ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Waterstoftankstation in Roosendaal

Waterstoftankstation in Roosendaal. TotalEnergies Marketing Nederland en H2point sluiten overeenkomst.

30 september 2021
waterstof-1315x433.jpg

TotalEnergies Marketing Nederland N.V. en H2point B.V. slaan de handen ineen voor de realisatie van een waterstoftankstation in Roosendaal. Beide partijen streven ernaar het tankstation in het tweede kwartaal 2022 operationeel te hebben, waarbij TotalEnergies voor de exploitatie zal zorgdragen. De samenwerkingsovereenkomst met H2point B.V. past in de net zero ambitie van TotalEnergies om in 2050 volledig CO2-neutraal te opereren.

Partners en subsidies

Het nieuwe waterstoftankstation wordt gerealiseerd aan de Aanwas, bij afrit 20 van de A17 bij Roosendaal. Paul Smits, directeur van H2point B.V. en (mede)oprichter van de Brabantse Waterstof Coalitie (BWC), is hiervan de initiatiefnemer. TotalEnergies Marketing Nederland N.V. heeft ervaring en beschikt over de expertise op het gebied van het ontwikkelen, bouwen, exploiteren en onderhouden van waterstoftankstations.

 

De Nederlandse overheid en de Europese Unie ondersteunen het project. Een financiële stimuleringsbijdrage is beschikbaar gesteld vanuit de DKTI-regeling, waarmee de overheid projecten in duurzame mobiliteit steunt, onder meer ook de bouw van waterstoftankstations. Ook is er Europese subsidie beschikbaar van BENEFIC, een grensoverschrijdend en innovatief project voor de ontwikkeling van laad- en tankinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen voor transport.


Tijdpad voor vergunning en realisatie

Voor de realisatie van het TotalEnergies waterstoftankstation bij Roosendaal is een tijdpad uitgezet. De goedkeuring van het bestemmingsplan is inmiddels afgerond. Partijen streven naar een oplevering van het tankstation in het tweede kwartaal van 2022.

 

Afbeelding

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.