of 60775 LinkedIn

Han Oomen

Han Oomen is freelance journalist.

Recente Artikelen

 • Het lijkt een geweldig idee: een barbecue op een zonovergoten vrijdagmiddag voor de tweeduizend ambtenaren die de gemeente Breda telt. Opkomst? 45 mensen, geen wethouder te zien. Deel 2 in een zomerserie over ontstressen.

  ‘Je doet het voor de blije gezichten’

  Reageer

  Het lijkt een geweldig idee: een barbecue op een zonovergoten vrijdagmiddag voor de tweeduizend ambtenaren die de gemeente Breda telt. Opkomst? 45 mensen, geen wethouder te zien. Deel 2 in een zomerserie over ontstressen.

 • Overheden investeren in ontspanning voor de ambtenaar, tijdens of na werktijd. In Landerd gaan ze bootcampen.

  Ambtenaren Landerd ontstressen met bootcamp

  Reageer

  Ontspanning zoeken op de werkvloer helpt om als ambtenaar de kop fris te houden. De Brabantse gemeente Landerd biedt personeel de mogelijkheid te bootcampen.  

 • Volgens de kaart daalt de bodem in de Randstad, meer dan tot nog toe werd gedacht, mogelijk door veenoxidatie. Hetzelfde geldt voor andere grote veengebieden in de noordwestelijke helft van Nederland. Gevraagd naar opvallende locaties in de andere helft van het land, noemt Gilles Erkens de Betuwe als eerste; in het bijzonder de plek daar die op de bodemdalingskaart rood oplicht. Rood staat voor minstens een halve centimeter daling per jaar – minstens een halve meter per eeuw mocht het zo doorgaan – vergelijkbaar met dalingen in de Randstad.

  Betuwelijn mogelijk oorzaak bodemdaling

  1 reactie

  De nieuwe bodemdalingskaart die vorige maand werd gepresenteerd, leidt ook buiten de Randstad tot verrassingen. In Reeth bijvoorbeeld. Naar de oorzaken van de dalingen blijft het voorlopig gissen. De Betuwelijn is er mogelijk één van.

 • Sylvia Fleuren kent de landschappelijke karakteristiek van haar gemeente; en als wethouder toerisme weet ze als geen ander dat de voor Nederland bijzondere omgeving in belangrijke mate de reden is dat toeristen naar Berg en Dal komen. Maar ook: dat datzelfde landschap voor minder validen juist een barrière kan vormen. Dat moet anders, dacht Fleuren enkele jaren geleden.

  Berg en Dal zet in op minder valide toerist

  Reageer

  Uitgerekend de gemeente Berg en Dal zet in op zorgtoerisme. Zoals de gemeentenaam al doet vermoeden gaat het er heuveltje op heuveltje af; niet meteen een mekka voor de rolstoelgebruiker.

 • Besluiten politici anders dan ze zouden hebben gedaan zónder intimidatie? Jaap Bouwmeester van I&O Research lijkt het ‘heel onwaarschijnlijk dat het niet voorkomt’. Hij benadrukt zijn inschatting niet te kunnen staven met voorbeelden. Maar het moet welhaast zo zijn dat agressie en geweld de politieke besluitvorming beïnvloeden, stelt hij. Daarbij wijst hij op onderzoek dat I&O Research deed in opdracht van Binnenlandse Zaken.

  Ondermijning bestuur serieus issue in Gelderland

  1 reactie

  Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

 • Gemeenten hadden vorig jaar ‘een fors hoger aantal openstaande vacatures’ dan een jaar eerder. Er zijn gemeenten die makkelijker dan de gemiddelde gemeente aan mensen komen, net zoals er gemeenten zijn die dat juist moeilijker afgaat. Over het algemeen de grotere gemeenten in het voordeel.

  Intern opleiden helpt gemeenten aan ambtenaren

  1 reactie

  Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België.

 • De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

  Ondermijning lokaal bestuur lastig aantoonbaar

  Reageer

  De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’ Raadslid.nu kwam onlangs met een persbericht. Eerste zin: ‘Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht moet er meer aandacht komen voor de groeiende ondermijning van het openbaar bestuur en de infiltratie van criminelen in de gemeenteraad.’

 • ‘Amsterdam is door de stijgende huisprijzen voor veel mensen niet langer haalbaar’, zegt voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). ‘Als je net als ik vind dat een starter iemand is die ongeveer anderhalve ton aan hypotheek kan krijgen, dan is in Amsterdam niets meer te koop voor starters.’ Een tweede groep die de dupe lijkt te worden van het prijsopdrijvend effect aan de top, zijn de Amsterdamse gezinnen die buiten de sociale huur vallen.

