of 64204 LinkedIn

Frits de Jong

Recente Artikelen

 • Vragen van inwoners beantwoorden met behulp van een chatbot. Camera’s die kunnen ‘zien’ en ‘ruiken’ wanneer bezoekers van een uitgaansstraat niet helemaal in de pas lopen. Of die toeristen aan de hand van een automatisch vertaalsysteem voorzien van actuele informatie. In de eigen taal. Het zijn slechts een paar voorbeelden van wat er kan met kunstmatige intelligentie c.q. artificial intelligence (AI).

  ‘Gemeenten gaan steeds meer lijken op Bol.com’

  1 reactie

  De gemeentelijke dienstverlening kan door de inzet van kuntsmatige intelligentie slimmer en sneller worden, de handhaving en opsporing ook. ‘Drie kwart van alle taken binnen gemeenten kunnen worden door een AI-toepassing worden afgehandeld.’

 • Burgers maken nog weinig gebruik van gemeentelijke open data. Gemeentesecretaris André Huykman van Zoetermeer heeft wel een vermoeden waarom. ‘Het lijkt erop dat informatie vanuit gemeenten vaak nog dusdanig abstract is dat die voor de burger amper betekenis heeft.’

  Open data gemeenten nog niet in trek

  Reageer

  Burgers maken nog weinig gebruik van gemeentelijke open data. Gemeentesecretaris André Huykman van Zoetermeer heeft wel een vermoeden waarom. ‘Het lijkt erop dat informatie vanuit gemeenten vaak nog dusdanig abstract is dat die voor de burger amper betekenis heeft.’

 • Het is minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) niet bekend in welke gemeenten wifitracking wordt toegepast, het opslaan en verwerken van locatiegegevens van klanten of bezoekers. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van Kamerlid Buitenweg (GroenLinks).

  Niet bekend welke gemeenten wifitracking toepassen

  Reageer

  Het is minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) niet bekend in welke gemeenten wifitracking wordt toegepast, het opslaan en verwerken van locatiegegevens van klanten of bezoekers. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van Kamerlid Buitenweg (GroenLinks).

 • Overheden kunnen zich in mei aanmelden voor deelname aan Open Raadsinformatie, een tool van VNG Realisatie en de Open State Foundation die raadsinformatie van gemeenten en provincies als open data ontsluit. Een eerdere aansluitronde leverde honderd gemeenten op. Tot nu toe zijn 109 gemeenten en 5 provincies aangesloten.

  Nieuwe aansluitronde Open Raadsinformatie

  Reageer

  Overheden kunnen zich in mei aanmelden voor deelname aan Open Raadsinformatie, een tool van VNG Realisatie en de Open State Foundation die raadsinformatie van gemeenten en provincies als open data ontsluit. Een eerdere aansluitronde leverde honderd gemeenten op. Tot nu toe zijn 109 gemeenten en 5 provincies aangesloten.

 • Eind januari maakte Apeldoorn bekend dat zij in 2021 als eerste gemeente een werkend 5G-netwerk wil hebben. Meteen kwam de gemeente Den Haag er overheen: de Hofstad wil al in 2020 over op 5G. Hoe realistisch zijn die plannen, wetende dat veilingen voor de 5G-frequenties pas in de loop van 2020 zijn?

  Gemeenten vechten om ‘gevaarlijk’ 5G

  4 reacties

  Eind januari maakte Apeldoorn bekend dat zij in 2021 als eerste gemeente een werkend 5G-netwerk wil hebben. Meteen kwam de gemeente Den Haag er overheen: de Hofstad wil al in 2020 over op 5G. Hoe realistisch zijn die plannen, wetende dat veilingen voor de 5G-frequenties pas in de loop van 2020 zijn?

 • Vrijwel alle overheden in Nederland zijn klaar met of leggen de laatste hand aan de invoering van e-factureren. Dat blijkt uit een inventarisatie van het PIANOo programmabureau. Alleen de gemeenten Arnhem en Haaren (NB) geven nog ‘rode cijfers’.

  Merendeel overheden klaar voor e-factureren

  1 reactie

  Vrijwel alle overheden in Nederland zijn klaar met of leggen de laatste hand aan de invoering van e-factureren. Dat blijkt uit een inventarisatie van het PIANOo programmabureau. Alleen de gemeenten Arnhem en Haaren (NB) geven nog ‘rode cijfers’.

