of 64120 LinkedIn

John Bijl

John Bijl is trainer, gespreksleider en debatspecialist. Hij traint politici in het debat en begeleidt gemeenteraden en Provinciale Staten in het verbeteren van de effectiviteit van de vergadering. Voor Binnenlands Bestuur bezoekt hij gemeenteraadsdebatten als Mystery Burger.

Hij werkte als opleidingskundige voor ING, de Bestuursacademie en Debatrix, en was raadslid in Rotterdam Delfshaven. Daarnaast publiceert hij geregeld over debat en politiek, waaronder voor NRC Next. Ook begeleidt John diverse gesprekken, van politiek debat tot wetenschappelijke conferenties. Voor elke denkbare bestuurslaag leidde hij lijsttrekkers- en andere verkiezingsdebatten. Hij trainde politici op alle denkbare bestuurlijke niveaus, waaronder landelijke politici en raadsleden uit meer dan honderd gemeenten.

John Bijl is de bereiken op:
E-mail
LinkedIn
Site 

Recente Artikelen

 • De lokale politieke partij krijgt haar zetel in de Tilburgse gemeenteraad voorlopig niet terug. Het afgesplitste raadslid Linda Oerlemans weigert gebruik te maken van de verlofregeling.

  Voor Tilburg loopt ook de tijdelijke raadszetel mis

  Reageer

  Diepe teleurstelling voor Voor Tilburg. De lokale politieke partij krijgt haar zetel in de Tilburgse gemeenteraad voorlopig niet terug. Het afgesplitste raadslid Linda Oerlemans weigert gebruik te maken van de verlofregeling, waarmee de partij haar behaalde zetel tijdelijk in zou kunnen nemen.

 • De minister had volgens de rechter meer oog moeten hebben voor het veiligheidsbelang van de inwoners van het gaswinningsgebied. Hij had goed moeten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de gaswinning verder te beperken.

  Besluit over gaswinning vernietigd door rechter

  1 reactie

  De minister van Economische Zaken moet binnen een jaar een nieuw besluit nemen over de gaswinning in Groningen. De Raad van State heeft woensdag eerdere besluiten van toenmalig minister Henk Kamp over de gaswinning vernietigd. Volgens de hoogste bestuursrechter van het land waren die niet goed genoeg onderbouwd.

 • Heemskerk kende er twee – burgemeesters in oorlogstijd – en pragmatische worstelaars waren het niet.Bestuurshistoricus en oud-inwoner Jan de Roos dook in de geschiedenis van de burgemeesters van de Kennemergemeente die land én bezetter diende.

  Foute en minder foute burgemeesters in Heemskerk

  Reageer

  Heemskerk kende er twee – burgemeesters in oorlogstijd – en pragmatische worstelaars waren het niet.Bestuurshistoricus en oud-inwoner Jan de Roos dook in de geschiedenis van de burgemeesters van de Kennemergemeente die land én bezetter diende.

 • Heemskerk kende er twee – burgemeesters in oorlogstijd – en pragmatische worstelaars waren het niet. Bestuurshistoricus Jan de Roos dook in de geschiedenis van de burgemeesters van de Kennemergemeente die land én bezetter dienden. 

  Een grijs portret in Heemskerk

  Reageer

  Heemskerk kende er twee – burgemeesters in oorlogstijd – en pragmatische worstelaars waren het niet. Bestuurshistoricus Jan de Roos dook in de geschiedenis van de burgemeesters van de Kennemergemeente die land én bezetter dienden. 

 • Het lijkt zo eenvoudig. Na de verkiezingen kiest de volksvertegenwoordiging een kabinetsleider en die formeert in rap tempo een team van ministers. Een programma? Nergens voor nodig. De grote lijnen zijn er, de rest komt later – en in goed vertrouwen. In zijn proefschrift  Coalitievorming  schetst historicus Peter Bootsma verschillen in coalitievorming met Duitsland. Het grootste verschil blijkt de rol van de formateur. 

  Complexe coalities vergeleken

  Reageer

  Het lijkt zo eenvoudig. Na de verkiezingen kiest de volksvertegenwoordiging een kabinetsleider en die formeert in rap tempo een team van ministers. Een programma? Nergens voor nodig. De grote lijnen zijn er, de rest komt later – en in goed vertrouwen. In zijn proefschrift Coalitievorming schetst historicus Peter Bootsma verschillen in coalitievorming met Duitsland. Het grootste verschil blijkt de rol van de formateur. 

