Marjolein van Trigt
Recente Artikelen
-
Stemmen peilen met nieuw online platform
Amsterdam en Groningen zetten als eerste Nederlandse gemeenten een nieuwe online tool in om de mening van grote groepen bewoners te peilen. Polis is een zogeheten massadeliberatieplatform, een website om een gesprek tussen heel veel mensen te faciliteren.
-
Waarom mag een kandidaat-burgemeester niet gegoogeld?
De beoogde burgemeester van Oostzaan, Marvin Polak (VVD), kwam in opspraak vanwege burgemeester-onwaardige tweets. De vertrouwenscommissie die hem koos, mocht hem niet zelf digitaal natrekken vanwege hun geheimhoudingsplicht. Is die nog wel houdbaar ten tijde van Google?
-
'Geef raadsleden een grotere rol bij dataprojecten'
De Utrecht Data School (UDS, onderdeel van Universiteit Utrecht), en VNG Realisatie voerden samen een onderzoek uit naar de implementatie van dataprojecten bij gemeenten. De onderzoekers zouden zeven dataprojecten van start tot finish begeleiden. De coronacrisis gooide wat roet in het eten, maar leverde ook nuttige inzichten op. Ze zijn verzameld in het rapport 'Op weg naar een datagedreven gemeente: Randvoorwaarden voor datagedreven bestuur'.
-
Groningen investeert flink in online winkelstraat
Warenhuis Groningen is een online winkelstraat waar Groningers hun lokale ondernemers kunnen steunen. Naast de ondernemers investeerde de gemeente Groningen flink in deze online etalage.
-
Met nepprofiel kom je als lokaal politicus niet meer weg
Nadat bekend werd dat Ronald Camstra nepprofielen gebruikte op sociale media, werd zijn positie als fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist onhoudbaar. Vorige stapte hij op. Met vijf alter ego's probeerde Camstra onder meer de politieke discussie in de populaire Facebookgroep Zeist te beïnvloeden. Hoe bizar ook, het is bepaald niet de eerste keer dat een politicus leunt op een fictieve achterban op sociale media.
-
Websites alle politieke partijen voldoen niet aan eisen
De websites van de politieke partijen die meedoen aan de landelijke verkiezingen voldoen niet aan de Europese toegankelijkheidseisen. Dat blijkt uit onderzoek van Digitaal Toegankelijk, onderdeel van appontwikkelaar Brthrs. Geen enkele onderzochte website slaagde voor de test.
-
Meer digitale dienstverlening dankzij IRMA
In de anderhalvemetersamenleving is het voor inwoners extra belangrijk zoveel mogelijk zaken met de gemeente telefonisch of online af te handelen. Maar voor persoonlijke zaken moet de gemeente wel zeker weten met de juiste persoon te maken te hebben. Daar hebben Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden iets op gevonden.
-
Civic AI Lab: gelijke kansen door kunstmatige intelligentie
Het had wat voeten in de aarde, maar sinds 10 december 2020 beschikt Amsterdam over een Civic AI Lab. Het lab werd feestelijke geopend door onder meer wethouder Touria Meliani, rector Vinod Subramaniam van de Vrije Universiteit en Geert ten Dam, voorzitter van het College van bestuur van de Universiteit van Amsterdam.
-
Inzet van drone als ethisch dilemma
Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Het initiatief krijgt op diverse manieren navolging. De gemene deler: de ethische commissie is er niet om te toetsen, maar om te reflecteren.
-
Met druktemeter de oploop te lijf
Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy.
-
WhatsApp nog geen plek in phishing test
De phishing test is een beproefd middel om ook ambtenaren bewuster te maken van informatiebeveiliging. Maar om het aantal veiligheidsincidenten terug te dringen, is meer nodig dan een instinkmail alleen.
