of 65101 LinkedIn

Marjolein van Trigt

  

Recente Artikelen

 • Pijnacker, mei 2019. Foto: Dafinchi / Shutterstock

  ‘Weg met de WhatsApp-buurtpreventie-borden’

  10 reacties

  Hij stond aan de wieg van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van waarde' en was nauw betrokken bij de oprichting van het eerste slaafvrije chocolademerk. Tegenwoordig zet filmmaker Roland Duong zich in voor de bescherming van onze data. In de podcast 'De Slag om het Internet' gaat hij onder meer de strijd aan met WhatsApp-buurtpreventie-borden.

 • De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Ook bij gemeenten. Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

  Samen sterk tegen de techreuzen

  2 reacties

  De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Ook bij gemeenten. Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

 • De geheimhoudingsplicht bij de benoemingsprocedure voor burgemeesters en Google zitten elkaar in de weg. Met een aantal simpele aanpassingen kan de procedure echter worden ingepast in het digitale tijdperk.

  'Google nieuwe burgemeesters'

  3 reacties

  Google en de geheimhoudingsplicht bij de benoemingsprocedure voor burgemeesters zitten elkaar in de weg. Met een aantal simpele aanpassingen kan de procedure worden ingepast in het digitale tijdperk.

 • Beeld: Shutterstock

  Stemmen peilen met nieuw online platform

  Reageer

  Amsterdam en Groningen zetten als eerste Nederlandse gemeenten een nieuwe online tool in om de mening van grote groepen bewoners te peilen. Polis is een zogeheten massadeliberatieplatform, een website om een gesprek tussen heel veel mensen te faciliteren.

 • De beoogde burgemeester van Oostzaan, Marvin Polak (VVD), kwam in opspraak vanwege burgemeester-onwaardige tweets. De vertrouwenscommissie die hem koos, mocht hem niet zelf digitaal natrekken vanwege hun geheimhoudingsplicht. Is die nog wel houdbaar ten tijde van Google?

  Waarom mag een kandidaat-burgemeester niet gegoogeld?

  10 reacties

  De beoogde burgemeester van Oostzaan, Marvin Polak (VVD), kwam in opspraak vanwege burgemeester-onwaardige tweets. De vertrouwenscommissie die hem koos, mocht hem niet zelf digitaal natrekken vanwege hun geheimhoudingsplicht. Is die nog wel houdbaar ten tijde van Google?

 • De Utrecht Data School (UDS, onderdeel van Universiteit Utrecht), en VNG Realisatie voerden samen een onderzoek uit naar de implementatie van dataprojecten bij gemeenten. De onderzoekers zouden zeven dataprojecten van start tot finish begeleiden.

  'Geef raadsleden een grotere rol bij dataprojecten'

  3 reacties

  De Utrecht Data School (UDS, onderdeel van Universiteit Utrecht), en VNG Realisatie voerden samen een onderzoek uit naar de implementatie van dataprojecten bij gemeenten. De onderzoekers zouden zeven dataprojecten van start tot finish begeleiden. De coronacrisis gooide wat roet in het eten, maar leverde ook nuttige inzichten op. Ze zijn verzameld in het rapport 'Op weg naar een datagedreven gemeente: Randvoorwaarden voor datagedreven bestuur'.

 • Warenhuis Groningen is een online winkelstraat waar Groningers hun lokale ondernemers kunnen steunen. Naast de ondernemers investeerde de gemeente Groningen flink in deze online etalage.

  Groningen investeert flink in online winkelstraat

  Reageer

  Warenhuis Groningen is een online winkelstraat waar Groningers hun lokale ondernemers kunnen steunen. Naast de ondernemers investeerde de gemeente Groningen flink in deze online etalage.

 • Nadat bekend werd dat Ronald Camstra nepprofielen gebruikte op sociale media, werd zijn positie als fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist onhoudbaar. Vorige stapte hij op. Met vijf alter ego's probeerde Camstra onder meer de politieke discussie in de populaire Facebookgroep Zeist te beïnvloeden. Hoe bizar ook, het is bepaald niet de eerste keer dat een politicus leunt op een fictieve achterban op sociale media.

