of 59318 LinkedIn

Anka van Voorthuijsen

Recente Artikelen

 • Fietsen is goed, dat vindt eigenlijk iedereen. Duurzaam, beter voor de luchtkwaliteit, goed voor de gezondheid. Zowel rijk als provincie en gemeenten stimuleren het fietsgebruik van inwoners. Maar in de grote steden maken bakfietsen, maaltijdbezorgers, e-bikes en heel veel gewone fietsers het gevaarlijk druk op de fietspaden. Er zijn fietsfiles.

  Opmars fiets begint te knellen

  12 reacties

  Heel Holland fietst. En daarmee is de fiets zowel oplossing als toenemend probleem. ‘De stad moet opnieuw worden ingericht.’

 • Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

  Verbinding zoeken met lastige burgers

  Reageer

  Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

 • De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

  Ambtenaar krijgt minder vaak nieuwe stoel

  7 reacties

  Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

 • De stichting Non Nobis ontwikkelde een model om raamprostitutie schoon, transparant en veilig te organiseren. Zij kwam bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis, maar gooit het kind niet met het badwater weg, want meer steden worstelen met soortgelijke problematiek.

  Veilig achter het venster

  Reageer

  Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen. Toch kwam Non Nobis bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis. Ze gooit het kind echter niet met het badwater weg, want meer steden worstelen met soortgelijke problematiek.

 • Nadat de overheid jaren heeft geprobeerd om burgers uit de auto op de fiets of in het ov te krijgen, is de fiets en de combinatie met treinreizen zo succesvol dat het beleid achter de voorzieningen voor fietsers aanloopt.

  Chaos door fietsers in de stad

  10 reacties

  Het gebrek aan fietsparkeerplaatsen, -zeker rond de stations en in binnensteden- is voor veel gemeenten een onoplosbaar probleem. Dagelijks gaan toezichthouders op pad om ‘ruimte te creëren’: fietsen recht zetten, in rekken plaatsen en zonodig losslijpen en afvoeren naar het gemeentelijk depot, maar een dag later staat het weer propvol.

 • Brabantse gemeenten werken samen om geld vanuit de EU te krijgen voor werkgelegenheidsinitiatieven.

  Midden-Brabant aast op EU-geld tegen werkloosheid

  Reageer

  In haar eentje maakt Heusden geen kans op Europese subsidie bij de aanpak van werkloosheid. Samen met buurgemeenten wel. Overheid, ondernemers en onderwijs slaan in Midden-Brabant de handen ineen. Onder meer bij een amusementspark over werk.

 • Opleidingen richten zich op de ambtenaren nieuwe stijl, die niet langer specialisten moeten zijn op een bepaald beleidsterrein, maar multi-inzetbare generalisten.

  Opleidingen richten zich op ambtenaar nieuwe stijl

  8 reacties

  Onderwijsinstellingen, van ROC tot Bestuursacademie, spelen in op de competenties die de ambtenaar ‘nieuwe stijl’ moet hebben. Samenwerken, onderhandelen, presenteren, communiceren en integraal denken: dat zijn de vaardigheden waarin de toekomstige baliemedewerkers en beleidsadviseurs worden onderwezen. Van een ambtenarenopleiding is nergens sprake, maar er is wel meer afstemming met de praktijk.

 • Theater Amphion in Doetinchem

  Gemeenten delen voorzieningen

  Reageer

  Gemeenten moeten meer over de eigen gemeentegrenzen heen kijken bij de instandhouding of nieuwbouw van bijzondere voorzieningen. Zwembaden, cultuurgebouwen en bijzondere sportcomplexen kunnen een functie vervullen voor een grotere regio.

 • Rijk, provincies en gemeenten moeten bij de bereikbaarheid van steden en hun centra meer aandacht schenken aan de fiets.

  Meer ruimte voor fiets in gemeenlijk verkeersbeleid

  1 reactie

  Gemeenten moeten de fiets een veel centralere plaats geven in hun verkeersbeleid. Nu zijn het openbaar vervoer en de auto nog dominant bij de plannenmakers, maar de fiets is inmiddels hét vervoersmiddel in Nederlandse steden en heeft meer ruimte nodig.

 • In zowel Leeuwarden als in BrabantStad leven grote twijfels over de race om Culturele Hoofdstad 2018 te mogen worden. De politiek hikt tegen de kosten aan.

  Culturele Hoofdstad in spagaat

  7 reacties

  Leeuwarden wil in 2018 Culturele Hoofdstad worden. Niet iedereen is daar enthousiast over. Ook in Brabant is er verdeeldheid over de kandidatuur.

