of 60775 LinkedIn

Margot Limburg

Margot Limburg was redacteur bij Binnenlands Bestuur.


 Contactgegevens

Recente Artikelen

 • Eén van de succesvolste partijen van de gemeenteraadsverkiezingen is Denk. De partij komt in liefst 13 gemeenten in de raad, vaak met meteen met twee tot drie zetels. Het grootste succes werd geboekt in Schiedam. Daar werd de partij bij deze eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen de tweede grootste partij. Denk kreeg er 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad.

  Partij Denk in 13 raden, nieuwkomers doen het goed

  2 reacties

  Eén van de succesvolste partijen van de gemeenteraadsverkiezingen is Denk. De partij komt in liefst 13 gemeenten in de raad, vaak met meteen twee tot drie zetels. Het grootste succes werd geboekt in Schiedam. Daar werd de partij bij deze eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen de tweede grootste partij. Denk kreeg er 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad.

 • Gemeenten willen door gebruik te maken van een generatiepact jongeren werven. Maar dat is niet meer mogelijk, omdat ze zich vanaf dit jaar niet meer alleen op jongeren mogen richten. Samen met de vakbonden roepen ze het kabinet op dit op te lossen, meldt de VNG.

  Generatiepact in gevaar door beleidswijziging

  11 reacties

  Gemeenten willen door gebruik te maken van een generatiepact jongeren werven. Maar dat is niet meer mogelijk, omdat ze zich vanaf dit jaar niet meer alleen op jongeren mogen richten. Samen met de vakbonden roepen ze het kabinet op dit op te lossen, meldt de VNG.

 • Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar regelde bij zijn vertrek een deal met z’n opvolger waardoor hij meer wachtgeld kreeg dan waar hij recht op had. Dat schrijft NRC Handelsblad. Ook mocht hij in de ambtswoning blijven wonen, terwijl hij geen burgemeester meer was. Hoekema gaat nu 17.800 euro terugbetalen aan de gemeente Wassenaar.

  Hoekema regelde deal met wachtgeld

  14 reacties

  Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar regelde bij zijn vertrek een deal met z’n opvolger waardoor hij meer wachtgeld kreeg dan waar hij recht op had. Dat schrijft NRC Handelsblad. Ook mocht hij in de ambtswoning blijven wonen, terwijl hij geen burgemeester meer was. Hoekema gaat nu 17.800 euro terugbetalen aan de gemeente Wassenaar.

 • De overgang van school naar een baan voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kan en moet veel beter. Om te komen tot een sluitende aanpak waarbij alle partijen samenwerken om te voorkomen dat deze jongeren thuis komen te zitten, is er nu de Participatiescan.

  Scan moet zorgen voor betere overgang school-werk

  3 reacties

  De overgang van school naar een baan voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kan en moet veel beter. Om te komen tot een sluitende aanpak waarbij alle partijen samenwerken om te voorkomen dat deze jongeren thuis komen te zitten, is er nu de Participatiescan.

 • Waterschappen zijn goed op weg met de realisatie van hun duurzame ambities. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen over 2016. Ze wekken 32% van hun totale energieverbruik zelf op en liggen daarmee op koers om het doel van 40% in 2020 te behalen.

  Waterschappen op schema met duurzaamheid

  Reageer

  Waterschappen zijn goed op weg met de realisatie van hun duurzame ambities. Dat blijkt uit de Klimaatmonitor Waterschappen over 2016. Ze wekken 32% van hun totale energieverbruik zelf op en liggen daarmee op koers om het doel van 40% in 2020 te behalen.

 • Assen en Hilversum hebben zich aangesloten bij de G32. Op de G32 netwerkdag in Lelystad heeft het algemeen bestuur ingestemd met het verzoek van beide gemeenten om toe te treden. Het totaal aantal gemeenten dat bij het stedennetwerk hoort, is daarmee op 40 gekomen. En daarmee is het maximum bereikt.

  Assen en Hilversum completeren 'G32'

  3 reacties

  Assen en Hilversum hebben zich aangesloten bij de G32. Op de G32 netwerkdag in Lelystad heeft het algemeen bestuur ingestemd met het verzoek van beide gemeenten om toe te treden. Het totaal aantal gemeenten dat bij het stedennetwerk hoort, is daarmee op 40 gekomen. En daarmee is het maximum bereikt.

 • Het werk is interessant, ze kunnen zich ontwikkelen en de overheid is een prettige werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur onder 200 trainees die voornamelijk bij of voor gemeenten werken.

  Trainee wil liefst vast dienstverband

  Reageer

  Trainees bij de overheid zijn enthousiast over hun werk en hun werkgever. De organisatie waar ze werken waarderen ze gemiddeld met een 7,3. Ruim 80 procent wil aansluitend aan het traineeship zelfs graag ‘een echte baan’ bij de overheid.

 • Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.

  Gemeenten in de rij om legale wietteelt

  9 reacties

  Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.

 • Saadia A-T, de ontslagen Amsterdamse radicaliseringsadviseur die ontslagen is wegens belangenverstrengeling, vecht haar ontslag aan. Dat zegt haar advocaat Richard Korver in onder meer het Parool en De Telegraaf.

  Radicaliseringadviseur vecht ontslag aan

  4 reacties

  Saadia A-T, de ontslagen Amsterdamse radicaliseringsadviseur die ontslagen is wegens belangenverstrengeling, vecht haar ontslag aan. Dat zegt haar advocaat Richard Korver in onder meer het Parool en De Telegraaf.

 • De rol die gemeenten hebben in het onderwijs is de laatste jaren drastisch veranderd. Daarom moeten de bestuurlijke verhoudingen tussen het rijk, de schoolbesturen en gemeenten tegen het licht gehouden worden. Dat zegt de Onderwijsraad in een advies.

  'Kijk op onderwijsrol gemeente is achterhaald'

  6 reacties

  De rol die gemeenten hebben in het onderwijs is de laatste jaren drastisch veranderd. Daarom moeten de bestuurlijke verhoudingen tussen het rijk, de schoolbesturen en gemeenten tegen het licht gehouden worden. Dat zegt de Onderwijsraad in een advies.

 • Als een rechter aan een jongere specifieke jeugdhulp oplegt die niet door de gemeente is ingekocht, moet de gemeente die hulp gewoon alsnog inkopen. Dat is het antwoord van minister Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op Kamervragen over veel te lange wachttijden in de jeugdhulp.

  Dijkhoff: gemeenten moeten jeugdhulp alsnog inkopen

  4 reacties

  Als een rechter aan een jongere specifieke jeugdhulp oplegt die niet door de gemeente is ingekocht, moet de gemeente die hulp gewoon alsnog inkopen. Dat is het antwoord van minister Dijkhoff van Veiligheid en Justitie op Kamervragen over veel te lange wachttijden in de jeugdhulp.

 • Almere heeft succes met de wijze waarop de jeugdhulpverlening is geregeld.

  Minder zware jeugdhulp

  Reageer

  Almere heeft succes met de wijze waarop de jeugdhulpverlening is geregeld. Doordat gemeente, onderwijsinstellingen en jeugdhulp samen optrekken, is het aantal kinderen dat doorverwezen werd naar zwaardere jeugdzorg het afgelopen jaar met 20 procent gedaald. 

 • Foto: Hans Tak

  Evidence based naar Amerikaans voorbeeld

  8 reacties

  ‘Onderzoeken wat werkt moet normaal worden bij het opstellen van beleid.’ Dat zegt David Medina, oprichter van Results for America (RFA), een Amerikaanse non-profitorganisatie die ervoor zorgt dat meer en meer lokale overheden hun beleid evidence based of in ieder geval ‘evidence informed’ maken. En daar kan Nederland nog wat van leren.

 • Weet u hoeveel kinderen in Nederland in armoede opgroeien? Grote kans dat het aantal hoger is dan u denkt. De helft van de Nederlanders onderschat namelijk hoeveel kinderen in armoede leven, blijkt uit de jaarlijkse Kansenmonitor.

  Armoede groter dan gedacht

  1 reactie

  Weet u hoeveel kinderen in Nederland in armoede opgroeien? Grote kans dat het aantal hoger is dan u denkt. De helft van de Nederlanders onderschat namelijk hoeveel kinderen in armoede leven, blijkt uit de jaarlijkse Kansenmonitor.

 • Hoe je mensen uit de bijstand aan het werk krijgt? Met een persoonlijke en positieve aanpak. Toen VDL Nedcar vorig jaar 1250 nieuwe werknemers zocht, ‘hoopten’ ze 150 bijstandsgerechtigden te kunnen vinden. Dat bleek geen probleem, na 3 maanden waren er 350 en na een jaar zijn nu 1000 mensen uit de bijstand aan het werk bij de autofabriek.

  1000 mensen uit de bijstand aan het werk

  2 reacties

  Hoe je mensen uit de bijstand aan het werk krijgt? Met een persoonlijke en positieve aanpak. Toen VDL Nedcar vorig jaar 1250 nieuwe werknemers zocht, ‘hoopten’ ze 150 bijstandsgerechtigden te kunnen vinden. Dat bleek geen probleem, na 3 maanden waren er 350 en na een jaar zijn nu 1000 mensen uit de bijstand aan het werk bij de autofabriek.

 • Rotterdam heeft de zorgelijke trend van een stijgend aantal eenzame 75+’ers doorbroken. En de ‘voorsprong’ die de stad had op het lijstje ‘meeste eenzame 75+’ers’ is teruggelopen. Een intensieve aanpak waarbij ruim 8300 huisbezoeken zijn afgelegd, heeft z’n vruchten afgeworpen.

  8300 huisbezoeken om eenzaamheid tegen te gaan

  6 reacties

  Rotterdam heeft de zorgelijke trend van een stijgend aantal eenzame 75+’ers doorbroken. En de ‘voorsprong’ die de stad had op het lijstje ‘meeste eenzame 75+’ers’ is teruggelopen. Een intensieve aanpak waarbij ruim 8300 huisbezoeken zijn afgelegd, heeft z’n vruchten afgeworpen.

 • Gemeenten en aanbieders van jeugdhulp hebben afspraken gemaakt om de problemen met het zogeheten woonplaatsbeginsel aan te pakken. Door deze praktische afspraken moeten de grootste administratieve problemen per direct kleiner worden.

  Problemen woonplaatsbeginsel aangepakt

  Reageer

  Gemeenten en aanbieders van jeugdhulp hebben afspraken gemaakt om de problemen met het zogeheten woonplaatsbeginsel aan te pakken. Door deze praktische afspraken moeten de grootste administratieve problemen per direct kleiner worden.

 • Wachtlijsten in de jeugdhulp zijn langer en er is minder ruimte voor innovatie en kwaliteitsborging. De overgang van de Jeugd-Ggz van het zorgverzekeringsstelsel naar de Jeugdwet komt de Ggz-zorg voor kinderen en jongeren niet ten goede. Dat blijkt uit een enquête onder zelfstandig psychologen.

  Kinderen profiteren niet van transitie Jeugdhulp

  4 reacties

  Wachtlijsten in de jeugdhulp zijn langer en er is minder ruimte voor innovatie en kwaliteitsborging. De overgang van de Jeugd-Ggz van het zorgverzekeringsstelsel naar de Jeugdwet komt de Ggz-zorg voor kinderen en jongeren niet ten goede. Dat blijkt uit een enquête onder zelfstandig psychologen.

 • De rol die de gemeente Amsterdam verhuurders van peeskamers heeft toebedeeld in haar strijd tegen misbruik van prostituees en mensenhandel, is te groot. Dat concludeert de rechtbank in Amsterdam. De gemeente gaf raamexploitanten te veel taken en er niet toe bijdragen dat sekswerkers beter worden beschermd.

  Rol raamexploitant in prostitutiebeleid te groot

  1 reactie

  De rol die de gemeente Amsterdam verhuurders van peeskamers heeft toebedeld in haar strijd tegen misbruik van prostituees en mensenhandel, is te groot. Dat concludeert de rechtbank in Amsterdam. De gemeente gaf raamexploitanten te veel taken en er niet toe bijdragen dat sekswerkers beter worden beschermd. 

 • Gemeenten, provincie, het rijk en de Nationaal Coördinator Groningen slaan de handen ineen om het Gronings erfgoed te behouden. De verschillende instanties hebben gezamenlijk een erfgoedprogramma opgesteld waarin staat hoe met het erfgoed om te gaan en hoe de schade te herstellen in het aardbevingsgebied.

  Samenwerking voor behoud Gronings erfgoed

  Reageer

  Gemeenten, provincie, het rijk en de Nationaal Coördinator Groningen slaan de handen ineen om het Gronings erfgoed te behouden. De verschillende instanties hebben gezamenlijk een erfgoedprogramma opgesteld waarin staat hoe met het erfgoed om te gaan en hoe de schade te herstellen in het aardbevingsgebied.

 • Jeugdrechters zijn niet altijd goed op de hoogte van de zorginstellingen waar gemeenten contracten mee hebben en met mogelijke wachtlijsten bij die instellingen. Dat zegt de VNG in een reactie op het bericht in de Volkskrant dat jongeren soms tot een jaar moeten wachten voordat ze – door de rechter opgelegd – in therapie kunnen.

  VNG: Jeugdrechters niet altijd op de hoogte van contracten

  6 reacties

  Jeugdrechters zijn niet altijd goed op de hoogte van de zorginstellingen waar gemeenten contracten mee hebben en met mogelijke wachtlijsten bij die instellingen. Dat zegt de VNG in een reactie op het bericht in de Volkskrant dat jongeren soms tot een jaar moeten wachten voordat ze – door de rechter opgelegd – in therapie kunnen.

 • De gemeenteraad van Emmen heeft besloten de komende twee jaar 1,8 miljoen euro uit te trekken voor het investeringsplan om het aantal mensen in de bijstand naar beneden te krijgen. De succesvolle aanpak van de afgelopen jaren kan daarmee voortgezet worden.

  Emmen zet bijstandsplan door

  Reageer

  De gemeenteraad van Emmen heeft besloten de komende twee jaar 1,8 miljoen euro uit te trekken voor het investeringsplan om het aantal mensen in de bijstand naar beneden te krijgen. De succesvolle aanpak van de afgelopen jaren kan daarmee voortgezet worden.

 • In de Drents-Groningse Veenkoloniën wonen zo'n 12.000 gezinnen in armoede. In een groot aantal van deze gezinnen gaat het om armoedeproblematiek die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Om die vicieuze cirkel te doorbreken is onderzoek nodig naar de oorzaken en mechanismen van overerfbare armoede. De provincies willen de gemeenten in hun aanpak van het armoedeprobleem helpen.

  Onderzoek naar generatiearmoede

  3 reacties

  Armoedeproblematiek wordt soms van generatie op generatie doorgegeven. Bijvoorbeeld in delen van Groningen en Drenthe waar in vroeger tijden turf werd gestoken, de zogeheten Veenkoloniën. De Rijksuniversiteit Groningen gaat nu onderzoek doen naar overerfbare armoede in deze Veenkoloniën. Het onderzoek, dat gedaan wordt in opdracht van de provincies Drenthe en Groningen, moet gemeenten en organisaties helpen de aanpak van armoede effectiever te maken.

