of 63908 LinkedIn

Kemal Rijken

freelance journalist

Recente Artikelen

 • Steeds meer gemeenten krijgen te maken met burgerinitiatieven om in de oorlog vermoorde joodse gemeenschap te herdenken. Ze reageren lang niet allemaal even adequaat.

  Herdenken met de knip erop

  3 reacties

  Steeds meer gemeenten krijgen te maken met burgerinitiatieven om in de oorlog vermoorde joodse gemeenschap te herdenken. Ze reageren lang niet allemaal even adequaat.

 • Wat bereikten de 86 FvD-leden in de Provinciale Staten na de monsterzege in 2019 van Forum voor Democratie? Binnenlands Bestuur maakt na een jaar een voorlopige balans op.

  Hebben we ons dáár zo druk om gemaakt?

  5 reacties

  Wat bereikten de 86 FvD-leden in de Provinciale Staten na de monsterzege in 2019 van Forum voor Democratie? Binnenlands Bestuur maakt na een jaar een voorlopige balans op.

 • In Amsterdam komen mogelijk extra maatregelen om het sterk groeiende aantal daklozen tegen te gaan. Voor ‘zelfredzame daklozen’ moet het makkelijker worden tijdelijk bij iemand in te wonen. Burgers die daklozen in huis willen nemen, moeten daarvoor worden beloond.

  'Bankslapersregeling voor zelfredzame daklozen'

  2 reacties

  In Amsterdam komen mogelijk extra maatregelen om het sterk groeiende aantal daklozen tegen te gaan. Voor ‘zelfredzame daklozen’ moet het makkelijker worden tijdelijk bij iemand in te wonen. Burgers die daklozen in huis willen nemen, moeten daarvoor worden beloond. 

 • Stedenbanden tussen Nederlandse en Turkse gemeenten zijn na de ‘Turkije-rel’ van maart 2017 steeds vaker bekoeld of afgeschaft. Twee van de zes gemeenten met een Turkse stedenband hebben deze al opgedoekt. Andere stedenbanden met Turkije staan op een laag pitje. Alleen Amsterdam lijkt een uitzondering op de regel te vormen.

  Banden Turkse en Nederlandse gemeenten bekoeld

  5 reacties

  Stedenbanden tussen Nederlandse en Turkse gemeenten zijn na de ‘Turkije-rel’ van maart 2017 steeds vaker bekoeld of afgeschaft. Twee van de zes gemeenten met een Turkse stedenband hebben deze al opgedoekt. Andere stedenbanden met Turkije staan op een laag pitje. Alleen Amsterdam lijkt een uitzondering op de regel te vormen.

 • Het beleid van gemeenten om op woonwagenkampen geen nieuwe staanplaatsen voor bewoners te creëren heeft gefaald. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging van Sinti Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). De resultaten werden woensdag aangeboden aan wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer.

  'Woonwagenbeleid gemeenten faalt'

  11 reacties

  Het beleid van gemeenten om op woonwagenkampen geen nieuwe staanplaatsen voor bewoners te creëren heeft gefaald. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Vereniging van Sinti Roma en Woonwagenbewoners Nederland (VSRWN). De resultaten werden woensdag aangeboden aan wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer.

 • De wet normalisering voor ambtenaren is een feit en begint nu zijn vruchten af te werpen. Deze wet, die de arbeidspositie en de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren regelt, kan echter indirect voor nieuwe problemen zorgen rond de nieuwe ambtenaren-cao’s, zegt de Leidse hoogleraar Alexander de Becker.

  Wet normalisering kan risico vormen voor cao

  6 reacties

  De wet normalisering voor ambtenaren is een feit en begint nu zijn vruchten af te werpen. Deze wet, die de arbeidspositie en de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren regelt, kan echter indirect voor nieuwe problemen zorgen rond de nieuwe ambtenaren-cao’s, zegt de Leidse hoogleraar Alexander de Becker.

 • Oud-premier Yves Leterme van België presenteerde donderdag een onderzoek waaruit blijkt dat het goed gesteld is met de Nederlandse democratie. Alleen op het gebied van de directe democratie en lokale verkiezingen scoort Nederland minder goed. Leterme heeft tips en ideeën.

