van een aftellend verkeerslicht. Drie seconden voor het licht op groen springt gaat er een teller lopen, waardoor de voorste in de rij een halve seconde sneller vertrekt. Al drie kruispunten in de gemeente maken gebruik van dit systeem, vier kruispunten zijn in voorbereiding.

 • Er komt geen collectief energiecontract voor de minima in de G4. De Amsterdamse wethouder Ossel, die met het plan kan, heeft gisteren in een brief aan de raad laten weten dat er geen energieleverancier bereidt is om tegemoet te komen aan de korting van 130 euro voor huishoudens met een minimuminkomen.

  Geen collectief energiecontract minima

  Reageer

  Het is de vier grote steden niet gelukt om goedkope energie in te kopen voor huishoudens met een minimuminkomen. De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Armoede) kwam twee jaar terug met een plan om collectief energie in te kopen voor de minima in de G4. Per jaar zouden de huishoudens hierdoor 130 euro minder hoeven betalen.

 • Wethouder Marnix Norder

  Opnieuw miljoenen in Haagse Schilderswijk gepompt

  7 reacties

  In Den Haag wordt 11 miljoen euro in de Schilderswijk gepompt. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting, Integratie) heeft er vertrouwen in deze investering wel een verschil zal maken, ondanks dat bij eerdere investeringen uitbleef. Toch lijkt het huidige plan veel op de aanpak van vijf jaar geleden.

 • Foto: Serge Ligthart

  Bezoekers BB debat: 'benieuwd naar de praktijk'

  2 reacties

  Gemeenten krijgen regelmatig het verwijt dat ze zelf het wiel uit willen vinden. Vaak wordt dat gebruikt als argument voor opschaling en tegen decentralisatie. Waarom al die ambtenaren scholen en beleid laten maken voor hun eigen gemeente, en niet een kleinere groep die het voor een groter gebied doet? Het debat ‘De Sociale Gemeente’, dat Binnenlands Bestuur organiseerde in het Huis van de Stad in Gouda, laat zien dat de praktijk lang niet altijd zo is.

 • De gemeente Rotterdam roept duizenden werklozen op om zich te melden op het Werkplein. Hier worden gegevens van de Wwb'ers verzameld, waarna een profiel wordt aangemaakt in een door werkgevers te doorzoeken systeem.

  Rotterdam roept duizenden werklozen op

  1 reactie

  In Rotterdam worden de komende tijd rond de 10.000 werklozen opgeroepen om zich te melden op het Werkplein. Daar wordt ze gevraag naar hun werkervaring en vaardigheden, zodat werkgevers ze daar makkelijk op kunnen selecteren.

 • Het regeerakkoord voorziet erin dat er meer taken vanuit de Awbz naar de Wmo gaan. Meer werk dus ook voor vrijwilligers en mantelzorgers. Zijn die er wel?

  Grenzen aan participatie

  1 reactie

  Participatie is het toverwoord binnen de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Had het vorige kabinet al besloten de begeleidingstaken vanuit de Awbz over te hevelen naar de Wmo, uit het regeerakkoord blijkt dat het nieuwe kabinet daar nog een stevige schep bovenop doet.

 • In het huidige regeerakkoord worden waterschappen opgedragen om te fuseren, daarna worden ze opgeheven. Hun taken worden dan uitgevoerd door nieuwe landsdelen.

  Waterschappen eerst opgeschaald dan opgeheven

  7 reacties

  Het nieuwe kabinet wil op de lange termijn de waterschappen uit de grondwet schrappen, de taken worden dan overgenomen door de vijf nieuwe ‘landsdelen’. Voor die tijd moeten waterschappen al opschalen tot er tien à twaalf overblijven.

 • Mensen die weigeren om homohuwelijken te voltrekken mogen geen ambtenaar van de burgerlijke stand worden. Dit staat in het gepresenteerde regeerakkoord.

