ruimte en milieu / Partnerbijdrage

"Zonder Energiescan nog jaren op dezelfde voet doorgegaan"

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB helpt verduurzamen.

Dierenwinkel Amsterdam

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) maakt het mkb’ers makkelijker hun bedrijf te verduurzamen. Het energieadvies helpt hen daarbij bepalen wat geschikte acties op lange en korte termijn zijn. "Onze dierenwinkel is al van het gas af, maar we kunnen nog energie besparen met verlichting en vrieskisten."

Dierenwinkel Amsterdam is een echt familiebedrijf: vader Van Schooten begon ooit met een kledingwinkel in Amsterdam-Oost, maar veranderde van koers en startte Dierenwinkel Amsterdam. Zoon Robbert van Schooten is sinds januari 2021 eigenaar. "We hebben een grote vaste klantenkring, het is hier altijd gezellig. Er komen zelfs speciaal mensen uit Almere, omdat ze nu eenmaal altijd bij ons kwamen. We hebben een groot assortiment dierenvoeding en zijn een van de weinige winkels waar je nog dieren in de winkel vindt."

SVM helpt verduurzamen

Op een goede dag liep Morris Huijboom van duurzaamheidsbedrijf Return the Balance de winkel binnen. Van Schooten: "Hij vertelde ons over de SVM en hoe die ons kon helpen verduurzamen. Dat leek me wel wat. Ze hebben de winkel 3 keer helemaal doorgelopen en daar rolde een Energierapport uit met verschillende acties."

LED-licht en duurzame vriezers

Het rapport beschrijft de staat van het pand, het energieverbruik en CO₂-uitstoot. "Het advies was om onze TL-verlichting te vervangen voor LED-verlichting. Dat is al gebeurd. Een andere tip was om de vrieskisten te vervangen voor nieuwere, energiezuinigere modellen. Dat is een investering voor de langere termijn." De nieuwe lampen besparen in 5 jaar ruim € 1.600 op de energierekening en jaarlijks 0,67 ton CO2 van de 11,29 ton die Dierenwinkel Amsterdam jaarlijks uitstoot. De vrieskisten leveren nog eens een besparing van 2,54 ton per jaar op.

Voor elke ondernemer

Van Schooten is blij dat de SVM er is. "We waren anders nog jaren op dezelfde voet doorgegaan. Wel denk ik dat zo’n energiescan kostbaar is, ook al drukt de SVM de kosten voor de ondernemer. Je kunt ondernemers makkelijk zelf aan het werk zetten: geef ze wat tips via een brancheorganisatie – een paar lampen bestellen is zo gedaan en simpel te installeren. Maar Return the Balance heeft ons goed geholpen en we krijgen een jaar begeleiding." Hij zou dan ook elke ondernemer aanraden de SVM te gebruiken. "Ik denk dat iedere ondernemer wel geïnteresseerd is in vergroening."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.