of 59925 LinkedIn

Kemal Rijken

freelance journalist

Recente Artikelen

 • Steeds meer gemeenten krijgen te maken met burgerinitiatieven om in de oorlog vermoorde joodse gemeenschap te herdenken. Ze reageren lang niet allemaal even adequaat.

  Herdenken met de knip erop

  3 reacties

  Steeds meer gemeenten krijgen te maken met burgerinitiatieven om in de oorlog vermoorde joodse gemeenschap te herdenken. Ze reageren lang niet allemaal even adequaat.

 • Wat bereikten de 86 FvD-leden in de Provinciale Staten na de monsterzege in 2019 van Forum voor Democratie? Binnenlands Bestuur maakt na een jaar een voorlopige balans op.

  Hebben we ons dáár zo druk om gemaakt?

  5 reacties

  Wat bereikten de 86 FvD-leden in de Provinciale Staten na de monsterzege in 2019 van Forum voor Democratie? Binnenlands Bestuur maakt na een jaar een voorlopige balans op.

 • In Amsterdam komen mogelijk extra maatregelen om het sterk groeiende aantal daklozen tegen te gaan. Voor ‘zelfredzame daklozen’ moet het makkelijker worden tijdelijk bij iemand in te wonen. Burgers die daklozen in huis willen nemen, moeten daarvoor worden beloond.

  'Bankslapersregeling voor zelfredzame daklozen'

  2 reacties

  In Amsterdam komen mogelijk extra maatregelen om het sterk groeiende aantal daklozen tegen te gaan. Voor ‘zelfredzame daklozen’ moet het makkelijker worden tijdelijk bij iemand in te wonen. Burgers die daklozen in huis willen nemen, moeten daarvoor worden beloond. 

 • Stedenbanden tussen Nederlandse en Turkse gemeenten zijn na de ‘Turkije-rel’ van maart 2017 steeds vaker bekoeld of afgeschaft. Twee van de zes gemeenten met een Turkse stedenband hebben deze al opgedoekt. Andere stedenbanden met Turkije staan op een laag pitje. Alleen Amsterdam lijkt een uitzondering op de regel te vormen.

  Banden Turkse en Nederlandse gemeenten bekoeld

  5 reacties

  Stedenbanden tussen Nederlandse en Turkse gemeenten zijn na de ‘Turkije-rel’ van maart 2017 steeds vaker bekoeld of afgeschaft. Twee van de zes gemeenten met een Turkse stedenband hebben deze al opgedoekt. Andere stedenbanden met Turkije staan op een laag pitje. Alleen Amsterdam lijkt een uitzondering op de regel te vormen.

 • Het beleid van gemeenten om op woonwagenkampen geen nieuwe staanplaatsen voor bewoners te creëren heeft gefaald. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging van Sinti Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). De resultaten werden woensdag aangeboden aan wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer.

  'Woonwagenbeleid gemeenten faalt'

  11 reacties

  Het beleid van gemeenten om op woonwagenkampen geen nieuwe staanplaatsen voor bewoners te creëren heeft gefaald. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging van Sinti Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). De resultaten werden woensdag aangeboden aan wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer.

 • De wet normalisering voor ambtenaren is een feit en begint nu zijn vruchten af te werpen. Deze wet, die de arbeidspositie en de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren regelt, kan echter indirect voor nieuwe problemen zorgen rond de nieuwe ambtenaren-cao’s, zegt de Leidse hoogleraar Alexander de Becker.

  Wet normalisering kan risico vormen voor cao

  6 reacties

  De wet normalisering voor ambtenaren is een feit en begint nu zijn vruchten af te werpen. Deze wet, die de arbeidspositie en de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren regelt, kan echter indirect voor nieuwe problemen zorgen rond de nieuwe ambtenaren-cao’s, zegt de Leidse hoogleraar Alexander de Becker.

 • Oud-premier Yves Leterme van België presenteerde donderdag een onderzoek waaruit blijkt dat het goed gesteld is met de Nederlandse democratie. Alleen op het gebied van de directe democratie en lokale verkiezingen scoort Nederland minder goed. Leterme heeft tips en ideeën.

