of 59130 LinkedIn

Kemal Rijken

freelance journalist

Recente Artikelen

 • Stedenbanden tussen Nederlandse en Turkse gemeenten zijn na de ‘Turkije-rel’ van maart 2017 steeds vaker bekoeld of afgeschaft. Twee van de zes gemeenten met een Turkse stedenband hebben deze al opgedoekt. Andere stedenbanden met Turkije staan op een laag pitje. Alleen Amsterdam lijkt een uitzondering op de regel te vormen.

  Banden Turkse en Nederlandse gemeenten bekoeld

  5 reacties

  Stedenbanden tussen Nederlandse en Turkse gemeenten zijn na de ‘Turkije-rel’ van maart 2017 steeds vaker bekoeld of afgeschaft. Twee van de zes gemeenten met een Turkse stedenband hebben deze al opgedoekt. Andere stedenbanden met Turkije staan op een laag pitje. Alleen Amsterdam lijkt een uitzondering op de regel te vormen.

Recente Achtergrond Artikelen

 • De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is per 1 januari 2020 een feit maar roept nog tal van vragen op. Welke gevolgen heeft de wet voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren? Ook over de toekomstige totstandkoming van cao’s is nog geen besluit genomen.

  Lastige vragen na schrappen status aparte ambtenaar

  Reageer

  De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is per 1 januari 2020 een feit maar roept nog tal van vragen op. Welke gevolgen heeft de wet voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren? Ook over de toekomstige totstandkoming van cao’s is nog geen besluit genomen.

 • Statushouders uit Eritrea integreren moeizaam. Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) komt gemeenten nu tegemoet met een handleiding vol tips en ervaringen. ‘In Eritrea behoort 80 procent van de bevolking tot de traditionele agrariërs. Mede daarom lopen deze mensen in ons land tegen muren op.’

  Beter omgaan met Eritreeërs

  Reageer

  Statushouders uit Eritrea integreren moeizaam. Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) komt gemeenten nu tegemoet met een handleiding vol tips en ervaringen. ‘In Eritrea behoort 80 procent van de bevolking tot de traditionele agrariërs. Mede daarom lopen deze mensen in ons land tegen muren op.’

 • Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem solliciteren worden vaak als oplossing genoemd. Amsterdam en Groningen verkiezen elk een andere aanpak. ‘Kijk niet naar de etnische achtergrond, selecteer op talent.’

  Quota helpen allochtoon niet vooruit

  1 reactie

  Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem solliciteren worden vaak als oplossing genoemd. Amsterdam en Groningen verkiezen elk een andere aanpak. ‘Kijk niet naar de etnische achtergrond, selecteer op talent.’

 • De komst van een nieuwe moskee is niet aan extra regels gebonden. Als een moskeebestuur een gebedshuis wil bouwen, dan moet het op zoek naar een stuk grond en de gemeente daarvoor benaderen. Ambtenaren nemen die aanvraag dan in behandeling. In dat geval hebben een moskeebestuur en een gemeente al contact zonder dat de omwonenden van de toekomstige moskee worden geïnformeerd. Pas als de grondverkoop eraan zit te komen, moet de wethouder de gemeenteraad en bevolking informeren.

  Eerst praten, dan bouwen

  Reageer

  Bouwplannen voor een nieuwe moskee ontlokken geregeld een storm van burgerprotest. Dat je dat kunt voorkomen, wordt bewezen in Medemblik. Moskeebouw-expert Dursun Kiliç brengt bouwers en omwonenden samen. ‘Draagvlak creëren, daar gaat het om.’

 • Tot op zeventig jaar na de bevrijding hebben gemeenten nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea hangen.

  Handjevol dubieus bezit terug

  Reageer

  Tot op zeventig jaar na de bevrijding hebben gemeenten nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea hangen. De afgelopen jaren zijn de meeste werken in kaart gebracht. Slechts een handvol stukken werd teruggeven aan de erven.

 • Om de bouw van een nieuw gebedshuis mogelijk te maken, moeten  gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur neemt vier casussen onder de loep. Van de Amsterdamse Westermoskee tot de Sri Varatharajah Selvavinayagar Tempel in Den Helder. 

  Bouw godshuis vaak omstreden

  Reageer

  Om de bouw van een nieuw gebedshuis mogelijk te maken, moeten  gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur neemt vier casussen onder de loep. Van de Amsterdamse Westermoskee tot de Sri Varatharajah Selvavinayagar Tempel in Den Helder. 

 • Deze gemeenten hebben zich openlijk aan dergelijke producten verbonden. Ze willen ‘eerlijk delen’ in de aloude gedachte van ontwikkelingssamenwerking.

  Lokale wereldverbeteraars

  Reageer

  Steeds meer gemeenten willen het hippe certificaat fairtrade. Niet alleen het gemeentehuis moet dan aan de Max Havelaarkoffie, ook lokale verpleeg­huizen en horeca. Niet altijd tot ieders genoegen. ‘Je ziet  een grote sociale druk op ondernemers.’ 

 • Burgemeester Eberhard van der Laan denkt dat we op Koninginnedag gaan genieten van de balkonscène op de Dam en de twee grote feesten in de stad.

  ‘Het wordt een fantastische dag’

  Reageer

  Eberhard van der Laan zet bij de inhuldiging van Willem-Alexander zijn persoonlijke mening over het koningschap opzij. ‘Ik ben een republikein, net als zestig, zeventig procent van de Nederlanders.’ Maar bij de troonswisseling draagt de PvdA’er waarschijnlijk gewoon een oranje stropdas. ‘Ik zit er als burgemeester van Amsterdam.’

 • Het aanvragen van een ESF subsidie is niet eenvoudig: na alle formulieren en formaliteiten te hebben doorlopen, moeten gemeenten het geld voorschieten.

  Subsidie als paard van Troje

  2 reacties

  Subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) kosten lagere overheden geld, tijd en energie. Dit merken gemeenten en provincies als ze de steunmiddelen aanvragen. De één haakt om die reden af, de ander komt met eigen oplossingen.

 • Overlastplegers ontruimd

  Reageer

  Drie probleemgezinnen terroriseerden jarenlang de Diamantbuurt. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maakte er korte metten mee. ‘Als je er bovenop zit en alle partijen goed samenwerken, dan lukt het wel.’

 • Elektrisch rijden: de sport van het improviseren

  Reageer

  Entrepreneur Kim Spinder (28) van het bedrijf Digital Action zit achter het stuur van haar oranje Tesla Roadster, een sportwagen die volledig rijdt op stroom. Het leren stuur heeft de vorm van die van een racewagen. Rechts daarvan geeft een knopje met ‘D’ erop blauw licht. De wagen staat in de Drive-stand van de automaat. Van een versnellingspook is geen sprake.

 • Iedereen zijn eigen oplaadpaal

  2 reacties

  Gemeenten investeren miljoenen euro’s in het stimuleren van het elektrische autorijden. Ondertussen is elke gemeente zelf het wiel aan het uitvinden met verschillende laad- en betaalsystemen. Mislukking ligt op de loer.