ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Winst behalen door minder CO₂ uitstoot

De toekomst van groengas

27 januari 2022
Flats in het groen

Een groot deel van het wagenpark van afval- en energiebedrijf Meerlanden rijdt op groengas (bio-CNG), dat uit hun eigen installaties ‘rolt’. In dit artikel gaan we in op de waarde van groengas voor Meerlanden en in het algemeen, voor een duurzame route op weg naar zero emissievervoer.

TotalEnergies Marketing Nederland N.V. ondersteunt Meerlanden bij de productie van groengas en is 50% eigenaar van de VOF Groengas Haarlemmermeer, die het gas daadwerkelijk produceert. Daarnaast is TotalEnergies Marketing Nederland N.V. verantwoordelijk voor de verkoop van groengas, dat bij Meerlanden wordt opgewekt.

Van afvalstroom tot groengas

GFT-afval, bermgras en landbouwafval vormen de basis van dat groengas. Aanvankelijk is het product biogas, maar met een speciale gasopwerkingsinstallatie wordt het gas bewerkt om het daarna het aardgasnetwerk in te kunnen mengen. Voorwaarde is namelijk dat het opgewerkte gas moleculair gelijk is aan aardgas. Pas dan is het bruikbaar voor de bebouwde omgeving en – in de vorm van compressed natural gas (CNG) – voor mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer bij grote distributiebedrijven.

“De oplossing zit echt in de toepassing van een mix van energieën op weg naar zero emissie.”

De duurzame waarde van groengas

Het gebruik van groengas zorgt voor 78% minder CO2 vergeleken met fossiele brandstoffen. Ook de uitstoot van stikstof (NOx) en fijnstof is duidelijk lager. En dat past goed in de klimaatdoelen zoals we die als samenleving hebben neergezet. Groengas levert daarom een mooie bijdrage aan de geleidelijke invoering van de zero emissiedoelstelling, namelijk als transitiebrandstof.

 

Auto bij blauwe total energies pomp

Marja Versleijen, Director Mobility & New Energies bij TotalEnergies Marketing Nederland: “Groengas kun je zien als waardevolle transitiebrandstof waarmee je al veel winst kan behalen, namelijk veel minder CO2-uitstoot. En dat geeft een meerwaarde voor bedrijven. De oplossing zit echt in de toepassing van een mix van energieën, op weg naar zero emissie.”

Momenteel is het aandeel van voertuigen dat op groengas rijdt in Nederland nog substantieel. Zo vervoert een van de grote distributiebedrijven in post- en pakketdiensten voornamelijk op groengas, ook in de toekomst. Maar denk ook aan diverse overheidspartijen via aanbestedingen, waarbij zero emissie als uitgangspunt geldt. Groengas is dan een “super mogelijkheid”, zoals Marja Versleijen beschrijft, want dat zorgt voor veel minder CO2-uitstoot. Dat geeft twee voordelen: als organisatie of bedrijf voldoe je aan de eisen die de overheid stelt en daarnaast kan je zonder zorgen voldoende afstand blijven afleggen.

Groengas als waardevolle transitiebrandstof richting zero-emissie

Het afval- en energiebedrijf Meerlanden is een mooi voorbeeld van hoe groengas effectief voor het bedrijfswagenpark ingezet kan worden. Verschillende wagens – bestelwagens, inzamelwagens, personenvervoer – rijden op eigen groengas. Daarbij zorgt TotalEnergies in Nederland voor een handig en passend fill-systeem op het terrein van Meerlanden, met de opties ‘fast fill’ en ‘slow fill’. Slow fill in de nacht, fast fill overdag. Zo kan de brandstoftoevoer op een efficiënte manier worden gespreid.

Bij TotalEnergies denken we graag in mogelijkheden. Zoals het meedenken in en faciliteren van een bereikbare groengas/CNG-tankinfrastructuur. En ook al moet groengas de aandacht delen met de opkomst van elektrisch vervoer, het blijft een waardevolle transitiebrandstof op weg naar duurzame mobiliteit en zero-emissietransport.

TotalEnergies is in Nederland een van de grootste aanbieders van groengas voor het wegverkeer en beheert in Nederland 75 openbare groengas/CNG-locaties. Daarnaast leveren wij groengas aan OV-bedrijven. Deze bedrijven zijn gebonden aan strenge milieueisen en voor hen is groengas zowel een schone als praktische oplossing voor het verduurzamen van hun vloot. Wil je weten hoe groengas jou kan helpen in de energietransitie? Kijk voor meer informatie op onze site.

Ontvang de Nieuwsbrief en kom in Contact.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.