ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Slim laden in de praktijk gebracht

Slim laden in de praktijk gebracht. Samenwerking met Statkraft en E.D.Mij maakt rijden groener en goedkoper

09 mei 2017

Samenwerking met Statkraft en E.D.Mij maakt rijden groener en goedkoper.

PitPoint gaat samenwerken met E.D.Mij en Statkraft om slim laden voor de laadpalen van PitPoint mogelijk te maken. De partijen combineren hun kennis zodat de laadpalen aangestuurd worden op basis van het aanbod van duurzame energie en de inkoopkosten die hiermee gepaard gaan. Zo wordt groener en goedkoper rijden mogelijk gemaakt.
De samenwerking gaat vanaf 1 mei van kracht.

Met behulp van wiskundige modellen kan het opladen van elektrische voertuigen beter gereguleerd worden en kunnen piekbelastingen op het elektriciteitsnet worden voorkomen. Dit heet slim laden. De technologie achter het slim laden kan ook worden ingezet om elektriciteit in te kopen als er een groot aanbod van duurzame energie is. Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten. Er wordt groener gereden en het gebruik van duurzame energie is op dergelijke momenten goedkoper dan reguliere elektriciteit. Het is dus een duurzame en kostenbesparende oplossing in één. Jan Theo Hoefakker, manager operations bij PitPoint: “In plaats van simpelweg stroom afnemen en daarvoor betalen, gaan we nu veel strategischer duurzame stroom inkopen. Voor het eerst kijken we naar gebruikersdata om slimmer te laden. Hiermee kunnen we interessante kostenbesparingen realiseren en zorgen voor echte duurzame mobiliteit.”

Slimme samenwerking
PitPoint, Statkraft en E.D.Mij bundelen hun krachten. PitPoint zet haar expertise op gebied van laadpaaltechnologie in. E.D.Mij zet slimme software in om het elektriciteitsverbruik op de laadpalen dagelijks te voorspellen. Statkraft levert de duurzaam opgewekte energie. Koen Dejonghe, Business Development Manager bij Statkraft: “Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan duurzame elektrificatie van de mobiliteitssector. Het optimaal gebruik van duurzame energie voor de belevering van een EV infrastructuur is een goed voorbeeld van verdere decentralisatie in de energiesector.”

Werkwijze
PitPoint, E.D.Mij en Statkraft gaan samen bepalen welke variabelen van belang zijn voor een optimalisatiemodel. Vervolgens wordt gekeken wanneer de laadpaal het best kan worden geactiveerd. Jeffrey Bartels oprichter van E.D.Mij: “Onze kracht is het verzamelen van data en het bouwen van algoritmes in combinatie met het leveren van duurzame energie. Door ons geïntegreerde model te combineren met de laadpaalkennis van PitPoint, kan PitPoint straks anticiperen en inspelen op de aanvoer van duurzame energie. Dit kan enorme winst opleveren.”

Over PitPoint
PitPoint clean fuels is leverancier van schone brandstoffen zoals Groengas, CNG, (compressed natural gas) en LNG (liquefied natural gas). Daarnaast biedt het bedrijf andere alternatieve brandstoffen: waterstof en elektriciteit. Om deze schone brandstoffen bereikbaar en betaalbaar te maken voor bedrijven, overheden en particulieren opent PitPoint, op eigen initiatief en in opdracht, steeds weer nieuwe tankpunten en faciliteert zij elektrische oplaadpalen.

Over Statkraft
Statkraft is Europa’s grootste producent van duurzame elektriciteit waarvan het grootste deel middels waterkracht wordt geproduceerd. Verder produceert de groep elektriciteit uit wind en gas en levert ze stadsverwarming. Statkraft is actief op de wereldwijde energiemarkt. Statkraft heeft 4200 medewerkers in ruim 20 landen.

Over E.D.Mij
E.D.Mij is elektriciteitsleverancier en programma verantwoordelijke partij (PV-partij) voor de zakelijke markt. Wij helpen onze klanten te profiteren van de variabele uurprijzen op de Amsterdam Power Exchange (APX) en de sterk fluctuerende prijzen op de onbalansmarkt. Veel van onze klanten zijn organisaties die flexibel zijn in het moment waarop zij elektriciteit verbruiken of produceren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.