José Salhi

Secretariaat en documentatie
Contactgegevens
- E-mailadres:
- jsalhi@binnenlandsbestuur.nl
- Telefoonnummer (vast):
- 020 - 573 3662
- Telefoonnummer (mobiel):
- 06 - 280 40 093
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van José Salhi
- Twitter:
- Twitter profiel van José Salhi
Recente Artikelen
-
Gezocht: betrokken en daadkrachtige burgemeesters
Gemeenteraden die een nieuwe burgemeester zoeken, zijn vooral gecharmeerd in kandidaten die kunnen aantonen dat ze betrokken en daadkrachtig zijn.
-
Negen voortijdig vertrekkende burgemeesters
2019 was het jaar waarin relatief veel burgemeesters onder druk hun post verlieten. Binnenlands Bestuur telde er liefst negen.
-
Ruim een derde van gemeenten kleurt blauw
VVD’ers schrijven niet alleen verreweg de meeste sollicitatiebrieven op burgemeestersvacatures, ze worden ook op relatief veel posten benoemd. In ruim één op elke drie vrijkomende gemeenten, ging in 2019 de voorkeur uit naar een liberale kandidaat. Vertegenwoordigers van lokale partijen en partijlozen komen er bekaaid van af.
-
Ruim één op de drie gemeenten kiest VVD-burgemeester
VVD’ers schrijven niet alleen verreweg de meeste sollicitatiebrieven op burgemeestersvacatures, ze worden ook op relatief veel posten benoemd. In ruim één op elke drie vrijkomende gemeenten, ging in 2019 de voorkeur uit naar een liberale kandidaat.
-
Unicum: twee keer streep door burgemeestersbenoeming
In het Zeeuwse Kapelle is voor de tweede keer de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester stopgezet. Net zoals de eerste keer, zaten er volgens de vertrouwenscommissie van de gemeente ook nu onvoldoende geschikte kandidaten tussen. Volgens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) is het nog niet eerder voorgekomen dat ook een ‘tweede ronde’ wordt stopgezet. ‘Dit oogt uniek’, aldus Hilde Westera, directeur van het NGB. Ook de Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman kent geen vergelijkbare situaties, zo laat hij via zijn woordvoerder weten.
-
Vooral VVD’ers willen burgemeester worden
VVD’ers doen nog altijd de meeste pogingen om ergens burgemeester te worden. Daar zijn ze ook de eerste helft van dit jaar weer in geslaagd. Vrouwen schromen wederom meer dan mannen een gooi naar het burgemeestersambt te doen.
-
Vrouwen (weer) fors in minderheid op kieslijsten
Er staan fors minder vrouwen dan mannen op de kieslijsten voor zowel de Provinciale Staten als de waterschappen. Stem op een Vrouw roept iedereen op om op een vrouw te stemmen, maar wel op een die wat lager op de kieslijst staat. Nu is een op de vijf leden van het algemeen bestuur van de waterschappen vrouw. In Provinciale Staten is de man/vrouw-verdeling ietsjes beter: 34,7 procent van de Statenleden is vrouw.
-
‘Lokaal’ scoort één burgemeester
De VVD heeft dit jaar samen met de PvdA de meeste burgemeestersposten in de wacht gesleept. Met name het CDA en D66 blijven opvallend achter. Dat geldt eveneens voor lokale partijen.
-
‘Lokaal’ scoort in 2018 één burgemeesterspost
De VVD heeft dit jaar samen met de PvdA de meeste burgemeestersposten in de wacht gesleept. Met name het CDA en D66 blijven opvallend achter. Dat geldt eveneens voor lokale partijen.
-
Minder vrouwen doen gooi naar burgemeestersambt
Op 26 burgemeestersvacatures die dit jaar tot nu toe zijn opengesteld, hebben 607 mensen gesolliciteerd. In een gemeente (Uithoorn) hebben meer vrouwen dan mannen een gooi naar het ambt gedaan. Een noviteit én een uitzondering.
-
Glazen plafond breekt: opmars vrouwelijke burgemeester
Nog nooit zijn er zoveel vrouwen als burgemeester benoemd als in 2017. Ook over meerdere jaren bezien is duidelijk sprake van een stijgende lijn.
-
Burgemeesters vertrekken in groten getale
Halverwege het jaar zijn er al bijna evenveel burgemeesterswisselingen als in heel 2016. Waren er vorig jaar in totaal 36 vacatures, op 31 juli 2017 stond de teller al op 35. Wat is er aan de hand in burgemeestersland?
