of 60156 LinkedIn

Barry van Heijningen

Recente Artikelen

 • De groei van het aantal studenten is stelselmatig onderschat. In Utrecht is de vraag naar kamers de afgelopen 4 jaar verdubbeld. Om de kamernood te verminderen zouden gemeenten bouwregels kunnen versoepelen.

  Soepeler regels helpen om kamernood studenten te lenigen

  5 reacties

  De groei van het aantal studenten is stelselmatig onderschat. In Utrecht is de vraag naar kamers de afgelopen 4 jaar verdubbeld. Om de kamernood te verminderen zouden gemeenten bouwregels kunnen versoepelen.

 • Iedereen zijn eigen moestuin

  Reageer

  De voedselproductie is niet alleen bepalend geweest voor de inrichting van het platteland, maar heeft ook het ontstaan en de groei van steden behoorlijk beïnvloed en daarmee ons leven. Dat toont de Britse architect en lekkerbek Carolyn Steel aan in haar nieuwe boek De hongerige stad.

 • In 2010 hebben de woningcorporaties 7 procent minder nieuwe huurwoningen gebouwd dan het jaar ervoor en ook de investeringen namen met ruim 10 procent af. Tegelijkertijd zijn de schulden enorm toegenomen. Dat blijkt uit de Trendrapportage woningbouwcorporaties 2011 van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

  Toekomst corporaties zorgelijk

  1 reactie
  In 2010 hebben de woningcorporaties 7 procent minder nieuwe huurwoningen gebouwd dan het jaar ervoor en ook de investeringen namen met ruim 10 procent af. Tegelijkertijd zijn de schulden enorm toegenomen. Dat blijkt uit de Trendrapportage woningbouwcorporaties 2011 van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).
 • In het schaarstegebied Groot-Amsterdam krijgen huurwoningen maximaal 25 punten extra in het woningwaarderingsstelsel (WWS) als het voorstel van minister Donner doorgang vindt. Dat kan voor nieuwe bewoners een huurverhoging van 120 euro betekenen.

  Grotere huurverhoging voor Amsterdam

  4 reacties
  In het schaarstegebied Groot-Amsterdam krijgen huurwoningen maximaal 25 punten extra in het woningwaarderingsstelsel (WWS) als het voorstel van minister Donner doorgang vindt. Dat kan voor nieuwe bewoners een huurverhoging van 120 euro betekenen.
 • In Amsterdam stijgt het aantal vrije sectorwoningen van 25 duizend naar 75 duizend als de puntenbijtelling in het plan van minister Donner doorgaat. Dit blijkt uit een simulatiestudie van de Amsterdamse dienst Wonen, Zorg en Samenleven (WZS). Het voorstel van minister Donner ligt voor advies bij de Raad van State.

  Stijging Amsterdamse vrije sector-woningen

  Reageer
  In Amsterdam stijgt het aantal vrije sectorwoningen van 25 duizend naar 75 duizend als de puntenbijtelling in het plan van minister Donner doorgaat. Dit blijkt uit een simulatiestudie van de Amsterdamse dienst Wonen, Zorg en Samenleven (WZS). Het voorstel van minister Donner ligt voor advies bij de Raad van State.
 • Docent doet een boekje open

  Reageer

  Onwijs zielig! Mijn tante heeft ook kanker.’ Deze ultieme aanbeveling voor het leed dat Kluun heet moet als garantie dienen om de bestsellerauteur op de literatuurlijst voor het eindexamen te hijsen.

 • Schuiven met de rekening bij opvang mensenhandel

  1 reactie
  Sinds 2004 stijgt het aantal aanmeldingen van slachtoffers van mensenhandel. Maar wie betaalt de rekening voor de opvang nu zich ook grote groepen slachtoffers aandienen?
 • Opvang slachtoffers van huiselijk geweld in de knel

  Reageer

  De opvang van de meer dan 200 duizend slachtoffers van ernstig huiselijk geweld staat onder druk. Het ontbreekt aan capaciteit en geld. En dan gaan straks ook nog de gemeenten het geld verdelen. ‘Onuitvoerbaar’.

 • Vanaf 1 januari moeten corporaties 90 procent van hun woningen met een huur tot 648 euro per maand toewijzen aan huishoudens met een bruto jaarinkomen tot 33 duizend euro. Betekent dit de doodsteek voor corporaties of biedt het kansen?

  Corporaties in het nauw

  3 reacties
  Vanaf 1 januari moeten corporaties 90 procent van hun woningen met een huur tot 648 euro per maand toewijzen aan huishoudens met een bruto jaarinkomen tot 33 duizend euro. Betekent dit de doodsteek voor corporaties of biedt het kansen?
 • Het fiasco van de freeriders

  Reageer
  Waarom heeft een ‘maatschappelijke onderneming’ zo weinig van doen met een ‘echte’ onderneming en wat zijn de gevolgen wanneer die verschillen niet worden onderkend? Wat is er mis met de universiteit als tempel der wetenschap? En waardoor is de westerse almacht van 1989 - het jaar waarin de Muur viel - omgeslagen in de onmacht van nu?

Recente Achtergrond Artikelen

 • In 2010 werkten opnieuw meer mensen met een beperking bij gewone werkgevers. Kabinetsplannen dreigen die trend te keren. Door ‘dom bezuinigen’ loopt een goed systeem krakend vast.

  Slechte uitwerking van slim plan

  Reageer

  In 2010 werkten opnieuw meer mensen met een beperking bij gewone werkgevers. Kabinetsplannen dreigen die trend te keren. Door ‘dom bezuinigen’ loopt een goed systeem krakend vast.

 • Student blijkt sterk bindmiddel

  1 reactie

  Ruim duizend potentiële slooppanden worden in Amsterdam tijdelijk bewoond door studenten. Ze betalen geen huur, mits ze zich 10 uur per week inzetten voor hun buurt. Dankzij het project bloeiden no-go-area’s op tot culturele hotspot.

 • ‘We lijden aan clichématig denken’

  2 reacties

  Volkshuisvesting gedijt beter zonder sturing vanuit Den Haag, vindt Frank Bijdendijk. De bestuurder van de Amsterdamse corporatie Stadgenoot over duurzaam bouwen, de verdeeldheid in eigen kring en zijn ideaal: een huursector zonder staatssteun.

 • Dwarse corporaties

  Reageer

  Ruim een kwart van de corporaties negeert de EU-regel over verplichte woningtoewijzing aan lage inkomens. Ze vrezen dat middeninkomens de dupe worden. Hun idee: schaf de staatssteun af en financier sociale woningbouw via de markt.

 • Corporaties in het nauw

  2 reacties
  Vanaf 1 januari moeten corporaties 90 procent van hun woningen met een huur tot 648 euro per maand toewijzen aan huishoudens met een bruto jaarinkomen tot 33 duizend euro. Betekent dit de doodsteek voor corporaties of biedt het kansen?
 • Drooglegging van 16-minners

  1 reactie
  Onlangs verklaarde de Tweede Kamer de nieuwe drank- en horecawet controversieel. Daardoor gaat het toezicht van gemeenten op naleving van leeftijdsgrenzen bij aankoop van alcohol in de ijskast. Een nieuw controlesysteem biedt wellicht uitkomst.
 • Waar zijn de steigers?

  Reageer
  Vorig jaar gingen een kleine duizend bouwbedrijven failliet, begin dit jaar stopten er al 348. Volgens sommigen moet het ergste nog komen. De IJmond lijkt de dans nog te ontspringen. Helemaal gerust zijn bestuurders en bedrijven er niet op.