  Belegger drijft Amsterdammers de stad uit

  4 reacties


  ‘Amsterdam is door de stijgende huisprijzen voor veel mensen niet langer haalbaar’, zegt voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). ‘Als je net als ik vind dat een starter iemand is die ongeveer anderhalve ton aan hypotheek kan krijgen, dan is in Amsterdam niets meer te koop voor starters.’ Een tweede groep die de dupe lijkt te worden van het prijsopdrijvend effect aan de top, zijn de Amsterdamse gezinnen die buiten de sociale huur vallen.

 • Arnhem schafte zich een H2-wagenparkje aan, omdat rijden op waterstof de luchtkwaliteit vergroot. Maar de lokale pomphouder stopte plots met waterstof toen de subsidie afliep. Sindsdien moet voor een tankbeurt naar Helmond worden gereden. De gemeente geeft echter niet op.

  Waterstofauto wacht op waterstof

  2 reacties

  Rijden op waterstof vergroot de luchtkwaliteit. Daarom schafte Arnhem zich een H2-wagenparkje aan. Maar de lokale pomphouder stopte plots met waterstof toen de subsidie afliep. Sindsdien moet voor een tankbeurt naar Helmond worden gereden. De gemeente geeft niet op.

 • Nederlandse gemeenten kunnen genoeg leren van bestuurders over de grens.

  Gemeenten leren van het buitenland

  1 reactie

  Nederlandse gemeenten kunnen genoeg leren van bestuurders over de grens. Omgekeerd ook. Reden waarom enkele gemeentesecretarissen zich ook internationaal oriënteren.

 • Het is een misvatting dat een pand beter af is zonder monumentale status, omdat aan monumenten niets te veranderen zou zijn. ‘Alles kan. Maar het gaat er wel om waarom je iets doet. En hoe.’

  Meer speelruimte voor aanpassen monumenten

  2 reacties

  Het is een misvatting dat een pand beter af is zonder monumentale status, omdat aan monumenten niets te veranderen zou zijn. ‘Je mag van alles veranderen aan een monument’, zegt programmaleider herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) Franke Strolenberg.

 • Het in 2003 verlaten stadhuis van de gemeente Rijswijk krijgt over een paar jaar een oude bekende als nieuwe bewoner: de gemeente.

  Rijswijk keert terug op het oude honk

  Reageer

  Het in 2003 verlaten stadhuis van de gemeente Rijswijk krijgt over een paar jaar een oude bekende als nieuwe bewoner: de gemeente.

 • Het gemeentehuis is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar wil van de zolder een verdieping maken, goed voor drie appartementen. Op de eerste verdieping komen er ook drie, en op de begane grond een tandarts, mondhygiënist en een ‘theehuis’.

  Dorpsverzet redt oud gemeentehuis

  Reageer

  Het gemeentehuis van Huijbergen is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar wil er zes appartementen, een tandarts, mondhygiënist en een ‘theehuis’ in onderbrengen.

 • Het is de gemeente Peel en Maas niet per definitie om pecunia te doen, legt hoofd omgevingsontwikkeling Wil Krause uit: ‘We streven bij de verkoop van vastgoed evengoed maatschappelijke doelen na. Bovendien: met een andere bestemming zul je een hogere opbrengst halen, maar die geniet je maar één keer. Elke gast van het B&B draagt iets bij aan de lokale economie; tel dat eens op.’

  Slapen in de burgemeesterskamer

  Reageer

  Het oude gemeentehuis van het Noord-Limburgse Kessel werd ver onder de vraagprijs verkocht. Nu is het een ‘design bed and breakfast’.

 • Sinds de herindeling van 2001 verpieterde het leegstaande gemeentehuis van Heino. Een werkgroep van bewoners en ondernemers bracht schot in de zaak.

  Huurwoningen in oud-gemeentehuis

  Reageer

  Sinds de herindeling van 2001 verpieterde het leegstaande gemeentehuis van Heino. Een werkgroep van bewoners en ondernemers bracht schot in de zaak. Nu zijn er dertien huurappartementen in ondergebracht.

