Anka van Voorthuijsen
Recente Artikelen
-
Cultuurhuizen uit nood wendbaar
Kwijtschelding van de huur, extra geld en veel overleg: gemeenten doen er alles aan om hun cultuurpodia in tijden van corona overeind te houden. Dat lijkt te lukken, omdat rijk en provincie ook steunen. Van de cultuurhuizen wordt ook wat verwacht, vooral dat ze wendbaar worden.
-
Corona remt vliegende start Utrechtse bieb
De nieuwe Utrechtse bibliotheek is eindelijk open. Voorlopig mogen vanwege de corona-crisis alleen leden de bieb bezoeken en alleen als ze via de website hebben geboekt. En ingeleverde boeken gaan eerst 72 uur in quarantaine.
-
Zet de forens op de fiets
Minder auto’s en meer fietsverkeer leidt tot afname van files en gezonde werknemers. Maar hoe krijg je de autobezitter zo ver? Een inventarisatie van regionale fietsprogramma’s.
-
Opmars fiets begint te knellen
Heel Holland fietst. En daarmee is de fiets zowel oplossing als toenemend probleem. ‘De stad moet opnieuw worden ingericht.’
-
Verbinding zoeken met lastige burgers
Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden nogal eens laat of onvolledig geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op.
-
Ambtenaar krijgt minder vaak nieuwe stoel
Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.
-
Veilig achter het venster
Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen. Toch kwam Non Nobis bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis. Ze gooit het kind echter niet met het badwater weg, want meer steden worstelen met soortgelijke problematiek.
-
Waarom burgers niet meepraten over lokaal cultuurbeleid
Het laten meepraten van burgers over lokaal cultuurbeleid werkt niet. In de praktijk zijn het vooral de culturele instellingen zelf die aanschuiven.
-
Chaos door fietsers in de stad
Het gebrek aan fietsparkeerplaatsen, -zeker rond de stations en in binnensteden- is voor veel gemeenten een onoplosbaar probleem. Dagelijks gaan toezichthouders op pad om ‘ruimte te creëren’: fietsen recht zetten, in rekken plaatsen en zonodig losslijpen en afvoeren naar het gemeentelijk depot, maar een dag later staat het weer propvol.
-
Midden-Brabant aast op EU-geld tegen werkloosheid
In haar eentje maakt Heusden geen kans op Europese subsidie bij de aanpak van werkloosheid. Samen met buurgemeenten wel. Overheid, ondernemers en onderwijs slaan in Midden-Brabant de handen ineen. Onder meer bij een amusementspark over werk.
-
Opleidingen richten zich op ambtenaar nieuwe stijl
Onderwijsinstellingen, van ROC tot Bestuursacademie, spelen in op de competenties die de ambtenaar ‘nieuwe stijl’ moet hebben. Samenwerken, onderhandelen, presenteren, communiceren en integraal denken: dat zijn de vaardigheden waarin de toekomstige baliemedewerkers en beleidsadviseurs worden onderwezen. Van een ambtenarenopleiding is nergens sprake, maar er is wel meer afstemming met de praktijk.
-
Gemeenten delen voorzieningen
Gemeenten moeten meer over de eigen gemeentegrenzen heen kijken bij de instandhouding of nieuwbouw van bijzondere voorzieningen. Zwembaden, cultuurgebouwen en bijzondere sportcomplexen kunnen een functie vervullen voor een grotere regio.
-
Meer ruimte voor fiets in gemeenlijk verkeersbeleid
Gemeenten moeten de fiets een veel centralere plaats geven in hun verkeersbeleid. Nu zijn het openbaar vervoer en de auto nog dominant bij de plannenmakers, maar de fiets is inmiddels hét vervoersmiddel in Nederlandse steden en heeft meer ruimte nodig.
-
Culturele Hoofdstad in spagaat
Leeuwarden wil in 2018 Culturele Hoofdstad worden. Niet iedereen is daar enthousiast over. Ook in Brabant is er verdeeldheid over de kandidatuur.
-
'Zacht beheer' moet stad schoner houden
Gemeenten moeten op een andere manier met het beheer van de openbare ruimte omgaan. Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Hans Mommaas pleit voor 'zacht beheer'.
