Harry Perree
Recente Artikelen
-
Verplichte veiligheids-app vaak niet gebruikt
Met de app Inspectieview Milieu moeten handhavingsorganisaties als omgevingsdiensten, politie en rijksinspecties elkaars data kunnen bekijken. Hoewel de app al vier jaar verplicht is, wordt-ie door bijna één op drie omgevingsdiensten niet gebruikt.
-
Toezicht verbetert maar mist soms tanden
Is de tiende verjaardag van de oudste omgevingsdienst aanleiding voor een feestje? Twee directeuren van omgevingsdiensten verzekeren dat het toezicht is verbeterd. Maar tegelijk lapt nog 7,5 procent van de gemeenten de gemaakte afspraken aan zijn laars.
-
Kans op ander toerisme na de coronablues
Corona houdt de buitenlandse toerist weg uit Nederland. Dat heeft ingrijpende financiële gevolgen voor gemeenten die leunen op toerisme en winkelbezoek van over de grens. De adempauze biedt ook kansen.
-
Nog te vaak rood voor slim stoplicht
Smart mobility biedt de oplossing voor verstopping van overvolle wegen, fiets- en voetpaden. En het bespaart gemeenten asfalt. Waarom komt de nieuwe, duurzamere techniek dan zo moeizaam van de grond?
-
Burgers stellen omgevingsvisie Hoeksche Waard op
Toen burgers en bestuur na een gedwongen herindeling in Hoeksche Waard door een kloof gescheiden waren, zag de wethouder burgerparticipatie als instrument om die kloof te dichten. Tweehonderd burgers schreven als Waardmakers mee aan de omgevingsvisie.
-
Ontzorgen werkt beter dan zak geld bij verduurzaming
Het lukt woningeigenaren amper hun woning te verduurzamen zonder daarvoor extra kosten te maken, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in Woonlastenneutraal koopwoningen verduurzamen. Toch moeten gemeenten niet beginnen met extra geld, aldus onderzoeker Frans Schilder.
-
Milieu toetsen? Welnee, liever wegpoetsen
Het aantal milieueffectrapportages is dramatisch gedaald. Over de rapporten die wel zijn geschreven, publiceerde Arcadis een kritische analyse. De Commissie milieueffectrapportage trekt aan de bel. Al geeft de minister alvast aan niks te willen veranderen.
-
Tijdig oefenen met DSO moet ellende voorkomen
Langzaam maar zeker komt er eindelijk software op de markt ten behoeve van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert gemeenten nu al de eerste stappen te zetten in de aanbesteding, zodat eind dit jaar kan worden begonnen met de implementatie.
-
Slibverwerking molensteen voor waterschappen
Jaarlijks produceren de waterschappen pakweg 1,3 miljoen ton zuiveringsslib, maar het kost hen steeds meer moeite het slib kwijt te raken. De meerkosten om met kunst- en vliegwerk onvoorziene partijen slib kwijt te kunnen, bedragen jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.
-
Brabantse flexbouwers zetten door
Jaarlijks moeten er 15.000 tijdelijke woningen worden opgeleverd om de woningnood te verlichten. Een aantal dat bij lange na niet wordt gehaald. Eindhoven en Den Bosch behoren tot de gunstige uitzonderingen. Waarom lukt het daar wel?
-
Vliegvelden blijven open zonder natuurvergunning
Minister Carola Schouten van LNV gaat niet handhavend optreden bij Schiphol, ook al heeft dit vliegveld niet de vereiste vergunning Wet natuurbescherming (Wnb). Ook andere Nederlandse vliegvelden mogen tot 1 oktober zonder Wnb-vergunning doorgaan.
-
Baatbelasting onderzocht als financiering warmtenet
Een onderzoek van het ESBL leerde vorig jaar dat baatbelasting een nuttig middel kan zijn bij de financiering van een warmtenet. De Drechtsteden onderzochten het in de prakrijk.
-
Vrij spel voor sjoemelende boeren
Veestallen stoten veel meer stikstof uit dan toegestaan. De controle daarop door gemeenten en provincies blijkt sterk versnipperd. Een rondgang door Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. ‘Die informatie is niet voorhanden, omdat die niet op deze manier wordt geregistreerd.'
-
'Natuur bij gemeenten te weinig op netvlies'
Natuur staat bij stedelijke ontwikkeling bepaald niet bovenaan in het programma van eisen, constateert onderzoeker Robbert Snep van Wageningen University and Research (WUR).
-
Brabantse erfbetreders bewerken boeren
Hoe verleid je boeren te stoppen met hun bedrijf, om zo de uitstoot van stikstof terug te brengen? De Brabantse gemeente Deurne brengt met speciale ‘erfbetreders’ de problematiek in beeld.
-
Burgerparticipatie in Omgevingswet wordt flinke strijd
De Omgevingswet draagt de belofte van burgerparticipatie in zich. Maar die komt er alleen als gemeenteraden en actieve bewoners druk op de ketel zetten. Aldus directeur Thijs van Mierlo van LSA, netwerk van actieve bewonersgroepen.
