of 64621 LinkedIn

Marten de Groot

Marten de Groot volgt de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Van 1 september tot 1 december 2012 volgt hij een stage bij de redactie van Binnenlands Bestuur.

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens

E-mailadres:
mdegroot@kluwer.nl
Telefoonnummer (vast):
0172 - 466 923
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Marten de Groot

Recente Artikelen

 • Nederlandse poppodia hebben het moeilijk. Subsidies vervallen, entreeprijzen stijgen en barinkomsten nemen af. De podia zien zich genoodzaakt veilig te programmeren. Kleinere bands krijgen nauwelijks nog kansen.

  'Gemeenten zien waarde niet in van poppodia'

  7 reacties

  Nederlandse poppodia krijgen het steeds moeilijker. Ze krijgen minder bezoekers, barinkomsten dalen en gemeentelijke subsidies worden gekort of vervallen geheel. Probleem daarbij is dat gemeenten de popsector zien als een sector die prima in staat moet zijn eigen inkomsten te verwerven.

 • Schuldhulpverleners kunnen gezamelijk 36 miljoen per jaar besparen als ze een ander soort intakegesprek houden. Dat blijkt uit onderzoek naar de aanpak van Stadsring51 in Amersfoort.

  'Schuldhulp kan tientallen miljoenen goedkoper'

  4 reacties

  Schuldhulpverlener Stadsring51 heeft een manier ontwikkeld om flink te besparen. Door meer focus te leggen op de intake kan er volgens het bureau, dat opereert in opdracht van de gemeente Amersfoort, betere en goedkopere hulp gegeven worden. Landelijk zou er 36 miljoen euro bespaard kunnen worden.

 • In Nederland wordt het steeds vaker verboden om te bedelen of op straat muziek te maken. De komst van Midden- en Oost-Europeanen zorgt voor een forse toename.

  Harde aanpak bedelaars en straatmuzikanten

  5 reacties

  Het wordt in heel Nederland een stuk lastiger voor bedelaars. Veel steden nemen maatregelen zoals een bedelverbod om overlast tegen te gaan. De komst de zogenaamde MOE-landers, mensen uit Midden- en Oost-Europa, heeft de problematiek alleen maar verergerd. Ook voor straatmuzikanten worden de regels aangescherpt.

 • Door middel van gratis parkeren willen de fracties CDA en Gezond Verstand Haren zo veel mogelijk mensen naar het dorp roepen. Ze dienen daarover een motie in om zo de winkeliers die financiële schade op hebben gelopen tijdens Project X zo veel mogelijk te compenseren.

  Oproep fracties: ‘Kom naar Haren!’

  2 reacties

  Om winkeliers in Haren te ondersteunen willen de fracties Gezond Verstand Haren en CDA dat in de binnenstad gratis geparkeerd kan worden. Hiermee verwachten ze extra winkeliers naar het dorp toe te lokken. Het is weer een hele andere boodschap dan een paar maanden geleden, toen men tijdens Project X niet wist hoe snel ze het dorp leeg moesten krijgen.

 • Als het aan de de gemeente Stadskanaal ligt is er in Oost-Groningen straks één grote gemeente. De opschaling heeft bijna alleen maar voordelen, laat burgemeester Baukje Galama weten.

  Streven naar een grote Groningse gemeente

  2 reacties

  De gemeente Stadskanaal noemt een opschaling van Groningse gemeenten ‘onvermijdelijk’. Dat valt te lezen in een rapport dat de gemeente heeft opgesteld. ‘Als je kijkt naar de opgaven die de gemeenten hebben en er met de decentralisaties nog bij krijgen dan kunnen we niet anders dan herindelen’, laat burgemeester Baukje Galama weten.

 • Volgens een berekening van het Centraal Fonds Volkshuisvesting gaan door de verhuurderheffing tientallen woningbouwcorporaties failliet. Dat kan betekenen dat gemeenten flink moeten gaan betalen om de schulden van de corporatie op te vangen.

  Gemeente draait op voor noodlijdende corporatie

  7 reacties

  Woningbouwcorporaties gaan het zwaar krijgen en gemeenten lopen daardoor het risico in de buidel te moeten tasten. Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), financieel toezichthouder voor woningcorporaties, gaan de corporaties er 17 miljard euro op achteruit. Daardoor zullen corporaties het met nog maar de helft van hun vermogen moeten stellen en zelfs omvallen.

