ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Expertteam maakt ruimte waar de woningbouw vastzit

Expertteam maakt ruimte waar de woningbouw vastzit. Het Expertteam helpt bij ingewikkelde woningbouwplannen die dreigen te vertragen of vastlopen

Subsidie-Woningbouwimpuls-header.1.jpg

Alle woningbouwprojecten moeten te betalen zijn vanuit de opbrengst van het vastgoed. Tenminste, dat werd lang gedacht. Maar zeker bij woningbouw in bestaand stedelijk gebied, klopt die veronderstelling vaak niet. ‘Er zit eigenlijk altijd wel iets in zo’n project, wat het onrendabel maakt’, weet Damo Holt, onafhankelijk adviseur en lid van het Expertteam Woningbouw. ‘Bijvoorbeeld omdat infrastructuur verplaatst moet worden, of gebouwen gesloopt moeten worden.’ Het Expertteam Woningbouw van RVO helpt gemeenten bij dit soort ingewikkelde opgaven, óók bij de bijbehorende financiële vraagstukken.

Wat is het Expertteam Woningbouw?

Het Expertteam helpt bij ingewikkelde woningbouwplannen die dreigen te vertragen of vastlopen. Alle leden van het Expertteam kennen deze problemen vanuit hun werk binnen de overheid, markt of advieswereld. Sommige leden zijn oud-bestuurders, andere leden zijn gespecialiseerd in financieel-economische vraagstukken, samenwerking tussen markt en overheid, of planologisch-juridische procedures.

 

De experts van het Expertteam Woningbouw hebben al honderden projecten ondersteund. ‘Wij werken dagelijks aan dit soort ingewikkelde projecten, die sommige gemeenten maar eens in de tien of twintig jaar langs zien komen. Er is natuurlijk nooit één manier om iets te doen, maar hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je wordt in het helpen van partijen bij het vinden van oplossingen, legt Holt uit.

 

‘De kern van het vinden van een oplossing, is ruimte creëren. Het helpt niet om één partij de arm op de rug te draaien. Daarom creëren wij ruimte in het proces, zodat iedereen toch tot een oplossing kan komen’, legt Holt de werkwijze uit. En daarbij: ‘Het Expertteam werkt niet als scheidsrechter of mediator. Wij zitten als partner in een project.’


Onrendabele toppen

Als een woningbouwproject vastloopt omdat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten, zoals vaak het geval is bij aanpassingen in stedelijk gebied, spreken we van onrendabele toppen. Om daar meer over te leren, en overheden daar beter bij te kunnen helpen, organiseerden Platform31, een kennis en netwerkorganisatie voor stad en regio, en het Expertteam gezamenlijk een aantal ‘expertsessies stedelijk investeren.

‘In de sessies bleek dat die onrendabele toppen inderdaad een probleem zijn. We zochten met elkaar manieren om de tekorten te verkleinen en naar middelen om deze weg te nemen. Daarbij komt nog, dat er een groot tekort is aan sociale en midden huurwoningen, waarvan de bouw de onrendabele toppen vaak eerder vergroot.’ Mede daarom heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de regeling Woningbouwimpuls in het leven geroepen.


Woningbouwimpuls-regeling

De Woningbouwimpuls richt zich op de bouw van nieuwe, in het bijzonder betaalbare, huizen. Zodat er meer woningen komen voor starters en mensen met een laag of middeninkomen. De regeling is vooral gericht op stedelijke regio’s waar de woningbouwopgave het grootst is.

Deze zomer konden gemeenten zich inschrijven voor de eerste subsidieronde. Het Expertteam ondersteunde gemeenten die een aanvraag wilden doen vooraf in zogeheten Impulskamers. ‘We helpen gemeenten om hun huiswerk goed te doen’, legt Holt uit:

‘Is alle benodigde informatie aanwezig? Sluit jullie redenering goed aan bij de criteria? Kloppen de sommetjes? Maar ook: hebben jullie nog vragen over de regeling? Als er over een bepaald onderdeel bijvoorbeeld onduidelijkheid is, geven we dat door aan het Ministerie voor de volgende ronde.’ Antwoorden op veelgestelde vragen, zijn op de website geplaatst.

Eind oktober opent de tweede tranche van de Woningbouwimpuls. Ook dan zal het Expertteam Woningbouw de gemeenten ondersteunen bij hun aanvragen. ‘Onze hulp is door de gemeenten gewaardeerd met een 8. Dus het Ministerie en RVO willen deze ondersteuning zeker herhalen.’


Ook: eerste hulp bij andere woningbouwvragen

Het Expertteam helpt ook bij andere vraagstukken. Bijvoorbeeld bij planvorming, samenwerkingsprocessen, RO-procedures en financiële vraagstukken. Denk ook aan regionale woningbouwprogrammering (waar kunnen we hoeveel woningen bouwen, red.), advies bij gebieden met veel versnipperd eigendom of bijvoorbeeld het voorkomen van planschade.

Recent hielp het Expertteam bij de huisvesting van seizoensarbeiders in de gemeente Buren. Daar liep de gemeente aan tegen vooroordelen bij arbeidsmigratie en angst van bewoners. Het expertteam heeft geholpen bij de uitvoering van een pilot waarbij de focus lag op participatie van alle stakeholders om draagvalk te creëren.

 

Meer weten?

Expertteam Woningbouw

Nieuwe regeling Woningbouwimpuls voor gemeenten

Zwolle krijgt advies van expertteam woningbouw over spoorzone 


Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.