  Regeerakkoord: Geen nieuwe weigerambtenaren

  2 reacties

  Gemeenten mogen geen nieuwe ambtenaren aannemen die weigeren om homoseksuelen te trouwen. De geruchten hierover gingen al rond, maar zijn nu definitief opgenomen in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Zittende ambtenaren van de burgerlijke stand mogen nog wel weigeren. Door de maatregel zullen weigerambtenaren langzaam ‘uitsterven’.

 • Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, waarschuwt het nieuwe kabinet voor te veel beleidsdruk, onder andere door de fusies bij gemeenten en provincies niet overhaast door te voeren. Hij vreest dat het lokale bestuur zich daardoor te veel moet focussen op het Rijk, en geen tijd meer overhoudt voor de burger.

  Ombudsman: 'Fusies mogen niet ten koste van burger'

  9 reacties

  Grootschalige gemeentelijke herindelingen zoals die voorgesteld zijn in het regeringsakkoord van het nieuwe kabinet moeten niet ten koste gaan van de burger. Dat stelt de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer. Hij ziet voor gemeenten een rol weggelegd om er voor te zorgen dat de burgers niet de dupe worden van beleidsdruk van het nieuwe kabinet.

 • Het is handig voor provincies en gemeenten dat er ex-bestuurders van hen in het kabinet zitten.

  Lokaal bestuur heeft baat bij collega’s in kabinet

  1 reactie

  Van de ministers en staatssecretarissen die vermoedelijk het nieuwe kabinet gaan vormen komen vier direct uit decentrale overheden: twee wethouders en twee gedeputeerden. Dat kan volgens Cor van Tilborg, oud directielid van de VNG, goed uitpakken voor gemeenten en provincies.

 • Minister Gerd Leers (Immigratie) presenteerde dinsdag een vragenlijst voor burgemeesters over uitgeprocedeerde asielzoekers. Ze kunnen hiermee het lokale maatschappelijke belang van een asielzoeker aantonen.

  Invullijst Leers betekent niet meer invloed

  1 reactie

  Burgemeesters die het niet eens zijn met het uitzetten van een uitgeprocedeerde asielzoeker kunnen binnenkort een vragenlijst invullen. Minister Gerd Leers (Immigratie) kijkt aan de hand daarvan of er sprake is van lokaal maatschappelijk belang om de asielzoeker te laten blijven. Maar het betekent niet dat burgemeesters ook meer invloed hebben op het besluit, zo laat het ministerie weten.

 • Het bedrijf Ergon heeft van hun sociale werkplaats in Valkenswaard ruim zeventig procent van de medewerkers gedetacheerd. De assemblagefabriek moest sluiten in verband met bezuinigingen.

  Efficiënt bezuinigen door detacheren

  1 reactie

  ‘Positief verrast’, is Sociale Werkvoorziening Ergon over het aantal medewerkers dat het wist te detacheren. Het sw-bedrijf heeft in verband met een sluiting van een assemblagefabriek in Valkenswaard ruim zeventig procent van de sw’ers bij reguliere bedrijven onder kunnen brengen.

 • Bijstandsgerechtigden die in een kleine gemeente wonen hebben een grotere kans op een baan. Gemiddeld kreeg 11 procent van de bijstandsgerechtigden in gemeenten tussen de tien- en honderdduizend inwoners een baan in 2011

  Meer bijstandsgerechtigden vinden baan

  7 reacties

  Het percentage uitkeringsgerechtigden dat een baan vindt is voor het tweede jaar op rij gestegen. In 2011 vond 9 procent van de mensen die het jaar daarvoor een uitkering ontvingen een baan. Opvallend is dat de middelgrote gemeenten een groter deel van hun WWB’ers aan het werk kregen dan de grote en kleine gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

 • Raadslid Nourdin el Ouali van GroenLinks Rotterdam heeft in straattaal zijn vragen voor het college opgesteld. De vragen zijn kritisch over een campagne die jongeren er bewust van moet maken dat ze goed Nederlands moeten kunnen spreken.

