of 59250 LinkedIn

Alexander Leeuw

Alexander Leeuw is redacteur bij Binnenlands Bestuur.

Contactgegevens

E-mailadres:
aleeuw@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (vast):
0205733686
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Alexander Leeuw
Twitter:
Twitter profiel van Alexander Leeuw

Recente Artikelen

 • Horecazaken in Amsterdam blijven gesloten voor minimaal vier weken als er een handgranaat voor de deur wordt gevonden. In 2017 waren er in Amsterdam twee sluitingen vanwege een handgranaat en in 2018 zijn dat er tot nu toe al drie.

  Granaat blijft reden voor vier weken sluiting

  Reageer

  Horecazaken in Amsterdam gaan minimaal vier weken dicht als er een handgranaat voor de deur wordt gevonden. Er was sprake van dat de automatische sluiting afgeschaft zou worden omdat criminelen hier misbruik van zouden maken, maar dat wil waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) niet. Hij kortte de sluitingsduur begin dit jaar al in van drie maanden naar vier weken.

 • Er vielen 613 verkeersdoden in Nederland in 2017, 16 minder dan in het jaar ervoor, meldt het CBS. De grootste toename was in Zuid-Holland en de grootste daling in Noord-Brabant. Het is voor het eerst in Nederland dat er meer fietsers dan automobilisten in het verkeer omgekomen zijn.

  Meer verkeersdoden Zuid-Holland, minder in Noord-Brabant

  Reageer

  Er vielen 613 verkeersdoden in Nederland in 2017, 16 minder dan in het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De grootste toename was in het Zuid-Hollandse verkeer, waar het aantal doden met 27 steeg tot 97. In Noord-Brabant viel één dode meer, maar daar betekende dit met 15 doden minder de grootste daling.

 • Het kabinet stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van gevaarlijke N-wegen. De aanpak van deze niet-autosnelwegen is noodzakelijk “vanwege het aanhoudende hoge aandeel van (dodelijke) bermongevallen”, schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD).

  Provincies krijgen geld voor aanpak gevaarlijke N-wegen

  2 reacties

  Het kabinet stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van gevaarlijke N-wegen. De helft van het geld zal beschikbaar zijn voor provincies en de andere helft is voor de aanpak van N-wegen van het Rijk zelf.

 • Er is een probleem met 'breedplaatvloeren' in sommige gebouwen van de Rijksoverheid. Van de problemen in de rest van het land is geen helder beeld. Het probleem werd bekend toen in mei 2017 een parkeergarage in Eindhoven instortte. Na de instorting werden gemeenten aangespoord om te inventariseren welke gebouwen en vloeren mogelijk onveilig zijn.

  Geen overzicht van onveilige vloeren

  Reageer

  Het is niet duidelijk hoe ernstig het probleem van de onveilige prefab-vloeren is in Nederland. Vandaag meldden ministers Kajsa Ollongren en Sander Dekker dat, ondanks problemen met de vloeren in gebouwen van de Rijksoverheid, medewerkers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid niet bang hoeven te zijn dat hun werkplek onveilig is. De vraag is: hoe zit dat in de rest van het land?

 • ‘We rekenen met hele oude cijfers’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Gemeenten krijgen geld van het Rijk voor voorschoolse educatie, waarmee achterstandsleerlingen spelenderwijs taal leren.

  'Betere verdeling geld achterstandsleerlingen'

  Reageer

  De verdeling van het geld voor achterstandsleerlingen verloopt vanaf 2019 anders. Momenteel krijgen grote gemeenten meer middelen dan de rest, ook al is de problematiek relatief gezien even groot. Onlangs bleek dat Limburgse scholen hier last van hebben. Oorzaken zijn bijvoorbeeld verouderde gegevens bij de overheid en administratieproblemen bij scholen. Volgens minister Slob zal het nieuwe systeem, dat waarschijnlijk in 2019 geïntroduceerd wordt, de verdeling verbeteren.

 • Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekeningswijze is volgens hem ‘te generiek’.

  Verdeling gemeentefonds is 'te generiek'

  Reageer

  Wethouder Kees Swagerman (financiën, SP) van de gemeente Oldambt vindt dat de verdeling van het gemeentefonds moet veranderen. De berekening is volgens hem ‘te generiek’. ‘Dit kan in de komende collegeperiode voor grote problemen zorgen.’