Brigit Kooijman
freelance journalist
Recente Artikelen
-
Alleen nog maar heldere beleidsstukken
Steeds meer gemeenten communiceren alleen in eenvoudige taal met de burger. Taaldeskundigen hebben hun twijfels. ‘In een beleidsstuk werken dwingende regels belemmerend.’
-
Platforms voor burenhulp
In steeds meer gemeenten komen digitale platforms voor burenhulp. Gemeentebesturen laten daarmee zien dat ze de participatiesamenleving serieus nemen, en hopen tegelijk dat het beroep op zorgvoorzieningen daalt. Of dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag.
-
Gemeenten worstelen met keukentafelgesprek
Aan de keukentafel wordt bepaald of en welke zorg en ondersteuning nodig is. Wie schuiven allemaal aan en wat moeten de gespreksleiders doen. Of laten. Elke gemeente pakt het anders aan.
-
Etnische bril moet weer op
Gemeenten zetten een aantal jaren geleden het integratiebeleid over boord. Maar specifiek beleid voor migranten blijft nodig, zo blijkt uit het Jaarrapport Integratie van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De werkloosheid is dramatisch. ‘Een tweedeling in de samenleving dreigt.’
-
Gemeenten nauwelijks bezig met mantelzorgvriendelijk werkgeverschap
Gemeenten zijn als werkgever nog nauwelijks bezig met het thema mantelzorg. Volgens de Stichting Werk&Mantelzorg werken slechts 14 gemeenten ‘mantelzorgvriendelijk’.
-
Geen rol gemeenten in inkomensbeleid chronisch zieken
Het CDA vindt dat gemeenten geen rol moeten krijgen in het inkomensbeleid voor chronisch zieken en gehandicapten, zoals de regering wil. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zal tijdens de financiële beschouwingen van vandaag en morgen een motie indienen waarin hij ervoor pleit de gemeentelijke maatwerkvoorzieningen tot een minimum te beperken ten gunste van een omvangrijker landelijke regeling.
-
Oppositie hekelt 'gejaagdheid' rond nieuwe Jeugdwet
Er zijn zoveel onduidelijkheden en zorgen rondom de Jeugdwet, dat de kans levensgroot is dat het kabinet opnieuw op een ‘muur’ stuit in de Eerste Kamer. Dat bleek gisteren tijdens de eerste dag van het twee dagen durende debat in de Tweede Kamer over de Jeugdwet.
-
Werklozen toch aan de slag in thuiszorg
In verschillende gemeenten werken bijstandsgerechtigden als vrijwilliger voor welzijns- en thuiszorgorganisaties. Vooralsnog als tegenprestatie voor hun uitkering. Professionals in de thuiszorg blijken her en der toch te worden vervangen door mensen zonder werk. Er wordt in menig gemeente al mee geoefend.
-
‘Gemeenten gedragen zich als uitzendbureau’
Van klimopbanen en keukentafelgesprekken tot speeddaten in sterrenhotels, van jongerencoaches tot kledingadvieswinkels – ideeën genoeg bij gemeenten om werklozen weer aan het werk te helpen.
-
Amsterdam en Rotterdam zijn integratie voorbij
Voor het eerst zijn onderzoeksgegevens over de allochtone bevolking in Amsterdam en Rotterdam verzameld en met elkaar vergeleken. In het vandaag verschenen rapport De staat van integratie hebben de hoogleraren Han Entzinger en Paul Scheffer de cijfers geanalyseerd en geven ze - ieder afzonderlijk - hun visie.
-
Tuinieren op overheidsgebouwen
Stadslandbouw, het telen van voedsel in en om de stad, voor de mensen die er wonen, krijgt steeds meer voet aan de grond. ‘Er is 345 miljoen vierkante meter platdak in Nederland, zegt zellbenoemd dakboerin Anneleies Kuiper. ‘Er is veel mogelijk.’
-
‘Mensen behandelen als individu, niet als lid etnische groep’
Specifiek beleid gericht op de emancipatie van allochtonen raakt razendsnel uit de mode. In de recente emancipatienota van het kabinet worden allochtonen niet meer genoemd als aparte doelgroep. Gemeenten stapten al eerder af van het ‘doelgroepenbeleid’.
-
Turks bezwaar tegen verplichte inburgering blijft uit
Slechts een handjevol Turkse immigranten maakt bezwaar tegen de verplichte inburgeringscursussen. Gemeenten benadrukken de voordelen van een cursus, en minder het moeten. Al wordt er gewoon ‘gehandhaafd’ als het nodig is.
