Marjolein van Trigt
Recente Artikelen
-
Gebruik gezichtsscanners bij bestrijding identiteitsfraude
De gezichtsscanner rukt op bij de Nederlandse gemeentebalies. Onder meer Amstelveen, Zaanstad, Culemborg, Tiel, Zaltbommel en Twenterand zetten gezichtsvergelijkingssoftware in als onderdeel van de procedure voor het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs. Hoe zit het met de privacy van de inwoners?
-
Op zoek naar een oplossing voor het pdf-probleem
Dat een Portable Document Format (pdf) niet ideaal is, dat weten de meeste gemeenten wel. Toch is er sprake van een hardnekkig pdf-probleem. Maar liefst 99,99 procent van alle documenten op overheidswebsites is een pdf, berekende DigiToegankelijk. Wat is het alternatief?
-
Kunstmatige intelligentie voor iedereen
Begin 2020 hoopt het Civic AI Lab in Amsterdam zijn deuren te openen. Het Civic AI Lab is onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI), een nationaal netwerk van kennisinstituten, de overheid en private partijen die samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het bestaat momenteel uit 10 labs, meestal gefinancierd door de industrie. Het ICAI vond het belangrijk dat er naast de bestaande labs ook een lab wordt opgericht met een maatschappelijke en sociale focus. Hiervoor benaderden ze neuro-informaticus Sennay Ghebreab van de UvA, die zich al tien jaar bezighoudt met 'AI for social good'.
-
Kunstmatige intelligentie maakt bruggen slimmer
'De brug stond open'? De kans dat die smoes nog werkt, wordt kleiner dan ooit in Zuid-Holland. Binnen het project Smart Shipping werken datawetenschappers samen met verkeerskundigen aan real time deep learning algoritmes die de optimale verkeersdoorstroming bij brugopeningen berekenen. Oftewel: de computer voorspelt wanneer de brug het beste open kan staan.
-
Fietsdata geven Den Haag inzicht in fietsdrukte
Den Haag ontwikkelde een open source applicatie die inzicht geeft in de aanwezigheid en wachttijden van fietsers op kruispunten. Met behulp van deze fietsdata neemt de gemeente maatregelen om het fietscomfort te bevorderen.
-
'Jammer dat niet meer gemeenten sociale robots gebruiken'
Toen de gemeente Leidschendam-Voorburg in december 2016 voor het eerst een week lang een sociale robot inzette bij de gemeentelijke dienstverlening, was dat landelijk nieuws. Bij wijze van proef stond 'Elvie' bezoekers van de gemeentebalie te woord en wees ze hen de weg binnen het klantcontactcentrum van de gemeente. Het leidde tot een pilot van mei tot november 2017, met wederom veel media-aandacht. Zagen we hier de aanzet van een gemeentelijke dienstverlening nieuwe stijl?
-
Transparante laadpaal maakt afwegingen zichtbaar
Op het Raamplein in Amsterdam start volgend jaar een proef met zogeheten Transparante Laadpalen. Deze laadpalen maken de beslissingen inzichtelijk van het algoritme dat bepaalt welke elektrische auto wanneer wordt opgeladen.
-
Gebrek aan standaarden voor open data bij gemeenten
Er zijn standaarden nodig voor het aanleveren van open data door gemeenten. Dat is een van de conclusies die Jesse Hablé van de TU Delft trekt in zijn masterscriptie (pdf), die hij schreef bij Open State Foundation. Organisaties die open data verwerken, hebben een zware dobber aan alle verschillende formaten waarin gemeenten hun informatie aanleveren.
-
Rijkswaterstaat maakt infra slimmer met AI
Rijkswaterstaat werkt met 'analytics'-bedrijf SAS aan een slimmere infrastructuur. Tijdens een conferentie over kunstmatige intelligentie in Zaandam, gaf Stijn van Balen, hoofd van RWS Datalab, een aantal voorbeelden van succesvolle AI-toepassingen.
-
‘Gemeenten zien nut ondertitels bij raadsvergadering niet’
Een redelijke ondertiteling kan geautomatiseerd worden gegenereerd. Dat het nog niet veel gebeurt bij raadsvergaderingen, komt doordat gemeenten het gemak, het nut en de noodzaak ervan niet inzien, zegt Arjan van Hessen, onderzoeker taal- en spraaktechnologie bij de Universiteit Twente.