  Vragen aan Rotterdams college in straattaal

  5 reacties

  Hoeveel doekoe kost die fatoe?, oftewel: Hoeveel kost die campagne? Het is een van de vragen die GroenLinks-raadslid Nourdin el Ouali heeft gesteld aan het college van Rotterdam. In straattaal dus.

 • Er is maar één Sint en dus maar één intocht, stelt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden. Er gingen geruchten dat er een tweede intocht zou zijn voor een tweede Sinterklaas.

  ‘Er is geen Sinterklaasoorlog’

  3 reacties

  Er is weer onenigheid in Leeuwarden over de intocht van Sinterklaas. Net als vorig jaar vindt de winkeliersvereniging van De Schrans het niet eerlijk dat de goedheiligman niet langs hun straat komt, terwijl ze wel meebetalen aan de intocht. De intochtvereniging vindt het onveilig om met de hele stoet van Sinterklaas het spoor over te steken, wat nodig is om de straat te bereiken.

   

 • Wethouder Alexandra van Huffelen

  Rotterdam toonaangevend in omgang met klimaatverandering

  Reageer

  Rotterdam en duurzaamheid gaan hand in hand. Ze gaan zelfs zo goed samen dat de Europese Commissie de stad heeft aangewezen als ‘peer city’, wat betekent dat Rotterdam samen met het Italiaanse Ancona de opgedane kennis gaat delen met andere Europese steden. Wethouder Duurzaamheid Alexandra van Huffelen is er zeer positief over:

 • Het presidium van Amsterdam gaat met de fracties in gesprek om uit te zoeken hoe zij hun budget tijdens de campagne hebben gebruikt. Er gingen geruchten dat de PvdA regels zou overtreden door het fractiebudget voor campagnedoeleinden te gebruiken.

  Presidium Amsterdam in gesprek over budgetten fracties

  Reageer

  Het presidium van Amsterdam gaat in gesprek met de fracties over de budgetten. De reden hiervoor is het gerucht dat de PvdA regels overtreden zou hebben doordat fractieleden zich met de campagne van de landelijke partij bezighielden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

 • Raden moeten de optie krijgen om de gemeentesecretaris als adviseur toe te voegen aan de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een burgemeester, stelt de VNG.

  'Rol voor Gemeentesecretaris bij benoeming burgemeester'

  4 reacties

  Als het aan het Vereniging van Nederlandse Gemeenten ligt, krijgen gemeenteraden de mogelijkheid om de gemeentesecretaris als adviseur toe te voegen aan de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een burgemeester. Dit schrijft de vereniging in een reactie op de wijzigingen van de Gemeentewet aan minister Spies (BZK).

 • Movares heeft van Bestuur Regio Utrecht de opdracht gekregen om met een definitief ontwerp te komen voor de Uithoflijn. Deze lijn zal het aantal mensen dat van en naar de Uithof reist verdubbelen.

  Definitief ontwerp Uithoflijn onderweg

  Reageer

  Bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft de opdracht voor het definitieve ontwerp van de Uithoflijn aan Movares gegeven. Deze lijn gaat station Utrecht Centraal verbinden met De Uithof. Later zal de lijn ook aansluiten op de SUNIJ-lijn, die doorrijdt naar Nieuwegein en Ijsselstein.

 • Als Defensie in was gezet tijdens Project X waren er geen rellen geweest in Haren, zo schrijven verenigingen van Defensie-personeel GOV/MHB in een brief aan de informateurs.

  Leger was graag betrokken geweest bij Project X

  7 reacties

  Als het aan Defensie had gelegen waren er geen rellen geweest in Haren. Dat zeggen de verenigingen van Defensie-personeel GOV/MHB in een brief aan de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp. Het is niet de eerste keer dat Defensie aangeeft ook in Nederland een aanwinst te kunnen zijn.

