of 65101 LinkedIn

Anka van Voorthuijsen

Recente Artikelen

 • Tientallen jaren zaten de deuren stevig op slot en vaak staan er ook nu nog hoge muren omheen. Maar een voormalig gevangenisterrein kan van een no-go-area veranderen in een hotspot met horeca, cultuur en bedrijven, zo wordt in onder meer Breda en Haarlem bewezen.

  Nieuwe bedrijvigheid in de bajes

  Reageer

  Tientallen jaren zaten de deuren stevig op slot en vaak staan er ook nu nog hoge muren omheen. Maar een voormalig gevangenisterrein kan van een no-go-area veranderen in een hotspot met horeca, cultuur en bedrijven, zo wordt in onder meer Breda en Haarlem bewezen.

 • Landgoed Avegoor

  Verschillende aanpak van ‘fout’ erfgoed

  1 reactie

  Hoe ga je om met beladen erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog? Het verschilt sterk per gemeente. Waar Rheden de historie actief zichtbaar maakt, aarzelt men in Utrecht.

 • Kwijtschelding van de huur, extra geld en veel overleg: gemeenten doen er alles aan om hun cultuurpodia in tijden van corona overeind te houden. Dat lijkt te lukken, omdat rijk en provincie ook steunen. Van de cultuurhuizen wordt ook wat verwacht, vooral dat ze wendbaar worden.

  Cultuurhuizen uit nood wendbaar

  Reageer

  Kwijtschelding van de huur, extra geld en veel overleg: gemeenten doen er alles aan om hun cultuurpodia in tijden van corona overeind te houden. Dat lijkt te lukken, omdat rijk en provincie ook steunen. Van de cultuurhuizen wordt ook wat verwacht, vooral dat ze wendbaar worden.

 • De Utrechtse bibliotheekfilialen zijn klaar voor de anderhalvemetersamenleving. Net zoals in de supermarkten staan er pijlen op de vloer en is er een beperkt aantal mandjes voor een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd. ‘De ironie is natuurlijk dat we deze bieb hadden ingericht om zoveel mogelijk studieplekken te creëren: nu moet driekwart van de stoelen er weer uit.

  Corona remt vliegende start Utrechtse bieb

  1 reactie

  De nieuwe Utrechtse bibliotheek is eindelijk open. Voorlopig mogen vanwege de corona-crisis alleen leden de bieb bezoeken en alleen als ze via de website hebben geboekt. En ingeleverde boeken gaan eerst 72 uur in quarantaine.

 • Minder auto’s en meer fietsverkeer leidt tot afname van files en gezonde werknemers. Maar hoe krijg je de autobezitter zo ver? Een inventarisatie van regionale fietsprogramma’s.

  Zet de forens op de fiets

  6 reacties

  Minder auto’s en meer fietsverkeer leidt tot afname van files en gezonde werknemers. Maar hoe krijg je de autobezitter zo ver? Een inventarisatie van regionale fietsprogramma’s.

 • Fietsen is goed, dat vindt eigenlijk iedereen. Duurzaam, beter voor de luchtkwaliteit, goed voor de gezondheid. Zowel rijk als provincie en gemeenten stimuleren het fietsgebruik van inwoners. Maar in de grote steden maken bakfietsen, maaltijdbezorgers, e-bikes en heel veel gewone fietsers het gevaarlijk druk op de fietspaden. Er zijn fietsfiles.

  Opmars fiets begint te knellen

  12 reacties

  Heel Holland fietst. En daarmee is de fiets zowel oplossing als toenemend probleem. ‘De stad moet opnieuw worden ingericht.’

 • Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

  Verbinding zoeken met lastige burgers

  Reageer

  Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

 • De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

  Ambtenaar krijgt minder vaak nieuwe stoel

  7 reacties

  Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

 • De stichting Non Nobis ontwikkelde een model om raamprostitutie schoon, transparant en veilig te organiseren. Zij kwam bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis, maar gooit het kind niet met het badwater weg, want meer steden worstelen met soortgelijke problematiek.

  Veilig achter het venster

  Reageer

  Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen. Toch kwam Non Nobis bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis. Ze gooit het kind echter niet met het badwater weg, want meer steden worstelen met soortgelijke problematiek.

 • Nadat de overheid jaren heeft geprobeerd om burgers uit de auto op de fiets of in het ov te krijgen, is de fiets en de combinatie met treinreizen zo succesvol dat het beleid achter de voorzieningen voor fietsers aanloopt.

