of 63908 LinkedIn

Cristina Bellon

Cristina Bellon is correspondent voor Binnenlands Bestuur in Italië.

 

Website Cristina Bellon

 

 

Recente Artikelen

 • © Shutterstock

  Venetië ‘verlost’ van cruiseschepen na corona

  1 reactie

  Door corona werd het zelfs in het door toeristen overlopen Venetië akelig rustig. Cruiseschepen meerden er een jaar lang niet aan. Sinds een maand mogen ze het kanaal voor de San Marco niet meer oversteken. Dit ter bescherming van het milieu en het culturele erfgoed.

 • Voor de hervorming van het Italiaanse openbaar bestuur trekt minister Renato Brunetta, van origine econoom, 9,75 miljard euro uit. Dat geld is afkomstig van de Next Generation EU, het corona-herstelplan van de Europese Unie.

  Italië gaat met coronageld bureaucratie te lijf

  4 reacties

  Voor de hervorming van het Italiaanse openbaar bestuur trekt minister Renato Brunetta, van origine econoom, 9,75 miljard euro uit. Dat geld is afkomstig van de Next Generation EU, het corona-herstelplan van de Europese Unie.

 • De stad op veertig kilometer ten zuidwesten van Milaan was vorig jaar het epicentrum van het coronavirus. Het was de eerste stad die de ongekende ervaring van isolatie beleefde; van verlaten en spookachtige steden, van scholen die met tussenpozen open waren, van verschillende gradaties van lockdown, verlaten winkelcentra en lege bussen en treinen. Hoe is het nu in Lodi?

  Italiaanse Lodi wacht nog op echte klap

  Reageer

  Het Italiaanse Lodi, een jaar later. Een dramatische tijd van verloren levens en onzekerheid is achter de rug. Het werkloosheidscijfer daalde zelfs. Maar de vrees is dat de echte klap nog komt. Staatssteun en het daaraan gekoppelde ontslagverbod verbloemen de economische schade.

 • © Shutterstock

  Herstart Italië met forse investering in spoor

  9 reacties

  Waar Nederland nog geen begin van een plan heeft, start Italië met het investeren van 32 miljard van hun ruim 200 miljard tellende EU-herstelfonds in de modernisering van de infrastructuur, en met name dan het spoor. Goed voor de werkgelegenheid en alle regio’s profiteren.

 • Burgemeester Giorgio Gori

  ‘Het virus maakt geen enkel onderscheid’

  1 reactie

  Het werd een wereldwijd symbool van het corona-bloedbad: het beeld van de militaire voertuigen die in een lange rij de straten van Bergamo oversteken en de lichamen van de doden naar andere begraafplaatsen in Lombardije vervoeren. Een interview met burgemeester Giorgio Gori van deze door corona zwaar getroffen Noord-Italiaanse stad.

 • ‘Wij burgemeesters vragen om de eerste tranche van het EU-Herstelfonds rechtstreeks aan de gemeenten te geven.’ Nee, hier spreekt niet de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maar zijn Italiaanse collega Matteo Ricci – burgemeester van Pesaro en vice-voorzitter van de Nationale Vereniging van Italiaanse Gemeenten, ANCI.

  ‘Hier met dat EU-geld’

  3 reacties

  ‘Wij burgemeesters vragen om de eerste tranche van het EU-Herstelfonds rechtstreeks aan de gemeenten te geven.’ Nee, hier spreekt niet de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maar zijn Italiaanse collega Matteo Ricci – burgemeester van Pesaro en vice-voorzitter van de Nationale Vereniging van Italiaanse Gemeenten, ANCI.

 • Vrijwel overal in Europa wordt het steeds droger. In Italië piept en kraakt het vrijwel overal. ‘Daarom hebben we de aanleg van een netwerk van ongeveer duizend meren in het middengebergte bedacht.'

  Plan tegen droogte: ‘Leg duizend meren aan’

  2 reacties

  Vrijwel overal in Europa wordt het steeds droger. In Italië piept en kraakt het vrijwel overal, met name door het gebruik van oude waterleidingen. Soms stammen die nog uit de Romeinse tijd.

 • Met een enorm pakket aan maatregelen wil de Italiaanse regering het land uit de coronacrisis trekken. Maar de bureaucratie vermindert de slagkracht. Covid-19 heeft zo een chronische zwakte blootgelegd: de complexiteit van de procedures en de bureaucratische vertragingen.

  De hel, dat is de Italiaanse overheid

  5 reacties

  Met een enorm pakket aan maatregelen wil de Italiaanse regering het land uit de coronacrisis trekken. Maar de bureaucratie vermindert de slagkracht. Covid-19 heeft zo een chronische zwakte  blootgelegd: de complexiteit van de procedures en de bureaucratische vertragingen.

 • Bijna 2.000 eigenaren, huurders en beheerders van restaurants en cafés in Varese (80.000 inwoners) en in de hele provincie Varese (890.000 inwoners) werden vorige week geconfronteerd met een serieuze vraag: moet ik wel of niet openen? Na meer dan twee maanden lockdown mochten ze hun luiken weer openen en konden ze zich klaarmaken om hun klanten te verwelkomen.