 • Werkgevers kunnen op termijn onmogelijk voldoen aan de banenafspraak om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Er is simpelweg te weinig aanbod van mensen met een arbeidsbeperking. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon in een brief aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

  'Te weinig arbeidsgehandicapten voor baanafspraak'

  9 reacties

  Werkgevers kunnen op termijn onmogelijk voldoen aan de banenafspraak om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Er is simpelweg te weinig aanbod van mensen met een arbeidsbeperking. Dat stelt verzekeringsmakelaar Aon in een brief aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

 • Er komt een landelijk programma dat de schuldhulpverlening moet verbeteren. Dat is nodig, want het signaleren van schulden kan beter en het oplossen ervan kan effectiever.

  Landelijke partijen achter aanpak schuldhulp

  8 reacties

  Er komt een landelijk programma dat de schuldhulpverlening moet verbeteren. Dat is nodig, want het signaleren van schulden kan beter en het oplossen ervan kan effectiever.

 • Organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) hebben vorig jaar flinke verliezen geleden. In totaal schrijft bijna 40% van de organisaties rode cijfers, samen voor een bedrag van 39 miljoen euro. In 2015 werd er nog een positief resultaat van 123 miljoen euro behaald.

  39 miljoen euro verlies in VVT-sector

  3 reacties

  Organisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) hebben vorig jaar flinke verliezen geleden. In totaal schrijft bijna 40% van de organisaties rode cijfers, samen voor een bedrag van 39 miljoen euro. In 2015 werd er nog een positief resultaat van 123 miljoen euro behaald.

 • Gemeenten kunnen uitkeringsgerechtigden verplichten een bepaalde tegenprestatie te doen voor hun uitkering. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. ‘Het verrichten van een tegenprestatie kan niet geheel en al afhangen van de wensen en daarmee geheel en al afhangen van de vrijwillige medewerking van de uitkeringsgerechtigde’, aldus de RvS.

  RvS: Tegenprestatie hoeft niet vrijwillig

  7 reacties

  Gemeenten kunnen uitkeringsgerechtigden verplichten een bepaalde tegenprestatie te doen voor hun uitkering. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. ‘Het verrichten van een tegenprestatie kan niet geheel en al afhangen van de wensen en daarmee geheel en al afhangen van de vrijwillige medewerking van de uitkeringsgerechtigde’, aldus de RvS.

 • Gemeenten zijn dringend op zoek naar inkomensconsulenten, ambtenaren die kunnen beoordelen of burgers die een uitkering aanvragen daar ook recht op hebben. Dat meldt Yacht in een analyse over de arbeidsmarkt.

  Zoektocht naar inkomensconsulenten

  Reageer

  Gemeenten zijn dringend op zoek naar inkomensconsulenten, ambtenaren die kunnen beoordelen of burgers die een uitkering aanvragen daar ook recht op hebben. Dat meldt Yacht in een analyse over de arbeidsmarkt.

 • Ambtenaren worden niet langer ‘steeds ouder’. Na jaren van stijging vlakt de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren af. Dit is met name te danken aan een hogere instroom van jongeren. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2016 van het A en O fonds.

  Gemiddelde leeftijd ambtenaar stijgt niet meer

  6 reacties

  Ambtenaren worden niet langer ‘steeds ouder’. Na jaren van stijging vlakt de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren af. Dit is met name te danken aan een hogere instroom van jongeren. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2016 van het A en O fonds.

 • Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) laat een onderzoek doen naar het sociaal minimum in de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Tot het onderzoek is besloten om de bestaanszekerheid in Caribisch Nederland te garanderen en armoede beter te kunnen bestrijden.

  Onderzoek armoede op de Caraïben

  5 reacties

  Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) laat een onderzoek doen naar het sociaal minimum in de Nederlandse gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Tot het onderzoek is besloten om de bestaanszekerheid in Caribisch Nederland te garanderen en armoede beter te kunnen bestrijden.

 • Het demissionaire kabinet moet financiële tekorten op de uitvoering van bijstand repareren en een transformatiefonds instellen voor het sociaal domein voor de komende vier jaar. Dat eisen gemeenten vandaag via moties tijdens de ALV op het VNG-congres in Goes.

  Gemeenten: los tekorten sociaal domein op

  5 reacties

  Gemeenten eisen van het huidige kabinet reparatie van financiële tekorten op de uitvoering van bijstand en een transformatiefonds voor het sociaal domein voor de komende vier jaar. Dat besloten zij vandaag op de ALV van de VNG in Goes.

 • Professionals in het sociaal domein maken steeds vaker gebruik van goed beschreven interventies. Het gebruik van deze methoden is voor sociaal werkers geen knellend keurslijf waarmee hun professionele autonomie en maatwerk in het geding komt.

  Ingrepen in het sociaal domein

  Reageer

  Professionals in het sociaal domein maken steeds vaker gebruik van goed beschreven interventies. Het gebruik van deze methoden is voor sociaal werkers geen knellend keurslijf waarmee hun professionele autonomie en maatwerk in het geding komt.

 • Het merendeel van de gemeenten heeft een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers. Maar ze vergeten diezelfde mantelzorgers hierover te informeren. Uit onderzoek blijkt dat 78% van de gemeenten mantelzorgers onvolledig informeert over deze gratis verzekering.

  Gemeenten lichten mantelzorgers niet goed voor

  1 reactie

  Het merendeel van de gemeenten heeft een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers. Maar ze vergeten diezelfde mantelzorgers hierover te informeren. Uit onderzoek blijkt dat 78% van de gemeenten mantelzorgers onvolledig informeert over deze gratis verzekering.

 • Zeven gemeenten hebben zich bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemeld omdat ze willen experimenteren met de bijstand. Er is ruimte en geld voor meer experimenten, meldt het ministerie, want in totaal zouden zo’n 25 gemeenten een experiment mogen opzetten. Als ze aan de voorwaarden van SZW voldoen.

  SZW: nog geld en ruimte voor experimenten bijstand

  1 reactie

  Zeven gemeenten hebben zich bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gemeld omdat ze willen experimenteren met de bijstand. Er is ruimte en geld voor meer experimenten, meldt het ministerie, want in totaal zouden zo’n 25 gemeenten een experiment mogen opzetten. Als ze aan de voorwaarden van SZW voldoen.

 • Kenniscentrum in het sociaal domein Stimulansz en hulpverlenersorganisatie MEE NL hebben daarom met behulp van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een trainingspakket gemaakt om professionals in de schuldhulpverlening te leren omgaan met deze problematiek.

  Schuldhulp is te complex

  5 reacties

  Schuldhulpverlening is te ingewikkeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Als LVB’ers in de schulden zitten, begrijpen ze de informatie die ze van bijvoorbeeld gemeenten of schuldhulpverleners krijgen vaak niet. De aanvraag van schuldhulpverlening is bijvoorbeeld te ingewikkeld. 

 • De Kindertelefoon blijft bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe het voortbestaan van de Kindertelefoon bekostigd gaat worden, is nog niet duidelijk, maar Van Rijn belooft een oplossing.

  Van Rijn zoekt naar oplossing voortbestaan Kindertelefoon

  1 reactie

  De Kindertelefoon blijft bestaan. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, VWS) in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe het voortbestaan van de Kindertelefoon bekostigd gaat worden, is nog niet duidelijk, maar Van Rijn belooft een oplossing.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma blijft met de Utrecht in gesprek over de manier waarop de gemeente wil experimenteren met een soepeler bijstandsbeleid. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. Utrecht wilde met experimenten beginnen maar heeft de pilot stopgezet omdat er nog overlegd werd met de gemeente.

  Klijnsma blijft met Utrecht in gesprek over bijstand

  3 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma blijft met de Utrecht in gesprek over de manier waarop de gemeente wil experimenteren met een soepeler bijstandsbeleid. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van de VVD. Utrecht wilde met experimenten beginnen maar heeft de pilot stopgezet omdat er nog overlegd werd met de gemeente.

 • De gemeente Zaanstad gaat een pilot omtrent de aanpak van armoede ‘wegens succes’ omzetten in algemeen beleid. De aanpak is vanaf 2015 als pilot ingezet en is volgens PvdA-wethouder Jeroen Olthof uniek.

  Zaanse aanpak werkt

  Reageer

  De gemeente Zaanstad gaat een pilot omtrent de aanpak van armoede ‘wegens succes’ omzetten in algemeen beleid. De aanpak is vanaf 2015 als pilot ingezet en is volgens PvdA-wethouder Jeroen Olthof uniek. Sociale wijkteams en jeugdteams zoeken samen met de inwoner naar de beste manier om armoede te bestrijden. Die aanpak, vanuit de leefwereld van de betrokkene, zorgt er volgens Olthof voor dat je problemen kan aanpakken als ze nog relatief klein zijn. 

 • Gemeenten moeten zich bij het toekennen of afwijzen van jeugdhulp goed laten informeren over de problemen en stoornissen van de jeugdige. Ze moeten daarvoor soms advies inwinnen bij specifieke (jeugdhulp)deskundigen. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep in haar eerste uitspraak over jeugdhulp op basis van de nieuwe Jeugdwet.

  Specifieke deskundigheid nodig bij afwijzen jeugdhulp

  8 reacties

  Gemeenten moeten zich bij het toekennen of afwijzen van jeugdhulp goed laten informeren over de problemen en stoornissen van de jeugdige. Ze moeten daarvoor soms advies inwinnen bij specifieke (jeugdhulp)deskundigen. Dat concludeert de Centrale Raad van Beroep in haar eerste uitspraak over jeugdhulp op basis van de nieuwe Jeugdwet.

 • Utrecht gaat toch níet op 1 mei beginnen met een proef met regelluwe bijstand. Dat meldt de NOS op basis van een gesprek met de gemeente. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zou nog te veel vragen hebben over de uitvoering. Het experiment strookt niet met de Participatiewet, die mensen in de bijstand verplicht te solliciteren.

  SZW fluit Utrecht terug over experimenten bijstand

  11 reacties

  Utrecht gaat toch níet op 1 mei beginnen met een proef met regelluwe bijstand. Dat meldt de NOS op basis van een gesprek met de gemeente. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zou nog te veel vragen hebben over de uitvoering. Het experiment strookt niet met de Participatiewet, die mensen in de bijstand verplicht te solliciteren.

 • De gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die de ‘ISO 26000’ heeft ondertekend, een verklaring waaruit blijkt dat de gemeente duurzaamheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd.

  Eindhoven tekent voor duurzaamheid

  1 reactie

  De gemeente Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland die de ‘ISO 26000’ heeft ondertekend, een verklaring waaruit blijkt dat de gemeente duurzaamheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering heeft doorgevoerd.

 • Het aantal beschermingsonderzoeken dat de Raad voor de Kinderbescherming heeft uitvoerd is in 2016 voor het eerst in jaren gestegen. Bij een beschermingsonderzoek wordt gekeken of er verplicht hulp moet komen voor kinderen omdat hun veiligheid in gevaar is. Tussen 2012 en 2015 was er een daling te zien maar deze trend heeft zich niet voortgezet.

  Meer kinderen in aanraking met Kinderbescherming

  4 reacties

  Het aantal beschermingsonderzoeken dat de Raad voor de Kinderbescherming heeft uitvoerd is in 2016 voor het eerst in jaren gestegen. Bij een beschermingsonderzoek wordt gekeken of er verplicht hulp moet komen voor kinderen omdat hun veiligheid in gevaar is. Tussen 2012 en 2015 was er een daling te zien maar deze trend heeft zich niet voortgezet.

 • Het is mooi dat het breed wettelijk moratorium er eindelijk komt per 1 april, maar er valt nog wel wat aan te verbeteren. Dat vindt de NVVK, de belangenvereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. ‘We willen schuldhulpverlening eenvoudiger maken dan helpt het niet dat dit nieuwe instrument toch weer vrij complex is’, aldus voorzitter Joke de Kock.

  Drempel moratorium moet omlaag

  Reageer

  Het is mooi dat het breed wettelijk moratorium er eindelijk komt per 1 april, maar er valt nog wel wat aan te verbeteren. Dat vindt de NVVK, de belangenvereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. ‘We willen schuldhulpverlening eenvoudiger maken dan helpt het niet dat dit nieuwe instrument toch weer vrij complex is’, aldus voorzitter Joke de Kock.

 • Het aantal mensen dat in Amsterdam met succes een schuldhulptraject afrond, stijgt. Dat concludeert de gemeente in haar jaarrapportage over 2016. Terwijl de instroom toeneemt, lukt het de gemeente meer mensen succesvol uit te latenstromen, is er minder uitval en daalt het aantal niet-succesvolle trajecten.

  Amsterdam heeft meer succes met schuldhulp

  1 reactie

  Het aantal mensen dat in Amsterdam met succes een schuldhulptraject afrond, stijgt. Dat concludeert de gemeente in haar jaarrapportage over 2016. Terwijl de instroom toeneemt, lukt het de gemeente meer mensen succesvol uit te latenstromen, is er minder uitval en daalt het aantal niet-succesvolle trajecten.

 • De gemeente Groningen start in april met nieuwe vormen van schuldhulpverlening. Een eerdere pilot die succesvol verliep, wordt uitgebreid met onder meer een Perspectieffonds en betere inzet van sociale media. Maar ook over andere vormen van afbetalen wordt nagedacht. ‘Als het maar helpt’, aldus wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

  Groningen zet Perspectieffonds in bij schuldhulp

  Reageer

  De gemeente Groningen start in april met nieuwe vormen van schuldhulpverlening. Een eerdere pilot die succesvol verliep, wordt uitgebreid met onder meer een Perspectieffonds en betere inzet van sociale media. Maar ook over andere vormen van afbetalen wordt nagedacht. ‘Als het maar helpt’, aldus wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

 • Meldpunt ‘Veilig Thuis’ in Rotterdam heeft een ernstig probleem. Dat schrijft de Rotterdamse Kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar rapport over 2016. Het meldpunt waar burgers en professionals hun zorgen over de veiligheid van kinderen kwijt kunnen, laat meldingen te lang liggen.

  Kinderombudsman Rotterdam: ernstig probleem bij Veilig Thuis

  1 reactie

  Meldpunt ‘Veilig Thuis’ in Rotterdam heeft een ernstig probleem. Dat schrijft de Rotterdamse Kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in haar rapport over 2016. Het meldpunt waar burgers en professionals hun zorgen over de veiligheid van kinderen kwijt kunnen, laat meldingen te lang liggen.

 • Mensen met een bijstandsuitkering die vrijwilligerswerk doen, mogen maximaal 150 euro per maand met een maximum van 1500 euro per jaar ontvangen als onkostenvergoeding. Ze hoeven dit binnenkort niet meer terug te betalen. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma bekendgemaakt.

  Vrijwilliger in de bijstand mag onkostenvergoeding houden

  4 reacties

  Mensen met een bijstandsuitkering die vrijwilligerswerk doen, mogen maximaal 150 euro per maand met een maximum van 1500 euro per jaar ontvangen als onkostenvergoeding. Ze hoeven dit binnenkort niet meer terug te betalen. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma bekendgemaakt.

 • Het breed moratorium dat mensen die in de schulden zitten zes maanden een ‘adempauze’ moet geven, treedt per 1 april in werking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

  Breed moratorium 1 april in werking

  2 reacties

  Het breed moratorium dat mensen die in de schulden zitten zes maanden een ‘adempauze’ moet geven, treedt per 1 april in werking. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

 • Het Rotterdamse schuldhulpverleningsbeleid heeft gefaald, en niet zo’n beetje ook. Die conclusie trekt de Rotterdamse Rekenkamer in een keihard rapport. De schuldhulpverlening rammelt aan alle kanten en de hoop dat het binnenkort beter zal gaan, is een ijdele.