  Yves Leterme: ‘Lokale democratie Nederland kan beter’

  Reageer

  Oud-premier Yves Leterme van België presenteerde donderdag een onderzoek waaruit blijkt dat het goed gesteld is met de Nederlandse democratie. Alleen op het gebied van de directe democratie en lokale verkiezingen scoort Nederland minder goed. Leterme heeft tips en ideeën.

 • Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is gisteravond gestorven aan de gevolgen van longkanker. In zijn rol als burgervader van de hoofdstad heeft hij niet alleen voor zijn gemeente, maar ook voor andere gemeenten in en buiten Nederland veel betekend. Zo zette hij zich in voor de G4, krimpgemeenten en internationale stedenbanden.

  Eberhard van der Laan: verantwoordelijk burgemeester

  Reageer

  Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is gisteravond gestorven aan de gevolgen van longkanker. In zijn rol als burgervader van de hoofdstad heeft hij niet alleen voor zijn gemeente, maar ook voor andere gemeenten in en buiten Nederland veel betekend. Zo zette hij zich in voor de G4, krimpgemeenten en internationale stedenbanden.

 • Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem sollicteren worden vaak als oplossing genoemd.

  Diversiteit onder ambtenaren nog steeds een probleem

  11 reacties

  Het aandeel aan ambtenaren met een migratieachtergrond bij gemeenten blijft achter bij het aantal inwoners dat zo’n achtergrond heeft. Dat blijkt na een rondvraag over het onderwerp langs gemeenten en bij deskundigen. Zelfs gemeenten met relatief veel allochtone bewoners hebben een ambtenarenapparaat dat geen afspiegeling is van de bevolking. In een artikel in Binnenlands Bestuur vertellen wethouders en deskundigen hoe ze de situatie zien en onder handen willen nemen. 

 • Burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen krijgt geen steun van andere Nederlandse gemeenten die stedenbanden hebben met Turkse gemeenten. Ook hebben ze geen boze post uit Turkije ontvangen. Verder laten de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan om de stedenband tussen Istanbul en Rotterdam op te blazen, deze gemeenten koud.

  Gemeenten met Turkse banden houden hoofd koel

  7 reacties

  Burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen krijgt geen steun van andere Nederlandse gemeenten die stedenbanden hebben met Turkse gemeenten. Ook hebben ze geen boze post uit Turkije ontvangen. Verder laten de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de stedenband tussen Istanbul en Rotterdam op te blazen, deze gemeenten koud.

 • De burgemeestersconferentie vandaag in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

  Europese steden willen vluchtelingen zelf verdelen

  3 reacties

  De hoofdsteden van de EU willen vluchtelingen onder elkaar verdelen. Zo moeten steden als Athene en Berlijn worden ontlast. Dit meldt burgemeester Van der Laan van Amsterdam, die donderdag een burgemeestersconferentie in zijn stad voorzat. Volgens hem helpt dit ook kleinere steden en gemeenten in Nederland.

 • Gemeenten hebben nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea en archieven hangen. Slechts een handjevol stukken werd teruggeven aan de erven.

  Joodse roofkunst maar mondjesmaat terug

  2 reacties

  Gemeenten hebben nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea en archieven hangen. Slechts een handjevol stukken werd teruggeven aan de erven.

 • Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is het contact met de realiteit kwijt. Dat vinden verschillende organisaties en partijen die de "slachtoffers" van zijn decentralisatiebeleid vertegenwoordigen.

  ‘Van Rijn leeft in een andere wereld’

  20 reacties

  Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is het contact met de realiteit kwijt. Dat vinden verschillende organisaties en partijen die de "slachtoffers" van zijn decentralisatiebeleid vertegenwoordigen.

 • Burgemeester Maarten Houben (CDA) van Nuenen is voorzitter van de programmaraad Jihadisme in de regio Oost-Brabant.

  Jihadisme: schoon schip in twee maanden

  3 reacties

  Burgemeester Maarten Houben (CDA) van Nuenen is voorzitter van de programmaraad Jihadisme in de regio Oost-Brabant. De raad is nu een kleine twee maanden oud, maar heeft al grote sprongen gemaakt. ‘Wij kruipen met relevante partijen bij elkaar en gaan gewoon aan de slag’.

 • Om de bouw van gebedshuizen mogelijk te maken, moeten gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur beschrijft een aantal casussen.