-
Kampen benut Omgevingswet voor cultuuromslag in stadhuis
Veel gemeenten anticiperen met een nieuwe omgevingsvisie op de big bang van de Omgevingswet. Maar wat daarna? De Omgevingswet moet niet in papieren documenten maar tussen de oren van ambtenaren en bestuurders zitten, vindt men in Kampen. Daarom richt de gemeente zich op een cultuuromslag.
-
Vooral sippe smileys bij simulatie Omgevingswet
De Omgevingswet vereist een gesmeerde samenwerking tussen bestuurspartners. Daar moet je mee oefenen, is de gedachte achter een simulatiespel dat al zo’n 600 ambtenaren hebben gespeeld. Vandaag is Groningen aan de beurt.
-
'Het blijft creatief zoeken naar stikstofoplossingen'
Wat betekent het woensdag gepresenteerde rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek, Niet alles kan, in de praktijk? De wethouder van Barneveld is blij dat het mes niet in de veestapel hoeft, advocaat Rachid Benhadi waarschuwt dat er geen pasklare oplossing komt voor gemeenten.
-
Alleen nog groene auto’s in de binnenstad
De nul-emissiezone voor alle typen voertuigen komt eraan in Nederland: gezondheid en klimaat vragen er om. Maar eerst krijgen alle gemeenten een uniform systeem van milieuzones.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Vaak rood voor slim stoplicht
Smart mobility biedt de oplossing voor verstopping van overvolle wegen, fiets- en voetpaden. En het bespaart gemeenten asfalt. Waarom komt de nieuwe, duurzamere techniek dan zo moeizaam van de grond?
-
Waardmakers stellen de toekomst op
Toen burgers en bestuur na een gedwongen herindeling in Hoeksche Waard door een kloof gescheiden waren, moest burgerparticipatie die kloof weer dichten. Tweehonderd burgers schreven als Waardmakers mee aan de nieuwe omgevingsvisie. Wethouder zeer tevreden. Bewoners? Deels.
-
Toetsen? Nee, liever wegpoetsen
Het aantal milieueffectrapportages is dramatisch gedaald. Over de rapporten die wel geschreven zijn, publiceerde Arcadis een kritische analyse. De Commissie milieueffectrapportage trekt aan de bel. Al geeft de minister alvast aan niks te willen veranderen.
-
‘Is een knopje opslaan mogelijk?’
Elke drie maanden komt een clubje ambtenaren bij elkaar om te oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), waarvan de inwerkingtreding onlangs is verschoven naar 1 januari 2022. Bij de laatste (virtuele) bijeenkomst mocht Binnenlands Bestuur aanschuiven. Deelnemers zijn enthousiast over het DSO, maar er klinkt ook kritiek. ‘Ik raakte verdwaald, laten we het daarop houden.’
-
Waterschappen vele miljoenen het slib in
Tientallen miljoen euro’s aan onvoorziene kosten moesten de waterschappen al aftikken voor de verwerking van zuiveringsslib. Nu wordt er eindelijk gewerkt aan een ‘robuust plan’. ‘Het is een heel lastig onderwerp; ik ben voorzichtig met wat ik zeg.’
-
Flexhuis komt moeizaam van de grond
Corona krijgt de bouwsector op de knieën en maakt de woningnood nog groter. Kunnen gemeenten de zaak verlichten met het faciliteren van tijdelijke woningen? Eindhoven en Den Bosch doen het, de bezwaren over ‘inferieure containerwoningen’ ten spijt.
-
Wie betaalt het warmtenet?
Waar vind je de vele honderden miljoenen euro’s die nodig zijn voor de warmtenetten waarmee Nederland van het gas wil? Baatbelasting lijkt een mooi instrument om de kosten te spreiden en draaglijk te maken voor woningeigenaren. De Drechtsteden onderzochten de voors en tegens.
-
Toezicht op veehouderij rammelt
Veestallen stoten veel meer stikstof uit dan toegestaan. De controle daarop door gemeenten en provincies blijkt sterk versnipperd. Een rondgang door Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. ‘Die informatie is niet voorhanden, omdat die niet op deze manier wordt geregistreerd.’
-
Natuurinclusief bouwen: méér dan een nestkast
Een leefbare stad zonder groen, dat bestaat niet. Dus zit natuurinclusief bouwen in de lift. In Gouda laat projectontwikkelaar Heijmans nieuwbouwwijken dankzij een groenblauwe aorta mee ademen met de natuur. Niet elke gemeente heeft voldoende kennis in huis.
-
Boeren bewerken
Een nieuwe subsidieregeling moet varkenshouders vanaf 25 november verleiden te stoppen met hun vervuilende bedrijf. Hoe krijg je ze zover? Op bezoek in Ede (meeste varkensbedrijven) en Deurne (varkensconcentratiegebied De Peel) waar ze er al royaal ervaring mee hebben.