ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Waarom bouwen met hout kansen biedt voor de toekomst

Door: Kalliste Woningbouwontwikkeling.

17 februari 2022
Banner Kalliste

Uit een recent verschenen rapport van de VN blijkt dat bijna 40% van de CO2-uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door de bouw. De komende jaren staan we voor een uitdaging, want er moeten minder schadelijke stoffen worden uitgestoten en om de woningnood op te lossen moeten er meer huizen komen. Daarom zetten we gezamenlijk grote stappen naar een klimaatneutrale toekomst. Om de doelen op dit vlak te bereiken heeft houtbouw wat ons betreft de toekomst. Het zorgt namelijk niet alleen voor een versnelde, betaalbare woningbouw, maar draagt ook bij aan een duurzame wereld, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort.

Grootste Nederlandse houtbouwproject

In Nederland zijn we gewend om woningen te bouwen van steen, beton en staal. Om te voldoen aan de nieuwe toekomstige bouweisen, biedt bouwen met hout veel meer kansen voor een klimaatneutrale en gezonde toekomst. In Zwitserland en Scandinavië wordt al veel op deze manier gebouwd. Vanuit deze kennis en recente onderzoeken van TNO en TU Eindhoven is het project ‘PUUR Wonen in Meerhoven’ tot stand gekomen in Eindhoven. Het eerste grootschalige houtbouwproject in Nederland, waarbij zowel de casco-constructie, vloeren als gevels van 56 woningen volledig worden uitgevoerd in gecertificeerd Cross Laminated Timber (CLT).

Natuurlijke (be)leefomgeving

De wijk Meerhoven in Eindhoven kenmerkt zich door een groen karakter en dat willen we graag zo houden! Daarom belasten we de locatie zo min mogelijk, houden we rekening met de natuur en versterken we de biodiversiteit in de omgeving. Dat doen we onder andere door hergebruik van materialen, het aanleggen van een bloemrijke omgeving met een gezonde mix van beplanting en poelen en door halfverharding aan te leggen. Dit heeft tot doel een optimaal en natuurlijk leefgebied te creëren voor mens én dier.

De voordelen van houtbouw

Door hout te gebruiken versnellen we niet alleen de woningbouw, maar het zorgt ook voor een gezonder leefklimaat en heeft positieve effecten op de fysieke en mentale gesteldheid van de mens. Zo voel je je letterlijk lekkerder in een CLT-woning. De belangrijkste voordelen:

  • Hout zorgt voor een gebalanceerde luchtvochtigheid en vochtregulering.
  • Hout is hypoallergeen. Hout geeft minder stof en is dus zeer geschikt voor mensen met een luchtwegaandoening.
  • Het heeft goede thermische en akoestische eigenschappen.
  • Brandveilige toepassing door lage warmtegeleiding en brandwerende afwerking.
  • Hout is onderhoudsvriendelijk.
  • Hout slaat CO2 op. Als je het gebruikt om te bouwen blijft dit besloten liggen.

Minimale ecologische voetafdruk

Gezondheid, natuur, circulariteit en energie vormen de kern van het ‘PUUR Wonen’ project. Al bij het projectontwerp is rekening gehouden met het hergebruik van grondstoffen en materialen. Zo zijn alle daken bedekt met circulaire bitumen (citumen) en alle huizen zijn grotendeels demontabel en recyclebaar. De hoeveelheid hout die gebruikt wordt in dit project (circa 2800m3) groeit in minder dan 2 uur weer aan in de Europese bossen, waar CLT Profi het CLT-hout vandaan haalt. Ook in de bouwfase zorgen we voor een minimale ecologische voetafdruk door o.a. stroom te gebruiken die is opgewekt door zonnepanelen en door elektrische bouwkranen in te zetten. Alles wat niet elektrisch is, draait op biodiesel. Hoe puur wil je het hebben?

Ervaar de mogelijkheden van houtbouw

Ben je initiatiefnemer op gebied van circulair en CO2-reducerend wonen en wil je duurzame ambities realiseren in eigen regio? Bezoek dan eens onze modelwoning en ervaar de voordelen van houtbouw zelf. De woningen zijn geopend voor gemeenten, woningcorporaties of andere initiatiefnemers. We helpen graag om jouw ambities verder invulling te geven. Schrijf je in voor een vrijblijvende afspraak via www.kalliste.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.