 • Gemeenten moeten op een andere manier met het beheer van de openbare ruimte omgaan. Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Hans Mommaas pleit voor 'zacht beheer'.

  'Zacht beheer' moet stad schoner houden

  7 reacties

  Gemeenten moeten op een andere manier met het beheer van de openbare ruimte omgaan. Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Hans Mommaas pleit voor 'zacht beheer'.

 • Gemeente zoekt naar manieren om het cultuuraanbod overeind te houden zoals kunstwerken adopteren, aandelen uitgeven, de schouwburg één dag per week op slot.

  Utrecht laat zich cultuur niet afpakken

  1 reactie

  Kunstwerken adopteren, aandelen uitgeven, de schouwburg één dag per week op slot: elke gemeente zoekt naar manieren om lokaal het cultuuraanbod overeind te houden. ‘Wij onderzoeken alles en sluiten niets uit, zegt de Utrechtse wethouder cultuur.

 • Deventer zoekt niche in cultuur

  Reageer

  De culturele sector in Deventer heeft zelf een plan gemaakt om aan de gemeentelijke bezuinigingsopgave van 600 duizend euro te kunnen voldoen.

 • Groningen lobbyt zich suf

  Reageer

  De Tweede Kamer debatteert aanstaande maandag met staatssecretaris Halbe Zijlstra over de bezuinigingen op cultuur. Groningen zette de afgelopen weken alles op alles om het tij te keren.

 • Steden die investeren in cultuur hebben daar vooral zelf profijt van

  Steden profiteren van cultuur, dus betalen is ‘brug te ver’

  Reageer

  Steden die investeren in cultuur hebben daar vooral zelf profijt van, stelt de recente editie van de Atlas voor Gemeenten. De huizenprijzen zijn er hoger en dus de ozbinkomsten. Reden voor gemeenten om bezuinigingen op cultuur te heroverwegen?

 • Baten cultuur hoger dan kosten

  Reageer

  Culturele instellingen in een stad leveren de gemeente veel meer op dan dat ze aan subsidies kosten. 

 • ‘Cultuur straks niet meer bereikbaar voor alle Nederlanders’

  Reageer

  Er is (enige) opluchting over het advies van de Raad voor Cultuur waarin voorgesteld wordt de cultuurkaart voor jongeren te handhaven, bezuinigingen gefaseerd door te voeren en de btwverhoging terug te draaien. Gemeenten vrezen desondanks kaalslag in cultuuraanbod, en de kloof tussen Randstad en regio groeit.

 • ‘Meer stem voor publiek in kunsten’

  Reageer
  Een andere rol voor de overheid, met deze ondertitel presenteerde de zelfbenoemde vertegenwoordiging van de kunstwereld vorige week een bijdrage aan het debat over de toekomst en financiering van de kunsten. Wat voor rol zou dat zijn?
 • Muziekscholen in zwaar weer

  Reageer
  Muziekscholen en kunstencentra zijn zwaar getroffen door gemeentelijke bezuinigingen. Honderden leerlingen verliezen straks hun muziekleraar, tientallen muziekleraren verliezen hun baan.
 • Het plan van staatssecretaris Halbe Zijlstra van cultuur om de huidige landelijke cultuurplanperiode met één jaar te verlengen tot eind 2013, brengt gemeenten in grote problemen.

  Zijlstra moet tempo maken vinden G9

  2 reacties
  Het plan van staatssecretaris Halbe Zijlstra van cultuur om de huidige landelijke cultuurplanperiode met één jaar te verlengen tot eind 2013, brengt gemeenten in grote problemen.
 • Subsidiestelstel cultuur op de schop

  Reageer
  Het subsidiestelsel in de cultuursector moet helemaal op de schop, vindt staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur. Dat schreef hij deze week in een brief aan de Tweede Kamer.
 • Archieven zijn de laatste jaren ‘extraverter’ geworden: de stille studiezaal heeft op veel plaatsen gezelschap gekregen van een publieksvriendelijke ‘voorkant’. Betrokkenenen vrezen dat de aangekondigde bezuinigingen het einde van die vernieuwingen betekenen.

