of 63372 LinkedIn

Adriaan de Jonge

Adriaan de Jonge is redacteur bij Binnenlands Bestuur

Contactgegevens

E-mailadres:
adejonge@binnenlandsbestuur.nl
Telefoonnummer (mobiel):
06 10 67 88 57
LinkedIn:
LinkedIn profiel van Adriaan de Jonge

Recente Artikelen

 • © Shutterstock.

  Gemeenten verdeeld over jongerennorm in de bijstand

  2 reacties

  Jongeren tussen de 18 en 21 jaar hebben geen recht op een volledige bijstandsuitkering. Dat maakt het moeilijker voor jongeren om zelfstandig te wonen. Een aantal gemeenten vindt het tijd om de zogenaamde jongerennorm af te schaffen. Dat betekent wel dat het jeugdloon mee moet stijgen.

 • Thorbecke, een van de bekendste ministers van Binnenlandse Zaken.

  BZK: van megaministerie tot moederdepartement

  Reageer

  Binnenlandse Zaken én Koninkrijksrelaties, het lijkt een wat curieuze combinatie. Hoe kwam het bestuur van de zaken dichtbij huis én ver buiten ons land in hetzelfde departement terecht? De combinatie is zo gek nog niet, schrijft politiek historicus Miel Groten.

 • © Shutterstock

  Nauwelijks ruimte voor maatwerk bij kostendelersnorm

  1 reactie

  Op papier is maatwerk dé manier om te voorkomen dat mensen als gevolg van bijstandsregels op straat komen te staan. In schrijnende gevallen zou de gemeente de regels buiten werking moeten stellen. Maar dat gebeurt in de praktijk bijna nooit.

 • © Shutterstock

  Onderwijsroute voor inburgeraars onbetaalbaar

  Reageer

  De financiering van de nieuwe inburgeringswet is te krap, voorzien veertien Twentse gemeenten die daarover aan de bel trekken bij het rijk. Ze maken zich ernstig zorgen over de zogenaamde onderwijsroute, één van de drie leerroutes voor toekomstige inburgeraars.

 • De kostendelersnorm kan ervoor zorgen dat ouders hun volwassen kinderen uit huis moeten zetten. © Shutterstock.

  Gemeenten willen af van kostendelersnorm

  6 reacties

  Bij gemeenten is er weinig enthousiasme meer voor de kostendelersnorm, een regel die volgens hen kan bijdragen aan dakloosheid. De meeste gemeenten willen de regeling aanpassen en een behoorlijk aantal wil die zelfs het liefst volledig schrappen. 

 • 'Het onder de loep nemen van de Participatiewet past in een bredere discussie die zowel politiek, maatschappelijk als in de media wordt gevoerd', schrijft Koolmees in een kamerbrief over die gesprekken.

  Wet moet uitgaan van vertrouwen, vindt Koolmees

  4 reacties

  De regels in de bijstand moeten eenvoudiger worden, meer ruimte voor maatwerk bieden en meer uitgaan van vertrouwen. Dat zijn de voorlopige uitkomsten van gesprekken die minister Wouter Koolmees heeft gevoerd met gemeenten. De minister en gemeenten zijn het erover eens dat het tijd is voor een fundamentele herziening van de Participatiewet. 

 • De gemeente Amsterdam kiest voor intensieve taallessen tijdens de intake van het inburgeringstraject.

  Intake nieuwe inburgeraars in elke gemeente anders

  2 reacties

  Het opzetten van een inburgeringstraject duurt in de ene gemeente drie keer zo lang als in de andere. Dat geldt althans voor een groep van zes gemeenten die alvast 'oefenen' met de werkwijze van de nieuwe inburgeringswet. De aanpakken lopen nogal uiteen. 

 • Osdorp, Amsterdam, in stadsdeel Nieuw-West. © Shutterstock

  Ervaringsdeskundigen succesfactor in Amsterdamse pilot

  Reageer

  Een Amsterdamse methode om gezinnen met schulden en andere sociale problemen te helpen blijkt succesvol: de geholpen huishoudens ervaren meer grip op het leven en krijgen meer vertrouwen in de overheid. De aanpak kost meer tijd en meer geld, maar betaalt zich uiteindelijk terug. 

