Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woonhotel voor kwetsbare huurders

Lelystad wil een ‘woonhotel’ opzetten, waar inwoners die tijdelijke woonruimte nodig hebben tegen een redelijke prijs terecht kunnen. Dat heeft het nieuwe college van PvdA, VVD en Inwonerspartij in het collegeprogramma opgenomen.

21 april 2010

Spoedzoekers
Het voorstel voor een door de gemeente geïnitieerd woonhotel werd al door de vorige raad omarmd, maar krijgt nu dus nadrukkelijk steun vanuit het nieuwe college. Vorig jaar juni nam de toenmalige raad een door de PvdA ingediende motie aan 'betreffende mogelijkheden kamerverhuur aan spoedzoekers en tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten'. Daarin werd het college opgeroepen met de plaatselijke corporatie 'duidelijke afspraken' te maken om zogenoemde spoedzoekers en tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten 'meer en beter te huisvesten'.

 

Huisjesmelkers
Het woonhotel kan twee vliegen in een klap slaan, hoopt PvdA-raadslid Henk Soomers, die vorig jaar met het idee kwam. 'Het moet commerciële kamerverhuurbedrijven -in de volksmond de “huisjesmelkers”- de wind uit de zeilen nemen. Zij kopen vaak goedkopere huizen in kwetsbare buurten om ze op te delen in een aantal kamertjes om er buitenlandse werknemers, zeg maar “Polen”, voor veel geld in te laten wonen.' De kwaliteit van de woonruimten is volgens Soomers vaak ondermaats en als de gemeente dat samen met een corporatie aanbiedt kan er een 'sober maar fatsoenlijke, tijdelijke huisvesting komen'. Daarnaast zal naar verwachting ook de overlast van de kamerhuurders in de kwetsbare wijken afnemen doordat er goed naar de locatie gekeken kan worden en de woonruimte werkelijk geschikt gemaakt kan worden voor de tijdelijke bewoners.

 

Relatieproblemen
Het woonhotel is niet alleen bedoeld voor tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten, maar ook voor inwoners uit Lelystad die urgent woonruimte nodig hebben wegens bijvoorbeeld een scheiding of een andere lastige thuissitiuatie. 'Die mensen kunnen via de corporatie niet zo snel ergens terecht en komen daardoor ook vaak in handen van deze huisjesmelkers,' zegt Soomers. 'Ook daarbij geldt: heb je als gemeente niet een maatschappelijke taak, samen met de corporatie, om daar iets voor te doen. Zeker als je ziet dat de huisjesmelkers hier grof geld aan verdienen krijg je het idee: wat zij kunnen, die winst maken, kan dat niet maatschappelijk verantwoord, want wij hoeven niet eens winst te maken.' Lelystad is niet de enige die een dergelijk woonhotel opzet. Ook andere steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben dergelijke voorzieningen voor kwetsbare huurders.

 

Skaeve Huse
Omdat nu ook 'onaangepasten' in de kamers van de commerciële kamerverhuurbedrijven terechtkomen, mensen die voor veel overlast zorgen en door bijvoorbeeld de plaatselijke corporatie worden geweerd, wil het nieuwe college ook speciale robuste woningen buiten de woongebieden voor hen ontwikkelen, de zogenoemde Skaeve Huse, die ook al in een aantal andere gemeenten staan.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rwindt / machteloze burger
Dit is een welkome noodmaatregel,
Waarom is er voorheen daar een noodopvang opgeheven en nu pas daar vervanging voor dit type groepen gekomen?

Als kwetsbare mensen in handen vallen van huisjesmelkers na huisuitzetting is dat een drama.
Als die ook zeggen begeleiding te bieden worden pgb gelden misbruikt.

Dit had met een landelijk uitgerold sociaal incasso bureau voorkomen kunnen worden. Dan spot men vroegtijdig het ontstaan van schulden. Daar hoort ook een wettelijke maatregel bij dat bij schulden men in verplicht budgetbeheer komt. Dat moet snel en simpel kunnen worden toegepast. Via de rechter is dat nu een veel te lang traject.

Elders staat op deze site dat 1 op de 10 kinderen sociaal worden uitgesloten.
Schulden is daar mede een grote reden van. Bij medische problematiek is die kans groter. Bij erfelijke medische problematiek heb je een grote kans op een generatie op generatie probleem.

Zelf lijkt mij een verspreiding van noodopvang in wijken beter. Als die sobere plekken maar op hotelbasis verhuurd worden en men binnen kan komen..
Een concentratie van verschillende problematiek kan bepaalde toestanden geven. Hoe zijn die ervaringen elders?
Is de opzet zodanig dat men niet veel in elkaars vizier komt?

Nieuwe steden en ruimte zat en kennelijk niet voldoende sociale huurwoningen in Almere en Lelystad, hoe kan dat?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie