of 60715 LinkedIn

Marjolein van Trigt

  

Recente Artikelen

 • Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

  Data helpt gemeenten bij aanpak ondermijning

  2 reacties

  Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

 • De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de ­c­oronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer ­mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, 
chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

  'Coronacrisis kreeg iedereen online'

  Reageer

  De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de ­c­oronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer ­mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

 • Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

  Wees helder over inzet algoritmes

  Reageer

  Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

 • © Luuk Schokker

  Rotterdammers databewuster maken

  Reageer

  Hoe databewust zijn de inwoners van slimme steden? En hoe betrekken gemeenten ze bij dataprojecten? Het zijn vragen die stadssocioloog en industrieel ontwerper Emiel Rijshouwer in opdracht van de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam onderzoekt. Dat doet hij het liefst door middel van een action research method. 'We kunnen erover praten en rapporten schrijven, maar we kunnen ook proberen om de koe bij de horens te vatten.'

 • Foto: Erik Penning

  Velsen om de tafel met beheerders Facebookgroepen

  2 reacties

  Veel inwoners van de gemeente Velsen halen hun dagelijkse portie lokaal nieuws van Facebookgroepen als 'Je bent IJmuidenaar als…' of 'Mooi Velserbroek'. Reden voor de gemeente om in gesprek te gaan met de beheerders van zeven van die groepen.

 • © Shutterstock

  Newsrooms, voor een beter zicht op buiten

  Reageer

  Ongeveer 80 gemeenten beschikken over een newsroom. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

 • In de Zwolse wijk Stadshagen verzamelen bewoners data over het lokale klimaat. De data worden doorgestuurd naar een open data platform, de Smart Zwolle Hub. Project SensHagen loopt nu anderhalf jaar en maakt deel uit van de ambities van Zwolle om datagedreven te werken. 'Wat ik voor me zie, is een digitale tweelingstad Zwolle, opgebouwd uit de data die we verzamelen.'

  Zwolle bouwt aan digitale tweelingstad

  Reageer

  In de Zwolse wijk Stadshagen verzamelen bewoners data over het lokale klimaat. De data worden doorgestuurd naar een open data platform, de Smart Zwolle Hub. Project SensHagen loopt nu anderhalf jaar en maakt deel uit van de ambities van Zwolle om datagedreven te werken. 'Wat ik voor me zie, is een digitale tweelingstad Zwolle, opgebouwd uit de data die we verzamelen.'

 • In de Datawerkplaats buigen wetenschappers en ambtenaren zich over vragen met betrekking tot datagebruik in de publieke sector. Dat leidt tot praktische producten, maar ook tot fundamenteel onderzoek over democratie en burgerschap in tijden van digitale transformatie.

  Vragen ambtenaren over data leidraad voor wetenschap

  Reageer

  In de Datawerkplaats buigen wetenschappers en ambtenaren zich over vragen met betrekking tot datagebruik in de publieke sector. Dat leidt tot praktische producten, maar ook tot fundamenteel onderzoek over democratie en burgerschap in tijden van digitale transformatie.

 • In 2017 werd Elvie door de gemeente Leidschendam-Voorburg aangeschaft om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren. De robot wijst bezoekers onder meer de weg binnen het klantcontactcentrum van de gemeente.

  Balieklant: liever mens dan robot

  1 reactie

  Leidschendam-Voorburg was de eerste gemeente met een sociale robot voor gemeentelijke dienstverlening. Een kleine drie jaar later zijn inwoners er best tevreden mee. Maar zelf gebruiken ze robot Elvie lang niet allemaal. 

 • Zevenhonderd fietsers leverden vorig jaar met behulp van een meldknop aan het stuur informatie aan over hun fietservaringen in Amsterdam. De gemeente gebruikt de resultaten om het fietscomfort in de stad te verbeteren.

  Amsterdam verbetert fietssituaties met crowdsourcing

  Reageer

  Zevenhonderd fietsers leverden vorig jaar met behulp van een meldknop aan het stuur informatie aan over hun fietservaringen in Amsterdam. De gemeente gebruikt de resultaten om het fietscomfort in de stad te verbeteren. 

 • Schouwen-Duiveland maakt sinds 2011 gebruik van iPads. De huidige versies zijn ongeveer twee jaar in gebruik. De iPads worden ingeruild voor laptops.