 • DataLand, het gemeentelijk samenwerkingsverband dat zich specifiek richt op geo-, WOZ- en vastgoedinformatie, hevelt het gros van zijn objectinformatiediensten over naar het Kadaster. VNG neemt de opleidingsactiviteiten en het secretariaat van het Gemeentelijk Geo-Beraad over.

  VNG en Kadaster nemen meeste taken Dataland over

  Reageer

  DataLand, het gemeentelijk samenwerkingsverband dat zich specifiek richt op geo-, WOZ- en vastgoedinformatie, hevelt het gros van zijn objectinformatiediensten over naar het Kadaster. VNG neemt de opleidingsactiviteiten en het secretariaat van het Gemeentelijk Geo-Beraad over.

 • Het Bureau ICT-Toetsing (BIT), opgezet om (grote) ICT-projecten bij de overheid door te lichten en eventueel adviseren ermee te stoppen, loopt in ieder geval door tot 31 december 2020. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops (BZK, CDA) in een Kamerbrief.

  BIT voorlopig voortgezet tot eind 2020

  1 reactie

  Het Bureau ICT-Toetsing (BIT), opgezet om (grote) ICT-projecten bij de overheid door te lichten en eventueel adviseren ermee te stoppen, loopt in ieder geval door tot 31 december 2020. Dat schrijft  staatssecretaris Raymond Knops (BZK, CDA) in een Kamerbrief. Het besluit van de bewindsman is onder meer ingegeven door ‘een mogelijke braindrain van hoogwaardige ICT-kennis en expertise’. Knops verwacht eind 2019 een definitief besluit te nemen over de toekomst van het BIT.

 • De leefbaarheid in zuidwest-Den Haag staat onder druk. Het digitale meldingsplatform BART! verbetert er niet alleen de veiligheid in de wijken, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie. Ook andere gemeenten tonen interesse.

  Bart maakt buurten beter leefbaar

  Reageer

  De leefbaarheid in zuidwest-Den Haag staat onder druk. Het digitale meldingsplatform BART! verbetert er niet alleen de veiligheid in de wijken, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie. Ook andere gemeenten tonen interesse.

 • De provincie Limburg wil graag vooroplopen in de digitale samenleving, maar wat zijn de kansen, mogelijkheden en risico’s die digitalisering de provincie biedt? Om daar achter te komen is een verkenning uitgevoerd die één ding duidelijk maakte: ‘Niets doen is geen optie!’.

  Limburg móet iets met digitalisering

  Reageer

  De provincie Limburg wil graag vooroplopen in de digitale samenleving, maar wat zijn de kansen, mogelijkheden en risico’s die digitalisering de provincie biedt? Om daar achter te komen is een verkenning uitgevoerd die één ding duidelijk maakte: ‘Niets doen is geen optie!’.

 • ‘Wethouders moeten het liefst morgen nog in alle gemeenten WhatsApp vervangen door een maatschappelijk verantwoord platform voor burgers om te communiceren.’ Dat vindt Ben Kokkeler, lector Digitalisering en Veiligheid aan de Avans Hogeschool.

  ‘Gemeenten moeten stoppen met gebruik WhatsApp’

  8 reacties

  ‘Wethouders moeten het liefst morgen nog in alle gemeenten WhatsApp vervangen door een maatschappelijk verantwoord platform voor burgers om te communiceren.’ Dat vindt Ben Kokkeler, lector Digitalisering en Veiligheid aan de Avans Hogeschool. 

 • Tijdens de aftrap van de Open Gov Week, een internationele week die in het teken staat van een open overheid, is in Den Haag ‘Voordat het nieuws was’ gelanceerd. De app maakt lokaal nieuws transparant door de politieke voorgeschiedenis van een onderwerp te tonen.

  App maakt politieke oorsprong nieuwsberichten helder

  Reageer

  Tijdens de aftrap van de Open Gov Week, een internationele week die in het teken staat van een open overheid, is in Den Haag ‘Voordat het nieuws was’ gelanceerd. De app maakt lokaal nieuws transparant door de politieke voorgeschiedenis van een onderwerp te tonen.

 • De ruimtelijke informatie van de provincie Utrecht, in de vorm van data, kaarten en geo apps (webapplicaties), is voortaan te raadplegen via Geo-Point, het online kaarten- en dataportaal van de provincie.

