of 60715 LinkedIn

Cristina Bellon

Cristina Bellon is correspondent voor Binnenlands Bestuur in Italië.

 

Website Cristina Bellon

 

 

Recente Artikelen

 • Met een enorm pakket aan maatregelen wil de Italiaanse regering het land uit de coronacrisis trekken. Maar de bureaucratie vermindert de slagkracht. Covid-19 heeft zo een chronische zwakte blootgelegd: de complexiteit van de procedures en de bureaucratische vertragingen.

  De hel, dat is de Italiaanse overheid

  5 reacties

  Met een enorm pakket aan maatregelen wil de Italiaanse regering het land uit de coronacrisis trekken. Maar de bureaucratie vermindert de slagkracht. Covid-19 heeft zo een chronische zwakte  blootgelegd: de complexiteit van de procedures en de bureaucratische vertragingen.

 • Bijna 2.000 eigenaren, huurders en beheerders van restaurants en cafés in Varese (80.000 inwoners) en in de hele provincie Varese (890.000 inwoners) werden vorige week geconfronteerd met een serieuze vraag: moet ik wel of niet openen? Na meer dan twee maanden lockdown mochten ze hun luiken weer openen en konden ze zich klaarmaken om hun klanten te verwelkomen.

  Hulp aan horeca molensteen voor Italiaanse gemeente

  1 reactie

  Restaurants en cafés in Italië zijn bijna drie maanden dicht geweest. Hoewel ze sinds kort weer open zijn, vrezen uitbaters in het dichtbij Milaan gelegen Varese voor hun voortbestaan. Gemeenten proberen ze te helpen, ‘maar elke concessie die we doen om te helpen, is voor ons een extra probleem.’

 • Het programma is een ongekende en innovatieve vorm van samenwerking tussen de lokale overheid en de bank: 10 miljoen euro aan verloren gegane fondsgelden en 20 miljoen euro aan zogeheten impactleningen zullen worden geïnvesteerd in activiteiten die van groot maatschappelijk belang zijn voor het bedrijfsecosysteem in Bergamo en de directe omgeving.

  Bank trekt Italiaanse gemeente uit corona-moeras

  2 reacties

  De zwaar door corona getroffen stad Bergamo wordt er deels bovenop geholpen door een Italiaanse bank. De bank, Intese San Paolo, stelt 30 miljoen euro beschikbaar aan kleine en zeer kleine bedrijven en ambachten.

 • Tal van Europese landen bereiden daar plannen voor. Denemarken en Italië geven vooral gemeenten daarin een grote rol.

  Gemeenten voorop in Deens herstelplan

  Reageer

  Hoe de tot stilstand gekomen economie weer vlot te trekken? Tal van Europese landen bereiden daar plannen voor. Denemarken en Italië geven vooral gemeenten daarin een grote rol. 

 • Italië kiest er voor om extra geld richting lokale overheden te sturen voor het herstel van de economie. Zo stelt Lombardije voor de financiering van investeringen en de ontwikkeling van de infrastructuur 400 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten en provincies. Dat is een onderdeel van een pakket van 3 miljard euro dat Lombardije in de gewestelijke economie wil pompen.

  Miljoenen-impuls economie Italiaanse gemeenten

  Reageer

  Hoe de tot stilstand gekomen economie weer vlot te trekken? Tal van Europese landen bereiden daar plannen voor. Italië geeft vooral de regio en de gemeenten daarin een grote rol.

 • Fabio Sebastiano Germanà Ballarino

  Italiaanse les: Hoe organiseer je een lockdown?

  2 reacties

  Van de ene op de andere dag ging Italië per decreet op slot. Zo ook het in Lombardije gelegen Lodi. Aan de politie de taak dat ‘even’ te regelen. Commandant Ballarino legt uit hoe hij dat met 37 dienders fikste.

 • Het corona-virus maakt in Noord-Italië vooral veel slachtoffers onder ouderen. Zo ook in de gemeente Lodi. Het gemeentebestuur richt de aangepaste dienstverlening dan ook vooral op die categorie, zoals de bezorging van warme maaltijden.

  Italiaanse gemeente helpt vooral zwakkeren

  Reageer

  Het corona-virus maakt in Noord-Italië vooral veel slachtoffers onder ouderen. Zo ook in de gemeente Lodi. Het gemeentebestuur richt de aangepaste dienstverlening dan ook vooral op die categorie, zoals maaltijdbezorging.

 • Het college van B&W van Lodi, met vooraan, tweede van rechts, burgemeester Sara Casanova

  Ambtenaar draait overuren in ‘het Italiaanse Wuhan’

  3 reacties

  Het in Lombardije gelegen Lodi is zwaar getroffen door het corona-virus. Wat komt er in zo’n geval allemaal op een gemeentelijke organisatie af? Binnenlands Bestuur geeft een inkijkje in de Italiaanse keuken. ‘De inkomsten zijn aanzienlijk verminderd, de uitgaven hoger onder andere door overwerk.’

 • De kathedraal van Lodi

  Italië: 4,3 miljard euro naar gemeenten

  8 reacties

  De aanvallen op de supermarkten in sommige steden in Zuid-Italië en het roepen om hulp van gezinnen die geen geld hebben om voedsel te kopen, hebben de regering er toe aangezet nieuwe maatregelen te nemen, gericht aan de burgemeesters van de 8.000 gemeenten in Italië. De regering draagt per decreet van de minister-president Giuseppe Conte 4,3 miljard euro over aan de gemeenten in Italië.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Het college van B&W van Lodi, met rechts burgemeester Sara Cassanova

  Overwerken tegen het virus

  Reageer

  Het in Lombardije gelegen Lodi is zwaar getroffen door het corona-virus. Wat komt er in zo’n geval allemaal op een gemeentelijke organisatie af? Binnenlands Bestuur geeft een inkijkje in de Italiaanse keuken. ‘De inkomsten zijn aanzienlijk verminderd, de uitgaven hoger onder andere door overwerk.’