  Amsterdam gaf synagoge duwtje in de rug

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam heeft de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) een handje geholpen om de bouw van haar nieuwe synagoge mogelijk te maken. De Westermoskee en een Pinkstergemeente gingen haar vooraf, zo blijkt uit een onderzoeksartikel in Binnenlands Bestuur

 • In Vianen schuift een raadslid van de grootste partij aan bij de collegevergaderingen. Een 'ernstige fout', aldus hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga.

  'Dualisme in Vianen in het geding'

  12 reacties

  In Vianen is een politieke zeer merkwaardige situatie ontstaan die wel eens tot een crisis kan leiden. De grootste fractie in het college, Lokaal Alert, kon geen wethouder leveren en laat daarom haar fractievoorzitter wekelijks aanschuiven in de collegevergaderingen. De oppositie pikt het niet langer dat een raadslid ook in het college zit en maakt hier een punt van. Over deze verziekte sfeer berichtte de Mystery Burger vandaag al. Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen stelt vast dat burgemeester Wim Groeneweg (CDA) een grote fout begaat.

 • Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil handhaven op maat, en focussen op het positieve.

  Van der Laan wil handhaven op maat tijdens WK

  2 reacties

  De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gaat handhavers meer op maat inzetten. Burgers die zich netjes gedragen worden voortaan beloond en ordeverstoorders kunnen hun borst nat maken.

 • De raadsleden in Amsterdam zien niets in een voorstel van de SP om 20 procent in te leveren van de maandelijkse beloning van ruim 2200 euro.

  Nieuwe raad Amsterdam weigert te snijden in eigen vlees

  11 reacties

  De Amsterdamse gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen voorstellen van de SP om twintig procent te korten op de maandelijkse beloning voor raadsleden. Ook wil de nieuwe raad haar vergoedingen voor computers en opleidingen behouden.

 • De PvdA-leider in Amsterdam, Pieter Hilhorst,wil niet wijken nadat zijn partij fors heeft verloren van D66.

  Hilhorst wil niet wijken na mokerslag van D66

  7 reacties

  De Amsterdamse PvdA-leider Pieter Hilhorst trekt nog geen conclusies uit de forse nederlaag die zijn partij heeft geleden. De historische overwinning van D66 was er echter niet minder om.

 • 'De gemeente is in staat om snel te schakelen en vernieuwingen door te voeren', zegt Burgemeester Jan Pieter Lokker (CDA) van Noordwijk.

  ‘Gebruik digitale middelen voor meer democratie’

  5 reacties

  Burgemeester Jan Pieter Lokker (CDA) van Noordwijk stelt dat burgerparticipatie in de lokale politiek het beste mogelijk is met inzet van een digitaal burgerplatform. Hij pleit voor meer bestuurlijke innovaties en een participatiefonds. Dit werd gisteren duidelijk tijdens het BB-debat ‘goede raad is goud waard’.

 • Mislukte projecten, stilgevallen communicatielijnen en honderdduizenden euro’s aan belastinggeld deden de samenwerking de das om.

  Amsterdam snijdt stedenband met Accra door

  5 reacties

  De stedenband tussen Amsterdam en de Ghanese hoofdstad Accra is uitgelopen op een fiasco. Mislukte projecten, stilgevallen communicatielijnen en honderdduizenden euro’s aan belastinggeld deden de samenwerking de das om.


 • Steeds meer gemeenten willen het certificaat fairtrade. Niet alleen het gemeentehuis moet dan aan de Max Havelaarkoffie, ook lokale verpleeghuizen en horeca.

  Lokale wereldverbeteraars contra de VVD

  17 reacties

  Steeds meer gemeenten willen het certificaat fairtrade. Niet alleen het gemeentehuis moet dan aan de Max Havelaarkoffie, ook lokale verpleeghuizen en horeca. De VVD trapt op de rem.

 • De gemeente Amsterdam wil laten onderzoeken of het toegestaan is dat het incassobedrijf debtscan door de stad rijdt met een camera-auto die kentekens scant en zo schuldenaren zoekt.

  Van der Laan wil autoscannen van incassobureau onderzoeken

  10 reacties

  Burgemeester Eberhardt van der Laan (PvdA) van Amsterdam wil zich laten informeren over mogelijke schendingen van privacy door het bedrijf Debtscan. Dit incassobureau maakt willekeurig duizenden foto's van auto's en hun kentekens, om zo te achterhalen of de eigenaren schulden hebben. In de hoofdstad ontstond discussie of Debtscan dit wel mag doen. Volgens privacy-experts zou het bedrijf de privacy van burgers schenden door lukraak foto's van hun auto's te maken. 