  Online kaarten en data provincie Utrecht via Geo-Point

  1 reactie

  De ruimtelijke informatie van de provincie Utrecht, in de vorm van data, kaarten en geo apps (webapplicaties), is voortaan te raadplegen via Geo-Point, het online kaarten- en dataportaal van de provincie.

 • De uitvraag van open standaarden bij aanbestedingen neemt nog steeds toe. Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van het verschijnen van de Monitor Open Standaarden 2018. De monitor meet jaarlijks het gebruik van open standaarden van de ‘pas-toe-of-leg-uit’-lijst van Forum Standaardisatie.

  Gebruik open standaarden bij overheid in 2018 gestegen

  2 reacties

  De uitvraag van open standaarden bij aanbestedingen neemt nog steeds toe. Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van het verschijnen van de Monitor Open Standaarden 2018. De monitor meet jaarlijks het gebruik van open standaarden van de ‘pas-toe-of-leg-uit’-lijst van Forum Standaardisatie. 

 • Bestuursvoorzitter Astrid Oosenbrug van de stichting Open Source & Overheid wil een parlementaire enquête over de ict-aanbestedingen van het rijk.

  ‘Tijd voor parlementaire enquête ict’

  7 reacties

  Bestuursvoorzitter Astrid Oosenbrug van de stichting Open Source & Overheid wil een parlementaire enquête over de ict-aanbestedingen van het rijk. Het voormalig PvdA-Tweede Kamerlid maakt zich boos over het feit dat tal van marktpartijen, ondanks wanprestaties, bij de overheid nog steeds hun gang kunnen gaan.

 • Een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad dient tijdens de komende raadsvergadering een motie in waarin ze B&W oproept te onderzoeken of inwoners met digitale middelen geholpen kunnen worden.

  Den Haag wil dienstverlening digitaal en dichtbij

  Reageer

  Een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad dient tijdens de komende raadsvergadering een motie in waarin ze B&W oproept te onderzoeken of inwoners met digitale middelen geholpen kunnen worden. Vanaf 1 juli kunnen inwoners nog maar bij twee van de acht stadsdeelkantoren terecht voor het aanvragen van een paspoort of rijbewijs, of de aangifte van een geboorte.

 • Meer gezamenlijk optrekken op het gebied van dienstverlening, werkprocessen en ict. Niet meer voortdurend zelf het wiel willen uitvinden. ‘Eenmaal ontwikkelen, 380 keer toepassen.’ Dat was eind 2016 de gedachte achter de opzet van samen organiseren, een beweging opgestart vanuit gemeenten. Een van de pijlers is Common Ground.

  Common Ground als nieuwe ict-strategie

  2 reacties

  Steeds meer gemeenten sluiten aan bij Common Ground. Een nieuwe werkwijze om samen met marktpartijen de gemeentelijke informatievoorziening te verbeteren. ‘Hier hadden we gister al mee moeten beginnen’, zegt Raymond Alexander, CIO van de gemeente Den Bosch.

 • Er zijn veel online toepassingen die zorgen dat je kunt aantonen dat jij ook echt bent die je zegt te zijn. Het probleem bij het gros van deze toepassingen is dat zij veel meer informatie doorgeven dan nodig en gewenst. IRMA verstrekt alleen relevante en gewenste informatie.

  IRMA is echt anders

  2 reacties

  Er zijn veel online toepassingen die zorgen dat je kunt aantonen dat jij ook echt bent die je zegt te zijn. Het probleem bij het gros van deze toepassingen is dat zij veel meer informatie doorgeven dan nodig en gewenst. IRMA verstrekt alleen relevante en gewenste informatie. 

Recente Achtergrond Artikelen

 • Kunstmatige intelligentie (AI) kan grote waarde hebben voor gemeenten. Maar de technologie wordt nog vaak gebruikt omdat het kán en niet omdat het moet. ‘De dienstverlening zal slimmer en sneller kunnen worden, de handhaving en opsporing ook.’

  Oplossingen genoeg, nu de problemen nog

  Reageer

  Kunstmatige intelligentie (AI) kan grote waarde hebben voor gemeenten. Maar de technologie wordt nog vaak gebruikt omdat het kán en niet omdat het moet. ‘De dienstverlening zal slimmer en sneller kunnen worden, de handhaving en opsporing ook.’

 • © Shutterstock

  Open data vaak nog onbenut

  Reageer

  Gemeenten stellen steeds meer open data beschikbaar, maar kunnen burgers er ook wat mee? Het ontbreekt vaak aan verbinding tussen de data-pioniers en mensen die er inhoudelijk mee aan de slag moeten. Verder standaardiseren van data kan helpen.

