of 63908 LinkedIn

Carien Overdijk

Recente Artikelen

 • Kantoorcasco's lenen zich bouwtechnisch goed voor een woonbestemming. In verschillende gemeenten zijn projecten om wonen in leegstaande kantoren te verwezenlijken.

  Animo voor wonen in kantoorskelet

  Reageer

  Lege kantoorpanden lenen zich vaak goed voor een woonbestemming, maar de meeste gemeentebesturen wachten af. Nieuwegein, eerst kampioen leegstand, pioniert succesvol met wonen in kantoren.

 • Het aantal lege kantoorgebouwen lijkt landelijk enigszins te stabiliseren. Nederland zit nu opgescheept met 8,3 miljoen vierkante meter kale kantoorvloer, het equivalent van 80.000 eengezinswoningen. Een steeds groter deel van deze leegstand drukt op de randgemeenten.

  Grote stad zuigt randgemeenten leeg

  2 reacties

  De vraag naar kantoorruimte beperk zich tot de grote centrumsteden van de Randstad. Volgens makelaar DTZ Zadelhoff absorberen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de komende jaren de helft van de landelijke afzet aan kantoorruimte.

 • De vraag naar kantoorruimte beperkt zich tot de grote centrumsteden van de Randstad. Volgens makelaar DTZ Zadelhoff absorberen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de komende jaren de helft van de landelijke afzet aan kantoorruimte (huur en koop).

  Rand loopt leeg

  Reageer

  Waar de kantorenmarkt in de grote steden licht aantrekt, blijven de randgemeenten achter. Economische groei gaat het probleem zeker niet oplossen.

 • Architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout is vóór de aankomende versimpeling van de ruimtelijke regels, met een sterkere rol voor gemeenten en voor de samenleving en onderschrijft dat de ruimtelijke wetgeving aan herziening toe is. De decentralisatie in de nieuwe Omgevingswet, die in 2018 wordt ingevoerd, acht hij onvermijdelijk.

  Terugtrekken overheid gevaarlijk voor landschap

  2 reacties

  Nederland kent unieke landschappen en stadsbeelden, fraai ingepaste infrastructuur. Maar door de Omgevingswet kunnen we onze planningstraditie kwijtraken, zegt hoogleraar Wouter Vanstiphout. Deze maand komt hij met zijn advies over de nieuwe wet.

 • Er wordt nogal eens wat vergeten, aldus Paula Smits, vastgoedadviseur voor overheden. Smits, die deze maand haar boek Gemeentelijk vastgoedmanagement volledig heeft geactualiseerd, benadrukt dat een grondige inventarisatie en registratie van alle soorten vastgoed een voorwaarde is om strategische keuzes te kunnen maken in het gemeentelijk bezit.

  Verlies gemeente door onderbenutting vastgoed

  3 reacties

  Gemeenten laten veel vastgoedgeld liggen, omdat ze vaak een reële kijk op hun vastgoed­bezit missen. Dat leidt tot onderbenutting. Het komt zelfs voor dat gemeenten die hun vastgoedobjecten exact dachten te hebben geregistreerd, er in werkelijkheid vier keer zoveel blijken te hebben.

 • Dat zegt minister Schultz van Haegen in een interview met Binnenlands Bestuur.

  Schultz kende Fyra-problemen niet bij overdracht spoor

  13 reacties

  Minister Schultz van Haegen was niet op de hoogte van problemen met de Fyra op het moment dat ze de portefeuille spoor overdroeg aan staatssecretaris Mansveld. Ze zegt dit in een interview met Binnenlands Bestuur dat op 1 maart verschijnt.

 • Oost-Europeanen in het Westland zijn meestal goed en hoger opgeleid, hebben werk en onderdak. De meeste ondervraagde Roemenen en Bulgaren werken illegaal.

  Oost-Europese migranten zelden werkloos

  1 reactie

  Polen, Roemenen en Bulgaren in West-Nederland zijn redelijk goed opgeleid en hebben meestal werk en acceptabel onderdak. Tegelijkertijd staat ten minste eenderde niet ingeschreven bij het GBA en werkt van de Bulgaren en Roemenen de meerderheid illegaal.

 • Detroit aan de Maas

  Reageer

  Het nieuwste Architectuurjaarboek geeft wethouder Karakus van Rotterdam ervan langs. In een scherp essay stelt architect en projectontwikkelaar Samir Bantal dat Rotterdam een ‘Detroit aan de Maas’ aan het worden is: een ‘compulsieve bouwwoede’ bevordert de leegstand van bestaande winkels en kantoren. Het ‘zieke’ Rotterdam zou uiteindelijk ‘gedrogeerd met een overdosis architectuur’ achterblijven. ‘En wat doet de wethouder ruimtelijke ordening? Die juicht deze therapieën toe.’