  Yves Leterme: ‘Lokale democratie Nederland kan beter’

  Reageer

  Oud-premier Yves Leterme van België presenteerde donderdag een onderzoek waaruit blijkt dat het goed gesteld is met de Nederlandse democratie. Alleen op het gebied van de directe democratie en lokale verkiezingen scoort Nederland minder goed. Leterme heeft tips en ideeën.

 • Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is gisteravond gestorven aan de gevolgen van longkanker. In zijn rol als burgervader van de hoofdstad heeft hij niet alleen voor zijn gemeente, maar ook voor andere gemeenten in en buiten Nederland veel betekend. Zo zette hij zich in voor de G4, krimpgemeenten en internationale stedenbanden.

  Eberhard van der Laan: verantwoordelijk burgemeester

  Reageer

  Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is gisteravond gestorven aan de gevolgen van longkanker. In zijn rol als burgervader van de hoofdstad heeft hij niet alleen voor zijn gemeente, maar ook voor andere gemeenten in en buiten Nederland veel betekend. Zo zette hij zich in voor de G4, krimpgemeenten en internationale stedenbanden.

 • Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem sollicteren worden vaak als oplossing genoemd.

  Diversiteit onder ambtenaren nog steeds een probleem

  11 reacties

  Het aandeel aan ambtenaren met een migratieachtergrond bij gemeenten blijft achter bij het aantal inwoners dat zo’n achtergrond heeft. Dat blijkt na een rondvraag over het onderwerp langs gemeenten en bij deskundigen. Zelfs gemeenten met relatief veel allochtone bewoners hebben een ambtenarenapparaat dat geen afspiegeling is van de bevolking. In een artikel in Binnenlands Bestuur vertellen wethouders en deskundigen hoe ze de situatie zien en onder handen willen nemen. 

 • Burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen krijgt geen steun van andere Nederlandse gemeenten die stedenbanden hebben met Turkse gemeenten. Ook hebben ze geen boze post uit Turkije ontvangen. Verder laten de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan om de stedenband tussen Istanbul en Rotterdam op te blazen, deze gemeenten koud.

  Gemeenten met Turkse banden houden hoofd koel

  7 reacties

  Burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen krijgt geen steun van andere Nederlandse gemeenten die stedenbanden hebben met Turkse gemeenten. Ook hebben ze geen boze post uit Turkije ontvangen. Verder laten de uitlatingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de stedenband tussen Istanbul en Rotterdam op te blazen, deze gemeenten koud.

 • De burgemeestersconferentie vandaag in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.

  Europese steden willen vluchtelingen zelf verdelen

  3 reacties

  De hoofdsteden van de EU willen vluchtelingen onder elkaar verdelen. Zo moeten steden als Athene en Berlijn worden ontlast. Dit meldt burgemeester Van der Laan van Amsterdam, die donderdag een burgemeestersconferentie in zijn stad voorzat. Volgens hem helpt dit ook kleinere steden en gemeenten in Nederland.

 • Gemeenten hebben nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea en archieven hangen. Slechts een handjevol stukken werd teruggeven aan de erven.

  Joodse roofkunst maar mondjesmaat terug

  2 reacties

  Gemeenten hebben nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea en archieven hangen. Slechts een handjevol stukken werd teruggeven aan de erven.

 • Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is het contact met de realiteit kwijt. Dat vinden verschillende organisaties en partijen die de "slachtoffers" van zijn decentralisatiebeleid vertegenwoordigen.

  ‘Van Rijn leeft in een andere wereld’

  20 reacties

  Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) is het contact met de realiteit kwijt. Dat vinden verschillende organisaties en partijen die de "slachtoffers" van zijn decentralisatiebeleid vertegenwoordigen.

 • Burgemeester Maarten Houben (CDA) van Nuenen is voorzitter van de programmaraad Jihadisme in de regio Oost-Brabant.

  Jihadisme: schoon schip in twee maanden

  3 reacties

  Burgemeester Maarten Houben (CDA) van Nuenen is voorzitter van de programmaraad Jihadisme in de regio Oost-Brabant. De raad is nu een kleine twee maanden oud, maar heeft al grote sprongen gemaakt. ‘Wij kruipen met relevante partijen bij elkaar en gaan gewoon aan de slag’.

