of 64120 LinkedIn

Jeroen van der Spek

Jeroen van der Spek is freelance redacteur van Binnenlands Bestuur

Recente Artikelen

 • © Shutterstock

  Gemeenten krijgen meer oog voor slavernijverleden

  10 reacties

  Ook buiten de Randstad kijken steeds meer gemeenten naar hun eigen aandeel in de trans-Atlantische slavenhandel. Tijd voor zelfonderzoek, herdenking en een stadsbreed gesprek. Groningen en Haarlem kondigden onlangs een onderzoek aan naar hun eigen rol in het slavernijverleden, in Amersfoort vond een ‘verzoeningsoptocht’ plaats en tijdens de eerste officiële Arnhemse herdenking van de trans-Atlantische slavernij hield burgemeester Ahmed Marcouch een vlammend betoog tegen ‘de giftige erfenis van slavernij’: racisme.

 • Voor Assen was dierendag 2018 een glorieuze dag. Op 4 oktober onthulde cultuurwethouder Gea Smith (GroenLinks) een buitenkunstwerk met citymarketingpotentieel: Mannes, een zes meter hoge hond, bekleed met een huid van vlammend, roodbruin accoyahout. Bijna drie jaar later is Mannes een gerechtelijk dossier.

  Omstreden buitenkunst: marketingicoon of hellehond?

  2 reacties

  Voor Assen was dierendag 2018 een glorieuze dag. Op 4 oktober onthulde cultuurwethouder Gea Smith (GroenLinks) een buitenkunstwerk met citymarketingpotentieel: Mannes, een zes meter hoge hond, bekleed met een huid van vlammend, roodbruin accoyahout. Bijna drie jaar later is Mannes een gerechtelijk dossier. 

 • Beeld: Femke Schaap

  Omstreden buitenkunst: buurtopstand tegen beeldfontein

  3 reacties

  Boze buurtbewoners, een regen van bezwaarschriften, een gemeente die de opdracht terugtrok en een kunstenaar die een rechtszaak aanspande: zelden verliep de voorgenomen plaatsing van een kunstwerk zo desastreus als in de Hoofddorppleinbuurt in Amsterdam-Zuid. De bron van de conflicten: het kunstwerk Westland Wells op de Theophile de Bockstrook, vlakbij het Vondelpark.

 • Het kunstwerk YGGDRASIL

  Omstreden buitenkunst: een paard en een periscopenboom

  4 reacties

  In 2012 laait in Oudewater een felle discussie op rondom een kunstwerk van Gabriël Lester vóór het Cultuurhuis: YGGDRASIL. Is het een boom van telescopen om de vooruitgang van de wetenschap te vieren of de wanstaltige ‘nachtmerrie van Willie Wortel’? Trouwens, wat doet dat opengereten paard daar? 

 • Automobilisten die dagelijks over de A6 heen en weer rijden, kunnen het beeld van Ruud van de Wint op de Knardijk wel dromen. Een langgerekte, koperkleurige ovaal, die vanaf zijn punt oprijst uit het karakteristieke dijkenlandschap.

  Omstreden buitenkunst: godsdienstoorlog langs de A6

  10 reacties

  Automobilisten die dagelijks over de A6 heen en weer rijden, kunnen het beeld van Ruud van de Wint op de Knardijk wel dromen. Een langgerekte, koperkleurige ovaal, die vanaf zijn punt oprijst uit het karakteristieke dijkenlandschap.

 • ‘Dit kunstwerk zal bewondering én hoon oogsten’, voorspelde Derk Reneman, VVD-wethouder cultuur van de gemeente Haarlemmermeer in 2018. De gemeente had zojuist de plannen vrijgegeven voor een ‘iconisch’ kunstwerk. Ida, luidde de naam van het 23 meter hoge fantasiewezen, uitgevoerd in glanzend, gepolijst staal.

  Omstreden buitenkunst: ondergang van een debiele kreeft

  4 reacties

  ‘Dit kunstwerk zal bewondering én hoon oogsten’, voorspelde Derk Reneman, VVD-wethouder cultuur van de gemeente Haarlemmermeer in 2018. De gemeente had zojuist de plannen vrijgegeven voor een ‘iconisch’ kunstwerk. Ida, luidde de naam van het 23 meter hoge fantasiewezen, uitgevoerd in glanzend, gepolijst staal.

 • Domestikator van Atelier van Lieshout

  Omstreden buitenkunst: Doggy Style in de duinen

  3 reacties

  Het kunstwerk Domestikator bestaat uit een aantal tegen elkaar geplaatste metalen blokken en verbeeldt de manier waarop de mens de natuur naar zijn hand zet. Oftewel domesticeert. Veel voorbijgangers geven er een andere betekenis aan. Domestikator staat in de gemeente Velsen bekend onder de veelzeggende bijnamen Doggy Style en Man neemt hond.

 • Publiekstrekker Royal de Luxe

  Kosten culturele hoofdstad al bijna terugverdiend

  Reageer

  ‘Eén groot feest!’ Wethouder Sjoerd Feitsma (cultuur, PvdA) hoeft niet lang na te denken over zijn indrukken van het afgelopen jaar. Leeuwarden fungeerde elf maanden lang als culturele ‘etalage’ van Europa. De investering van 74 miljoen is al bijna terugverdiend.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Blockbusters met honderdduizenden bezoekers en volgeboekte hotelkamers: Leeuwarden presenteerde zich dit jaar als culturele hoofdstad van Europa. Zelfs een relletje rond de 11 Fountain s mocht de stemming niet drukken. ‘We zijn nog maar net begonnen.’

  ‘Stad en regio op de kaart’

  Reageer

  Blockbusters met honderdduizenden bezoekers en volgeboekte hotelkamers: Leeuwarden presenteerde zich dit jaar als culturele hoofdstad van Europa. Zelfs een relletje rond de 11 Fountains mocht de stemming niet drukken. ‘We zijn nog maar net begonnen.’