 • Ambtenaren RO: actievere provincie

  Reageer

  Ruimtelijke beleidsmakers en managers bij provincies willen een actievere rol vervullen bij gebiedsontwikkeling. Dat blijkt uit de eerste fase van een peiling onder 126 provinciale ‘sleutel functionarissen’. Van 72 respondenten zijn de reacties verwerkt.

 • De Structuurvisie roept in de wereld van de ruimtelijke ordening gemengde reacties op. Deskundigen zijn het er wel over eens dat de regie van het Rijk niet meer werkte. De grote vraag is nu: kunnen provincies de hen toebedachte leidende rol waarmaken?

  ‘Provincies zijn nu echt aan zet’

  Reageer

  De Structuurvisie roept in de wereld van de ruimtelijke ordening gemengde reacties op. Deskundigen zijn het er wel over eens dat de regie van het Rijk niet meer werkte. De grote vraag is nu: kunnen provincies de hen toebedachte leidende rol waarmaken?

 • Met Boeddhabeeldjes en talismannen bieden op bestemmingsvrij huurpand

  Reageer

  De Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot veilde afgelopen zaterdag het eerste bestemmingsvrije cascohuurpand, een zogeheten ‘Solid’. De huuropbrengst die sterk uiteenloopt, is volgens de corporatie ‘ruim marktconform’. Ook de beoogde mix van woon- en werkfuncties is bereikt.

 • Steden zetten hoog in op zelfbouw

  Reageer

  Omdat de projectmatige woningbouw stagneert, voeren Almere en Amsterdam de stedelijke kavelbebouwing door particulieren op. Veel andere gemeenten oriënteren zich ook op zelfbouw. Niet alleen om de crisis te pareren, maar ook om een hogere woningkwaliteit te bereiken.

 • Nederland staat op een planologisch omslagpunt. De context van ruimte- en vervoersvraagstukken is sterk veranderd door de klimaatcrisis, internationale concurrentie en toenemende concentratie van de bevolking in de Randstad. ‘Functiestapeling’ wordt belangrijker.

  'Randstad moet functies stapelen'

  2 reacties

  Nederland staat op een planologisch omslagpunt. De context van ruimte- en vervoersvraagstukken is sterk veranderd door de klimaatcrisis, internationale concurrentie en toenemende concentratie van de bevolking in de Randstad. ‘Functiestapeling’ wordt belangrijker.

 • Wipkippen en grauw betonsteen

  Reageer

  Onwaarschijnlijk snel zijn bloemkoolwijken gedateerd geraakt. De woonidylle van de jaren 70 en 80 manifesteert zich nu vaak als een wat armoedige woonomgeving vol aftandse houten schuttingen. Bloemkoolwijken. Analyse en perspectief bevat fotoseries uit alle hoeken van het land die het probleem in één klap zichtbaar maken.

 • Het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat ernst maken met decentralisatie, aldus Henk Ovink, directeur Nationale Ruimtelijke Ordening.

  ‘Ruimtelijke nota’s in juni klaar’

  Reageer
  Het nieuwe ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat ernst maken met decentralisatie, aldus Henk Ovink, directeur Nationale Ruimtelijke Ordening.
 • Ontwerpen voor een school, cultuurgebouw of gemeentehuis worden vaker integraal aanbesteed, samen met de bouwopdracht. Gemiddeld 14 procent van deze procedures mislukt.

  Aanbesteding mislukt vaak

  2 reacties
  Ontwerpen voor een school, cultuurgebouw of gemeentehuis worden vaker integraal aanbesteed, samen met de bouwopdracht. Gemiddeld 14 procent van deze procedures mislukt.
 • Sponsplein tegen hoosbuien

  Reageer
  Op de Wereldexpo in het wateromzoomde Shanghai maakt Rotterdam goede sier met het paviljoen Rotterdam Watercity. Een kunstmatige regenwolk stort er buien over een zogeheten waterplein. Een centraal bassin en een stelsel kanaaltjes zorgen voor droge voeten.
 • Overheden gaan nog steeds te geforceerd om met de aanbestedingsregels voor architectuuropdrachten, zo constateert het Steunpunt voor architectuuropdrachten. Een promotie-onderzoek bevestigt dit. Moeizame aanbestedingen leiden tot juridische conflicten en negatieve publiciteit.