 • De gemeente Neder-Betuwe (23.000 inwoners), waar Ochten onder valt, telt zo’n 300 objecten die tot de Delftse School kunnen worden gerekend, veelal woningen. Daarvan staan een rijtje huizen en het gemeentehuis in Opheusden op de gemeentelijke monumentenlijst. En het oude gemeentehuis in Ochten, tot voor vijf jaar terug dan.

  Oud gemeentehuis wijkt voor Duitse super

  2 reacties

  Het voormalig gemeentehuis van Ochten is niet meer. Slopers werkten het de afgelopen weken vakkundig tegen de vlakte. Waar nu een gat is, komt een straks een supermarkt.

 • Marjan de Gruijter deed onderzoek naar de generatie vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwam. De lessen van toen zijn de lessen van nu. Tijdverlies is wat er volgens haar is misgegaan met de generatie vluchtelingen van toen.

  ‘Vluchteling tot op bot gemotiveerd’

  8 reacties

  Tijdverlies is killing als je een succesvolle integratie van vluchtelingen wil. Hoe langer je ze aan de kant laat staan, hoe kleiner de kans op werk, des te lastiger te integreren. Aan de asielzoeker ligt het niet: die wil wel.

 • © Serge Ligtenberg

  Digitale hulp uit Somalië

  3 reacties

  Deeqa Gelle verruilde de oorlog in Mogadishu voor Ulft en later Den Haag. Nu werkt ze aan de digitale informatievoorziening bij Binnenlandse Zaken.

 • Rafaat Alebate

  Ict’er uit de hel van Irak

  Reageer

  Iraaks vluchteling Rafaat Alebate is in 2003 29 jaar en wil de burgemeester van Bathmen spreken. Niet veel later is hij ict’er bij de kleine Overijsselse gemeente, met behoud van uitkering.

 • Yana Hovhannisyan

  Van vluchteling tot inspecteur

  5 reacties

  Als je Yana Hovhannisyan (37) vraagt waar ze vandaan komt, antwoordt ze: Azerbeidzjan. Maar een Azerbeidzjaanse is ze niet, zegt ze. ‘Noem mij maar wereldburger.’

 • Rateb Abawi

  Ex-vluchteling landt in provinciehuis

  Reageer

  Met een vliegtuig ontsnapte Rateb Abawi aan de Afghaanse burgeroorlog. De peuter van toen klom op tot bestuursadviseur bij de provincie Zuid-Holland. ‘Wie zijn stinkende best doet, komt er.’

 • Sala Bešic

  Ex-vluchteling: stop met pamperen

  11 reacties

  Passend werk is de beste manier om vluchtelingen te laten integreren, stelt ervaringsdeskundige  Sala Bešic'. Ooit vluchtte ze voor de Balkanoorlog, nu werkt ze als strategisch adviseur bij de gemeente Eindhoven.

 • Maastricht pakte de ‘transformatie’ van het kazerneterrein vrijer aan dan gebruikelijk. In plaats van met een bestemmingsplan te komen waarin tot op de vierkante meter nauwkeurig is aangegeven welke type activiteit er geboden is, heette de gemeente alles welkom, mits het te scharen was onder de noemer ‘onderwijs en onderzoek en daaraan gerelateerde functies’. Zo werd aangesloten op de Universiteit Maastricht, de onderwijsinstelling waarmee de stad zich graag afficheert.

  Wat anders: bestemmen ‘met elastiek’

  Reageer

  Voor de transformatie van de leegstaande Tapijnkazerne werkt Maastricht met een volledig flexibel bestemmingsplan. ‘Het kan eigenlijk alle kanten op, al naar gelang de behoefte.’ De Tapijnkazerne in Maastricht is niet meer wat het was: kazerne. In 2010 vertrokken de laatste militairen en in 2013 verkocht het rijk de grond: een dozijn voetbalvelden groot, inclusief gebouwen. De gemeente wilde het tegen de binnenstad aan gelegen complex, waar iedereen altijd omheen moest, bij de stad trekken.

 • Schoolgebouwen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig zijn ten onrechte afgedankt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Mevrouw Meijer (MM).

  Renovatie oude schoolgebouwen vaak goedkoper

  4 reacties

  Schoolgebouwen uit de jaren zestig, zeventig en tachtig zijn ten onrechte afgedankt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Mevrouw Meijer (MM). Stichting Mevrouw Meijer (MM) onderzocht in opdracht van de gemeente Haarlem de veertien basisscholen in stadsdeel Schalkwijk (32.000 bewoners). Ze stammen uit de genoemde decennia, en kunnen wat MM betreft alle veertien blijven staan: elf met een kleinere aanpassing, drie met een forse ingreep.

