Freek Blankena

Freek is redacteur bij Binnenlands Bestuur met de specialisatie Digitaal Besturen
Volg de nieuwsupdates van Freek Blankena via Twitter: DigitaalBestuur
Contactgegevens
- E-mailadres:
- f.blankena@gmail.com
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Freek Blankena
- Twitter:
- Twitter profiel van Freek Blankena
Recente Artikelen
-
Op weg naar integrale omgevingsinformatie
Wat vergt de nieuwe Omgevingswet van de informatiehuishouding en wat gaat de ambtenaar daarvan merken? Weinig staat nog vast, maar burgers en bedrijven zullen wel sneller zaken kunnen afhandelen met de verantwoordelijke ambtenaren. Op bezoek bij het Kadaster.
-
Markttransparantie moet ICT-opdrachtgeverschap verbeteren
Waarom verlopen ICT-projecten toch steeds weer zo problematisch - vooral als het om software gaat? Voor de oplossing wordt recentelijk vaak naar de softwaremarkt gewezen. Maar volgens VNG en KING kunnen gemeenten zelf ook veel doen, bijvoorbeeld door eens goed te kijken wat ze eigenlijk in huis hebben.
-
‘Ict-kosten gemeenten kunnen helft lager’
Eindhoven, Boxtel en Woerden bundelen de krachten in een gezamenlijke ict- coöperatie. De ict-kosten per inwoner kunnen volgens betrokkenen met minimaal de helft omlaag.
-
Drie gemeenten beginnen softwarecoöperatie
Eindhoven, Boxtel en Woerden gaan daadwerkelijk in een coöperatie samen met (in eerste instantie) ICT-bedrijf Gemboxx software ontwikkelen voor steeds meer gemeentelijke taken. Ze voelen zich nu gevangen in het verdienmodel van de huidige twee grote aanbieders PinkRoccade en Centric.
-
25 overheidsorganisaties wifi’en via govroam
50.000 ambtenaren kunnen inmiddels via de nieuwe dienst govroam inloggen op de wifi van een willekeurige deelnemende overheidsinstantie.
-
Aanleg Amsterdamse glasvezel stokt
De uitrol van glasvezel in Amsterdam gaat niet voortvarend genoeg, blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Het aantal te realiseren ‘homes passed’ – dus de woningen waar de kabel tot aan de voordeur ligt – wordt ‘bij lange na’ niet gehaald en de gemeenteraad is over de inhoudelijke, bestuurlijke en juridische complexiteit niet goed geïnformeerd.
-
iPads verstrekken wordt niet lastiger
De uitspraak van de Hoge Raad dat iPads als computers aan te merken zijn en dus niet ruimhartig belastingvrij uitgedeeld konden worden door werkgevers, heeft voor nieuwe verstrekkingen weinig consequenties. Zolang de apparaten maar echt nodig zijn voor het werk.
-
Nadruk op eID, open data en fraudebestrijding
De begroting van BZK omvat zoals steeds een verwijzing naar de digitalisering van de overheid. Ten opzichte van voorgaande jaren valt op dat de nadruk ligt op het komende eID-stelsel, actievere openbaarmaking van overheidsinformatie en bestrijding van identiteitsfraude.
-
274 gemeenten besteden samen mobiele telefonie aan
De vraagbundeling die de VNG organiseert rond de aanbesteding van telecommunicatie krijgt handen en voeten met de eerste aanbesteding, voor mobiele telefonie- en datadiensten. 274 gemeenten en samenwerkingsverbanden doen eraan mee.
-
‘Smart city is geen utopia’
Smart cities kunnen met digitale data maatschappelijke problemen aanpakken. Maar er hangt iets utopisch rond de term smart city en daar moeten we voor oppassen, waarschuwt hoogleraar Albert Meijer in zijn oratie.
-
Digitale Agenda (2020): meer samen doen
Gemeenten moeten door met digitaliseren, voor hun dienstverlening, hun werkprocessen en om te innoveren. En dat moeten ze vaker als collectief doen dan nu het geval is, stelt de 'Digitale Agenda (2020)' die de VNG heeft opgesteld.
-
‘Smart city Den Haag begint niet met technologie’
Den Haag wil een ‘smart city’ worden, maar is ervan doordrongen dat uitgaan van alleen ‘een sexy technologieproject’ niet de juiste weg is. Dit jaar moeten een paar echte problemen aangepakt worden, vooral door het slim combineren van gegevens.
-
Eerst de berichtenstroom indammen
De decentralisaties hebben veel consequenties voor de digitale informatievoorziening binnen gemeenten. Anders zou immers ‘één-gezin-één-plan’ niet mogelijk zijn. Maar vooralsnog moet eerst aan de bedrijfsvoeringskant de berichtenstroom onder controle.
-
Maarten Schurink: 'Vernieuwen is informatiseren'
Maarten Schurink kreeg bij zijn aantreden als gemeentesecretaris van Utrecht in december 2010 een stevige opdracht: een organisatievernieuwing, een bezuinigingsoperatie, een grote verhuizing en de decentralisaties. Informatisering speelt bij alles een grote rol.
