ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Omgevingswet uitgesteld, wat betekent dat voor jou?

Omgevingswet uitgesteld, wat betekent dat voor jou?

06 april 2020
omgevingswet2-770x433px.jpg

De Omgevingswet zal niet per 1 januari 2021 in werking treden. Het uitstel is nodig omdat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) niet op tijd gereed is en door de coronacrisis de implementatie van de Omgevingswet vertraagt, bijvoorbeeld bij gemeenten. In de loop van april 2020 wordt naar verwachting een nieuwe datum voor de inwerkingtreding bekend gemaakt, wij rekenen op een half jaar tot een jaar uitstel.

Belangrijk is dat de inhoud van de wet niet ter discussie staat, die is al door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen.  Wij zullen dan ook onverminderd doorgaan met het ‘werken in de geest van de Omgevingswet’. Dus meer samenwerking, meer participatie met stakeholders en de omgeving, een meer integrale benadering van de fysieke leefomgeving. We gaan ook onverminderd door om onze klanten te ondersteunen bij het opstellen van een Omgevingsvisie of bouwstenen daarvoor.

Het uitstel heeft wel direct betekenis voor de te volgen procedures en de instrumenten die daar bij horen. We zullen langer gebruik maken van de bekende producten bestemmingsplan, Tracébesluit, inpassingsplan en projectplan Waterwet. Ook experimenten onder de Crisis- en herstelwet kunnen langer doorlopen. De nieuwe kerninstrumenten van de Omgevingswet, zoals omgevingsplan en projectbesluit, kunnen pas later gebruikt worden. Het uitstel geeft ons meer tijd om ons samen voor te bereiden op de Omgevingswet.

Meer informatie, vragen of zorgen? Neem contact op met een van onze adviseurs.


Karen Huijsmans

+31 88 8115970

karen.huijsmans@sweco.nl 

Luuk Vranken, senior adviseur omgevingsrecht

+31 88 8115991

Luuk.Vranken@sweco.nl

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.Pluim
De inhoud van de nieuwe Omgevingswet c.a. staat wel ter discussie. Zie verslag van Eerste Kamer en verschillende publicaties, zoals het artikel in NJB 13-12 2019, "Stop de Omgevingswet" van de advocaten Jan van der Grinten en Tijn Kortmann. Uitstel van de inwerkingtreding van deze wet biedt dan ook een mooie kans voor herbezinning.

wim tijssen
En dan terugvallen op de huidige wet- en regelgeving uit 1964 als het om de Wro gaat? Is al een aantal keren (op)gelapt. Het is nu echt tijd voor een paar nieuwe schoenen, het desbetreffende spreekwoord logenstraffend. En bovendien is de Ow meer dan wet- en regelgeving: het is een herijking van de verhouding tussen samenleving en overheid