  Raadsleden Schouwen-Duiveland ruilen tablets in

  4 reacties

  De gemeente Schouwen-Duiveland trekt 46.920 euro uit voor de aankoop van 34 nieuwe laptops. De laptops vervangen de iPads waarmee de raadsleden nu werken. Ze moeten met name het leeswerk van de raadsleden makkelijker maken. 

 • © Shutterstock

  In iedere gemeente een ‘nieuwskamer’

  7 reacties

  Steeds meer gemeenten richten een newsroom of 'nieuwskamer' in om te monitoren wat er leeft in de omgeving. Ook kleinere gemeenten zien er de voordelen van in.

 • Lelystad is de nieuwste gemeente in dit rijtje. Met de scanners bij de balies van Burgerzaken controleert de gemeente sinds kort reisdocumenten, ID-kaarten en rijbewijzen op echtheid. Zo wil Lelystad het misbruik van persoonsgegevens sneller opsporen en identiteitsfraude voorkomen.

  Gebruik gezichtsscanners bij bestrijding identiteitsfraude

  3 reacties

  De gezichtsscanner rukt op bij de Nederlandse gemeentebalies. Onder meer Amstelveen, Zaanstad, Culemborg, Tiel, Zaltbommel en Twenterand zetten gezichtsvergelijkingssoftware in als onderdeel van de procedure voor het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs. Hoe zit het met de privacy van de inwoners?

 • In het kader van toegankelijkheid is pdf geen handig formaat. Voor voorleessoftware is het ontcijferen van teksten en tabellen in pdf's een hele opgave. Daardoor zijn veel overheidsdocumenten slecht beschikbaar voor slechtzienden en blinden.

  Op zoek naar een oplossing voor het pdf-probleem

  6 reacties

  Dat een Portable Document Format (pdf) niet ideaal is, dat weten de meeste gemeenten wel. Toch is er sprake van een hardnekkig pdf-probleem. Maar liefst 99,99 procent van alle documenten op overheidswebsites is een pdf, berekende DigiToegankelijk. Wat is het alternatief?

 • Het vinden van partners die het Civic AI Lab financieel kunnen ondersteunen, is lastig. Meerdere ministeries, gemeenten en organisaties hebben belangstelling getoond, maar de lat ligt hoogt: van de partners wordt in totaal 2 miljoen euro gevraagd.

  Kunstmatige intelligentie voor iedereen

  Reageer

  Begin 2020 hoopt het Civic AI Lab in Amsterdam zijn deuren te openen. Het Civic AI Lab is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), een nationaal netwerk van kennisinstituten, de overheid en private partijen die samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het bestaat momenteel uit 10 labs, meestal gefinancierd door de industrie. Het ICAI vond het belangrijk dat er naast de bestaande labs ook een lab wordt opgericht met een maatschappelijke en sociale focus. Hiervoor benaderden ze neuro-informaticus Sennay Ghebreab van de UvA, die zich al tien jaar bezighoudt met 'AI for social good'.

 • 'Ons doel is om de overlast van lange reistijden en de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen,' zegt Joana Cardoso, datawetenschapper bij de provincie Zuid-Holland, op het ECP-congres in Den Haag. In samenspraak met een aantal brugwachters heeft het team een applicatie ontwikkeld. De tool geeft een overzicht van het aantal boten dat binnen 30 minuten bij de brug aankomt en de verwachte aankomsttijd

  Kunstmatige intelligentie maakt bruggen slimmer

  1 reactie

  'De brug stond open'? De kans dat die smoes nog werkt, wordt kleiner dan ooit in Zuid-Holland. Binnen het project Smart Shipping werken datawetenschappers samen met verkeerskundigen aan real time deep learning algoritmes die de optimale verkeersdoorstroming bij brugopeningen berekenen. Oftewel: de computer voorspelt wanneer de brug het beste open kan staan. 

 • In het kader van de almaar groeiende stad probeert de gemeente Den Haag inwoners zo veel mogelijk uit de auto en op de fiets te krijgen. Een breed pakket aan maatregelen moet fietsen aantrekkelijker maken. Daarvoor maakt Den Haag gebruik van data uit verkeerslichten.

  Fietsdata geven Den Haag inzicht in fietsdrukte

  Reageer

  Den Haag ontwikkelde een open source applicatie die inzicht geeft in de aanwezigheid en wachttijden van fietsers op kruispunten. Met behulp van deze fietsdata neemt de gemeente maatregelen om het fietscomfort te bevorderen.

