of 59162 LinkedIn

Han Oomen

Han Oomen is freelance journalist.

Recente Artikelen

 • Sylvia Fleuren kent de landschappelijke karakteristiek van haar gemeente; en als wethouder toerisme weet ze als geen ander dat de voor Nederland bijzondere omgeving in belangrijke mate de reden is dat toeristen naar Berg en Dal komen. Maar ook: dat datzelfde landschap voor minder validen juist een barrière kan vormen. Dat moet anders, dacht Fleuren enkele jaren geleden.

  Berg en Dal zet in op minder valide toerist

  Reageer

  Uitgerekend de gemeente Berg en Dal zet in op zorgtoerisme. Zoals de gemeentenaam al doet vermoeden gaat het er heuveltje op heuveltje af; niet meteen een mekka voor de rolstoelgebruiker.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Ede neemt met een heuse voedselwethouder gezondheid uitermate serieus. In wijken met relatief slecht eet- en drinkgedrag worden speciale lifestylecoaches ingezet. Amsterdam concentreert zich vooral op de bestrijding van zwaarlijvigheid.

  Wethouder als voedselcoach

  Reageer

  Ede neemt met een heuse voedselwethouder gezondheid uitermate serieus. In wijken met relatief slecht eet- en drinkgedrag worden speciale lifestylecoaches ingezet. Amsterdam concentreert zich vooral op de bestrijding van zwaarlijvigheid.

 • Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

  Ondermijning serieus issue

  Reageer

  Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

 • Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België. 

  Intern opleiden en over de grens werven

  Reageer

  Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België. 

 • De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

  ‘Veel blijft onder de radar’

  2 reacties

  De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

 • De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Dankbaar beleggingsobject, naar verluidt, voor rijke Russen of Chinezen. De nieuwe Woonagenda 2025 moet de stad bereikbaar houden voor starters en modale gezinnen. En liefst ook de overdosis rolkofferende Airbnb’ers weren.

  Halt aan Airbnb en beleggers

  Reageer

  De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Dankbaar beleggingsobject, naar verluidt, voor rijke Russen of Chinezen. De nieuwe Woonagenda 2025 moet de stad bereikbaar houden voor starters en modale gezinnen. En liefst ook de overdosis rolkofferende Airbnb’ers weren.

 • Duurzaamheid: Duurzaamheid moet, maar op welke manier maken gemeenten, provincies en waterschappen dat concreet? Een serie brengt kansrijke initiatieven in beeld.

  Waterstofauto wacht op waterstof

  Reageer

  Rijden op waterstof vergroot de luchtkwaliteit. Daarom schafte Arnhem zich een H2-wagenparkje aan. Maar de lokale pomphouder stopte plots met waterstof toen de subsidie afliep. Hoe ver moet je als gemeente gaan in het voeren van stimuleringsbeleid? 

 • Wat kan een Nederlandse gemeente leren van bestuurders over de grens? En wat steken die weer op van ons? Genoeg, blijkt.

  Leren van het buitenland

  Reageer

  Wat kan een Nederlandse gemeente leren van bestuurders over de grens? En wat steken die weer op van ons? Genoeg, blijkt. Anneke Knol en Frans Mencke, beiden gemeentesecretaris met internationale oriëntatie: ‘We zouden in Nederland best minder mogen mopperen.’

 • Afgedankt: Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot. Slot van de serie.

  Monumentale speelruimte

  Reageer

  Is-ie weer, denkt Frank Strolenberg: de misvatting dat een pand beter af is zonder monumentale status, omdat aan monumenten niets te veranderen zou zijn. De programmaleider herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) mag er graag iets tegenoverstellen: ‘Je mag van alles veranderen aan een monument.’

 • Afgedankt: herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot. Deze week: Rijswijk.

  Terug naar het oude honk

  Reageer

  Het in 2003 verlaten stadhuis van de gemeente ­Rijswijk krijgt over een paar jaar een oude bekende als nieuwe bewoner: de gemeente. ‘Het gebouw gaat alles en iedereen in Rijswijk verbinden.’

 • Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot. Deze keer: het gemeentehuis in Huijbergen.

  Verzet redt lelijke bouw

  Reageer

  Het gemeentehuis van Huijbergen is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar wil er zes appartementen, een tandarts, mondhygiënist en een ‘theehuis’ in onderbrengen.

 • Afgedankt: Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot.