  Chaos door fietsers in de stad

  10 reacties

  Het gebrek aan fietsparkeerplaatsen, -zeker rond de stations en in binnensteden- is voor veel gemeenten een onoplosbaar probleem. Dagelijks gaan toezichthouders op pad om ‘ruimte te creëren’: fietsen recht zetten, in rekken plaatsen en zonodig losslijpen en afvoeren naar het gemeentelijk depot, maar een dag later staat het weer propvol.

 • Brabantse gemeenten werken samen om geld vanuit de EU te krijgen voor werkgelegenheidsinitiatieven.

  Midden-Brabant aast op EU-geld tegen werkloosheid

  Reageer

  In haar eentje maakt Heusden geen kans op Europese subsidie bij de aanpak van werkloosheid. Samen met buurgemeenten wel. Overheid, ondernemers en onderwijs slaan in Midden-Brabant de handen ineen. Onder meer bij een amusementspark over werk.

 • Opleidingen richten zich op de ambtenaren nieuwe stijl, die niet langer specialisten moeten zijn op een bepaald beleidsterrein, maar multi-inzetbare generalisten.

  Opleidingen richten zich op ambtenaar nieuwe stijl

  8 reacties

  Onderwijsinstellingen, van ROC tot Bestuursacademie, spelen in op de competenties die de ambtenaar ‘nieuwe stijl’ moet hebben. Samenwerken, onderhandelen, presenteren, communiceren en integraal denken: dat zijn de vaardigheden waarin de toekomstige baliemedewerkers en beleidsadviseurs worden onderwezen. Van een ambtenarenopleiding is nergens sprake, maar er is wel meer afstemming met de praktijk.

 • Theater Amphion in Doetinchem

  Gemeenten delen voorzieningen

  Reageer

  Gemeenten moeten meer over de eigen gemeentegrenzen heen kijken bij de instandhouding of nieuwbouw van bijzondere voorzieningen. Zwembaden, cultuurgebouwen en bijzondere sportcomplexen kunnen een functie vervullen voor een grotere regio.

 • Rijk, provincies en gemeenten moeten bij de bereikbaarheid van steden en hun centra meer aandacht schenken aan de fiets.

  Meer ruimte voor fiets in gemeenlijk verkeersbeleid

  1 reactie

  Gemeenten moeten de fiets een veel centralere plaats geven in hun verkeersbeleid. Nu zijn het openbaar vervoer en de auto nog dominant bij de plannenmakers, maar de fiets is inmiddels hét vervoersmiddel in Nederlandse steden en heeft meer ruimte nodig.

 • In zowel Leeuwarden als in BrabantStad leven grote twijfels over de race om Culturele Hoofdstad 2018 te mogen worden. De politiek hikt tegen de kosten aan.

  Culturele Hoofdstad in spagaat

  7 reacties

  Leeuwarden wil in 2018 Culturele Hoofdstad worden. Niet iedereen is daar enthousiast over. Ook in Brabant is er verdeeldheid over de kandidatuur.

 • Gemeenten moeten op een andere manier met het beheer van de openbare ruimte omgaan. Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Hans Mommaas pleit voor 'zacht beheer'.

  'Zacht beheer' moet stad schoner houden

  7 reacties

  Gemeenten moeten op een andere manier met het beheer van de openbare ruimte omgaan. Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Hans Mommaas pleit voor 'zacht beheer'.

 • Gemeente zoekt naar manieren om het cultuuraanbod overeind te houden zoals kunstwerken adopteren, aandelen uitgeven, de schouwburg één dag per week op slot.

  Utrecht laat zich cultuur niet afpakken

  1 reactie

  Kunstwerken adopteren, aandelen uitgeven, de schouwburg één dag per week op slot: elke gemeente zoekt naar manieren om lokaal het cultuuraanbod overeind te houden. ‘Wij onderzoeken alles en sluiten niets uit, zegt de Utrechtse wethouder cultuur.

 • Deventer zoekt niche in cultuur

  Reageer

  De culturele sector in Deventer heeft zelf een plan gemaakt om aan de gemeentelijke bezuinigingsopgave van 600 duizend euro te kunnen voldoen.