  Rotterdam faalt met beleid schuldhulp

  8 reacties

  De schuldhulpverlening in Rotterdam rammelt aan alle kanten. Die conclusie trekt de Rotterdamse Rekenkamer in een keihard rapport. Het schuldhulpverleningsbeleid faalt er al jaren en de hoop dat het binnenkort beter zal gaan, is een ijdele.

 • Het rijk kan gemeenten die mee willen doen aan de experimenten met bijverdienen in de bijstand niet op voorhand uitsluiten omdat ze bijstandsgerechtigden niet om een tegenprestatie vragen. Dat schrijft de Raad van State in een advies over de wet.

  SZW moet experimenteerwet bijstand verduidelijken

  1 reactie

  Het rijk kan gemeenten die mee willen doen aan de experimenten met bijverdienen in de bijstand niet op voorhand uitsluiten omdat ze bijstandsgerechtigden niet om een tegenprestatie vragen. Dat schrijft de Raad van State in een advies over de wet.

 • De Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen (SP, Sociale Zaken) wil dat Groningers die in de bijstand zitten meer ruimte krijgen om een eigen bedrijfje te starten. Na een succesvolle proef, wil Groningen parttime ondernemen in de bijstand nu blijvend toestaan.

  Groningen wil ondernemen in de bijstand toestaan

  3 reacties

  De Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen (SP, Sociale Zaken) wil dat Groningers die in de bijstand zitten meer ruimte krijgen om een eigen bedrijfje te starten. Na een succesvolle proef, wil Groningen parttime ondernemen in de bijstand nu blijvend toestaan.

 • Er komt een ‘Schuldhulpacademie’ met als doel het vakmanschap van álle professionals en vrijwilligers, die werken in de schuldhulpverlening te versterken. Vijf landelijke koepelorganisaties gaan met subsidie van het rijk een ondersteuningsprogramma opzetten.

  Schuldhulpacademie moet kennis vergroten

  3 reacties

  Er komt een ‘Schuldhulpacademie’ met als doel het vakmanschap van álle professionals en vrijwilligers, die werken in de schuldhulpverlening te versterken. Vijf landelijke koepelorganisaties gaan met subsidie van het rijk een ondersteuningsprogramma opzetten.

 • ‘Er zit in de groep statushouders een enorm potentieel aan arbeidskrachten. En je doet jezelf als gemeente tekort om dat potentieel niet aan te boren.’ Zoetermeer heeft de integratie en participatie van de statushouders hoog op de agenda staan. En dat gaat z’n vruchten afwerpen, daarvan is wethouder Issabelle Vugs (D66) overtuigd.

  Investeren in statushouders loont

  2 reacties

  ‘Er zit in de groep statushouders een enorm potentieel aan arbeidskrachten. En je doet jezelf als gemeente tekort om dat potentieel niet aan te boren.’ Zoetermeer heeft de integratie en participatie van de statushouders hoog op de agenda staan. En dat gaat z’n vruchten afwerpen, daarvan is wethouder Issabelle Vugs (D66) overtuigd.

 • Met de bijzondere gemeenten zijn afspraken gemaakt over hoe de arbeidsbemiddeling versterkt kan worden. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken stellen samen de middelen beschikbaar om ‘twinning’ mogelijk te maken. Succesvolle Leidse projecten moeten een overzeese ‘tweeling’ krijgen.

  Leiden helpt Bonaire

  5 reacties

  Werk is de beste weg uit de armoede. Leiden werkt al langer volgens dat principe en gaat haar expertise en ervaring nu overdragen aan de overzeese gemeenten Bonaire, Saba en mogelijk ook Sint Eustatius. 

 • Bewindvoerders in de regio Deventer voelen zich geschoffeerd door de gemeente die met ingang van dit jaar de uitvoering van beschermingsbewind zelf op zich neemt. De maatregel zet bewindvoerders buitenspel, leidt tot onrust onder klanten, levert niet de bezuiniging op die de gemeente voor ogen heeft en is bovendien wettelijk niet toegestaan, vinden de bewindvoerders. 'Onacceptabel', vinden ze. De Autoriteit Consument & Markt stelt een onderzoek in.

  Bewindvoerders boos op gemeente Deventer

  10 reacties

  Bewindvoerders in de regio Deventer voelen zich geschoffeerd door de gemeente die met ingang van dit jaar de uitvoering van beschermingsbewind zelf op zich neemt. De maatregel zet bewindvoerders buitenspel, leidt tot onrust onder klanten, levert niet de bezuiniging op die de gemeente voor ogen heeft en is bovendien wettelijk niet toegestaan, vinden de bewindvoerders. 'Onacceptabel', vinden ze. De Autoriteit Consument & Markt stelt een onderzoek in.

 • In Utrecht gaat op 1 mei het experiment met een versoepeling van regels in de bijstand van start. Vanaf die datum zal een groep van tussen de 400 en 800 bijstandsgerechtigden onder een ander ‘regime’ vallen om te kijken of dat effect heeft de participatie en de kans om aan het werk te komen.

  Utrecht start 1 mei met experimenten bijstand

  Reageer

  In Utrecht gaat op 1 mei het experiment met een versoepeling van regels in de bijstand van start. Vanaf die datum zal een groep van tussen de 400 en 800 bijstandsgerechtigden onder een ander ‘regime’ vallen om te kijken of dat effect heeft de participatie en de kans om aan het werk te komen.

 • Hoewel de weg naar transformatie in het sociale domein er één van ‘vallen en opstaan’ is, zijn vrijwilligers en professionals hoopvol dat de transformatie gaat lukken. De doelen stellen hen vrolijk. Bestuurders zijn minder hoopvol. Dat blijkt uit de quickscan ’11 aannames over de transformatie van het sociale domein’ van kennisinstituut Movisie.

  Transformatie is kwestie van vallen en opstaan

  11 reacties

  Hoewel de weg naar transformatie in het sociale domein er één van ‘vallen en opstaan’ is, zijn vrijwilligers en professionals hoopvol dat de transformatie gaat lukken. De doelen stellen hen vrolijk. Bestuurders zijn minder hoopvol. Dat blijkt uit de quickscan ’11 aannames over de transformatie van het sociale domein’ van kennisinstituut Movisie.

 • Denken vanuit de inwoner, zorg dichtbij huis, gesprek aan de keukentafel. Dat waren de achterliggende motto’s toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, Wmo en participatie naar de gemeenten ging. Daar komt weinig van terecht als het rijk slechts op cijfers stuurt, vinden de Tilburgse wethouders Marcelle Hendrickx (D66), Hans Kokke (SP) en Erik de Ridder (CDA).

  Cijfers? Het gaat om mensen

  5 reacties

  Denken vanuit de inwoner, zorg dichtbij huis, gesprek aan de keukentafel. Dat waren de achterliggende motto’s toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, Wmo en participatie naar de gemeenten ging. Daar komt weinig van terecht als het rijk slechts op cijfers stuurt, vinden de Tilburgse wethouders Marcelle Hendrickx (D66), Hans Kokke (SP) en Erik de Ridder (CDA).

 • Hoe zorg je dat vluchtelingen integreren en participeren? Kleine stapjes en veel aandacht voor de leefwereld van vluchtelingen, veel aandacht voor interculturele waarden en voor wat deze mensen meegemaakt hebben. Dat is de rode draad die valt te halen uit de Interventiewijzer Participatie Vluchtelingen die Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) maakte.

  Interventiewijzer helpt gemeenten met integratie vluchtelingen

  1 reactie

  Hoe zorg je dat vluchtelingen integreren en participeren? Kleine stapjes en veel aandacht voor de leefwereld van vluchtelingen, veel aandacht voor interculturele waarden en voor wat deze mensen meegemaakt hebben. Dat is de rode draad die valt te halen uit de Interventiewijzer Participatie Vluchtelingen die Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) maakte.

 • De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van bijna 3 ton opgelegd aan woningeigenaren en een tussenpersoon die appartementen verhuurden via Airbnb. In Het Parool noemt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) de verhuur ‘het prototype van een illegaal hotel’.

  Gemeente legt 3 ton boete op voor illegale verhuur

  Reageer

  De gemeente Amsterdam heeft een recordboete van bijna 3 ton opgelegd aan woningeigenaren en een tussenpersoon die appartementen verhuurden via Airbnb. In Het Parool noemt verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens (Wonen) de verhuur ‘het prototype van een illegaal hotel’.

 • Gemeenten hebben geen geld op de plank laten liggen door geen beschut werk in te richten, aldus de VNG.

  VNG: Gemeenten worden niet 'gematst'

  5 reacties

  De VNG is ontstemd over de suggestie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat gemeenten ‘gematst’ worden omdat geld dat ze via de Integratie Uitkering Sociaal Domein van het rijk krijgen beschikbaar blijft. De redenering van het ministerie dat gemeenten er financieel voordeel uit zouden halen, noemt de VNG onjuist.

 • De doelstelling om eind 2016 ruim 20 duizend extra banen te hebben voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt is nog niet gehaald. Afgaand op de cijfers uit het derde kwartaal die het UWV onlangs presenteerde in een trendrapportage, wordt het nog spannend. Eind 2016 is het ijkpunt of de Quotumwet wel of niet in werking wordt gesteld.

  Doelen banenafspraak nog niet gehaald

  Reageer

  De doelstelling om eind 2016 ruim 20 duizend extra banen te hebben voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt is nog niet gehaald. Afgaand op de cijfers uit het derde kwartaal die het UWV onlangs presenteerde in een trendrapportage, wordt het nog spannend. Eind 2016 is het ijkpunt of de Quotumwet wel of niet in werking wordt gesteld.

 • Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een gezin nodig had aan zorg. Het duurde anderhalf jaar, maar toen was er het gezinsbudget. Het gezin wordt beter geholpen en het scheelt op jaarbasis ook nog eens tienduizenden euro’s.

  Eén gezin, één budget: natte vingerwerk in Meppel

  Reageer

  Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een gezin nodig had aan zorg. Het duurde anderhalf jaar, maar toen was er het gezinsbudget. Het gezin wordt beter geholpen en het scheelt op jaarbasis ook nog eens tienduizenden euro’s.

 • Nederlandse lokale bestuurders zijn vrij bescheiden als het gaat om vakkennis. Ze vinden zichzelf vaak minder deskundig dan de mensen om hen heen. Dat is één van de feitjes die boven komt drijven als de data voor de verkiezing ‘Beste Lokale Bestuurder 2016’ wordt geanalyseerd.

  Bescheidenheid siert de bestuurder

  1 reactie

  Nederlandse lokale bestuurders zijn vrij bescheiden als het gaat om vakkennis. Ze vinden zichzelf vaak minder deskundig dan de mensen om hen heen. Dat is één van de feitjes die boven komt drijven als de data voor de verkiezing ‘Beste Lokale Bestuurder 2016’ wordt geanalyseerd.

 • Terneuzen maakt even pas op de plaats met de plannen om voor 20 inwoners de bijstand te vervangen door een gift. Eerst gaat wethouder Cees Liefting met onder meer het ministerie van Sociale Zaken in gesprek om te kijken of het voorstel aangepast kan worden zodat ook SZW ermee leven kan. Over zes weken wil hij het weer in de raad inbrengen.

  Pas op de plaats met bijstandsplannen Terneuzen

  Reageer

  Terneuzen maakt even pas op de plaats met de plannen om voor 20 inwoners de bijstand te vervangen door een gift. Eerst gaat wethouder Cees Liefting met onder meer het ministerie van Sociale Zaken in gesprek om te kijken of het voorstel aangepast kan worden zodat ook SZW ermee leven kan. Over zes weken wil hij het weer in de raad inbrengen.

 • Brabants commissaris van de koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

  Van de Donk de beste

  Reageer

  Brabants commissaris van de koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

 • Veel muziekscholen en cultuurcentra hebben hun deuren moeten sluiten en ze verliezen hun plek als publieke voorziening. Door de bezuinigingen hebben kunstdocenten minder vaak een vast contract. Als zzp’er krijgen ze minder betaald en lopen ze risico’s als ze ziek of arbeidsongeschikt worden. Het is daardoor nog maar de vraag of het beroep als kunstdocent nog wel voldoende perspectief biedt voor mensen. De auteurs vrezen zelfs dat er daardoor onvoldoende geschoolde docenten zullen komen.

  Noodklok kunsten en muziek

  7 reacties

  Gemeentelijke centra voor kunst en muziekscholen zijn de laatste jaren zwaar getroffen door de bezuinigingen op cultuur. Daardoor dreigt op termijn het aanbod te verschralen. Dat stellen de auteurs van het boek Zicht op actieve cultuurparticipatie 2016, samengesteld door het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Fonds voor Cul-tuurparticipatie.

 • Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt in de maag te zitten met het plan van de gemeente Terneuzen voor een geheel eigen experiment met de bijstand. Terneuzen wil 20 mensen twee jaar lang een ‘gift’ doen ter hoogte van de bijstand maar SZW betwijfelt of de Zeeuwse plannen wettelijk toegestaan zijn.

  Bijstandplan Terneuzen lijkt wettelijk niet toegestaan

  5 reacties

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt in de maag te zitten met het plan van de gemeente Terneuzen voor een geheel eigen experiment met de bijstand. Terneuzen wil 20 mensen twee jaar lang een ‘gift’ doen ter hoogte van de bijstand maar SZW betwijfelt of de Zeeuwse plannen wettelijk toegestaan zijn.

 • Deed in het eerste halfjaar van 2015 5,5 op de 1000 mensen een beroep op zo’n voorziening, een jaar later ligt dat cijfer op 6,6. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.

  Groter beroep op voorzieningen sociaal domein

  Reageer

  Het aantal mensen dat een beroep doet op een voorziening in het sociaal domein stijgt gestaag. Deed in het eerste halfjaar van 2015 5,5 op de 1000 mensen een beroep op zo’n voorziening, een jaar later ligt dat cijfer op 6,6. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.

 • Het ministerie van Sociale Zaken is nog aan het bekijken hoe het moet reageren op de plannen in Terneuzen om 20 mensen twee jaar lang een gift te doen ter hoogte van een bijstandsuitkering. 'Onze juridische afdelig moet hier even goed naar kijken', klinkt het in Den Haag. De Zeeuwse wethouder Cees Liefting (PvdA) heeft nog geen telefoontje gehad van het ministerie ‘maar dat hoeft van mij ook niet’. Hij vindt het een zaak van de gemeente.

  SZW bekijkt plannen Terneuzen 'gift in plaats van bijstand'

  10 reacties

  Het ministerie van Sociale Zaken is nog aan het bekijken hoe het moet reageren op de plannen in Terneuzen om 20 mensen twee jaar lang een gift te doen ter hoogte van een bijstandsuitkering. 'Onze juridische afdelig moet hier even goed naar kijken', klinkt het in Den Haag. De Zeeuwse wethouder Cees Liefting (PvdA) heeft nog geen telefoontje gehad van het ministerie ‘maar dat hoeft van mij ook niet’. Hij vindt het een zaak van de gemeente.

