of 59130 LinkedIn

Han Oomen

Han Oomen is freelance journalist.

Recente Artikelen

 • Sylvia Fleuren kent de landschappelijke karakteristiek van haar gemeente; en als wethouder toerisme weet ze als geen ander dat de voor Nederland bijzondere omgeving in belangrijke mate de reden is dat toeristen naar Berg en Dal komen. Maar ook: dat datzelfde landschap voor minder validen juist een barrière kan vormen. Dat moet anders, dacht Fleuren enkele jaren geleden.

  Berg en Dal zet in op minder valide toerist

  Reageer

  Uitgerekend de gemeente Berg en Dal zet in op zorgtoerisme. Zoals de gemeentenaam al doet vermoeden gaat het er heuveltje op heuveltje af; niet meteen een mekka voor de rolstoelgebruiker.

 • Besluiten politici anders dan ze zouden hebben gedaan zónder intimidatie? Jaap Bouwmeester van I&O Research lijkt het ‘heel onwaarschijnlijk dat het niet voorkomt’. Hij benadrukt zijn inschatting niet te kunnen staven met voorbeelden. Maar het moet welhaast zo zijn dat agressie en geweld de politieke besluitvorming beïnvloeden, stelt hij. Daarbij wijst hij op onderzoek dat I&O Research deed in opdracht van Binnenlandse Zaken.

  Ondermijning bestuur serieus issue in Gelderland

  1 reactie

  Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

 • Gemeenten hadden vorig jaar ‘een fors hoger aantal openstaande vacatures’ dan een jaar eerder. Er zijn gemeenten die makkelijker dan de gemiddelde gemeente aan mensen komen, net zoals er gemeenten zijn die dat juist moeilijker afgaat. Over het algemeen de grotere gemeenten in het voordeel.

  Intern opleiden helpt gemeenten aan ambtenaren

  1 reactie

  Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België.

 • De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

  Ondermijning lokaal bestuur lastig aantoonbaar

  Reageer

  De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’ Raadslid.nu kwam onlangs met een persbericht. Eerste zin: ‘Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht moet er meer aandacht komen voor de groeiende ondermijning van het openbaar bestuur en de infiltratie van criminelen in de gemeenteraad.’

 • ‘Amsterdam is door de stijgende huisprijzen voor veel mensen niet langer haalbaar’, zegt voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). ‘Als je net als ik vind dat een starter iemand is die ongeveer anderhalve ton aan hypotheek kan krijgen, dan is in Amsterdam niets meer te koop voor starters.’ Een tweede groep die de dupe lijkt te worden van het prijsopdrijvend effect aan de top, zijn de Amsterdamse gezinnen die buiten de sociale huur vallen.

  Belegger drijft Amsterdammers de stad uit

  4 reacties


  ‘Amsterdam is door de stijgende huisprijzen voor veel mensen niet langer haalbaar’, zegt voorzitter Sven Heinen van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). ‘Als je net als ik vind dat een starter iemand is die ongeveer anderhalve ton aan hypotheek kan krijgen, dan is in Amsterdam niets meer te koop voor starters.’ Een tweede groep die de dupe lijkt te worden van het prijsopdrijvend effect aan de top, zijn de Amsterdamse gezinnen die buiten de sociale huur vallen.

 • Arnhem schafte zich een H2-wagenparkje aan, omdat rijden op waterstof de luchtkwaliteit vergroot. Maar de lokale pomphouder stopte plots met waterstof toen de subsidie afliep. Sindsdien moet voor een tankbeurt naar Helmond worden gereden. De gemeente geeft echter niet op.

  Waterstofauto wacht op waterstof

  2 reacties

  Rijden op waterstof vergroot de luchtkwaliteit. Daarom schafte Arnhem zich een H2-wagenparkje aan. Maar de lokale pomphouder stopte plots met waterstof toen de subsidie afliep. Sindsdien moet voor een tankbeurt naar Helmond worden gereden. De gemeente geeft niet op.

 • Nederlandse gemeenten kunnen genoeg leren van bestuurders over de grens.

  Gemeenten leren van het buitenland

  1 reactie

  Nederlandse gemeenten kunnen genoeg leren van bestuurders over de grens. Omgekeerd ook. Reden waarom enkele gemeentesecretarissen zich ook internationaal oriënteren.

 • Het is een misvatting dat een pand beter af is zonder monumentale status, omdat aan monumenten niets te veranderen zou zijn. ‘Alles kan. Maar het gaat er wel om waarom je iets doet. En hoe.’

  Meer speelruimte voor aanpassen monumenten

  2 reacties

  Het is een misvatting dat een pand beter af is zonder monumentale status, omdat aan monumenten niets te veranderen zou zijn. ‘Je mag van alles veranderen aan een monument’, zegt programmaleider herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) Franke Strolenberg.