 • Veel basisscholen krijgen hun gebouwen niet helemaal vergoed. Maar in weerwil van wat wel wordt beweerd, blijkt deze ‘leegstand’ helemaal geen probleem. Uit onderzoek blijkt niet alleen dat leegstand niet samenhangt met krimp, maar ook dat de financiële schade wel meevalt.

  Problemen onderwijsleegstand overtrokken

  Reageer

  Veel basisscholen krijgen hun gebouwen niet volledig vergoed. Maar in weerwil van wat wel wordt beweerd, blijkt deze ‘leegstand’ helemaal geen probleem. Uit onderzoek blijkt niet alleen dat leegstand niet samenhangt met krimp, maar ook dat de financiële schade wel meevalt.

 • De voorzieningenrechter bepaalde dat het pad open mag blijven, in afwachting van de ‘beslissing’ die de staatssecretaris nu moet nemen. De rechter miste van haar kant de onderbouwing dat met het pad beschermde reptielensoorten zijn of worden verstoord.

  Ligt het pad goed? Of net verkeerd?

  5 reacties

  Het nieuwe, twee kilometer lange fietspad door de natuur bij Groesbeek ligt er picobello bij. Maar het is omstreden. Het betonnen pad is eind november aangelegd. Daarmee is volgens EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma de Flora-en Faunawet (Ffw) overtreden. Ze kwam vorige maand met een dwangsom, als stok achter de deur om het pad verwijderd of tenminste afgesloten te krijgen. De gemeente Groesbeek wilde van geen wijken weten en spande een zaak aan. Met succes.

 • Rivaliserende steden als Amsterdam en Rotterdam kunnen beter samenwerking zoeken, vindt Carolien Gehrels, tegenwoordig van Arcadis. Dat brengt ze verder. Vooral op het internationale speelveld.

  Steden kansloos zonder eendracht

  Reageer

  Tot ruim een half jaar geleden was Carolien Gehrels voor de PvdA nog wethouder van Amsterdam. Nu richt ze zich als adviseur bij Arcadis op samenwerking tussen grote steden. ‘De toekomst is aan de steden’, zegt de oud-wethouder. Gehrels’ klantenkring telt voorlopig een vijftiental steden. Daaronder de miljoenenmetropolen Sao Paulo, New York, Londen, Doha, Shanghai en: ‘de regio Amsterdam-Rotterdam’. Die laatste zet Arcadis vaak als voorbeeld in bij de overige opdrachtgevers: kijk eens hoe goed zaken op orde te brengen zijn. Zie hoe het hoofd te bieden is aan de toenemende druk door de onophoudelijke toestroom van mensen.

 • Erfgoedkundige Linda Egbers onderzocht hoe het toch komt dat het tussen sommige steden maar niet wil lukken.

  Namen met een streepje: recept voor mislukking

  1 reactie

  Erfgoedkundige Linde Egberts onderzocht hoe het toch komt dat het tussen sommige steden maar niet wil klikken, of erger nog, dat ze elkaar naar het leven staan. De conclusie: oud zeer dat in de genen is gaan zitten.

 • Vastgoed op gemeentelijk niveau centraal organiseren is een trend, maar het kan nog beter: de zaak opschalen. Dat is waar Gavin van Osnabrugge (41) als projectleider momenteel aan werkt voor zeven gemeenten in de provincie Utrecht.

  Primeur: regio bundelt vastgoedtaken

  1 reactie

  Zeven gemeenten in de omgeving van Nieuwegein gaan al hun maatschappelijk vastgoed centraal organiseren. Elke gemeente blijft baas over eigen bezit, maar alle vastgoedtaken rond de 550 vastgoed­objecten komen onder één dak.

 • Windmolens zijn onder de Nederlandse bevolking vooral populair op plekken waar het weinig waait. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar het draagvlak voor windenergie door I&O Research.

  Windmolens geliefd bij weinig wind

  9 reacties

  Windmolens zijn onder de bevolking vooral populair op plekken waar het weinig waait. Dat blijkt uit onderzoek naar draagvlak voor windenergie door I&O Research.

 • Het project om rivieren meer ruimte te geven telt 33 projecten die in 2015 afgerond moesten zijn. Zeven projecten komen een jaar later gereed, in 2016. De verklaring voor die vertraging is in alle gevallen de kwaliteit van de grond.