 • Vraag het maar aan politicologen om je na een jubelstemming weer de put in te praten. De vreugde over de hoge op komst bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kan volgens politicologen Armèn Hakhverdian en Wouter Schakel de prullenbak in. Onze volksvertegenwoordiging is namelijk een extreem karige representatie van bevolkingsgroepen in de samenleving. Zelfs mét DENK en de vrouwrijke Partij voor de Dieren blijft de afspiegeling van minderheden en vrouwen erbarmelijk. Om over de ondervertegenwoordiging van lager opgeleiden maar niet te beginnen. In plaats van aan te schuiven bij de gebruikelijke morele verontwaardiging draaien de auteurs van Nepparlement? die discussie om. 

  Is ons parlement toch nep?

  Reageer

  Vraag het maar aan politicologen om je na een jubelstemming weer de put in te praten. De vreugde over de hoge op komst bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kan volgens politicologen Armèn Hakhverdian en Wouter Schakel de prullenbak in. Onze volksvertegenwoordiging is namelijk een extreem karige representatie van bevolkingsgroepen in de samenleving. Zelfs mét DENK en de vrouwrijke Partij voor de Dieren blijft de afspiegeling van minderheden en vrouwen erbarmelijk. Om over de ondervertegenwoordiging van lager opgeleiden maar niet te beginnen. In plaats van aan te schuiven bij de gebruikelijke morele verontwaardiging draaien de auteurs van Nepparlement? die discussie om. 

 • Stevig onderbouwd laat Van der Meer zien dat het functioneren van de representatieve democratie in de afgelopen honderd jaar niet zo is geërodeerd als de Code Oranjes, Thierry Baudetts, GeenPeilen, Van Reybroucks ons graag doen geloven. De kiezer gedraagt zich precies zoals er van hem mag worden verwacht, legt Van der Meer uit. De stemgerechtigde Nederlander laat zich niet meer leiden door de blinde partijloyaliteit die de verzuiling zo kenmerkte, maar kiest.

  Weerwoord tegen vernieuwers

  5 reacties

  Een meeloper kun je Tom van der Meer, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, niet noemen. Met zijn essay ‘Niet de kiezer is gek’ vaart de Amsterdamse politicoloog recht tegen de stroom van democratievernieuwers in.

 • De Purmerendse burgemeester Bijl is niet van plan een raadsvoorstel over de vluchtelingenopvang alsnog in stemming te brengen. Het amendement dat daaromtrent door de raad is aangenomen, is volgens hem voldoende. Nee, zegt hoogleraar Engels. Zonder raadsbesluit is er geen grond van handelen voor de gemeente.

  Bijl gaat fout raad over vluchtelingen niet corrigeren

  6 reacties

  De Purmerendse burgemeester Don Bijl is niet van plan een raadsvoorstel over de vluchtelingenopvang alsnog in stemming te brengen. Het amendement dat daaromtrent door de raad is aangenomen, is volgens hem voldoende. Nee, zegt hoogleraar Engels. Zonder raadsbesluit is er voor de gemeente geen grond van handelen.

 • Het plan voor de bouw van een nieuw voetbalstadion in Rotterdam gaat het niet halen. De PVV fractie gaat unaniem tegen stemmen. Daarmee is de kans op een meerderheid verkeken.

  Geen nieuw stadion voor Feyenoord

  5 reacties

  De Rotterdamse voetbalvereniging Feyenoord krijgt voorlopig geen nieuw stadion. Het College van de maasstad heeft het plan ingetrokken. Het plan zou vandaag in de gemeenteraad worden besproken, maar nadat bleek dat er geen meerderheid in de raad voor was, besloot het College het niet in stemming te willen brengen.

 • Commissaris van de Koningin Jan Franssen

  CdK Franssen door het stof voor 'veel te duur feestje'

  22 reacties

  Commissaris van de Koningin Jan Franssen heeft tijdens de Statenvergadering van Zuid-Holland het boetekleed moeten aantrekken. Hij wist daarmee een motie van wantrouwen van de PVV te neutraliseren.

 • De Eerste Kamer heeft zich in meerderheid uitgesproken voor afschaffen van de deelgemeenten en stadsdelen, nadat minister Plasterk had toegezegd in te grijpen als stadsbesturen te veel macht naar zich toe trekken.