 • In de gemeente Laarbeek heeft vermoedelijk iemand uit het college geheime notulen naar het Eindhovens Dagblad gelekt over onterechte declaraties van burgemeester Hans Ubachs. Wethouder Hans Vereijken doet aangifte.

  Wethouder doet aangifte na lekken geheime notulen

  6 reacties
  In de Noord-Brabantse gemeente Laarbeek is ophef ontstaan nadat een vertrouwelijke notitie over het declaratiegedrag van burgemeester Hans Ubachs (D66) is gelekt naar het Eindhovens Dagblad. Wethouder Hans Vereijken (Partij Nieuw Laarbeek) is de schrijver van de notulen en gaat aangifte doen.
 • Voormalig wethouder Marleen Huizingh van Deventer stapte na drie maanden op en had zodoende recht op wachtgeld. Na een jaar heeft ze nog geen nieuwe baan en heeft ze reeds 70 duizend euro ontvangen. Ze ziet na kritiek van verder wachtgeld af.

  Ex-wethouder ziet af van wachtgeld vanwege negatieve publiciteit.

  27 reacties

  Marleen Huizingh, voormalig wethouder in Deventer voor D66, zet een streep onder haar wachtgeldregeling. De reden is de negativiteit die ontstond nadat ze als wethouder uit de IJsselstad vertrok. Huizingh was vorig jaar ongeveer vijf maanden in functie. Na haar vertrek maakte ze aanspraak op wachtgeld.

 • Voormalig burgemeester Pauline Krikke is minder dan een dag zonder werk geweest na haar aftreden. Ze heeft haar eigen adviesbureau. Burgemeester Herman Kaiser van Doetinchem volgt haar op.

  Voormalig burgemeester Krikke was 10 uur werkloos

  6 reacties

  Pauline Krikke (52) nam vlak voor het zomerreces afscheid als burgemeester van Arnhem, waar ze haar ambt twaalf jaar lang had vervuld. De VVD-politica nam echter geen vakantie: meteen ging ze aan de slag als zelfstandig consultant voor overheden en bedrijven. Gisteravond trad opvolger Herman Kaiser (CDA) aan in de Arnhemse gemeenteraad. 

 • Wethouder Jeanette Baljeu (VVD) wil eventuele gratis wifi in de haven van Rotterdam overlaten aan marktpartijen en niet aan de overheid.

  'Laat gratis wifi in Rotterdamse haven aan markt over'

  Reageer

  De Rotterdamse wethouder Jeanette Baljeu (VVD) vindt dat de overheid niet de enige partij is die gratis wifi aan zeelieden moet aanbieden. Dat stelt ze na een oproep van de vrijwilligersorganisatie Casco, die zich inzet voor het wel en wee van buitenlandse zeevarenden. De club vraagt de gemeente Rotterdam om in de hele haven draadloos internet - wifi - aan te leggen en gratis aan te bieden. Zo zouden de zeelui beter kunnen mailen met onder meer het thuisfront.

 • Langzaam aan willen steeds meer gemeenten van hun relaties met buitenlandse gemeenten af. Dit onder druk van bezuinigingen of politieke bezwaren. Ede verbrak onlangs alle banden met het Tsjechische Chrudim en Veenendaal bouwde zijn stedenband met de Tsjechische gemeente Oloumuc op financieel gebied af. In Eindhoven, Utrecht, Nijmegen en Dordrecht woedden discussies of banden met gemeenten in onder meer Wit-Rusland, Rusland, Nicaragua en Kameroen door moeten gaan.

  Stedenbanden dupe van crisis

  4 reacties

  Stedenbanden staan onder druk wegens bezuinigingen of politieke bezwaren. Langzaam aan willen steeds meer gemeenten van hun relaties met buitenlandse gemeenten af.

 • Eberhard van der Laan zet bij de inhuldiging van Willem-Alexander zijn persoonlijke mening over het koningschap opzij. 'Ik ben een republikein'.