 • Als we alle verhalen mogen geloven, is 5G het summum. Zeker, het nieuw mobiele netwerk biedt overheden veel voordelen, maar er klinkt ook kritiek. Zo dreigt het platteland andermaal op achterstand te raken en zijn er zorgen over de gevolgen van 5G voor de gezondheid.

  Gevaarlijk snel mobiel netwerk

  Reageer

  Als we alle verhalen mogen geloven, is 5G het summum. Zeker, het nieuw mobiele netwerk biedt overheden veel voordelen, maar er klinkt ook kritiek. Zo dreigt het platteland andermaal op achterstand te raken en zijn er zorgen over de gevolgen van 5G voor de gezondheid.

 • De leefbaarheid in zuidwest-Den Haag staat onder druk. Het digitale meldingsplatform BART! verbetert er niet alleen de veiligheid in de wijken, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie. Ook andere gemeenten tonen interesse.

  Hoe BART deze wijk gaat reden

  Reageer

  De leefbaarheid in zuidwest-Den Haag staat onder druk. Het digitale meldingsplatform BART! verbetert er niet alleen de veiligheid in de wijken, maar draagt ook bij aan de sociale cohesie. Ook andere gemeenten tonen interesse.

 • Bijna vijf jaar zat Astrid Oosenbrug namens de PvdA voor ict-zaken in de Tweede Kamer. Ze maakt zich boos over het feit dat tal van marktpartijen, ondanks wanprestaties, nog steeds hun gang kunnen gaan bij de overheid. ‘Ik wil een parlementaire enquête.’

  ‘Er moet nu echt duidelijkheid gaan komen’

  Reageer

  Bijna vijf jaar zat Astrid Oosenbrug namens de PvdA voor ict-zaken in de Tweede Kamer. Ze maakt zich boos over het feit dat tal van marktpartijen, ondanks wanprestaties, nog steeds hun gang kunnen gaan bij de overheid. ‘Ik wil een parlementaire enquête.’

 • Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij Common Ground. Een nieuwe werkwijze om samen met marktpartijen de gemeentelijke informatievoorziening te verbeteren. Volgens Raymond Alexander, CIO van de gemeente Den Bosch, is het geen rocket science. ‘Hier hadden we gister al mee moeten beginnen.’

  Samen doen als nieuwe denken

  Reageer

  Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij Common Ground. Een nieuwe werkwijze om samen met marktpartijen de gemeentelijke informatievoorziening te verbeteren. Volgens Raymond Alexander, CIO van de gemeente Den Bosch, is het geen rocket science. ‘Hier hadden we gister al mee moeten beginnen.’

 • DigiD, Idensys, iDIN, eIDAS: er zijn veel online toepassingen die zorgen dat je kunt aantonen dat jij ook echt bent die je zegt te zijn. Het probleem bij het gros van deze toepassingen is dat zij veel meer informatie doorgeven dan nodig en gewenst. IRMA verstrekt alleen relevante en gewenste informatie.

  IRMA is echt anders

  Reageer

  DigiD, Idensys, iDIN, eIDAS: er zijn veel online toepassingen die zorgen dat je kunt aantonen dat jij ook echt bent die je zegt te zijn. Het probleem bij het gros van deze toepassingen is dat zij veel meer informatie doorgeven dan nodig en gewenst. IRMA verstrekt alleen relevante en gewenste informatie.

 • Gemeenten gezamenlijk laten innoveren in dienstverlening en informatievoorziening. Dat is de gedachte achter de Pilotstarter van VNG/KING. Ruim driekwart jaar na de lancering blijkt het initiatief te voorzien in een groeiende behoefte vanuit gemeenten. Tot nu toe zijn al een kleine veertig pilots aan­gemeld. Wat is het succes achter deze gezamenlijke aanpak?

  Samenwerken als sleutelwoord

  Reageer

  Gemeenten gezamenlijk laten innoveren in dienstverlening en informatievoorziening. Dat is de gedachte achter de Pilotstarter van VNG/KING. Ruim driekwart jaar na de lancering blijkt het initiatief te voorzien in een groeiende behoefte vanuit gemeenten. Tot nu toe zijn al een kleine veertig pilots aan­gemeld. Wat is het succes achter deze gezamenlijke aanpak?