 • De fraudewet die van kracht wordt zal gemeenten extra bijstandsklanten opleveren. Dat voorspelt Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht.

  ‘Fraudewet niet realistisch’

  6 reacties

  De Fraudewet die vanaf 1 januari 2013 van kracht gaat zal voor gemeenten flink wat extra bijstandsklanten opleveren. Dat verwacht Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht. ‘Als fraudeurs vijf jaar lang geen WW-uitkering krijgen, staan ze bij de gemeenten op de stoep.’ Daarnaast voorziet zij dat veel mensen in de bijstand straks hun boetes niet meer kunnen betalen.

 • In de gemeente Gemert-Bakel gaan de bewoners een stuk meer OZB betalen. De gemeente verhoogt deze belasting met 64 procent om de begroting rond te krijgen.

  Verhoging van OZB met maar liefst 64 procent

  6 reacties

  De gemeente Gemert-Bakel schroeft de OZB op met maar liefst 64 procent in 2013, een stuk meer dan het landelijke gemiddelde van 2,7 procent. Het college ziet dit als enige mogelijkheid om de begroting over dat jaar rond te krijgen.

 • De maatregelen uit het regeerakkoord die woningcorporaties financieel hard treffen kunnen er wel eens toe leiden dat asbest langzamer uit woningen verdwijnt.

  Crisis vertraagt verwijdering asbest

  1 reactie

  De financiële klappen die woningcorporaties op dit moment incasseren, kunnen ertoe leiden dat asbest uit sociale woningen minder snel wordt verwijderd. Dat laat Aedes weten, de koepelorganisatie van Nederlandse wonincorporaties. Uit onderzoek van de NOS bleek dat in 60 procent van de sociale huurwoningen asbest te vinden was.

 • Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de bedreigingen die zijn geuit richting raadsleden van de gemeente Lingewaard. De bedreigingen kwamen naar aanleiding van de mogelijke aanleg van een trolleybus in Huissen, en leidden ertoe dat raadsleden niet meer openbaar durfden te stemmen.

  OM onderzoekt bedreigingen raadsleden

  2 reacties

  Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de bedreigingen van raadsleden in de gemeente Lingewaard. Dat heeft waarnemend burgemeester Steven de Vreeze laten weten tijdens de raadsvergadering van donderdag.

 • Overijssels Statenlid Dick Buursink droomt van een directe treinverbinding tussen Zwolle en Parijs. Volgens hem maakt de Hanzelijn het mogelijk dat de eerste en laatste Thalystreinen vanuit Zwolle vertrekken en via Amsterdam hun weg vervolgen.

  'Eindpunt Hanzelijn moet Parijs worden'

  3 reacties

  Als het aan het Overijsselse Statenlid Dick Buursink ligt, valt er op de vertrekborden op station Zwolle voortaan ‘Gare du Nord’ te lezen. De provinciale PvdA zou graag  zien dat de trein vanuit Parijs met 200 kilometer door de polder raast, om vervolgens in Zwolle tot rust te komen.

 • Beeld: Google Streetview

  Tweede kans voor gebedsoproep

  9 reacties

  De gemeente Deventer gaat opnieuw kijken of er mogelijkheden zijn voor de Centrum-Moskee om elke dag de 'azan', de oproep tot gebed, om te roepen vanuit luidsprekers. Dat is afgesproken op een informatieavond voor bewoners en moskeebezoekers, waar ook wethouder Marco Swart aanwezig was.

 • De steenuil bevond zich mogelijk op de locatie waar een brede school werd gebouwd met overheidssubsidie. Het ministerie van OCW draait de subsidiekraan dicht.

  Steenuil kost Neder-Betuwe 4 ton

  4 reacties

  De mogelijke aanwezigheid van een steenuil kan gemeente Neder-Betuwe wel eens vier ton gaan kosten. De uil bevond zich mogelijk op de locatie waar een brede school werd gebouwd met overheidssubsidie. Daardoor liep het project vertraging op, die niet doorgegeven werd aan het ministerie van Onderwijs, die daarop de subsidie weer introk.

 • Kwaliteit van gemeenteraden kan flink omhoog. Dat is één van de redenen dat de kick off 'Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!’ georganiseerd wordt.

  'Begin nu al met voorbereiding gemeenteraadsverkiezingen'

  1 reactie

  Komende vrijdag wordt in Apeldoorn de kick off ‘Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!’ georganiseerd. Het doel van de kick off is politieke partijen te wijzen op het belang van een goede gemeenteraad, en ze vroeg te laten beginnen met het informeren van potentiële raadsleden.