  Eberhard van der Laan: ‘Ik ben een republikein’

  34 reacties

  Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam moet bij de inhuldiging van Willem-Alexander zijn persoonlijke mening over het koningschap opzij zetten. ‘Ik ben een republikein, net als zestig, zeventig procent van de Nederlanders.’

 • Het presidium van de Amsterdamse raad raadt de gemeenteraadsleden af naar het VNG-feest te gaan.

  Van der Laan bekritiseert VNG-feest

  20 reacties

  Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam heeft kritiek op het aankomende eeuwfeest van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij vindt de happening veel te duur.

 • Carolien Gehrels vertelt over trip naar de Verenigde Staten.

  Wethouder vanuit VS: zorgen maken als je niet reist

  8 reacties

  De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA) is in Amerika voor het International Visitors Leadership Program, een werkreis van drie weken voor toekomstige wereldleiders. De trip leidt tot ongenoegen bij gemeenteraadsleden, die gisteren op deze site hun kritiek uitten. Gehrels geeft  vanuit Amerika tekst en uitleg.

 • Foto: S. van Torren

  Wethouder onder vuur om wereldleiderscursus in Amerika

  20 reacties

  De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA) is in de Verenigde Staten voor een persoonlijke leiderschapscursus. De reis, die officieel wordt aangeduid als een ‘economisch werkbezoek’, krijgt kritiek uit de gemeenteraad.

 • De Amsterdamse burgemeester van der Laan wil onderzoeken hoe hij overlastgevende multiprobleemgezinnen uit hun huis kan zetten zonder afhankelijk te zijn van bjvoorbeeld de woningcorporatie.

  Van der Laan wil probleemgezinnen zelf bestrijden

  Reageer

  Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) van Amsterdam laat juristen onderzoeken of hij voortaan zelf kan ingrijpen als multiprobleemgezinnen hun buurt terroriseren. Dit gebeurt na aanleiding van grote problemen in de beruchte Diamantbuurt.

 • De nieuwjaarsreceptie van Amsterdam gaat ook in 2012 niet door. Burgemeester Van der Laan vindt het feest ongepast in tijden van zware bezuinigingen.

  Nieuwjaarsreceptie in Amsterdam sneuvelt opnieuw

  1 reactie

  De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vindt het feest ongepast in tijden van zware bezuinigingen.

 • Met de stresstest kan gezien worden welke burgers extra aanspraak zullen maken op gemeentediensten

  PvdA-Amsterdam wil stresstest voor burgers

  1 reactie

  De PvdA-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad wil dat het stadsbestuur een stresstest voor burgers gaat uitvoeren. Als het voorstel wordt aangenomen is dat een primeur.

 • Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland (PvdA), heeft een Koerdische burgemeester in een Turkse cel bezocht.

  CvK Flevoland riskeert confrontatie met Turkije

  4 reacties

  Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland (PvdA), heeft een Koerdische burgemeester in een Turkse cel bezocht. Door hiermee in de publiciteit te treden riskeert hij volgens het Turkije Instituut een boze reactie van de Turkse regering.

 • Alle Amsterdamse gemeenteraadsleden werken voortaan met iPads. Voortaan zijn papieren stukken overbodig. Maar er is kritiek op de aanschaf van de minicomputers in tijden van bezuinigingen.

  Kritiek op iPads in Amsterdamse raad

  6 reacties

  Alle Amsterdamse gemeenteraadsleden werken voortaan met iPads. Voortaan zijn papieren stukken overbodig. Maar er is kritiek op de aanschaf van de minicomputers in tijden van bezuinigingen.

 • De VVD en de SP in de Amsterdamse gemeenteraad hebben een voorstel ingediend om een einde te maken aan het wachtgeld voor raadsleden.

  VVD en SP Amsterdam willen af van wachtgeld raadsleden

  5 reacties
  De Amsterdamse fracties van de VVD en de SP willen de hoofdstedelijke wachtgeldregeling voor ex-gemeenteraadsleden afschaffen. Daarom dienen ze samen een initiatiefvoorstel in. Beide partijen willen aansturen op een landelijke trend.
 • Wethouder Alwin Hietbrink (GrL) van de gemeente Bergen (NH) is blij met de uitspraak van de Raad van State (RvS) om de gasopslag in Bergen op te schorten.

