Gert van Wijland
Gert van Wijland is redacteur bij Binnenlands Bestuur met de specialisatie Ruimte en Milieu.
Recente Artikelen
-
Energie uit sloot en plas kan aardgas deels vervangen
Warmtewinning uit water kan een grote rol spelen bij het aardgasvrij maken van de Nederlandse woningen. Oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater bevatten samen genoeg energie om 1000 maal in de totale Nederlandse vraag naar verwarming en koeling te voorzien. Economisch winbaar kan het tot 40 procent van alle gevraagde thermische energie leveren.
-
Begrip voor uitstel invoering Omgevingswet
Lokale overheden hebben begrip voor het uitstel van de Omgevingswet. VNG, Unie van Waterschappen en IPO zeggen wel te hopen dat ‘de energie niet uit het veranderingsproces zal weglopen’.
-
Zelfrijdende auto niet de panacee voor alle verkeersproblemen
Hoe enthousiast ook omarmd als vervoersmiddel van de toekomst, de zelfrijdende auto is niet de panacee voor alle huidige vervoersproblemen in de stad. Sterker: zonder gedegen bestuurlijk beleidskader waarin het OV voorop staat kan de autonome auto tot meer file en zelfs chaos leiden. 'Zelfdenkende techniek is een instrument om de steden leefbaar te houden, veel beleidsmakers lijken het als doel op zich te zien.'
-
Raadsvragen over afschaffen loting nieuwbouwwoningen Utrecht
Nieuwbouwwoningen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn worden onbetaalbaar voor starters en mensen met een minder dikke portemonnee. Dat vreest fractieleider Tim Schipper van de SP in Utrecht, nu het lotingssysteem voor nieuwe huizen is afgeschaft. Deze maand worden voor het eerst appartementen per opbod boven de vraagprijs verkocht.
-
Utrecht vindt noodplan woningbouw kansloos
'Gemakzuchtig en redelijk kansloos'. Zo kwalificeert de Utrechtse wethouder Paulus Jansen (wonen, RO) het woensdag gepresenteerde noodplan woningbouw van de vereniging voor projectontwikkelaars NEPROM. ‘Ik spreek de voorzitter vaak, maar nu lijkt hij zijn hand te overspelen’.
-
'Gemeenten moeten minder reguleren bij woningbouw'
Stop tijdelijk met gemeentelijke bezwaarschriftprocedures voor planologische besluiten en staak de aanvullende eisen bij nieuwbouwplannen. Dat zijn enkele punten uit het noodplan woningbouw van de vereniging van projectontwikkelaars, de NEPROM. De organisatie wil daarnaast ook terughoudendheid van gemeenten bij de regulering van sociale en middeldure woningen. Deze dringende adviezen moeten de woningnood terugdringen.
-
Markdal duurzaam en vitaal wint omgevingswet Trofee
Het onmogelijke bestuurlijk mogelijk maken. Dat was in 2011 de drijfveer achter de oprichting van de particuliere vereniging ‘Markdal duurzaam en vitaal’. Deze week kreeg de vereniging de “Eenvoudig Beter Trofee 2016”, wegens pionieren met de omgevingswet.
-
Bouwend Nederland: houd watertoets verplicht
De watertoets voor bouwprojecten en andere ruimtelijke plannen moet als verplichting worden opgenomen in de omgevingswet. Anders vervalt de urgentie –en daarmee de drang tot innovatie- om de gevolgen van de projecten voor het watersysteem te minimaliseren.
-
Schultz pleit voor 200 miljoen extra voor klimaatadaptatie
Demissionair minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vindt dat haar opvolger 200 miljoen euro per jaar extra zou moeten uittrekken om toekomstige wateroverlast als gevolg van klimaatverandering tegen te gaan.
-
Betere voorspelling effectief tegen wateroverlast
Stedelijke gemeenten kunnen veel baat hebben bij goede lokale hydrologische voorspellingen. Als ze weten hoeveel water er ‘op ze afkomt’ kunnen ze plaatselijke overlast of verdroging van tevoren opvangen en zo nodig de bevolking tijdig waarschuwen. Technisch kan het, maar onduidelijk is wie de verantwoordelijkheid op zich zou willen nemen.
-
'Gemeenten moeten meedenken met ondernemers'
Ondernemers hebben binnen de gestelde gemeentelijke regels vaak meer mogelijkheden tot uitbreiden van hun activiteiten, het aanpassen van hun winkel of tot het neerzetten van een tijdelijke marktkraam dan ze zelf denken. Voorwaarde is wel dat de gemeente met hen meedenkt en de eigen regels ruimhartig interpreteert.
-
Ambtenaren ontevreden over tempo klimaatbeleid
Gemeenten, provincies en –in mindere mate- waterschappen in ons land moeten beter inspelen op toekomstige wateroverlast door extreem weer. Het overgrote deel van de ambtenaren, bestuurders en adviseurs op die bij dit thema betrokken zijn, voelen en prediken de urgentie, maar zien te weinig pro actief beleid om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.
-
Waterschap gaat meer energie winnen dan het gebruikt
Afval bestaat niet, alles is grondstof voor een nieuw product. Mede onder dat motto stemde het algemeen bestuur van het waterschap Vallei en Veluwe deze week in met de bouw van een nieuwe bio-energiecentrale op het terrein van de afvalwaterzuivering van het schap in Harderwijk. Nieuw voor Nederland: de centrale wordt ondergebracht in een publiek-privaat gerunde BV.