 • Groningen lobbyt zich suf

  Reageer

  De Tweede Kamer debatteert aanstaande maandag met staatssecretaris Halbe Zijlstra over de bezuinigingen op cultuur. Groningen zette de afgelopen weken alles op alles om het tij te keren.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Maliebaan - Utrecht

  Verstoppen of vertellen?

  Reageer

  Hoe ga je om met beladen erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog? Het verschilt sterk per gemeente. Waar Rheden de historie actief zichtbaar maakt, aarzelt men in Utrecht. ‘Het gaat maar om een periode van vijf jaar in de geschiedenis van een eeuwenoude laan.’

 • Kwijtschelding van de huur, extra geld en veel overleg: gemeenten doen er alles aan om hun cultuurpodia in tijden van corona overeind te houden. Dat lijkt te lukken, omdat rijk en provincie ook steunen. ‘Ik verwacht vooral dat 2021 een heel zwaar jaar wordt.’

  Het diepste rood moet nog komen

  Reageer

  Kwijtschelding van de huur, extra geld en veel overleg: gemeenten doen er alles aan om hun cultuurpodia in tijden van corona overeind te houden. Dat lijkt te lukken, omdat rijk en provincie ook steunen. ‘Ik verwacht vooral dat 2021 een heel zwaar jaar wordt.’

 • Gemeenten hebben de laatste tien jaar bijna 20 porcent minder uitgegeven aan hun bibliotheken. Een zorgelijke ontwikkeling, rapporteerde de Raad voor Cultuur eind februari.

  De beste bieb is géén bieb

  Reageer

  Gemeenten hebben de laatste tien jaar bijna 20 porcent minder uitgegeven aan hun bibliotheken. Een zorgelijke ontwikkeling, rapporteerde de Raad voor Cultuur eind februari. Tegelijk werden in tal van grotere steden spectaculaire nieuwe bibliotheekgebouwen omarmd door het publiek. Is er een succesrecept?

 • Minder auto’s en meer fietsverkeer leidt tot afname van files en gezonde werknemers. Maar hoe krijg je de autobezitter zo ver? Een inventarisatie van regionale fietsprogramma’s. ‘Je verandert gedrag alleen als het je wat oplevert.’

  Zet de forens op de fiets

  Reageer

  Minder auto’s en meer fietsverkeer leidt tot afname van files en gezonde werknemers. Maar hoe krijg je de autobezitter zo ver? Een inventarisatie van regionale fietsprogramma’s. ‘Je verandert gedrag alleen als het je wat oplevert.’

 • Heel Holland fietst. Dat is mooi. Nu is het tijd om door te pakken, zeggen beleidsmakers in de grote steden. Want de fiets is zowel oplossing als toenemend probleem. ‘De stad moet opnieuw worden ingericht.’

  Opmars fiets begint te knellen

  Reageer

  Heel Holland fietst. Dat is mooi. Nu is het tijd om door te pakken, zeggen beleidsmakers in de grote steden. Want de fiets is zowel oplossing als toenemend probleem. ‘De stad moet opnieuw worden ingericht.’

 • Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden vaak laat geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op. Is een initiatief nemende partij zelf verantwoordelijk voor communicatie?

  Zoeken naar verbinding

  Reageer

  Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden vaak laat geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op. Is een initiatief nemende partij zelf verantwoordelijk voor communicatie?

 • Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

  Een stoel voor ’t leven

  Reageer

  Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

 • Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen.

  Veilig achter het venster

  Reageer

  Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen. Toch kwam Non Nobis bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis.

 • De exploitatie van een theater is voor veel gemeenten een ‘hoofdpijndossier’. Is uitbesteden aan een commerciële partij het ei van Columbus?

  De markt runt het theater

  Reageer

  De exploitatie van een theater is voor veel gemeenten een ‘hoofdpijndossier’. Is uitbesteden aan een commerciële partij het ei van Columbus?

 • Via sociale media en inspraakbijeenkomsten nodigen gemeenten burgers uit om mee te praten over lokaal cultuurbeleid. Werkt niet, constateert oud-wethouder cultuur Janita Tabak na onderzoek.

  Wij van cultuur adviseren cultuur

  Reageer

  Via sociale media en inspraakbijeenkomsten nodigen gemeenten burgers uit om mee te praten over lokaal cultuurbeleid. Werkt niet, constateert oud-wethouder cultuur Janita Tabak na onderzoek. ‘Gemeenten gaan toch weer in gesprek met cultuurinstellingen.’