of 61869 LinkedIn

Marjolein van Trigt

  

Recente Artikelen

 • Het had wat voeten in de aarde, maar sinds 10 december 2020 beschikt Amsterdam over een Civic AI Lab. Het lab werd feestelijke geopend door onder meer wethouder Touria Meliani, rector Vinod Subramaniam van de Vrije Universiteit en Geert ten Dam, voorzitter van het College van bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

  Civic AI Lab: gelijke kansen door kunstmatige intelligentie

  Reageer

  Het had wat voeten in de aarde, maar sinds 10 december 2020 beschikt Amsterdam over een Civic AI Lab. Het lab werd feestelijke geopend door onder meer wethouder Touria Meliani, rector Vinod Subramaniam van de Vrije Universiteit en Geert ten Dam, voorzitter van het College van bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

 • Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Het initiatief krijgt op diverse manieren navolging. De gemene deler: de ethische commissie is er niet om te toetsen, maar om te reflecteren.

  Inzet van drone als ethisch dilemma

  Reageer

  Enschede was de eerste gemeente met een ethische commissie voor vraagstukken over technologie en data. Het initiatief krijgt op diverse manieren navolging. De gemene deler: de ethische commissie is er niet om te toetsen, maar om te reflecteren.

 • Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy.

  Met druktemeter de oploop te lijf

  3 reacties

  Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Veel aandacht gaat naar privacy.

 • De phishing test is een beproefd middel om ook ambtenaren bewuster te maken van informatiebeveiliging. Maar om het aantal veiligheidsincidenten terug te dringen, is meer nodig dan een instinkmail alleen. In de strijd tegen kwaadwillenden is het minstens zo belangrijk om de systemen up-to-date te houden.

  WhatsApp nog geen plek in phishing test

  Reageer

  De phishing test is een beproefd middel om ook ambtenaren bewuster te maken van informatiebeveiliging. Maar om het aantal veiligheidsincidenten terug te dringen, is meer nodig dan een instinkmail alleen.

 • In maart 2019 besloot de Raad van State dat de Wet openbaarheid bestuur (WOB) van toepassing is op tekstberichten over een bestuurlijke aangelegenheid, óók als ze zijn verstuurd op een privételefoon. Die uitspraak kan verregaande gevolgen hebben voor (ex)bestuurders. Wat doen gemeenten met deze wetenschap?

  Appjes niet veilig voor de WOB

  7 reacties

  Sommige ambtenaren en bestuurders tikken tientallen Whatsappjes of sms-jes per dag. Omdat het zo snel gaat, lijken het niemendalletjes. Maar niets is minder waar. Berichten die over ‘de zaak’ gaan zijn niet privé. Ze moeten zelfs worden gearchiveerd.

 • De Belastingsamenwerking Oost-Brabant wil ‘het beste jongetje van de klas’ worden met behulp van robotisering. Dat heeft gevolgen voor de bezetting. ‘Als ik vertel dat één robotje het werk doet dat voorheen door drie mensen werd gedaan, dan is de reactie binnen de lokale overheid vaak dat ze er niet op zitten te wachten om mensen eruit te sturen.’

  Robot Robin vervangt de inklopambtenaar

  9 reacties

  De Belastingsamenwerking Oost-Brabant wil ‘het beste jongetje van de klas’ worden met behulp van robotisering. Dat heeft gevolgen voor de bezetting. ‘Als ik vertel dat één robotje het werk doet dat voorheen door drie mensen werd gedaan, dan is de reactie binnen de lokale overheid vaak dat ze er niet op zitten te wachten om mensen eruit te sturen.’

 • Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

  Data helpt gemeenten bij aanpak ondermijning

  3 reacties

  Een datagedreven aanpak kan ondermijnende criminaliteit een gevoelige klap toebrengen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat gemeenten openstaan voor het delen van data met samenwerkingspartners. Dat stellen twee professoren en een voormalig politierechercheur.

 • De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de ­c­oronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer ­mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, 
chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

  'Coronacrisis kreeg iedereen online'

  Reageer

  De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de ­c­oronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer ­mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

 • Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

  Wees helder over inzet algoritmes

  Reageer

  Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

 • © Luuk Schokker

  Rotterdammers databewuster maken

  Reageer

  Hoe databewust zijn de inwoners van slimme steden? En hoe betrekken gemeenten ze bij dataprojecten? Het zijn vragen die stadssocioloog en industrieel ontwerper Emiel Rijshouwer in opdracht van de Erasmus Universiteit en de gemeente Rotterdam onderzoekt. Dat doet hij het liefst door middel van een action research method. 'We kunnen erover praten en rapporten schrijven, maar we kunnen ook proberen om de koe bij de horens te vatten.'

 • Foto: Erik Penning

  Velsen om de tafel met beheerders Facebookgroepen

  2 reacties

  Veel inwoners van de gemeente Velsen halen hun dagelijkse portie lokaal nieuws van Facebookgroepen als 'Je bent IJmuidenaar als…' of 'Mooi Velserbroek'. Reden voor de gemeente om in gesprek te gaan met de beheerders van zeven van die groepen.

