of 61043 LinkedIn

Alexander Leeuw

Alexander Leeuw is redacteur bij Binnenlands Bestuur.

Contactgegevens

E-mailadres:
aleeuw@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
0205733686
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Alexander Leeuw
Twitter:
Twitter profiel van Alexander Leeuw

Recente Artikelen

 • De compensatie die gemeenten ontvangen om de financiële gevolgen van corona te bestrijden, komt op sommige onderdelen niet overeen met de gemaakte kosten of misgelopen inkomsten. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van onderzoek door adviesbureau Andersson Elffers-Felix. Er zijn ook enkele ‘relatief gunstige’ bijstellingen.

  VNG: coronacompensatie komt niet overeen met kosten

  Reageer

  De compensatie die gemeenten ontvangen om de financiële gevolgen van corona te bestrijden, komt op sommige onderdelen niet overeen met de gemaakte kosten of misgelopen inkomsten. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op basis van onderzoek door adviesbureau Andersson Elffers-Felix. Er zijn ook enkele ‘relatief gunstige’ bijstellingen.

 • Negen op de tien Amsterdammers maakt zich weleens zorgen over de digitale veiligheid, meldt de gemeente op basis van de eerste digitale veiligheidsmonitor waar 1.025 respondenten aan meededen. Maar hoewel veel mensen zich weleens zorgen maken, geeft de helft aan geen behoefte te hebben aan voorlichting of informatie. 14 procent van de respondenten is recent slachtoffer geworden van cybercrime.

  Meeste Amsterdammers bezorgd over cybercrime

  1 reactie

  Negen op de tien Amsterdammers maakt zich weleens zorgen over de digitale veiligheid, meldt de gemeente op basis van de eerste digitale veiligheidsmonitor waar 1.025 respondenten aan meededen. Maar hoewel veel mensen zich weleens zorgen maken, geeft de helft aan geen behoefte te hebben aan voorlichting of informatie. 14 procent van de respondenten is recent slachtoffer geworden van cybercrime.

 • Het is onduidelijk welke resultaten Overijssel en Gelderland behalen met circulair inkopen, oordeelt de Rekenkamer Oost-Nederland. Deze twee provincies willen het goede voorbeeld geven en volgens de rekenkamer gebeuren er mooie dingen, maar wat de resultaten precies zijn is onduidelijk omdat het ontbreekt aan duidelijk gedefinieerde doelstellingen en tussendoelen.

  Winst circulair inkopen ‘voorbeeldprovincies’ onduidelijk

  1 reactie

  Het is onduidelijk welke resultaten Overijssel en Gelderland behalen met circulair inkopen, oordeelt de Rekenkamer Oost-Nederland. Deze twee provincies willen het goede voorbeeld geven en volgens de rekenkamer gebeuren er mooie dingen, maar wat de resultaten precies zijn is onduidelijk omdat het ontbreekt aan duidelijk gedefinieerde doelstellingen en tussendoelen.

 • Afbeelding: Aansluitmonitor DSO

  66 gemeenten aangesloten op DSO voor besluiten

  Reageer

  66 gemeenten hebben een werkende verbinding met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zodat besluiten online gepubliceerd kunnen worden. Het is een van de drie verplichte aansluitingen voor overheden die de nieuwe Aansluitmonitor DSO in de gaten houdt, met het oog op de invoering van de Omgevingswet in 2022. Het gaat hier nog om een oefenomgeving.

 • Dat valt op te maken uit een inventarisatie van de begrotingen van de grootse gemeenten. De meeste voorgestelde begrotingen zijn weliswaar al weer gedateerd, vanwege het uitbreken van de nieuwe coronagolf. Dat is lastig begroten. Pogingen worden wel gedaan, rekening houdend met de scenario’s van het Centraal Planbureau.

  Grote steden wapenen zich tegen corona

  Reageer

  Onzekerheid overheerst in de gemeentelijke begrotingen voor 2021. Desondanks investeren veel grote steden – juist nu. Sommigen leggen geldreserves aan.

 • Hoewel er steeds meer bekend is over de sectoren waarin mensenhandel plaatsvindt, verdwijnt het zicht op de minderjarige slachtoffers. Dat concludeert Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar in de Slachtoffermonitor mensenhandel. Het gaat hier bijvoorbeeld om arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en seksuele uitbuiting. Lokale initiatieven zijn volgens Bolhaar van groot belang om seksuele uitbuiting te bestrijden. Verder wijst hij op de toenemende rol van technologie.

  Minder zicht op minderjarige slachtoffers mensenhandel

  Reageer

  Hoewel er steeds meer bekend is over de sectoren waarin mensenhandel plaatsvindt, verdwijnt het zicht op de minderjarige slachtoffers. Dat concludeert Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar in de Slachtoffermonitor mensenhandel. Het gaat hier bijvoorbeeld om arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting en seksuele uitbuiting. Lokale initiatieven zijn volgens Bolhaar van groot belang om seksuele uitbuiting te bestrijden. Verder wijst hij op de toenemende rol van technologie.