-
Bestuurders waarschuwen voor ‘digitale dementie’
Een aantal bestuurders van gemeenten, waterschappen en provincies waarschuwt voor de gevolgen van de slechte digitale dossier- en archiefvorming bij decentrale overheden. Zij voorzien schade bij burgers, ondernemers en de overheden zelf.
-
‘Gemeenten zelf verantwoordelijk voor digitalisering’
Gemeenten hebben een grote eigen verantwoordelijkheid voor het welslagen van de digitale overheid, zegt Digicommissaris Bas Eenhoorn. 'Wie goed digitaliseert, bezuinigt simpelweg op bedrijfskosten.'
-
Best zoekt uitbreiding iWMO via Pilotstarter
De gemeente Best wil de gestandaardiseerde elektronische berichtenuitwisseling voor de WMO (iWMO) uitbreiden met berichten voor leveranciers van hulpmiddelen. Mogelijk kan de Pilotstarter van de VNG daarbij helpen.
-
Geen uniforme website voor gemeenten
Eén uniforme kernwebsite voor gemeenten? Na een rondvraag en een bijeenkomst met veertig gemeenten komt de VNG tot de conclusie dat er geen draagvlak is voor zo’n - mogelijk kostenbesparende - oplossing.
-
‘Glasvezelarrangementen buitengebieden riskant’
Arrangementen waarbij overheden de aanleg van glasvezel in buitengebieden financieel faciliteren zijn riskant en slaan vaak de plank mis, vindt de directeur van NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven in Nederland.
-
‘Telefonische kanaal gemeenten meer promoten’
Bijna alle gemeenten hebben het 14+ netnummer technisch ingevoerd, maar veel gemeenten geven daar geen ruchtbaarheid aan. En dat terwijl het telefonische kanaal aan belang wint en door de minst zelfredzamen juist hogelijk wordt gewaardeerd, blijkt uit onderzoek van CFES.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Wie weet wat de bebouwde kom is?
Met het digitale stelsel, dat voor de Omgevingswet wordt gemaakt, kunnen burgers en bedrijven straks sneller hun eigen zaken afhandelen. Het Kadaster moet eenheid zien te brengen in de te hanteren begrippen. Een lastige maar cruciale taak.
-
Stuw gehackt
Kunnen computerhackers stuwen en gemalen openzetten en zo overstromingen veroorzaken? Eenvoudig is het niet, maar waterschappen begrijpen dat ze zich beter moeten beschermen. ‘De beveiliging hobbelt achter de digitale ontwikkelingen aan.’
-
Alle ict in eigen hand
Eindhoven, Boxtel en Woerden voelden zich gevangen in het verdienmodel van de huidige aanbieders van gemeentelijke software. Ze bundelen de krachten in een gezamenlijke coöperatie. De ict-kosten per inwoner kunnen dalen van 70 euro tot, jawel, 58 eurocent.
-
Pro-actief en waar mogelijk samen
Gemeenten moeten door met digitaliseren: voor hun dienstverlening, hun werkprocessen en om te innoveren. En dan vaker als collectief dan nu het geval is, stelt de ‘Digitale Agenda (2020)’ die de VNG heeft opgesteld.
-
Duizend gezinnen, duizend plannen
De decentralisaties hebben ingrijpende consequenties voor de digitale informatievoorziening binnen gemeenten. Eén gezin, één plan is het idee. De praktijk blijkt anders. ‘Je ziet tienduizenden producten waar niemand wijs uit wordt.’
-
‘Maak mensen nieuwsgierig’
Bij zijn aantreden als gemeentesecretaris van Utrecht kreeg Maarten Schurink een stevige opdracht: een organisatievernieuwing, bezuinigen, een verhuizing. En dan ook nog de decentralisaties. ‘Het kon alleen met investeringen in de ict.’
-
Slimme tool vervangt toga
De rechtspraak digitaliseert. Dat proces levert ook gemeenten verplichtingen op. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en voorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak: ‘Tot nu toe staat alles op lichtgroen, maar garanties zijn er niet.’
-
Standaard nodig in sociaal domein
Gemeenten krijgen door de decentralisaties veel nieuwe ‘klanten’ en krijgen daardoor ook te maken met een aantal nieuwe gegevensstromen over die klanten. In die communicatie valt nog heel wat te stroomlijnen.
-
Flexibel verzamelnet
De nieuwe wijkteamwerker moet informatie uit verschillende sociale domeinen bundelen. Maar hoe ontwerp je een integraal informatiesysteem dat ook gewoon op de koelkast past? De oplossingen variëren sterk per gemeente.
-
Informatie ontkokeren
‘Eén gezin, één plan, één regisseur’ klinkt mooi. Maar gaat dat werken zonder één landelijk informatiesysteem? Als een van de vijf Living Labs probeert Utrecht de drie sporen in het sociaal domein te ontsluiten. ‘Elk eilandje automatiseren kan niet.’