Adriaan de Jonge

Adriaan de Jonge is redacteur bij Binnenlands Bestuur
Contactgegevens
- E-mailadres:
- adejonge@binnenlandsbestuur.nl
- Telefoonnummer (mobiel):
- 06 10 67 88 57
- LinkedIn:
- LinkedIn profiel van Adriaan de Jonge
Recente Artikelen
-
Proef met onvoorwaardelijk inkomen krijgt vervolg
Vijf jongeren in een kwetsbare positie die een jaar lang een zogenaamd Bouwdepot ontvingen – een onvoorwaardelijk leefbaar inkomen – hebben dankzij de financiële rust die dat bood stappen kunnen zetten naar werk, opleiding en zelfstandig wonen. Stichting Zwerfjongeren Nederland, de initiatiefnemer van de proef, zet nu in op een groter experiment dat deze zomer van start moet gaan.
-
Opvang van statushouders het liefst kort en actief
Hoe korter Syrische statushouders in het asielzoekerscentrum (azc) verblijven, hoe groter de kans dat ze snel de taal leren en betaald werk vinden. Het beleid – waarvoor gemeenten vanaf 2022 verantwoordelijk worden – moet erop gericht zijn om de periode in de opvang zo kort en actief mogelijk te maken.
-
Al na twee jaar uit de schulden in nieuw Utrechts traject
De gemeente Utrecht neemt het voortouw in het versnellen van de schuldhulpverlening door de lengte van het hulptraject flink in te korten. Met de zogenaamde 'coronasanering' wil de gemeente, die dit jaar een forse toename aan schuldenproblematiek verwacht, inwoners sneller perspectief op een schuldenvrije toekomst bieden.
-
Gezondheidsachterstanden vragen om forse investering
De kansen op een gezond leven zijn ongelijk verdeeld, constateert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Daarom zijn er forse investeringen nodig in een nieuwe aanpak van gezondheidsverschillen.
-
Tilburgse wethouder leefde een maand op bijstandsniveau
Een maand lang leven op bijstandsniveau heeft de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah gesterkt in de overtuiging dat het bijstandsregime op de schop moet. 'Het besef dat je nog 5 cent op je rekening hebt staan, dat doet iets met je.'
-
Commissie onderzoekt: is Enschede te streng?
De gemeenteraad van Enschede heeft hoogleraar Gijsbert Vonk benoemd tot voorzitter van de externe commissie die gaat onderzoeken of Enschede genoeg maatwerk toepast in de uitvoering van de Wmo, jeugdzorg en de bijstand. Die brede opdracht zal ook voor andere gemeenten interessante lessen opleveren, verwacht Vonk.
-
Meer jongeren met schulden 'gevonden' in coronajaar
De gemeente Arnhem heeft in 2020 een stuk meer jongeren met schulden weten te bereiken dan het jaar daarvoor. Het geheim ligt volgens wethouder Martien Louwers vooral in het buddyprogramma Opr€cht.
-
BKR-registratie alleen bij problematische schulden
Alleen als er sprake is van serieuze schuldproblemen mogen burgers worden geregistreerd bij het BKR. Dat vinden gemeenten en schuldhulpverleners, die voorstellen om een wettelijk onderscheid te maken tussen curatieve schuldhulp (die draait om het lossen van schuldproblemen) en preventieve schuldhulp (die zich richt op het voorkomen van schulden).
-
Helft daklozen heeft niet-westerse migratieachtergrond
Na jarenlange stijging is het aantal daklozen iets afgenomen. Toch blijft de groep twee keer zo groot als in 2009. Ook valt op dat het aandeel mensen met een migratieachtergrond onder daklozen sinds dat jaar sterk is toegenomen.
-
Mantelzorgers weinig gewaardeerd door overheid
Hoewel mantelzorgers veel waardering krijgen voor hun werk van de persoon voor wie ze zorgen, valt de waardering vanuit de overheid tegen. Een aanzienlijk deel heeft bovendien behoefte aan ondersteuning bij de zorg, maar de meeste mantelzorgers weten niet waar ze hulp kunnen vinden.