 • Gemeenten controleren vaak niet of een bijstandsgerechtigde wel solliciteert, blijkt uit een onderzoek van AStri. Meer dan een derde van de werklozen gaf aan nooit gecontroleerd te worden.

  Bijstandsgerechtigden: ‘Gemeente controleert nauwelijks’

  17 reacties

  Een groot gedeelte van de mensen met een bijstandsuitkering kan gewoon zijn gang gaan. Meer dan een derde van werklozen die een WWB-uitkering ontvangen geeft aan dat de gemeente nooit controleert of ze wel solliciteren.

 • In een tussentijds rapport heeft de SER geadviseerd om de AWBZ niet naar de Wmo over te hevelen in zijn huidige vorm. Gemeenten hebben niet de beleidskracht in huis om die taken op zich te nemen, stelt de raad.

  ‘Gemeenten hebben te veel beleidsvrijheid Wmo’

  1 reactie

  Het is onverstandig om de AWBZ in zijn huidige vorm over te hevelen naar de Wmo. Dat stelt de SER in een tussentijds advies aan de regering. De raad noemt de grote beleidsvrijheid als boosdoener, maar gemeenten zouden ook niet genoeg rekening houden met het belang van zorgpersoneel.

 • Het Rijk is verantwoordelijk bij schade die mensen ondervinden door een overstroming, ook nu dat verzekerbaar is. Dat zegt Patrick van der Broeck, gedeputeerde in Limburg namens het CDA. Hij vindt de premie voor de verzekering te hoog.

  Rijk blijft verantwoordelijk voor schade door overstromingen

  2 reacties

  Voorlopig zal het Rijk moeten blijven betalen bij overstromingen in Limburg. Dat stelt gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA). Hoewel het nu mogelijk is een verzekering af te sluiten tegen overstroming, vindt de gedeputeerde dat de premie ervan te hoog is, en dat daarom de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) nog steeds geldig is.

 • De gemeenten Amsterdam en Groningen en de regio Boskoop zijn niet uit het veld geslagen doordat de Floriade in 2022 naar Almere gaat. Hoewel er veel geïnvesteerd is, zien ze er ook veel voor terug, zo stellen ze.

  Floriade 2022: De verliezers

  1 reactie

  De Floriade gaat in 2022 naar Almere. De gemeente heeft met haar bid het meeste indruk gemaakt op de jury, en overtrof daarmee Amsterdam, regio Boskoop en Groningen. Hoewel die gemeenten veel geïnvesteerd hebben in de bid, zien ze het niet als een compleet verlies.

 • De actie 'Wakkere Ouders' is dit weekend van start gegaan in Hoorn. Jongeren die overlast veroorzaken in het weekend worden meegenomen naar het bureau, hun ouders worden gebeld om ze op te halen.

  Hoorn belt ouders dronken jongeren wakker

  1 reactie

  Bij de actie Wakkere Ouders van de gemeente Hoorn zijn dit weekend acht ouders ’s nachts gebeld met de melding dat ze hun kind op konden halen van het politiebureau. Het was dit weekend de eerste keer dat Hoorn aan de slag ging met de actie. Ze hopen op deze manier de ouders bewuster te maken van het gedrag van hun kinderen.

 • Uit het Trendrapport Wmo van Movisie blijkt dat er nog te weinig samenwerking is tussen de verschillende organisaties binnen de Wmo. Vooral de participatie van burgerverbanden laat te wensen over.

  Meer samenwerking nodig binnen Wmo

  Reageer

  Om de Wmo effectief toe te passen, is er meer samenwerking nodig tussen gemeenten, professionele organisaties en burgerverbanden. Dat is een van de conclusies van het Wmo trendrapport 2012, uitgevoerd door Movisie. ‘De drie transities vereisen meer samenwerking, ook buiten het eigen domein’, vertelt onderzoeker Aletta Winsemius.

 • Leontien Kompier, burgemeester van Vlagtwedde gaat zelf met probleemjongeren om de tafel. En dat helpt. De succesvolle aanpak van de gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal krijgt nationaal vervolg, als het aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ligt.