  Hulp aan horeca molensteen voor Italiaanse gemeente

  1 reactie

  Restaurants en cafés in Italië zijn bijna drie maanden dicht geweest. Hoewel ze sinds kort weer open zijn, vrezen uitbaters in het dichtbij Milaan gelegen Varese voor hun voortbestaan. Gemeenten proberen ze te helpen, ‘maar elke concessie die we doen om te helpen, is voor ons een extra probleem.’

 • Het programma is een ongekende en innovatieve vorm van samenwerking tussen de lokale overheid en de bank: 10 miljoen euro aan verloren gegane fondsgelden en 20 miljoen euro aan zogeheten impactleningen zullen worden geïnvesteerd in activiteiten die van groot maatschappelijk belang zijn voor het bedrijfsecosysteem in Bergamo en de directe omgeving.

  Bank trekt Italiaanse gemeente uit corona-moeras

  2 reacties

  De zwaar door corona getroffen stad Bergamo wordt er deels bovenop geholpen door een Italiaanse bank. De bank, Intese San Paolo, stelt 30 miljoen euro beschikbaar aan kleine en zeer kleine bedrijven en ambachten.

 • Tal van Europese landen bereiden daar plannen voor. Denemarken en Italië geven vooral gemeenten daarin een grote rol.

  Gemeenten voorop in Deens herstelplan

  Reageer

  Hoe de tot stilstand gekomen economie weer vlot te trekken? Tal van Europese landen bereiden daar plannen voor. Denemarken en Italië geven vooral gemeenten daarin een grote rol. 

 • Italië kiest er voor om extra geld richting lokale overheden te sturen voor het herstel van de economie. Zo stelt Lombardije voor de financiering van investeringen en de ontwikkeling van de infrastructuur 400 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten en provincies. Dat is een onderdeel van een pakket van 3 miljard euro dat Lombardije in de gewestelijke economie wil pompen.

  Miljoenen-impuls economie Italiaanse gemeenten

  Reageer

  Hoe de tot stilstand gekomen economie weer vlot te trekken? Tal van Europese landen bereiden daar plannen voor. Italië geeft vooral de regio en de gemeenten daarin een grote rol.

 • Fabio Sebastiano Germanà Ballarino

  Italiaanse les: Hoe organiseer je een lockdown?

  2 reacties

  Van de ene op de andere dag ging Italië per decreet op slot. Zo ook het in Lombardije gelegen Lodi. Aan de politie de taak dat ‘even’ te regelen. Commandant Ballarino legt uit hoe hij dat met 37 dienders fikste.

 • Het corona-virus maakt in Noord-Italië vooral veel slachtoffers onder ouderen. Zo ook in de gemeente Lodi. Het gemeentebestuur richt de aangepaste dienstverlening dan ook vooral op die categorie, zoals de bezorging van warme maaltijden.

  Italiaanse gemeente helpt vooral zwakkeren

  Reageer

  Het corona-virus maakt in Noord-Italië vooral veel slachtoffers onder ouderen. Zo ook in de gemeente Lodi. Het gemeentebestuur richt de aangepaste dienstverlening dan ook vooral op die categorie, zoals maaltijdbezorging.

 • Het college van B&W van Lodi, met vooraan, tweede van rechts, burgemeester Sara Casanova

  Ambtenaar draait overuren in ‘het Italiaanse Wuhan’

  3 reacties

  Het in Lombardije gelegen Lodi is zwaar getroffen door het corona-virus. Wat komt er in zo’n geval allemaal op een gemeentelijke organisatie af? Binnenlands Bestuur geeft een inkijkje in de Italiaanse keuken. ‘De inkomsten zijn aanzienlijk verminderd, de uitgaven hoger onder andere door overwerk.’

 • De kathedraal van Lodi

  Italië: 4,3 miljard euro naar gemeenten

  8 reacties

  De aanvallen op de supermarkten in sommige steden in Zuid-Italië en het roepen om hulp van gezinnen die geen geld hebben om voedsel te kopen, hebben de regering er toe aangezet nieuwe maatregelen te nemen, gericht aan de burgemeesters van de 8.000 gemeenten in Italië. De regering draagt per decreet van de minister-president Giuseppe Conte 4,3 miljard euro over aan de gemeenten in Italië.

Recente Achtergrond Artikelen

 • © Shutterstock

  Addio!

  Reageer

  Door corona werd het zelfs in het door toeristen overlopen Venetië akelig rustig. Cruiseschepen meerden er een jaar lang niet aan. Sinds een maand mogen ze het kanaal Giudecca voor de San Marco niet meer oversteken. Dit ter bescherming van het milieu en het culturele erfgoed.

 • © Shutterstock

  Italië kleurt groen met EU-geld

  Reageer

  In Italië vindt met behulp van Brussels geld de komende decennia een groene revolutie plaats. Tientallen miljarden uit het door Europa beschikbaar gestelde corona-herstelfonds gaan onder andere richting duurzame landbouw, hernieuwbare energie en waterstof.