 • De musea mogen binnenkort weer open. © Shutterstock

  Musea vrezen voor verlies van personeel

  Reageer

  Nederlandse musea zijn dankzij noodsteun van de overheid gered van massale faillissementen, maar er zijn nog steeds zorgen over de toekomst. Een flink deel van de musea verwacht dit jaar nog personeel te moeten laten gaan, meldt de Museumvereniging. 

 • Werk kan dienen als medicijn voor mensen met psychische klachten.

  Impuls voor arbeidstoeleiding ggz-patiënten

  4 reacties

  Het kabinet maakt 18 miljoen euro beschikbaar voor een nieuwe methode om mensen met psychische aandoeningen sneller naar werk te begeleiden. Gemeenten zijn co-financiers en mede-uitvoerders van de regeling.

 • Vrooman beschrijft de ontwikkeling van het Nederlandse stelsel als een verschuiving van ‘tamelijk sociaaldemocratisch’ naar ‘karig corporatistisch’.

  Sociaal stelsel sluipenderwijs steeds soberder

  11 reacties

  Sinds de jaren tachtig is de Nederlandse verzorgingsstaat stapje voor stapje strenger en soberder geworden. Uitkeringen werden lager, korter en selectiever. Die ontwikkeling ging gepaard met lagere collectieve uitgaven, maar ook met oplopende armoede. 

 • © Shutterstock

  Compensatie voor tekort op bijstandsbudget Landgraaf

  1 reactie

  De gemeente Landgraaf is in 2015 en 2016 benadeeld bij de verdeling van het macrobudget voor onder andere bijstandsuitkeringen. Daarom moet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de bedragen voor die jaren opnieuw berekenen en het verschil goedmaken, besloot de rechtbank Limburg onlangs.

 • Rotterdam Centraal. © Shutterstock

  ‘Het integratieproces heeft gewoon tijd nodig’

  Reageer

  Statushouders die in Nederland inburgeren hebben baat bij intensievere begeleiding, maar het resultaat valt of staat bij de uitvoering. Bovendien heeft een intensieve aanpak ook keerzijden. Dat blijkt uit een Rotterdamse pilot, die waardevolle lessen bevat voor de nieuwe inburgeringswet.

 • De private schulden van ouders die slachtoffer zijn geworden van de kinderopvangtoeslagaffaire worden door het kabinet overgenomen.

  Kabinet neemt private schulden toeslagenouders over

  5 reacties

  De private schulden van ouders die slachtoffer zijn geworden van de kinderopvangtoeslagaffaire worden door het kabinet overgenomen. Dat moet ouders de kans geven om een nieuwe start te maken. Dat meldt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen, D66) dinsdag aan de Tweede Kamer. 

 • De Haagse schilderswijk.

  Den Haag neemt ook schulden van toeslagenouders over

  Reageer

  Ook Den Haag gaat de schulden van toeslagenouders in een schuldentraject overnemen, in navolging van Rotterdam. Dat besloot een meerderheid van de gemeenteraad, die het wachten op de landelijke compensatieregeling te lang vindt duren. Wethouder Bert van Alphen vond het verstandiger om wel op de landelijke oplossing te wachten, en ontraadde de motie.

 • Voorheen was in arme buurten ongeveer 1 op de 5 inwoners actief in de wijk, in rijkere buurten vaak 1 op de 4.

  Geen burgerparticipatie zonder buurtinfrastructuur

  Reageer

  Willen we burgerparticipatie op peil houden in de nasleep van de coronacrisis, dan is het zaak om niet te bezuinigingen op de sociale voorzieningen in armere wijken. Dat is één van de lessen die getrokken kan worden uit het onlangs verschenen proefschrift van socioloog Gijs Custers, die de sociale klassenstructuur van Rotterdam onder de loep nam. 

 • De bijzondere bijstand is het belangrijkste middel dat gemeenten kunnen inzetten om ggz-patiënten te behoeden voor schulden of huisuitzetting.