  Succes: Burgemeester spreekt probleemjongere

  1 reactie

  De gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde hebben een zeer succesvolle aanpak van jeugdbendes ontwikkeld. Een persoonlijke benadering, waarbij de burgemeester zelf met de jongeren aan tafel zit. De methode is zo succesvol dat Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie andere gemeenten adviseert om de aanpak over te nemen.

 • Updates van het Prinsjesdagdebat georganiseerd door Binnenlands Bestuur en de Universiteit Twente vanuit de De Nieuwe Kerk Den Haag.

  Prinsjesdagdebat 'De betaalbare gemeente' in vogelvlucht

  Reageer

  Binnenlands Bestuur hield woensdag in samenwerking met de Universiteit Twente het Prinsjesdagdebat vanuit de Nieuwe Kerk in Den Haag. Hier ziet u wie welke uitspraken deed en welke interessante stellingen werden geponeerd tijdens het debat 'De betaalbare gemeente'.

 • Een tienminutengesprek

  Driekwartiersservice voor wwb’er

  2 reacties

  Sinds donderdag worden er ruim 4.000 werklozen opgeroepen in Den Haag. Ze moeten zich melden in zalencentrum Opera. Er wordt gekeken: wat is er nodig om ze weer aan het werk te krijgen?

 • Rotterdamse Wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs, Jeugd en Gezin maakt zich grote zorgen om basisscholen die opgezet worden zonder een degelijk onderwijskundig plan. De leerlingen van deze scholen lopen een groot risico om achterstanden op te lopen, denkt hij.

  Wethouder maakt zich zorgen om school zonder goed plan

  3 reacties

  De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge maakt zich grote zorgen over het gemak waarmee een school begonnen kan worden. In zijn stad is een bestuurder een tweede basisschool begonnen, terwijl zijn eerste school twee jaar geleden door wanbeleid opgeheven werd. De negen leerlingen die zijn nieuwe school ‘De Verbinding’ momenteel telt, lopen volgens De Jonge een risico op achterstanden.

 • Minister Spies krijgt het nieuwe biljet overhandigd.

  Nieuw stembiljet getest door minister Spies

  4 reacties

  Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse zaken heeft vanochtend een nieuw stembiljet getest. Dit biljet moet het voor slechtzienden en verstandelijk gehandicapten makkelijker maken om te stemmen. In Alphen aan den Rijn bracht de minister eerst haar echte stem uit, om vervolgens mee te doen met de test voor het nieuwe ontwerp.

 • De playground aan de Maasstraat

  Buurt wil playground van casino niet

  4 reacties

  Holland Casino heeft in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een ‘playground’ geplaatst in Amsterdam Zuid. Dit object aan de Maasstraat stuit echter op veel weerstand bij bewoners, op Twitter wordt het ‘nutteloos en lelijk’ genoemd. Een handtekeningenactie om het weer te verwijderen leverde tot nu toe 120 reacties op.

 • De nieuwe burgemeester van de gemeente Sluis krijgt hetzelfde salaris als de huidige, ook al is het aantal inwoners van de gemeente al twee jaar minder dan 24.000. Hierdoor komt de gemeente in een lagere klasse met een lager salaris.

  Sluis wil zelfde burgemeestersloon ondanks krimp

  6 reacties

  Als het aan het college van de gemeente Sluis ligt krijgt de volgende burgemeester hetzelfde betaald als de huidige, ondanks een gedaald inwoneraantal. De huidige burgemeester en zijn wethouders zouden het ‘onbillijk’ vinden als een nieuw aangetreden bestuurslid minder betaald krijgt voor dezelfde taak. Het verschil is zo'n 550 euro bruto per maand.

 • Zowel de gemeente Assen als de gemeente Zwolle gaat proberen het verkeer op slimmere manier te leiden. Dit doen ze onder andere door sensoren en apps voor smartphones.