 • Stress ontregelt het gedrag. Daarom reageren mensen anders. Die wetenschap gaat de basis vormen voor een nieuwe aanpak voor mensen met schulden en geen baan. Alphen aan den Rijn start ermee en heeft veel vertrouwen in de aanpak.

  Alphen pilotgemeente voor nieuwe aanpak schuldhulp

  5 reacties

  Stress ontregelt het gedrag. Daarom reageren mensen anders. Die wetenschap gaat de basis vormen voor een nieuwe aanpak voor mensen met schulden en geen baan. Alphen aan den Rijn start ermee en heeft veel vertrouwen in de aanpak.

 • De gemeente Amsterdam gaat mensen in de bijstand die een re-integratietraject aangeboden krijgen de mogelijkheid geven om een second opinion aan te vragen. Als een bijstandsgerechtigde denkt dat het traject dat de klantmanager voor hem gemaakt heeft niet zal werken, kan een tweede klantmanager er zijn licht over laten schijnen. Wethouder Arjan Vliegenthart (Participatie) wil met de pilot uitzoeken of er beter op de kansen, mogelijkheden én motivatie van mensen ingespeeld kan worden. Het zal de kans op uitstroom uit de bijstand moet vergroten, maar ook wordt gekeken of er andere positieve maatschappelijke effecten zijn.

  Amsterdam experimenteert met second opinion in de bijstand

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam gaat mensen in de bijstand die een re-integratietraject aangeboden krijgen de mogelijkheid geven om een second opinion aan te vragen. Als een bijstandsgerechtigde denkt dat het traject dat de klantmanager voor hem gemaakt heeft niet zal werken, kan een tweede klantmanager er zijn licht over laten schijnen. Wethouder Arjan Vliegenthart (Participatie) wil met de pilot uitzoeken of er beter op de kansen, mogelijkheden én motivatie van mensen ingespeeld kan worden. Het zal de kans op uitstroom uit de bijstand moet vergroten, maar ook wordt gekeken of er andere positieve maatschappelijke effecten zijn.

 • Zijn mensen die schuldhulp afwijzen ongemotiveerd? Hersenonderzoek leert dat obstructie vaker voorkomt uit onvermogen. Dat heeft consequenties voor de lokale dienstverlening, betogen Lector Schulden en Incasso Nadja Jungmann en Helga Koper van Platform 31 in een essay in Binnenlands Bestuur.

  Nieuw perspectief om schulden aan te pakken

  5 reacties

  Zijn mensen die schuldhulp afwijzen ongemotiveerd? Hersenonderzoek leert dat obstructie vaker voorkomt uit onvermogen. Dat heeft consequenties voor de lokale dienstverlening, betogen Lector Schulden en Incasso Nadja Jungmann en Helga Koper van Platform 31 in een essay in Binnenlands Bestuur.

 • Afdelingen HR (Human Resources, zeg maar Personeelszaken) moeten verzakelijken, zich proactiever opstellen en flexibeler opereren. Dat is één van de conclusies uit de ‘Routekaart HR Gemeenten 2020 van het COAP (het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) naar de richting waarin de functie van HR zich bij gemeenten tot het jaar 2020 zal ontwikkelen.

  Speciale 'TomTom' voor P&O

  Reageer

  Afdelingen HR (Human Resources, zeg maar Personeelszaken) moeten verzakelijken, zich proactiever opstellen en flexibeler opereren. Dat is één van de conclusies uit de ‘Routekaart HR Gemeenten 2020 van het COAP (het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) naar de richting waarin de functie van HR zich bij gemeenten tot het jaar 2020 zal ontwikkelen.

 • De oude ambtsketen - foto Henk Butink

  Bevolkingszilver voor nieuwe ambtsketen

  4 reacties

  Een jaar geleden deed burgemeester Maarten Divendal van de gemeente De Ronde Venen een opmerkelijke oproep. Hij vroeg zijn inwoners om zilver in te leveren voor een nieuwe ambtsketen. Maandag is het zover en spreekt een trotse burgervader met een nieuwe, duurzaam vervaardigde ketting de nieuwjaarsrede uit.

 • Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.

  Mening over invoering Omgevingswet gevraagd

  1 reactie

  Gemeenten kunnen vanaf nu via een internetconsultatie hun mening geven over de invoering van de Omgevingswet. Gemeenten kunnen rechtstreeks reageren maar vanuit de VNG wordt ook een gezamenlijke reactie voorbereid. Daarvoor wil de vereniging reacties van gemeenten verzamelen.

 • De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

  Lonen bij overheid stijgen het hardst

  32 reacties

  De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

 • Gemeenten met grote jeugdzorginstellingen op hun grondgebied zien de tekorten op het jeugdzorgbudget fors oplopen. Zo vreest Ede volgend jaar 1,5 tot 2 miljoen euro te moeten toeleggen op het budget. Grootste reden is het woonplaatsbeginsel waarbij Ede financieel verantwoordelijk is voor kinderen uit onder meer Amsterdam en Rotterdam.

  Tekort op jeugdzorg door woonplaatsbeginsel

  4 reacties

  Gemeenten met grote jeugdzorginstellingen op hun grondgebied zien de tekorten op het jeugdzorgbudget fors oplopen. Zo vreest Ede volgend jaar 1,5 tot 2 miljoen euro te moeten toeleggen op het budget. Grootste reden is het woonplaatsbeginsel waarbij Ede financieel verantwoordelijk is voor kinderen uit onder meer Amsterdam en Rotterdam.

 • Meer mensen komen in aanmerking voor ondersteuning van de voedselbank. Vanaf dit jaar worden de criteria versoepeld. Dat meldt de NOS.

  Meer mensen kunnen naar de voedselbank

  11 reacties

  Meer mensen komen in aanmerking voor ondersteuning van de voedselbank. Vanaf dit jaar worden de criteria versoepeld. Dat meldt de NOS.

 • Decennialang is het aantal mensen in de bijstand in de gemeente Emmen hoog. Maar de afgelopen twee jaar heeft de Drentse gemeente een grote slag gemaakt om meer mensen uit de bijstand te krijgen. Tegen de landelijke trend in, daalt het aantal bijstandsgerechtigden in Emmen.

  In Emmen daalt het aantal mensen in de bijstand

  4 reacties

  Decennialang is het aantal mensen in de bijstand in de gemeente Emmen hoog. Maar de afgelopen twee jaar heeft de Drentse gemeente een grote slag gemaakt om meer mensen uit de bijstand te krijgen. Tegen de landelijke trend in, daalt het aantal bijstandsgerechtigden in Emmen.

 • Steeds meer mensen uit de sociale werkvoorziening vinden een baan bij een ‘gewone’ werkgever. Dat blijkt uit de sectorcijfers over 2015 van Cedris, de branchevereniging voor de sociale werkvoorziening. 38 procent van de Wsw’ers werkt bij een reguliere werkgever, een stijging van 2 procentpunten. Toch groeien de - financiële - zorgen.

  Meer mensen uit Sw bij regulier bedrijf aan het werk

  1 reactie

  Steeds meer mensen uit de sociale werkvoorziening vinden een baan bij een ‘gewone’ werkgever. Dat blijkt uit de sectorcijfers over 2015 van Cedris, de branchevereniging voor de sociale werkvoorziening. 38 procent van de Wsw’ers werkt bij een reguliere werkgever, een stijging van 2 procentpunten. Toch groeien de - financiële - zorgen.

 • Bron: CBS/Divosa

  'Wees terughoudend met nieuwe regels rondom bijstand'

  4 reacties

  Gemeenten moeten de ruimte krijgen hun bijstandsbeleid vorm te geven zonder dat de rijksoverheid met nieuwe regels en wetten komt. Dat schrijft de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein Divosa in een factsheet over de bijstand. Het aantal mensen dat aangewezen is op een bijstandsuitkering, groeit nog steeds en het einde van de groei is nog niet in zicht. 

 • Hoewel het ‘echte’ Glazen Huis dit jaar in Breda staat, staat er dit jaar ook een Glazen Huis in Utrecht. Daar geen DJ’s die plaatjes draaien voor het goede doel, maar werklozen die er alles aan doen om aan het werk te komen.

  Utrecht heeft Glazen Huis met werklozen

  Reageer

  Hoewel het ‘echte’ Glazen Huis dit jaar in Breda staat, staat er dit jaar ook een Glazen Huis in Utrecht. Daar geen DJ’s die plaatjes draaien voor het goede doel, maar werklozen die er alles aan doen om aan het werk te komen.

 • Inwoners van Wassenaar met een eigen huis betalen de meeste lokale lasten van alle Nederlanders. Zij zijn gemiddeld 1934 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen. In Tilburg ligt dat bedrag met 999 euro veel lager. Dat berekende het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden, COELO.

  Lokale lasten gemiddeld 1071 euro

  1 reactie

  Inwoners van Wassenaar met een eigen huis betalen de meeste lokale lasten van alle Nederlanders. Zij zijn gemiddeld 1934 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen. In Tilburg ligt dat bedrag met 999 euro veel lager. Gemiddeld zijn Nederlanders 1071 euro kwijt aan lokale lasten. Dat berekende het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden, COELO.

   

 • De Eerste Kamer is zoals verwacht akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat gemeenten verplicht beschut werk in te richten. De nieuwe wet gaat op 1 januari in.

  Senaat stemt in met verplicht beschut

  Reageer

  De Eerste Kamer is zoals verwacht akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat gemeenten verplicht beschut werk in te richten. De nieuwe wet gaat op 1 januari in.

 • Gemeenten moeten een grote inhaalslag maken in het registreren van ‘hun’ werkzoekenden bij het UWV om te zorgen dat werkgevers hen kunnen vinden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma schrijft aan de Tweede Kamer dat voor de middellange termijn beschikbaarheid en vindbaarheid van gemeentelijke kandidaten belangrijke voorwaarden zijn voor het succes van de banenafspraak.

  Inhaalslag in registreren bijstandsgerechtigden nodig

  5 reacties

  Gemeenten moeten een grote inhaalslag maken in het registreren van ‘hun’ werkzoekenden bij het UWV om te zorgen dat werkgevers hen kunnen vinden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma schrijft aan de Tweede Kamer dat voor de middellange termijn beschikbaarheid en vindbaarheid van gemeentelijke kandidaten belangrijke voorwaarden zijn voor het succes van de banenafspraak.

 • Tot nu toe hebben 53 gemeenten een voorschot aangevraagd om de extra kosten die zij maken voor de bijstandsuitkeringen van statushouders te kunnen betalen.

  Nog weinig aanvragen voor extra bijstand asielzoekers

  1 reactie

  De animo voor een voorschot op het bijstandsbudget in verband met de extra instroom van asielzoekers, is voorlopig nog niet erg groot. Tot nu toe hebben 53 gemeenten zo'n voorschot aangevraagd. De deadline voor het aanvragen van het voorschot is aanstaande vrijdag.

 • Geen blauwdruk uit Den Haag, maar verschillende manieren om gezondheidsachterstanden weg te werken.

  Burgers bepalen hoe ze gezonder worden

  4 reacties

  Via het Nationaal Programma Preventie wil de overheid gezondheidsachterstanden aanpakken. 164 gemeenten krijgen een bijdrage van het rijk en worden ondersteund. Den Haag heeft voor de aanpak geen blauwdruk meegegeven. ‘De kracht van het programma is dat burgers zelf een grote rol hebben in het bepalen hoe ze geholpen willen worden’, aldus ambassadeur van Gezond in… Rinda den Besten.

 • Een uitbreiding van de no-riskpolis en een ‘kandidatenverkenner’ moeten ervoor zorgen dat ondernemers meer mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) vanochtend op de Dag van de Ondernemer van het MKB.

  Doelgroep banenafspraak makkelijker aan het werk

  1 reactie

  Een uitbreiding van de no-riskpolis en een ‘kandidatenverkenner’ moeten ervoor zorgen dat ondernemers meer mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) vanochtend op de Dag van de Ondernemer van het MKB.

 • Amsterdam wil het begrip ‘social return’ een stapje verder brengen. Bedrijven moeten meer investeren in werk, armoedebestrijding en onderwijs, vindt de stad. Daarom heeft wethouder Arjan Vliegenthart (SP, Sociale Zaken) het beleid rondom Social Return aangepast.

  Amsterdam wil sociale bedrijven

  Reageer

  Amsterdam wil het begrip ‘social return’ een stapje verder brengen. Bedrijven moeten meer investeren in werk, armoedebestrijding en onderwijs, vindt de stad. Daarom heeft wethouder Arjan Vliegenthart (SP, Sociale Zaken) het beleid rondom Social Return aangepast. 

 • Er bestaat in de jeugdhulp geen eenduidige definitie voor het begrip ‘crisis’. Of iets al dan niet een crisis is, wordt daarom bepaald per gebeurtenis, door een aantal personen dat bij die gebeurtenis betrokken is. Deze afweging kan per gemeente verschillen waardoor het landelijke beeld van het aantal crisissituaties diffuus is.

  Een crisis is niet altijd een crisis

  Reageer

  Er bestaat in de jeugdhulp geen eenduidige definitie voor het begrip ‘crisis’. Of iets al dan niet een crisis is, wordt daarom bepaald per gebeurtenis, door een aantal personen dat bij die gebeurtenis betrokken is. Deze afweging kan per gemeente verschillen waardoor het landelijke beeld van het aantal crisissituaties diffuus is.

 • Staatssecretaris Klijnsma roept de gemeenten op te komen met plannen voor de professionalisering van de schuldhulpverlening. ‘Er is 7,5 miljoen beschikbaar en dat geef ik liever niet terug aan de minister van Financiën’.

  'Gemeenten kom met plannen schuldhulp'

  5 reacties

  Staatssecretaris Klijnsma roept VNG en koepelorganisaties op te komen met plannen voor de professionalisering van de schuldhulpverlening. ‘Er is 7,5 miljoen beschikbaar en dat geef ik liever niet terug aan de minister van Financiën’.

 • De vijf grootste organisaties die zich bezighouden met armoede onder kinderen, hebben gezamenlijk en plan gemaakt hoe deze armoede terug te dringen. De vijf fondsen vormen in de toekomst één aanspreekpunt voor gemeenten, daar waar ze nu nog ieder afzonderlijk met gemeenten spreken.

  Armoedebestrijders slaan handen ineen

  4 reacties

  De vijf grootste organisaties die zich bezighouden met armoede onder kinderen, hebben gezamenlijk en plan gemaakt hoe deze armoede terug te dringen. De vijf fondsen vormen in de toekomst één aanspreekpunt voor gemeenten, daar waar ze nu nog ieder afzonderlijk met gemeenten spreken.

 • De tarieven in de jeugdzorg staan enorm onder druk, aanbieders hebben het moeilijk en geld om te innoveren is er niet. Jeugdzorg Nederland vreest voor een ‘race to the bottom’ en roept gemeenten op voor eerlijke tarieven te zorgen, te beginnen bij het doorsluizen van het geld voor loonsverhogingen.

  Problemen in jeugdzorg door 'race to the bottom'

  13 reacties

  De tarieven in de jeugdzorg staan enorm onder druk, aanbieders hebben het moeilijk en geld om te innoveren is er niet. Jeugdzorg Nederland vreest voor een ‘race to the bottom’ en roept gemeenten op voor eerlijke tarieven te zorgen, te beginnen bij het doorsluizen van het geld voor loonsverhogingen.