  Selectie architecten mag minder krampachtig

  Reageer
  Overheden gaan nog steeds te geforceerd om met de aanbestedingsregels voor architectuuropdrachten, zo constateert het Steunpunt voor architectuuropdrachten. Een promotie-onderzoek bevestigt dit. Moeizame aanbestedingen leiden tot juridische conflicten en negatieve publiciteit.

Recente Achtergrond Artikelen

 • In randgemeenten loopt de leegstand van kantoorpanden snel op. Nieuwegein, eerst kampioen leegstand, pioniert succesvol met wonen in kantoren.

  Stoer wonen in kantoorskelet

  Reageer

  In randgemeenten loopt de leegstand van kantoorpanden snel op. De solide casco’s lenen zich goed voor een woonbestemming, maar de meeste gemeentebesturen wachten liever af. Nieuwegein, eerst kampioen leegstand, pioniert succesvol met wonen in kantoren.

 • Nederland kent unieke landschappen en stads­beelden, fraai ingepaste infrastructuur. Maar door de Omgevingswet kunnen we onze planningstraditie kwijtraken, zegt hoogleraar Wouter Vanstiphout. Deze maand komt hij met zijn advies.

  ‘Terugtrekken is niet genoeg’

  Reageer

  Nederland kent unieke landschappen en stads­beelden, fraai ingepaste infrastructuur. Maar door de Omgevingswet kunnen we onze planningstraditie kwijtraken, zegt hoogleraar Wouter Vanstiphout. Deze maand komt hij met zijn advies.

 • Lokale overheden missen een reële kijk op hun vastgoed­bezit. Adviseur Paula Smits staat versteld van de onderbenutting die ze bij klanten aantreft.

  Verkwist eigendom

  Reageer

  Lokale overheden missen een reële kijk op hun vastgoed­bezit. Adviseur Paula Smits staat versteld van de onderbenutting die ze bij klanten aantreft. ‘Gemeenten laten veel vastgoedgeld liggen.’

 • Melanie Schultz vervult haar zware ministerspost doortastend, bijna lichtvoetig ook. Altijd een glimlach. Meditatie helpt haar los te laten, legt Schultz uit.

  ‘Het spoor was goed afgerond, dacht ik’

  Reageer

  Melanie Schultz van Haegen wordt gewaardeerd als een constructieve minister van Infrastructuur en Milieu. Lagere overheden zijn tevreden over haar aanpak van de nieuwe Omgevingswet, haar watermissie en het overleg over forse bezuinigingen op infrastructuur. Maar haar lastigste portefeuille stalde ze bij de staatssecretaris. ‘Ik kon de Fyra-problemen niet voorzien.’

 • Nieuwbouwprojecten stagneren overal in Nederland nu de koopvraag vrijwel is weggevallen. Een landelijk overzicht van uitgestelde of geschrapte bouwplannen is niet beschikbaar.

  Blij met de bouwput

  Reageer

  Onkruid woekert in de nieuwbouwwijken nu geplande kavels onverkoopbaar blijken. Binnenlands Bestuur vroeg tien gemeenten naar hun bijgestelde bouwplannen. En sprak met bewoners die braakland dankbaar aangrijpen. ‘De leegte is juist prachtig.’

 • Polen proppen

  Reageer

  Volgepropte wooncontainers, uitgewoonde recreatiebungalows. Gemeenten en corporaties hebben de huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten jaren verwaarloosd. Deze maand tekenen betrokken partijen ter oplossing een Nationale Intentieverklaring. Een reportage.

 • Herbestemming: uit de praktijk vier

  Reageer

  Met enige moeite is een nieuwe bestemming gevonden voor de Pastoor van Arskerk in Eindhoven. De corporatie moet er wel op toe leggen.

 • Herbestemming: uit de praktijk drie

  Reageer

  Een vervallen kantoorgebouw op een A-locatie is nu testsite voor alternatieve ontwikkeling: snel, kleinschalig en bottom-up. Trekker is architectenbureau ZUS.

 • Herbestemming: uit de praktijk twee

  Reageer

  Het is een klein wonder dat enorme Helpmancentrale in Groningen niet is gesloopt. Minstens zo wonderbaarlijk is dat er inmiddels een wachtlijst voor huurders is ontstaan.

 • Herbestemming: uit de praktijk één

  Reageer

  De afgedankte fabriek is opgeknapt en volop in gebruik. Ondanks de inzet van vrijwilligers lukt het nog niet de onderhoudskosten terug te verdienen.