 • Om de bouw van gebedshuizen mogelijk te maken, moeten gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur beschrijft een aantal casussen.

  Amsterdam gaf synagoge duwtje in de rug

  1 reactie

  De gemeente Amsterdam heeft de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) een handje geholpen om de bouw van haar nieuwe synagoge mogelijk te maken. De Westermoskee en een Pinkstergemeente gingen haar vooraf, zo blijkt uit een onderzoeksartikel in Binnenlands Bestuur

 • In Vianen schuift een raadslid van de grootste partij aan bij de collegevergaderingen. Een 'ernstige fout', aldus hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga.

  'Dualisme in Vianen in het geding'

  12 reacties

  In Vianen is een politieke zeer merkwaardige situatie ontstaan die wel eens tot een crisis kan leiden. De grootste fractie in het college, Lokaal Alert, kon geen wethouder leveren en laat daarom haar fractievoorzitter wekelijks aanschuiven in de collegevergaderingen. De oppositie pikt het niet langer dat een raadslid ook in het college zit en maakt hier een punt van. Over deze verziekte sfeer berichtte de Mystery Burger vandaag al. Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen stelt vast dat burgemeester Wim Groeneweg (CDA) een grote fout begaat.

 • Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil handhaven op maat, en focussen op het positieve.

  Van der Laan wil handhaven op maat tijdens WK

  2 reacties

  De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gaat handhavers meer op maat inzetten. Burgers die zich netjes gedragen worden voortaan beloond en ordeverstoorders kunnen hun borst nat maken.

 • De raadsleden in Amsterdam zien niets in een voorstel van de SP om 20 procent in te leveren van de maandelijkse beloning van ruim 2200 euro.

  Nieuwe raad Amsterdam weigert te snijden in eigen vlees

  11 reacties

  De Amsterdamse gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen voorstellen van de SP om twintig procent te korten op de maandelijkse beloning voor raadsleden. Ook wil de nieuwe raad haar vergoedingen voor computers en opleidingen behouden.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Steeds meer gemeenten krijgen te maken met burgerinitiatieven om de in de oorlog vermoorde joodse gemeenschap te herdenken. Via struikelstenen, een lichtjesmonument of een herdenkingssteen. Lang niet alle gemeenten reageren adequaat.

  Herdenken met de knip erop

  Reageer

  Steeds meer gemeenten krijgen te maken met burgerinitiatieven om de in de oorlog vermoorde joodse gemeenschap te herdenken. Via struikelstenen, een lichtjesmonument of een herdenkingssteen. Lang niet alle gemeenten reageren adequaat.

 • Na de monsterzege van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 was de grote wens van partijleider Thierry Baudet: meebesturen. Op Limburg (en waarschijnlijk Brabant) na bleek dit overal onmogelijk. Wat bereikten de 86 FvD-Statenleden? Binnenlands Bestuur maakt na één jaar een balans op aan de hand van drie provincies: Noord-Holland, Overijssel en Limburg. 

  ‘Hebben we ons daar zo druk om gemaakt?’

  Reageer

  Na de monsterzege van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 was de grote wens van partijleider Thierry Baudet: meebesturen. Op Limburg (en waarschijnlijk Brabant) na bleek dit overal onmogelijk. Wat bereikten de 86 FvD-Statenleden? Binnenlands Bestuur maakt na één jaar een balans op aan de hand van drie provincies: Noord-Holland, Overijssel en Limburg. 

 • De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is per 1 januari 2020 een feit maar roept nog tal van vragen op. Welke gevolgen heeft de wet voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren? Ook over de toekomstige totstandkoming van cao’s is nog geen besluit genomen.

  Lastige vragen na schrappen status aparte ambtenaar

  Reageer

  De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is per 1 januari 2020 een feit maar roept nog tal van vragen op. Welke gevolgen heeft de wet voor de vrijheid van meningsuiting van ambtenaren? Ook over de toekomstige totstandkoming van cao’s is nog geen besluit genomen.

 • Statushouders uit Eritrea integreren moeizaam. Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) komt gemeenten nu tegemoet met een handleiding vol tips en ervaringen. ‘In Eritrea behoort 80 procent van de bevolking tot de traditionele agrariërs. Mede daarom lopen deze mensen in ons land tegen muren op.’