 • Het kabinet gaat het gemeenten makkelijker maken om de uitkering te stoppen van mensen die naar het buitenland reizen en zich daar aansluiten bij een terroristische organisatie. Het wetsvoorstel dat dit regelt, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

  Uitkering mogelijke terrorist makkelijker stopgezet

  3 reacties

  Het kabinet gaat het gemeenten makkelijker maken om de uitkering te stoppen van mensen die naar het buitenland reizen en zich daar aansluiten bij een terroristische organisatie. Het wetsvoorstel dat dit regelt, is naar de Tweede Kamer gestuurd.

 • Het ministerie van Sociale Zaken heeft de rekentool gepubliceerd waarmee gemeenten inzicht krijgen in de opbouw van het bijstandsbudget dat ze krijgen voor volgend jaar.

  Rekentool voor bijstandsbudgetten

  Reageer

  Het ministerie van Sociale Zaken heeft de rekentool gepubliceerd waarmee gemeenten inzicht krijgen in de opbouw van het bijstandsbudget dat ze krijgen voor volgend jaar.

 • Samen met de band organiseert de gemeente Zaanstad optredens en bijeenkomsten met informatie én muziek. ´De manier waarop Skere Heren ‘skeer zijn’ bespreekbaar maakt in rapteksten, maakt iets los bij de jeugd waardoor zij minder schaamte voelen om over het onderwerp te praten´, aldus de gemeente.

  Hiphop en rock tegen armoede

  2 reacties

  Hoe bereik je jongeren? Het is een vraag waar menig beleidsambtenaar zijn hersens over breekt. In Zaanstad gaan ze het proberen met hiphop en rock. De gemeente heeft de hulp ingeroepen van de Zaanse band Skere Heren om armoede onder jongeren bespreekbaar te maken.

 • ‘Bij ieder kind past een boek’. Met die grondhouding heeft de bibliotheek Oosterschelde zichzelf zo’n zeven jaar geleden opnieuw uitgevonden. En met succes. De ‘bieb nieuwe stijl’ bereikt veel meer kinderen dan voorheen en helpt daarmee in de aanpak van laaggeletterdheid. Het leverde hen onlangs de Reset-award op, een prijs voor de organisatie die lukt opnieuw te beginnen.

  Bieb 2.0 wint Reset-award

  Reageer

  ‘Bij ieder kind past een boek’. Met die grondhouding heeft de bibliotheek Oosterschelde zichzelf zo’n zeven jaar geleden opnieuw uitgevonden. En met succes. De ‘bieb nieuwe stijl’ bereikt veel meer kinderen dan voorheen en helpt daarmee in de aanpak van laaggeletterdheid. Het leverde hen onlangs de Reset-award op, een prijs voor de organisatie die lukt opnieuw te beginnen.

 • Ondanks een negatief advies van de Raad van State heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) het wetsvoorstel voor beschut werk naar de Tweede Kamer gestuurd.

  Beschut werk naar Kamer, tegen advies RvS

  7 reacties

  Ondanks een negatief advies van de Raad van State heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) het wetsvoorstel voor beschut werk naar de Tweede Kamer gestuurd.

 • Wijkteams in Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad gaan door te experimenteren proberen effectiever te worden. Ze starten, gesteund door de staatssecretarissen Klijnsma (PvdA, SZW) en Van Rijn (PvdA, VWS) een proef met minder regels en meer maatwerk

  Experimenten voor efficiëntere wijkteams

  1 reactie

  Wijkteams in Eindhoven, Enschede, Leeuwarden, Utrecht en Zaanstad willen, door te experimenteren, effectiever worden. Ze starten, gesteund door de staatssecretarissen Klijnsma (PvdA, SZW) en Van Rijn (PvdA, VWS) een proef met minder regels en meer maatwerk.

 • Erik Dannenberg is de nieuwe voorzitter van Divosa. Dat heeft de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein bekendgemaakt. Dannenberg volgt René Paas op die in het voorjaar Commissaris van de Koning in Groningen werd.

  Dannenberg nieuwe voorzitter van Divosa

  Reageer

  Erik Dannenberg is de nieuwe voorzitter van Divosa. Dat heeft de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein bekendgemaakt. Dannenberg volgt René Paas op die in het voorjaar Commissaris van de Koning in Groningen werd.

 • Aan de experimenten met de bijstand die staatssecretaris Jetta Klijnsma toestaat zitten aan zoveel restricties dat er getwijfeld wordt aan de waarde ervan.

  Twijfel over waarde experimenten bijstand

  Reageer

  Het is heel mooi dat gemeenten ruimt krijgen om te experimenteren met de bijstand, maar wat Divosa betreft is dit een ‘eerste stap’. De vereniging hoopt dat de experimenten worden uitgebreid, want deze zijn nu zo beperkt dat er twijfel is over de waarde ervan.

 • Bijna de helft van de mensen met een bijstandsuitkering heeft een arbeidshandicap. Bij het doel van de overheid om de arbeidsdeelname van deze mensen te verhogen, moet de rol van gezondheid dus niet worden onderschat. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in het rapport ´Beperkt in functie´.

  Helft bijstandsgerechtigden heeft arbeidshandicap

  1 reactie

  Bijna de helft van de mensen met een bijstandsuitkering heeft een arbeidshandicap. Bij het doel van de overheid om de arbeidsdeelname van deze mensen te verhogen, moet de rol van gezondheid dus niet worden onderschat. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in het rapport ´Beperkt in functie´.

 • Ondanks de sterke toename van de schuldenproblematiek in Nederland, boekt de schuldhulpverlening in Amersfoort goede resultaten. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening daalt de laatste jaren licht. De extra investering in preventie heeft zijn doel niet gemist.

  Amersfoort succesvol in aanpak schulden

  Reageer

  Ondanks de sterke toename van de schuldenproblematiek in Nederland, boekt de schuldhulpverlening in Amersfoort goede resultaten. Het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening daalt de laatste jaren licht. De extra investering in preventie heeft zijn doel niet gemist.

 • Maastricht heeft sinds deze week een Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie. Het kenniscentrum richt zich op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking.

  Bruikbare sociale kennis

  1 reactie

  Maastricht heeft sinds deze week een Expertisecentrum Inclusieve Arbeidsorganisatie. Het kenniscentrum, een initiatief van de Universiteit van Maastricht (UM) en het UWV en in nauwe samenwerking met de Limburgse Werkgeversvereniging LWV, richt zich op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking. Daarvoor gaat het kennis uit onderzoek bruikbaar maken voor bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

 • Er zijn nog altijd te veel ernstige maatschappelijke incidenten met verwarde mensen. De effecten van een nieuwe aanpak zijn nog te weinig zichtbaar en zowel mensen met ervaring met verwardheid als hun familieleden merken nog te weinig verschil. Het word tijd om door te pakken, concludeert het Aanjaagteam Verward Personen in haar eindrapportage.

  Aanpak verwarde personen werkt nog niet goed

  1 reactie

  Er zijn nog altijd te veel ernstige maatschappelijke incidenten met verwarde mensen. De effecten van een nieuwe aanpak zijn nog te weinig zichtbaar en zowel mensen met ervaring met verwardheid als hun familieleden merken nog te weinig verschil. Het word tijd om door te pakken, concludeert het Aanjaagteam Verward Personen in haar eindrapportage.

 • Hellendoorn mag zich ‘Sportgemeente van het jaar 2016’ noemen. Het beleid is er modern en is er veel aandacht voor speciale doelgroepen. Ook Noordwijk viel in de prijzen, De gemeente had het beste Initiatief.

  Hellendoorn en Noordwijk gelauwerd om sportbeleid

  Reageer

  Hellendoorn mag zich ‘Sportgemeente van het jaar 2016’ noemen. Het beleid is er modern en is er veel aandacht voor speciale doelgroepen. Ook Noordwijk viel in de prijzen, De gemeente had het beste Initiatief.

 • De gemeenteraad van Stadskanaal heeft zich tegen de uitvoering van het akkoord van Westerlee uitgesproken.

  Akkoord van Westerlee lijkt mislukt

  1 reactie

  Het akkoord van Westerlee, waarmee Oost-Groningen miljoenen rijkssubsidie zou krijgen om de arbeidsmarkt vlot te trekken, staat op losse schroeven. De gemeenteraad van Stadskanaal stemde gisteren tegen het voorliggende businessplan. De kans dat het akkoord uitgevoerd gaat worden, is daarmee vrijwel verkeken. Wat er met de beloofde rijksmiljoenen gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereid een mogelijke aanscherping van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening voor om te zorgen dat schuldhulp voor iedereen toegankelijk blijft. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van 50+.

  Klijnsma wil brede toegang schuldhulpverlening

  Reageer

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereidt een mogelijke aanscherping van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening voor om te zorgen dat schuldhulp voor iedereen toegankelijk blijft. Dat schrijft ze in antwoord op Kamervragen van 50+.

 • Gemeenten krijgen er op verschillende terreinen wat geld bij voor hun sociale beleid. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van SZW. Veel extra rijksgeld wordt ingezet voor het aan het werk helpen van mensen en naar het ondersteunen van mensen in armoede.

  Extra’s bij SZW gaan naar armoede en werk

  1 reactie

  Gemeenten krijgen er op verschillende terreinen wat geld bij voor hun sociale beleid. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van SZW. Veel extra rijksgeld wordt ingezet voor het aan het werk helpen van mensen en naar het ondersteunen van mensen in armoede.

 • En weer leidt een verliefdheid op het gemeentehuis ertoe dat een wethouder het veld moet ruimen. In Barendrecht dit keer. VVD'er Leon van Noort koos ervoor op te stappen toen een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen dreigde te worden. Reden: de liefde.

  Liefde nekt wethouder Barendrecht

  2 reacties

  En weer leidt een verliefdheid op het gemeentehuis ertoe dat een wethouder het veld moet ruimen. In Barendrecht dit keer. VVD'er Leon van Noort koos ervoor op te stappen toen een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen dreigde te worden. Reden: de liefde.

 • De wet die gemeenten verplicht om beschut werk in te richten doorkruist de initiatieven van sommige gemeenten voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. ‘Ik vrees dat we dan het kind met het badwater weggooien’, klinkt het uit Utrecht. ‘Het druist in tegen de autonomie die je mag verwachten van een decentralisatie’, vindt Tilburg.

  'Klijnsma gooit kind met badwater weg'

  11 reacties

  De wet die gemeenten verplicht om beschut werk in te richten doorkruist de initiatieven van sommige gemeenten voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. ‘Ik vrees dat we dan het kind met het badwater weggooien’, klinkt het uit Utrecht. ‘Het druist in tegen de autonomie die je mag verwachten van een decentralisatie’, vindt Tilburg.

 • De gemeente scoort onder andere goed op een toets op verdringing van banen op de arbeidsmarkt.

  FNV: Westland 'meest sociale' gemeente

  5 reacties

  De gemeente Westland is de meest sociale gemeente van Nederland. Dat vindt de FNV in haar tweejaarlijkse ‘Lokale Monitor’. Daarin wordt het sociaal beleid van gemeenten getoetst. Aan de monitor deden 144 gemeenten mee.

 • Frustratie over bureaucratie staat in de top drie van grootste ergernissen van mantelzorgers, samen met huisvesting en financiën

  Regeldruk voor mantelzorgers moet omlaag

  3 reacties

  Mantelzorgers zijn gemiddeld drie uur per week bezig met het invullen van formulieren en andere regeltaken. Tijd die ze dus niet bezig kunnen zijn met zorgtaken. En dus moet de regeldruk naar beneden. Dat vindt Mezzo, belangenvereniging voor mantelzorgers, die berekende dat al die uren regelen een economische waarde van 900 miljoen euro hebben.

 • De Wet maatschappelijke ondersteuning kent al zo’n uitdaagrecht – right to challenge - maar dat werkt niet zo soepel als zou moeten, concludeert Quinten Lainert van de Vrije Universiteit van Amsterdam in een masterscriptie.

  Geef burger recht om uit te dagen

  4 reacties

  Nederlanders moeten meer te zeggen krijgen over hun eigen omgeving. De PvdA en de ChristenUnie hebben daarom onlangs een initiatiefnota ingediend waarin onder meer het ‘uitdaagrecht’ beschreven staat. Daarmee moet het makkelijker worden voor burgers om aan de overheid een alternatief plan voor te stellen. Dit ‘uitdaagrecht’ moet breder in de wet worden verankerd, vinden de twee partijen.

 • Laaggeletterden zijn oververtegenwoordigd in het klantenbestand van de schuldhulpverlening. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd. Mede daarom gaat ere-voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven prinses Laurentien de komende maanden bij burgemeesters en wethouders langs om aandacht te vragen voor het probleem en naar oplossingen te zoeken.

  Laaggeletterden vaker in problematische schulden

  1 reactie

  Laaggeletterden zijn oververtegenwoordigd in het klantenbestand van de schuldhulpverlening. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd. Mede daarom gaat ere-voorzitter van de stichting Lezen & Schrijven prinses Laurentien de komende maanden bij burgemeesters en wethouders langs om aandacht te vragen voor het probleem en naar oplossingen te zoeken.

 • Er moet meer aandacht komen voor het kostenbewustzijn van medewerkers van wijkteams. Medewerkers weten vaak niet goed welke hulp duur en welke goedkoop is. En als ze dat wel weten, wegen ze het vaak niet mee bij de keuze voor wat ze inzetten.

  Wijkteammedewerker vaak niet bewust van kosten zorg

  12 reacties

  Er moet meer aandacht komen voor het kostenbewustzijn van medewerkers van wijkteams. Medewerkers weten vaak niet goed welke hulp duur en welke goedkoop is. En als ze dat wel weten, wegen ze het vaak niet mee bij de keuze voor wat ze inzetten.

 • Hilversum doet het op het gebied van re-integratie gemiddeld slechter dan andere gemeenten. Bovendien worden resultaten niet goed gemeten. Dat vindt de plaatselijke rekenkamer.

  Kritisch rapport rekenkamer op Hilversums re-integratiebeleid

  1 reactie

  De gemeente Hilversum houdt niet goed in de gaten of het gevoerde re-integratiebeleid wel effectief is. Dat concludeert de rekenkamer Hilversum in een ‘nazorgonderzoek’ waarin kritiek wordt geuit op het feit dat de gemeente geen concrete en meetbare indicatoren meer gebruikt. Sowieso doet Hilversum het op het gebied van re-integratie gemiddeld slechter dan andere gemeenten.

 • Er dreigt een tekort aan nieuwbouw van kantoorruimte. Die vrees sprak makelaarsvereniging NVM uit in een deze week verschenen rapport. Volgens de vereniging is nieuwbouw van kantoren onvermijdelijk. Maar de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) ziet het wat genuanceerder. ‘Voor grote steden zit er wellicht wat in, maar zeker in de provincie Utrecht geldt dit voor de kleinere gemeenten niet.’

  Noodzaak nieuwe kantoren 'ligt wat genuanceerder'

  3 reacties

  Er dreigt een tekort aan nieuwbouw van kantoorruimte. Die vrees sprak makelaarsvereniging NVM uit in een deze week verschenen rapport. Volgens de vereniging is nieuwbouw van kantoren onvermijdelijk. Maar de Utrechtse gedeputeerde Bart Krol (CDA) ziet het wat genuanceerder. ‘Voor grote steden zit er wellicht wat in, maar zeker in de provincie Utrecht geldt dit voor de kleinere gemeenten niet.’