 • © Shutterstock

  Newsrooms, voor een beter zicht op buiten

  Reageer

  Ongeveer 80 gemeenten beschikken over een newsroom. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

 • In de Zwolse wijk Stadshagen verzamelen bewoners data over het lokale klimaat. De data worden doorgestuurd naar een open data platform, de Smart Zwolle Hub. Project SensHagen loopt nu anderhalf jaar en maakt deel uit van de ambities van Zwolle om datagedreven te werken. 'Wat ik voor me zie, is een digitale tweelingstad Zwolle, opgebouwd uit de data die we verzamelen.'

  Zwolle bouwt aan digitale tweelingstad

  Reageer

  In de Zwolse wijk Stadshagen verzamelen bewoners data over het lokale klimaat. De data worden doorgestuurd naar een open data platform, de Smart Zwolle Hub. Project SensHagen loopt nu anderhalf jaar en maakt deel uit van de ambities van Zwolle om datagedreven te werken. 'Wat ik voor me zie, is een digitale tweelingstad Zwolle, opgebouwd uit de data die we verzamelen.'

 • In de Datawerkplaats buigen wetenschappers en ambtenaren zich over vragen met betrekking tot datagebruik in de publieke sector. Dat leidt tot praktische producten, maar ook tot fundamenteel onderzoek over democratie en burgerschap in tijden van digitale transformatie.

  Vragen ambtenaren over data leidraad voor wetenschap

  Reageer

  In de Datawerkplaats buigen wetenschappers en ambtenaren zich over vragen met betrekking tot datagebruik in de publieke sector. Dat leidt tot praktische producten, maar ook tot fundamenteel onderzoek over democratie en burgerschap in tijden van digitale transformatie.

 • In 2017 werd Elvie door de gemeente Leidschendam-Voorburg aangeschaft om de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren. De robot wijst bezoekers onder meer de weg binnen het klantcontactcentrum van de gemeente.

  Balieklant: liever mens dan robot

  1 reactie

  Leidschendam-Voorburg was de eerste gemeente met een sociale robot voor gemeentelijke dienstverlening. Een kleine drie jaar later zijn inwoners er best tevreden mee. Maar zelf gebruiken ze robot Elvie lang niet allemaal. 

 • Zevenhonderd fietsers leverden vorig jaar met behulp van een meldknop aan het stuur informatie aan over hun fietservaringen in Amsterdam. De gemeente gebruikt de resultaten om het fietscomfort in de stad te verbeteren.

  Amsterdam verbetert fietssituaties met crowdsourcing

  Reageer

  Zevenhonderd fietsers leverden vorig jaar met behulp van een meldknop aan het stuur informatie aan over hun fietservaringen in Amsterdam. De gemeente gebruikt de resultaten om het fietscomfort in de stad te verbeteren. 

 • Schouwen-Duiveland maakt sinds 2011 gebruik van iPads. De huidige versies zijn ongeveer twee jaar in gebruik. De iPads worden ingeruild voor laptops.

  Raadsleden Schouwen-Duiveland ruilen tablets in

  4 reacties

  De gemeente Schouwen-Duiveland trekt 46.920 euro uit voor de aankoop van 34 nieuwe laptops. De laptops vervangen de iPads waarmee de raadsleden nu werken. Ze moeten met name het leeswerk van de raadsleden makkelijker maken. 

 • © Shutterstock

  In iedere gemeente een ‘nieuwskamer’

  7 reacties

  Steeds meer gemeenten richten een newsroom of 'nieuwskamer' in om te monitoren wat er leeft in de omgeving. Ook kleinere gemeenten zien er de voordelen van in.

Recente Achtergrond Artikelen

 • De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de coronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

  ‘We moeten deze kans nu grijpen’

  Reageer

  De systemen waren er klaar voor, de mensen nog niet allemaal. Maar onder druk van de coronacrisis blijkt er op het gebied van digitalisering veel meer mogelijk dan eerder gedacht, zag Constance Boogers, chief information officer bij de gemeente Nijmegen.

 • © Shutterstock

  Wees helder over inzet algoritmes

  Reageer

  Niet alleen privacy en veiligheid, maar ook rekenschap is een belangrijk onderwerp in de omgang met algoritmes. De rechtszaak rondom SyRI laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenten transparant zijn over hoe ze een algoritme inzetten en waarom het op die manier is vormgegeven.

 • Niet alleen grote steden beschikken over een newsroom, ook steeds meer kleine gemeenten richten er eentje in. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

  Beter zicht op buiten in de Bollenstreek

  Reageer

  Niet alleen grote steden beschikken over een newsroom, ook steeds meer kleine gemeenten richten er eentje in. De bollenstreekgemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen en hun gezamenlijke werkorganisatie delen er sinds kort samen een. Er wordt vooral in de gaten gehouden wat er op de ‘socials’ speelt.

 • Leidschendam-Voorburg was in 2017 de eerste gemeente met een sociale robot voor gemeentelijke dienstverlening. Een kleine drie jaar later zijn inwoners er best tevreden mee. Maar zelf gebruiken ze Elvie lang niet allemaal.

  Liever een mens dan een robot

  Reageer

  Leidschendam-Voorburg was in 2017 de eerste gemeente met een sociale robot voor gemeentelijke dienstverlening. Een kleine drie jaar later zijn inwoners er best tevreden mee. Maar zelf gebruiken ze Elvie lang niet allemaal.