  Met nepprofiel kom je als lokaal politicus niet meer weg

  1 reactie

  Nadat bekend werd dat Ronald Camstra nepprofielen gebruikte op sociale media, werd zijn positie als fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist onhoudbaar. Vorige stapte hij op. Met vijf alter ego's probeerde Camstra onder meer de politieke discussie in de populaire Facebookgroep Zeist te beïnvloeden. Hoe bizar ook, het is bepaald niet de eerste keer dat een politicus leunt op een fictieve achterban op sociale media.

 • De websites van de politieke partijen die meedoen aan de landelijke verkiezingen voldoen niet aan de Europese toegankelijkheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van Digitaal Toegankelijk, onderdeel van appontwikkelaar Brthrs. Geen enkele onderzochte website slaagde voor de test.

  Websites alle politieke partijen voldoen niet aan eisen

  3 reacties

  De websites van de politieke partijen die meedoen aan de landelijke verkiezingen voldoen niet aan de Europese toegankelijkheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van Digitaal Toegankelijk, onderdeel van appontwikkelaar Brthrs. Geen enkele onderzochte website slaagde voor de test.

 • Het innovatieproject ID Bellen van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden geeft inwoners de mogelijkheden om zichzelf te identificeren aan de telefoon. Daardoor kunnen persoonlijke vragen op termijn telefonisch worden afgehandeld, zoals over een uitkering of een verhuizing.

  Meer digitale dienstverlening dankzij IRMA

  1 reactie

  In de anderhalvemetersamenleving is het voor inwoners extra belangrijk zoveel mogelijk zaken met de gemeente telefonisch of online af te handelen. Maar voor persoonlijke zaken moet de gemeente wel zeker weten met de juiste persoon te maken te hebben. Daar hebben Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden iets op gevonden. 

 • Het had wat voeten in de aarde, maar sinds 10 december 2020 beschikt Amsterdam over een Civic AI Lab. Het lab werd feestelijke geopend door onder meer wethouder Touria Meliani, rector Vinod Subramaniam van de Vrije Universiteit en Geert ten Dam, voorzitter van het College van bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

  Civic AI Lab: gelijke kansen door kunstmatige intelligentie

  Reageer

  Het had wat voeten in de aarde, maar sinds 10 december 2020 beschikt Amsterdam over een Civic AI Lab. Het lab werd feestelijke geopend door onder meer wethouder Touria Meliani, rector Vinod Subramaniam van de Vrije Universiteit en Geert ten Dam, voorzitter van het College van bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

 • Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Het initiatief krijgt op diverse manieren navolging. De gemene deler: de ethische commissie is er niet om te toetsen, maar om te reflecteren.

  Inzet van drone als ethisch dilemma

  Reageer

  Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Het initiatief krijgt op diverse manieren navolging. De gemene deler: de ethische commissie is er niet om te toetsen, maar om te reflecteren.

 • Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy.

  Met druktemeter de oploop te lijf

  3 reacties

  Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy.

 • De phishing test is een beproefd middel om ook ambtenaren bewuster te maken van informatiebeveiliging. Maar om het aantal veiligheidsincidenten terug te dringen, is meer nodig dan een instinkmail alleen. In de strijd tegen kwaadwillenden is het minstens zo belangrijk om de systemen up-to-date te houden.

  WhatsApp nog geen plek in phishing test

  Reageer

  De phishing test is een beproefd middel om ook ambtenaren bewuster te maken van informatiebeveiliging. Maar om het aantal veiligheidsincidenten terug te dringen, is meer nodig dan een instinkmail alleen.

 • In maart 2019 besloot de Raad van State dat de Wet openbaarheid bestuur (WOB) van toepassing is op tekstberichten over een bestuurlijke aangelegenheid, óók als ze zijn verstuurd op een privételefoon. Die uitspraak kan verregaande gevolgen hebben voor (ex)bestuurders. Wat doen gemeenten met deze wetenschap?

  Appjes niet veilig voor de WOB

  7 reacties

  Sommige ambtenaren en bestuurders tikken tientallen Whatsappjes of sms-jes per dag. Omdat het zo snel gaat, lijken het niemendalletjes. Maar niets is minder waar. Berichten die over ‘de zaak’ gaan zijn niet privé. Ze moeten zelfs worden gearchiveerd.

 • De Belastingsamenwerking Oost-Brabant wil ‘het beste jongetje van de klas’ worden met behulp van robotisering. Dat heeft gevolgen voor de bezetting. ‘Als ik vertel dat één robotje het werk doet dat voorheen door drie mensen werd gedaan, dan is de reactie binnen de lokale overheid vaak dat ze er niet op zitten te wachten om mensen eruit te sturen.’