 • Jongerenkeet De Babbel kreeg dit weekend nog een prijs voor 'de beste keet van Nederland', maar het lijkt er nu op dat die aandacht slecht uitpakt. De gemeente Oldebroek gaat kijken of de keet wel binnen de regels valt, die inhouden dat hij in een huiskamer moet zijn.

  Oldebroek niet trots op beste jongerenkeet

  3 reacties

  Een koude douche voor jongerenkeet De Babbel in Hattemerbroek: winnen ze de prijs ‘beste keet van Nederland’, krijgen ze te horen dat ze waarschijnlijk moeten sluiten. De gemeente apprecieerde de aandacht die de keet kreeg niet. ‘Het is een beetje raar om lovend toe doen over illegale praktijken.’

 • Minder verkeer in de spits levert Utrecht half miljoen per jaar op. Dat blijkt uit onderzoek waarin automobilisten betaald krijgen om buiten de spits te rijden.

  Half miljoen per jaar voor rustige spits

  1 reactie

  Een minder drukke spits in de provincie Utrecht kan 500.000 euro per jaar opleveren. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie naar ‘Spitsvrij’, waarbij automobilisten in de driehoek Amsersfoort-Hilversum-Utrecht betaald krijgen om buiten de file om te rijden.

 • Dak- en thuislozen in Zwolle krijgen geen toeslag meer bovenop hun bijstandsuitkering. Om de doorstroming naar een woning te bevorderen heeft wethouder Van As een voorstel ingediend om het extraatje te saneren.

  Dak- en thuislozen verliezen vergoeding woonlasten

  7 reacties

  Dak- en thuislozen in Zwolle moeten het voortaan stellen zonder toeslag bovenop hun bijstandsuitkering, vindt het college. In de gemeente krijgen ze naast de 50 procent van het minimunloon, die wettelijk vastgesteld is, nog tien procent extra om de woonlasten van opvang te betalen. Met de regeling hoopt het college de doorstroom naar een woning bevorderen.

 • Al drie kruispunten in 's-Hertogenbosch gebruiken een aftellende verkeerslichten, met plannen voor nog vier. De verkeerslichten zorgen voor een betere doorstroom van het verkeer.

  Aftellend verkeerslicht succes in 's-Hertogenbosch

  8 reacties

  Steeds meer kruispunten in ’s-Hertogenbosch maken gebruik van een aftellend verkeerslicht. Drie seconden voor het licht op groen springt gaat er een teller lopen, waardoor de voorste in de rij een halve seconde sneller vertrekt. Al drie kruispunten in de gemeente maken gebruik van dit systeem, vier kruispunten zijn in voorbereiding.

 • Er komt geen collectief energiecontract voor de minima in de G4. De Amsterdamse wethouder Ossel, die met het plan kan, heeft gisteren in een brief aan de raad laten weten dat er geen energieleverancier bereidt is om tegemoet te komen aan de korting van 130 euro voor huishoudens met een minimuminkomen.

  Geen collectief energiecontract minima

  Reageer

  Het is de vier grote steden niet gelukt om goedkope energie in te kopen voor huishoudens met een minimuminkomen. De Amsterdamse wethouder Freek Ossel (Armoede) kwam twee jaar terug met een plan om collectief energie in te kopen voor de minima in de G4. Per jaar zouden de huishoudens hierdoor 130 euro minder hoeven betalen.

 • Wethouder Marnix Norder

  Opnieuw miljoenen in Haagse Schilderswijk gepompt

  7 reacties

  In Den Haag wordt 11 miljoen euro in de Schilderswijk gepompt. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting, Integratie) heeft er vertrouwen in deze investering wel een verschil zal maken, ondanks dat bij eerdere investeringen uitbleef. Toch lijkt het huidige plan veel op de aanpak van vijf jaar geleden.

Recente Achtergrond Artikelen

 • 013 Tilburg

  Doof voor belang van poppodia

  Reageer

  Poppodia genereren genoeg eigen inkomsten. Dus kunnen ze volgens veel gemeenteraden in tijden van crisis wel met wat minder subsidie toe. Onjuist, vindt de popsector. Op het festival Eurosonic Noorderslag werden lokale bestuurders bijgeschoold.