 • Afbeelding: ilionx

  Dashboard voorspelt lokale corona-uitbraken

  3 reacties

  Een onderzoeksteam krijgt een half miljoen euro om een slim coronadashboard verder te ontwikkelen. Verschillende universiteiten werken eraan mee en het is volgens de TU Eindhoven ‘het eerste dashboard in Nederland dat met grote zekerheid voorspelt waar lokale oplevingen van COVID-19 besmettingen kunnen plaatsvinden.’

 • Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock.com

  Weinig raadsleden bekend met politiek verlof

  Reageer

  Raadsleden hebben recht op onbetaald verlof van hun werk om raads- of commissievergaderingen bij te wonen, maar slechts een op de vier is bekend met de regeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR).

 • Een op de vier gemeenten in Zuid-Holland heeft een zorgelijke financiële reservepositie, blijkt uit voorlopige resultaten van adviesbureau Berenschot. Gemeenten kunnen reserves gebruiken om tegenvallers op te vangen. De provincie laat Berenschot onderzoek doen om te kijken wat de coronacrisis betekent voor de financiële vrijheid van gemeenten

  Zorgelijke financiële situatie Zuid-Hollandse gemeenten

  Reageer

  Een op de vier gemeenten in Zuid-Holland heeft een zorgelijke financiële reservepositie, blijkt uit voorlopige resultaten van adviesbureau Berenschot. Gemeenten kunnen reserves gebruiken om tegenvallers op te vangen. De provincie laat Berenschot onderzoek doen om te kijken wat de coronacrisis betekent voor de financiële vrijheid van gemeenten.

 • Alle gemeentelijke gegevens op één plek digitaal beschikbaar voor in- en externe partijen. Dat is de ­filosofie achter common ground. De weg ernaartoe is vol obstakels, maar op de oude weg doorgaan is duur en problematisch.

  Orde in de brij aan data met common ground

  Reageer

  Alle gemeentelijke gegevens op één plek digitaal beschikbaar voor in- en externe partijen. Dat is de ­filosofie achter common ground. De weg ernaartoe is vol obstakels, maar op de oude weg doorgaan is duur en problematisch.

 • In het tweede kwartaal waren er 7.932 transacties van nieuwbouwwoningen, een stijging van 24,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Kwart meer nieuwbouwwoningen verkocht

  Reageer

  In het tweede kwartaal waren er 7.932 transacties van nieuwbouwwoningen, een stijging van 24,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Medewerkers uit de publieke sector zien zichzelf als vrij digitaal vaardig, maar zijn minder te spreken over hun collega’s en nog minder over de eigen organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en ­Kurtosis onder meer dan duizend respondenten.

  Digitaal vaardiger dan collega's

  1 reactie

  Medewerkers uit de publieke sector zien zichzelf als vrij digitaal vaardig, maar zijn minder te spreken over hun collega’s en nog minder over de eigen organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en ­Kurtosis onder meer dan duizend respondenten.

 • Wie problemen heeft met de toegankelijkheid van een overheidswebsite, kan vanaf nu terecht bij een speciaal daarvoor ingericht meldpunt. Sinds 23 september moeten overheidswebsites aan speciale eisen voldoen en een toegankelijkheidsverklaring op hun website plaatsen.

  Meldpunt voor ontoegankelijke overheidswebsites

  Reageer

  Wie problemen heeft met de toegankelijkheid van een overheidswebsite, kan vanaf nu terecht bij een speciaal daarvoor ingericht meldpunt. Sinds 23 september moeten overheidswebsites aan speciale eisen voldoen en een toegankelijkheidsverklaring op hun website plaatsen.

 • Het succes van de app CoronaMelder zal groter zijn wanneer meer mensen hem gebruiken, dus roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden op om ‘zich als één overheid achter dit initiatief te scharen’. De privacy is volgens de VNG voldoende gewaarborgd en het gebruik is te allen tijde vrijwillig. Om misbruik te voorkomen is een meldpunt opgericht, waarbij ook een taak ligt voor gemeenten.

  VNG: ondersteun campagne CoronaMelder

  Reageer

  Het succes van de app CoronaMelder zal groter zijn wanneer meer mensen hem gebruiken, dus roept de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar leden op om ‘zich als één overheid achter dit initiatief te scharen’. De privacy is volgens de VNG voldoende gewaarborgd en het gebruik is te allen tijde vrijwillig. Om misbruik te voorkomen is een meldpunt opgericht, waarbij ook een taak ligt voor gemeenten.