-
Ambtenaren leren marktdenken: sturen op resultaat
Privaat kapitaal in het sociaal domein kan zorgen voor innovatie en besparingen. Maar dan moeten ambtenaren wel voldoende verstand hebben van dat soort samenwerkingen. ‘Alleen als je weet hoe het werkt, dan kun je de markt echt inzetten voor jouw doelen.’
-
Vier grote steden kiezen voor collectief schuldregelen
Rotterdam is als laatste van de vier grote steden begonnen met ‘collectief schuldregelen’. Die aanpak maakt het makkelijker om afspraken te maken over schuldregelingen en scheelt schuldhulpverleners tijd.
-
'Nieuwe warmtewet perkt lokale beleidsruimte in'
Gemeenten zijn de regisseurs van de warmtetransitie, zo is besloten in het Klimaatakkoord. De Warmtewet 2 moet hen de instrumenten verschaffen om deze rol te spelen. Volgens Sanne Akerboom en Annelies Huygen is het paradoxaal dat het wetsvoorstel de bewegingsruimte van de gemeenten niet uitbreidt, maar juist inperkt.
-
Opvang dakloze arbeidsmigranten wordt beëindigd
Enkele honderden werkloze en dakloze arbeidsmigranten, die vooral in de grote steden verblijven, moeten binnenkort de maatschappelijke opvang verlaten. Gemeenten hebben nog tot 1 mei om met oplossingen te komen voor deze groep.
-
Schuldhulptrajecten verkorten: werkt dat?
Het voorstel om de duur van schuldhulptrajecten in te korten van drie jaar naar anderhalf jaar zingt steeds luider rond in de landelijke en lokale politiek. Burgemeester Elly Blanksma van Helmond verwacht daarmee mensen sneller te kunnen helpen en maatschappelijke kosten te besparen. Schuldenexpert Nadja Jungmann waarschuwt dat het plan nog niet voldoende is doordacht.
-
Toezicht op inburgeringsonderwijs moet beter
Marktwerking in het inburgeringsonderwijs heeft gefaald. De overheid moet daarom een sterkere rol gaan spelen om de kwaliteit van het onderwijs voor inburgeraars te waarborgen. Dat geldt ook in het nieuwe inburgeringsstelsel, dat begin 2022 ingaat.
-
Bijbaan naast de bijstand vergroot kansen
Een bijbaantje naast een bijstandsuitkering levert vaak financieel gezien niks op, maar het vergroot op de langere termijn wel de kans om een voltijdbaan te vinden en financieel onafhankelijk te worden. Die conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
-
Samen sparen heeft financiële én sociale functie
Financiële zelfhulpgroepen helpen mensen met een laag inkomen om de grip op hun geld terug te krijgen, en versterken bovendien sociale netwerken. Zogenaamde spaarkringen zouden daarom een waardevolle aanvulling op schulden- en armoedebeleid kunnen zijn, betoogt sociologe Julie-Marthe Lehmann, die onlangs op het onderwerp promoveerde.
-
Stemdag nummer één: ‘Het liep lekker door’
De eerste stemdag van de Tweede Kamerverkiezingen lijkt goed te zijn verlopen. Zelfs burgemeester Jos Hessels van gemeente Echt-Susteren, die grote twijfels heeft bij het organiseren van verkiezingen tijdens de coronapandemie, durfde het aan om te gaan stemmen. Al was het met frisse tegenzin.
-
Op eigen tempo aan het werk dankzij de basisbaan
De gemeente Groningen doet ervaring op met de basisbaan: een op maat gemaakte baan voor mensen die het op de gewone arbeidsmarkt niet redden. Geen ‘tegenprestatie’ met behoud van uitkering, maar een echte baan met echt loon. Het lijkt te werken, hoewel de gemeente nog wel worstelt met de financiering van de basisbanen.