 • Het in 2003 verlaten stadhuis van de gemeente Rijswijk krijgt over een paar jaar een oude bekende als nieuwe bewoner: de gemeente.

  Rijswijk keert terug op het oude honk

  Reageer

  Het in 2003 verlaten stadhuis van de gemeente Rijswijk krijgt over een paar jaar een oude bekende als nieuwe bewoner: de gemeente.

 • Het gemeentehuis is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar wil van de zolder een verdieping maken, goed voor drie appartementen. Op de eerste verdieping komen er ook drie, en op de begane grond een tandarts, mondhygiënist en een ‘theehuis’.

  Dorpsverzet redt oud gemeentehuis

  Reageer

  Het gemeentehuis van Huijbergen is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar wil er zes appartementen, een tandarts, mondhygiënist en een ‘theehuis’ in onderbrengen.

 • Het is de gemeente Peel en Maas niet per definitie om pecunia te doen, legt hoofd omgevingsontwikkeling Wil Krause uit: ‘We streven bij de verkoop van vastgoed evengoed maatschappelijke doelen na. Bovendien: met een andere bestemming zul je een hogere opbrengst halen, maar die geniet je maar één keer. Elke gast van het B&B draagt iets bij aan de lokale economie; tel dat eens op.’

  Slapen in de burgemeesterskamer

  Reageer

  Het oude gemeentehuis van het Noord-Limburgse Kessel werd ver onder de vraagprijs verkocht. Nu is het een ‘design bed and breakfast’.

 • Sinds de herindeling van 2001 verpieterde het leegstaande gemeentehuis van Heino. Een werkgroep van bewoners en ondernemers bracht schot in de zaak.

  Huurwoningen in oud-gemeentehuis

  Reageer

  Sinds de herindeling van 2001 verpieterde het leegstaande gemeentehuis van Heino. Een werkgroep van bewoners en ondernemers bracht schot in de zaak. Nu zijn er dertien huurappartementen in ondergebracht.

 • De gemeente Neder-Betuwe (23.000 inwoners), waar Ochten onder valt, telt zo’n 300 objecten die tot de Delftse School kunnen worden gerekend, veelal woningen. Daarvan staan een rijtje huizen en het gemeentehuis in Opheusden op de gemeentelijke monumentenlijst. En het oude gemeentehuis in Ochten, tot voor vijf jaar terug dan.

  Oud gemeentehuis wijkt voor Duitse super

  2 reacties

  Het voormalig gemeentehuis van Ochten is niet meer. Slopers werkten het de afgelopen weken vakkundig tegen de vlakte. Waar nu een gat is, komt een straks een supermarkt.

 • Marjan de Gruijter deed onderzoek naar de generatie vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwam. De lessen van toen zijn de lessen van nu. Tijdverlies is wat er volgens haar is misgegaan met de generatie vluchtelingen van toen.

  ‘Vluchteling tot op bot gemotiveerd’

  8 reacties

  Tijdverlies is killing als je een succesvolle integratie van vluchtelingen wil. Hoe langer je ze aan de kant laat staan, hoe kleiner de kans op werk, des te lastiger te integreren. Aan de asielzoeker ligt het niet: die wil wel.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Ede neemt met een heuse voedselwethouder gezondheid uitermate serieus. In wijken met relatief slecht eet- en drinkgedrag worden speciale lifestylecoaches ingezet. Amsterdam concentreert zich vooral op de bestrijding van zwaarlijvigheid.

  Wethouder als voedselcoach

  Reageer

  Ede neemt met een heuse voedselwethouder gezondheid uitermate serieus. In wijken met relatief slecht eet- en drinkgedrag worden speciale lifestylecoaches ingezet. Amsterdam concentreert zich vooral op de bestrijding van zwaarlijvigheid.

 • Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

  Ondermijning serieus issue

  Reageer

  Onderzoek wijst uit dat het bijna wel zo moet zijn dat agressie en geweld Nederlandse politici beïnvloeden in hun afwegingen, al ontbreken concrete bewijzen. Maar volgens Gelders commissaris Clemens Cornielje is er voldoende reden om het onderwerp serieus te nemen.

 • Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België. 

  Intern opleiden en over de grens werven

  Reageer

  Het percentage moeilijk vervulbare vacatures bij gemeenten nam toe van 5,9 procent in 2015 naar 6,5 procent in 2016. Eén van de strategieën om je als gemeente van voldoende medewerkers te verzekeren, is ze zelf op te leiden. Maastricht werft in België. 