 • De Nederlandse lokale overheden zijn voor bijna driekwart van de inkomsten afhankelijk van het rijk. De afhankelijkheid is de afgelopen twintig jaar toegenomen en groot in vergelijking met andere landen in de Europese Unie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Overheden sterk financieel afhankelijk van rijk

  Reageer

  De Nederlandse lokale overheden zijn voor bijna driekwart van de inkomsten afhankelijk van het rijk. De afhankelijkheid is de afgelopen twintig jaar toegenomen en groot in vergelijking met andere landen in de Europese Unie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Het wetsvoorstel om de grip op gemeenschappelijke regelingen te verbeteren zal wel iets bijdragen, maar niet voldoende. Velen beschouwen de regelingen voor regionale samenwerking als een bedreiging van de lokale democratie en het wetsvoorstel van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) zou de democratische legitimatie moeten versterken, maar de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (NVvR) vindt dat het ‘geen toereikende oplossing levert’.

  ‘Wet zal niet veel helpen bij grip op regelingen'

  Reageer

  Het wetsvoorstel om de grip op gemeenschappelijke regelingen te verbeteren zal wel iets bijdragen, maar niet voldoende. Velen beschouwen de regelingen voor regionale samenwerking als een bedreiging van de lokale democratie en het wetsvoorstel van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) zou de democratische legitimatie moeten versterken, maar de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (NVvR) vindt dat het ‘geen toereikende oplossing levert’.

 • In Limburg maakt de helft van de bedrijfsvestigingen gebruik van een financiële regeling vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat hier om bedrijven met twee of meer werkzame personen. Limburg heeft het hoogste percentage van alle provincies.

  Helft Limburgse bedrijven gebruikt financiële regelingen

  Reageer

  In Limburg maakt de helft van de bedrijfsvestigingen gebruik van een financiële regeling vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat hier om bedrijven met twee of meer werkzame personen. Limburg heeft het hoogste percentage van alle provincies.

 • Steeds meer gemeenten investeren in smartcity-projecten in de hoop datagestuurde oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen, maar de praktijk blijkt ‘weerbarstig’. Dat concludeert het Rathenau Instituut op basis van onderzoek van vier van zulke projecten in Eindhoven. ‘Overal ter wereld blijken smartcity-projecten lastig van de grond te krijgen.’

  Smartcity-projecten moeilijk uit te voeren

  1 reactie

  Steeds meer gemeenten investeren in smartcity-projecten in de hoop datagestuurde oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen, maar de praktijk blijkt ‘weerbarstig’. Dat concludeert het Rathenau Instituut op basis van onderzoek van vier van zulke projecten in Eindhoven. ‘Overal ter wereld blijken smartcity-projecten lastig van de grond te krijgen.’

 • Gemeenten moeten bepalen welke digitale middelen voor welke communicatiesoort gebruikt mogen worden. Gebruikers delen soms gevoelige informatie via de services en dat kan een probleem zijn als tekstberichten openbaar gemaakt moeten worden vanwege een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

  Maak medewerkers bewust van risico’s sms’en

  2 reacties

  Gemeenten moeten bepalen welke digitale middelen voor welke communicatiesoort gebruikt mogen worden. Gebruikers delen soms gevoelige informatie via de services en dat kan een probleem zijn als tekstberichten openbaar gemaakt moeten worden vanwege een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

 • Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) wil de grens verhogen voor de grootte van gemeenten waar de herverdeling van zetels mogelijk is, maar de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR) wil dat de grens helemaal verdwijnt. Ollongren is het hier niet mee eens. Het voorstel dient om de integriteit van het decentraal bestuur te bevorderen door te voorkomen dat bij bestuurlijke problemen raadszetels leeg blijven.

  Raadsleden willen geen grens voor herverdeling zetels

  Reageer

  Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) wil de grens verhogen voor de grootte van gemeenten waar de herverdeling van zetels mogelijk is, maar de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR) wil dat de grens helemaal verdwijnt. Ollongren is het hier niet mee eens. Het voorstel dient om de integriteit van het decentraal bestuur te bevorderen door te voorkomen dat bij bestuurlijke problemen raadszetels leeg blijven.

Recente Achtergrond Artikelen

 • De nieuwigheid van videobellen is er inmiddels vanaf. De gevolgen van het vele videobellen en thuiswerken, worden daarentegen steeds belangrijker. De nieuwe technische mogelijkheden kunnen ervoor zorgen dat gemeenten sterker uit de crisis komen – inwoners, werknemers én organisaties.

  Beter uit de crisis dankzij software

  Reageer

  De nieuwigheid van videobellen is er inmiddels vanaf. De gevolgen van het vele videobellen en thuiswerken, worden daarentegen steeds belangrijker. De nieuwe technische mogelijkheden kunnen ervoor zorgen dat gemeenten sterker uit de crisis komen – inwoners, werknemers én organisaties.