  Hippe archieven verstoffen door bezuinigingen

  2 reacties
  Archieven zijn de laatste jaren ‘extraverter’ geworden: de stille studiezaal heeft op veel plaatsen gezelschap gekregen van een publieksvriendelijke ‘voorkant’. Betrokkenenen vrezen dat de aangekondigde bezuinigingen het einde van die vernieuwingen betekenen.
 • Geen uitreiking Scholenbouwprijs

  Reageer
  De Scholenbouwprijs voor opdrachtgevers wordt dit jaar niet uitgereikt. De tweejaarlijkse prijs voor de beste nieuwe schoolgebouwen, die uitgereikt wordt door het ministerie van onderwijs, is naar verwachting tot eind 2011 uitgesteld.
 • Mag het ook een liberale hobby zijn?

  1 reactie
  Dat kunst een ‘linkse hobby’ zou zijn, is apert onzin, vindt Hans Onno van den Berg, directeur van de Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties. ‘Er zitten juist veel VVD-mastodonten in besturen van culturele organisaties.’
 • Los van de aangekondigde bezuinigingen in het regeerakkoord, hebben ook veel gemeenten aanzienlijke kortingen voor kunst en cultuur in petto. De dubbele korting komt hard aan.

  Dubbele korting treft cultuur hard

  5 reacties
  Los van de aangekondigde bezuinigingen in het regeerakkoord, hebben ook veel gemeenten aanzienlijke kortingen voor kunst en cultuur in petto. De dubbele korting komt hard aan.
 • 'Antikraakwet leidt tot meer leegstand'

  1 reactie
  De nieuwe Leegstandswet die op 1 oktober in werking treedt, leidt alleen maar tot meer leegstand. Dat verwacht Lenze Hofstee, directeur van CareX, een bedrijf dat in het noorden van Nederland ruim 1.500 gebouwen beheert en van nieuwe (tijdelijke) gebruikers voorziet.
 • Filialen zullen sluiten, tarieven gaan omhoog en de digitalisering komt onder druk te staan. De forse bezuinigingen van gemeenten en provincies op de bibliotheken blijven niet zonder gevolgen.

  Bibliotheken zoeken uitweg uit financieel slop

  1 reactie
  Filialen zullen sluiten, tarieven gaan omhoog en de digitalisering komt onder druk te staan. De forse bezuinigingen van gemeenten en provincies op de bibliotheken blijven niet zonder gevolgen.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden vaak laat geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op. Is een initiatief nemende partij zelf verantwoordelijk voor communicatie?

  Zoeken naar verbinding

  Reageer

  Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden vaak laat geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op. Is een initiatief nemende partij zelf verantwoordelijk voor communicatie?

 • Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

  Een stoel voor ’t leven

  Reageer

  Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

 • Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen.

  Veilig achter het venster

  Reageer

  Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen. Toch kwam Non Nobis bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis.

 • De exploitatie van een theater is voor veel gemeenten een ‘hoofdpijndossier’. Is uitbesteden aan een commerciële partij het ei van Columbus?

  De markt runt het theater

  Reageer

  De exploitatie van een theater is voor veel gemeenten een ‘hoofdpijndossier’. Is uitbesteden aan een commerciële partij het ei van Columbus?

 • Via sociale media en inspraakbijeenkomsten nodigen gemeenten burgers uit om mee te praten over lokaal cultuurbeleid. Werkt niet, constateert oud-wethouder cultuur Janita Tabak na onderzoek.

  Wij van cultuur adviseren cultuur

  Reageer

  Via sociale media en inspraakbijeenkomsten nodigen gemeenten burgers uit om mee te praten over lokaal cultuurbeleid. Werkt niet, constateert oud-wethouder cultuur Janita Tabak na onderzoek. ‘Gemeenten gaan toch weer in gesprek met cultuurinstellingen.’

 • Losslijpen, opladen en wegbrengen naar een depot aan de rand van de stad – dat gebeurt diverse keren per dag. In Utrecht, in Tilburg, in Amsterdam en Nijmegen en in al die andere (studenten)steden. En het begint behoorlijk op te vallen.

  Wie voedt de fietser op?

  1 reactie

  Binnensteden slibben dicht door lukraak  geparkeerde fietsen. Hoe kan de chaos worden aangepakt zonder het gebruik van de fiets te ontmoedigen? Een rondgang langs handhavers, verkeerspsychologen, onderzoekers én fietsers.

 • Hoe de Brabantse gemeente (43.000 inwoners) dan wel Europees geld kan binnen halen? ‘Je moet samenwerken', aldus wethouder Margo Mulder uit Heusden.

