of 64204 LinkedIn

Boudewijn Warbroek

Contactgegevens

Vakgebieden

Bestuur en Organisatie, Ruimte en Milieu

ExpertBlog

Recente Artikelen

 • Analyse: Bemiddeling riskant voor defensie

  Reageer

  De afwijzing van Pieter van Vollenhoven als bemiddelaar in de zaak rond Fred Spijkers, lijkt slechts uitstel van executie voor het ministerie van Defensie. Op grond van documenten staat de klokkenluider ogenschijnlijk zo sterk, dat vroeg of laat de rechter hem naar verwachting gelijk zal geven.

 • Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer Fred Spijkers de rug toegekeerd. De klokkenluider is woest op met name de PVV, die hij omschrijft als ‘bruinhemden’.

  Kamer trekt handen af van Spijkers

  1 reactie

  Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid van de Tweede Kamer Fred Spijkers de rug toegekeerd. De klokkenluider is woest op met name de PVV, die hij omschrijft als ‘bruinhemden’.

 • PVV-kamerlid Marcial Hernandez

  PVV de gebeten hond in zaak-Spijkers

  17 reacties

  De PVV heeft zich de woede van oppositiepartijen op de hals gehaald door klokkenluider Fred Spijkers niet langer te steunen. Ook de klokkenluider zelf is woest. ‘Bruinhemden’, zegt Spijkers over de PVV.

 • Te veel optimisme over tijdwinst Omgevingswet

  Reageer

  De nieuwe Omgevingswet zal minder tijdwinst opleveren dan algemeen wordt aangenomen. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat bij gebiedsontwikkeling verreweg de meeste tijd gaat zitten in de voorbereiding.

 • De invoering van de nieuwe omgevingswet zou de besluitvorming en onderzoeksverplichtingen moeten versnellen. Toch levert de wet nauwelijks tijdswinst op.

  Tijdwinst wet omgevingsrecht beperkt

  2 reacties

  De nieuwe Omgevingswet zal minder tijdwinst opleveren dan algemeen wordt aangenomen. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek blijkt dat bij gebiedsontwikkeling verreweg de meeste tijd gaat zitten in de voorbereiding. Daarbij is het opzoeken van de grenzen van het omgevingsrecht vaak dominant.

 • De Tweede Kamer wil dat minister Donner voorlopig stopt met zijn plan voor de oprichting van een advies- en verwijspunt voor klokkenluiders.

  Kamer blokkeert plan klokkenluiders

  5 reacties

  De Tweede Kamer wil dat minister Donner voorlopig stopt met zijn plan voor de oprichting van een advies- en verwijspunt voor klokkenluiders. ‘De minister zet het parlement buiten werking. Een provocatie’, zegt D66- Kamerlid Gerard Schouw.

 • De discussie over het toekomstig beleid voor klokkenluiders legt bloot waarom Donners kandidatuur voor vicepresident van de Raad van State zo ingewikkeld is.

  Analyse: Donner kwetsbaar door klokkenluiders

  2 reacties

  CDA-minister Piet Hein Donner vicepresident van de Raad van State? De discussie over het toekomstig beleid voor klokkenluiders legt haarfijn bloot waarom Donners mogelijke kandidatuur voor deze post zo ingewikkeld is.

 • Tegen een oud-wethouder, het integriteitsbureau BING en een regionale bosgroep is aangifte gedaan wegens vermeend strafbaar handelen bij een ontwerpwedstrijd. Een bedrijf dat de opdracht misliep, meent dat sprake is van onder meer omkoping, corruptie, adviesfraude en smaad.

  Aangifte van 'adviesfraude en corruptie' na ontwerpwedstrijd

  2 reacties

  Tegen een oud-wethouder, het integriteitsbureau BING en een regionale bosgroep is aangifte gedaan wegens vermeend strafbaar handelen bij een ontwerpwedstrijd. Een bedrijf dat de opdracht misliep, meent dat sprake is van onder meer omkoping, corruptie, adviesfraude en smaad.

 • Het Rijk moet optreden als ‘arbiter’ om onevenredig grote ruimteclaims van provincies en gemeenten te voorkomen. In een deze week gepubliceerd advies over de decentralisatie van de ruimtelijke ordening wordt tevens benadrukt dat het kabinet natuur, cultuur en landschap niet mag verwaarlozen.

  Twee bestuurslagen te weinig voor ruimtelijke ordening

  3 reacties

  Het Rijk moet optreden als ‘arbiter’ om onevenredig grote ruimteclaims van provincies en gemeenten te voorkomen. In een deze week gepubliceerd advies over de decentralisatie van de ruimtelijke ordening wordt tevens benadrukt dat het kabinet natuur, cultuur en landschap niet mag verwaarlozen.

 • Deadline omgevingsdiensten gemist

  Reageer

  Vier provincies hebben hun plan voor de vorming van omgevingsdiensten niet op tijd klaar gekregen. De deadline van staatssecretaris Atsma verstreek deze week.

 • Het omgevingsrecht moet fundamenteel op de schop, vindt Frans Tonnaer, hoogleraar aan de Open Universiteit. ‘Gemeenten moeten veel meer vrijheid krijgen. Er valt een wereld te winnen.’

  Revolutie bepleit in omgevingsrecht

  3 reacties

  Het omgevingsrecht moet fundamenteel op de schop, vindt Frans Tonnaer, hoogleraar aan de Open Universiteit. ‘Gemeenten moeten veel meer vrijheid krijgen. Er valt een wereld te winnen.’

 • Minister Melanie Schultz heeft er alle vertrouwen in dat de aangekondigde decentralisatie van de ruimtelijke ordening een succes wordt. De vrees voor ongewenste effecten, zoals het dichtslibben van de open ruimte, is volgens haar ongegrond.

