of 59162 LinkedIn

Anka van Voorthuijsen

Recente Artikelen

 • Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

  Verbinding zoeken met lastige burgers

  Reageer

  Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.

Recente Achtergrond Artikelen

 • Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

  Een stoel voor ’t leven

  Reageer

  Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.

 • Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen.

  Veilig achter het venster

  Reageer

  Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen. Toch kwam Non Nobis bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis.

 • De exploitatie van een theater is voor veel gemeenten een ‘hoofdpijndossier’. Is uitbesteden aan een commerciële partij het ei van Columbus?

  De markt runt het theater

  Reageer

  De exploitatie van een theater is voor veel gemeenten een ‘hoofdpijndossier’. Is uitbesteden aan een commerciële partij het ei van Columbus?

 • Via sociale media en inspraakbijeenkomsten nodigen gemeenten burgers uit om mee te praten over lokaal cultuurbeleid. Werkt niet, constateert oud-wethouder cultuur Janita Tabak na onderzoek.

  Wij van cultuur adviseren cultuur

  Reageer

  Via sociale media en inspraakbijeenkomsten nodigen gemeenten burgers uit om mee te praten over lokaal cultuurbeleid. Werkt niet, constateert oud-wethouder cultuur Janita Tabak na onderzoek. ‘Gemeenten gaan toch weer in gesprek met cultuurinstellingen.’

 • Losslijpen, opladen en wegbrengen naar een depot aan de rand van de stad – dat gebeurt diverse keren per dag. In Utrecht, in Tilburg, in Amsterdam en Nijmegen en in al die andere (studenten)steden. En het begint behoorlijk op te vallen.

  Wie voedt de fietser op?

  1 reactie

  Binnensteden slibben dicht door lukraak  geparkeerde fietsen. Hoe kan de chaos worden aangepakt zonder het gebruik van de fiets te ontmoedigen? Een rondgang langs handhavers, verkeerspsychologen, onderzoekers én fietsers.

 • Hoe de Brabantse gemeente (43.000 inwoners) dan wel Europees geld kan binnen halen? ‘Je moet samenwerken', aldus wethouder Margo Mulder uit Heusden.

  Disney in ‘ons’ Brabant

  Reageer

  In haar eentje maakt Heusden geen kans op Europese subsidie bij de aanpak van werkloosheid. Samen met buurgemeenten wel. Overheid, ondernemers en onderwijs slaan in Midden-Brabant de handen ineen. Onder meer bij een amusementspark over werk. 

 • Ontschotting van (gemeentelijke) afdelingen, de wens tot meer mobiliteit, de centralere positie van burgers, het toegenomen klantcontact: dat vraagt om andere competenties.

  Gevraagd: Maatwerk

  Reageer

  Opleidingen herzien hun aanbod nu de beroepspraktijk van de ambtenaar wijzigt. Hoe de inhoudelijke beleidsmedewerker wordt omgeturnd tot ‘urban public professional’.

 • Schouwburg Amphion in Doetinchem kostte 30 miljoen euro. De gemeente betaalde niet alleen: provincie Gelderland, sponsoren en de drie gemeente Montferland, Oude IJsselstreek en Bronckhorst betaalden mee.

  Bijna het beste theater van Nederland

  Reageer

  Drie omliggende gemeenten betaalden graag mee aan de nieuwe schouwburg Amphion in Doetinchem. ‘Als het in de regio goed gaat, profiteert de stad ervan en andersom.’

 • Bevolkingsdaling gaat in steeds meer delen van het land de beleidsagenda bepalen de komende jaren. In een serie artikelen besteedt Binnenlands Bestuur aandacht aan de gevolgen van krimp. Het aantal leerlingen daalt, waardoor er in 208 gemeenten sprake is van zware krimp.

  De scholen lopen leeg

  Reageer

  In Zeeland, Limburg en Groningen daalt het aantal leerlingen al jaren. En de komende drie jaar zal die krimp ook in andere provincies hard toeslaan, blijkt uit cijfers van het CBS. Honderden schoolgebouwen komen leeg te staan.

 • Cultuurstrijd in de Haadstêd

  Reageer

  Leeuwarden wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Niet iedereen is daar enthousiast over. ‘Het is met de linkerhand bezuinigen en met de rechterhand luchtfietsen.’

 • Nederland één groot pretpark

  Reageer

  Bij mooi weer lijkt de stad soms wel een camping. En het stadspark is meer en meer de plek om een verjaardag te vieren: slingers in de bomen, feestje op het gras. Leuk, maar de kwaliteit van de publieke ruimte staat onder druk.

 • De Nederlandse muziekscholen en kunstencentra verkeren door gemeentelijke bezuinigingen in zwaar weer. Nieuwe ‘verdienmodellen’ moeten de eigen inkomsten opkrikken. Maar dat gaat ten koste van de maatschappelijke functie. ‘Muziekles wordt elitair.’

  Marketing in plaats van muziek

  Reageer

  De Nederlandse muziekscholen en kunstencentra verkeren door gemeentelijke bezuinigingen in zwaar weer. Nieuwe ‘verdienmodellen’ moeten de eigen inkomsten opkrikken. Maar dat gaat ten koste van de maatschappelijke functie. ‘Muziekles wordt elitair.’

 • Voordeurdelers in cultuur

  Reageer

  Ze heten Kulturhus, cultuurgebouw of multifunctioneel centrum en ze zijn in opkomst. Vaak gloednieuwe gebouwen waar bibliotheek, theater, welzijnsvoorzieningen en kapsalon of bridgeclub onderdak vinden. Idealiter moet het ‘samenwonen’ een (financiële) meerwaarde bieden, maar dat blijkt nog niet zo simpel.

 • Liever botte bijl dan kaasschaaf

  Reageer

  De Raad voor Cultuur komt in mei met een advies over de herinrichting van het subsidiestelsel voor de kunsten. Wat kan er beter en welke kant moet het absoluut niet op? Adviezen en kanttekeningen van betrokkenen in en om het veld.

 • Tilburg: culturele dwars-doorsnee

  Reageer
  Zonder Sint Jan of Rijksmuseum is het lastig om een aantrekkelijke stad te zijn. Zonder bedrijven en Bijenkorf trouwens ook. Een reportage vanuit een stad met een ‘onduidelijk profiel’ en een (nog) bloeiend aanbod over de plek van kunst en cultuur in het stedelijk weefsel. ‘Een bedrijf dat mensen moet ontslaan, sponsort geen theaterzaal’.
 • Volle panden

  Reageer
  Gemeenten, het Rijk en ook vastgoedhandelaren zoeken naar creatieve bestemmingen voor lege gebouwen. Ambitieuze plannenmakers willen meer speelruimte voor ‘tussentijds gebruik’.