Margot Limburg

Margot Limburg was redacteur bij Binnenlands Bestuur.
Contactgegevens
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Margot Limburg
- Twitter:
- Twitter profiel van Margot Limburg
Recente Artikelen
-
Partij Denk in 13 raden, nieuwkomers doen het goed
Eén van de succesvolste partijen van de gemeenteraadsverkiezingen is Denk. De partij komt in liefst 13 gemeenten in de raad, vaak met meteen twee tot drie zetels. Het grootste succes werd geboekt in Schiedam. Daar werd de partij bij deze eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen de tweede grootste partij. Denk kreeg er 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad.
-
Generatiepact in gevaar door beleidswijziging
Gemeenten willen door gebruik te maken van een generatiepact jongeren werven. Maar dat is niet meer mogelijk, omdat ze zich vanaf dit jaar niet meer alleen op jongeren mogen richten. Samen met de vakbonden roepen ze het kabinet op dit op te lossen, meldt de VNG.
-
Hoekema regelde deal met wachtgeld
Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar regelde bij zijn vertrek een deal met z’n opvolger waardoor hij meer wachtgeld kreeg dan waar hij recht op had. Dat schrijft NRC Handelsblad. Ook mocht hij in de ambtswoning blijven wonen, terwijl hij geen burgemeester meer was. Hoekema gaat nu 17.800 euro terugbetalen aan de gemeente Wassenaar.
-
Scan moet zorgen voor betere overgang school-werk
De overgang van school naar een baan voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kan en moet veel beter. Om te komen tot een sluitende aanpak waarbij alle partijen samenwerken om te voorkomen dat deze jongeren thuis komen te zitten, is er nu de Participatiescan.
-
Waterschappen op schema met duurzaamheid
Waterschappen zijn goed op weg met de realisatie van hun duurzame ambities. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen over 2016. Ze wekken 32% van hun totale energieverbruik zelf op en liggen daarmee op koers om het doel van 40% in 2020 te behalen.
-
Assen en Hilversum completeren 'G32'
Assen en Hilversum hebben zich aangesloten bij de G32. Op de G32 netwerkdag in Lelystad heeft het algemeen bestuur ingestemd met het verzoek van beide gemeenten om toe te treden. Het totaal aantal gemeenten dat bij het stedennetwerk hoort, is daarmee op 40 gekomen. En daarmee is het maximum bereikt.
-
Trainee wil liefst vast dienstverband
Trainees bij de overheid zijn enthousiast over hun werk en hun werkgever. De organisatie waar ze werken waarderen ze gemiddeld met een 7,3. Ruim 80 procent wil aansluitend aan het traineeship zelfs graag ‘een echte baan’ bij de overheid.
-
Gemeenten in de rij om legale wietteelt
Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.
-
Radicaliseringadviseur vecht ontslag aan
Saadia A-T, de ontslagen Amsterdamse radicaliseringsadviseur die ontslagen is wegens belangenverstrengeling, vecht haar ontslag aan. Dat zegt haar advocaat Richard Korver in onder meer het Parool en De Telegraaf.
-
'Kijk op onderwijsrol gemeente is achterhaald'
De rol die gemeenten hebben in het onderwijs is de laatste jaren drastisch veranderd. Daarom moeten de bestuurlijke verhoudingen tussen het rijk, de schoolbesturen en gemeenten tegen het licht gehouden worden. Dat zegt de Onderwijsraad in een advies.
-
Dijkhoff: gemeenten moeten jeugdhulp alsnog inkopen
Als een rechter aan een jongere specifieke jeugdhulp oplegt die niet door de gemeente is ingekocht, moet de gemeente die hulp gewoon alsnog inkopen. Dat is het antwoord van minister Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op Kamervragen over veel te lange wachttijden in de jeugdhulp.
-
Minder zware jeugdhulp
Almere heeft succes met de wijze waarop de jeugdhulpverlening is geregeld. Doordat gemeente, onderwijsinstellingen en jeugdhulp samen optrekken, is het aantal kinderen dat doorverwezen werd naar zwaardere jeugdzorg het afgelopen jaar met 20 procent gedaald.
-
Evidence based naar Amerikaans voorbeeld
‘Onderzoeken wat werkt moet normaal worden bij het opstellen van beleid.’ Dat zegt David Medina, oprichter van Results for America (RFA), een Amerikaanse non-profitorganisatie die ervoor zorgt dat meer en meer lokale overheden hun beleid evidence based of in ieder geval ‘evidence informed’ maken. En daar kan Nederland nog wat van leren.
-
Armoede groter dan gedacht
Weet u hoeveel kinderen in Nederland in armoede opgroeien? Grote kans dat het aantal hoger is dan u denkt. De helft van de Nederlanders onderschat namelijk hoeveel kinderen in armoede leven, blijkt uit de jaarlijkse Kansenmonitor.
-
1000 mensen uit de bijstand aan het werk
Hoe je mensen uit de bijstand aan het werk krijgt? Met een persoonlijke en positieve aanpak. Toen VDL Nedcar vorig jaar 1250 nieuwe werknemers zocht, ‘hoopten’ ze 150 bijstandsgerechtigden te kunnen vinden. Dat bleek geen probleem, na 3 maanden waren er 350 en na een jaar zijn nu 1000 mensen uit de bijstand aan het werk bij de autofabriek.