  Verkeer gaat digitaal

  Reageer

  Assen is een programma gestart dat met sensors het verkeer gaat regelen. Honderden inwoners uit de stad krijgen een speciaal soort navigatiesysteem in hun auto, dat ze op een slimme manier door het verkeer gaat leiden.

 • De helft van de vrouwen die werkzaam zijn in de publieke sector doen dat omdat ze iets willen betekenen voor de maatschappij. Hun mannelijke tegenhangers zijn minder idealistisch, zij zitten vooral in de toevallig in de sector.

  Vrouwelijke ambtenaar idealistischer dan man

  4 reacties

  Vrouwen in de publieke sector zijn een stuk idealistischer dan hun mannelijke tegenhangers. Uit een onderzoek van HR-adviesbureau Driessen en TNS Nipo blijkt dat de helft van de vrouwelijke ambtenaren voor dat werk kiest omdat ze ‘iets willen betekenen voor de maatschappij’. Bij de mannen is dat maar een kwart.

 • Wethouder Henk Kool

  Duizenden Haagse werklozen opgetrommeld

  22 reacties

  De gemeente Den Haag gaat volgende week ruim vierduizend bijstandsgerechtigden mobiliseren. De werklozen moeten zich verplicht melden waarna gekeken wordt hoe ze weer aan het werk kunnen.

 • Gemeenten in heel het land gaan binnenkort gebruik maken van digitale registratie van hooligans met een meldplicht tijdens wedstrijden. Minister Opstelten wil niet de proef in Enschede afwachten.

  Digitale aanpak hooligans wordt landelijk

  Reageer

  De digitale meldzuil voor voetbalhooligans wordt landelijk ingezet. In eerste instantie zou het apparaat, waarbij mensen met een stadionverbod zich moeten melden tijdens wedstrijden, tot oktober getest worden in Enschede. Minister Opstelten wil daar niet op wachten.

 • Een zelfgemaakt verkiezingsbord van de SP is in 't Harde weggehaald door de gemeente Elburg. Het bord was geplaatst omdat andere borden op een afgesloten weg stonden.

  ‘Gemeente Elburg heeft bord voor de kop’

  4 reacties

  ‘De gemeente Elburg is de weg behoorlijk kwijt.’ Dat vindt Pascal Vrijheid van de lokale SP, nadat hun zelfgemaakte verkiezingsbord is weggehaald. De partij had gisteren een eigen bord neergezet waar partijen verkiezingsposters op konden hangen. Dit deden ze omdat één van de drie borden in het dorp 't Harde naast een afgesloten weg was geplaatst, niet zichtbaar voor passerend verkeer dus. Inmiddels is het officiële verkiezingsbord verplaatst.

   

 • De gemeente Den Haag heeft aanmerkelijk meer kortingen op bijstandsuitkeringen toegepast in de eerste helft van dit jaar. In totaal legde de gemeente 5000 sancties op.

  Den Haag strenger voor bijstandsgerechtigden

  8 reacties

  De gemeente Den Haag heeft in de eerste helft van dit jaar al bijna 1.300 meer mensen gekort op hun bijstandsuitkeringen dan in heel 2011. De stijging is te wijten aan een strenger beleid. 

 • Bedreigingen van burgemeesters en wethouders zijn aan de orde van de dag, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Bedreigen burgemeesters en wethouder aan orde van de dag

  7 reacties

  De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is niet de enige bestuurder die wordt bedreigd. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg in 2010 de helft van alle burgemeesters en wethouders met bedreigingen te maken. Bij raadsleden is dat 29 procent. 

Recente Achtergrond Artikelen

 • 013 Tilburg

  Doof voor belang van poppodia

  Reageer

  Poppodia genereren genoeg eigen inkomsten. Dus kunnen ze volgens veel gemeenteraden in tijden van crisis wel met wat minder subsidie toe. Onjuist, vindt de popsector. Op het festival Eurosonic Noorderslag werden lokale bestuurders bijgeschoold.