 • Het Italiaanse Lodi, een jaar later. Een dramatische tijd van verloren levens en onzekerheid is achter de rug. Het werkloosheidscijfer daalde zelfs. Maar de vrees is dat de echte klap nog komt. Staatssteun en het daaraan gekoppelde ontslagverbod verbloemen de economische schade.

  Lodi wacht nog op de echte klap

  Reageer

  Het Italiaanse Lodi, een jaar later. Een dramatische tijd van verloren levens en onzekerheid is achter de rug. Het werkloosheidscijfer daalde zelfs. Maar de vrees is dat de echte klap nog komt. Staatssteun en het daaraan gekoppelde ontslagverbod verbloemen de economische schade.

 • Dat is het enorme bedrag dat is voorzien in de ‘Next Generation Italia’, het zogeheten nationale herstel- en veerkrachtplan. Het is nog opgesteld onder de vorige regering – die van Giuseppe Conte. Mario Draghi, de nieuwe premier, belooft het project te versnellen. Het herstart-geld zal in een relatief korte tijd moeten worden uitgegeven, met arbeiders die zonder ophouden aan het werk zijn: drie ploegen, 24 uur per dag – inclusief alle door de vakbonden toegekende garanties wat betreft rusttijden en vergoedingen.

  Herstart Italië: miljarden in spoor

  Reageer

  Waar Nederland nog geen begin van een plan heeft, start Italië met het investeren van 32 miljard van hun ruim 200 miljard tellende EU-herstelfonds in de modernisering van de infrastructuur, en met name dan het spoor. Goed voor de werkgelegenheid en alle regio’s profiteren.

 • Het werd een wereldwijd symbool van het corona-bloedbad: het beeld van de militaire voertuigen die in een lange rij de straten van Bergamo oversteken en de lichamen van de doden naar andere begraafplaatsen in Lombardije vervoeren. Een interview met burgemeester Giorgio Gori van deze door corona zwaar getroffen Noord-Italiaanse stad.

  ‘Ik heb ook fouten gemaakt’

  Reageer

  Het werd een wereldwijd symbool van het corona-bloedbad: het beeld van de militaire voertuigen die in een lange rij de straten van Bergamo oversteken en de lichamen van de doden naar andere begraafplaatsen in Lombardije vervoeren. Een interview met burgemeester Giorgio Gori van deze door corona zwaar getroffen Noord-Italiaanse stad.

 • ‘Wij burgemeesters vragen om de eerste tranche van het EU-Herstelfonds rechtstreeks aan de gemeenten te geven.’ Nee, hier spreekt niet de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maar zijn Italiaanse collega Matteo Ricci – burgemeester van Pesaro en vice-voorzitter van de Nationale Vereniging van Italiaanse Gemeenten, ANCI.

  Hier met dat EU-geld

  Reageer

  ‘Wij burgemeesters vragen om de eerste tranche van het EU-Herstelfonds rechtstreeks aan de gemeenten te geven.’ Nee, hier spreekt niet de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, maar zijn Italiaanse collega Matteo Ricci – burgemeester van Pesaro en vice-voorzitter van de Nationale Vereniging van Italiaanse Gemeenten, ANCI.

 • © Shutterstock

  ‘Leg duizend meren aan’

  Reageer

  Recorddroogtes dreigen tegen het einde van de eeuw vaker voor te komen als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt teruggedrongen. In Italië piept en kraakt het vrijwel overal, met name door het gebruik van oude leidingen. Soms stammen die nog uit de Romeinse tijd.

 • Italië probeert te herrijzen uit de coronacrisis. Premier Conte presenteerde deze maand een indrukwekkende lijst met maatregelen. Maar corona legt de achilleshiel van de Italiaanse overheid bloot: de onmogelijkheid om de noodzakelijke voorstellen snel en soepel te implementeren. 

  Bureaucratie frustreert aanpak corona

  Reageer

  Italië probeert te herrijzen uit de coronacrisis. Premier Conte presenteerde deze maand een indrukwekkende lijst met maatregelen. Maar corona legt de achilleshiel van de Italiaanse overheid bloot: de onmogelijkheid om de noodzakelijke voorstellen snel en soepel te implementeren. 

 • © Shutterstock

  Gratis terrasruimte en lastenverlichting

  Reageer

  Restaurants en cafés in Italië zijn bijna drie maanden dicht geweest. Vorige week mochten ze weer open. Uitbaters in het dichtbij Milaan gelegen Varese vrezen voor hun voortbestaan. Gemeenten proberen ze te helpen, ‘maar elke concessie die we doen om te helpen, is voor ons een extra probleem.’

 • Het college van B&W van Lodi, met rechts burgemeester Sara Cassanova

  Overwerken tegen het virus

  Reageer

  Het in Lombardije gelegen Lodi is zwaar getroffen door het corona-virus. Wat komt er in zo’n geval allemaal op een gemeentelijke organisatie af? Binnenlands Bestuur geeft een inkijkje in de Italiaanse keuken. ‘De inkomsten zijn aanzienlijk verminderd, de uitgaven hoger onder andere door overwerk.’