  Robot Robin vervangt de inklopambtenaar

  9 reacties

  De Belastingsamenwerking Oost-Brabant wil ‘het beste jongetje van de klas’ worden met behulp van robotisering. Dat heeft gevolgen voor de bezetting. ‘Als ik vertel dat één robotje het werk doet dat voorheen door drie mensen werd gedaan, dan is de reactie binnen de lokale overheid vaak dat ze er niet op zitten te wachten om mensen eruit te sturen.’

 • Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

  Data helpt gemeenten bij aanpak ondermijning

  3 reacties

  Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

 • De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de ­c­oronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer ­mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, 
chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

  'Coronacrisis kreeg iedereen online'

  Reageer

  De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de ­c­oronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer ­mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

 • Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

  Wees helder over inzet algoritmes

  Reageer

  Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

Recente Achtergrond Artikelen

 • De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Niet alleen bij gemeenten, ook bij culturele instellingen, onderwijs en onderzoek en in het bedrijfsleven Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

  Samen sterk tegen de techreuzen

  Reageer

  De aandacht voor het beschermen van publieke waarden bij digitalisering neemt toe. Niet alleen bij gemeenten, ook bij culturele instellingen, onderwijs en onderzoek en in het bedrijfsleven Wat betekent dat voor de verhoudingen met techbedrijven? Een pleidooi voor samenwerking en gedeelde principes.

 • In de anderhalvemetersamenleving is het voor inwoners extra belangrijk zoveel mogelijk zaken met de gemeente telefonisch of online af te handelen. Maar voor persoonlijke zaken moet de gemeente wel zeker weten met de juiste persoon te maken te hebben. Daar hebben Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden iets op gevonden.

  Vertrouwelijk bellen met Irma

  Reageer

  In de anderhalvemetersamenleving is het voor inwoners extra belangrijk zoveel mogelijk zaken met de gemeente telefonisch of online af te handelen. Maar voor persoonlijke zaken moet de gemeente wel zeker weten met de juiste persoon te maken te hebben. Daar hebben Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden iets op gevonden.

 • Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Het initiatief krijgt op diverse manieren navolging. De gemene deler: de ethische commissie is er niet om te toetsen, maar om te reflecteren.

  Inzet drone als dilemma

  Reageer

  Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Het initiatief krijgt op diverse manieren navolging. De gemene deler: de ethische commissie is er niet om te toetsen, maar om te reflecteren.

 • © Shutterstock

  De oploop te lijf

  Reageer

  Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy, minder naar manieren om het effect te meten.

 • © Shutterstock

  Vissen naar inloggegevens loont nog altijd

  Reageer

  De phishing test is een beproefd middel om medewerkers bewuster te maken van informatiebeveiliging. Maar om het aantal veiligheidsincidenten terug te dringen, is meer nodig dan een instinkmail alleen.

 • Sommige ambtenaren en bestuurders tikken tientallen Whatsappjes of sms-jes per dag. Omdat het zo snel gaat, lijken het niemendalletjes. Maar niets is minder waar. Berichten die over ‘de zaak’ gaan zijn niet privé. Ze moeten zelfs worden gearchiveerd.

  Appen met beleid

  Reageer

  Sommige ambtenaren en bestuurders tikken tientallen Whatsappjes of sms-jes per dag. Omdat het zo snel gaat, lijken het niemendalletjes. Maar niets is minder waar. Berichten die over ‘de zaak’ gaan zijn niet privé. Ze moeten zelfs worden gearchiveerd.

 • © Shutterstock

  Robot Robin is de ideale werknemer

  Reageer

  De Belastingsamenwerking Oost Brabant wil ‘het beste jongetje van de klas’ worden met behulp van robotisering. Dat heeft gevolgen voor de bezetting. ‘Als ik vertel dat één robotje het werk doet dat voorheen door drie mensen werd gedaan, dan is de reactie binnen de lokale overheid vaak dat ze er niet op zitten te wachten om mensen eruit te sturen.’

 • Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen, stellen twee professoren en een veiligheidsadviseur. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners.

  Beter zicht op crimineel

  Reageer

  Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen, stellen twee professoren en een veiligheidsadviseur. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners.

 • De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de coronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

  ‘We moeten deze kans nu grijpen’

  Reageer

  De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de coronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

 • © Shutterstock

  Wees helder over inzet algoritmes

  Reageer

  Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.