  Maatwerk mogelijk voor ggz-patiënten in de bijstand

  2 reacties

  De wet biedt gemeenten voldoende mogelijkheden om te voorkomen dat psychiatrische patiënten bij een gedwongen opname met financiële problemen te maken krijgen. Dat laat vereniging Divosa weten naar aanleiding van berichtgeving in de landelijke media. 

 • Dat concludeert oud-kinderombudsman Marc Dullaert op basis van onderzoek dat hij samen met organisatie Gedragswerk uitvoerde in zes regio's in Nederland.

  ‘Speelruimte’ nodig voor speciale gevallen thuiszitters

  Reageer

  In de aanpak van zogenaamde thuiszitters – kinderen en jongeren die niet naar school gaan – is een positieve beweging te zien. Toch is er behoefte aan meer 'speelruimte' in regels en budgetten om tot passende oplossingen te komen voor de kleine groep thuiszitters die niet binnen de bestaande kaders passen. 

 • Minister Wouter Koolmees (D66).

  'Risico’s bij coronasteunregelingen zijn acceptabel'

  2 reacties

  Bij de opzet van coronasteunmaatregelen zoals de Tozo (voor zelfstandig ondernemers) en de NOW (voor werkgevers) heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid veel aandacht gehad voor de uitvoering daarvan door gemeenten en het UWV. Wel zorgt de focus op uitvoerbaarheid ervoor dat de ruimte voor maatwerk beperkt is. 

Recente Achtergrond Artikelen

 • Gemeenten zijn gewend om bijstandsgerechtigden naar werk te begeleiden. Sinds de coronacrisis heeft een veel grotere groep behoefte aan een duwtje richting arbeidsmarkt. Zoals zelfstandigen of mensen van wie hun baan op korte termijn wordt bedreigd. ‘We kunnen een veel breder palet aan diensten aanbieden.’

  Mobiliteitsteams wekken hoge verwachtingen

  Reageer

  Gemeenten zijn gewend om bijstandsgerechtigden naar werk te begeleiden. Sinds de coronacrisis heeft een veel grotere groep behoefte aan een duwtje richting arbeidsmarkt. Zoals zelfstandigen of mensen van wie hun baan op korte termijn wordt bedreigd. ‘We kunnen een veel breder palet aan diensten aanbieden.’

 • Schijnbaar alledaagse dingen als een hondenveldje of een plantenbak van oude stoeptegels maken voor de ambtenaren van beweging ‘Reyeroord+’ deel uit van een enorme transformatie richting een toekomstbestendige wijk én een minder bureaucratische gemeente. Waar een gewone wijk buitengewoon in kan zijn.

  Megatransformatie via een plantenbak

  Reageer

  Schijnbaar alledaagse dingen als een hondenveldje of een plantenbak van oude stoeptegels maken voor de ambtenaren van beweging ‘Reyeroord+’ deel uit van een enorme transformatie richting een toekomstbestendige wijk én een minder bureaucratische gemeente. Waar een gewone wijk buitengewoon in kan zijn.

 • We verwachten van alles van bijstandsgerechtigden. Tegelijkertijd biedt de arbeidsmarkt steeds minder kansen op werk. Het is tijd voor een radicale hervorming van de bijstand, vinden de auteurs van een onlangs verschenen boek.

  Veel plicht, weinig kans

  1 reactie

  We verwachten van alles van bijstandsgerechtigden. Tegelijkertijd biedt de arbeidsmarkt steeds minder kansen op werk. Het is tijd voor een radicale hervorming van de bijstand, vinden de auteurs van een onlangs verschenen boek.

 • Het aantal daklozen stijgt jaar na jaar en de groep wordt steeds diverser. Gemeenten kregen 200 miljoen euro extra van het rijk om het probleem aan te pakken. Maar voor een structurele oplossing is meer nodig, stellen wethouders Simone Kukenheim (Amsterdam) en Miriam Haagh (Breda).

  Ook met 200 miljoen nog geen dak

  Reageer

  Het aantal daklozen stijgt jaar na jaar en de groep wordt steeds diverser. Gemeenten kregen 200 miljoen euro extra van het rijk om het probleem aan te pakken. Maar voor een structurele oplossing is meer nodig, stellen wethouders Simone Kukenheim (Amsterdam) en Miriam Haagh (Breda).