 • De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

  ‘Veel blijft onder de radar’

  2 reacties

  De ondermijning van het lokaal bestuur door criminelen zou groeiende zijn. Toch zijn er maar heel weinig concrete voorbeelden bekend. ‘We weten lang niet alles.’

 • De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Dankbaar beleggingsobject, naar verluidt, voor rijke Russen of Chinezen. De nieuwe Woonagenda 2025 moet de stad bereikbaar houden voor starters en modale gezinnen. En liefst ook de overdosis rolkofferende Airbnb’ers weren.

  Halt aan Airbnb en beleggers

  Reageer

  De huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Dankbaar beleggingsobject, naar verluidt, voor rijke Russen of Chinezen. De nieuwe Woonagenda 2025 moet de stad bereikbaar houden voor starters en modale gezinnen. En liefst ook de overdosis rolkofferende Airbnb’ers weren.

 • Duurzaamheid: Duurzaamheid moet, maar op welke manier maken gemeenten, provincies en waterschappen dat concreet? Een serie brengt kansrijke initiatieven in beeld.

  Waterstofauto wacht op waterstof

  Reageer

  Rijden op waterstof vergroot de luchtkwaliteit. Daarom schafte Arnhem zich een H2-wagenparkje aan. Maar de lokale pomphouder stopte plots met waterstof toen de subsidie afliep. Hoe ver moet je als gemeente gaan in het voeren van stimuleringsbeleid? 

 • Wat kan een Nederlandse gemeente leren van bestuurders over de grens? En wat steken die weer op van ons? Genoeg, blijkt.

  Leren van het buitenland

  Reageer

  Wat kan een Nederlandse gemeente leren van bestuurders over de grens? En wat steken die weer op van ons? Genoeg, blijkt. Anneke Knol en Frans Mencke, beiden gemeentesecretaris met internationale oriëntatie: ‘We zouden in Nederland best minder mogen mopperen.’

 • Afgedankt: Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot. Slot van de serie.

  Monumentale speelruimte

  Reageer

  Is-ie weer, denkt Frank Strolenberg: de misvatting dat een pand beter af is zonder monumentale status, omdat aan monumenten niets te veranderen zou zijn. De programmaleider herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) mag er graag iets tegenoverstellen: ‘Je mag van alles veranderen aan een monument.’

 • Afgedankt: herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot. Deze week: Rijswijk.

  Terug naar het oude honk

  Reageer

  Het in 2003 verlaten stadhuis van de gemeente ­Rijswijk krijgt over een paar jaar een oude bekende als nieuwe bewoner: de gemeente. ‘Het gebouw gaat alles en iedereen in Rijswijk verbinden.’

 • Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot. Deze keer: het gemeentehuis in Huijbergen.

  Verzet redt lelijke bouw

  Reageer

  Het gemeentehuis van Huijbergen is onlangs verkocht en de nieuwe eigenaar wil er zes appartementen, een tandarts, mondhygiënist en een ‘theehuis’ in onderbrengen.

 • Afgedankt: Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot.

  Gemeentehuis Kessel omgebouwd tot B&B

  Reageer

  Het oude gemeentehuis van het Noord-Limburgse Kessel werd ver onder de vraagprijs verkocht. Nu is het een succesvolle ‘design bed and breakfast’. ‘De uitstraling van het gemeentehuis is gebleven zoals die altijd is geweest.’

 • Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Een serie over hun ongewisse lot.

  Een nieuw hart voor Heino

  Reageer

  Sinds de herindeling van 2001 verpieterde het leegstaande gemeentehuis van Heino. Een werkgroep van bewoners en ondernemers bracht schot in de zaak. Nu zijn er dertien huurappartementen.

 • Herindelingen maken veel gemeentehuizen overbodig. Eer serie over hun ongewisse lot. Deze week het voormalig gemeentehuis van Ochten.

  Dodenmars voor Delfts ensemble

  Reageer

  Het voormalig gemeentehuis van Ochten is niet meer. Slopers werkten het de afgelopen weken vakkundig tegen de vlakte. Waar nu een gat is, komt een straks een supermarkt. ‘Deze sloop had nooit moeten gebeuren.’ Eerste deel van een serie over overbodige gemeentehuizen.

 • Marjan de Gruijter deed onderzoek naar de generatie vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwam. De lessen van toen zijn de lessen van nu.

  ‘Vluchteling tot op bot gemotiveerd’

  Reageer

  ‘Het is allemaal wachten en afwachten geweest. En dat zou je er allemaal uit moeten halen.’ Marjan de Gruijter deed onderzoek naar de generatie vluchtelingen die in de jaren negentig naar Nederland kwam. De lessen van toen zijn de lessen van nu.

 • Goed geland: Een serie over vluchtelingen die carrière maken in de publieke sector.