 • Deze week zou in Hoorn e.o. het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis kon het niet doorgaan. Het wordt verplaatst naar volgend jaar. De financiële schade blijft volgens de organisatoren beperkt.

  ‘Alles gewoon doorschuiven naar 2021’

  Reageer

  Deze week zou in Hoorn e.o. het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatsvinden. Vanwege de coronacrisis kon het niet doorgaan. Het wordt verplaatst naar volgend jaar. De financiële schade blijft volgens de organisatoren beperkt.

 • © Shutterstock

  Schaduw van corona hangt over de cijfers

  Reageer

  Onzekerheid is de enige zekerheid tijdens deze crisis. Dat is onvoldoende informatie voor de gemeentelijke jaarrekening over 2019. Daarin moet al iets gezegd over corona. Al was het maar om de raad ‘wat houvast te geven over de mogelijke impact op de gemeentefinanciën’.

 • De schroom valt weg. Waar gemeenten voorheen af en toe eens keken naar wat digitalisering te bieden had, is de bereidheid tot vernieuwing nu veel groter. Aan de digitale kant zijn er enorme kansen, aan de fysieke kant vallen onderdelen weg.

  Virus versnelt digitalisering

  Reageer

  De corona-crisis zorgt voor een stroomversnelling in de digitalisering van gemeenten. Wat merken vier grote dienstverleners na de eerste paar weken? ‘Een van de positieve ontwikkelingen in deze crisis is de grotere bereidheid om online te leren.’

 • De meerderheid van de lezers van Binnenlands Bestuur heeft twijfels over de hoogte van het eigen pensioen. Wel zijn ze, met het oog op hun eigen toekomst, bereid de tering naar de nering te zetten. Over een snel nieuw pensioenakkoord zijn ze sceptisch.

  Ambtenaar onzeker over eigen pensioen

  Reageer

  De meerderheid van de lezers van Binnenlands Bestuur heeft twijfels over de hoogte van het eigen pensioen. Wel zijn ze, met het oog op hun eigen toekomst, bereid de tering naar de nering te zetten. Over een snel nieuw pensioenakkoord zijn ze sceptisch.

 • © Shutterstock

  Verlaging pensioen nu aanstaande

  2 reacties

  In de komende maanden moet het gebeuren: een nieuw pensioenstelsel. De druk op de huidige regeling blijft toenemen, niets doen lijkt geen optie. De gemiddelde ambtenaar is straks niet beter af.

 • © Shutterstock

  Taxeren moet je leren

  Reageer

  Vooroplopen heeft niet altijd het gewenste effect. Toch blijven ze bij de Drechtsteden werken aan nieuwe methoden om de WOZ te bepalen, terwijl ze hun beoordeling moeten verbeteren en een antwoord proberen te vinden op nieuwe uitdagingen. 

 • Nieuwe technologieën zullen het werk voor de gemeenteambtenaar ingrijpend veranderen. Hoe bereid je als gemeente je personeel daarop voor? Een nieuwe studie van A&O fonds Gemeenten brengt de danger zones in kaart.

  Één op elke tien banen verdwijnt

  Reageer

  Nieuwe technologieën zullen het werk voor de gemeenteambtenaar ingrijpend veranderen. Hoe bereid je als gemeente je personeel daarop voor? Een nieuwe studie van A&O fonds Gemeenten brengt de danger zones in kaart.

 • Onvermeld vermogen in het buitenland blijft een probleem, maar dit onderzoeken ligt voor gemeenten vaak gevoelig omdat ze bang zijn te worden teruggefloten. Bijvoorbeeld vanwege discriminatie. Waar liggen de valk uilen en hoe zijn die te omzeilen? 

  Jacht op verborgen schatten

  Reageer

  Onvermeld vermogen in het buitenland blijft een probleem, maar dit onderzoeken ligt voor gemeenten vaak gevoelig omdat ze bang zijn te worden teruggefloten. Bijvoorbeeld vanwege discriminatie. Waar liggen de valk uilen en hoe zijn die te omzeilen? 

 • ‘De nood voor pensioenhervormingen is een internationaal probleem, maar vereist nationale oplossingen’, zegt de Aitor Emaldi, secretaris-generaal van EAPSPI, een Europees kennisplatform voor pensioeninstituten in de publieke sector. De Spanjaard ziet een trend naar individualisering wat betreft risico. ‘Persoonlijk vind ik dat een probleem.’

  Europese pensioenen ratjetoe

  Reageer

  ‘De nood voor pensioenhervormingen is een internationaal probleem, maar vereist nationale oplossingen’, zegt de Aitor Emaldi, secretaris-generaal van EAPSPI, een Europees kennisplatform voor pensioeninstituten in de publieke sector. De Spanjaard ziet een trend naar individualisering wat betreft risico. ‘Persoonlijk vind ik dat een probleem.’