-
Huizen aan water gewild ondanks overstromingsrisico
Gemeenten blijven bouwen op plaatsen met overstromingsrisico. Het aantal inwoners dat bij een watercalamiteit de kans loopt op minstens 80 cm water over de vloer is de laatste jaren dan ook gestaag toegenomen. De waarde van de huizen lijdt hier echter nauwelijks onder. De nabijheid van water weegt bij de prijsvorming zwaarder dan het mogelijke risico op overstroming
-
Waterschappen sluiten nieuwe green en blue deals
Waterschappen beschouwen het tegengaan van klimaatverandering en het opvangen van de gevolgen ervan als een van hun kerntaken. Reden om als eerste overheid in 2020 40 procent van alle benodigde energie zelf te willen opwekken en de hele bedrijfsvoering maximaal te verduurzamen. Deze ambities zijn vastgelegd in een serie Greendeals.
-
Vaste geldstroom 'belemmert innovatie waterbeheer'
De waterschappen worden te veel afgerekend op de kwaliteit van de dijken. In combinatie met de zekerheid van de geoormerkte geldstromen kan dit innovatie in de weg staan. ‘Het geld is er, maar gaat vaak naar het versterken van de dijken. Meervoudige ruimtelijke oplossingen komen weinig van de grond’.
-
Ruimte voor dijkversterking nu al reserveren
Gemeenten, provincies en waterschappen zouden in een vroegtijdig stadium gezamenlijk moeten inspelen op in de toekomst noodzakelijke dijkversterkingen. Door besluiten over water en over ruimtelijke ontwikkelingen bij elkaar te brengen, ‘voorkom je ontwikkelingen die straks verbreding van de dijk in de weg staan’.
-
Gemeenten na code oranje: meer ruimte voor rivier
Het rijk moet (flink) meer geld uitrekken voor het programma Ruimte voor de Rivieren. Alleen dan kunnen de gemeenten langs de rivierbeddingen in ons land de gevolgen van klimaatverandering op een acceptabele manier opvangen.
-
Duurzaamheidsbeleid gemeenten gaat Westas niet redden
Het aantal mensen dat in het gebied tussen Haarlem en Amsterdam woont of werkt zal in het jaar 2040 naar verwachting met een miljoen zijn toegenomen. Wil de zogenoemde Westas tegen die tijd nog leefbaar zijn, dan moeten bestuurders gezamenlijk inzetten op de circulaire economie. ‘Het huidige duurzaamheidsbeleid zal de problemen niet oplossen'.
-
Welig woekerende waternavel jaagt waterschap op kosten
De exotische waterplant Grote Waternavel leek de laatste jaren in de Nederlandse wateren op zijn retour, maar woekert en verstikt deze zomer weer als nooit tevoren. Bestrijding kost alleen Het Brabantse waterschap Maas en AA al ruim boven de twee ton, zo verwacht Ronald van Woerkom, bedrijfsleider district Hertogswetering.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Kraamkamer voor waterbeheer
De Koopmanspolder bij Wervershoof is proefgebied voor ruimtelijke inrichting op basis van wisselend waterpeilbeheer. Natuur, recreatie, waterbeheer, cultuurlandschap en uiteindelijk zelfs de boeren profiteren van de proef. En dat ‘op een koopje’.
-
Gekrenkte Groningers
Het rijk laat de aardbevingsbestendigheid van de infrastructuur in het Groningse aardgaswingebied versneld onderzoeken. Het regionale bestuur gaat het nog niet snel genoeg. ‘Hoe moeten we na een harde klap uitleggen dat we slechts hebben toegekeken?’
-
Wie redt de winkelstraat?
Met oplopende leegstand in de winkelgebieden zullen gemeenten en provincies de regie naar zich toe moeten trekken. Hun wapenarsenaal: regionaal overleg, herbestemmen of een regressieve aanwijzing.
-
‘Maak de koper weer koning’
Grondexploitatie is voor gemeenten van zekere winstmaker verworden tot grootste verliespost. Om afwaardering zo lang mogelijk uit te stellen, zoeken wethouders creatieve oplossingen. Hoe Hendrik-Ido-Ambacht een faillissement afwendde.
-
Dealen met de grote droogte
Door gebrek aan regen verzilt het grondwater en dreigen veendijken te bezwijken. Een terugkerend probleem voor waterbeheerders, van oudsher vooral gericht op beperking van wateroverlast. ‘Bestrijding van de droogte moet hoger op de agenda.’
-
De MKZ-crisis Overwonnen
In Kootwijkerbroek is 10 jaar na de MKZ-crisis de weerstand tegen het Rijk nog groot. Maar boeren en lokaal bestuur sloegen de handen ineen. Het dorp leeft weer, dankzij een mengsel van boerenslimheid, bluf en bestuurlijke powerplay.
-
Ten strijde tegen gedogers
Een zuipkeet op het platteland gedogen? Niet optreden tegen een trouwerij in de lokale manege? Als gemeentebestuur moet je dan met één ding serieus rekening houden: Bureau Eerlijke Mededinging sleept je voor de rechter.