Hans Bekkers

Hans Bekkers is redacteur en coördinator van het magazine. Zijn specialisme is overheidsfinanciën.
Contactgegevens
- E-mailadres:
- hbekkers@binnenlandsbestuur.nl
- Telefoonnummer (mobiel):
- 06 - 205 40 242
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Hans Bekkers
- Twitter:
- Twitter profiel van Hans Bekkers
Recente Artikelen
-
Te weinig herplant na kap Leidse bomen
In de gemeente Leiden is het bomenbestand de afgelopen jaren in zowel kwalitatieve als kwantitatieve zin verslechterd. Volgens onderzoek van de lokale rekenkamer komt dat door onduidelijke regels en het aan de laars lappen van afspraken.
-
BZK-tip: Covid-19-paragraaf in jaarrekening
Gemeenten en provincies krijgen van Binnenlandse Zaken het advies in hun jaarrekening een speciale corona-paragraaf te maken. Op die manier kunnen raads- en Statenleden in één oogopslag zien welke gevolgen Covid-19 op hun begroting heeft gehad en welke maatregelen er zijn genomen. De aanbeveling staat in een speciale notitie van de Commissie Bedrijfsvoering en Auditing Decentrale Overheden, Bado.
-
Corona College: beperkt verschil veiligheidsregio’s
De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de tweede aflevering van deze Corona Colleges doet de Groningse hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg dat, samen met RUG-promovenda Sofie Dreef. Hun focus: zij proberen de geringe regionale verschillen te verklaren in de corona-aanpak door de veiligheidsregio’s.
-
Hoe samen te werken? ‘Wie het kan, mag het doen’
Het rijk en de decentrale overheden moeten beter gaan samenwerken. Opvallend is dat het in verkiezingsprogramma’s maar beperkt gaat over hoe een toekomstbestendig bestuur te bouwen.
-
Grave verhoogt onder druk provincie ozb
De onroerendezaakbelasting (ozb) in de gemeente Grave gaat volgend jaar met 13 procent omhoog. Het college van burgemeester en wethouders stelt door de provincie Noord-Brabant tot die lastenverhoging te worden gedwongen.
-
Gemeenten verhogen lokale lasten fors
Om hun begroting sluitend te krijgen, verhogen veel gemeenten dit jaar de lasten voor huizenbezitters aanzienlijk. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent.
-
Ook waterschappen moeten aan de rekenkamer
Net als gemeente en provincies zijn straks ook waterschappen wettelijk verplicht een rekenkamer in te stellen. Die verplichting wordt opgenomen in de Wet versterking decentrale rekenkamers.
-
Grotere rol CdK bij bestuurlijke problemen
Minister Ollongren negeert de kritiek van raadsleden, wethouders en burgemeesters en geeft de commissaris van de koning een grotere rol bij lokale integriteitskwesties. Die krijgt toegang tot geheime stukken en mag besloten vergaderingen bijwonen.
-
Tevredenheid over digitale raadsvergaderingen groeit
Bijna de helft van de griffiers (45 procent) was in mei 2020 positief over het digitaal vergaderen. In november is dat percentage gestegen naar 55 procent. Dat blijkt uit onderzoek voor de Evaluatiecommissie Tijdelijke Wet Digitale Beraadslaging. In mei 2020 had 87 procent van de gemeenten en provincies in Nederland al digitaal vergaderd.
-
Bonden: ‘Structurele verwaarlozing publieke sector’
De publieke sector wordt volgens de overheidsvakbonden structureel verwaarloosd. ‘Het piept en kraakt in de uitvoering, er zijn te weinig middelen beschikbaar en op uitvoeringsniveau is de menselijke maat vaak zoek.’
-
Veel socialer dan in Twente tref je het nergens
Noaberschap hoort bij Twente als een os bij een ezel. Althans, dat is het clichébeeld. Onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur laat zien dat er waarheid in schuilt. Het aandeel Twentenaren dat het normaal vindt voor een ander te zorgen is hoger dan waar ook: twee op de drie Tukkers geven aan dat het gebruikelijk is.
-
Corona College: regionale aanpak van corona
De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de eerste aflevering deze Corona Colleges doet de Leidse hoogleraar Decentrale overheden Geerten Boogaard dat.
-
Rijk biedt ambtenaren 1 procent loonsverhoging
Werkgever rijk heeft eindelijk zijn loonbod bekendgemaakt: 1 procent erbij in 2021. De vakbonden vinden dit geen serieus bod en hebben als antwoord de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren opgeschort.
-
Gemeenteraad Heemstede weigert te vergaderen
De gemeenteraad van Heemstede vergadert niet meer totdat er nieuwe afspraken zijn hoe dat op een fatsoenlijke manier kan. Vorige week knetterde het dermate hard in een commissievergadering, dat een raadsmeerderheid gisteravond besloot dat het zo niet verder kan.
-
Meer rijksgeld nodig voor RES-regio’s
Er moet meer financiële ondersteuning vanuit het rijk komen voor de 30 energieregio’s, de RES’sen. Uit onderzoek van Leidse studenten in samenwerking met de BNG blijkt een gebrek aan expertise in de regio's bij het opstellen van de energiestrategieën, zowel op technisch als op financieel gebied.
