of 64621 LinkedIn

Sector nog niet klaar voor zero-emissievervoer

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Goederenvervoerders zijn nog niet klaar voor de invoering van zero-emissiezones in steden. Slechts 12% van de logistieke bedrijven in Nederland denkt in 2025 klaar te zijn voor elektrisch vervoer van goederen in en uit de binnensteden. 70% gaat die datum niet redden, zo blijkt uit een enquête van brancheorganisatie Techniek Nederland en ondernemersvereniging Evofenedex.

Elektrisch

Zo’n 30 tot 40 grote en middelgrote gemeenten voeren vanaf 2025, of in de jaren erna, een zero-emissiezone in. Dat betekent dat alleen voertuigen die geheel uitstootvrij rijden nog de stad in en uit mogen. Veel vervoerders moeten hun voertuigen dus voor die tijd vervangen door elektrisch rijdende vrachtwagens of bestelwagens.

 

Kosten

De maatregelen worden gemengd ontvangen door de sector. Zo’n 35% van de bedrijven was nog niet op de hoogte van de invoering van de zones. De helft is negatief of zeer negatief, iets minder dan een derde is positief over zero-emissiezones. Maar het grootste deel is er in ieder geval nog niet klaar voor: zo’n 70% denkt voor die tijd niet te beschikken over een emissieloos wagenpark dat nodig is om de steden te bevoorraden. Dat blijkt vooral te liggen aan de kosten van de voertuigen, maar ook aan de beperkte actieradius van de elektrische wagens. Een grote meerderheid van de vervoerders verwacht dan ook dat het streven van de overheid niet in 2025 gehaald gaat worden.

 

Gemeenten

Meer dan 60% van de bedrijven geeft aan dat ze niets hebben gehoord van de gemeenten waarin ze actief zijn over de invoer van zero-emissiezones. Een meerderheid verwacht wel dat ze, ook na de invoering, in deze gemeenten diensten blijven verlenen. Maar voor de investering in emissievrije voertuigen zien de vervoerder wel graag wat terug. Het verruimen van laad- en lostijden bijvoorbeeld, speciale laad- en losplaatsen en toestemming om over de busbaan te mogen rijden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.