  Disney in ‘ons’ Brabant

  Reageer

  In haar eentje maakt Heusden geen kans op Europese subsidie bij de aanpak van werkloosheid. Samen met buurgemeenten wel. Overheid, ondernemers en onderwijs slaan in Midden-Brabant de handen ineen. Onder meer bij een amusementspark over werk. 

 • Ontschotting van (gemeentelijke) afdelingen, de wens tot meer mobiliteit, de centralere positie van burgers, het toegenomen klantcontact: dat vraagt om andere competenties.

  Gevraagd: Maatwerk

  Reageer

  Opleidingen herzien hun aanbod nu de beroepspraktijk van de ambtenaar wijzigt. Hoe de inhoudelijke beleidsmedewerker wordt omgeturnd tot ‘urban public professional’.

 • Schouwburg Amphion in Doetinchem kostte 30 miljoen euro. De gemeente betaalde niet alleen: provincie Gelderland, sponsoren en de drie gemeente Montferland, Oude IJsselstreek en Bronckhorst betaalden mee.

  Bijna het beste theater van Nederland

  Reageer

  Drie omliggende gemeenten betaalden graag mee aan de nieuwe schouwburg Amphion in Doetinchem. ‘Als het in de regio goed gaat, profiteert de stad ervan en andersom.’

 • Bevolkingsdaling gaat in steeds meer delen van het land de beleidsagenda bepalen de komende jaren. In een serie artikelen besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan de gevolgen van krimp. Het aantal leerlingen daalt, waardoor er in 208 gemeenten sprake is van zware krimp.

  De scholen lopen leeg

  Reageer

  In Zeeland, Limburg en Groningen daalt het aantal leerlingen al jaren. En de komende drie jaar zal die krimp ook in andere provincies hard toeslaan, blijkt uit cijfers van het CBS. Honderden schoolgebouwen komen leeg te staan.

 • Cultuurstrijd in de Haadstêd

  Reageer

  Leeuwarden wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Niet iedereen is daar enthousiast over. ‘Het is met de linkerhand bezuinigen en met de rechterhand luchtfietsen.’

 • Nederland één groot pretpark

  Reageer

  Bij mooi weer lijkt de stad soms wel een camping. En het stadspark is meer en meer de plek om een verjaardag te vieren: slingers in de bomen, feestje op het gras. Leuk, maar de kwaliteit van de publieke ruimte staat onder druk.

 • De Nederlandse muziekscholen en kunstencentra verkeren door gemeentelijke bezuinigingen in zwaar weer. Nieuwe ‘verdienmodellen’ moeten de eigen inkomsten opkrikken. Maar dat gaat ten koste van de maatschappelijke functie. ‘Muziekles wordt elitair.’

  Marketing in plaats van muziek

  Reageer

  De Nederlandse muziekscholen en kunstencentra verkeren door gemeentelijke bezuinigingen in zwaar weer. Nieuwe ‘verdienmodellen’ moeten de eigen inkomsten opkrikken. Maar dat gaat ten koste van de maatschappelijke functie. ‘Muziekles wordt elitair.’

 • Voordeurdelers in cultuur

  Reageer

  Ze heten Kulturhus, cultuurgebouw of multifunctioneel centrum en ze zijn in opkomst. Vaak gloednieuwe gebouwen waar bibliotheek, theater, welzijnsvoorzieningen en kapsalon of bridgeclub onderdak vinden. Idealiter moet het ‘samenwonen’ een (financiële) meerwaarde bieden, maar dat blijkt nog niet zo simpel.

 • Liever botte bijl dan kaasschaaf

  Reageer

  De Raad voor Cultuur komt in mei met een advies over de herinrichting van het subsidiestelsel voor de kunsten. Wat kan er beter en welke kant moet het absoluut niet op? Adviezen en kanttekeningen van betrokkenen in en om het veld.

 • Tilburg: culturele dwars-doorsnee

  Reageer
  Zonder Sint Jan of Rijksmuseum is het lastig om een aantrekkelijke stad te zijn. Zonder bedrijven en Bijenkorf trouwens ook. Een reportage vanuit een stad met een ‘onduidelijk profiel’ en een (nog) bloeiend aanbod over de plek van kunst en cultuur in het stedelijk weefsel. ‘Een bedrijf dat mensen moet ontslaan, sponsort geen theaterzaal’.
 • Volle panden

  Reageer
  Gemeenten, het Rijk en ook vastgoedhandelaren zoeken naar creatieve bestemmingen voor lege gebouwen. Ambitieuze plannenmakers willen meer speelruimte voor ‘tussentijds gebruik’.