of 64120 LinkedIn

Joost Zonneveld

freelancer

Recente Artikelen

 • © Shutterstock

  Jonge ambtenaar bezorgt manager hoofdbrekens

  12 reacties

  Steeds meer overheidsmanagers worstelen met de vraag hoe om te gaan met de nieuwe generatie jonge ambtenaren. Dat stellen opleidingsinstituten voor met name leidinggevenden in de publieke sector.

 • Veenendaal begon een experiment met opgavegericht werken. Dit met het idee om grote thema’s waar de gemeente iets mee moet of wil, beter aan te kunnen. Zo verwacht Veenendaal veel effectiever te werk te gaan.

  Veenendaal gooit de organisatie om

  7 reacties

  Veenendaal begon een experiment met opgavegericht werken. Dit met het idee om grote thema’s waar de gemeente iets mee moet of wil, beter aan te kunnen. Zo verwacht Veenendaal veel effectiever te werk te gaan.

 • Volgens promovendus Koen van der Krieken is er genoeg reden om het referendum als instrument in de lokale politiek als succesvol te beschouwen. Sinds de eerste tussentijdse volksraadpleging in Hillegom in 1906, hebben nog eens 214 gemeentelijke referenda plaatsgevonden. Van der Krieken: ‘Alleen al uit dat forse aantal blijkt dat het referendum goed naast het vertegenwoordigende lokale politieke bestel kan bestaan.’

  Lokaal referendum werkt wel degelijk

  1 reactie

  Het referendum op gemeentelijk niveau is een goed functionerend en regelmatig gebruikt instrument. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan Tilburg University.

 • Nudging biedt gemeenten nieuwe mogelijkheden het gedrag van burgers te sturen. Om ze vaker te laten fietsen, bijvoorbeeld, of de opkomst bij gesprekken met de sociale dienst te verhogen.

  Nudging als oplossing voor beleidsproblemen

  2 reacties

  Nudging biedt gemeenten nieuwe mogelijkheden het gedrag van burgers te sturen. Om ze vaker te laten fietsen, bijvoorbeeld, of de opkomst bij gesprekken met de sociale dienst te verhogen.

 • Zo'n twintig procent van de gemeenten gaat over tot verzelfstandiging van warenmarkten. De ervaringen zijn overwegend positief.

  Gemeenten geven markt uit handen

  Reageer

  Steeds meer gemeenten gaan over tot verzelfstandiging van de warenmarkten die binnen hun grenzen gehouden worden. De gedachte daarbij is dat het organiseren van markten niet bij de kerntaak van de lokale overheid past en dat marktkooplieden dit beter zelf kunnen organiseren.

 • Voor de professionalisering van de organisatie en voor hun eigen ontwikkeling volgen ambtenaren jaarlijks duizenden opleidingen en cursussen. Maar wat is het effect?

  Gissen naar effect bijscholing ambtenaren

  4 reacties

  Voor de professionalisering van de organisatie en voor hun eigen ontwikkeling volgen ambtenaren jaarlijks duizenden opleidingen en cursussen. Maar wat het effect is van al die leergangen, blijkt bijzonder lastig aan te geven.

 • Het Centraal Joods Overleg heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgeroepen haar leden te vragen onderzoek te doen naar het gemeentelijke erfpachtbeleid ten aanzien van Joodse vastgoedeigenaren tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit in navolging van de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

  Onderzoek naar naheffing joodse erfpachters

  Reageer

  Het Centraal Joods Overleg heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgeroepen haar leden te vragen onderzoek te doen naar het gemeentelijke erfpachtbeleid ten aanzien van Joodse vastgoedeigenaren tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit in navolging van de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

 • Het begrip krimp behoeft meer nuance. Dat blijkt uit een onderzoek naar de afname en groei van de bevolking in dorpen in de gemeente Borger-Odoorn. ‘Het is essentieel dat beleidsmakers naar ontwikkelingen binnen een krimpgebied kijken’, stelt onderzoeker Marit Gorter.

  Krimp is niet overal krimp

  2 reacties

  Het onderwerp krimp behoeft meer nuance. Dat blijkt uit een onderzoek naar de afname en groei van de bevolking in dorpen in de gemeente Borger-Odoorn in Oost-Drenthe. ‘Het is essentieel dat beleidsmakers naar ontwikkelingen binnen een krimpgebied kijken’, aldus onderzoeker Marit Gorter.