  Ook Eerste Kamer wil van deelgemeenten af

  3 reacties

  Een meerderheid van de Eerste Kamer is voorstander van het afschaffen van de deelgemeenten. Uit het debat in de Kamer bleek dinsdag dat de meeste fracties de toegevoegde waarde van het deelgemeentebestel niet zien.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Rare jongens, die wethouders

  Reageer

  Ergens in de krochten van het openbaar bestuur moet een storthoop van wielen liggen. Elke keer wanneer er een wethouder aantreedt, vindt hij nieuwe uit om het ambt te vervullen, geen rekening houdend met wat een voorganger ervan heeft geleerd. Voor het boek Wethouders, waarachtige (ver)leiders sprak Petra Habets dertien wethouders over de verwachtingen bij hun aantreden, hun idealen en motivaties – en nu, zeven jaar later wanneer sommigen van hen ook het wethouderschap weer hebben verlaten, over de ervaringen. 

 • Daarom is geen reden

  Reageer

  Als er één boek is waar menig politicus pagina na pagina de woorden heeft uitgewrongen om hun wijsheid te gebruiken, dan moet dat wel de Bijbel zijn. Toch moet je daar voorzichtig mee zijn, vindt theoloog René Heij. Op verzoek van het wetenschappelijk instituut van de SGP, de Guido de Brès-Stichting, schreef hij een handige handreiking citeren uit de Schrift. 

 • Alles wat je plat slaat, wordt begrijpelijker, maar van de essentie blijft maar weinig over. Net zoals een schilderij van Monet niet is te simplificeren tot verf en doek, is het alleen maar focussen op stemmen een karikatuur maken van de democratie. Ook over het referendum moet met meer diepgang worden gedacht, vinden de auteurs van  Democratische zegen of vloek? 

  Welles-nietes democratie

  Reageer

  Alles wat je plat slaat, wordt begrijpelijker, maar van de essentie blijft maar weinig over. Net zoals een schilderij van Monet niet is te simplificeren tot verf en doek, is het alleen maar focussen op stemmen een karikatuur maken van de democratie. Ook over het referendum moet met meer diepgang worden gedacht, vinden de auteurs van Democratische zegen of vloek? 

 • Er was een tijd, dat de burgemeester alle aanzien had. De archetypische burgervader – gedistingeerd streepjespak, snor en ambtsketen – leek haast zélf het hoogste orgaan. Inmiddels is er wel wat veranderd in maatschappelijk én bestuurlijk Nederland, maar de plaats van de burgemeester is nog steeds een bijzondere. 

  Poldersheriff

  Reageer

  Er was een tijd, dat de burgemeester alle aanzien had. De archetypische burgervader – gedistingeerd streepjespak, snor en ambtsketen – leek haast zélf het hoogste orgaan. Inmiddels is er wel wat veranderd in maatschappelijk én bestuurlijk Nederland, maar de plaats van de burgemeester is nog steeds een bijzondere. 

 • Wandelend door de gangen van een departement of een gemeentehuis, lijkt het vaak genoeg op elk willekeurig ander kantoorgebouw. Het stadhuis zou zomaar een verzekeringsmaatschappij of het hoofdkantoor van een grootgrutter kunnen zijn. 

  Schijnwerelden

  1 reactie

  Wandelend door de gangen van een departement of een gemeentehuis, lijkt het vaak genoeg op elk willekeurig ander kantoorgebouw. Het stadhuis zou zomaar een verzekeringsmaatschappij of het hoofdkantoor van een grootgrutter kunnen zijn. 

 • Politiek is een vak waar je inrolt — en eigenlijk nooit meer uit. Hoewel Frits Korthals Altes vooral als voormalig minister van Justitie zonder meer als politiek dier beschouwd mag worden, is zijn ambitie voor het publieke ambt geen bezieling uit zijn vroegste jeugd. 

  Memoires van Frits Korthals Altes: een dossierleven

  Reageer

  Politiek is een vak waar je inrolt — en eigenlijk nooit meer uit. Hoewel Frits Korthals Altes vooral als voormalig minister van Justitie zonder meer als politiek dier beschouwd mag worden, is zijn ambitie voor het publieke ambt geen bezieling uit zijn vroegste jeugd. 

 • Achteraf is álles makkelijk te beoordelen. Dat het Rotterdamse deelgemeentebestel eigenlijk nog niet zo slecht was voor de stad, is een conclusie die nu dan wel makkelijk te trekken is, maar tijdens het bestaan van de staddeelbesturen door niemand werd gemaakt. 

  Onbedoeld en onbezonnen

  Reageer

  Achteraf is álles makkelijk te beoordelen. Dat het Rotterdamse deelgemeentebestel eigenlijk nog niet zo slecht was voor de stad, is een conclusie die nu dan wel makkelijk te trekken is, maar tijdens het bestaan van de staddeelbesturen door niemand werd gemaakt.