-
8300 huisbezoeken om eenzaamheid tegen te gaan
Rotterdam heeft de zorgelijke trend van een stijgend aantal eenzame 75+’ers doorbroken. En de ‘voorsprong’ die de stad had op het lijstje ‘meeste eenzame 75+’ers’ is teruggelopen. Een intensieve aanpak waarbij ruim 8300 huisbezoeken zijn afgelegd, heeft z’n vruchten afgeworpen.
-
Problemen woonplaatsbeginsel aangepakt
Gemeenten en aanbieders van jeugdhulp hebben afspraken gemaakt om de problemen met het zogeheten woonplaatsbeginsel aan te pakken. Door deze praktische afspraken moeten de grootste administratieve problemen per direct kleiner worden.
-
Kinderen profiteren niet van transitie Jeugdhulp
Wachtlijsten in de jeugdhulp zijn langer en er is minder ruimte voor innovatie en kwaliteitsborging. De overgang van de Jeugd-Ggz van het zorgverzekeringsstelsel naar de Jeugdwet komt de Ggz-zorg voor kinderen en jongeren niet ten goede. Dat blijkt uit een enquête onder zelfstandig psychologen.
-
Rol raamexploitant in prostitutiebeleid te groot
De rol die de gemeente Amsterdam verhuurders van peeskamers heeft toebedeld in haar strijd tegen misbruik van prostituees en mensenhandel, is te groot. Dat concludeert de rechtbank in Amsterdam. De gemeente gaf raamexploitanten te veel taken en er niet toe bijdragen dat sekswerkers beter worden beschermd.
-
Samenwerking voor behoud Gronings erfgoed
Gemeenten, provincie, het rijk en de Nationaal Coördinator Groningen slaan de handen ineen om het Gronings erfgoed te behouden. De verschillende instanties hebben gezamenlijk een erfgoedprogramma opgesteld waarin staat hoe met het erfgoed om te gaan en hoe de schade te herstellen in het aardbevingsgebied.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Steden die zeker werken
Meten is weten. Toch is beleid lang niet altijd gebaseerd op wetenschappelijke data en is evalueren een ondergeschoven kindje. In Amerika zorgt Results for America ervoor dat lokale overheden hun beleid ‘evidence based’ maken. Wat kan een Nederlandse gemeente daarvan leren?
-
Investeren in bijstand
Toen landelijk het aantal mensen in de bijstand met 10 procent groeide, hield de gemeente Emmen de cijfers gelijk. Knap voor een gemeente die jarenlang toch echt het slechtste jongetje van de klas was op dat terrein. ‘Iedereen die uit de bijstand stroomt, bespaart de gemeente 14 duizend euro op jaarbasis.’
-
Halfjaartje rust voor wanbetaler
Na negen jaar praten is het breed wettelijk moratorium een feit. Een adempauze voor mensen die diep in de schulden zitten. Het moet de gemeentelijke schuldhulpverlening verbeteren en preventief werken. Hulpverleners zien nog verbeterpunten: de drempel moet omlaag en mag het wat minder ingewikkeld?
-
Investeer in statushouder
Zoetermeer spreekt via maatwerk het potentieel van lokale statushouders aan, in plaats van meteen ‘een baan’ als doel te stellen. Zelfwerkzaamheid van de vluchteling staat voorop. ‘Het uitgangspunt is dat mensen zelf ontdekken waar ze goed in zijn’, zegt wethouder Vugs.
-
Eén gezin, één budget
Eén gezin, één plan, één regisseur. Zo zou de gezinszorg er na de decentralisaties uit moeten gaan zien. Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een multiprobleemgezin nodig had. ‘Op jaarbasis scheelde het tienduizenden euro’s.’
-
Gericht gezonder
Met het programma ‘Gezond in…’ bestrijden gemeenten sinds twee jaar gezondheidsachterstanden bij kwetsbare burgers. Het rijk levert budget, gemeenten mogen het naar eigen believen inzetten. Ambassadeur Rinda den Besten: ‘De kracht van het programma is dat burgers er zelf een grote rol in hebben.’
-
Schuldhulp die werkt
Het aantal mensen met problematische schulden is fors gestegen. Gemeenten moeten deze mensen helpen. Maar hoe? Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereidt een wetswijziging voor. Leeuwarden en Amersfoort boeken, elk op hun eigen manier, nu al succes.
-
Nuttige nieuwe vrienden
Zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, is een taak van de lokale overheid. Dat het in Amsterdam-Zuid lukt, mag ook op het conto van het eerste stadsdorp van Nederland worden bijgeschreven. ‘Wij waren al bezig voordat de participatiemaatschappij hip werd.’
-
Jonge en oude ambtenaar het meest gelukkig
Ambtenaren zijn behoorlijk gelukkig, werk doet ertoe en het leven is betekenisvol. Mocht nog eens gedacht worden dat nieuws altijd negatief moet zijn, zo niet in het geluksonderzoek dat Binnenlands Bestuur en I&O Research deze zomer uitvoerden.
-
Liever een Wajongere
De Participatiewet moest helderheid scheppen aan aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Geen verschillen in loonkostensubsidies tussen bijstand, Wajong of Sociale werkvoorziening. Maar grote werkgevers laten de wet wegens de regionale versnippering liever links liggen.