of 63428 LinkedIn

Louis Cornelisse

Recente Artikelen

 • Amsterdam heeft een revolutionaire aanpak om haar burgers aan de loketten, de telefoon en digitaal te helpen. Lange rijen zullen tot het verleden behoren. ‘We hebben heel goed gekeken naar call-centers en retailbedrijven', zegt Jos Maessen, directeur dienstverlening en facilitair management in de hoofdstad over de opzet van ‘1 Stad 1 Dienstverlening’.

  Amsterdam speelt 'winkeltje' met burger

  5 reacties

  Amsterdam heeft een revolutionaire aanpak om haar burgers aan de loketten, de telefoon en digitaal te helpen. Lange rijen zullen tot het verleden behoren. ‘We hebben heel goed gekeken naar call-centers en retailbedrijven.’

 • Ambtenaren die in direct contact staan met de burger, vinden dat hun dienstverlening van hoog niveau is.

  Loketambtenaar tevreden over eigen prestaties

  7 reacties

  Ambtenaren die zelf direct met burgers te maken hebben, vinden dat hun dienstverlening op een hoog niveau staat. Bijna tachtig procent vindt dat burgers goed worden geholpen. Elf procent van de vijfhonderd leden van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken die meededen aan een enquête, noemt de dienstverlening van loketambtenaren ‘uitstekend.’

 • De nadeelcompensatieregeling, die er voor moet zorgen dat burgers hun schade vergoed krijgen die is veroorzaakt door gemeentelijk handelen, wordt uitgesteld.

  Uitstel invoering schaderegeling gemeenten

  1 reactie

  De invoering van de nadeelcompensatieregeling, die vergoedingen regelt voor schade door gemeenten  veroorzaakt, is door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 • ‘Veel gemeenten zijn simpelweg nog niet klaar’, zegt juriste Christa Lagerweij. ‘Sommige gemeenten hebben een eigen regeling die moet worden aangepast.'

  Uitstel invoering schaderegeling

  Reageer

  De invoering van de nadeelcompensatieregeling, die vergoedingen regelt voor schade door gemeenten  veroorzaakt, is door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

 • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof over gevaarlijke eenlingen, samenwerking met burgemeesters en jihadgangers.

  'Terror' Dick vs. the lone wolves

  3 reacties

  Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, hanteert een lijst van Potentieel Gevaarlijke Eenlingen (PGE’s). ‘We willen  – als er een evenement is – graag weten waar ze zijn.’

 • Bij 43 procent van de gemeenten wordt niet gewezen op de mogelijkheid een dwangsom bij niet tijdig beslissen te claimen omdat een wettelijke of redelijke termijn is verstreken

  Gemeenten laks met claimrecht

  4 reacties

  Bijna de helft van de gemeenten verzuimt burgers te wijzen op de mogelijkheid geld te claimen bij het te lang uitblijven van een beslissing. Dat blijkt uit een monitor van de Wet dwangsom.

 • Voor de wietpas moesten gemeenten in Brabant, Limburg en Zeeland, met een coffeeshop binnen de grenzen met een plan van aanpak komen, dit is nog niet gebeurt.

  Zuidelijke provincies nog lang niet ‘wietpasproef’

  Reageer

  Minister Opstelten wil nog steeds dat de wietpas in de loop van 2012 over het land wordt uitgerold. Maar in de zuidelijke provincies, die als proeftuin zijn aangewezen, bestaat veel weerstand. De invoering van de pas is voorlopig uitgesteld.

 • Uit loyaliteit of angst houdt menig ambtenaar zijn privémening voor zich. Maar de vrijheid van meningsuiting laat veel meer toe dan ambtenaren - en hun bazen - denken.

  Ambtenaar mag meer zeggen dan hij denkt

  23 reacties

  Uit loyaliteit of angst houdt menig ambtenaar zijn privémening voor zich. Maar de vrijheid van meningsuiting laat veel meer toe dan ambtenaren - en hun bazen - denken.

 • De Tweede Kamer gaat experts horen over het centraal opslaan van de biometrische gegevens in het paspoort. Een aantal gemeenten heeft laten weten niet mee te willen werken aan een landelijke database.

  Heilig geloof in databases is tanende

  2 reacties

  De Tweede Kamer gaat experts horen over het centraal opslaan van de biometrische gegevens in het paspoort. Een aantal gemeenten heeft laten weten niet mee te willen werken aan een landelijke database.

 • De Nationale Ombudsman heeft vorig jaar ruim 30.000 telefoontjes en 14.000 klachten over de overheid ontvangen. Dat is een stijging van veertien procent. Bijna 1900 klachten hadden betrekking op gemeenten, waterschappen en provincies.