  Gemeentehuis Kessel omgebouwd tot B&B

  Reageer

  Het oude gemeentehuis van het Noord-Limburgse Kessel werd ver onder de vraagprijs verkocht. Nu is het een succesvolle ‘design bed and breakfast’. ‘De uitstraling van het gemeentehuis is gebleven zoals die altijd is geweest.’

 • Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot.

  Een nieuw hart voor Heino

  Reageer

  Sinds de herindeling van 2001 verpieterde het leegstaande gemeentehuis van Heino. Een werkgroep van bewoners en ondernemers bracht schot in de zaak. Nu zijn er dertien huurappartementen.

 • Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Eer serie over hun ongewisse lot. Deze week het voormalig gemeentehuis van Ochten.

  Dodenmars voor Delfts ensemble

  Reageer

  Het voormalig gemeentehuis van Ochten is niet meer. Slopers werkten het de afgelopen weken vakkundig tegen de vlakte. Waar nu een gat is, komt een straks een supermarkt. ‘Deze sloop had nooit moeten gebeuren.’ Eerste deel van een serie over overbodige gemeentehuizen.

 • Marjan de Gruijter deed onderzoek naar de generatie vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwam. De lessen van toen zijn de lessen van nu.

  ‘Vluchteling tot op bot gemotiveerd’

  Reageer

  ‘Het is allemaal wachten en afwachten geweest. En dat zou je er allemaal uit moeten halen.’ Marjan de Gruijter deed onderzoek naar de generatie vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwam. De lessen van toen zijn de lessen van nu.

 • Goed geland: Een serie over vluchtelingen die carrière maken in de publieke sector.

  Goed doen voor de mensen

  Reageer

  Deeqa Gelle verruilde de oorlog in Mogadishu voor Ulft en later Den Haag. Nu werkt ze aan de digitale informatievoorziening bij Binnenlandse Zaken. ­‘Vluchtelingen stimuleren de economie van hun ­vaderland. Waardoor er minder vluchtelingen komen.’ 

 • © Yvonne Pieters

  ‘Ik heb één jaar vrede gekend’

  Reageer

  Rafaat Alebate (41) is in 2003 29 jaar en wil de burgemeester van Bathmen spreken. Lef kan hem niet worden ontzegd; hij praktiseert dan ook uitdrukkingen als ‘niet geschoten altijd mis’ en ‘wie geen risico neemt, komt nergens’. Maar er is meer aan verklaring.

 • © Sake Rijpkema

  ‘Nederland? Nooit van gehoord’

  Reageer

  Als je Yana Hovhannisyan (37) vraagt waar ze vandaan komt, antwoordt ze: Azerbeidzjan. Maar een Azerbeidzjaanse is ze niet, zegt ze. Hoe kan zoiets? Het vierde portret in een serie over ex-vluchtelingen die werk vonden in de publieke sector.

 • © Kees Beekmans/Verbeeld

  ‘Ik heb hier wortel geschoten’

  Reageer

  In de haven van Vlissingen vluchtte Èmad Zendegani ooit van een Iraans schip. Nu zet hij zich in voor de gemeenten Sint-Michielsgestel en Cuijk. ‘Ik leerde dat Nederlanders reële problemen hebben, van hondenpoep tot aan armoede toe.’

 • © Erik van der Burgt

  ‘Mijn politieke hart bleef kloppen’

  Reageer


  Met een vliegtuig ontsnapte Rateb Abawi aan de Afghaanse burgeroorlog. De peuter van toen klom op tot bestuursadviseur bij de provincie Zuid-Holland. ‘Ik doe graag iets terug voor de maatschappij die me zo veel bracht.’  

 • Goed geland: Een serie over vluchtelingen die carrière maken in de publieke sector

  ‘Stop met pamperen’

  Reageer

  Passend werk is de beste manier om vluchtelingen te laten integreren, stelt ervaringsdeskundige  Sala Bešic´. Ooit vluchtte ze voor de Balkanoorlog, nu werkt ze als strategisch adviseur bij de gemeente Eindhoven.

 • Voor de transformatie van de leegstaande Tapijnkazerne werkt Maastricht met een volledig flexibel bestemmingsplan.

  Bestemmen met elastiek

  Reageer

  Voor de transformatie van de leegstaande Tapijnkazerne werkt Maastricht met een volledig flexibel bestemmingsplan. Andere gemeenten noemen het ‘uitnodigingsplanologie’. ‘Het kan eigenlijk alle kanten op, al naar gelang de behoefte.’

 • Scholen lijken een wereld op zich. Toch laten gemeenten hun invloed gelden. Een serie over hoe dik die vinger in de pap is.

