ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Niet aan of uit, maar slimmer

Veel meer mogelijkheden om zowel snel te bezuinigen als tegelijkertijd de verkeersveiligheid te blijven waarborgen

09 september 2013

 Veel meer mogelijkheden!

 Floriaan Tasche, Directeur Openbare Verlichting Philips Nederland

Afbeelding
Rijkswaterstaat schakelt de komende weken ook in de Randstad, Noord-Brabant en Limburg de verlichting langs de snelwegen grotendeels uit. Er zijn echter veel meer mogelijkheden om zowel snel te bezuinigen als tegelijkertijd de verkeersveiligheid te blijven waarborgen. 

Denk bijvoorbeeld aan het dimmen van de verlichting langs de Nederlandse snelwegen. Sinds 2006 wordt alle nieuwe verlichting langs snelwegen dimbaar uitgevoerd en is het al mogelijk om dagelijks energie en geld te besparen. 

Het is nu het moment om over te gaan op LED-verlichting langs snelwegen. In gemeentes wordt al LED-verlichting toegepast, denk aan gemeentes zoals Rotterdam, Arnhem, Rheden, Tilburg en Almere. Ons land produceert jaarlijks in openbare verlichting 600.000 ton CO2. Overschakeling op LED kan een uitstootreductie opleveren van 200.000 ton per jaar. Daarnaast is er de besparing in geld: tenminste 30 percent. Dat percentage wordt bereikt door de veel lagere energiekosten enerzijds en de geringere onderhoudskosten anderzijds. 

Ten aanzien van dat laatste: Philips LED-verlichting wordt tegenwoordig uitgerust met slimme, op afstand bedienbare besturingssystemen. Daarmee kan men in de controlekamer zien hoe de lamp functioneert of de hoeveelheid licht automatisch afstemmen op de lichtbehoefte. Voorbeeld: bij regenachtig weer of bij een hogere verkeersdrukte kan LED-verlichting zelf een tandje bijzetten om zo de veiligheid te blijven garanderen. 

Dimmen biedt ook een voordeel met betrekking tot het verminderen van de hoeveelheid strooilicht. Zo draagt de overstap naar LED-verlichting bij tot de reductie van lichthinder door zijn gerichte lichtbundel. 

Wie oude verlichtingstechnieken blijft gebruiken is niet alleen een dief van zijn eigen portemonnee, maar houdt ook de verduurzaming van onze samenleving onnodig op. Het hoeft geen dilemma te zijn van licht aan of uit, maar we zullen slimmer moeten omgaan met de verlichting langs onze snelwegen. Met de huidige innovaties kunnen we daar vandaag al mee beginnen. 
Op dit moment loopt Nederland voorop in LED-verlichting. Door daar juist nu in te investeren blijven Philips Indal en ons land op dit gebied samen de eerste viool spelen. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne de boer
Mooi dat er steeds meer LED gebruikt wordt, ook voor de snelwegen. Alleen jammer dat het nog vrij prijzig is voor consumenten, ik heb zelf een aantal LED lampen via ledlamp.nl gekocht, en daar ben ik erg tevreden over maar het is nog te duur om alles te vervangen
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.