Recente Achtergrond Artikelen
-
Gouden kans verjonging personeel
In de coronacrisis is werken voor de overheid inhoudelijk en economisch gezien aantrekkelijker geworden, vooral voor jonge mensen. Hoe kunnen overheidsorganisaties van deze crisis een kans maken?
-
Trots Klarendal vreest weer af te glijden
De sociale problematiek stapelt zich steeds verder op in de ‘kwetsbare wijken’. Waar vroeger het rijk en de woningcorporaties bijdroegen aan de leefbaarheid van die buurten, staan gemeenten er nu alleen voor. Bericht uit het Arnhemse Klarendal.
-
Omscholen moet tweedeling voorkomen
Jongeren, flexwerkers en zelfstandigen die zijn getroffen door de coronacrisis kunnen nog een tijdje gebruikmaken van steunmaatregelen, maar moeten zich intussen gaan voorbereiden op wat het kabinet een ‘nieuwe economische realiteit’ noemt. Voor gemeenten komt er ook een nieuwe realiteit aan: de nieuwe groep werklozen begeleiden naar werk, om instroom in de bijstand zo veel mogelijk te beperken.
-
België trekt aan Zeeuws krimpgebied
Vanuit Nederland gezien is Zeeuws-Vlaanderen typisch krimpgebied. Wegtrekkende voorzieningen, slechte bereikbaarheid vanuit de Randstad. Vanuit Vlaams oogpunt wordt het een steeds aantrekkelijker uitloopterrein voor bruisende steden als Gent en Antwerpen. Is de regio aan het ‘vervlaamsen’?
-
Broodnodig basisinkomen
Vijf voormalige dakloze jongeren kregen vanaf februari elke maand ruim 1.000 euro op hun rekening gestort. Stichting Zwerfjongeren Nederland wil onderzoeken wat financiële bestaanszekerheid met deze jongeren doet. ‘Dat inkomen heeft voor mij rust gegeven in mijn hoofd.’
-
‘Er is nu leven in de brouwerij’
In het onlangs verschenen boek Met andere ogen trekken onderzoekers lessen uit de eerste vijf jaar Participatiewet. Waar eerdere evaluaties vooral over de meetbare, landelijke resultaten gingen, zoomt dit boek in op wat er op de lokale schaal, in de praktijk, gebeurt. Wat blijkt? ‘Er zijn ook veel goede voorbeelden.’
-
Leren genoeg rustpauzes te pakken
Thuiswerken biedt kansen voor nieuwe, gezonde gewoontes, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wat zijn die risico’s en hoe kunnen we ze vermijden? ‘Voel je niet schuldig als je even van je bureau wegloopt om de was op te hangen.’
-
Van Tozo naar de bijstand
De ruimhartige zzp-steunregeling Tozo werd in no time door gemeente op poten gezet. Een ‘megaprestatie’ die meer dan driehonderdduizend ondernemers helpt het hoofd boven water te houden. Maar de verwachting is dat een deel daarvan linea recta doorstroomt naar de bijstand. ‘Er komt zwaar weer aan.’
-
Sancties of softe aanpak: geen verschil
Vijf gemeenten presenteerden onlangs de resultaten van hun bijstandsexperimenten. De uitkomsten zijn wisselend. Wel stellen de gemeenten dat met een zachtere aanpak de uitstroom naar werk in ieder geval niet minder wordt. Dit vraagt wel om een wetswijziging.
-
Nieuwe energie dankzij trainees
Zo’n tien jaar geleden stonden werkloze jongeren in de rij om bij de overheid aan de slag te gaan. Anno 2020 hebben de publieke werkgevers juist moeite om de vacatures gevuld te krijgen. De Gemeenschappelijke Opleidingsactiviteit (GOA) voor de publieke sector in Noord-Nederland weet met beide opdrachten raad.