  Oud, maar levensvatbaar

  Reageer

  Het was zo’n mooi ouderwets gebouw met hoge lokalen en overstelpend licht. Toch werd de Bredase basisschool Angelo Roncalli gesloopt. Te vroeg? Onderzoek bewijst dat renovatie vaak loont. Al vinden ze in Breda dat ze juist méér hadden moeten slopen. 

 • Onderwijs & gemeente: Scholen lijken een wereld op zich. Toch laten gemeen­ten hun invloed gelden. Een serie over hoe dik die vinger in de pap is.

  Lang leve de leegstand

  Reageer

  Veel basisscholen krijgen hun gebouwen niet volledig vergoed. Maar in weerwil van wat wel wordt beweerd, blijkt deze ‘leegstand’ helemaal geen probleem. In Limburg gaat nog net de vlag niet uit.

 • Zandhagedis

  Slang tussen de spaken

  Reageer

  Menig fietser is blij met de aanleg van een fietspad op een oude spoorlijn tussen Nijmegen en Kleef. Maar beschermers van de hazelworm, de zandhagedis en de gladde slang zijn er minder enthousiast over. ‘Een mooi fietspad, maar het ligt op de verkeerde plek.’

 • Interview met Carolien Gehrels. Door meer samen te werken, zouden grote steden het internationaal beter kunnen doen.

  ‘Kansloos zonder eendracht’

  Reageer

  Rivaliserende steden als Amsterdam en Rotterdam kunnen beter de samenwerking zoeken, vindt Carolien Gehrels, tegenwoordig van Arcadis. Dat brengt ze verder. Vooral op het internationale speelveld. 

 • Er is een platform in het leven geroepen om de regio Arnhem-Nijmegen te promoten, meldt De Gelderlander halverwege januari. Initiatiefnemer is de economische raad Arnhem-Nijmegen, met als leden onder meer de twee steden, de instellingen voor hoger onderwijs en enkele grote bedrijven uit de regio. Ze hebben ‘met lede ogen’ aangezien hoe Arnhem-Nijmegen is weggezakt op de lijstjes van economisch sterke regio’s in Europa. Dat tij moet gekeerd worden.

  Eens rivalen, altijd rivalen

  Reageer

  Erfgoedkundige Linda Egbers onderzocht hoe het toch komt dat het tussen sommige steden maar niet wil klikken, of erger nog, dat ze elkaar naar het leven staan. De conclusie: oud zeer dat in de genen is gaan zitten.

 • Al het maatschappelijk vastgoed centraal organiseren binnen een gemeente is een goed idee. Maar het kan altijd nog beter. Gavin van Osnabrugge werkt als projectleider aan een intensieve samenwerking van zeven gemeenten in de omgeving van Nieuwegein.

  Eerste regionaal vastgoedbedrijf

  Reageer

  Al het maatschappelijk vastgoed centraal organiseren binnen een gemeente is een goed idee. Maar het kan altijd nog beter. Gavin van Osnabrugge werkt als projectleider aan een intensieve samenwerking van zeven gemeenten in de omgeving van Nieuwegein.

 • Onderzoeksbureau I&O Research hield vlak voor de zomer onder 9.000 Nederlanders een enquête over windenergie. 84 procent van de ondervraagden zei vóór toepassing van windenergie in het algemeen te zijn; 61 procent stelde geen probleem te hebben met windturbines in de buurt.

  Weinig wind? Dan graag een molen

  Reageer

  I&O Research onderzocht het draagvlak voor windenergie. Wat blijkt: vrijwel overal in Nederland is de bevolking in meerderheid vóór molens. Maar het enthousiasme is op een opvallende wijze over de kaart verdeeld.

 • Hoe staat ‘haar’ Ruimte voor de Rivier (RvdR) ervoor? Zijn alle 33 projecten volgend jaar klaar, zoals de bedoeling was? Nee, antwoordt Cuperus: zeven projecten komen een jaar later gereed, in 2016.

  Bijna klaar voor elke watervloed

  Reageer

  Nee, geen nieuwe vertragingen in de voortgangs- rapportage Ruimte voor de Rivier. Ook de kosten blijven volgens directeur Joke Cuperus binnen de perken. Een voorbeeldproject, dit waterprogramma? Niet helemaal. Veilig is het in 2015 nog net niet.

 • De Gelderse gemeente Lingewaard baarde vorig jaar opzien door al haar vastgoed te koop aan te bieden, 199 gebouwen in totaal. We zijn benieuwd op hoeveel verkochte panden de teller staat. En hoeveel de verkoop in het laatje heeft gebracht?