 • Dat mensen vanuit de Participatiewet het gemeentelijk groen onderhouden is niet nieuw. Maar steeds vaker gaan ze ook in het ‘groot groen’ aan de slag. Bij Staatsbosbeheer gaan ze niet alleen aan het werk, maar is er ook oog voor de ontwikkeling en doorstroming van mensen.

  Groot groen biedt kansen voor Participatiewet

  5 reacties

  Dat mensen vanuit de Participatiewet het gemeentelijk groen onderhouden is niet nieuw. Maar steeds vaker gaan ze ook in het ‘groot groen’ aan de slag. Bij Staatsbosbeheer gaan ze niet alleen aan het werk, maar is er ook oog voor de ontwikkeling en doorstroming van mensen.

 • Het kabinet tuigt een nieuwe Wet sociale werkvoorziening op, maar met minder geld. Die kritiek levert de VNG op het voornemen van staatssecretaris Jetta Klijnsma om gemeenten te verplichten beschut werk in te voeren. In een brief vraagt de vereniging meer invloed van gemeenten.

  'Verplicht beschut werk is nieuwe Wsw met minder budget'

  4 reacties

  Het kabinet tuigt een nieuwe Wet sociale werkvoorziening op, maar met minder geld. Die kritiek levert de VNG op het voornemen van staatssecretaris Jetta Klijnsma om gemeenten te verplichten beschut werk in te voeren. In een brief vraagt de vereniging meer invloed van gemeenten.

 • Borrel van de leden van het Stadsdorp Zuid - foto Anneke Huygen

  Stadsdorp: nabuurschap en participeren in Zuid

  1 reactie

  Zes jaar geleden startte ‘Stadsdorp Zuid’ in Amsterdam. Nu is het een club met 400, voornamelijk oudere, leden die de gemeente helpt doelstellingen te bereiken als langer zelfstandig kunnen blijven wonen. ‘Wij waren al bezig voordat het woord Participatiemaatschappij hip werd.’

 • Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

  Ambtenaar bij de overheid is gelukkig

  10 reacties

  Van werken bij de overheid word je best gelukkig, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I & O Research onder 3500 ambtenaren en ruim 1600 mensen die buiten de overheid werken. Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

 • Je kunt als gemeente zorgen dat alles wat je inkoopt duurzaam is. Of biologisch. Of fair trade. Maar sinds kort is er nóg een smaak voor gemeentelijke inkopers: circulair. De gemeente Enschede wil er serieus mee aan de slag en gaat alle drankjes circulair inkopen.

  Enschede kiest voor nieuwe smaak aanbesteden: circulair

  2 reacties

  Je kunt als gemeente zorgen dat alles wat je inkoopt duurzaam is. Of biologisch. Of fair trade. Maar sinds kort is er nóg een smaak voor gemeentelijke inkopers: circulair. De gemeente Enschede wil er serieus mee aan de slag en gaat alle drankjes circulair inkopen.

 • Sommige facturen zijn uit maart 2015 en nog steeds niet betaald. Jeugdhulpverlener Oosterpoort uit Oss belt nu de wethouders persoonlijk om de facturen betaald te krijgen.

  Gemeenten voor ruim 1 miljoen in het krijt bij jeugdhulpverlener

  5 reacties

  Onwil is het niet, weet bestuurder Gerco Schep van Jeugdhulpverlener Oosterpoort uit Oss. Maar door de administratieve chaos in de jeugdhulpverlening wacht hij nog op meer dan 1 miljoen euro, van 31 verschillende gemeenten. ‘Sommige facturen dateren van maart 2015 en gaan over zorg die we in 2014 geleverd hebben.’

 • Dementievriendelijke gemeenten zijn er – in naam - wel meer. Maar Utrechtse Heuvelrug weet inmiddels ze het ook écht zijn. De gemeente heeft de test van Alzheimer Nederland met glans doorstaan. Als eerste in Nederland.

  Utrechtse Heuvelrug bewezen dementie-vriendelijk

  1 reactie

  Dementievriendelijke gemeenten zijn er – in naam -  wel meer. Maar Utrechtse Heuvelrug weet inmiddels ze het ook écht zijn. De gemeente heeft de test van Alzheimer Nederland met glans doorstaan. Als eerste in Nederland.

 • Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) maakt de werkelijkheid mooier dan ze is. 21 duizend nieuwe garantiebanen zou het gestelde doel ruim voorbijstreven, maar toch zijn minder mensen met een beperking in dienst bij de overheid.

  'Juichstemming over garantiebanen onterecht'

  4 reacties

  Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) maakt de werkelijkheid mooier dan ze is. 21 duizend nieuwe garantiebanen zou het gestelde doel ruim voorbijstreven, maar toch zijn minder mensen met een beperking in dienst bij de overheid. ‘De juichstemming is niet terecht’, aldus ChristenUnie Tweede Kamerlid Carola Schouten. Ze wil een schriftelijk overleg.

 • Die vrees leeft bij onder meer de PvdA en GroenLinks. Maar niets is minder waar, aldus het gemeentebestuur. ‘We werken meer dan ooit vanuit de wijken.’

  Arnhem ‘meer dan ooit vanuit de wijken’

  1 reactie

  Gooit Arnhem, in de tijd dat woorden als maatwerk, dichter bij de burger en wijkaanpak de lokale politieke agenda bepalen, de wijkgerichte aanpak bij het grof vuil? Die vrees leeft bij onder meer de PvdA en GroenLinks. Maar niets is minder waar, aldus het gemeentebestuur. ‘We werken meer dan ooit vanuit de wijken.’

 • Waarom lukt het sommige provincies wel en andere niet om het beoogd aantal garantiebanen voor de baanafspraak te halen? Zowel bij de toppers als de floppers blijkt: het begint bij directeuren en managers die het écht willen.

  Garantiebanen beginnen bij besef managers

  2 reacties

  Waarom lukt het sommige provincies wel en andere niet om het beoogd aantal garantiebanen voor de baanafspraak te halen? Zowel bij de toppers als de floppers blijkt: het begint bij directeuren en managers die het écht willen.

 • Daar waar gemeenten nog achter lopen, is het de provincies vorig jaar wel gelukt te voldoen aan het aantal garantiebanen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies die het A&O-fonds heeft gepubliceerd.

  Provincies goed bezig met garantiebanen

  Reageer

  Daar waar gemeenten nog achter lopen, is het de provincies vorig jaar wel gelukt te voldoen aan het aantal garantiebanen voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies die het A&O-fonds heeft gepubliceerd.

 • Er moet een eenvoudig vangnet komen voor gemeenten die een tekort hebben op het budget voor de bijstand. Dat is het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA).

  Rfv wil eenvoudig vangnet voor bijstandsbudget

  Reageer

  Er moet een eenvoudig vangnet komen voor gemeenten die een tekort hebben op het budget voor de bijstand. Dat is het advies van de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA).

 • Nog geen enkele gemeente heeft een goed werkende, sluitende aanpak voor verwarde personen. De doelstelling dat deze zomer iedere gemeente zo’n sluitende aanpak heeft, is dus iets te ambitieus en wordt niet gehaald. Dat concludeert het aanjaagteam Verwarde Personen in een tussenrapportage.

  Nog geen sluitende aanpak verwarde personen

  7 reacties

  Nog geen enkele gemeente heeft een goed werkende, sluitende aanpak voor verwarde personen. De doelstelling dat deze zomer iedere gemeente zo’n sluitende aanpak heeft, is dus iets te ambitieus en wordt niet gehaald. Dat concludeert het aanjaagteam Verwarde Personen in een tussenrapportage.

 • Er moet een gemeenschappelijk, landelijk pakket komen voor de scholing en ontwikkeling van mensen die onder de Participatiewet vallen. Daarvoor pleit SBCM, het A en O fonds voor de sociale werkvoorziening, in een advies dat vandaag aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is overhandigd.

  Advies: Eén scholingspakket voor Participatiewet

  Reageer

  Er moet een gemeenschappelijk, landelijk pakket komen voor de scholing en ontwikkeling van mensen die onder de Participatiewet vallen. Daarvoor pleit SBCM, het A en O fonds voor de sociale werkvoorziening, in een advies dat vandaag aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is overhandigd.

 • Leren van elkaar en goede voorbeelden delen. Je hoort het vaak in gemeenteland. Maar laten zien wat werkt hoeft natuurlijk niet tot Nederland beperkt te blijven, moet staatssecretaris Klijnsma (SZW, PvdA) hebben gedacht.

  Ik heb al een boek

  Reageer

  Leren van elkaar en goede voorbeelden delen. Je hoort het vaak in gemeenteland. Maar laten zien wat werkt hoeft natuurlijk niet tot Nederland beperkt te blijven, moet staatssecretaris Klijnsma (SZW, PvdA) hebben gedacht.

 • De Sociaal Economische Raad gaat kijken waar er verbeteringen in beleid mogelijk zijn om te zorgen dat armoede en sociale uitsluiting onder kinderen teruggedrongen wordt. Het advies van de SER moet er nog dit jaar komen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

  SER gaat adviseren over bestrijden kinderarmoede

  5 reacties

  De Sociaal Economische Raad gaat kijken waar er  verbeteringen in beleid mogelijk zijn om te zorgen dat armoede en sociale uitsluiting onder kinderen teruggedrongen wordt. Het advies van de SER moet er nog dit jaar komen. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken.

 • Er wordt – ook door gemeenten - veel gevraagd van mensen met (dreigende) financiële problemen, aldus de WRR. Ze moeten erg veel informatie begrijpen en verwerken. Over financiële zaken, maar ook over rechten en plichten.

  Te hoge verwachtingen bij schuldhulp

  4 reacties

  Overheden vragen te veel van mensen die in de financiële problemen komen. Schuldenaren snappen vaak de (ingewikkelde) regels niet en er wordt te weinig rekening gehouden met de psychologie van mensen. Het onbedoelde gevolg is dat schuldenaren soms gedwongen zijn nog meer schulden te maken.

 • Wat de Raad voor de financiële verhoudingen betreft kan het ministerie van Sociale Zaken het verdeelmodel voor de bijstandsbudgetten van 2017 invoeren.

  Rfv positief over verdeelmodel bijstand 2017

  1 reactie

  De Raad voor de financiële verhoudingen is positief over het nieuwe verdeelmodel voor het bijstandsbudget. Wat de Rfv betreft kan het model, een herziening op het model dat dit jaar van kracht is, in 2017 ingevoerd worden.

 • De Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar de toegankelijkheid van schuldhulpverlening bij gemeenten. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma aangekondigd. Ook bereid ze een aanpassing in de wetgeving voor om de toegang te verbeteren.

  Onderzoek en wetswijziging voor betere schuldhulp

  Reageer

  De Inspectie SZW gaat onderzoek doen naar de toegankelijkheid van schuldhulpverlening bij gemeenten. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma aangekondigd. Ook bereid ze een aanpassing in de wetgeving voor om de toegang te verbeteren.

 • De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een goede manier om problematische schulden duurzaam op te lossen. Dat blijkt uit de cijfers van de Raad voor de rechtsbijstand over 2015. Van alle mensen die toegelaten worden tot de schuldsanering, haalt 86% schuldenvrij de eindstreep en kan dus met een schone lei beginnen. Dat is kleine stijging ten opzichte van 2014.

  Schuldenaren door Wsnp vaak schuldenvrij

  1 reactie

  De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is een goede manier om problematische schulden duurzaam op te lossen. Dat blijkt uit de cijfers van de Raad voor de rechtsbijstand over 2015. Van alle mensen die toegelaten worden tot de schuldsanering, haalt 86% schuldenvrij de eindstreep en kan dus met een schone lei beginnen. Dat is kleine stijging ten opzichte van 2014.

 • Zowel gemeenten als werkgevers kunnen makkelijker zien of iemand in het doelgroepenregister is opgenomen of niet.

  Doelgroepenregister beter inzichtelijk

  Reageer

  Gemeenten kunnen makkelijker kijken of iemand met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in het doelgroepenregister is opgenomen. Dat komt door een aanpassing in Sonar, het systeem dat UWV en gemeenten gebruiken om werkzoekenden en vacatures te registreren.

 • De kwaliteit van de jeugdzorg kan alleen verbeteren als gemeenten, hulpverleners en cliënten een duurzame dialoog aangaan op basis van onderling vertrouwen. Ook hebben gemeenten te weinig zicht op de oorzaken van de groeiende vraag naar jeugdhulp.

  Jeugdhulp kan beter door goede communicatie en vertrouwen

  7 reacties

  De kwaliteit van de jeugdzorg kan alleen verbeteren als gemeenten, hulpverleners en cliënten een duurzame dialoog aangaan op basis van onderling vertrouwen. Ook hebben gemeenten te weinig zicht op de oorzaken van de groeiende vraag naar jeugdhulp.

 • Vijf Zuid-Hollandse gemeenten hebben een ‘verdringingsprotocol’ getekend. Daarin staan afspraken om naast het voorkomen van verdringing op de arbeidsmarkt ook werken zonder loon tegen te gaan en te zorgen dat werknemers volgens cao-lonen betaald worden.

  Gemeenten in actie tegen verdringing

  Reageer

  Vijf Zuid-Hollandse gemeenten hebben een ‘verdringingsprotocol’ getekend. Daarin staan afspraken om naast het voorkomen van verdringing op de arbeidsmarkt ook werken zonder loon tegen te gaan en te zorgen dat werknemers volgens cao-lonen betaald worden.

 • De Rotterdamse dienst Werk en Inkomen richt zich te veel op handhaving van het bijstandsbeleid zonder naar de persoonlijke omstandigheden en behoeften van mensen te kijken. Dat vindt de PvdA in de gemeenteraad. Er zou meer maatwerk geleverd moeten worden, aldus raadslid Carlos Goncalves

  Kritiek PvdA op Rotterdams bijstandsbeleid

  10 reacties

  De Rotterdamse dienst Werk en Inkomen richt zich te veel op handhaving van het bijstandsbeleid zonder naar de persoonlijke omstandigheden en behoeften van mensen te kijken. Dat vindt de PvdA in de gemeenteraad. Er zou meer maatwerk geleverd moeten worden, aldus raadslid Carlos Goncalves

 • Gemeenten die vakantiewoningen om willen vormen tot ‘reguliere’ woningen die permanent bewoond mogen worden, kunnen dat via een wijziging van het bestemmingsplan doen. Maar daarvoor moeten ze wel een extra stap zetten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

  Extra stap voor permanente bewoning recreatiewoningen

  15 reacties

  Gemeenten die vakantiewoningen om willen vormen tot ‘reguliere’ woningen die permanent bewoond mogen worden, kunnen dat via een wijziging van het bestemmingsplan doen. Maar daarvoor moeten ze wel een extra stap zetten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

 • Om burgerinitiatieven meer kans van slagen te geven hoeft, in tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, de bezem helemaal niet door de kast aan regels en voorwaarden. Wel is het een taak van de gemeente om de regels goed uit te leggen, want dat blijkt nog knap ingewikkeld.

  Grote schoonmaak aan regels is niet nodig

  2 reacties

  Om burgerinitiatieven meer kans van slagen te geven hoeft, in tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, de bezem helemaal niet door de kast aan regels en voorwaarden. Wel is het een taak van de gemeente om de regels goed uit te leggen, want dat blijkt nog knap ingewikkeld.