-
Utrecht laat zich cultuur niet afpakken
Kunstwerken adopteren, aandelen uitgeven, de schouwburg één dag per week op slot: elke gemeente zoekt naar manieren om lokaal het cultuuraanbod overeind te houden. ‘Wij onderzoeken alles en sluiten niets uit, zegt de Utrechtse wethouder cultuur.
-
Deventer zoekt niche in cultuur
De culturele sector in Deventer heeft zelf een plan gemaakt om aan de gemeentelijke bezuinigingsopgave van 600 duizend euro te kunnen voldoen.
-
Groningen lobbyt zich suf
De Tweede Kamer debatteert aanstaande maandag met staatssecretaris Halbe Zijlstra over de bezuinigingen op cultuur. Groningen zette de afgelopen weken alles op alles om het tij te keren.
-
Steden profiteren van cultuur, dus betalen is ‘brug te ver’
Steden die investeren in cultuur hebben daar vooral zelf profijt van, stelt de recente editie van de Atlas voor Gemeenten. De huizenprijzen zijn er hoger en dus de ozbinkomsten. Reden voor gemeenten om bezuinigingen op cultuur te heroverwegen?
-
Baten cultuur hoger dan kosten
Culturele instellingen in een stad leveren de gemeente veel meer op dan dat ze aan subsidies kosten.
Recente Achtergrond Artikelen
-
De beste bieb is géén bieb
Gemeenten hebben de laatste tien jaar bijna 20 porcent minder uitgegeven aan hun bibliotheken. Een zorgelijke ontwikkeling, rapporteerde de Raad voor Cultuur eind februari. Tegelijk werden in tal van grotere steden spectaculaire nieuwe bibliotheekgebouwen omarmd door het publiek. Is er een succesrecept?
-
Zet de forens op de fiets
Minder auto’s en meer fietsverkeer leidt tot afname van files en gezonde werknemers. Maar hoe krijg je de autobezitter zo ver? Een inventarisatie van regionale fietsprogramma’s. ‘Je verandert gedrag alleen als het je wat oplevert.’
-
Opmars fiets begint te knellen
Heel Holland fietst. Dat is mooi. Nu is het tijd om door te pakken, zeggen beleidsmakers in de grote steden. Want de fiets is zowel oplossing als toenemend probleem. ‘De stad moet opnieuw worden ingericht.’
-
Zoeken naar verbinding
Omgevingscommunicatie was voor de overheid nooit makkelijk. Betrokken burgers werden vaak laat geïnformeerd. Onder de Omgevingswet moet dat beter gaan, maar doemen ook nieuwe dilemma’s op. Is een initiatief nemende partij zelf verantwoordelijk voor communicatie?
-
Een stoel voor ’t leven
Toe aan een nieuwe bureaustoel? Vergeet het maar. De overheid gaat vanaf nu zo min mogelijk kantoormeubilair kopen. Repareren en hergebruiken is het motto van het circulaire inkoopbeleid.
-
Veilig achter het venster
Is het mogelijk om raamprostitutie fair – schoon, transparant en veilig – te organiseren? De stichting Non Nobis ontwikkelde een model. ‘Vernieuwend en interessant’, oordeelt Utrechts burgemeester Van Zanen. Toch kwam Non Nobis bij de tender in Utrecht van een koude kermis thuis.
-
De markt runt het theater
De exploitatie van een theater is voor veel gemeenten een ‘hoofdpijndossier’. Is uitbesteden aan een commerciële partij het ei van Columbus?
-
Wij van cultuur adviseren cultuur
Via sociale media en inspraakbijeenkomsten nodigen gemeenten burgers uit om mee te praten over lokaal cultuurbeleid. Werkt niet, constateert oud-wethouder cultuur Janita Tabak na onderzoek. ‘Gemeenten gaan toch weer in gesprek met cultuurinstellingen.’
-
Wie voedt de fietser op?
Binnensteden slibben dicht door lukraak geparkeerde fietsen. Hoe kan de chaos worden aangepakt zonder het gebruik van de fiets te ontmoedigen? Een rondgang langs handhavers, verkeerspsychologen, onderzoekers én fietsers.
-
Disney in ‘ons’ Brabant
In haar eentje maakt Heusden geen kans op Europese subsidie bij de aanpak van werkloosheid. Samen met buurgemeenten wel. Overheid, ondernemers en onderwijs slaan in Midden-Brabant de handen ineen. Onder meer bij een amusementspark over werk.