  Wethouder Bergen: 'Dit is een overwinning'

  2 reacties
  Wethouder Alwin Hietbrink (GrL) van de gemeente Bergen (NH) is blij met de uitspraak van de Raad van State (RvS) om de gasopslag in Bergen op te schorten.
 • Bonaire kampt met grote implementatieproblemen van nieuwe Nederlandse wetten. De situatie op het tropische eiland, dat sinds afgelopen oktober een bijzondere gemeente is van Nederland, is zelfs explosief volgens Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) tijdens haar werkbezoek aan Bonaire.

  Gemeente Bonaire 'explosief' door Nederlandse wetten

  15 reacties
  Bonaire kampt met grote implementatieproblemen van nieuwe Nederlandse wetten. De situatie op het tropische eiland, dat sinds afgelopen oktober een bijzondere gemeente is van Nederland, is zelfs explosief volgens Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn (ChristenUnie) tijdens haar werkbezoek aan Bonaire.
 • Gemeenten geven miljoenen euro’s uit aan het stimuleren van het elektrische rijden, maar proberen in de praktijk allemaal het eigen wiel uit te vinden. Een woud aan afwijkende pluggen, draden, betaalpasjes en oplaadsystemen is het gevolg. Tegelijkertijd is er nauwellijks effect merkbaar op het aantal elektrische rijders. Een miljoenenverlies voor gemeenten is het gevolg. Dit blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.

  Gemeenten gooien geld over balk met elektrisch rijden

  10 reacties
  Gemeenten geven miljoenen euro’s uit aan het stimuleren van elektrisch rijden, maar proberen in de praktijk allemaal het eigen wiel uit te vinden. Een woud aan afwijkende pluggen, draden, betaalpasjes en oplaadsystemen is het gevolg. Tegelijkertijd is er nauwellijks effect merkbaar op het aantal elektrische rijders. Een miljoenenverlies voor gemeenten is het gevolg. Dit blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.
 • Raadslid Tobias van Elferen (midden)

  Wandelende wethouders richting Via Gladiola

  2 reacties
  De Nijmeegse wethouders Jan van der Meer (Groenlinks) en Hanny Kunst (PvdA) finishen vandaag op de bekende ‘Via Gladiola’ als deelnemers van de vierdaagse. Ook lopen er vijf raadsleden mee. De eerste dagen zijn ze goed doorgekomen, maar ook bij wethouders geldt: de laatste loodjes wegen het zwaarst.
 • De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met het financiële reddingsplan voor het in nood verkerende PSV. De gemeente koopt de grond onder het stadion.

  Depla: 'Reddingsplan PSV geen staatsteun'

  11 reacties
  De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met het financiële reddingsplan voor het nood verkerende PSV. Het oog is nu gericht op de toets van Europese Unie op staatssteun. Bij overheidssteun gaat de deal alsnog niet door.
 • Maarten Houben (CDA)

  'Risico reddingsplan PSV miniem'

  7 reacties
  De second opinion over het voorstel van het Eindhovense college van B en W om 48 miljoen euro te geven aan PSV pakt goed uit. Volgens de commissie zijn de risico’s van het voorstel slechts miniem. Reden voor de raadsfracties van het CDA en D66 om in te stemmen met de steun aan de voetbalclub. CDA-fractievoorzitter Maarten Houben is tevreden.
 • Ahu Sahin (D66)

  Bezwaarcommissies Amsterdam blijven van gemeente

  5 reacties
  Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam is in principe tegen het voorstel van raadslid Ahu Sahin (D66) om de bezwaaradviescommissies van de gemeente te bevolken met louter externe experts. Het raadslid is teleurgesteld en zinspeelt op aftreden als voorzitter van de bezwaaradviescommissie van de gemeenteraad.
 • Johan Derksen

  Derksen: gemeentelijke controle op clubmanagement

  9 reacties
  Het is geoorloofd dat gemeenten geld geven aan profclubs die in financiële nood verkeren, maar dan moet er wel gemeentelijke controle komen op het clubmanagement. Dat stellen hoofdredacteur Johan Derksen van Voetbal International (VI) en sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake.
 • ‘Een correcte overheid begint bij jezelf’

  1 reactie

  Het Amsterdamse gemeenteraadslid Ahu Sahin (D66), voorzitter van de bezwaaradviescommissie van haar stad, wil dat de commissie voortaan uit onafhankelijke leden bestaat. ‘Er zitten alleen maar raadsleden in. Als dit niet verandert, treed ik af als commissielid’.