 • Ook de gemeente Enschede stapt naar de rechter omdat ze het niet eens is met de verdeling die het rijk aanhoudt voor de betaling van de bijstand. Net als enkele andere gemeenten, vindt Enschede de verdeling niet eerlijk en wil het meer geld van het rijk.

  Enschede wil extra geld en inzage in verdeelmodel

  Reageer

  Ook de gemeente Enschede stapt naar de rechter omdat ze het niet eens is met de verdeling die het rijk aanhoudt voor de betaling van de bijstand. Net als enkele andere gemeenten, vindt Enschede de verdeling niet eerlijk en wil het meer geld van het rijk.

 • Het kabinet trekt 30 miljoen euro structureel uit voor de aanpak van personen met verward gedrag. Het geld wordt onder meer ingezet voor een regeling voor onverzekerden. Dat blijkt uit de voorjaarsnota.

  30 miljoen voor aanpak verwarde personen

  8 reacties

  Het kabinet trekt 30 miljoen euro structureel uit voor de aanpak van personen met verward gedrag. Het geld wordt onder meer ingezet voor een regeling voor onverzekerden. Dat blijkt uit de voorjaarsnota.

 • De hoogte van de gemiddelde schuld die mensen hebben, is flink gestegen. Van 38.500 euro in 2014 naar 42.900 euro vorig jaar. Dat meldt de Nvvk in haar jaarcijfers. Ruim 90 duizend mensen met financiële problemen hebben zich vorig jaar gemeld bij de schuldhulpverlening, een stabilisering.

  Minder maar hogere schulden

  1 reactie

  Het aantal aanmeldingen bij de schuldhulpverlening is voor het eerst in jaren niet gestegen. Maar dat betekent niet dat de problemen met schulden minder groot zijn, meldt de Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren Nvvk. 

 • Gemeenten die willen experimenteren met de regels rondom de bijstand, zijn weer een stapje dichterbij hun doel. Of eigenlijk twee. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat een wetenschappelijk kader opstellen voor de experimenten én ze wil nog voor het zomerreces een Amvb voorbereiden.

  Experimenteren met de bijstand weer stap dichterbij

  2 reacties

  Gemeenten die willen experimenteren met de regels rondom de bijstand, zijn weer een stapje dichterbij hun doel. Of eigenlijk twee. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat een wetenschappelijk kader opstellen voor de experimenten én ze wil nog voor het zomerreces een Amvb voorbereiden.

 • Een overheid die aan de ene kant hard bezuinigt en aan de andere kant mensen oproept om meer zelf te doen, komt niet erg geloofwaardig over. Dat concludeert King in het rapport Vitaliteit van buurten en maatschappelijke veerkracht.

  Roep om zelfredzaamheid is niet erg geloofwaardig

  6 reacties

  Een overheid die aan de ene kant hard bezuinigt en aan de andere kant mensen oproept om meer zelf te doen, komt niet erg geloofwaardig over. Dat concludeert King in het rapport Vitaliteit van buurten en maatschappelijke veerkracht.

 • Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een vandaag verschenen advies.

  Terughoudendheid nodig bij ondersteuning kind

  Reageer

  Gemeenten moeten terughoudend zijn met het maken van regels rondom de zorg en ondersteuning van ouders en kinderen. En als ze hun opdracht echt serieus willen nemen, zorgen ze dat er in hun inkoopbeleid ruimte is voor innovatie, leren en reflecteren. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een vandaag verschenen advies.

 • Het kabinet stelt 166 miljoen euro beschikbaar voor plannen die de jeugdwerkloosheid moeten terugdringen en meer werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

  166 miljoen voor terugdringen werkloosheid

  4 reacties

  Het kabinet stelt 166 miljoen euro beschikbaar voor plannen die de jeugdwerkloosheid moeten terugdringen en meer werkgelegenheid creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 • Utrecht wil snel duidelijkheid over een aanvulling vanuit het rijk voor het tekort op het bijstandsbudget van de gemeente. Het overweegt daarom een hoger beroepszaak aan te spannen.

  Utrecht overweegt hoger beroep om bijstandgeld

  2 reacties

  Utrecht wil snel duidelijkheid over een aanvulling vanuit het rijk voor het tekort op het bijstandsbudget van de gemeente. Het overweegt daarom een hoger beroepszaak aan te spannen.

 • De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

  Raadslid dat OvJ dood wenst, blijft gewoon aan

  2 reacties

  De burgemeester vindt het ‘onacceptabel’, de grootste raadsfractie ‘triest’ en het Openbaar Ministerie heeft aangifte gedaan. Maar het Heerlense raadslid Christian Petermann zit na zijn tweet waarin hij officieer van Justitie dood wenst nog gewoon op z’n plek in de raad.

 • Dat vindt de Nationale Ombudsman die een kritisch rapport schreef over te lange wachttijden, te hoge drempels, te strenge toegangseisen.

  Harde kritiek Ombudsman over schuldhulpverlening

  1 reactie

  De gemeentelijke schuldhulpverlening moet en kan een stuk beter. Dat concludeert de Nationale Ombudsman in een kritisch rapport. Gemeenten zorgen onvoldoende voor steun en begeleiding, er wordt geen maatwerk geleverd en de toegangseisen zijn vaak te streng.

 • Tilburg wil een proef met wanbetalers van zorgpremies wegens succes voortzetten. Van de 80 mensen die aan de pilot meededen, zijn al na een paar maanden 32 mensen geen wanbetaler meer.

  Pilot met wanbetaler succes

  Reageer

  Tilburg wil een proef met wanbetalers van zorgpremies wegens succes voortzetten. Van de 80 mensen die aan de pilot meededen, zijn al na een paar maanden 32 mensen geen wanbetaler meer.

 • Er gloort hoop voor de 47 gemeenten die vanaf 2018 nul euro dreigden te hebben voor de re-integratie van mensen in de bijstand. De VNG is, vlak voor de meicirculaire, akkoord gegaan met een voorstel van de 47. De bal ligt nu bij het ministerie van Sociale Zaken.

  Toch akkoord over re-integratiebudget 47 gemeenten

  Reageer

  Er gloort hoop voor de 47 gemeenten die vanaf 2018 nul euro dreigden te hebben voor de re-integratie van mensen in de bijstand. De VNG is, vlak voor de meicirculaire, akkoord gegaan met een voorstel van de 47. De bal ligt nu bij het ministerie van Sociale Zaken.

 • Wijkverpleegkundigen doen steeds vaker taken die eigenlijk gedaan horen te worden door thuiszorg. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma.

  Wijkverpleegkundigen in de thuiszorg

  Reageer

  Wijkverpleegkundigen doen steeds vaker taken die eigenlijk gedaan horen te worden door thuiszorg. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van hoogleraar participatie en diversiteit Tineke Abma.

 • Er zijn nieuwe afspraken gemaakt om te zorgen dat het ‘Akkoord van Westerlee’ omgezet wordt in concrete plannen die versneld uitgevoerd gaan worden. Dit nadat de twee gebiedsregisseurs begin april constateerden dat er vooralsnog weinig terecht was gekomen van alle goede bedoelingen.

  Nieuwe afspraken rondom Akkoord van Westerlee

  Reageer

  Er zijn nieuwe afspraken gemaakt om te zorgen dat het ‘Akkoord van Westerlee’ omgezet wordt in concrete plannen die versneld uitgevoerd gaan worden. Dit nadat de twee gebiedsregisseurs begin april constateerden dat er vooralsnog weinig terecht was gekomen van alle goede bedoelingen.

 • De Regionale Belastinggroep in Delft gaat de komende weken namens het Hoogheemraadschap Delfland zo’n 5000 huishoudens bezoeken die de zuiveringsheffing nog niet betaald hebben. De mensen worden herinnerd aan hun betalingsverplichting en er wordt gekeken of er betalingsrelingen mogelijk zijn.

  Delfland bezoekt mensen die rekening niet betalen

  11 reacties

  De Regionale Belastinggroep in Delft gaat de komende weken namens het Hoogheemraadschap Delfland zo’n 5000 huishoudens bezoeken die de zuiveringsheffing nog niet betaald hebben. De mensen worden herinnerd aan hun betalingsverplichting en er wordt gekeken of er betalingsrelingen mogelijk zijn.

 • 35 mensen geïndiceerd voor het Tilburgs Alternatief. 15 daarvan zijn aan de slag en 6 mensen zijn bezig in de arbeidsmatige dagbesteding. De anderen zitten nog in het proces.

  Geen beschut werk, wel aan het werk

  1 reactie

  Tilburg doet niet aan ‘beschut werk’ voor de allerzwaksten op de arbeidsmarkt. Het is oneerlijk, duur en bovendien onwenselijk, vindt de wethouder. Maar dat betekent niet dat deze mensen in Tilburg achter de geraniums zitten.

 • Er komt een ontluisterend beeld naar voren uit de tussenrapportage van de twee mannen die moeten toezien op het Akkoord van Westerlee waarmee Oost-Groningen 18 miljoen kan investeren in de arbeidsmarkt.

  Ontluisterend beeld van 'Akkoord van Westerlee'

  4 reacties

  Nauwelijks afstemming, laat staan binding, persoonlijke irritaties, projecten komen niet van de grond, gemeentebestuurders laten het afweten. De ‘gebiedsregisseurs’ in Oost-Groningen hebben weinig positiefs te melden in hun tussenrapportage Kört veur de Kop.

 • Dankzij het Actieplan Jeugdwerkloosheid zijn tussen 2013 en 2015 in de gemeenten in Fryslân West ruim 300 jongeren aan het werk gegaan of terug de schoolbanken in.

  Werk voor 300 Friese jongeren

  Reageer

  Dankzij het Actieplan Jeugdwerkloosheid zijn tussen 2013 en 2015 in de gemeenten in Fryslân West ruim 300 jongeren aan het werk gegaan of terug de schoolbanken in. Daarmee ontstijgt het behaalde resultaat de doelstellingen. Bij het Actieplan werken Sudwest-Fryslân, Littenseradiel, Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân en De Fryske Marren nauw samen met een regionaal meld- en coördinatiecentrum vroegtijdige schoolverlaters en het re-integratiebedrijf Pastiel.

 • Gemeenten hoeven voorlopig niet te rekenen op extra rijksgeld om de teruglopende budgetten voor bijzondere bijstand te compenseren. Dat valt op te maken uit de antwoorden van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) op vragen van de SP.

  Geen extra geld voor bijzondere bijstand

  3 reacties

  Gemeenten hoeven voorlopig niet te rekenen op extra rijksgeld om de teruglopende budgetten voor bijzondere bijstand te compenseren. Dat valt op te maken uit de antwoorden van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) op vragen van de SP.

 • Door gezinnen die wat ondersteuning nodig hebben in contact te brengen met gezinnen waar het wel goed loopt, wil Rhenen een beroep op zwaardere zorg voorkomen.

  'Gezinnen voor gezinnen' moet zwaardere zorg voorkomen

  1 reactie

  Vraag: Hoe steun je gezinnen die weliswaar nog niet tot over hun oren in de problemen zitten, maar waar het dagelijkse leven niet goed loopt? Antwoord: Met andere gezinnen. Dat is de kern van het project Buurtgezinnen.nl. In Rhenen loopt de pilot al een jaar en is men enthousiast.

 • Nog niet alle gemeenten zijn daadwerkelijk begonnen met het creëren en invullen van beschutte werkplekken. Opvallend is dat gemeenten er voor kiezen om met tijdelijke dienstverbanden te werken. Dat blijkt uit gegevens van Brancheorganisatie voor de Sociale Werkvoorziening Cedris.

  Beschut werk in de maak

  Reageer

  Nog niet alle gemeenten zijn daadwerkelijk begonnen met het creëren en invullen van beschutte werkplekken. Opvallend is dat gemeenten er voor kiezen om met tijdelijke dienstverbanden te werken. Dat blijkt uit gegevens van Brancheorganisatie voor de Sociale Werkvoorziening Cedris.

 • Elke gemeente moet voor de komende jaren een woon- en zorgvisie opstellen. Bij ongeveer de helft van de 390 gemeenten is dat nog niet gebeurd. Volgens het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen van Marnix Norder moeten ze snel aan de slag.

  Woon- en zorgvisie noodzaak

  Reageer

  Elke gemeente moet voor de komende jaren een woon- en zorgvisie opstellen. Bij ongeveer de helft van de 390 gemeenten is dat nog niet gebeurd. Volgens het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen van Marnix Norder moeten ze snel aan de slag.

 • Gemeenten moeten een woon- en zorgvisie opstellen zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat vindt voorzitter Marnix Norder van het aanjaagteam in zijn eindrapportage.

  Aanjaagteam wil woon- en zorgvisie in elke gemeente

  Reageer

  Elke gemeente moet voor de komende jaren een woon- en zorgvisie opstellen. Bij ongeveer de helft van de gemeenten is dat nog niet gebeurd. Volgens het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen van Marnix Norder moeten ze snel aan de slag.

 • Gemeenten hebben behoefte aan goed onderzoek naar demografische ontwikkelingen om beleid te kunnen maken op het feit dat mensen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Het rijk zou hierin een rol moeten spelen, vindt het Aanjaagteam Zelfstandig Wonen.

  'Rijk moet gemeenten helpen met goed onderzoek'

  Reageer

  Gemeenten hebben behoefte aan goed onderzoek naar demografische ontwikkelingen om beleid te kunnen maken op het feit dat mensen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Het rijk zou hierin een rol moeten spelen, vindt het Aanjaagteam Zelfstandig Wonen.

 • De Sociaal Economische Raad en het Sociaal en Cultureel Planbureau gaan het kabinet adviseren over een samenhangend beleid om armoede onder kinderen aan te pakken. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma gezegd.

  Klijnsma wil advies over armoedebeleid kinderen

  7 reacties

  De Sociaal Economische Raad en het Sociaal en Cultureel Planbureau gaan het kabinet adviseren over een samenhangend beleid om armoede onder kinderen aan te pakken. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma gezegd.

 • 47 gemeenten dreigen vanaf 2018 geen cent meer te krijgen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Dat is het gevolg van het nieuwe verdeelmodel dat het rijk hanteert. Een reparatiepoging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt te stranden bij de VNG.

  Budget voor re-integratie in 47 gemeenten: 0 euro

  Reageer

  47 gemeenten dreigen vanaf 2018 geen cent meer te krijgen om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen. Dat is het gevolg van het nieuwe verdeelmodel dat het rijk hanteert. Een reparatiepoging van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lijkt te stranden bij de VNG.

 • Klijnsma lijkt het nu zat te zijn. In het OA noemde ze voor het eerst een concrete datum, 1 januari 2017, voor het verplichten van beschut werk.

  Beschut werk mogelijk per 2017 verplicht

  22 reacties

  Het geduld van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) is bijna op. Als gemeenten niet snel werk maken van het inrichten van beschut werk voor de allerzwaksten op de arbeidsmark, gaat ze het verplicht stellen. En wel per 1 januari volgend jaar.

 • Zolang het rijk nog op deelterreinen evalueert, zal het lastig worden op gemeentelijk niveau de decentralisaties in samenhang op te pakken.

