ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Waterstofraceauto van de toekomst onthuld

Waterstofraceauto van de toekomst onthuld. Studenten TU Delft presenteerden de nieuwe Forze VII.

25 augustus 2016

Studenten TU Delft presenteerden de nieuwe Forze VII.

Zondag 7 augustus 2016 op de Gamma Racing Day presenteerden studenten van de TU Delft de nieuwe raceauto waar zij een jaar aan hebben gewerkt: de Forze VII. Deze indrukwekkende gestroomlijnde machine – in de kleuren van PitPoint – is een waterstofauto. Hierdoor kan de auto fluisterstil en met waterdamp als enige uitstoot snelheden behalen van boven de 200 km per uur.

De bekende Nederlandse autocoureur Jan Lammers was de eerste om achter het stuur te mogen plaatsnemen: “Het is belangrijk dat Nederland zich bewust is van alternatieven voor fossiele brandstoffen. Dat deze waterstofraceauto de strijd zal aangaan met benzineauto’s spreekt tot de verbeelding: waterstof is een alternatief met ongekende mogelijkheden, in tegenstelling tot de beperkte hoeveelheid fossiele brandstoffen. Ik zal de vorderingen van team Forze dan ook met veel belangstelling blijven volgen.”

 

Racen zonder uitstoot

De Forze VII maakt gebruik van een waterstofbrandstofcel. Dit betekent dat er waterstof wordt getankt wat het expertisegebied is van hoofdsponsor PitPoint. Samen met zuurstof uit de lucht wordt waterstof omgezet in water en elektriciteit. Hiermee zijn de auto’s van Forze de enige raceauto’s ter wereld waarmee je ongegeneerd kunt racen zonder enige vorm van schadelijke uitstoot. En, belangrijk in de racerij, het tanken van waterstof gaat net zo snel als het tanken van benzine.

De snelste waterstofauto ter wereld

65 studenten van de TU Delft werkten een jaar lang hard aan de Forze VII. De voorganger van deze raceauto was de Forze VI. Met dit ontwerp pakte Jan Lammers in mei 2015 de wereldtitel af van Nissan. Hij verbrak hiermee het ronderecord voor waterstofauto’s op de Nürburgring. Dat belooft nog veel voor de Forze VII!

Innovatieve technieken

Het nieuwe ontwerp zal gebruik maken van talloze innovatieve technieken waaronder KERS (kinetic energy recovery systems) dat ook te vinden is in Formule 1 auto’s. Pitpoint steunt het racen met waterstof omdat dit bijdraagt aan de bewustwording van alternatieve, schonere brandstoffen. Daarnaast kunnen de technieken die nu worden ontwikkeld straks worden vertaald naar het wegverkeer.

Specificaties

Ten opzichte van de Forze VI, zijn er in dit model veel nieuwe features bijgekomen. Het Forze team heeft in korte tijd de volgende specificaties gerealiseerd:

0-100 km/h                       <4 seconden
Topsnelheid                      210 km/h
Fuel Cell power                100 kW (135 hp)
Boost power                     200 kW (270 hp)
Gewicht                             1100 kg
Grootte                              4,6 x 1,90 m

Benieuwd naar de Forze VII en de onthulling? Bekijk dan hier het filmpje:

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.