 • Kantoorpand aan de Paasheuvelweg in Amsterdam Zuidoost

  Zelfbeheer maakt bedrijventerrein vrolijk

  Reageer

  Bedrijven zijn naar leegstaande kantoorkolossen te trekken door te beginnen omliggende openbare ruimte op te pimpen. In Amsterdam-Zuidoost nemen vastgoedeigenaren het voortouw.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Van vakspecifieke kennis tot 21st century skills – ambtenaren kunnen een breed palet aan opleidingen volgen. Naar welke vaardigheden zijn leidinggevenden vandaag de dag op zoek? En waar moet je als aanbieder van opleidingen echt niet meer mee aankomen? Een rondgang.

  Leidinggevende geeft geen leiding meer

  Reageer

  Van vakspecifieke kennis tot 21st century skills – ambtenaren kunnen een breed palet aan opleidingen volgen. Naar welke vaardigheden zijn leidinggevenden vandaag de dag op zoek? En waar moet je als aanbieder van opleidingen echt niet meer mee aankomen? Een rondgang.

 • Veenendaal begon een experiment met opgavegericht werken. Dit met het idee om grote thema’s waar de gemeente iets mee moet of wil, beter aan te kunnen. Door enkele grote opgaven centraal te stellen in de aansturing van de organisatie, verwacht Veenendaal veel effectiever te werk te gaan.

  Veenendaal kantelt organisatie

  Reageer

  Veenendaal begon een experiment met opgavegericht werken. Dit met het idee om grote thema’s waar de gemeente iets mee moet of wil, beter aan te kunnen. Door enkele grote opgaven centraal te stellen in de aansturing van de organisatie, verwacht Veenendaal veel effectiever te werk te gaan.

 • © Shutterstock

  De democratische noodknop doet het

  Reageer

  Het recht op een raadgevend referendum is recent uit de nationale wetgeving geschrapt. Maar Koen van der Krieken laat op basis van zijn promotieonderzoek zien dat het referendum op gemeentelijk niveau een goed functionerend en regelmatig gebruikt instrument is. Ook al kan er nog wel wat verbeteren.

 • Manipulatie van het burgerbrein

  Reageer

  Nudging biedt gemeenten nieuwe mogelijkheden het gedrag van burgers te sturen. Om ze vaker te laten fietsen, bijvoorbeeld, of de opkomst bij gesprekken met de sociale dienst te verhogen. Hoe ver mag de overheid gaan? ‘Beleidsproblemen worden gezien als vanzelfsprekende zaken voor individuele gedragsverandering.’

 • Steeds meer gemeenten gaan over tot verzelfstandiging van de markten die binnen hun grenzen worden gehouden. De gedachte daarbij is dat het organiseren van markten niet bij de kerntaak van de lokale overheid past en dat marktkooplieden dit beter zelf kunnen organiseren. De ervaringen zijn overwegend positief.

  Gemeenten geven markt uit handen

  Reageer

  Steeds meer gemeenten gaan over tot verzelfstandiging van de markten die binnen hun grenzen worden gehouden. De gedachte daarbij is dat het organiseren van markten niet bij de kerntaak van de lokale overheid past en dat marktkooplieden dit beter zelf kunnen organiseren. De ervaringen zijn overwegend positief.

 • Voor de professionalisering van de organisatie en voor hun eigen ontwikkeling volgen ambtenaren jaarlijks duizenden opleidingen en cursussen. Dat wordt door werkgevers ook gestimuleerd. Maar wat is het effect van al die leergangen? Het blijkt bijzonder lastig om daar een duidelijk antwoord op te vinden, blijkt uit een rondgang.

  Veel leren, weinig meten

  Reageer

  Voor de professionalisering van de organisatie en voor hun eigen ontwikkeling volgen ambtenaren jaarlijks duizenden opleidingen en cursussen. Dat wordt door werkgevers ook gestimuleerd. Maar wat is het effect van al die leergangen? Het blijkt bijzonder lastig om daar een duidelijk antwoord op te vinden, blijkt uit een rondgang.

 • Jodenbreestraat in Amsterdam, circa 1884

  Onderzoek naar naheffing joodse erfpachters

  Reageer

  Het Centraal Joods Overleg heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten opgeroepen haar leden te vragen onderzoek te doen naar het gemeentelijke erfpachtbeleid ten aanzien van Joodse vastgoedeigenaren tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit in navolging van de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

 • Serie over hoe burgers vorm en inhoud geven aan de participatiesamenleving in hun directe omgeving.

  Zelfbeheer moet Zuidoost redden

  Reageer

  Hoe trek je bedrijven naar leegstaande kantoor­kolossen? Om te beginnen door de omliggende openbare ruimte op te pimpen. In Amsterdam-Zuidoost nemen vastgoedeigenaren het voortouw. ‘Het kan veel aantrekkelijker en vrolijker.’