  Beter omgaan met Eritreeërs

  Reageer

  Statushouders uit Eritrea integreren moeizaam. Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) komt gemeenten nu tegemoet met een handleiding vol tips en ervaringen. ‘In Eritrea behoort 80 procent van de bevolking tot de traditionele agrariërs. Mede daarom lopen deze mensen in ons land tegen muren op.’

 • Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem solliciteren worden vaak als oplossing genoemd. Amsterdam en Groningen verkiezen elk een andere aanpak. ‘Kijk niet naar de etnische achtergrond, selecteer op talent.’

  Quota helpen allochtoon niet vooruit

  1 reactie

  Het ambtenarenapparaat moet diverser worden. Quota voor minderheden en verplicht anoniem solliciteren worden vaak als oplossing genoemd. Amsterdam en Groningen verkiezen elk een andere aanpak. ‘Kijk niet naar de etnische achtergrond, selecteer op talent.’

 • De komst van een nieuwe moskee is niet aan extra regels gebonden. Als een moskeebestuur een gebedshuis wil bouwen, dan moet het op zoek naar een stuk grond en de gemeente daarvoor benaderen. Ambtenaren nemen die aanvraag dan in behandeling. In dat geval hebben een moskeebestuur en een gemeente al contact zonder dat de omwonenden van de toekomstige moskee worden geïnformeerd. Pas als de grondverkoop eraan zit te komen, moet de wethouder de gemeenteraad en bevolking informeren.

  Eerst praten, dan bouwen

  Reageer

  Bouwplannen voor een nieuwe moskee ontlokken geregeld een storm van burgerprotest. Dat je dat kunt voorkomen, wordt bewezen in Medemblik. Moskeebouw-expert Dursun Kiliç brengt bouwers en omwonenden samen. ‘Draagvlak creëren, daar gaat het om.’

 • Tot op zeventig jaar na de bevrijding hebben gemeenten nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea hangen.

  Handjevol dubieus bezit terug

  Reageer

  Tot op zeventig jaar na de bevrijding hebben gemeenten nog steeds ongewild Joodse roofkunst in hun musea hangen. De afgelopen jaren zijn de meeste werken in kaart gebracht. Slechts een handvol stukken werd teruggeven aan de erven.

 • Om de bouw van een nieuw gebedshuis mogelijk te maken, moeten  gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur neemt vier casussen onder de loep. Van de Amsterdamse Westermoskee tot de Sri Varatharajah Selvavinayagar Tempel in Den Helder. 

  Bouw godshuis vaak omstreden

  Reageer

  Om de bouw van een nieuw gebedshuis mogelijk te maken, moeten  gemeenten soms terugvallen op boekhoudkundige trucs. Binnenlands Bestuur neemt vier casussen onder de loep. Van de Amsterdamse Westermoskee tot de Sri Varatharajah Selvavinayagar Tempel in Den Helder. 

 • Deze gemeenten hebben zich openlijk aan dergelijke producten verbonden. Ze willen ‘eerlijk delen’ in de aloude gedachte van ontwikkelingssamenwerking.

  Lokale wereldverbeteraars

  Reageer

  Steeds meer gemeenten willen het hippe certificaat fairtrade. Niet alleen het gemeentehuis moet dan aan de Max Havelaarkoffie, ook lokale verpleeg­huizen en horeca. Niet altijd tot ieders genoegen. ‘Je ziet  een grote sociale druk op ondernemers.’ 

 • Burgemeester Eberhard van der Laan denkt dat we op Koninginnedag gaan genieten van de balkonscène op de Dam en de twee grote feesten in de stad.

  ‘Het wordt een fantastische dag’

  Reageer

  Eberhard van der Laan zet bij de inhuldiging van Willem-Alexander zijn persoonlijke mening over het koningschap opzij. ‘Ik ben een republikein, net als zestig, zeventig procent van de Nederlanders.’ Maar bij de troonswisseling draagt de PvdA’er waarschijnlijk gewoon een oranje stropdas. ‘Ik zit er als burgemeester van Amsterdam.’