  Ruimtelijke ordening: Schultz vraagt vertrouwen

  5 reacties
  Minister Melanie Schultz heeft er alle vertrouwen in dat de aangekondigde decentralisatie van de ruimtelijke ordening een succes wordt. De vrees voor ongewenste effecten, zoals het dichtslibben van de open ruimte, is volgens haar ongegrond.
 • Op initiatief van het provinciebestuur schuiven gemeenten in Gelderland overbodige plannen voor bedrijventerreinen massaal op de lange baan. Wie scherp selecteert, krijgt een bonus.

  Gelderland zet mes in bedrijventerreinen

  Reageer

  Op initiatief van het provinciebestuur schuiven gemeenten in Gelderland overbodige plannen voor bedrijventerreinen massaal op de lange baan. Wie scherp selecteert, krijgt een bonus.

 • Vlak voor de deadline maken adviseurs van staatssecretaris Atsma zich ‘zorgen’ over de voortgang van de omgevingsdiensten.

  'Zorgen' over voortgang omgevingsdiensten

  Reageer

  Vlak voor de deadline maken adviseurs van staatssecretaris Atsma zich ‘zorgen’ over de voortgang van de omgevingsdiensten. Zeven van de twaalf provincies lopen de kans op een ‘juridische interventie’.

 • ruimte, planologie, binnenstedelijk bouwen

  Kritiek op ruimtelijk beleid kabinet

  Reageer
  Het ruimtelijk beleid van het kabinet-Rutte stuit op veel verzet. De open ruimte zal dichtslibben en binnenstedelijk bouwen wordt steeds moeilijker, vrezen betrokkenen.
 • Gelderland neemt regie. Wie volgt?

  Reageer

  Plan na plan sneuvelt in de provincie Gelderland. Nadat eerder drastisch het mes werd gezet in de woningbouw, zijn nu de bedrijventerreinen aan de beurt.

 • De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft zich de afgelopen jaren vaak gestoord aan ‘de bijna door niemand meer te begrijpen regelbrij’ van het ministerie van VROM.

  CDA had buik vol van VROM

  10 reacties
  De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft zich de afgelopen jaren vaak gestoord aan ‘de bijna door niemand meer te begrijpen regelbrij’ van het ministerie van VROM.

Recente Achtergrond Artikelen

 • ‘We zijn te veel centraal blijven doen’

  Reageer

  Provincies zijn uitstekend in staat om de ruimtelijke ordening van Nederland te bewaken, vindt minister Schultz van Infrastructuur. ‘Waarom zou het Rijk moeten beslissen over de aanleg van een golfbaan in het Groene Hart?’

 • Planologie zonder plan

  Reageer

  Met de opheffing van VROM gaat ook de ruimtelijke ordening op de schop. Het kabinet wil de sturing overhevelen naar de provincies en vaart ook inhoudelijk een nieuwe koers. Mogelijk gevolg: het behoud van de open ruimte komt in het gedrang.

 • Waarom VROM moest verdwijnen

  1 reactie

  Waarom moest VROM weg als zelfstandig departement? Veelgehoord argument: de traditionele raakvlakken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Maar ook: ‘VROM was middelmatig groot, maar wel een beetje aan de dikke kant.’

 • Omgevingsdienst mist draagvlak

  1 reactie

  Omgevingsdiensten zijn keihard nodig om milieuhandhaving op het gewenste niveau te krijgen, zegt Sybilla Dekker. De oudminister, aangesteld als bestuurlijk ambassadeur, merkt dat veel decentrale overheden nog tegensputteren.

 • Klokkenluiders kaltgestellt

  3 reacties
  De Expertgroep Klokkenluiders ijvert al jaren voor een onafhankelijk meldpunt voor bestuurlijke misstanden. Tevergeefs. ‘Machthebbers willen de beerput gesloten houden. Zwarte schapen worden verstoten en vernietigd.’
 • Trots op eerste omgevingsdienst

  1 reactie
  De regio Zuid-Holland Zuid is de eerste in het land met een ‘omgevingsdienst’. Ambtenaren die voorheen in dienst waren bij een gemeente of provincie, werken nu als directe collega’s samen bij vergunningverlening en milieuhandhaving.
 • Stenen voor geld, en een berg ellende

  Reageer
  Toen de politie Gelderland-Midden in 1998 al haar onroerend goed verkocht, leek iedereen blij. Maar de huidige korpsleiding klaagt over de veel te hoge huur. Terugblik op een geruchtmakende vastgoeddeal: ‘We stonden met onze rug tegen de muur.’
 • Samen integer

  Reageer
  Leren van elkaar, kennis delen en elkaar scherp houden. De Regionale Werkgroep Integriteit in Limburg zweert bij intensieve samenwerking. De inspanningen werden deze week beloond met de Philip Brouwer Integriteitsprijs.
 • Het ene gemeentehuis is het andere niet

  1 reactie
  Nieuwe gemeentehuizen verschillen sterk in kostprijs. Sommige gemeenten willen per se bouwen op een A-locatie, andere nemen genoegen met een plek aan de rand van de bebouwde kom. Een keuze voor meer luxe of uitstraling leidt onvermijdelijk tot een hogere investering, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur.
 • ‘Bureaucrat bashing is mode’

  6 reacties
  De rechtspositie van ambtenaren staat meer dan ooit onder druk. ‘Ze kunnen straks wegens politieke willekeur, religie of dubbele nationaliteit worden ontslagen’, voorspelt Ron Niessen bij zijn afscheid als bijzonder hoogleraar van de Ien Dales Leerstoel.