  ‘Ruimte voor de Rivier’ binnen budget

  1 reactie

  Het infrastructuurproject Ruimte voor de Rivier ondervindt geen nieuwe vertragingen. Ook de kosten blijven volgens directeur Joke Cuperus binnen de perken.

 • De Gelderse gemeente Lingewaard baarde vorig jaar opzien door al haar vastgoed te koop aan te bieden, 199 gebouwen in totaal. Bij zeven gebouwen – twee scholen, twee gymzalen, twee culturele centra en een sporthal – had de gemeente vele jaren achtereen verzuimd om onderhoud te plegen.

  Mega-sale vastgoed gemeente stokt

  2 reacties

  Lingewaard gooide vorig jaar al haar vastgoed op de markt om onderhoudskosten te reduceren. Slechts een paar panden blijken intussen verkocht.

 • Drie inwoners en een ambtenaar van de gemeente werken op vrijwillige basis aan een plan dat ze ‘Holwerd aan Zee’ (HaZ) hebben gedoopt. Burgerparticipatie avant la lettre.

  Burgers leggen Holwerd aan zee

  Reageer

  Dankzij een gat in de dijk ligt het Friese Holwerd straks weer bijna aan zee. Vier bewoners van het krimpdorp zien in dit wilde plan een economische boost voor de Friese noordkust.

 • Nederland wist de voorbije periode (2007-2013) voor miljoenen euro’s aan steun binnen te halen uit NWE.

  Nederlands water van Europees netvlies verdwenen

  Reageer

  Nederland wilde ‘klimaatadaptatie’ weer als prioriteit binnen de Europese subsidieprogramma North West Europe (NWE), maar kreeg dat niet voor elkaar. Daarmee dreigt de watersector een internationaal podium te verliezen. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen. 

 • et Zeeuwse Sint Philipsland geeft inwoners na de komst van windmolens een stevige korting op hun ozb. Daarmee erkent de gemeente dat de komst van windmolens huizen in waarde doet dalen.

  Lagere ozb in buurt van windmolen

  9 reacties

  De komst van windmolens heeft op het Zeeuwse Sint Philipsland geleid tot een vermindering van de aanslag onroerendezaakbelasting (ozb). Van enkele tientallen woningen op Sint Philipsland is vorig jaar de Woz-waarde verlaagd, met gemiddeld meer dan 40.000 euro, en daarmee de ozb-aanslag.

 • Eindhoven besteedt de straatverlichting tot 2030 uit. Niet besparen of terugdringing van CO2 is het primaire doel, maar ‘continue innovatie’. Bewoners bepalen in hun straat straks bijvoorbeeld de lichtsterkte. De vijftigduizend lantarenpalen van de stad moeten méér gaan kunnen dan de twee dingen die ze tot in de finesses beheersen: aan- en uitgaan.

  Eindhoven herondekt het licht

  1 reactie

  Eindhoven besteedt de straatverlichting tot 2030 uit. Niet besparen of terugdringing van CO2  is het primaire doel, maar ‘continue innovatie’. Bewoners bepalen in hun straat straks bijvoorbeeld de lichtsterkte.

 • Door de subsidie op boerendaken genereert Overijssel nu al meer zonne-energie dan het streven op korte termijn was. Dat stelt gedeputeerde Theo Rietkerk. Als er landelijk minstens 4.000 tot 5.000 boeren meedoen, kan de regeling jaarlijks 64 gigawattuur zonne-energie opleveren, waarvan 10 procent in Overijssel.

  Asbest eraf, zonnepaneel erop

  Reageer

  Veel agrariërs in Overijssel maken gebruik van de subsidieregeling om asbest te verwijderen en zonnepanelen te installeren. Als er landelijk minstens 4.000 tot 5.000 boeren meedoen, kan de regeling jaarlijks 64 gigawattuur zonne-energie opleveren, waarvan 10 procent in Overijssel.

 • Winkeliers in de regio Arnhem Nijmegen zitten niet te wachten op grote winkelcentra om de stad, zogenaamde weidewinkels. Maar gemeenten kunnen er veel geld mee verdienen.

  Weidewinkels: patstelling dreigt

  3 reacties

  In de regio Arnhem Nijmegen dreigt een patstelling te ontstaan over vier daar geplande ‘weidewinkels’. Aan de ene kant gemeenten met een overschot aan grond en leegstaande panden, die superstores alleen al om die reden met graagte binnenhalen; aan de andere kant winkeliers en hun belangenorganisaties. Die vrezen voor meer kaalslag, naast de faillissementen die er toch al zijn door het mindere economisch tij en stijgende internetverkoop.