  Lingewaard krijgt zich niet verkocht

  Reageer

  Lingewaard gooide al haar vastgoed op de markt om onderhoudskosten te reduceren. De opbrengst moest worden geïnvesteerd in drie multifunctionele centra. Een succesvolle truc of een kamikaze-actie?

 • Serie over hoe burgers vorm en inhoud geven aan de participatiesamenleving in hun directe omgeving.

  ‘Effe’ Holwerd aan zee leggen

  Reageer

  Dankzij een gat in de dijk ligt Holwerd straks weer bijna aan zee. Vier bewoners van het krimpdorp zien in dit wilde plan een economische boost voor de Friese noordkust. Deel één in een nieuwe serie over burgers die regionaal het voortouw nemen in de participatiesamenleving.

 • De nevengeul van de Waal bij Nijmegen heeft ruim 2 miljoen euro uit Brussel gekregen. Het project maakt deel uit van FloodResilienCity (FRC) waar in totaal ruim 8 miljoen naartoe ging.

  Roer om in waterland

  Reageer

  Twee miljoen euro en een innovatief talud hield Nijmegen al aan Europa over. Maar in nieuwe subsidieprogramma’s ontbreekt het thema ‘water’. Via serious gaming en innovatieve stadsplanning wil de gemeente Europa toch over de streep trekken.

 • Het gebruik van duurzame energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van gemeenten. In een serie artikelen belicht Binnenlands Bestuur succesvolle lokale initiatieven.

  Molens die je rijker maken

  Reageer

  Lokaal burgerverzet vormt de grootste hobbel bij de ontwikkeling van windenergie. Tenzij omwonenden een deel van de opbrengst in eigen zak mogen steken. In Friesland profiteert het hele dorp; in Zeeland daalt de ozb. Gemeente blij, burgers blij. 

 • Het gebruik van duurzame energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van gemeenten. In een serie artikelen belicht Binnenlands Bestuur succesvolle lokale initiatieven.

  De ontdekking van het licht

  Reageer

  Eindhoven besteedt de straatverlichting tot 2030 uit. Niet besparen of terugdringing van CO2  is het primaire doel, maar ‘continue innovatie’. Straks bepalen bewoners in hun straat de lokale lichtsterkte en lossen files zich door slim gekleurde armaturen vanzelf op.

 • Het gebruik van duurzame energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van gemeenten. In een serie artikelen belicht Binnenlands Bestuur succesvolle lokale initiatieven.

  Asbest eraf, zonnepaneel erop

  Reageer

  Met een speciale subsidie voor boeren wil Den Haag twee vliegen in één klap slaan: minder asbest op de daken, meer zonne-energie. Niet iedereen denkt dat deze regeling zal aanslaan.

 • Ben je wethouder Waalsprong, dan moet je met regelmaat richting raad, voor andermaal een versobering en ‘temporisering’ van het plan en alweer een financiële tegenvaller.

  Ik niet, dan jij ook niet

  Reageer

  12.000 woningen moest het nieuwe Nijmeegse stadsdeel Waalsprong  gaan tellen. Er staat nog maar een kwart. En de enige serieuze grondkoper moet nu wellicht ook nog worden geweerd.  Huiver mee met de wethouder in crisistijd.

 • Ingwer De Boer stelt dat hoeveel maatregelen je ook neemt, er altijd de kans is dat het mis gaat. In het Nederlandse rivierengebied ‘mag’ dat gemiddeld eens in de 1.250 jaar gebeuren.

  ‘Het kan morgen hier ook gebeuren’

  Reageer

  ‘Iedereen ziet nu wel in dat het klimaat verandert. Als het in mei 30 graden in Lapland is en 3 in Spanje, weet je: dit klopt niet meer.’ Directeur Ingwer de Boer van ‘Ruimte voor de Rivier’ organiseert voor hij eind deze maand officieel met pensioen gaat nog maar eens een hoogwatertour.

 • Na het hoogwater van ’93 en ’95 werden rivierdijken versterkt. Berekeningen rond de eeuwwisseling lieten zien dat het niet genoeg was. Het programma ‘Ruimte voor de Rivier’ ontstond. Dat programma moet in 2015 af zijn.

  Uitgelokte overstroming

  Reageer

  Het project Ruimte voor de Rivier moet het rivierenland voor overstroming behoeden. Maar in de Noordwaard bij Werkendam halen ze het water juist binnen. En de bewoners mogen van burgemeester Breuer zelf beslissen of en wanneer ze evacueren.