-
Stoelendans ook in gemeente- en provinciehuizen
Niet alleen is er een stoelendans op gang gekomen in de Tweede Kamer, ook in veel raads- en Statenzalen moeten de komende tijd leeggekomen zetels worden ‘opgevuld’. Diverse lokale en provinciale volksvertegenwoordigers, maar ook wethouders en een burgemeester laten de decentrale politiek voor wat het is en gaan verder als volksvertegenwoordiger vanuit het Binnenhof.
-
Benoemingsprocedure burgemeester Dinkelland moet over
Commissaris van de Koning Ank Bijleveld zal minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties adviseren de opgeschorte benoemingsprocedure burgemeester Dinkelland stop te zetten en een nieuwe procedure te starten. Waarnemend burgemeester Ineke Bakker, die in april 2016 door de commissaris is benoemd voor de periode dat het ambt vacant is, blijft aan totdat er een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester is.
-
‘Linkse’ burgemeester niet meer in trek
Ruim 900 sollicitanten meldden zich dit jaar voor 36 burgemeestersvacatures. De VVD sleepte er negen van binnen; de PvdA zag dit jaar de 'buit' halveren en blijft steken op drie nieuwe posten.
-
Schrappen thuiszorg (deels) oorzaak overschotten Wmo
Renswoude heeft de twijfelachtige eer van alle Nederlandse gemeenten het meest te hebben overgehouden op het budget voor maatschappelijke ondersteuning en jeugd. Zes van de gemeenten in de ‘top tien hoogste overschot’ tellen minder dan 20.000 inwoners. Veel gemeenten die vorig jaar fors overhielden op het zorgbudget hebben per 2015 of in de loop van vorig jaar de huishoudelijke hulp geschrapt of versoberd. Zoals Heerenveen (nr 2), Ferwerderadiel (nr 9) en Oosterhout (nr 21).
-
VDP: wisseling van de wacht
Na ruim 7 jaar directeur van de Vereniging Directeuren Publieksdiensten te zijn geweest neemt Annelice Kluin medio dit jaar afscheid van de VDP. Zij begon op 1 april 2009 als directeur VDP en legt vanwege haar aanstaand pensioen deze functie neer.
-
Nederland telt 390 gemeenten
Nederland telt per 1 januari 390 gemeenten. Dat zijn er drie minder dan vorig jaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
-
Liberale run op burgemeestersposten
Vacante burgemeestersposten oefenen een meer dan gemiddelde aantrekkingskracht uit op VVD’ers. Zij sturen verreweg de meeste sollicitatiebrieven.
-
Vrouw kansrijker in race om burgemeesterspost
Vrouwen zijn succesvoller dan mannen als ze solliciteren naar de post van burgemeester. Probleem is dat ze het zo weinig doen.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Glazen plafond breekt
Zowel in absolute als relatieve zin zijn er nog nooit zoveel vrouwen als burgemeester benoemd als in 2017. Ook over meerdere jaren bezien is duidelijk sprake van stijgende lijn.
-
Het Swiebertje-gevoel
Ja, burgemeester op een eiland! Of op het platteland. Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat de meeste sollicitanten gaan voor een kleine gemeenschap. ‘Een mooie plek om ervaring op te doen voor de volgende carrièrestap.’
-
Van provincie naar gemeente: Gerard Beukema
Gerard Beukema stopt per 1 oktober 2015 als algemeen directeur van het Interprovinciaal overleg (IPO). Hij is benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Delfzijl. Al eerder had hij het IPO-bestuur kenbaar gemaakt eind dit jaar zijn functie te willen beëindigen. Beukema trad in 2000 aan als algemeen directeur van het IPO-bureau en als secretaris van het IPO-bestuur. IPO-voorzitter Johan Remkes over het aanstaande vertrek: ‘Ik heb Gerard Beukema gefeliciteerd met zijn benoeming tot waarnemend burgemeester van Delfzijl. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn jarenlange inzet voor het IPO en voor de provinciale bestuurslaag.’
-
UItgelicht: Emme Groot stopt in Delfzijl
Burgemeester Groot van de gemeente Delfzijl legt zijn functie per 1 juli van dit jaar neer. Na 25 jaar actief te zijn geweest binnen het openbaar bestuur in de provincie Groningen gaat hij aan de slag bij het kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool en bij KAW architecten en adviseurs.
-
Bezem door huishoudelijke hulp
Het gros van de gemeenten houdt per januari grote schoonmaak wat betreft de huishoudelijke hulp. Bijna een kwart van de gemeenten stopt er simpelweg mee, een groot aantal schrapt in het aantal uren of gaat de eenvoudige schoonmaakhulp anders inrichten. In bijna één op de vier gemeenten verandert er komend jaar niets, althans voor bestaande cliënten. Binnenlands Bestuur inventariseerde de stand van zaken in 148 gemeenten.