 • Wethouder Nadine Stemerdink met Elvie

  'Jammer dat niet meer gemeenten sociale robots gebruiken'

  8 reacties

  Toen de gemeente Leidschendam-Voorburg in december 2016 voor het eerst een week lang een sociale robot inzette bij de gemeentelijke dienstverlening, was dat landelijk nieuws. Bij wijze van proef stond 'Elvie' bezoekers van de gemeentebalie te woord en wees ze hen de weg binnen het klantcontactcentrum van de gemeente. Het leidde tot een pilot van mei tot november 2017, met wederom veel media-aandacht. Zagen we hier de aanzet van een gemeentelijke dienstverlening nieuwe stijl?

 • Hoe meer we automatiseren, hoe vaker we te maken krijgen met algoritmes die besluiten voor ons nemen. Meestal hebben we weinig inzicht in de afwegingen die worden gemaakt. Zeker als zo'n algoritme in handen is van grote techbedrijven, is dat zorgelijk.

  Transparante laadpaal maakt afwegingen zichtbaar

  3 reacties

  Op het Raamplein in Amsterdam start volgend jaar een proef met zogeheten Transparante Laadpalen. Deze laadpalen maken de beslissingen inzichtelijk van het algoritme dat bepaalt welke elektrische auto wanneer wordt opgeladen. 

 • Er zijn standaarden nodig voor het aanleveren van open data door gemeenten. Dat is een van de conclusies die Jesse Hablé van de TU Delft trekt in zijn masterscriptie (pdf), die hij schreef bij Open State Foundation. Organisaties die open data verwerken, hebben een zware dobber aan alle verschillende formaten waarin gemeenten hun informatie aanleveren.

  Gebrek aan standaarden voor open data bij gemeenten

  1 reactie

  Er zijn standaarden nodig voor het aanleveren van open data door gemeenten. Dat is een van de conclusies die Jesse Hablé van de TU Delft trekt in zijn masterscriptie (pdf), die hij schreef bij Open State Foundation. Organisaties die open data verwerken, hebben een zware dobber aan alle verschillende formaten waarin gemeenten hun informatie aanleveren.

 • Rijkswaterstaat werkt met 'analytics'-bedrijf SAS aan een slimmere infrastructuur. Tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Zaandam, gaf Stijn van Balen, hoofd van RWS Datalab, een aantal voorbeelden van succesvolle AI-toepassingen.

  Rijkswaterstaat maakt infra slimmer met AI

  Reageer

  Rijkswaterstaat werkt met 'analytics'-bedrijf SAS aan een slimmere infrastructuur. Tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Zaandam, gaf Stijn van Balen, hoofd van RWS Datalab, een aantal voorbeelden van succesvolle AI-toepassingen.

 • Een redelijke ondertiteling kan geautomatiseerd worden gegenereerd. Dat het nog niet veel gebeurt bij raadsvergaderingen, komt doordat gemeenten het gemak, het nut en de noodzaak ervan niet inzien, zegt Arjan van Hessen, onderzoeker taal- en spraaktechnologie bij de Universiteit Twente.

  ‘Gemeenten zien nut ondertitels bij raadsvergadering niet’

  5 reacties

  Een redelijke ondertiteling kan geautomatiseerd worden gegenereerd. Dat het nog niet veel gebeurt bij raadsvergaderingen, komt doordat gemeenten het gemak, het nut en de noodzaak ervan niet inzien, zegt Arjan van Hessen, onderzoeker taal- en spraaktechnologie bij de Universiteit Twente.

Recente Achtergrond Artikelen

 • © Shutterstock

  Wees helder over inzet algoritmes

  Reageer

  Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

 • Niet alleen grote steden beschikken over een newsroom, ook steeds meer kleine gemeenten richten er eentje in. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

  Beter zicht op buiten in de Bollenstreek

  Reageer

  Niet alleen grote steden beschikken over een newsroom, ook steeds meer kleine gemeenten richten er eentje in. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

 • Leidschendam-Voorburg was in 2017 de eerste gemeente met een sociale robot voor gemeentelijke dienstverlening. Een kleine drie jaar later zijn inwoners er best tevreden mee. Maar zelf gebruiken ze Elvie lang niet allemaal.

  Liever een mens dan een robot

  Reageer

  Leidschendam-Voorburg was in 2017 de eerste gemeente met een sociale robot voor gemeentelijke dienstverlening. Een kleine drie jaar later zijn inwoners er best tevreden mee. Maar zelf gebruiken ze Elvie lang niet allemaal.