-
Appjes niet veilig voor de WOB
Sommige ambtenaren en bestuurders tikken tientallen Whatsappjes of sms-jes per dag. Omdat het zo snel gaat, lijken het niemendalletjes. Maar niets is minder waar. Berichten die over ‘de zaak’ gaan zijn niet privé. Ze moeten zelfs worden gearchiveerd.
-
Robot Robin vervangt de inklopambtenaar
De Belastingsamenwerking Oost-Brabant wil ‘het beste jongetje van de klas’ worden met behulp van robotisering. Dat heeft gevolgen voor de bezetting. ‘Als ik vertel dat één robotje het werk doet dat voorheen door drie mensen werd gedaan, dan is de reactie binnen de lokale overheid vaak dat ze er niet op zitten te wachten om mensen eruit te sturen.’
-
Onoplettende ambtenaar is grootste cyberdreiging
De gemeentelijke informatievoorziening is kwetsbaar. Dat concludeert de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) in het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten 2021/2022, dat vandaag verschijnt. De belangrijkste bedreiging vormen menselijke vergissingen.
-
Data helpt gemeenten bij aanpak ondermijning
Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.
-
'Coronacrisis kreeg iedereen online'
De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de coronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.
-
Wees helder over inzet algoritmes
Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.
-
Communicatie coronavirus van geschiedkundige waarde
Communicatie over het coronavirus naar inwoners verloopt veelal digitaal. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept daarom op om digitale bronnen over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland goed te bewaren voor later.
-
Rotterdammers databewuster maken
Hoe databewust zijn de inwoners van slimme steden? En hoe betrekken gemeenten ze bij dataprojecten? Het zijn vragen die stadssocioloog en industrieel ontwerper Emiel Rijshouwer in opdracht van de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam onderzoekt. Dat doet hij het liefst door middel van een action research method. 'We kunnen erover praten en rapporten schrijven, maar we kunnen ook proberen om de koe bij de horens te vatten.'
-
Velsen om de tafel met beheerders Facebookgroepen
Veel inwoners van de gemeente Velsen halen hun dagelijkse portie lokaal nieuws van Facebookgroepen als 'Je bent IJmuidenaar als…' of 'Mooi Velserbroek'. Reden voor de gemeente om in gesprek te gaan met de beheerders van zeven van die groepen.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Vissen naar inloggegevens loont nog altijd
De phishing test is een beproefd middel om medewerkers bewuster te maken van informatiebeveiliging. Maar om het aantal veiligheidsincidenten terug te dringen, is meer nodig dan een instinkmail alleen.
-
Appen met beleid
Sommige ambtenaren en bestuurders tikken tientallen Whatsappjes of sms-jes per dag. Omdat het zo snel gaat, lijken het niemendalletjes. Maar niets is minder waar. Berichten die over ‘de zaak’ gaan zijn niet privé. Ze moeten zelfs worden gearchiveerd.
-
Robot Robin is de ideale werknemer
De Belastingsamenwerking Oost Brabant wil ‘het beste jongetje van de klas’ worden met behulp van robotisering. Dat heeft gevolgen voor de bezetting. ‘Als ik vertel dat één robotje het werk doet dat voorheen door drie mensen werd gedaan, dan is de reactie binnen de lokale overheid vaak dat ze er niet op zitten te wachten om mensen eruit te sturen.’
-
Beter zicht op crimineel
Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen, stellen twee professoren en een veiligheidsadviseur. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners.
-
‘We moeten deze kans nu grijpen’
De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de coronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.
-
Wees helder over inzet algoritmes
Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.
-
Beter zicht op buiten in de Bollenstreek
Niet alleen grote steden beschikken over een newsroom, ook steeds meer kleine gemeenten richten er eentje in. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.
-
Liever een mens dan een robot
Leidschendam-Voorburg was in 2017 de eerste gemeente met een sociale robot voor gemeentelijke dienstverlening. Een kleine drie jaar later zijn inwoners er best tevreden mee. Maar zelf gebruiken ze Elvie lang niet allemaal.