-
Zorgen om Friese wegen vanwege geldtekort
Of het over een tijdje nog wel zo fijn rijden is over de Friese wegen is maar zeer de vraag. De provincie ziet dat veel gemeenten niet genoeg geld reserveren voor het onderhoud ervan.
-
Duitse rechter zette eerder streep door avondklok
De Duitse deelstaat Baden-Württemberg moest begin deze maand al afscheid nemen van de avondklok, nadat een bestuursrechtbank in Mannheim had uitgesproken dat het uitgaansverbod een ‘excessieve’ maatregel was.
-
Kloof: de stad is ‘groener’ dan het ommeland
Gelderland Zuid mag op het gebied van duurzaamheid dan wel de progressiefste regio van het land zijn, binnen die regio zijn er aanzienlijke verschillen hoe ‘groen’ men wil zijn. Het ommeland van Nijmegen blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur een stuk behoudender dan de stad.
-
NVRR: ‘Politieke druk op rekenkamers onacceptabel’
De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) ) is geschrokken van onderzoek van Binnenlands Bestuur waaruit blijkt dat veel lokale rekenkamers politiek druk vanuit het gemeentebestuur ervaren. De NVRR roept alle rekenkamers op daar bij voorkomende gevallen melding van te maken.
-
Bestuurders begrijpen jongeren verkeerd
De leefwereld van jongeren is echt anders dan bestuurders denken. Ze maken zich druk om andere dingen dan bestuurders verwachten. En veel meer dan bestuurders denken, willen jongeren meebeslissen over Nederland.
Recente Achtergrond Artikelen
-
‘Zonder extra geld gaat de deur dicht’
Het gemeentefonds moet structureel worden verruimd. Dat staat buiten kijf. En als dat extra geld er niet komt, gooit de VNG de deur dicht richting kabinet. Maar er moet meer gebeuren. Het rijk moet de autonome rol van gemeenten respecteren én ernaar handelen. Een interview met VNG-directeur Leonard Geluk.
-
Alles op alles voor snelle start EU-programma’s
De Europese Commissie zet alles op alles om de programma’s voor het cohesiebeleid in januari 2021 te laten beginnen. Nederland krijgt voor onder meer het EFRO-beleid en ESF+ circa 1,4 miljard euro.
-
Herverdeling gemeentefonds risico nummer één
Natuurlijk, de coronacrisis zadelt gemeenten op met een heleboel onzekerheid over hun (toekomstige) inkomsten en uitgaven. Maar nog veel meer zorgen maken ze zich over de financiële gevolgen van de herverdeling van het gemeentefonds.
-
Plan voor meer jongere EU-ambtenaren
Ze zijn oud en met te weinig: de Nederlandse ambtenaren bij instellingen van de Europese Unie. Buitenlandse Zaken zet daarom in op meer detacheringen van rijksambtenaren. En minister Blok meldt de Kamer dat hij steviger gaat lobbyen voor het binnenhalen van ambtelijke topposities.
-
'Alle dagen zijn nu hetzelfde'
De meeste ambtenaren werken vanwege de corona-crisis sinds medio maart noodgedwongen thuis. Voor vrouwen, zo leert een enquête van Binnenlands Bestuur onder ruim 6.000 ambtenaren, levert dat meer problemen op dan voor hun mannelijke collega’s. ‘Dit is dodelijk saai.’ En daarbij: ‘Weekenddagen zijn hetzelfde als weekdagen.’
-
Veel beleid niet succesvol
Alle veranderingen, reorganisaties en hervormingen sinds 1980 ten spijt, veel geholpen hebben ze niet om de productiviteit in de publieke sector te verbeteren. En toch was dat vaak wel de uitdrukkelijke bedoeling. In plaats van een productiviteitsverbetering laten veel sectoren zelfs een verslechtering zien.
-
Burger wil keiharde aanpak vuurwerk-aso’s
Ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat er volgend jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken in wijken waarin de politie en hulpverleners worden bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.
-
Organisatie kantelen vergt lange adem
Op een eigen, vertrouwde afdeling werken is uit. Met collega’s uit – voorheen – andere organisatiedelen een project draaien, that’s the way. Veranderende maatschappelijke opgaven bepalen de inrichting van de organisatie. Dat vraagt ambtelijke flexibiliteit. Maar niet iedereen blijkt daar (al) aan toe.
-
Van hardloper tot doodloper
De publieke sector kent blijkens onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met de Universiteit Utrecht in hoofdzaak bevlogen medewerkers. Burn-outs komen slechts zelden voor. ‘Maar oppassen is het met werkverslaving’, waarschuwt onderzoeker Rick Borst. De stap van workaholism naar nul energie is niet zo groot.
-
‘Betrek markt eerder bij het energiebeleid’
Om de energietransitie te kunnen laten slagen, moeten gemeenten leren samenwerken met netbeheerders en energie- en grondbedrijven. Wat verwachten deze partijen op hun beurt van de (lokale) overheid? Binnenlands Bestuur spreekt de komende tijd geregeld met bestuurders van marktpartijen. President-directeur Marjan van Loon van Shell trapt af.