  Het lukt nog niet om tot één sociaal domein te komen

  5 reacties

  Het lukt nog niet om tot één sociaal domein te komen. Dat concludeert de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) in haar vierde rapportage die aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is overhandigd. Het proces van ontkokering en integraliteit verloopt te traag waardoor de beloften van de decentralisaties niet waargemaakt kunnen worden.

 • Mantelzorgers, vrijwilligers, buurtbewoners en ervaringsdeskundigen hebben nauwelijks een rol in de wijkteams. En als ze al betrokken zijn, dan gaat het vrijwel altijd om meedenken en niet om meebeslissen of meedoen.

  Wijkbewoner doet niet mee in wijkteam

  2 reacties

  Wijkteams geven burgers erg weinig ruimte om mee te doen in hun teams. Mantelzorgers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers worden weinig betrokken en als dat wel zo is, is dat vaak om mee te denken. Vrijwel nooit om mee te beslissen. Dat blijkt uit onderzoek van Movisie.

 • ‘Burgerkracht stimuleren’ stond twee jaar geleden stond nog als belangrijkste doelstelling in veel van de 32 gemeentelijke beleidsnota’s die Movisie onderzocht. Nu is het vergroten van zelfredzaamheid van burgers afgezakt naar een gedeelde vierde plaats

  Wijkteams: Burgerkracht raakt uit beeld

  18 reacties

  Sociale wijkteams zien het activeren van burgers en het vergroten van hun zelfredzaamheid niet langer als hun belangrijkste taak. Ook helpen ze mensen nauwelijks aan werk, zo blijkt uit onderzoek van Movisie.

 • Sinds 2005 geven gemeenten anderhalf tot twee keer zo veel uit aan bijzondere bijstand en minimabeleid dan het budget dat ze hiervoor krijgen van het rijk, zo staat te lezen in de factsheet.

  Uitgaven bijzondere bijstand veel hoger dan rijksbudget

  2 reacties

  Gemeenten geven al jaren veel meer uit aan bijzondere bijstand en minimabeleid dan dat zij daarvoor ontvangen van het Rijk. Dat blijkt uit de Divosa-monitor factsheet over de financiën bijzondere bijstand.

 • Gespecialiseerde jeugd-ggz inpandig bij de huisarts zorgt voor veel minder doorverwijzingen naar dure en zwaardere jeugd-ggz. Dat blijkt uit een pilot in de gemeenten Oude IJsselstreek. De nieuwe manier zorgt voor minder doorverwijzingen, wat zowel kwalitatief als financieel aantrekkelijk is.

  Minder doorverwijzingen jeugd-ggz na pilot

  6 reacties

  Gespecialiseerde jeugd-ggz inpandig bij de huisarts zorgt voor veel minder doorverwijzingen naar dure en zwaardere jeugd-ggz. Dat blijkt uit een pilot in de gemeenten Oude IJsselstreek. De nieuwe manier zorgt voor minder doorverwijzingen, wat zowel kwalitatief als financieel aantrekkelijk is.

 • Het aantal Nederlanders dat langdurig in armoede leeft is veel groter dan eerder werd gedacht. Ruim de helft van de arme Nederlanders is al drie jaar of langer arm. In totaal gaat het om bijna 600 duizend mensen.

  Veel meer langdurig armen dan gedacht

  15 reacties

  Het aantal Nederlanders dat langdurig in armoede leeft is veel groter dan eerder werd gedacht. Ruim de helft van de arme Nederlanders is al drie jaar of langer arm. In totaal gaat het om bijna 600 duizend mensen. Dat schrijft het SCP in de pubilcatie Een lang tekort; langdurige armoede in Nederland.

 • Kennisinstituut Movisie heeft in het magazine Sociaal & Ondernemend zeven tips opgesteld voor gemeenten om sociaal ondernemers betere kansen te geven.

  Kleur eens buiten de lijntjes

  Reageer

  Sociaal ondernemen is in. Maar niet alleen dat, want met het tot stand komen van de participatiemaatschappij wordt het steeds belangrijker dat ook mensen met een arbeidsbeperking een ‘gewone’ baan hebben. Gemeenten zouden in sociale ondernemingen daarom een goede partner kunnen zien. Dat gebeurt al, maar nog niet altijd. Sociaal ondernemers worden nog regelmatig tegengewerkt door wetten en regels. Kennisinstituut Movisie heeft daarom in het magazine Sociaal & Ondernemend zeven tips opgesteld voor gemeenten om sociaal ondernemers betere kansen te geven.

 • Het beleid van de gemeente Rotterdam is erop gericht jongeren niet in de bijstand te laten belanden maar ze naar school te sturen.

  'Rotterdam verantwoordelijk voor misbruik stufi'

  10 reacties

  De gemeente Rotterdam is zelf medeverantwoordelijk voor de leerlingen in het mbo die misbruik maken van studiebeurzen. Dat zeggen leraren van het Albeda College tegen de NOS.

 • Tot en met november 2015 zijn zo'n 90 indicaties beschut werk afgegeven. Het zouden er 1600 moeten zijn.

  Aantal aanvragen beschut werk blijft achterlopen

  1 reactie

  Het aantal mensen dat voorgedragen wordt voor een beschutte werkplek, blijft nog steeds achter bij de verwachtingen. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) in een brief aan de Tweede Kamer. Tot en met november vorig jaar kwamen 263 aanvragen binnen.

 • 20 gemeenten willen niet dat het leveren van een tegenprestatie voor een bijstandsuitkering verplicht is, blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW.

  20 gemeenten blijven verplichte tegenprestatie weigeren

  4 reacties

  Twintig gemeenten houden zich doelbewust niet aan de wet als het gaat om de uitvoering van de tegenprestatie voor mensen met een uitkering. Dat staat in de verordening ‘Tegenprestatie’ van de Inspectie SZW waarin onderzocht is hoe gemeenten met de verplichte tegenprestatie omgaan.

 • De verschillen doen zich vooral voor als het gaat om niet-acute problemen. Als het om ernstige incidenten van overlast gaat waarbij een vermoeden is van een ernstige acute psychiatrische oorzaak,

  Grotere regierol gemeenten bij aanpak verwarde personen

  10 reacties

  Er zijn grote verschillen bij de regio’s en de gemeenten in de manier waarop wordt omgegaan met verwarde personen. Dat blijkt uit de tussenreportage van het Aanjaagteam Verwarde personen onder leiding van burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn. Gemeenten moeten meer de regie op zich nemen en er moet een domeinoverschrijdende aanpak komen.

   

 • Het aantal banen in de sector jeugdzorg daalt fors de komende jaren. Daarentegen gaat het weer beter in de kinderopvang.

  Steeds minder banen in de sector jeugdzorg

  2 reacties

  Door de decentralisatie van de jeugdzorg, krimpt het aantal banen in die sector. Dat blijkt uit cijfers van UWV. Tussen 2015 en 2018 rekent UWV op een daling van bijna 3000 banen. In de kinderopvang, waar het aantal banen de laatste jaren fors afnam, gaat het juist weer beter.

 • Een actief bijstandsbeleid leidt tot minder mensen in de bijstand, blijkt uit onderzoek van Divosa en de Atlas voor gemeenten.

  Actief bijstandsbeleid loont

  5 reacties

  Gemeenten die weinig energie steken in een bijstandsbeleid, krijgen vroeg of laat te maken met een stijgend aantal bijstanders. Dat blijkt uit het onderzoek van Atlas voor gemeenten en Divosa. Ook opvallend: een kleiner budget leidt tot een beter resultaat.

 • Ook aan het organiseren van zogeheten nuldelijnszorg als informele netwerken en buurthulp komen veel wijkteams niet toe (43 procent), blijkt uit een peiling van Movisie.

  Wijkteams bereiken nog te weinig zorgmijders

  15 reacties

  Bijna de helft van de wijkteams die in Nederland actief zijn, komen onvoldoende toe aan ‘outreachend werken’. Uit een peiling van Movisie onder 234 gemeenten blijkt dat 46% van de wijkteams vinden dat ze zorgmijders onvoldoende bereiken.

 • De SP wil van Klijnsma weten wat ze vindt van de grote verschillen in ondersteuning aan arme kinderen en of ze die verschillen wil accepteren.

  Kamervragen over verschillen in ondersteuning aan kinderen

  3 reacties

  Het is schandalig dat de woonplaats van een arm kind bepaalt of er een beetje ondersteuning of redelijk goede ondersteuning is. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil naar aanleiding van het bericht hierover in Binnenlands Bestuur uitleg van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken). GroenLinks pleit voor meer geld voor de gemeenten.

 • Gemeenten hebben extra geld gekregen om kinderen in armoede te ondersteunen. Ze doen dat ook, maar er zijn wel grote verschillen, zowel in beleid, aanpak als in uitvoering.

  Grote verschillen in hulp aan arme kinderen

  9 reacties

  Gemeenten gaan heel verschillend om met het ondersteunen van kinderen in armoede. Kinderen in de ene gemeente kunnen tot wel vier keer zoveel euro krijgen als in een andere gemeente. Volgens hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk heeft een gang naar de rechter in Nederland echter weinig zin. Internationaal ligt dat anders.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Meten is weten. Toch is beleid lang niet altijd gebaseerd op wetenschappelijke data en is evalueren een ondergeschoven kindje. In Amerika zorgt Results for America ervoor dat lokale overheden hun beleid ‘evidence based’ maken. Wat kan een Nederlandse gemeente daarvan leren?

  Steden die zeker werken

  1 reactie

  Meten is weten. Toch is beleid lang niet altijd gebaseerd op wetenschappelijke data en is evalueren een ondergeschoven kindje. In Amerika zorgt Results for America ervoor dat lokale overheden hun beleid ‘evidence based’ maken. Wat kan een Nederlandse gemeente daarvan leren?

 • Toen landelijk het aantal mensen in de bijstand met 10 procent groeide, hield de gemeente Emmen de cijfers gelijk. Knap voor een gemeente die jarenlang toch echt het slechtste jongetje van de klas was op dat terrein. ‘Iedereen die uit de bijstand stroomt, bespaart de gemeente 14 duizend euro op jaarbasis.’

  Investeren in bijstand

  Reageer

  Toen landelijk het aantal mensen in de bijstand met 10 procent groeide, hield de gemeente Emmen de cijfers gelijk. Knap voor een gemeente die jarenlang toch echt het slechtste jongetje van de klas was op dat terrein. ‘Iedereen die uit de bijstand stroomt, bespaart de gemeente 14 duizend euro op jaarbasis.’

 • Na negen jaar praten is het breed wettelijk moratorium een feit. Een adempauze voor mensen die diep in de schulden zitten. Het moet de gemeentelijke schuldhulpverlening verbeteren en preventief werken. Hulpverleners zien nog verbeterpunten: de drempel moet omlaag en mag het wat minder ingewikkeld?

  Halfjaartje rust voor wanbetaler

  Reageer

  Na negen jaar praten is het breed wettelijk moratorium een feit. Een adempauze voor mensen die diep in de schulden zitten. Het moet de gemeentelijke schuldhulpverlening verbeteren en preventief werken. Hulpverleners zien nog verbeterpunten: de drempel moet omlaag en mag het wat minder ingewikkeld?

 • Zoetermeer spreekt via maatwerk het potentieel van lokale statushouders aan, in plaats van meteen ‘een baan’ als doel te stellen. Zelfwerkzaamheid van de vluchteling staat voorop. ‘Het uitgangspunt is dat mensen zelf ontdekken waar ze goed in zijn’, zegt wethouder Vugs.

  Investeer in statushouder

  Reageer

  Zoetermeer spreekt via maatwerk het potentieel van lokale statushouders aan, in plaats van meteen ‘een baan’ als doel te stellen. Zelfwerkzaamheid van de vluchteling staat voorop. ‘Het uitgangspunt is dat mensen zelf ontdekken waar ze goed in zijn’, zegt wethouder Vugs.

 • Eén gezin, één plan, één regisseur. Zo zou de gezinszorg er na de decentralisaties uit moeten gaan zien. Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een multiprobleemgezin nodig had. ‘Op jaarbasis scheelde het tienduizenden euro’s.’

  Eén gezin, één budget

  Reageer

  Eén gezin, één plan, één regisseur. Zo zou de gezinszorg er na de decentralisaties uit moeten gaan zien. Meppel schoof het hokjesdenken terzijde en bepaalde met de natte vinger wat een multiprobleemgezin nodig had. ‘Op jaarbasis scheelde het tienduizenden euro’s.’

 • Met het programma ‘Gezond in…’ bestrijden gemeenten sinds twee jaar gezondheidsachterstanden bij kwetsbare burgers. Het rijk levert budget, gemeenten mogen het naar eigen believen inzetten. Ambassadeur Rinda den Besten: ‘De kracht van het programma is dat burgers er zelf een grote rol in hebben.’

  Gericht gezonder

  Reageer

  Met het programma ‘Gezond in…’ bestrijden gemeenten sinds twee jaar gezondheidsachterstanden bij kwetsbare burgers. Het rijk levert budget, gemeenten mogen het naar eigen believen inzetten. Ambassadeur Rinda den Besten: ‘De kracht van het programma is dat burgers er zelf een grote rol in hebben.’

 • Het aantal mensen met problematische schulden is fors gestegen. Gemeenten moeten deze mensen helpen. Maar hoe? Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereidt een wetswijziging voor. Leeuwarden en Amersfoort boeken, elk op hun eigen manier, nu al succes.

  Schuldhulp die werkt

  Reageer

  Het aantal mensen met problematische schulden is fors gestegen. Gemeenten moeten deze mensen helpen. Maar hoe? Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) bereidt een wetswijziging voor. Leeuwarden en Amersfoort boeken, elk op hun eigen manier, nu al succes.

 • Waar de overheid terugtreedt, stappen bewoners naar voren om te doen wat zij nodig achten in hun wijk. Een serie over burgerinitiatieven

  Nuttige nieuwe vrienden

  Reageer

  Zorgen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, is een taak van de lokale overheid. Dat het in Amsterdam-Zuid lukt, mag ook op het conto van het eerste stadsdorp van Nederland worden bijgeschreven. ‘Wij waren al bezig voordat de participatiemaatschappij hip werd.’

 • Van werken bij de overheid word je best gelukkig, zo blijkt uit onderzoek onder 3500 ambtenaren en ruim 1600 mensen die buiten de overheid werken. Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfer 7,6.

  Jonge en oude ambtenaar het meest gelukkig

  Reageer

  Ambtenaren zijn behoorlijk gelukkig, werk doet ertoe en het leven is betekenisvol. Mocht nog eens gedacht worden dat nieuws altijd negatief moet zijn, zo niet in het geluksonderzoek dat Binnenlands Bestuur en I&O Research deze zomer uitvoerden.

 • Mensen die niet op eigen kracht het minimumloon kunnen verdienen, wacht nog steeds een grote variëteit aan regimes: via de baanafspraak uit de Participatiewet, via de Wajong en via de Wsw. Het is niet alleen onduidelijk en ingewikkeld, maar leidt ook tot sterk uiteenlopende financiële consequenties voor werkgever, werknemer én gemeente.

  Liever een Wajongere

  Reageer

  De Participatiewet moest helderheid scheppen aan aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Geen verschillen in loonkostensubsidies tussen bijstand, Wajong of Sociale werkvoorziening. Maar grote werkgevers laten de wet wegens de regionale versnippering liever links liggen.