-
‘Allochtone politici niet bezig met eigen achterban’
De etnische achtergrond van allochtone lokale politici speelt nauwelijks een rol in hun motivatie en manier van politiek bedrijven.
-
‘Instellingen Gülenbeweging staan integratie niet in de weg’
Instellingen die gelieerd zijn aan de Fethüllah Gülenbeweging, staan integratie van moslims in de Nederlandse samenleving niet in de weg. Integendeel: ze bevorderen schoolprestaties en arbeidsparticipatie. -
Ook Rinnooy Kan weg bij Witte Tulp
SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is uit het Comité van Aanbeveling van het Turks-Nederlandse huiswerkinstituut de Witte Tulp gestapt. -
Donner wil weten welke Gülenorganisaties subsidie krijgen
Minister Donner van Binnenlandse Zaken laat uitzoeken welke aan de Turkse Gülenbeweging gelieerde organisaties subsidie van het Rijk ontvangen. Tijdens een algemeen overleg van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken afgelopen donderdag bleek dat VVD, PvdA, PVV en SP nog steeds zorgen hebben over deze streng-islamitische organisatie, die in Nederland internaten, scholen, huiswerkinstituten en studentenhuizen bestiert. -
Onbegrip over snijden in inburgering
Het kabinet zet het mes in de inburgering. Gemeenten hekelen de drastische bezuinigingen. In 2011 gaat het bedrag voor de inburgering met 100 miljoen euro omlaag. De kortingen lopen jaarlijks op tot 333 miljoen in 2014.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Beleidsstuk? Dan geen klare taal
Steeds meer gemeenten communiceren alleen in eenvoudige taal met de burger. In vaktermen: op B1-niveau. Taaldeskundigen hebben hun twijfels. ‘In een beleidsstuk werken dwingende regels belemmerend.’
-
Buuv springt bij
Digitale platforms voor burenhulp zijn in trek. Gemeenten laten ermee zien dat ze de participatiesamenleving serieus nemen. En ze hopen dat door particulier initiatief het beroep op zorgvoorzieningen daalt. Maar het resultaat blijkt lastig meetbaar.
-
Leren kijken met andere ogen
Aan de keukentafel wordt bepaald of en welke zorg en ondersteuning nodig is. Wie schuiven allemaal aan en wat moeten de gespreksleiders doen. Of laten. Elke gemeente pakt het anders aan.
-
De etnische bril moet weer op
Gemeenten zetten jaren geleden het integratiebeleid overboord. Maar specifiek beleid voor migranten blijft nodig, zo blijkt uit het Jaarrapport Integratie van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De werkloosheid is dramatisch. ‘Een tweedeling in de samenleving dreigt.’
-
Hulp voor de mantelzorger
Sinds 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor mantelzorgondersteuning. De meeste gemeenten bieden één of meer vormen hiervan aan. Toch voelt nog altijd bijna een half miljoen mantelzorgers zich over- of zwaar belast. Als mantelzorg ‘het fundament van de langdurige zorg’ moet worden, moet er nog veel gebeuren.
-
Nooit meer uitrollen
Bezuinigingen en decentralisaties stellen nieuwe eisen aan de lokale ambtenaar. Drie experts over de noodzaak van intuïtie, netwerken en onorthodox handelen. En hoe een Delftse programmamanager haar eigen baan heruitvond.
-
Werkloze doet de steunkousen
Professionals in de thuiszorg vervangen door mensen zonder werk. Het Deventer voorstel mondde onlangs uit in een storm van protest. Bij andere gemeenten wordt er echter al mee geoefend. ‘Ik ben enorm enthousiast, de deelnemers ook.’
-
De boeven van de kinderboerderij
Buurtvoorzieningen in handen leggen van burgers – bij de Alkmaarse kinderboerderij d’Oosterhout werkt het al 25 jaar. Ondanks voortdurende tegenwerking van de gemeente. De oplossing moet nu komen van de ‘groene-golf-ambtenaar’.
-
Van vangnet naar trampoline
Klimopbanen, keukentafelgesprekken, speed-daten – het is maar een greep uit de initiatieven op het gebied van re-integratie die de revue passeerden in de serie Weer aan het werk. Voor de slotaflevering vroeg Binnenlands Bestuur twee deskundigen of zij trends zien en wijze lessen kunnen formuleren.
-
Stok werkt beter dan scholing
Als eersten in Nederland werden alle Helmondse werklozen vanaf 2002 naar een productiehal gestuurd. Verplicht sorteren. Wat heeft die omstreden aanpak opgeleverd? ‘Wij verleenden óók zorg. Alleen niet door mensen te pamperen.’