  Goed doen voor de mensen

  Reageer

  Deeqa Gelle verruilde de oorlog in Mogadishu voor Ulft en later Den Haag. Nu werkt ze aan de digitale informatievoorziening bij Binnenlandse Zaken. ­‘Vluchtelingen stimuleren de economie van hun ­vaderland. Waardoor er minder vluchtelingen komen.’ 

 • © Yvonne Pieters

  ‘Ik heb één jaar vrede gekend’

  Reageer

  Rafaat Alebate (41) is in 2003 29 jaar en wil de burgemeester van Bathmen spreken. Lef kan hem niet worden ontzegd; hij praktiseert dan ook uitdrukkingen als ‘niet geschoten altijd mis’ en ‘wie geen risico neemt, komt nergens’. Maar er is meer aan verklaring.

 • © Sake Rijpkema

  ‘Nederland? Nooit van gehoord’

  Reageer

  Als je Yana Hovhannisyan (37) vraagt waar ze vandaan komt, antwoordt ze: Azerbeidzjan. Maar een Azerbeidzjaanse is ze niet, zegt ze. Hoe kan zoiets? Het vierde portret in een serie over ex-vluchtelingen die werk vonden in de publieke sector.

 • © Kees Beekmans/Verbeeld

  ‘Ik heb hier wortel geschoten’

  Reageer

  In de haven van Vlissingen vluchtte Èmad Zendegani ooit van een Iraans schip. Nu zet hij zich in voor de gemeenten Sint-Michielsgestel en Cuijk. ‘Ik leerde dat Nederlanders reële problemen hebben, van hondenpoep tot aan armoede toe.’

 • © Erik van der Burgt

  ‘Mijn politieke hart bleef kloppen’

  Reageer


  Met een vliegtuig ontsnapte Rateb Abawi aan de Afghaanse burgeroorlog. De peuter van toen klom op tot bestuursadviseur bij de provincie Zuid-Holland. ‘Ik doe graag iets terug voor de maatschappij die me zo veel bracht.’  

 • Goed geland: Een serie over vluchtelingen die carrière maken in de publieke sector

  ‘Stop met pamperen’

  Reageer

  Passend werk is de beste manier om vluchtelingen te laten integreren, stelt ervaringsdeskundige  Sala Bešic´. Ooit vluchtte ze voor de Balkanoorlog, nu werkt ze als strategisch adviseur bij de gemeente Eindhoven.

 • Voor de transformatie van de leegstaande Tapijnkazerne werkt Maastricht met een volledig flexibel bestemmingsplan.

  Bestemmen met elastiek

  Reageer

  Voor de transformatie van de leegstaande Tapijnkazerne werkt Maastricht met een volledig flexibel bestemmingsplan. Andere gemeenten noemen het ‘uitnodigingsplanologie’. ‘Het kan eigenlijk alle kanten op, al naar gelang de behoefte.’

 • Scholen lijken een wereld op zich. Toch laten gemeenten hun invloed gelden. Een serie over hoe dik die vinger in de pap is.

  Oud, maar levensvatbaar

  Reageer

  Het was zo’n mooi ouderwets gebouw met hoge lokalen en overstelpend licht. Toch werd de Bredase basisschool Angelo Roncalli gesloopt. Te vroeg? Onderzoek bewijst dat renovatie vaak loont. Al vinden ze in Breda dat ze juist méér hadden moeten slopen. 

 • Onderwijs & gemeente: Scholen lijken een wereld op zich. Toch laten gemeen­ten hun invloed gelden. Een serie over hoe dik die vinger in de pap is.

  Lang leve de leegstand

  Reageer

  Veel basisscholen krijgen hun gebouwen niet volledig vergoed. Maar in weerwil van wat wel wordt beweerd, blijkt deze ‘leegstand’ helemaal geen probleem. In Limburg gaat nog net de vlag niet uit.

 • Zandhagedis

  Slang tussen de spaken

  Reageer

  Menig fietser is blij met de aanleg van een fietspad op een oude spoorlijn tussen Nijmegen en Kleef. Maar beschermers van de hazelworm, de zandhagedis en de gladde slang zijn er minder enthousiast over. ‘Een mooi fietspad, maar het ligt op de verkeerde plek.’

 • Interview met Carolien Gehrels. Door meer samen te werken, zouden grote steden het internationaal beter kunnen doen.

  ‘Kansloos zonder eendracht’

  Reageer

  Rivaliserende steden als Amsterdam en Rotterdam kunnen beter de samenwerking zoeken, vindt Carolien Gehrels, tegenwoordig van Arcadis. Dat brengt ze verder. Vooral op het internationale speelveld.