 • Meer dan de helft van de gemeenten verwacht de klimaatdoelstellingen niet te gaan halen, laat de Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving zien.

  Helft gemeenten haalt klimaatdoelen niet

  2 reacties

  Van de gemeenten met een klimaatbeleid verwacht ruim de helft de doelstellingen niet op tijd te gaan halen. Dat blijkt uit de ‘Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving’, een vandaag geopenbaard onderzoek onder 370 bestuurders en ambtenaren van 215 gemeenten. 

Recente Achtergrond Artikelen

 • ‘Je doet het voor de blije gezichten’

  Reageer

  Het lijkt een geweldig idee: een barbecue op een zonovergoten vrijdagmiddag voor de 2.000 ambtenaren die de gemeente Breda telt. Opkomst? 45 mensen, en geen wethouder te zien. ‘Stiekem hoop je altijd op meer …’

 • ‘Voor mij is het topsport’

  Reageer

  Ontspanning zoeken op de werkvloer helpt om als ambtenaar de kop fris te houden. Moeten gemeenten bootcamp aanbieden binnen werktijd? De initiator in Landerd vindt van niet. ‘Het is ook een investering in jezelf.’

 • De nieuwe bodemdalingskaart die vorige maand werd gepresenteerd, leidt ook buiten de Randstad tot verrassingen. In de buurtschap Reeth bijvoorbeeld. Naar de oorzaak van de dalingen blijft het voorlopig gissen. ‘Je weet het gewoon niet.’

  Het rood rond Reeth

  Reageer

  De nieuwe bodemdalingskaart die vorige maand werd gepresenteerd, leidt ook buiten de Randstad tot verrassingen. In de buurtschap Reeth bijvoorbeeld. Naar de oorzaak van de dalingen blijft het voorlopig gissen. ‘Je weet het gewoon niet.’

 • Uitgerekend de gemeente Berg en Dal zet in op zorgtoerisme. Zoals de gemeentenaam al doet vermoeden gaat het er heuveltje op heuveltje af; niet meteen een mekka voor de rolstoelgebruiker. 

  Berg en Dal zet in op minder valide toerist

  Reageer

  Uitgerekend de gemeente Berg en Dal zet in op zorgtoerisme. Zoals de gemeentenaam al doet vermoeden gaat het er heuveltje op heuveltje af; niet meteen een mekka voor de rolstoelgebruiker. 

 • Ede neemt met een heuse voedselwethouder gezondheid uitermate serieus. In wijken met relatief slecht eet- en drinkgedrag worden speciale lifestylecoaches ingezet. Amsterdam concentreert zich vooral op de bestrijding van zwaarlijvigheid.

  Wethouder als voedselcoach

  Reageer

  Ede neemt met een heuse voedselwethouder gezondheid uitermate serieus. In wijken met relatief slecht eet- en drinkgedrag worden speciale lifestylecoaches ingezet. Amsterdam concentreert zich vooral op de bestrijding van zwaarlijvigheid.

 • Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

  Ondermijning serieus issue

  Reageer

  Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

 • Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België. 

  Intern opleiden en over de grens werven

  Reageer

  Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België. 

 • De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

  ‘Veel blijft onder de radar’

  2 reacties

  De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

 • De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Dankbaar beleggingsobject, naar verluidt, voor rijke Russen of Chinezen. De nieuwe Woonagenda 2025 moet de stad bereikbaar houden voor starters en modale gezinnen. En liefst ook de overdosis rolkofferende Airbnb’ers weren.

  Halt aan Airbnb en beleggers

  Reageer

  De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Dankbaar beleggingsobject, naar verluidt, voor rijke Russen of Chinezen. De nieuwe Woonagenda 2025 moet de stad bereikbaar houden voor starters en modale gezinnen. En liefst ook de overdosis rolkofferende Airbnb’ers weren.

 • Duurzaamheid: Duurzaamheid moet, maar op welke manier maken gemeenten, provincies en waterschappen dat concreet? Een serie brengt kansrijke initiatieven in beeld.

  Waterstofauto wacht op waterstof

  Reageer

  Rijden op waterstof vergroot de luchtkwaliteit. Daarom schafte Arnhem zich een H2-wagenparkje aan. Maar de lokale pomphouder stopte plots met waterstof toen de subsidie afliep. Hoe ver moet je als gemeente gaan in het voeren van stimuleringsbeleid?