 • Wethouder Carolien Gehrels

  Gehrels: 'Klanten Nuon kunnen ook weglopen'

  5 reacties
  De gemeente Amsterdam wil voorkomen dat Nuon-topman Huib Morelisse een salarisverhoging krijgt van 500.000 euro. Er wordt daarom geen decharge verleend. Dat laat wethouder Carolien Gehrels (PvdA) weten aan de Amsterdamse gemeenteraad.
 • Burgemeester Ed Jongmans (CDA) van de gemeente Waterland heeft per direct zijn taken neergelegd. De reden is een onoverbrugbaar meningsverschil met alle wethouders uit zijn College van B en W.

  Burgemeester Waterland gooit handdoek in de ring

  9 reacties
  Burgemeester Ed Jongmans (CDA) van de gemeente Waterland heeft per direct zijn taken neergelegd. De reden is een onoverbrugbaar meningsverschil met alle wethouders uit zijn College van B en W.
 • Wethouders van Turkse komaf herkennen zich niet in de brandbrief die vooraanstaande Turkse Nederlanders deze week schreven over de toestand van de Turks-Nederlandse jeugd. Volgens hen zijn de problemen van de jongeren lang niet zo groot als de briefschrijvers beweren.

  'Manifest Turkse jongeren klopt niet'

  8 reacties
  Wethouders van Turkse komaf herkennen zich niet in de brandbrief die vooraanstaande Turkse Nederlanders deze week schreven over de toestand van de Turks-Nederlandse jeugd. Volgens hen zijn de problemen van de jongeren lang niet zo groot als de briefschrijvers beweren.
 • Korpschef Bernhard Welten van Amsterdam heeft forse kritiek op de komst van vijfhonderd animal cops. Hij stelt dat het korps aan zijn capaciteit zit en hoopt op een alternatieve invulling van de dierenpolitie.

  Welten uit kritiek op plan 'caviapolitie'

  38 reacties
  Korpschef Bernhard Welten van Amsterdam heeft forse kritiek op de komst van vijfhonderd animal cops. Hij stelt dat het korps aan zijn capaciteit zit en hoopt op een alternatieve invulling van de dierenpolitie.
 • wethouder Carolien Gehrels

  Vattenfall komt verplichtingen Amsterdam niet na

  4 reacties
  Het Zweedse energieconcern Vattenfall komt zijn duurzame beloftes aan de gemeente Amsterdam voorlopig niet na. Daardoor komt de verkoop van de Amsterdamse Nuon-aandelen, voor 800 miljoen euro, aan Vattenfall onder druk te staan.
 • Niet alle gemeenten met Roma in hun gelederen kampen met integratieproblemen van deze groep. Voor de meeste Roma-gemeenten is etnische registratie van Roma geen wens en zijn spijbelende Roma-kinderen geen groot probleem meer. Dat blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.

  Roma-gemeenten geen behoefte aan etnische registratie

  2 reacties
  Niet alle gemeenten met Roma in hun gelederen kampen met integratieproblemen van deze groep. Voor de meeste Roma-gemeenten is etnische registratie van Roma geen wens en zijn spijbelende Roma-kinderen geen groot probleem meer. Dat blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.

Recente Achtergrond Artikelen

 • De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is per 1 januari 2020 een feit maar roept nog tal van vragen op. Welke gevolgen heeft de wet voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren? Ook over de toekomstige totstandkoming van cao’s is nog geen besluit genomen.

  Lastige vragen na schrappen status aparte ambtenaar

  Reageer

  De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is per 1 januari 2020 een feit maar roept nog tal van vragen op. Welke gevolgen heeft de wet voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren? Ook over de toekomstige totstandkoming van cao’s is nog geen besluit genomen.

 • Statushouders uit Eritrea integreren moeizaam. Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) komt gemeenten nu tegemoet met een handleiding vol tips en ervaringen. ‘In Eritrea behoort 80 procent van de bevolking tot de traditionele agrariërs. Mede daarom lopen deze mensen in ons land tegen muren op.’

  Beter omgaan met Eritreeërs

  Reageer

  Statushouders uit Eritrea integreren moeizaam. Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) komt gemeenten nu tegemoet met een handleiding vol tips en ervaringen. ‘In Eritrea behoort 80 procent van de bevolking tot de traditionele agrariërs. Mede daarom lopen deze mensen in ons land tegen muren op.’

 • Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem solliciteren worden vaak als oplossing genoemd. Amsterdam en Groningen verkiezen elk een andere aanpak. ‘Kijk niet naar de etnische achtergrond, selecteer op talent.’

  Quota helpen allochtoon niet vooruit

  1 reactie

  Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem solliciteren worden vaak als oplossing genoemd. Amsterdam en Groningen verkiezen elk een andere aanpak. ‘Kijk niet naar de etnische achtergrond, selecteer op talent.’

 • De komst van een nieuwe moskee is niet aan extra regels gebonden. Als een moskeebestuur een gebedshuis wil bouwen, dan moet het op zoek naar een stuk grond en de gemeente daarvoor benaderen. Ambtenaren nemen die aanvraag dan in behandeling. In dat geval hebben een moskeebestuur en een gemeente al contact zonder dat de omwonenden van de toekomstige moskee worden geïnformeerd. Pas als de grondverkoop eraan zit te komen, moet de wethouder de gemeenteraad en bevolking informeren.

  Eerst praten, dan bouwen

  Reageer

  Bouwplannen voor een nieuwe moskee ontlokken geregeld een storm van burgerprotest. Dat je dat kunt voorkomen, wordt bewezen in Medemblik. Moskeebouw-expert Dursun Kiliç brengt bouwers en omwonenden samen. ‘Draagvlak creëren, daar gaat het om.’

 • Tot op zeventig jaar na de bevrijding hebben gemeenten nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea hangen.

  Handjevol dubieus bezit terug

  Reageer

  Tot op zeventig jaar na de bevrijding hebben gemeenten nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea hangen. De afgelopen jaren zijn de meeste werken in kaart gebracht. Slechts een handvol stukken werd teruggeven aan de erven.

 • Om de bouw van een nieuw gebedshuis mogelijk te maken, moeten  gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur neemt vier casussen onder de loep. Van de Amsterdamse Westermoskee tot de Sri Varatharajah Selvavinayagar Tempel in Den Helder. 

  Bouw godshuis vaak omstreden

  Reageer

  Om de bouw van een nieuw gebedshuis mogelijk te maken, moeten  gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur neemt vier casussen onder de loep. Van de Amsterdamse Westermoskee tot de Sri Varatharajah Selvavinayagar Tempel in Den Helder. 

 • Deze gemeenten hebben zich openlijk aan dergelijke producten verbonden. Ze willen ‘eerlijk delen’ in de aloude gedachte van ontwikkelingssamenwerking.

  Lokale wereldverbeteraars

  Reageer

  Steeds meer gemeenten willen het hippe certificaat fairtrade. Niet alleen het gemeentehuis moet dan aan de Max Havelaarkoffie, ook lokale verpleeg­huizen en horeca. Niet altijd tot ieders genoegen. ‘Je ziet  een grote sociale druk op ondernemers.’ 

 • Burgemeester Eberhard van der Laan denkt dat we op Koninginnedag gaan genieten van de balkonscène op de Dam en de twee grote feesten in de stad.

  ‘Het wordt een fantastische dag’

  Reageer

  Eberhard van der Laan zet bij de inhuldiging van Willem-Alexander zijn persoonlijke mening over het koningschap opzij. ‘Ik ben een republikein, net als zestig, zeventig procent van de Nederlanders.’ Maar bij de troonswisseling draagt de PvdA’er waarschijnlijk gewoon een oranje stropdas. ‘Ik zit er als burgemeester van Amsterdam.’

 • Het aanvragen van een ESF subsidie is niet eenvoudig: na alle formulieren en formaliteiten te hebben doorlopen, moeten gemeenten het geld voorschieten.

  Subsidie als paard van Troje

  2 reacties

  Subsidies uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) kosten lagere overheden geld, tijd en energie. Dit merken gemeenten en provincies als ze de steunmiddelen aanvragen. De één haakt om die reden af, de ander komt met eigen oplossingen.

 • Overlastplegers ontruimd

  Reageer

  Drie probleemgezinnen terroriseerden jarenlang de Diamantbuurt. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maakte er korte metten mee. ‘Als je er bovenop zit en alle partijen goed samenwerken, dan lukt het wel.’