  Aantal klachten over overheid toegenomen

  5 reacties
  De Nationale Ombudsman heeft vorig jaar ruim 30.000 telefoontjes en 14.000 klachten over de overheid ontvangen. Dat is een stijging van veertien procent. Bijna 1900 klachten hadden betrekking op gemeenten, waterschappen en provincies.
 • Politieke partijen moeten alle giften die ze binnenkrijgen, openbaar maken. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66.

  Alle giften politieke partij openbaar

  3 reacties
  Politieke partijen moeten alle giften die ze binnenkrijgen, openbaar maken. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66.
 • Zeven gegadigden hebben zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld om onderzoek te doen naar een communicatiesysteem voor hulpdiensten dat ook binnen gebouwen optimaal functioneert.

  Onderzoek nieuw binnenhuissysteem

  Reageer
  Zeven gegadigden hebben zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld om onderzoek te doen naar een communicatiesysteem voor hulpdiensten dat ook binnen gebouwen optimaal functioneert.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Amsterdam heeft een revolutionaire aanpak gekozen om haar burgers aan de loketten, de telefoon en digitaal te helpen. Met de opzet van ‘1 Stad 1 Dienstverlening’ wordt de afhandeling van producten en vragen niet alleen sneller, de lange rijen zullen tot het verleden behoren.

  Nooit meer doorverwijzen

  Reageer

  Geen wachtrijen meer voor het gemeentelijk loket en een snellere afhandeling van telefoontjes. Voor haar dienstverlening nieuwe stijl zocht Amsterdam inspiratie bij supermarkten en callcenters. Belangrijkste les: leer het burgergedrag voorspellen. 

 • Ruim drie maanden is Dick Schoof baas bij het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat in het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie huist.

  ‘Terror’ Dick vs. the lone wolves

  1 reactie

  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof spreekt voor het eerst over de jihad-gangers naar Syrië, radicalisering en vooral ook gevaarlijke eenlingen. ‘We sluiten ze niet op, dat kan niet. We houden ze in de gaten.’ Met hulp van de gemeenten.

 • ‘We gaan niet over de schuldvraag’

  Reageer

  Het onderzoek naar de treinbotsing bij Sloterdijk wordt het nieuwste project voor Tjibbe Joustra. De voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor ‘vliegende communicatiebrigades’, minder Veiligheidsregio’s én minder onderzoeken. 

 • Fusiebevel verdeelt Gooi

  1 reactie

  Vrijwel alle Bussumers zijn tegen een fusie met de buren. Die gemeenten moeten ons daarom met rust laten, vindt burgemeester Milo Schoenmaker. Zijn collega’s in Naarden, Muiden en Weesp denken daar geheel anders over.

 • Meepraten op z’n Zandvoorts

  Reageer

  Zandvoort geeft de straat en het strand terug aan bewoners en ondernemers. ‘Maak samen regels en spreek elkaar daar op aan’, is het devies van een inspraakproject. ‘Zo ontstaat een Algemene Plaatselijke Verordening vóór en dóór het volk’.

 • Holland en de rest

  1 reactie
  Voor een Randstadprovincie is weinig enthousiasme te bespeuren. Vier burgemeesters uit vier Randstadprovincies betwijfelen het nut van zo’n bestuurlijke fusie. ‘Dat wordt al snel Holland tegenover de rest van Nederland.'
 • Dubbele ramp

  Reageer
  Bij de brand in het bedrijf Chemie Pack in Moerdijk ging er van alles mis, niet in de laatste plaats bij de informatievoorziening door de overheid. Wat zijn de te leren lessen?
 • De ene grens is de andere niet

  Reageer
  De 25 politiekorpsen gaan op in de Nationale Politie, maar de met de korpsen samenvallende veiligheidsregio’s blijven ongemoeid. Wat gaan de veiligheidsregio’s merken van de vorming van een nationaal politiekorps?
 • De open zenuw van Zoetermeer

  3 reacties
  Er komt een nieuw onderzoek naar de bestuurscultuur in de gemeente Zoetermeer. Aanleiding is de crisis rond het bedrijf Sterigenics. ‘We staan in het rood bij onze bevolking’, zegt burgemeester Jan Waaijer.
 • 'De tijd van bromsnor is voorbij'

  Reageer
  De Raad van Korpschefs was verdeeld, maar is nu unaniem voorstander van de vorming van een nationale politie. ‘Om aan slagkracht te winnen, zijn we over onze eigen schaduw heen gesprongen’, zegt voorzitter Leon Kuijs.