 • Vanaf 1 januari 2021 moeten gemeenten signalen van beginnende schulden bij hun inwoners eerder oppakken, om zo erger te voorkomen. Dat is midden in een economische crisis urgenter dan ooit. Wel leidt die aanpak tot meer lastige gesprekken.

  Op zoek naar toekomstige schuldenaars

  Reageer

  Vanaf 1 januari 2021 moeten gemeenten signalen van beginnende schulden bij hun inwoners eerder oppakken, om zo erger te voorkomen. Dat is midden in een economische crisis urgenter dan ooit. Wel leidt die aanpak tot meer lastige gesprekken.

 • In de coronacrisis is werken voor de overheid inhoudelijk en economisch gezien aantrekkelijker geworden, vooral voor jonge mensen. Hoe kunnen overheidsorganisaties van deze crisis een kans maken?

  Gouden kans verjonging personeel

  Reageer

  In de coronacrisis is werken voor de overheid inhoudelijk en economisch gezien aantrekkelijker geworden, vooral voor jonge mensen. Hoe kunnen overheidsorganisaties van deze crisis een kans maken?

 • De sociale problematiek stapelt zich steeds verder op in de ‘kwetsbare wijken’. Waar vroeger het rijk en de woningcorporaties bijdroegen aan de leefbaarheid van die buurten, staan gemeenten er nu alleen voor. Bericht uit het Arnhemse Klarendal.

  Trots Klarendal vreest weer af te glijden

  Reageer

  De sociale problematiek stapelt zich steeds verder op in de ‘kwetsbare wijken’. Waar vroeger het rijk en de woningcorporaties bijdroegen aan de leefbaarheid van die buurten, staan gemeenten er nu alleen voor. Bericht uit het Arnhemse Klarendal.

 • ‘Er komt zwaar weer aan’, zei Amsterdams wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken, GroenLinks) mei dit jaar tegen Binnenlands Bestuur. Hij doelde op de verwachte nieuwe instroom in de bijstand van Amsterdammers die als gevolg van de coronacrisis hun werk zijn kwijtgeraakt. Die groep zal, veel meer dan voorheen, bestaan uit jongeren, flexwerkers en zelfstandigen.

  Omscholen moet tweedeling voorkomen

  Reageer

  Jongeren, flexwerkers en zelfstandigen die zijn getroffen door de coronacrisis kunnen nog een tijdje gebruikmaken van steunmaatregelen, maar moeten zich intussen gaan voorbereiden op wat het kabinet een ‘nieuwe economische realiteit’ noemt. Voor gemeenten komt er ook een nieuwe realiteit aan: de nieuwe groep werklozen begeleiden naar werk, om instroom in de bijstand zo veel mogelijk te beperken.

 • Deze zomer brengt Binnenlands Bestuur vier reportages over het leven en welzijn aan de rand van Nederland. Deel 2: Zeeuws- Vlaanderen.

  België trekt aan Zeeuws krimpgebied

  Reageer

  Vanuit Nederland gezien is Zeeuws-Vlaanderen typisch krimpgebied. Wegtrekkende voorzieningen, slechte bereikbaarheid vanuit de Randstad. Vanuit Vlaams oogpunt wordt het een steeds aantrekkelijker uitloopterrein voor bruisende steden als Gent en Antwerpen. Is de regio aan het ‘vervlaamsen’?

 • Vijf voormalige dakloze jongeren kregen vanaf februari elke maand ruim 1.000 euro op hun rekening gestort. Stichting Zwerfjongeren Nederland wil onderzoeken wat financiële bestaanszekerheid met deze jongeren doet. ‘Dat inkomen heeft voor mij rust gegeven in mijn hoofd.’

  Broodnodig basisinkomen

  Reageer

  Vijf voormalige dakloze jongeren kregen vanaf februari elke maand ruim 1.000 euro op hun rekening gestort. Stichting Zwerfjongeren Nederland wil onderzoeken wat financiële bestaanszekerheid met deze jongeren doet. ‘Dat inkomen heeft voor mij rust gegeven in mijn hoofd.’